Översvämningar i Europa

De senaste månaderna har det varit uppmärksamhet på översvämningar. Främst i Europa, men även i vissa andra delar av världen. För de klimathotsreligiösa, är det självklart att översvämningarna har blivit fler och värre och att det beror på klimatförändringar orsakade av växthusgasutsläpp.

Hur är det i verkligheten? Har översvämningarna blivit fler och/eller värre?

Jag hittade en vetenskaplig studie (formell referens längs ned) för översvämningar i Europa. Visserligen utkom den 2020, men så mycket kan inte ha hänt på de drygt 4 åren sedan dess.

Så fort jag började läsa den, tänkte jag på att forskarna har haft tillgång till dataserier som är väl korta. Snart nämner de själva detta som ett problem.

De har delat upp översvämningarna i stora och små och undersöker trenderna för de två grupperna och om det finns någon skillnad i trender.

Som synes i Fig. 5, så har stora delar av Europa faktiskt haft en minskning av översvämningar de senaste årtiondena. För de delar som har haft en ökning, är det i nästan alla de områdena bara en liten ökning.

Forskarna påpekar att osäkerheter i trender är stora, vilket är ganska självklart med så pass korta dataserier.

Själv undrar jag framför allt om de korta dataserierna ger en felaktig bild av översvämningar i Tyskland. De flesta av oss klimathotsskeptiker vet att byggnader i många tyska städer har markeringar av hur högt vattnet har stått under tidigare århundradens översvämningar. Vattenstånd som har varit klart högre än några översvämningar i modern tid.

Orsakerna till trenderna är olika i olika delar av Europa. Vilket är begripligt, då olika delar av Europa har olika klimatzoner.

I nordvästra Europa, inklusive Storbritannien, inträffar de värsta översvämningarna på vintern. I södra Europa tros minskningen av översvämningar bero på en minskning av nederbörden.

Det sistnämna påståendet fick mig att gå in på Climate Explorer och titta på nederbördsstatistiken för det område som där kallas MED (Medelhavsregionen). Den regionen inkluderar i och för sig Nordafrika och omfattar inte bara södra Europa. Där kan det verkligen ha skett en liten nedgång i nederbörd, men är den verkligen stor nog att ge en signifikant minskning av översvämningar?

icru4 pre 25 MED mean1 anom 30 runningmeanforwards

Hur som helst så finns det inga vetenskaplig belägg för att översvämningar har blivit fler och värre i hela Europa. Utan det är bara i några små områden som det har skett en stor ökning.

Referens:

Bertola, M., Viglione, A., Lun, D., Hall, J., and Blöschl, G.: Flood trends in Europe: are changes in small and big floods different?, Hydrol. Earth Syst. Sci., 24, 1805–1822, https://doi.org/10.5194/hess-24-1805-2020, 2020.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Stefan Eriksson

    Är det inte så att översvämningar och andra naturkatastrofer anses vara värre/större/mer förödande allt eftersom större värden går förlorade vid dessa tillfällen? Längs floderna i Europa är så pass stor del av omgivningen exploaterad till gagn för de som bor/lever där, att värdet på anläggningar/bostäder etc. där, är ständigt stigande.
    Debatten behöver nyansera skillnaden mellan äpplen o päron.

  2. Stefan Eriksson

    En video-snutt på 1 (en) minut, där ordet ”klimatförändringar” INTE används en enda gång. Lysande!!
    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sallsynta-oversvamningar-i-saharaoknen
    Värdet på förstörd egendom torde väl vara översiktligt i detta fall. Så frågan infinner sig; Är detta event en ”stor” händelse, eller inte?

  3. foliehatt

    Helt OT – ursäkta – men, Berglins strip ”De långa gröna milen” i SvD är så helt genial. Jag kunde inte låta bli att dela med mig av chansen till upplevelse. Se den via bibliotekets Pressreadertjänst. https://www.svd.se

  4. foliehatt

    ”3 Äsch – verkar inte finnas i versionen som ligger på PressReader – endast nätversionen.

  5. Ulf

    Nu påstås uppvärmningen göra orkaner starkare och farligare. Någon som har koll på detta?
    Även om teorin möjligen skulle stämma så borde den lilla uppvärmning vi sett, överhuvudtaget inte kunna påverka signifikant.

  6. Ulf Lindberg

    Ulf #5
    Ryan Maue har sammanställt en graf över orkaner och deras styrka. Finns att hitta på
    https://climatlas.com/tropical/
    Rätt intressant läsning och ännu intressantare blir det när man ser hur folk har tolkat de data. Det finns en rapport, som jag läst men inte kommer ihåg var, som hävdar att proportionen starka orkaner har ökat. Detta är sant men inte därför att starka stormar ökat utan för att antalet stormar minskat.

  7. Tack Lars.
    Översvämningarna i Europa påminner om orkanen Kirk – som klimatprofessor källström fick breda ut sig om i medierna…den var oerhört ovanlig och svenska folket uppmanades att förbereda sig och att inrikta sig på att jobba hemifrån.

    Det visade sig bli en eventuell kuling – som dock fortfarande fått behålla sin namn.
    Kanske kan detta bli startskottet för att även namnge kulingväder.

    Viljan att blåsa upp väderhändelser till en extrem nivå lever vidare.

    Stormar I Sverige har ju snarast minskat kraftigt på senare år.

    Bättre att dom fokuserar på halt väglag och kallt väder – i våran del av världen – men där är rapporteringsviljan obefintlig.

    Förra året började vintern ( enl smhi Def) nästan 2 månader tidigare än normalt där jag bor i västsverige – och vi hade massor av trafikolyckor och problem – då var inga klimatprofessorer ute i media och babblade om faror eller extremer.

    Det är mycket som har rötnat ihop inom både klimatforskningen och inom media och politiken – det har blivit helt omöjligt att få en sanningsenlig bild av verkligheten.

    Varmaste någonsin…på 125 000 år…Ja, det går att hitta massor av klimatforskare som skriver under på detta – och Sverige hör till dom värst drabbade länderna, av denna värme…
    Men.. mina sjöar och hav har fortfarande samma temperaturspann – och fortfarande återställs vattentemperaturen sommaruppgång…varje vinter.
    Men, om 10 år..
    Men…om 70 år.. Ja, då tror våra myndigheter och forskare att Vänern kan ha blivit närmare 5 grader varmare.

    Så…forskarna och alarmisterna tycks fortsätta resan arm i arm…frågan blir.. Vem skall Vi tro..på?

  8. Lasse

    Tack Lars K
    ”Allt annat lika” är en bra ekonomiskt term när man skall utvärdera komplicerade förändringar med en parameter.
    Jag gissar att översvämningar ger underlag för att förbättra förhållanden inför nästa tillfälle. Om det går.
    Milton har landat i Florida och förödelsen återstår att utvärdera.
    Men det är klart att klimatet får skulden som alltid.
    Vår livsstil ifrågasätts eftersom vi kunde förhindrat vädret.
    https://wattsupwiththat.com/2024/10/08/roger-pielke-on-weather-attribution/

  9. Nr 7 mig själv.
    Varmt, extremvarmt, varmaste någonsin – hos oss I Sverige?

    SLU följer våran utveckling I naturen – finns det ngt som gillar kallt, syrebrist vatten i våra stora sydsvenska sjöar?
    Jo, bl a följs den kallvattensälskande siken och dess beståndsfluktuationer i Vänern och Vättern.
    Hur ser det då ut för siken i dessa utbredningskritiska, sydliga sjöar?

    Jo, för Vänern och Vättern redovisar SLU stabila och positiva trender – trots….extremvärme och känsliga arter.. Varmaste någonsin?

    Rödingbeståndet i Vättern följs likaså och där visar individernas tillväxt att dom trivs, via utmärkt tillväxt.
    Däremot har det eventuellt blivit färre riktigt stora rödingar, vilket SLU förmodar beror på det ökade fisket efter just dom stora exemplaren – där nya metoder lett till en kraftig ökning av sportfiskefångade storrödingar….Något jag själv höll på med tills för några år sedan, tills jag insåg att metoderna blivit alltför effektiva och beståndspåverkande.

    Att rödingen i Vättern växer bra och trivs känns viktigt, både som klimatparameter och rent biologiskt – det är en fantastisk fisk.

    Summa summarum visar långsamma och tröga klimatparametrar som våra sjöar och dess fiskbestånd – i 100 års perspektivet hur tydligt klimatet går i vågor, upp och ned – men inom samma temperaturspann.

    Hur många klimatforskare har vi inte hört som ropar och larmar om våra vattentemperaturer? När man tittar på vad dom larmar om, gällande värmenöljor i vatten – så visar det sig gång på gång hur dom mätt i badvikar och grunda avsnitt.
    I badvikar och grunda vattensamlingar mäts inget klimat, där mäts väder och vind.

    Här hos oss i västsverige har vi mängder av rapporterade forskare som jämför grunda vikars temperatur 1961 – 1990 – 1990 – 2020…och tvärsäkert säger att det har blivit vanligare med högre temperaturer – jag menar Det Kryllar av sådana rapporter – och visst är det sant, att det har blivit vanligare med högre temperatur i grunda områden mellan dom 2 senaste klimatperioderna – men ingen större skillnad om dom använder 3 perioder….

    Siken i sydliga vatten är en viktig klimatart – och det går bra nu – var finns extremerna, ångesten och undergången?

    Klimatforskningen tycks ta samma väg som lärarutbildningen, som tydligen nästan slutat lära ut hur man leder lektioner och inte ens själva har lärarledda lektioner – att utesluta pedagogik och lärande, för blivande lärare…Ja, det låter verkligen som klimatvetenskap 2024.

  10. Benny

    Nu basuneras ut att ca 70% av ryggradsdjuren försvunnit? Och ”lösningen” på detta anses vara att minska konsumtionen av kött från kor och odlad lax? Enligt all logik så blir det så att slutar vi med kor och odlad lax så blir det ännu färre ryggradsdjur? Fast kor och lax kanske inte är ryggradsdjur i deras värld? Man undrar ju vad som rör sig i skallen på dessa ” forskare” och den svans av klimatreportrar som hjälper dem i spridandet av galenskaperna?

  11. Jan Hagberg

    OT om orkanen Milton.
    ”Evakuera annars dör ni.” (Politiker från Florida)
    ”kan vara den värsta som drabbat Florida på hundra år”, ”Du ska evakuera nu, nu, nu. ”Det är en fråga om liv och död och det är ingen överdrift.” (Biden)
    Meteorologen och orkanexperten John Morales börjar gråta i NBC:s direktsändning när han förutspår orkanen Miltons framfart.
    Milton nedgraderades till en etta på den femgradiga orkanskalan.

  12. iah

    bara en liten uppgift. 1896 bodde det 444 personer i miami. florida var nästan obefolkat i början av 1900-talet

  13. Lasse

    SMHI går ut med en varning för översvämning i Stockholm idag:
    https://www.smhi.se/vader/varningar-och-meddelanden/varningar-och-meddelanden/varningar
    20 mm väntas enl SMHI
    Dax att dra mot höga kusten 😉

    Milton blev en ”Mild one” vad jag kan se.

    Hur är det med pojken och Vargen som kommer?

  14. Hans Holmén

    # Benny
    Den italienska organisationen Slow Food har som valspråk: ”Det bästa sättet att bevara hotade arter är att äta dem”.

  15. #5 & #11
    Mätning av mängden orkaner kategori 3,4,5 i Atlanten visar med stor tydlighet att dessa är en funktion av temperaturförhållande på följande sätt: de var mycket mera frekventa under 25-årsperioden 1945-69, då vi upplevde ’global avkylning’, än under den följande 25-årsperioden 1970-94, då vi fick ’global uppvärmning’.

    Mängden globala orkaner beror på en förändringar i luftcirkulation och ytvattentemperatur. Generellt är mängden mindre från mitten av 1900-talet framåt än under första halvan av 1900 talet. S.k. global uppvärmning ger således mindre mängd. Varken mängd orkaner eller enskilda orkaners styrka kan härledas tillbaka till några ’koldioxidfantasier’.

  16. Fredrik S

    Jan Hagberg #11 mfl

    Att vara meteorolog och världsledare med för den delen i det katastrofala nödläge som råder är bevisligen inget för sillmjölkar.

    Själv är jag orolig för stockholmarna idag för i går varnades det och räddningstjänsten uppmanade folk att stanna hemma under de 25 mm som föväntas drabba huvudstaden.

  17. Micke

    99% av alla arter som någonsin levat på jorden är utdöda….så var det med det.

  18. Jax

    Orkanen har nu mer eller mindre försvunnit från tidningarnas webbsidor (Aftonbladet, Expressen och tilll och med DN). Från att tala om århundradets värsta oväder i flera dagar, bidde det inte ens en tummetott. Besvikelsen måste vara stor på redaktionerna!

  19. Uffe

    #14
    Måste vara de förfärliga klimatförändringarna som gjorde att denna orkanernas orkan bara blev en enkel tropisk storm när den nådde land.

    Hoppas att alla dessa alarmister tar till sig och lär sig något av detta antiklimax men det är väl knappast troligt, de borde känna sig förnedrade och den amerikanske meteorologen som grät på TV över denna storm och vad den skulle ställa till med borde gå hem och skämmas för att han verkligen försökte frammana panik i Floridas befolkning.

  20. Jax #16
    Och Kirk som skulle drabba oss dog nånstans nere i Biskaya i måndags. DN upptäckte det igår först, men SMHI och räddningstjänsten kanske har missat det.

  21. johannes

    Ni som köper mainstreammedia bär skulden för deras rubriker. Ni föder en korrupt bransch.

  22. Lennart Andersson

    Johannes! Din kommentar är klockren och årets bästa än så länge och blir svårslagen. Mediebranschen, politikerna i regeringarna i Europa och EU är genomkorrumperade.

  23. Det har regnat en hel del det senaste året. En del av det regnet kan sannolikt tillskrivas vulkanutbrottet vid Hunga Tonga januari 2022 Då kastades enligt NOAA minst 150 miljoner ton vatten upp i atmosfären/stratosfären(se https://research.noaa.gov/2023/12/20/hunga-tonga-2022-eruption/).
    Jag har fått lära mig att det som kommer upp skall också komma ner. Som följd av kaotiska luftströmmar kan det ta sin tid, men ner kommer det.

  24. Claes-Erik Simonsbacka

    Not In-flation, “Heat-flation”

    Den kanadensiska Trudeau regeringen föreslog att inflationen skulle döpas om till ”värmeflation” för att övertyga kanadensare att associera de stigande levnadskostnaderna med klimatförändringar, visar dokument.

    https://www.zerohedge.com/news/2024-10-07/canadas-newspeak-government-says-inflation-caused-climate-change

    Mvh,

  25. Lasse

    Mikael Tjernström SU om Milton i P1 nyss..
    Varmare vatten bakom ökande orkaner i Gulfen.
    Jo det har blivit varmare:
    https://journals.ametsoc.org/view/journals/clim/36/8/JCLI-D-22-0409.1.xml
    Varmare ytvatten.
    Men knappast fler eller svårare orkaner. (IPCC)
    Kanske tvärt om?Vi hade en förutsägelse om en svår orkansäsong men den startade inte förrän nyligen.
    Orkanerna hjälper till att kyla ner ytvattnet.

  26. uwb

    Gällande översvämningar har det varit oerhörda översvämningar i Europa och speciellt i Nederländerna som är noterat från 800-talet och framåt, där uppskattningsvis upp till 100 000 människor drunknat i samband med vissa av dessa. Hur har dessa kunnat uppstå om nu människan var oskyldig till detta.

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_floods_in_the_Netherlands

  27. Rossmore

    Såg en kommentar på X häromdagen som påpekade att om man slumpvis väljer ut 1000 geografiskt begränsade områden så kommer 10 av dem drabbas av ett ”hundraårsregn”. Varje år.

    ”Titta, nu händer det! Igen!”

    Det är tacksamt och enkelt att vara alarmist.

  28. Berra

    Ang Kirk: Hur ska de ha det egentligen?

    Från 1:08
    ”det har inte varit några som helst varningar för Stockholm för detta ovädret”.
    ”Det här undergräver metreorologernas förtroende”
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/orkanen-kirk-vad-hande-egentligen

    I artikeln: ”Trots detta kom flera varningar och Storstockholms brandförsvar rekommenderade att man arbetade hemifrån.”

    Och i länk längre ned ”På torsdagen gick SMHI ut med en gul varning för höga flöden. Kraftigt regn väntas och därmed en ökad risk för översvämningar.”
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/raddningstjanstens-uppmaning-jobba-hemifran

  29. Ivar Andersson

    I tisdags gick Storstockholms brandförsvar ut med en varning kring det kommande vädret och rådde stockholmare att surra fast utemöbler och vid möjlighet jobba hemifrån. Under onsdagen drog de tillbaka sin varning.
    ”Vädervarningen vi gick ut med under gårdagen visade sig inte bli lika allvarlig som tidigare prognos”, skriver de på sin Facebooksida.

    Varför är prognoser så illa underbyggda och ofta felaktiga? Är modellerna värdelösa och är det alarmister som tolkar prognoser?

  30. Rossmore

    Lästips apropå sällsynta regnmängder:

    https://wattsupwiththat.com/2024/10/10/greening-rare-heavy-september-rainfalls-have-brought-back-lakes-in-the-sahara/

    Kommer kanske som en notis längst ner på en vänstersida i DN.

  31. Berra

    OT: Hörde hela inslaget live (vid 17:15-tiden) men här är det rejält nedklippt

    – ”Lyckades fly orkanen” = Åkte på hockeyturnering med sitt lag
    – ”…oerhörda skador…” = Några takpannora, något träd och lite skador på uteplatsen
    – Ska du fly nästa gång? Svaret: Nej, detta är första gången jag inte är hemma när det kommer en orkan

    https://sverigesradio.se/artikel/peter-sibner-lyckades-fly-orkanen-milton-vi-var-mitt-i

  32. Fredrik S

    Är det någon som bor i Stockholm som kan rapportera om skadeläget där efter olika katastrofvarningar frän myndigheter?

    SVT hade ett rätt långt reportage från Florida om lite skador där; bortblåst bil, några tak och strömavbrott,. Så där verkar de iallafall ha kunnat tagit sig till jobbet på Gärdet trots hotläget.

  33. Bubo

    #31 Berra

    Här är litet foton på de nedfallna takpannorna och uteplatsen.
    https://edition.cnn.com/2024/10/08/weather/gallery/hurricane-milton/index.html

  34. Berra

    #32 Fredrik S:

    Bor inte i Stockholm men har fått ca 45mm regn igår-inatt och ytterligare 15mm idag.
    Men ingen gul varning här inte

  35. Berra

    #33 Bubo:

    Det är ju faktiskt så enkelt att om man bosätter sig i ett område som drabbas av orkaner (men varierande styrka och periodicitet) så bör man ju faktiskt bygga något som kan stå emot de vindarna och inte byggnader som ”blåser av sina styltor”

    Det är ju lika ologiskt som att bygga hus utan isolering i Norrland och sedan klaga på att det blir kallt på vintern

  36. Rossmore

    #10 Benny

    Här är den svenska sammanfattningen av rapporten:

    https://media.wwf.se/uploads/2024/10/living-planet-report-2024-svensk-sammanfattning.pdf

    Mycket snömos och hänvisningar till anonyma hittepå-diagram typ ”Living Planet Index (1970=1}”. Hänvisningar till inbillade ”tipping points” mm. (Vad gör f.ö. 1970 till en vetenskapligt relevant referenspunkt?)

    Av arterna på planeten som minskat nämns sex st på de 56 sidor som sammanfattningen omfattar:

    -Karettsköldpadda
    -Afrikansk skogselefant
    -Amazonas floddelfin och cucuxi
    -Hakremspingvin
    -Vicent
    -Bergsgorilla

    Finns några foton också på en orangutang, nån ko och div fiskar. Samt även på Slussen!

    Ifrågasätter inte att dessa sex arter minskat eller är hotade men av vad består minskningen som utgör 73 % av alla levande ryggradsdjur? Ge oss listan!

  37. Berra

    Kan tillägga hur våra kvällsblaskor rapporterar just nu (låååångt ned på sina hemsidor)

    expressen: Peg Parnevik är orolig för sina föräldrar (uppdaterad 13:55)
    aftonbladet: Flera döda (11 timmar sedan, alltså ca 10:00). Dessutom döda av tornados och inte orkanen

  38. Lars Kamél

    Som har påpekats, gör extremväder numera mer materiell skada för att det helt enkelt finns fler människor som är rikare och äger mer som kan skadas. Vilket är anledningen till kostnaderna för extremväder ökar i absoluta tal. Som Roger Pielke Jr har påpekat, minskar däremot kostnaderna för extremväder som andel av global BNP.

  39. Jonas

    Off topic men intressant studie kom ut idag:

    https://acp.copernicus.org/articles/24/11275/2024/

    ”The 2023 global warming spike was driven by the El Niño–Southern Oscillation”

  40. Berra

    #39 Jonas:

    Kan ju inte stämma, det måste ju bero på svensk CO2
    (lätt ironisk)

  41. Benny

    Rossmore, du måste missuppfattat mitt inlägg! Det är inte jag som påstår att ca 70% av ryggradsdjuren minskat utan det var ett inslag på ”nyheterna” i TV? Jag har ingen aning vad de fått dessa siffror i från men man kan misstänka den vanliga kören av alarmister som har det som yrke! Yrkesalarmister en bransch i snabb utveckling!

  42. tty

    #36

    Fyra av de sex arterna kan jag hålla med om har minskat kraftigt, men visenten ökar ju, fast den fortfarande är fåtalig, och hakremspingvinens påstådda minskning bygger såvitt jag vet på data från en enda koloni, som bara har inventerats två gånger (1971 och 2020).

    Generellt kan man dock räkna med att pingvinerna kommer att minska i och med att valbestånden i Södra Ishavet börjar hämta sig och konkurrensen om krillen därmed ökar (plus ökat mänskligt fiske).

  43. Rossmore

    #41 Benny

    Tror inte jag missuppfattade ditt inlägg. Mitt inlägg har en länk till källan för det som du kommenterar. Jag anser att det som påstås där kan och bör ifrågasättas.

  44. Bubo

    #35 Berra

    Det håller jag helt med om. Klimatanpassning av byggnader och infrastruktur helt enkelt. Nackdelen är ju som bekant att det kostar pengar.

  45. Joachim

    #5 Ulf
    Läste precis motsvarande kapitel i Lennart Bs bok. Han skriver att det är temperaturskillnader som ger upphov och energi till orkaner. Så uppvärmning (lokalt, inte ”uppvärmningen” globalt) är en av förutsättningarna för en starkare orkan.
    Hur det var med just Milton vet jag inte, men den växte ju till en femma ute i havet så jag antar vattnet var ovanligt varmt.

  46. Lasse

    #36 Kanske finns det ett samband som är mer positivt.
    https://ourworldindata.org/grapher/world-population-in-extreme-poverty-absolute?tab=chart&country=~OWID_WRL

    Antalet människor på planeten har dubblats men framförallt har antalet som lever i fattigdom mer än halverats.
    Gissar att de som lever idag har sett ryggradsdjur i sin närhet som lämpliga offer för sin överlevnad.
    Har WWF något däremot så kom fram med det 😉

    ”Vi ser tydliga tecken på att naturen inte mår bra. ” WWF

    Vi ser kanske inte allt men det finns tydliga tecken på att utvecklingen är positiv! (Verkligheten baserad på data)

    FÖ noteras att Florida är soligt!

  47. Kent

    I den refererade kurvan ökar variansen på senare år, vilket torde vara den viktiga faktorn för översvämningar och torka. Kurvan ger alltså, tvärtemot vad Kamél hävdar, stöd för en ökning av både översvämningar och torka.

  48. tty

    #45

    ”Hur det var med just Milton vet jag inte, men den växte ju till en femma ute i havet så jag antar vattnet var ovanligt varmt.”

    Milton mättes aldrig som en klass 5. Det är en media-story som bygger på att det fanns ett uppehåll om 3 timmar i flygövervakningen, då den eventuellt, mycket kortvarigt, kan ha varit klass 5. Och det är riktigt att vattnet i Mexikanska golfen är mycket varmt. Det är dock märkligt hur snabbt Milton kollapsade när den kom in över grunt vatten. Det är osäkert om den ens var en Klass 2 när den nådde kusten. Skadorna tycks nästan helt ha berott på det intensiva regnet.

  49. tty

    #2

    ”Är detta event en ”stor” händelse, eller inte?”

    När det väl regnar i en öken så brukar det ofta regna med besked. Under 30 års campande på fyra kontinenter har jag bara blivit riktigt blöt en gång, i Sonoraöknen där ett formidabelt ökenåskväder satte hela campgrounden under vatten. Och jag har två gånger blivit fast i öknar p g a att alla vägar var översvämmade eller förstörda, en gång i Dubai och en gång i Didi Galgalaöknen i Kenya.

    Så nej, översvämningar i en öken är inte en ”stor” händelse (om det inte är inte är i Atacamaöknen, där det faktiskt aldrig regnar).

  50. Nr 47 Kent
    Som du säger ” ökad varians på senare år” – Ja, då pratar vi väder och inte klimat och..då blir det en knepig diskussion – med väldigt många parametrar.
    Vill du reflektera över fler varianser- så finns det färska data från Danska institutionen för geologiska frågor – som visar en dramatisk minskning av isavsmälningen på Grönland, från toppåren runt 2010.
    I år blev avsmältningen bara 20% av den från toppåren runt 2010, vilket kanske då påverkar havsnivåhöjningen och istransport, havsströmmar och vädermönster i dessa delar av världen – inklusive nordeuropas vädermönster, särskilt då nederbörd och värmeböljor.

    Kortsiktiga vädermönster är besvärliga – om än vanliga – men klimatet blir en annan sak – se jämförelsen i Sveriges 3 senaste klimatperioder eller om man bara väljer dom 2 senaste – som många vill göra.

    Atmosfärscirkulation är ofta påverkad av havstemperatur – vilket vi kunde se bevis för hos oss, när kallvattenutbrottet i norra Atlanten ( irminger) tydligt kunde ses påverka 2014/15.
    Det räcker att titta ut genom fönstret på vårat eget land Sverige för att se skillnaden på vädermönster i några år och klimat I perspektivet av minst 3 klimatperioder.
    Bara för att vi i södra Sverige fått fler isfiskedagar på senare år så innebär det inte att det fortsätter så i flera decennier till.
    Det vi dock kan avläsa i 100 års perspektivet, med stor variation i solinstrålning och diverse vädermönster ( öst/väst ) är att – temperaturspannet förblir det samma.

    SGI kom nyligen ut med en rapport historiska och framtida översvämningsrisker/ nederbördförändringar/ temperaturförändringar – där syntes tydligt att vi dom senaste 100 åren levt med tryggare omständigheter och stabilare väder, åtminstone i södra Sverige – än den stora mängden oväder/ katastrofer 1600 – 1800.
    Dock tror SGI att vi dom kommande 100 åren står inför enorma klimatologiska katastrofer – eftersom modellerna förutspår det – vilket blir lite märkligt när uppgången till +400ppm CO2 gav 100 ovanligt stabila år – men nu plötsligt skall vi få något sorts helt nytt klimat, där Vänern ( exempelvis ) spås öka i temperatur ända upp mot 5 grader dom kommande 70 åren.

    Visst är det märkliga och märkvärdiga resultat som modellerna leverar…jämfört facit, bakåt, i statistiken..??

  51. Joachim

    #48 tty
    Jag läste visserligen 5 på SVT, men den står också som 5 på accuweather i början av karriären.

    https://www.accuweather.com/sv/hurricane/atlantic/milton-2024

    Roy Spencer resonerar lite om orkaner i USA från 1900. Han valde att inte ta med Milton som Major hurricane eftersom Milton verkade tappa på upploppet mot kusten.
    https://www.drroyspencer.com/2024/10/florida-major-hurricanes-1900-2024-what-do-the-statistics-show/

  52. Lasse

    #51 Joachim
    Presidentval och val mellan troende och förnekare använder naturkatastrofer som tillhygge:
    https://realclimatescience.com/2024/10/milton-propaganda/#gsc.tab=0

    Överdrifter i både förberedelser och utvärdering. Det förra kan ses som omsorg det senare som tilltro till tidigare omsorgs behov.

    SVT visade sin sida när de målade upp en stormflod på 5 m -det blev 5 fot!
    Något de kanske kan korrigera framöver?

  53. Paul Håkansson

    OT

    Konkurs i Northvolt-dottern vittnar om sjuk mamma
    Ett dotterbolag i konkurs och chefen för fabriken i Skellefteå slutar. Dramatiken på Northvolt fortsätter. För att förstå vad som händer framåt så kan man blicka både bakåt och österut. Bakåt till Harald Mix blandade historik och österut till Kinas batterijätte CATL. Och så bjuder vi på ett litet teaterstycke………..

    VÄRLDENS BÄSTA CARLSSON?
    Bland andra journalister är det många som beklagat sig över att Afv är för kritiska mot Northvolt och Peter Carlsson. Jag har svårt att förstå den ståndpunkten.

    Det är inte kritiska artiklar som gjort att Northvolt bryter alla sina löften. Det var snarare bristen på kritiska artiklar för några år sedan som gjorde att Northvolt lyckades ta in och förstöra runt 100 miljarder kronor av andras pengar.

    Det här är direkt stötande för oss som tror på företagande som en positiv kraft för mänsklig utveckling. Företagare som Peter Carlsson släpar ju de ädla idealen i smutsen.

    Kritiken ligger inte i att Northvolt misslyckats. Tvärtom. Det ligger ju i företagandets själ att ta risk och våga prova saker som inte lyckas.

    Kritiken är att de som utgav sig för att vara goda människor och klimatets frälsare nu visar sig vara motsatsen: Gröna charlataner som raserar livet för hårt arbetande småföretagare. Vi ser en sällsynt kombination av feghet och fräckhet.

    Fräckheten av Peter Carlsson att begära att skattebetalarna ska betala efter att han själv har sålt Northvolt-aktier för 200 Mkr, enligt DI.
    Fegheten i att inte våga möta sina offer ansikte mot ansikte. Peter Carlsson hade inte ens anständigheten att underteckna “kondoleansbrevet” från Northvolt till de lurade leverantörerna.

    https://www.affarsvarlden.se/kronika/konkurs-i-northvolt-dottern-vittnar-om-sjuk-mamma

  54. pekke

    Paul H. #53
    Mycket läsvärd artikel om Northvolt !
    Synd att ingen vågade skriva liknande artiklar tidigare, fast i det här landet är det hädelse att vara kritisk mot den gröna omställningen.

  55. JP

    #36
    Verkar finnas en del tveksamheter när det gäller Living Planet Index:
    https://communities.springernature.com/posts/the-living-planet-index-is-not-a-reliable-measure-of-population-changes

  56. Lasse

    #55 JP
    Mark Twain: ”Det finns tre sorters lögner: lögner, förbannade lögner och statistik.”
    Denna bild visar hur fel det kan bli om man vill från din ref:
    https://communities.springernature.com/cdn-cgi/image/metadata=copyright,fit=scale-down,format=auto,quality=95/https://images.zapnito.com/uploads/xZ8ndatxQgCPFwp11FHZ_fig1.png

  57. Joachim

    #52 Lasse
    Jo, man har ju målat in sig i hörnet. OM det skulle bli en 100-årsorkan och man inte larmat sig hes så skulle det vara förödande. Om man larmar sig hes utifrån vad meteorologer och klimatforskare förutsagt om Milton efter det varmaste året och högsta CO2 på ett par miljoner år, och skrämmer upp och evakuerar miljontals människor och stannar hemma från möte med Ukraina och det blir en helt vanlig höstorkan så blir det istället en pinsam påminnelse om att ”forskarna” kanske inte har koll på alla parametrar trots allt. Och lite fadd bismak när man börjar misstänka att vissa sitter och smyghoppas på att en rejäl väderkatastrof ska inträffa så man kan vinna valet.

  58. Ulf

    Svar 45,

    Ja men frågan kvarstår dock om den uppvärmning vi sett senaste åren är signifikant för att förvärra orkanerna? Globalt är det småförändringar vi sett. Lokalt är de så stora? Gör 2 grader från eller till? Har inte sett något skrivet om vad för storheter saken gäller?
    Grundfrågan är om den uppvärmning vi sett är tillräcklig för att göra skillnad?
    Anledningen till frågan är att det alltid pratas om uppvärmning men nästan aldrig om hur ynkligt liten den varit.

  59. Paul H. #53
    Ibland undrar man om alltihop handlar om planerat sabotage. Jag tänker på alla dessa hugskott som kräver elanslutningar på ibland flera hundra MW, och kanske ännu mer ibland, och som sen står där oanvända när resurserna hade behövts för en allmän förstärkning av både elproduktion och elnät. Finns det siffror på hur mycket SvK och Skelleftekraft fått plöja ner för att ansluta Northvolt, hur mycket har hunnit plöjas ner i andra projekt som nu faller som dominobrickor? Hur det ser ut i EU utanför Sverige och Finland vågar jag inte tänka på.

  60. Apropå översvämningar:
    • Dr Theodor Landscheidt, enligt min uppfattning en mycket framstående forskare kring uppvärmning/avkylning/väderfenomen/extremsådana,
    nde ’statistiskt säkerställa’ dessa klimat/väderförhållanden till förändrad solaktivitet. En viktig sådan, nämligen floden Pos Italien extremflöden och dess motsvarande minimiflöden, med utgångspunkt från dess väldokumenterade flödeshistoria visar följande samband:
    • Maximiflöden inträffade med nästan obrottslig efterföljd när solens ðAM/ðt är som störst och tillika dess minimiflöden när solens motsvarande dito har lägst värde.
    • Uttrycket ðAM/ðt betyder att förändringen av AM=angular momentum, från påverkan av solsystemets planeter inkl. solens egengenererade momentum, per t=tidsenhet. Förändring är alltid pågående och varierar synkront med solens kretslopp kring solsystemets ’tyngdpunkt’. AM varierar mellan -0,1till 4,3×10^47 gcm^2/s. Kretsloppet och AM varierar med mellan 3-14 år med ett medelvärde kring 8,7 år.
    • Det senare talet är också den approximativa tidsskillnaden mellan floden Pos minimiflöden. Dess maximiflöden följer slaviskt ðAM/ðt (faktor F) maximivärden tidsmässigt. Ett undantag (som bekräftar regeln?) är maximiflödet år 1958, vilket inträffade två år före F. Ett intressant memento är att år 1958 inträffade, sett till perioden år 1900 framåt, historisk den högsta solintensiteten mätt i solfläcksantal. Det senare måttet är dock normalt inte det som kan förknippas med solens maximalaktivitet, som bättre bestämmes med mängden energirika ’solar flares/CMEs’, vilka historiskt sett inträffar i ’gyllene snittets minor’ vid uppgång före och nedgång efter solens maximala solfläcksantal under en standardiserad solcykel om tidslängden 1,0.

    Återigen, variationer i extremhändelser vädermässigt har ingen relation till några ’hysteriska koldioxidhypoteser’. Exemplifieringen kan fortsätta, något jag kan återkomma till i annat sammanhang.

  61. tty

    #59

    ”Finns det siffror på hur mycket SvK och Skelleftekraft fått plöja ner för att ansluta Northvolt,”

    Troligen inte så mycket. Ett av skälen att lägga Northvolt där var just att det var ett av ytterst få ställen i Sverige med outnyttjad överföringskapacitet, tack vare att Rönnskärsverken kraftigt minskat sin elförbrukning.

  62. Berra

    En väg har tydligen spolats bort i Norrland pga ”extremregn”

    Men kolla på klippet och jämför vägtrumman vid vägbygget och trummorna på den provisoriska vägen (0:40 i klippet)…skulle 4 sugrör kunna ta hand om allt det vattnet?

    Felaktigt utfört arbete (förmodligen för att spara pengar) enligt mig

    Konstigt nog nämns inte klimatförändringar i klippet men det kommer väl i uppföljningen

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/delar-av-vag-i-vannas-bortspolad-av-vattenmassorna

  63. iah

    hoppas ni som skall på bröllop i helgen noga kartlagt vilka bröllopsgästerna är.

  64. Uppvärmt hav i Mexikanska golfen. Ett minivärde för att det skall uppstå orkaner är + 27 grader. Men det är tveksamt om högre värden än så gör orkanerna häftigare.

    Hursom helst så kan inte koldioxider i atmosfären bibringa särskilt mycket energi till haven eftersom de inte når ner mer än någon del av en mm. Nej, huvudsakligen så får haven sin energi från direkt solinstrålning. Ju färre moln, desto mer sol når ned till haven.

  65. Rossmore

    #45, #58, #64

    Orkanerna ökar! Jag lovar! Det är sant! Jag har sett det på CNN!

    https://ourworldindata.org/grapher/hurricane-landfalls-us

    (Ironi/Sarkasm)

  66. Berra

    Ang Milton:
    ”Svenska Pierres dinosauriepark står under vatten efter orkanen Milton”
    ”– När vi kom 200 meter in, då ser vi hur mycket vatten det är, gångar och informationstavlor och allting är under vatten, det är som sjö alltihop, säger Pierre Andreasson.”

    Men de 200 meterna innan de såg att bäcken svämmat över då?

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/svenska-pierres-dinosauriepark-star-under-vatten-efter-orkanen-milton

  67. tty #61
    Så kan det säkert vara i fallet Northvolt i Skellefteå, men det är ändå ett administrativt besvär för SvK och kan säkert ha betydelse för andra beslut i andra ärenden som rör stamnätet. Nu vet jag inte men är det inte så att det är fritt fram att ansöka om effekttilldelning i nätet och sen ligger den tilldelningen kvar och blockerar mer eller mindre andra efterkommande ansökningar, vill minnas att SvK hade önskemål om en förändring av regelverket där, nån som vet hur det ligger till med det? Ett rimligt tillvägagångssätt vore att man får slanta upp en fet depositionsavgift vid ansökan, som kan återbetalas till viss del när ansökan återtas. och med till viss del menas att får man igång verksamheten får man tillbaka skillnaden mellan depositionsavgiften och den faktiska kostnaden för anslutningen, lägg märke till att jag skrev att depositionsavgiften skulle vara fet. Kan säkert implementeras för havsbaserad vindkraft också, sen får vi se hur många som är intresserade av att satsa egna pengar där. F.ö. kanske det borde heta HafsVindkraft!

  68. Berra

    Nu vänder det. Från att gått från 108mm (gränsande till 109mm) till att det kan bli lite sol nästa vecka

    Måste bero på klimatförändringarna

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0V3LB0/sa-blir-vadret-i-helgen-har-blir-det-sol

  69. Berra #68
    Där ser man och norrmännen håller med , sol på min balkong från sju nånting i morgon, man tackar bara sitta där med kaffemuggen och lovprisa det förfärliga klimatet. Måste hitta nåt att klaga på, jo vänta förresten har vart tvungen att köra in betalkortet i terminalen och knappa in pinkoden nu två dar på raken, ständigt dessa ilandsproblem, varför gör ingen nåt åt dom?

  70. Sören G

    På tal om orkaner och stormar och översvämningar. Enligt medierna blir de värre i framtiden pga våra utsläpp. Dessa nyheter avslutas regelmässigt med kommentarer i denna riktning. Som ett mantra.

  71. Gunnar Strandell

    Håkan Bergman #69
    Du försöker stjäla från dig själv, men så lätt är det inte att lura AI, som känner igen bedrägliga mönster.
    Det kallas fraud detection och har använts i några decennier.

    Från Google:
    ”Fraud detection is a set of activities undertaken to prevent money or property from being obtained through false pretenses. Fraud detection is applied to many industries, such as banking and insurance. In banking, fraud includes forging checks or using stolen credit cards.”

    Eller, har du varit på bröllop?

  72. Gunnar S. #71
    Imponerande, banken får plötsligt för sig att nån snott mitt betalkort, guldkort, och nu försöker den dj*veln att köpa lite mat, inklusive lite dillchips, för några hundralappar.
    Norrlands AI
    Asså vicket paradigmskifte vi är i.

  73. Blev nåt fel på länken i #72, här är den i råformatet.
    https://bloomyideas.com/case/norrlands-guld-7

  74. Benny

    Berra, ja reportern från SVT har verkligen lagt till med en bekymrad min och den drabbade dinosauriegubben påstår att han aldrig sett något liknande? Han har nog inte bott i Florida speciellt länge i så fall? Sådan propaganda-TV och klimatalarmism blir ju direkt löjeväckande men tyvärr låter sig folk luras av pajaskonsterna. Milton blev heller inte alls så kraftig som alarmisterna hoppats på vilket måste vara en djup besvikelse för den rörelsen.

  75. Lars Kamél

    #47 Kent: Den största ökningen av variansen verkar ha inträffat omkring 1950. Sedan antagligen ny, mindre ökning omkring 1990.

  76. Stefan G

    Inte konstigt att översvämningar får stora konsekvenser nere i Europa. Tyskland t.ex är tätbebyggt och asfalterat. Vart ska vattnet ta vägen? Nu har tydligen den insikten slagit rot hos vissa styrande åtminstone i Polen där en styrande i en av dom drabbade städerna kom till den slutsatsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *