Årets Celsius-Linné–föreläsningar

I februari varje år bjuder Uppsala Universitet in två världsledande forskare att hålla ”årets Celsius-Linné-föreläsningar”. Även om Lennart Bengtsson höll Celsius-föreläsningen år 2005 så har det som regel inte varit föreläsningar av intresse för denna blogg. I år var det två mycket intressanta föreläsningar, Celsius-föreläsningen hölls av Eli Yablonovitch och Linné-föreläsningen något överraskande av Lene Hau.

Eftersom Lene Hau är fysiker och känd för att ha bromsat ljus ner till en hastighet av ungefär 20 km /tim så är det naturligtvis förvånande att hon får hålla en Linné-föreläsning, men hon lovade att hon i sin nästa föreläsning som kommer imorgon ska koppla ihop sin forskning med biologi. Den föreläsningen är dock inte relevant för klimatupplysningen.

Den andre föreläsaren heter alltså Eli Yablonovitch och han är solcellsforskare, något som ju är intressant för oss eftersom klimatpolitik ju huvudsakligen är energipolitik. Den första delen av föreläsningen handlade om hans egen forskning kring solceller av tunnfilmstyp.

Den slogan han hade var att visserligen var de material han använde, främst GaAs (Galliumarsenid) 10 gånger dyrare än det kisel som används i de flesta solceller som säljs idag, men eftersom materialåtgången är en 100-del så är materialkostnaden för hans solceller ändå bara en tiondel av kostnaden för dem som används idag. Att hans solceller också har en betydligt högre verkningsgrad hjälper borde naturligtvis också vara en fördel.

Efter att ha berättat om sina solceller så kom han sedan in på användningen av dem. Han började då med att visa att mitt på dagen lördagen den 26 maj 2015 så stod Tysklands solceller för hälften av den levererade elen i Tyskland. Anledningen till att han valde den dagen var förutom att det uppenberligen var en solig dag, dels att det var en lördag när elbehovet är litet, dels att maj är den bästa månaden för solceller (när det blir varmare i juni så sjunker verkningsgraden).

Så långt lät det ju bra, men sedan kom han in på nackdelar såsom att de inte levererar någonting alls på nätter och bara försumbart under vintern. Han konstaterade också att trots att man i Tyskland installerat solceller till en kostnad av 100 miljarder euro, så är det totala bidraget till landets elförsörjning inte mer än 7 % av det totala. Dessutom tvingas man soliga dagar betala grannstaterna för att ta emot överskottet. (Några av grannarna lär numera också ha stängt sina nät för denna överproduktion.) Hur stor andel av vad konsumenterna betalade för sin el som gick till solcellsägare sade han ingenting om – men jag gissar att det var betydligt mer än 7%.

vHan konstaterade också att produktionen av solceller idag är ungefär dubbelt så stor som efterfrågan, något som gör att alla tillverkare går med förlust. De kan nätt och jämnt få betalt för sina rörliga kostnader.

Nu var Yablonovitch inte bara forskare utan också en entreprenör som gärna vill tjäna pengar på sina solceller, och då var det ju inte några uppmuntrande fakta att det redan finns fabriker som tillverkar solceller till ett pris av 6 kronor per watt. (Till det priset räcker det med 10 000 soltimmar för att få tillbaka investeringskostnaden – något som t.o.m. i Sverige borde gå på mindre än 5 år av de totalt 25 som de beräknas hålla.)

Så hans problem var hur han skulle kunna tjäna pengar på sina effektiva (och lätta!) solceller. Det han hoppades på var främst bilindustrin. Jag tror att det främst handlade om att använda strömmen till elektrolys av vatten för att tillverka vätgas, antingen i fasta anläggningar, men kanske också om man har solceller på taket av bilen, direkt på plats. Vätgasen kan sedan användas i bränsleceller för att få fram el som sedan kan användas för framdrivning av bilen. (I soliga länder vore det naturligtvis praktiskt med en bil som tankar sig själv medan ägaren sitter på sitt jobb.)

Det kan vara värt att nämna att trots att hela föreläsningen handlade om solceller så kom inte klimatfrågan upp alls.

Avslutningsvis kan jag bara tillägga att när jag satt där så saknade jag C-G Ribbing. Båda föreläsningarna skulle ha roat honom och han skulle också ha haft värdefulla synpunkter på dem båda.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Gratis energi från solen-det har vi varje dag den skiner med eller utan investeringar i solceller.
    Solceller i våra nät där en del av strömmen går till uppvärmning är inte smart alls.
    Däremot kan det funka när solens nackdelar som värme skall bemötas.
    Således är detta ett område som vi skall forska på men inte stödja investeringar i Sverige på utbyggnad.

    Vi har redan idag vindkraft som styr elpriset totalt. Blåser det så blir elen billig för alla tillverkare.

  2. Olav Gjelten

    Med liknande ekonomiskt stöd kan man säkert även odla palmolja och bananer både i Norrland och på Svalbard. Mycket arbetstillfällen skulle det också ge. Som allt annat kring miljö skall självklart inte bry sig om kostnadsbiten, när subventionerna lätt fixar den struntgrejen. Så hitta bara på en grej att detta skulle vara bra för klimatet och sätt sedan igång!

  3. Ingvar i Las Palmas

    OT
    Svenska knäppgökar som uppmärksammats på WUWT
    http://wattsupwiththat.com/2016/02/15/fossilized-thinking-back-to-communal-horse-powered-farms-to-save-the-climate/

    Kallt idag. 12 grader på morgonen och lätt regn

  4. Mats G

    När man läser om vindkraftverk och solceller slår det mig att vi återigen kommer bli beroende av väder och vind. Det som vi ville komma bort ifrån. Därav upfinningen av ångmaskinen som senare led till industrialismen. Det här är sannerligen att backa in i framtiden. Jag ser inga fel i forskning och utveckling av varken solcell eller vindkraft. Var sak har sin plats. Och det är just det. Att ha solceller och vindkraft som baskraft är malplacerat.

    Återigen så finns det ingen ekonomi varken i solkraft eller vindkraft. En del föreslår vätgasproduktion men det klarar kärnkraft myckey bättre. Vi får väl se vad som händer. Marknadskrafterna lär ta hand om det här också. När man tröttnar på att subventionera så är det slut. Intressant att vissa länder vägrar ta emot överskots el från intermitten produktion. Men dessa svängningar slår naturligtvis ut den egna produktionen.

    När man funerar på det här blir det mer och mer självklart. Återigen kan man bara fundera på vad alla civilekonomer håller på med. De skall ju kunna räkna på sånt här.

  5. Lasse

    Celicius skulle vända sig i sin grav när han fick reda på hur hans termometer används i ett syfte som är politiskt.
    http://wattsupwiththat.com/2016/02/17/how-not-to-measure-temperature-or-climate-change-96/

  6. Olav Gjelten

    Mats # 4 ”När man tröttnar på subventionerna är det slut”.
    Tror du miljöextremismen, som oavbrutet växt i 50 år och som i dag omfattar hela det svenska samhället, nu är på väg att tröttna? HÄR kan du verkligen tala om religiositet som borde bekämpas med ”kärnvapen”! Som jag ser utvecklingen fjärmar vi oss istället allt fortare från all verklighet i synen på miljö och klimat. Bara den framtida kollaps av välfärdssamhället vi själva bygger genom ”miljöpolitiken” kommer att få flertalet att tänka om.

  7. pekke

    #3
    Redan de gamla Grekerna och Romarna hade tekniska kunskaper för att bygga avancerade maskiner som kunde ersätta ett flertal arbetare, men varför byggde de inte dessa maskiner ?

    Svaret är enkelt, det var mycket enklare och billigare med ett antal slavar eller livegna som utförde samma jobb i stället för en dyr och avancerad maskin, undrar om han vill tillbaks till det samhället.

    #4
    Ja, man kan undra om de nånsin tänker tanken ” Är det ekonomiskt hållbart för oss i samhället ? ”.
    Om samhällets ekonomi raseras p.g.a. goda föresatser så risker man att få ett samhälle som i stället går åt motsatt håll när folk tvingas till extrema åtgärder bara för att överleva för varje dag som kommer.

  8. pekke

    Här kan man se hur en del vill komma undan beskattning på el från solceller som de säljer !

    ” Det är mycket olyckligt att riksdagen i december valde att stoppa solceller på skolor, sjukhus, kontor, köpcentrum och flerbostadshus. I korthet innebär den nya lagstiftningen att juridiska personer, med mer än 255 kilowatt solceller, ska betala energiskatt för den el de inte längre köper när de tillverkar egen solel. Detta är dråpslag mot den spirande solcellsutvecklingen. ”
    http://www.di.se/artiklar/2016/2/18/debatt-sluta-straffa-solelen/

    Självklart skall el som säljs beskattas efter de regler som finns för elförsäljning.
    Och vem f*sen sätter upp 255 kW solceller ?
    Det är väl enbart företag (ev. för eget behov får man hoppas ) eller privatpersoner som räknat med försäljning som gör det.

    Skulle landet översvämmas av oskattad och subventionerad el så skulle det i slutänden bli ohållbart för de som tillhandahåller basproduktionen av el vilket skulle kunna leda till nedläggelse av basproduktionen som fungerar dygnet runt.

    Ekonomi och samhällsansvar verkar inte ligga i sol-och vindförespråkarnas intresse !

  9. Håkan Bergman

    Det må väl vara att tillverkningskostnaden för solceller har sjunkit, men dom ska monteras också, oftast på ett hustak, och styrelektronik ska till. Att dom skulle betala sig på fem år, här i Sverige, är rätt tveksamt. Och hur ska vi få fram mera Gallium? Idag kommer det mesta som biprodukt från aluminiumsmältverk, får vi så mycket billig el så att vi kan öka aluminiumtillverkningen? Det är väl inte riktigt vad miljönissarna vill.

  10. Christer Löfström

    Sten Kaijser, du skriver:
    ”Eli Yablonovitch och han är solcellsforskare, något som ju är intressant för oss eftersom klimatpolitik ju huvudsakligen är energipolitik.”

    Det är väl så. Av de professorer som har varit eller är aktiva inom SI, är det bara Pehr Björnbom som ARBETAT (tjänat pengar) inom området energiomvandling och miljö kopplat till sådan?

    Det korta av det långa: Lägg under 2016 all fokus på energiomvandling o miljö, och engagera er i energikommissionens arbete!

    http://www.energikommissionen.se/

    Jag fokuserar inte på Sverige, utan Afrika med Power Africa USA/SE SIDA och Investor.
    Förhoppningsvis i Tokholma 6/4 och/eller 10/5 om någon vill fika och diskutera.

    Hans Rosling i FoF #9-2015 sid 35
    ” Att bränna fossila bränslen räddar barns liv. Solenergi är bra. Men det räcker inte till ett kejsarsnitt där man ska sterilisera utrustningen i 20 minuter. Då funkar en dieselgenerator mycket bättre. Sådant måste man förstå. Det är arrogant att pådyvla afrikaner solenergi när det kostar liv”

  11. hosa

    Holler med Ingemar.Sitter pa teneriffa 11grader o regn.

  12. Ingvar i Las Palmas

    #11 hosa

    2 grader kallare än Las Palmas
    huga
    Liten istid på g??

  13. Ingvar i Las Palmas

    its the sun stupid!!
    http://notrickszone.com/2016/02/19/journal-of-solar-terrestial-physics-presents-findings-significant-relation-between-sunspots-and-el-nino-southern-oscillation/

  14. Kenneth Mikaelsson

    Och här har ni kontentan på ovanstående publikation..
    Monster nino bidde en tumme tott…

    http://wattsupwiththat.com/2016/02/19/new-noaa-forecast-suggests-current-el-nino-will-fade-fast-and-be-replaced-by-a-strong-cooling-la-nina-this-year/

  15. Björn-Ola J

    Nu är det 350 dagar långa testet av den första kommersiella installationen av en anläggning som drivs med kall fusion över. Anläggningen har laddats om och försetts med nytt bränsle för fortsatt drift, vilket är ett gott tecken. Vi väntar nu på en oberoende rapport som ska publiceras inom en månad.

    https://animpossibleinvention.com/blog/

    Enligt rykten håller Hydrofusion på med en installation av en anläggning i Sverige.
    Vi kan stå inför ett paradigmskifte.

  16. Ingvar i Las Plmas

    #15
    350 dagar. Hmm. COP 20 – 80 . Hmm
    undrar hur man fejkar sånt.

  17. Björn-Ola J

    #16
    Hmmm….
    Jag tror…
    Hmm… Efter mycket funderande…
    …att det bästa sättet är att utgå från något som fungerar.
    Sen säga att det fungerar.
    Det blir då i slutändan väldigt svårt för någon att hävda att det inte fungerar.

    Argumentet ”det kan inte fungera för vi förstår inte hur det kan fungera” har aldrig varit särskilt hållbart inom vetenskapen.

    Mats Lewan verkar vara så säker på att det fungerar att han arrangerar ett symposium om LENR och dess påverkan på vår framtida energiförsörjning.