Öppen Tråd

vinter jul

Skönt med en ledig veckända för dem som jobbar. Och sedan är det inte långt till nästa helg. 🙂 Här är veckans öppna tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Det går bra för Sverige, inte bara i JVM utan på Nordpool också. Tyskar, Danskar och Holländare får betala 100 € mer per MWh än elkunderna i SE4 på spotpriset. Nu på morgonen producerar vindkraften lite sådär, Tyskland 797 MW, Danmark 534 MW, Nederländerna 67 MW och SE4 213 MW, överföringen SE2>SE3>SE4 trummar på och exportkablarna är tillräckligt fyllda för att vi ska slippa tyska elpriser i SE4. Nå, det lär bli värre efter helgerna när vår industri och det som är kvar av tysk industri rullar igång.

  2. Micke Lindström

    Läs gärna detta om Northvolt 2.0, mycket betänksamt och handlar om Stegra.
    https://ledarsidorna.se/gront-stal-northvolt-2-0/

  3. Christian S

    Kinesiska BYD:s skuldberg växer sig allt större. Skuldberget är uppe nu i hisnande och ohållbara 73 miljarder dollar. Skuldberget kan hota hela företaget insolvens.

    Risken finns att BYD kan gå samma öde till mötes som Evergrand Automotive.

    Biltillverkaren är helt beroende av subventioner från kinesiska staten. Krisen kan sprida sig som en dominoeffekt till andra kinesiska biltillverkare.

    Regeringar i västvärlden subventionerar batteribilar för att vi ska sluta bränna olja och minska koldioxidutsläppen. Istället importerar Kina stora mängder olja och fortsätter använda kolkraft som baskraft. Fiffigt system där vi genom subventioner betalar kinesiska staten för att bygga billiga bilar som hotar hela vår egna bilindustri.

    https://www.linkedin.com/posts/bradleylnelson_byds-debt-soars-to-73-billion-rapid-expansion-activity-7264410335468560384-kp8_

  4. foliehatt

    Micke Lindström, #2,
    skrämmande läsning och en artikel att hålla fram när det rackas ned på alternativmedia i allmänhet. Det finns så många frågetecken runt MSMs – som det verkar – motvilja mot att skärskåda den gröna bubblans affärer. Framför allt är det helt omöjligt att förstå hur man efter Northvolts kollaps kan avstå från att titta närmare på affärer med samma/liknande upplägg, ffa där samma personer är inblandade.
    Trots min signatur så är jag inte speciellt intresserad av olika konspirationsteorier – men MSMs totala ointresse av både Northvolts osunda och omöjliga upplägg samt de andra gröna, ännu ej konkade men penningförstörande affärerna så måste jag dra slutsatsen att ointresset är aktivt. Kanske utifrån politiska hänsyner, kanske men inte så troligt på grund av pengar som man står att vinna. Fast, solid inkompetens brukar man komma långt med som förklaringsmodell.

    Visst utgör alternativmedia en brokig skara. Man måste sålla hårt bland det som presenteras där. Men, det är ju av barn och fulla som man hör sanningar.

    Ett råd till MSM – låt ert nyårslöfte bli ett om att rejält höja er lägstanivå.

  5. Göran B

    Jag tycker klimatrealisterna bör fokusera mer på de mekanismer som de IR-absorberade gaserna har. För mig leder begreppet ”växthusgaser” tanken fel. Planeten har inte ett tak över sig i samma bemärkelse som ett växthus. Därför använder jag alltid i all argumentation begreppet IR-absorberade gaser.
    Den modell som vanligen använd är de globala årsmedelvärdena av energiflöden i atmosfären (W/m2).
    Modellen bygger på hur de IR-absorberande gaserna tar upp strålningen från jordens yta. Men hur ser mekanismerna ut på kvantmekanisk nivå ut och hur ser mekanismen ut i den faktiska atmosfären med sitt varierande innehåll av vattenånga och relativt konstanta innehåll av koldioxid.
    Det finns en hel del ansatser på klimatrealisternas blogg, men för en okunnig person, måste grundbegreppen förklaras för att läsarens skall kunna följa med i resonemanget. Det finns personer som har mycket hög kompetens i dessa frågor hos klimatrealisterna vad jag kan förstå av olika inlägg.
    Att få över klimatdiskussionen till basfrågorna kommer rimligen att bredda diskussion i enlighet med föreningens syfte. Vi kan ju inte för alltid spela med på motståndarnas planhalva, vi måste stå fast i en vetenskaplig diskussion, där grundfrågorna kan förklaras på bästa sätt. Låt oss göra det 2025!

  6. Tege Tornvall

    #5. Göran har rätt. Vi skall inte använda alarmisters termer och uttryck. Atmosfären är inget växthus, för den saknar tak och väggar. Däremot täcker moln runt två tredjedelar av Jordens yta. Moln håller kvar föregående dags värme. Mellan dem och jordytan kan vi temporärt tala om enväxthuseffekt. Men utan moln går värmen rakt ut – som t. ex. i varma öknar. Bättre att tala om IR-absorberande gaser och mäta energiflöden i W/kvm.

    Vi bör också betona FÖRUTSÄTTNINGARNA för väder och klimat. Om t. ex. mer kosmisk instrålning ökar mängden moln, kan det inte gärna bli varmare. Om t. ex. smältande landisar och glaciärer drar sig tillbaka, kan de inte samtidigt kalva.

  7. Roland

    En fråga man funderar över nu efter all sabotage från ryska skuggflottan är om Sverige verkligen ska fortsätta satsa på havs vindkraften, jag menar det i nuläget är det inte svårt att skada kablarna. Man borde säga stopp för all vkv

  8. Christian S

    #7
    Med tanke på att den inte är lönsam och förstör hela vår elmarknad så vore det inte en dag för sent. Fast har du någonsin sett en politiker som har erkänt att den hade fel? Det heter på politikerspråk ”Jag har gjort en ny bedömning.”

  9. Ivar Andersson

    I media är det idag ganska tyst om det nya stålverk som projekteras och etableras i Boden. Det stålverk som skall producera fossilfritt stål till bland annat den tyska bilindustrin. Produktionen skall vara igång inom 18 månader men än så länge finns bara dataanimationer och enstaka stålskelett som kan vittna om den kommande verksamheten. En verksamhet där ledningen stannat kvar i Stockholm istället för att befinna sig på plats i Norra Svartbyn.
    Men ändå finns det en likhet mellan de båda Vargas-kontrollerade bolagen. Som återspeglas i deras ledningsgrupper. Ledningarna är koncentrerade till Stockholm där kapitalmarknad och börsanalytiker finns vilket underlättar möjligheterna att resa kapital.
    Ledarsidorna

  10. Lasse

    #9 Stegra ligger där det ligger eftersom det finns el där.
    Ingen koppling till malm eller andra förnödenheter.
    Dags att reagera och stegra!

    Nyttan är svår att se.
    Gott slut!

  11. Joachim

    Har ni noterat att CO2coalition i dagarna publicerat en studie som slår fast att människan slår fast att mänskliga aktiviteter är orsaken till dagens CO2-nivå i atmosfären?

    https://co2coalition.org/wp-content/uploads/2024/12/Human-Contribution-to-Atmospheric-CO2-digital-compressed.pdf

  12. Joachim

    Sakliga och opartiska SVT återger antal dagar och döda orsakade av klimatförändringar orsakade av fossil förbränning.
    https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/41-farligt-varma-dagar-orsakade-av-manniskan
    Jag tycker nog organisationerna World Weather Attribution (WWA) och Climate Central borde få bemötas i artikeln av andra forskare. Eftersom SVT är sakliga och opartiska.

  13. Fredrik Lundell

    Inga nyheter för KU:s läsare, men i alla fall:

    https://bulletin.nu/debatt-ny-jultradition-elprischock-2

  14. Karl Erik R

    Betr Stegra

    Deras plan är att starta produktionen med att smälta skrot. Först efter ett antal år, när tillgången på malm är säkrad och el för att tillverka vätgas finns, då börjar tillverkning av äkta fossilfritt stål.

    Intressant att man betraktar smält skrot som fossilfritt, i alla fall om det smälts med fossilfri el. I så fall finns det många skrot baserade stålverk som tillverkar fossilfritt stål. Varför skulle Porsche m fl köpa just från Stegra? Möjligen kvalitet, d v s pressbar plåt? Om några år vet vi.

  15. Göran B #5,

    Jag har djupdykt i det kvantmekaniska men insett att de kvantmekaniska mekanismerna är oerhört komplicerade. Det finns naturligtvis sådana analyser men de blir lätt mycket komplicerade och resultatet ganska magert ur allmän läsarsynpunkt. Dvs, inte så mycket nytt.

    Men du är välkommen att försöka reda ut den fysikaliska grunden i termer som är begripliga även för den genomsnittliga läsaren här på KU.

  16. Ann lh

    # 11 Joachim, ja visst har det nått fram men ännu inte ut.
    Frågan varför den studien ännu inte ”nått ut”.
    Kanske måste man ha insett att CO2 INTE bidrar till markant uppvärmning medan ”endast gott kan komma från MER CO2 i atmosfären” för att känna för att sprida detta till alla troende. Och, att det är insikter som allmänheten särskilt politikerna inte besitter.
    Lite vanskligt kanske.🤔
    Med andra ord alltför lätt att förvanska!

  17. johannes

    Råkade zappa in Aktuellt i går av misstag. Reportage om Novolt.
    Alla smått chockade och undrande hur det kunde gå så här. Prästen i Skellefteå bad för fabriken…

    Det blir så här när naiva okunniga politiker och bidragskapitalister som leker med andras pengar möts.

    Vi har alla här på bloggen har vetat detta från start.
    Mycket frustrerande att man flera år i förväg ser tåget köra rakt in i bergväggen, utan att kunna göra något åt det.

  18. Claes-Erik Simonsbacka

    Är det samhällsekonomiskt försvarbart under alla omständigheter som norm införa generativa AI-tjänster, som t. ex. AI-systemet ChatGPT, för alla datoranvändare?

    AI-drivna tjänster involverar avsevärt mer datorkraft – och sålunda elektricitet – än vanlig online aktivitet, vilket föranleder en rad varningar om teknikens miljöpåverkan, rapporterade BBC nyligen. En studie publicerad tidigare i år av forskare vid Cornell University fann att generativa AI-system som ChatGPT använder upp till 33 gånger mer el-energi än vanliga datorer som kör uppgiftsspecifik programvara och varje AI-driven internetfråga (t.ex. en Google-sökning) förbrukar ungefär tio gånger mer energi än en traditionell fråga. 

    Som ett resultat fördubblas mängden elenergi som behövs för att upprätthålla AI-sektorns tillväxt ungefär var 100:e dag . I denna takt kan AI-sektorn ensam stå för hela 3,5 procent av den globala el-energiförbrukningen till år 2030, enligt vissa expertprognoser. ”När man tittar på siffrorna är det häpnadsväckande,” sade Jason Shaw, ordförande för el-regulatorn Georgia Public Service Commission, till Washington Post tidigare i år . ”Det får dig att klia dig i huvudet och undra hur vi hamnade i den här situationen. Hur var prognoserna så långt ifrån? Detta har skapat en utmaning som vi aldrig har sett förut.”

    Mvh,

  19. Sören G

    Borde inte ”klimathjältar” i stället kallas ”klimatdumskallar” när de väljer tåg i stället för flyg för att inte ”skada klimatet”. Inget fel med att åka tåg, men samhället är i stor utsträckning i behov av snabba kommunikationer.
    Eller att välja elbil av den anledningen.
    Men att åka segelbåt över Atlanten för att man av ideologiska skäl väljer att inte flyga (som en viss hyllad strejkande skolelev) är väl höjden av dumhet.
    ”Klimathjälte” används även när det i stället handlar om miljön, t.ex. någon som har plockat skräp på stränderna.

  20. Ulf

    Svar 17,

    Det är inte alltid lätt att förutse bubblor men den här var extremt enkel att förutse. Ännu enklare att förutse kraschen vad gäller grönt stål, en helt onödig produkt.
    Även vindkraften är jätteenkel att begripa att det är en bubbla. Allt man behöver förstå är att det måste till vind för att det ska fungera. Sen klara av att läsa av priserna när det blåser och inte blåser. Det låter enkelt men 99 procent av journalistkåren fixar inte det. Ej heller en enda rödgrön politiker.

  21. Ulf

    Svar 3,

    Kina blir allt intressantare. Xi är ett riktigt nöt lika korkad som Mao och samma okontrollerbara kontrollbehov. Frågan är om han klarar av och kontrollera. För det krävs trots allt stora framgångar eller maoistiskt våld. Just nu har han inte tillgång till något av detta. Nu sticker tydligen folkets befrielsearmé upp med lite nålstick. Xi är en vandrande katastrof för ekonomin. Han begriper inte marknadsekonomi och förstår inte varför folk inte vill uppföra sig som han tycker. Är det en spännande maktkamp på gång?
    Kommer Trumps första år präglas av en historisk försvagning av Iran, Ryssland och Kina? Ja det ser inte ut som ett omöjligt scenario. Och det kommer Trump utnyttja för att driva på försvagningen. Årets mest spännande nyhet, lite i halvskugga.
    https://www.di.se/nyheter/annalkande-maktkamp-hotar-kinas-stabilitet/

  22. CES #18
    Såg häromdan en artikel där man skrev att ChatGPT börjat visa symptom på demens, då lär väl elförbrukningen bli ännu högre.

  23. Joachim

    #16 Ann
    Jag förstår dilemmat. Men CO2Coalition har med rapporten satt ner sin fot. Då återstår att bedöma klimatkänsligheten. Men också när förbränning och sänkor når balans.

  24. Sten Kaijser

    Apropå att internet och speciellt AI kräver allt större del av elproduktionen i världen. Det finns en intressant parallell i våra kroppar. Hjärnan vill ha socker och den ser till att det alltid är hjärnan som prioriterar sig själv. Den som har och styr informationen har också makten.

  25. johannes

    #17, 20
    I reportaget var det någon som yrkade för en haverikommission.
    Borde det inte skapas en vettighetskommission innan man drar i gång?

  26. Brutus

    # Sören G : Du skrev ”(som en viss hyllad strejkande skolelev)”. Jag tycker att
    strejkbegreppet har med arbetsmarknaden att göra – huvudsakligen. Ungen ifråga
    ägnade sig åt skolk men MSM-journalisterna vågade/ville ej använda korrekt
    benämning. LO teg. I övrigt håller jag med dig. Fö borde någon gjort orosanmälan, när hon började skolka. Nu riskerar hon att bli en ”klimat”/Palestina Baader.Meinhof-proselyt.

  27. Lars Lundqvist

    Läsvärd notis i dagens blogg från verklighetens representant i riksdagen

    http://www.ericsoniubbhult.se/

  28. Ulf

    Klimatdiskussionen svängde för några år sedan i USA. Allt där över brukar komma hit. Samtidigt är det långt kvar till ett vetenskapligt förhållningssätt när det gäller klimatet. Senast igår öste TV 4 nyheterna på med en massa vansinne om extremväder. Man får hoppas att det inte var ett halmstrå.

  29. Ivar Andersson

    Sent ska syndarna vakna. Tidningen Fokus har idag en bra krönika, signerad Anders Bolling, där man summerar hur media på senare tid bytt från alarmism till mer saklig diskussion om klimatet.
    Även SvD kommenterar för övrigt Kalibers gräv och menar att det är ”en intressant och viktig diskussion som programmet uppmärksammar”. Det ändrade tonläget gäller inte bara den vetenskapliga frågan. Det handlar lika mycket om de politiska vägval som länge setts som närmast självklara. Frågan genomsyrar ju numera hela samhället genom det som brukar kallas klimatomställningen. Den påverkar energi, transporter, ekonomi, samhällsplanering och internationella relationer. Allt fler verkar tycka att ett så stort antal områden måste få formas av fler än ett synsätt och kunna ta många möjliga vägar.

    https://www.ericsoniubbhult.se/ 24-12-28

  30. foliehatt

    Bra att debatten nyanseras undan för undan.

    MEN – enligt SvD/Demoskop så ökar andelen väljare som anser att MP är ett bra val från knappt 4 till nästan 7.5%. Jag tar hellre en enfaldig debatt och MP ut ur riksdagen än tvärt om. Absolut katastrof vore om de kom till makten igen. Arma moder Svea i så fall.

  31. Ulf

    Svar 30

    Det är väl så det ser ut. Nuvarande språkrör är en rejäl uppgradering än tidigare.
    När sedan media låtsas som att vindkraft fungerar lika bra som kärnkraft, ja då får de så klart väljare.
    Du pratar om ett parti som inte utsätts alls för någon granskning utan bara medhåll. Tyvärr ser det ut så här i svensk media och då hamnar MP på denna nivån om språkrören inte är helt väck.

  32. Leif Åsbrink

    #12 Joachim

    https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/41-farligt-varma-dagar-orsakade-av-manniskan
    ”Jag tycker nog organisationerna World Weather Attribution (WWA) och Climate Central borde få bemötas i artikeln av andra forskare. Eftersom SVT är sakliga och opartiska.”

    Svårt. Hur skall en journalist kunna finna forskare som vill bemöta påståendena från WWA och Climate Central ? Journalisterna är nästan alla humanister, tillräckligt omdömesgilla för att förstå att t.ex. ‎Koutsoyiannis som hävdar att den observerade ökningen av CO2 i atmosfären inte beror av antropogena utsläpp har fel. Åtskilligt av det som CO2coalition skriver är allmänt känt även bland humanister: https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-574/#comment-468626
    Vilka auktoriteter skulle svt vända sig till?

    Artikeln slutar med: ”Han (Friederike Otto, chef för WWA) säger att den viktigaste åtgärden nu är att sluta med fossila bränslen.” – och reducera mänskligheten till 1 miljard som skulle kunna ha nuvarande levnadsstandard från biomassa? Eller bygga kärnkraft så att 10 miljarder kan leva utan fossila bränslen? Vad menar karln?? Det tycker jag journalisten skulle kunnat avsluta med.

    Den viktigaste åtgärden nu är enligt min mening att förbättra verkningsgraden i industriella processer. Övergå från kolkondens till naturgasdrivna kombikraftverk för elproduktion, Ta vara på naturgas som dunstar från fartygen som transporterar råolja, täcka över soptippar som läcker enormt mycket metan. Metanet kan tas tillvara och omvandlas till elström och koldioxid. Dvs. plocka lågt hängande frukter först! Och sluta med de våldsamma utsläppen från krigen i Ukraina och på andra ställen. Vad blir de ackumulerade CO2-utsläppen av Ukrainakriget när utsläppen från återuppbyggnaden blivit inräknade? Hur mycket CO2 gick åt för att tillverka och skicka en pjäs med 300 kg trotyl på fienden? Etc.

  33. Jan Hagberg

    #32 Leif
    Jag vet inte om det var ett skrivfel, okunnighet eller djupare kännedom (inte lätt att veta i dessa dagar) när SVT skrev ”han” om WWA-chefen Friedrike Elly Luise Otto. Friedrike Otto har en grundexamen i fysik,
    doktoreade i filosofi och kom för fem år sedan ut med boken Angry Weather vilken har alla möjligheter att stå sig lika bra som Andreas Malms klimathotsbok från 2007.

  34. Ulf

    32, oklart vad du menar. Enligt IPCC vetenskapliga delen är kopplingen till extremväder lpg.

  35. Joachim

    #32 Leif
    Ja, det är svårt. Men SVT skulle kunna fråga Lennart Bengtsson om den vetenskapliga osäkerheten i att bestämma antalet farliga dagar och dödsfall utifrån klimatförändringarNA (alltid bestämd form!).
    Genom att inte låta någon utomståendes kommentera siffrorna pekar SVT ut organisationerna World Weather Attribution (WWA) och Climate Central som opartiska och sakliga.
    Jag kikade lite på organisationerna. För det första bildades WWA under ledning av Climate Central, enligt deras historia:
    ”Led the creation of World Weather Attribution, in order to put a number on the influence of climate change on select individual extreme weather events”
    Climate Centrals syfte är att lyfta farorna med klimatförändringarna och se till att befolkningen tar del av denna bild genom nära samarbete med viktiga nyckelinformatörer.
    Jag har inte riktigt fått grepp om bakomliggande tankar genom att läsa deras About Us.
    https://www.climatecentral.org/what-we-do
    Dom lyfter den global uppvärmningen, vilket ledde till bildandet 2008. Men att global uppvärmning leder till fler varma dagar är väl okontroversiellt? Dom måste ju i grund och botten mena att mänskliga aktiviteter är hela orsaken? Och – trumvirvel – att mesta uppvärmningen beror på utsläpp av CO2?
    Men av någon anledning skriver dom inte detta tydligt någonstans.
    Om uppvärmningen är naturlig är hela arbetet meningslöst.
    Om det inte handlar om att med modeller hitta platser runt jorden som hyser störst risk att drabbas av extremväder, och informera lokalbefolkningen om farorna och ge verktyg för att hantera riskerna.
    Climate Central betonar att dom är science- och policy neutral.
    Men också att dom betonar Equity. Att dom som drabbas värst ofta är (enligt CC) dom som har minskt skuld i klimatförändringarna och dessutom minst resurser för att hantera negativa konsekvenser.

    En liten skrapning på ytan av denna enligt SVT sakliga och opartiska organisation. Ganska intressant! Men samtidigt i mina ögon märkligt.

  36. Joachim

    #35
    Kan lägga till ett citat från Climate Centrals About Us:
    ”Evaluations have found that our methods increase ideologically broad acceptance of climate science and concern about climate change consequences.”
    Att skapa ideologisk acceptans är förstås ett viktigt syfte för all påverkan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *