Nobelpristagaren John Clauser: Det finns ingen klimatkris

john Clauser 1

Ann Löfving-Henriksson tog upp Dr John F Clauser häromdagen https://klimatupplysningen.se/hur-uppstod-den-fixa-iden-kring-de-fossila-branslenas-koldioxidutslapp/ . För den som vill fördjupa sig lite i hans kritik av IPCC och hans egen syn på molnens balanserande funktion i klimatsystemet kommer här ett föredrag.

Den 8 maj höll Clauser ett föredrag som arrangerades av The Irish Climate Forum (ICFS). https://www.icsf.ie/lecture-series-2024 . De presenteraar föredraget så här:

Clauser fick Nobelpriset 2022 för fysik för sina experiment med kvantmekanisk sammanflätning och delade priset med den franska fysikern Alain Aspect och den österrikiska fysikern Anton Zeilingeris, deras experimentella verktyg lägger grunden för en ny era av kvantmekanik. År 2023 uppnådde han globala rubriker när han tillkännagav sitt avståndstagande från IPCCs katastrofberättelse som ”en farlig korruption av vetenskap som hotar världens ekonomi och välbefinnande för miljarder människor.”I denna föreläsning visar han att det finns allvarliga fel i IPCC -modellerna för jordens atmosfär och visar att dess tolkning av observationsdata är helt felaktiga. Han introducerar sedan sin egen forskning om moln-termostatmekanismen, som han hävdar är den dominerande klimatstyrande återkopplingsmekanismen som stabiliserar jordens klimat och därmed faktiskt förhindrar en skenande global uppvärmning. Han drar slutsatsen att det inte finns någon klimatkris och att de biljoner dollar som slösas bort vid meningslösa begränsningsåtgärder istället bör användas till en konstruktiv användning till den verkliga fördelen med samhället.

 

Clauser har räknat igenom IPCCs beräkningar beträffande energibudgeten mycket noga. Till sin (och min) häpnad så hittar han relativt enkla räknefel. Dessa räknefel har mycket stora konsekvenser för IPCCs slutsatser om hur känslig klimatsystemet är för våra CO2-utsläpp. Det i sin tur innebär att den klimatalarmistiska tron på en ”klimatkris” och på den anammade klimatpolitiken är gravt felaktig.

Matematiken bakom må vara komplicerad, men för att följa Clausers resonemang handlar det om tydliga demonstrationer av elementära räknefel.

Därefter slår han ett slag för moln-hypotesen, dvs dels att mängden moln globalt har minskat på senare tid och att därför den direkta solstrålningen till jordytan (mark + hav) har ökat, dels att denna ökade solinstrålning till största delen förklarar den globala uppvärmningen under senare decennier.

Tyvärr har ICFS inte lagt ut Clausers OHs som de lovat, så ni får pausa uppspelningen lite då och då.

The Science and Environmental Policy Project ha gått igenom Clausers text och förklarat lite tydligare: De första 7 sidorna här https://www.sepp.org/twtwfiles/2024/TWTW%206-8-2024.pdf . (h/t) Ann LH.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. stig morling

    Stort Tack! En i sanning viktig utsaga. Borde begrundas av vår beslutande överhet med Hamlets reflexion ringande i öronen: ”När beslutsamhetens friska hy i eftertankens kranka blekhet övergår”.

    Men, vi får alla hoppas att de också tar till sig Tage Danielssons allvarsamma fråga: ’”Du förstår väl ytterst sällan vad jag menar!”
    Så ånyo, stort tack Professor Clauser!!

    PAX ET BONUM
    Stig Morling

  2. iah

    -lägsta majtemperaturen på 70 år i australien
    -kall och snörik maj i sydamerikas argentina, chile, uruguay och paraguay. chile drabbat av historisk köldknäpp sedan 1950
    – snöstorm på zugspitze, 180 cm snö,linbanan isbelagd, ett dussintal vandrare måste evakueras.
    -arktis havsis följer genomsnittet de senaste 30 åren
    -4 juni utfärdade south african weather service en orange nivå 6 varning för extrem kyla och snö. tung snö drabbade landet den 5 juni inkl nordkap. första gången på 40 år
    -snö i cairngorm i skottland
    -7 juni tog snöstormen i himalaya 9 indiska bergsbestigares liv
    ur EIKEs 23 kälterapport

  3. Tackar.
    Klimatkris och moln? Jag minns våran forskarstuderande på kemilabbet – han var från Indien och en kuststad där – han berättade att kustskogen höggs ner och att medeltemperaturen steg 5 grader i staden, brunnar torkade ut och människorna plågades.
    Så visst är moln viktigt och har hög klimatpåverkan!

    Förra året släppte SMHI en rapport om hur människan redan innan Jesu födelse höjde medeltemperaturen med 1,5 grader i medelhavsområdet ( modellering )…genom storskalig avskogning.

    Tittar man så på SMHI:s beskrivningar av solaktiviteten sedan 1800 – talet ( förindustriell tid..) så ser man att mängden solljus första halvan av 1800 hade 11 års toppar runt 100, andra halvan runt 200 och 1950 ett maximum på 300 – för att därefter dala neråt – kan det påverka uppvärmningen av havet..jodå och med viss eftersläpning ( accumulering ) – kan det påverka molbildningen…absolut.

    Har det sålunda hänt något dom senaste 200 åren?

    Återigen – tittar man på antalet vinterdygn för utskären vinga och måseskär – så syns något riktigt oväntat.

    1950 – till 1990 minskade vinterdygnen extremt kraftigt för dessa stationer – men från slutet på 1990 så avstannade minskningen helt och t o m syns en svag ökning av vinterdygnen.

    På land blev däremot 1950 – 1990 kallare. Ser vi där en vändning pga solaktivitet och påverkan på hav och moln?

    Åtminnstone här I norr pågår något riktigt intressant i klimatet – var det slutar vet ingen – men ett stort skifte syns i havet och i vinterdygnen – klimattrillern har varvat upp.

    Vi klimatintresserade är samhällets nya paria – men i dagens artikel syns det i a f att vi inte bara är knäppgökar, utan vi är i gott sällskap..När nobelpristagare i fysik kan tvivla – så känns det lite bättre.

  4. ann lh

    Tack Ingemar!
    Clausers föredrag går undan, hans tal är ofta grötigt och svårt att förstå och de sammanfattande stolpar som föredraget bygger på försvinner snabbt.
    Såvitt jag kan förstå verkar han även bygga på några viktiga förutsättningar som han inte går in närmare på. Om de är allmänt kända eller inte vet jag inte …
    SEPPs TWTW har plockat fram dessa dessa stolpar och har refererat/analyserat dem de senaste veckorna. De ligger lågt med värderingar och hjälper endast till med att tydliggöra vad Clauser säger. Deras senaste ”delanalys” är dagsfärsk.
    https://www.sepp.org/twtwfiles/2024/TWTW%206-8-2024.pdf
    Det har blivit märkligt tyst om Clausers olika föredrag, men håller de måttet borde vi alla ropa ”stopp och belägg”, vi trampar allt djupare i FN´s smäcklera, Stor-FNs drömmar om alltmer makt där vetenskapen får sitta i baksätet medan FN och dess gelikar styr.

  5. Tege Tornvall

    Om vi nu har kraftigare väderväxlingar, tyder väl det på större temperaturväxlingar, som i sin tur tyder på totalt något kallare?

  6. ann lh #4,

    Tack för tipset. Jag lägger ut länken i inlägget.

  7. Lasse

    Tack för en intressant timme med Clauser.

    Lägger in hans föredrag i minnesbanken tillsammans med Willis E som också har en termostat i molnen.
    Molnen som kan bildas med kärnor av SO2.
    Vi har färre moln i dag jämfört med 1970 talet-då miljörörelsen introducerade clean air act-som med framgång reducerat SO2 i luften. Nyligen uppmärksammades hur fartygens SO2 utsläpp minskat och så även deras påverkan på molnen/kondensstrimmor.
    Miljörörelsen gör det varmare 😉

  8. Michel

    Jag har inte hunnit titta på hela men håller med Ann att det är svårt att höra vad han säger. Man blir nästan anfådd av att lyssna på honom. Blev lite besviken när han pratade om korthuset men tyckte det saknades en riktig knallpoäng som fick det att rasa utöver hans påstående att IPCC inte har bevisat obalansen i energin. Hade velat haft något mer konkret. Men har som sagt inte titta klart än så det kanske kommer.

  9. Jan-Åke

    En liten sugkaramell är att The Green backade i EU-parlamentet från 74 till 52 mandat samtidigt som ECR-gruppen som är kritiska till klimatalarmismen ökade från 62 till 73.

  10. Ann lh

    # Jan-Åke, svensk media tycks ha fått till ett effektivt arbete i den inhemska ”Klimatupplysningens” tjänst.

  11. Arild Fuglerud

    Baserad på SMHIs statistik har solinstrålningen i Sverige ökat med 142 kWh/m2 under perioden 1983-2022. En linjär regressionsanalys ger en ökning med 106 kWh/m2. Det motsvarar en ökning i medeleffekt på 12 W/m2. Ökningen i ”CO2 forcing” under motsvarande period är ca. 1 W/m2 enligt NOAA.

    Detta säger väl det nästan allt!

  12. Björn

    Ja, fysikens lagar i sig skapar en termostatfunktion, där geografiska förhållanden som land och vatten, är den materia som dessa fysikens lagar opererar på. Grundförutsättningen är instrålad energi som träffar en yta som till ca 70% av den totala, består av vatten. Som fysiken ser ut, så vad kan man förvänta sig annat än avdunstning och därmed en evig hydrologisk cirkulation. Som sagt, det som kommer upp, kommer också ned, enligt fysikens lagar. De bildade molnen enligt Clauser, driver någonstans in mot land, vilka samtidigt avskärmar jordytan och som på dessas ovansida reflekterar en del av solenergin. Ja, vi har här en naturlig termostatfunktion, men vilken inte låter sig regleras av oss människor. Vi kan bara anpassa oss till den, för den som reglerar den är den utifrån variabla energin från solen som oundvikligen opererar på den befintliga materien.

  13. pa

    IPCC=The ”bad penny” organization

  14. 11 och 12.
    Jo – tittar man på solbanan och temperaturen och statistiken – så peakar vi ordentligt om 3 veckor i temperaturen – sedan bär det raskt utför, trots uppvärmda hav och Co2 filt…
    Oavsett om vi bor i Trollhättan eller kiruna, havet och Vänern saktar ner processen en smula i Trollhättan.

    Tyvärr har båda orterna fått kallare dom senaste 10 åren – det är väl pga koldioxiden, eller nått.

  15. Gunnar Strandell

    Molnens förmåga att reflektera solenergi till rymden är drygt dubbelt så stor som IPCC räknar med, enligt de mätningar Clauser stödjer sig på. Det gör dem till en effektiv termostat som vida överskuggar betydelsen av växthusgaserna CO2 och CH4.

    Frågor som uppstår är om det går att bestämma vilket börvärde denna termostat är inställd på och hur stora svängningar runt detta vi behöver vara beredda på.

    Ett sätt att närma sig ett svar vore att se hur temperaturen svängt genom historien, men där har IPCC lagt locket på genom att kalla alla varma ställen som lokala. 🙁

  16. Lasse

    https://wattsupwiththat.com/2024/04/15/cloudy-with-a-chance-of-stability/
    Willis E har inte fått något Nobelpris (ännu) men han gillar att leka med CERESdata och fundera.
    Här är en till fundring i dagens ämne:
    https://wattsupwiththat.com/2020/01/20/top-and-bottom-of-the-atmosphere/

    Baserad på forskning av Ramanathan som nämns i Clausers video.

  17. Bengt Abelsson

    En till nobelpristagare / Fysik som är starkt kritisk till klimatkatastrof teorin:
    Ivar
    Giaever has repeatedly professed skepticism of global warming, calling it a ”new religion.

    Giaever har norskt påbrå och fick nobelpriset 1973.

  18. BG

    #7 Lasse

    ”The world of climate science is in shock following extraordinary findings from a team of high-powered NASA scientists that suggest most of the recent global temperature increases are due to the introduction of draconian fuel shipping regulations designed to help prevent global warming …”

    https://dailysceptic.org/2024/06/04/almost-all-recent-global-warming-caused-by-green-air-policies-shock-revelation-from-nasa/

  19. Berra

    #2 iah:

    Men det där är ju bara väder 🙂

  20. Sören G

    I dag i P1 är korallreven hotade igen. En forskare (biolog) har skrivit en bok om att korallreven inte tål 2 graders uppvärmning eller ”klimatupphettning” som han säger.
    Frågan är om han menar global temperatur eller lokalt för korallreven.
    Termostaten (p.g.a. molnbildning och nederbörd) vid ekvatorn gör att havstemperaturen aldrig överstiger 30 grader. Överskottsvärme sprids med havsströmmar till högre breddgrader.
    Han påstod också att högre temperatur medför mer stormar som slår sönder korallreven. Men det är precis tvärtom, högre global medeltemperatur leder till en utjämning av temperaturen.
    Det är emperaturkontrster som förorsakar stormar.

  21. BG

    #20 Sören G

    Jag sätter en slant på att Petet Ridd är bättre på korallrev, GBR i synnerhet, än P1:s forskare.

    Dr Peter Ridd – Culture Wars on the Great Barrier Reef – IPA Academy
    https://m.youtube.com/watch?v=Zd_nAxV4aW4

  22. MA

    #20, 21
    Jag arbetade 7 år i Saudi-Arabien varav 4 år stationerad i Jeddah. Fritidshobby var sportdykning. Dök i stort sett varje helg i Röda Havet utanför Jeddah. Temperaturen i havet varierade mellan som lägst +22 C till som högst +33 C beroende på vilken tid på året det var. Korallerna verkade, enligt min uppfattning, inte ta skada av variationerna på vattentemperaturerna.

  23. Sören G

    How we know the sun changes the climate. III: Theories
    Posted on June 11, 2024 by curryja |
    By Javier Vinós
    https://judithcurry.com/2024/06/11/how-we-know-the-sun-changes-the-climate-iii-theories/

  24. Anonym

    Intressant föredrag av Clauser! Men om hans termostatresonemang vore enda mekanismen så borde vi väl inte haft den uppgång på en dryg grad som ägt rum de senaste 100 åren? Den borde väl ha reglerats bort?

    Som #7 Lasse är inne på måste ju något mer ha ägt rum, kanske minskade svavelutsläpp med förre moln som följd och därmed ökad temperatur, framförallt på land. Har Clauser uttryckt någon idé om detta?

    Tyvärr kan jag inte godkänna din kommentar i fortsättningen. Du måste ange din emeiladress.

  25. Matsa

    Intressant föredrag av Clauser! Men om hans termostatresonemang vore enda mekanismen så borde vi väl inte haft den uppgång på en dryg grad som ägt rum de senaste 100 åren? Den borde väl ha reglerats bort?

    Som #7 Lasse är inne på måste ju något mer ha ägt rum, kanske minskade svavelutsläpp med förre moln som följd och därmed ökad temperatur, framförallt på land. Har Clauser uttryckt någon idé om detta?

  26. Björn

    Sören G [23}; Javier Vinós hypotes är ju lysande, vilken kommer att få stor betydelse för framtida debatt. Hypotesen förklarar med tydlighet upphovet till dynamiken i den atmosfäriska cirkulationen i både troposfären och stratosfären.