Lena Krantz skickade mig ett trevligt brev från en av våra läsare som jag tar mig friheten att publicera här:
Jag har följt Stockholmsinitiativet plus ett antal andra bloggar och webb-sidor under några år. Jag förstår inte dagens upplysta människor när dom som svar på ett faktum bara kan rycka på axlarna och svara att de minsann har en annan åsikt. Nu har jag turen som tidigt fått lära mig att tvivel och frågor ger kunskap om man är lyhörd. Och jag tror att jag har funnit en möjlig lösning på roten till det onda.
Och som farfar tror jag att denna hysteri kommer att självläka, men väntan är plågsam. Bifogar lite text.
Med vänlig hälsning
Hans Schultz
Detta är min farfar, föd 1867 (ja, just det året). Han var äkta bonde, nyfiken, och fick läsa på folkhögskolan. Han älskade barn och vi brukade ta promenader över ägorna medan han berättade för mig hur allt hänger ihop här i världen. Världsalltets stjärnor och planeter, solens och månens banor och påverkan på jorden. Ebb och flod, sommar och vinter, olika klimat på platser som vi kunde se på jordgloben m.m. Jag fick en bok om polarforskare som övervintrade i Antarktis och därigenom startade han min omättliga läslust. Han dog 1953 och jag fick äran att hjälpa till med att bära hans kista till graven. Under hans levnad skedde en enorm utveckling i både stort och smått. Han följde med och anpassade sig, trygg i sin övertygelse om att moder jord tar hand om oss. Gott och ont, lycka och olycka är vad människan har att uppleva och acceptera. Och ät inte gröten så het som den serveras.
Jag förundras över den hysteri som sprider sig och där t.o.m. ”Gävlepojken” från häxprocesserna har återuppstått, naturligtvis efter könsbyte. Men så drog jag mig till minnes några rader ur boken ”Biskopen och korståget” av Jonathan Lindström som citerar Andreas Sunesen (1161-1228) ärkebiskop i Lunds Stift:
- Tro på det säkra är inte en tro eller särskilt förtjänstfullt.
- Vad vi kan uppfatta, förstå och se är ju ämne för vetande och kan inte kallas en egentlig tro.
- Tro handlar inte om synliga ting.
- Tron, som går över allt vårt förstånd, är vårt säkraste vetande, som ämne för tro består den alltid som den säkraste sanning.
- Vantro vore det om vi blott för en sekund skulle vackla i vår tro.
- Vem som helst kan inte söka att förklara trons sanning med ord.
- Vi ska istället lita till auktoriteten. Det är de stora och inte de små, som ska utlägga tron, här må de kunnigas ord ha vikt på de oklokas vägnar, ty den enfaldiga själen blir frälst, när den anammar tron, tror, vad de klokare vågar tro, fastän de knappast fattar det.
- Oxarna, säger man, plöjer den mark, som åsnorna betar.
Och ja, visst har vi fått en ny religion som anpassat sig efter medeltida regler för att kunna skapa rädsla inför det okända och därigenom ta makten.
Men min farfar skulle aldrig falla för en sådan uppenbar galenskap.
Farfars pojke
Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
I Sverige och Norge med fler länder med stark tilltro till det rådande politiska systemet förhåller det sig tveklöst så här i klimatfrågan:
Hade flertalet av våra politiker gett uttryck för en skeptisk inställning så hade folk flest med automatik också haft det.
Det är alltså INTE folket som styr politiken. Utan TVÄRT OM.
En käpphäst jag har: ordet Tro har två betydelser:
– ena är ”tro = förmodar” vilket inte innehåller ngn säkerhet och har ”möjligen, kanske” som innebörd..
– andra är ”tro = jag tror på vad du säger” och har ”veta, vet” som innebörd. Det är innebörden vad gäller religion.
Perspektiv har i alla mina år varit en ledstjärna
När jag som 12-åring cyklade till skolan och beklagade tillsammans med min klasskamrat att vi inte hade läst läxorna tröstade vi oss med ; Vad gör det om tusen år. Dessutom kunde vi läsa dem under morgonbönen.
När jag som 15-åring gärna umgicks med en klok man, som jag uppfattade som uppåt 99-årig , men som egentligen var 15 år yngre än vad jag nu själv är.
Även skepticism var inneboende. Under konfirmationstiden blev jag ateist. Under militärtjänstgöringen blev jag pacifist.
Beträffande Tro/ Vetande tycker jag det är vitaliserande och stimulerande att i dagens klimatdiskuterande, återuppleva Galilei-tidens stormar, där sanningen till slut segrar.
För att stärka min perspektivkänsla går jag ofta och tittar på min lilla fisk, som är 50 000 000 år gammal,
eller min keramik som är 4 000 år.
Min farfar var två år äldre än din. De du! Han tillverkade sådana vagnshjul som din farfar hade på sin vagn.
Men hans största merit var att han fick ”venia” av biskopen i Skara för han var en baddare på att tala.
(venia är att ha särskilt tillstånd att predika i kyrkan fast man inte är prästvigd, då en STOR ära)
Han skulle nog varit Klimatalarmist idag.
Min far skulle ha varit rabiat klimatkättare, efter hans kynne.
Jag försöker vara balanserad klimatskeptier.
Klimathypokondriker, människor som tror att alla stormar, skyfall, värmeböljor och köldknäppar beror på vår användning av fossil energi.
Tänk så förvånade de skulle bli, om vi mot förmodan genom ett trollslag kunde upphöra med fossil energi, men vädret ändå fortsatte som förut.
Såg ordet klimathypokondriker för första gången i en notis av Judith Curry efter gårdagens vittnesmål i amerikanska kongressen igår.
Hennes tankar är alltid läsvärda.
https://judithcurry.com/2019/02/07/climate-hypochondria-and-tribalism-vs-winning/
Fråga närmaste dansk vad han/hon har för åsikt om folk i vårt land. Ingen talar illa om svensken, men heller ingen på andra sidan sundet förstår vår närmast extrema kramande om Makten.
Härav följer att det som överheten säger om klimatet är ”sanning” hos oss. Makten styr folket och inte tvärt om som läroböckerna säger.
Sverige är inte Frankrike.
OT
För den som vill följa solaktiviteten – vilken misstänks ha en kylande effekt – vill jag berätta:
Runt 2008 – 2009 hade vi en extremt låg solaktivitet, lägst på många decennier med 73 resp. 71 % solfläcksfria dagar per år.
Nu har vi gått in i ett nytt minimum och det är spännande att följa både hur lågt det blir som hur länge det ligger lågt.
Just nu har vi 7 ”spotless days” i följd och 55% är solfläcksfria hittills i år. Men den siffran ökar säkert och når kanske 70 eller t.o.m. 80 % senare i år.
Tycker du detta är kul så följer du det här: http://www.spaceweather.com/
Även Thermosphere Climate Index på den sidan kan vara intressant att följa.
Ett drama i slow motion där man också kollar UAH temperaturserie en gång i månaden.
Annars kan man alltid peka ut med fakta hur grymt meningslösa deras åtgärder är oavsett om de är klimatreligiösa eller inte.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2285012094883637&set=a.140680919316776&type=3
Annars kan man alltid visa hur meningslösa deras åtgärder är. Oavsett om man är klimatreligiös så måste man ändå inse att koldioxiden kommer att öka kraftigt. Inget vi kan förhindra i alla fall inte genom att förstöra vår ekonomi och våra liv.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2285012094883637&set=a.140680919316776&type=3
#6
Lite senare (på 1-4 år sikt) blir det oerhört intressant a se på vilken nivå nästa solfläcksmaximum kommer att landa. Se här:
http://www.sidc.be/silso/ssngraphics
Jag tror Valentina Zharkova säger att det bör bli ännu lägre än det extremt låga förra.
7 Ulf
Intressant länk. Gäller alltså 2016
Enligt Paris-överenskommelsen skall Kina, Indien med omgivande länder få öka sina CO2-utsläpp allt efter behov fram till 2030. Och hur mycket skall Sverige minska sina till 2030?
Ja, men Sverige skall ju vara ett föredöme för resten av världen! Känn oss stolta. Klart att MP , nu 3,4%, skall få bestämma.
Och hur skall Sverige få råd?
Betänk att USA’ s aktietillgångar under 1900-talet motsvarade 50% av ekonomin. Nu värderas de till upp mot 150%.
Och att i USA medel av PE brukar vara 15 Nu ligger över 30. Brukar under recessioner gå ned mot 7
Genom grön ekonomi, kanske Sverige kan hålla sig borta från Rec. ???? Kanske även Kina, trots 40 trillion dollars ( korta skalan) i stats-skuld.
#8
Jag postade i en annan tråd Judith Currys kommentar efter att hon deltagit i senatsförhör 6 febr. ”Thinking that catastrophes like major hurricane landfalls, massive forest fires etc. will be ‘cured’ by eliminating fossil fuel emissions is laughable. Well its not really funny. Thinking that eliminating fossil fuel emissions will ‘solve’ the problem of extreme weather events is very sad, sort of on the level of doing rain dances. Every thing that goes wrong, they blame on fossil fuel driven climate change.”
Med bondförnuft följer också ett visst mått av tröghet, eftertänksamhet om man störs av ordet tröghet. Vi är, var, Europas sista bonnläppar och trögheten sitter till stor del i, det ligger väl i dess natur, bondförnuftet däremot tynar sakta bort. Partierna har förlitat sig på trögheten, men hur länge till funkar det? Fråga Björklund och firma Fridolin&Lövin.
Har klämt in Tucker Carlsons Ship of Fools i läsplattan, verkar lovande. USA har samma problem och eliten begriper ingenting av det som händer.
”Countries can survive war and famines and disease. They cannot survive leaders who despise their own people. Increasingly our leaders work against the public’s interests.”
Lars Lundqvist [5]; Det du skriver får mig att tänka på begreppet ”ställa om”. Av fobiska eller ideella skäl skall samhället ”ställa om”. De som använder detta begrepp är helt nollställda och har aldrig hört talas om konsekvenser. Att ”ställa om”, om det räckte med det, det är också ”bråttom”. Det går inte utan diktatur att ”ställa om ” ett samhälle. Ett samhälle ställer om sig självt när tiden är mogen, vilket innebär när teknik och människor i samspel har genomgått den tid som behövs för trial and error, alltså den tid som behövs för anpassning och inlärning.
Här finns en nedteckning av
”samling af bemärkelsedagar , tecken , märken, ordspråk och skrock rörande väderleken”
nedtecknade av H Hildebrand Hildebrandsson
http://www.archive.org/stream/antiqvarisktidsk07kung#page/n105/mode/2up
Man märker att de var mer väderberoende förr!
Inte ett ord om vad man skall äta för att vädret skall bli bättre!
Björn #14
Vi har historiska exempel på hur man ställer om ett samhälle och vad konsekvenserna blir. Det mest skrämmande i modern tid var Stalins beslut att kollektivisera jordbruket i Sovjetunionen. Det gick, men konsekvenserna blev fruktansvärda. Och man förutsåg t.o.m. konsekvenserna, men Stalin genomdrev det ändå på ideologiska grunder.
13 Håkan Bergman
Quintus Fabius Maximus Verrucosus ( vårta på överläppen) född 280 BC fick tillnamnet Cunctator ( dröjaren), eftersom han ingående tänkte genom kommande slag och tack vare sin dröjande och genomtänkta strategi upprepade gånger besegrade Hannibals övermäktiga trupper, f.a .genom att angripa underhållslinjerna och välja, för egna trupper, fördelaktiga stridsområden.
Anses som den förste att tillämpa guerillataktik.
https://en.wikipedia.org/wiki/Quintus_Fabius_Maximus_Verrucosus
jensen #17
Lustigt nog så kom jag efter mitt #16 att tänka att det borde finnas mycket att lära av den militära historien och utvecklingen av militärt tänkande i det här sammanhanget.
Har själv, som bondesonson, recenta och fullt levande bonderötter. De har gett mig ett speciellt förhållande till skog, djurhållning och lantbruk. Tror därutöver mycket på begreppet förvaltning. Det har följt mig genom min akademiska karriär.
Jag är måhända därför lite färgad när jag anser att det ligger något speciellt i ”det sunda bondeförnuftet” som Hans Schultz så träffande beskrev i dagens inlägg.
När inte ens det gamla bondeförbundet (som blivit centerpartiet och senast centern) kan hålla ordning på de grå cellerna (eller värderingarna) blir jag riktigt orolig. Ett tag var jag faktiskt aktiv inom det partiet. I min värld försvann bondförnuftet i samma stund som Lööf tog över och gav sin aningslösa stureplanskompisar en dominerande roll. Precis, jag har lämnat partier och kommer inte på långliga tider åter ge dem min röst. Utan att vara mot utveckling är jag skeptisk till övertron på rationalisering av de areella näringarna. Nej, låt hellre de fria marknadskrafterna spela och många mindre och medelstora företag blomma.
Nåja, vad gör vi nu? Skulle vi ändå inte göra ett seriöst försök att slå våra (ganska) kloka huvuden ihop och planera för en helt öppen debatt a la antikens Rom? Fram med fakta på bordet och låt sedan några tunga aktörer visa prov på analys, logiskt tänkande och sunt förnuft så att vi åskådare (på webben) förstår vem som är klokast. Kanske något för SwebbTV?
Kämpa på vänner! Sanningen ska segra till slut!
Ett alternativ till en öppen debatt kunde vara att tillsammans försöka göra en extremt pedagogisk genomgång av alla de aspekter i klimatfrågan som förklarar – det ofrånkomliga och för oss välkända – att vi människor i verkligheten inte styr varken över vindar, väder och allra minst över klimatet. Helt enkelt ett alternativ till Al Gores pandemiska klimathotsvirus. Vårt bidrag skulle kanske få gå under benämningen ”Den ofrånkomliga sanningen”, ”Den bergfasta sanningen” eller nåt. Vi skulle nog vinna på att gå ihop med våra nordiska grannar?
Är det inte dags att ha en avdelning för dagens klimatlögn i SvT, TV4, DN, SvD etc. som uppdateras dagligen?
Det verkar som klimathypokondrikerna blir mer och mer desperata för var dag som går och känner sig mer och mer pressade att presentera den ena lögnen efter den andra. Det finns gott om material för en sådan spalt.
Vad sägs?
#21 Claes Forsgårdh
Jag är för det förslaget!
Claes Forsgårdh #22
Det här bedrägeriet har ju pågått ett tag, kanske dags att ställa samman alla drömmar som kraschat hittills. Det finns en ocean av dyra och misslyckade klimatprojekt att ösa ur.
#22 #23,
God idé att samla alla vansinniga artiklar och program som gammelmedia spyr ur sig varje dag. Dag efter dag.
Frågan är bara, vem gör den samlingen?
Lite OT men temperaturen ökar tydligen mer i Sverige än globalt. Det där med minskade strömmar pga smältande havsisar redde ju prof Anders Stigebrandt bra. Men det är ju ett alarmistinstituts simuleringar som givetsvis gäller.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rxgnna/temperaturokningen-storre-i-sverige-an-globalt
Alla vi kan bidra till en separat spalt med dagens klimatlögner (idag finns detta oftast bland kommentarerna) och kanske en gång per vecka utse veckans värsta klimatlögn. Vi kanske även skulle utse månadens vetenskapliga klimatnyhet något som för klimatkunskaperna framåt.
Alla som skriver på denna webbsida har rätt stora kunskaper så det borde gå.
Jaha, och vad har en” klimatanalytiker” för klimatvetenskapliga meriter?
Och hur mycket sol kommer till arktis under vintern?
Och underlättar inte isens smältande arktis’s avkylande?
Och förändras inte isens massa i takt med AMO. Har isen minskat enligt Gore’s förutsägelser?
Den sista punkten av Andreas Sunesen slog an! Tack!
#2 elias
Synonymer till se https://www.synonymer.se/sv-syn/tro
subst.
förmodan, antagande, förmenande
tillit, tillförsikt, tilltro, förtröstan, förtroende, lit; mening, åsikt, uppfattning, övertygelse, ideologi
religiös förtröstan, religiös övertygelse, religiositet, gudsförtröstan; troslära, bekännelse, religion, lära, konfession, trosuppfattning, livsåskådning
trofasthet, trohet
motsatsord
vetskap
misstro, tvivel
ateism
trolöshet, svek, svekfullhet
verb
anta, förmoda, mena, tycka, ha för sig
hålla för sant, vara övertygad om; lita på, ha förtroende för, förtrösta
vara troende, vara frälst
motsatsord
veta, vara säker
misstro, tvivla
vara ateist, gudsförneka
Fredrik S #26,
”Lite OT men temperaturen ökar tydligen mer i Sverige än globalt.”
Nja, det där larmet bygger nog på felaktiga uppgifter. De är motbevisade här på KU och SMHI och EDJnet fick backa på sina uppgifter:
https://www.klimatupplysningen.se/2018/09/27/sveriges-radios-presentation-av-temperaturdata-kiruna/
https://www.klimatupplysningen.se/2018/10/12/kirunasyndromet-ipccs-specialrapport-15c/
På tal om bondförnuft: Gång på gång presenteras studier som spår att livsmedelsproduktionen kommer att minska om (när) den globala uppvärmningen fortsätter. Studier som alltid utgår från att bönder är helt korkade och kommer att fortsätta att odla samma grödor och likadant om klimatet förändras så att det inte längre går.
Bönder är inte korkade! De har anpassat sig till klimatförändringar i tusentals år. Torka kan de i och för sig inte rå på, men ett varmare klimat innebär mer nederbörd i världen. Bönder kommer att plantera tidigare om växtsäsongen förlängs. De kommer att ändra sina grödor om de inte passar längre. Men alla stapelgrödor odlas inom flera växtzoner, så inte många bönder lär behöva byta grödor.
Dessutom ignorerar studierna att det växer bättre när koldioxidhalten ökar. För att inte tala om att de ignorerar det faktum att skördarna har mångdubblats under den tid som världen har blivit varmare.
Med ett flera kilometer tjockt istäcke över marken, går det inte att odla någonting alls. Så hur kan uppvärmning alls ses som ett hot? Den ska ses som en välsignelse och en marsch bort från den enda möjliga klimatkatastrofen: En ny istid!
# 27 Claes Forsgårdh
Återigen, bra idé!
Admin kanske kan skapa en parallellt liggande ”Alarmtråd” – där det bara ska tillåtas nya eller repeterade alarm som publiceras på web eller traditionella media – förslagsvis med källa enligt överenskommen mall, typ SVT Rapport 2019-02-06 gärna med ansvarig presentatör eller journalist. Då kan vi sedan köra lite intressant statistik… Vilken MSM är mest på? Är mest repetativ etc etc.
Ingemar Nordin #31
Jo precis, de fick ju backa men det är ju irriterande om de kör samma visa igen. Fast det härstammar ju från TT så det är väl inget annat att vänta.
forts. 34,
Är det uppgifterna från EDJnet de hänvisar till så platsar det väl som fake news.
Bondförnuft är sånt som ointelligenta lantisar har som är mycket dummare än stockholmare. Vad kan en lantis? Massa dumheter som att laga och hantera maskiner. Bedriva skogsbruk och producera livsmedel. Vara insatt i diverse processteknologi och annan skit. Jobba en hel dag med att producera en massa saker som vi intelligenta stockholmare sedan äter upp och skiter ut. Hur smart är det när vi stockholmare kan stifta lagar och plocka av dessa klimatmarodörer deras pengar som sedan finansierar vår viktiga verksamhet som hållbar utveckling inom klimat och miljö? Vem är smartast, den som kliver upp tidigt på morgon och tar hand om en massa klimathotande kor och knappt får ekonomin att gå ihop eller den som precis landat på Maldiverna för att ha en veckas konferens angående klimatförändringarna? Min bedömning är att Anna Kingberg Batra hade helt rätt, stockholmare är smartare än lantisar, men hur är det med hederligheten? Vem skall betala lönen och flygbiljetten till Maldiverna när det inte längre finns några ointelligenta lantisar kvar som betalar miljöskatterna?
Hmmm RAPPORT har både ett inslag om aggresiva djurrättsaktivister i Sverige och ”legalt” klimatstrejkande skolbarn i Leuven i Belgien … Om man skriver en tillräckligt ”bra” smärre uppsats om hur man ska vara klimatvänlig och har föräldrarnas tillstånd så får man skolka utan bestraffning… Så Belgien har röstplikt men skolplikten börjar erodera… Den svenske reportern frågar på engelska (efter vuxnas svar både på flamländska och franska) barnen/ungdomarna i demonstrationen om det inte är bättre att gå i skolan så svarar en svart flicka ”vi har ju ändå ingen framtid…” Andra säger att de vill påverka… Man kan bli tårögd för mindre… Förr i tiden var skolkande ett rent egoistiskt nöje nu gör man det för att rädda JORDEN… Så nobelt att klimatskolkare kan få Nobels fredspris 2019 med vår lilla älskling Greta i spetsen…HALLELUJA! Dessutom så verkar det som Frankrike och Italien gruffar… Är EU för tråkigt?? PS. Såg om sekvensen från Leuven…De
skrev ”brev” till sina lärare… (Monsieur le President je vous faire une lettre que vous lirez peut-etre…tänker jag på…)
Man kan undra om det kanske verkligen förhåller sig så numera, att «bondförnuft» är något man mest finner på landsbygden, men föga i städerna. Här om dagen besökte jag min husläkare och tvingades sitta två timmar i väntrummet, eftersom hon var försenad p.g.a ett hembesök hos en patient. Vi blev efterhand ett dussin personer som väntade. En var en flicka som utan uppehåll konsulterade sin smartphone. Vi andra var alla 60 +. Snart var konversationen i full gång och det dröjde inte länge förrän de Gula Västarna och politik kom på tal. Glädjande var att höra att samtliga uttryckte en stor portion cynism i sin inställning till politiker, även lokala sådan, med ett undantag för förre borgmästaren i Argentan.
Jag försökte leda in samtalet på energiomställningen och klimathotet. Det lyckades dåligt, dels därför att alla var väldigt pratsamma, dels därför att ingen brydde sig. Mest intresserade patienterna sig för att sjukhusen i de två närmsta städerna ska stängas och i stället användas för åldringsboende. I sammanhanget refererade en äldre vithårig dam till ett TV-program, tydligen en debatt med inbjudna gäster sittande i soffan. En av gästerna där hade uttryckt åsikten, att för att finansiera kostnaderna för klimatkatastrofen, borde obligatorisk euthanasi införas vid 90 års ålder. Flera av patienterna hade också sett programmet och kommenterade. Den vithåriga damen sade med emfas att det där tyckte hon verkligen, verkligen inte om. «Till sommaren fyller jag 88!». Jag lyckades passa in: «Men för att rädda klimatet, vore det inte bättre att satsa t.ex på subventioner för elbilar, än på vård av gamlingar, som ändå bara är till besvär?». Det tyckte hon absolut inte, och inte de andra heller, allt medan vi skrattade.
Jag googlade, men hittade inte TV-programmet i fråga. Däremot hade i höstas, vid ett förslag till pensionsreform, en komiker imiterat premiärministern och lagt orden om euthanasi vid 90 i hans mun. Komikern är alltså också en influencer.
Sen kan man ju diskutera om det rörde sig om bondförnuft eller simpel egoism, som uttrycktes i väntrummet. De 87 kändisarna i uppropet till Löfven, hade nog kallat det egoism och bifallit förslaget.
#36 Andersson#
Mitt i prick!
#22 #27 Claes F #25 Ingemar N
Bra förslag. Jag skall bidra men kan inte hålla i trådarna.
Kanske kan det finansieras av Vinnova och Energimyndigheten. Kan Martin Hultman vid Chalmers få bidrag till en grupp för att studera psykologi så borde ”vi” kunna får kapital till att studera Martin Hultmans klimathypokondriker. Gruppen skulle kunna placeras nära Internetpsykiatrienheten vid Karolinska.
#5 Lars L.
Hypokondri ansågs länge vara svårbehandlat, men synen på problemet är idag mer optimistisk. Den mest väletablerade behandlingen för hypokondri är kognitiv beteendeterapi som kan förmedlas både som individualterapi, i gruppformat och genom självhjälpslitteratur. Det är också möjligt att förmedla effektiv KBT via internet med goda långtidseffekter. Denna metod har utprovats av svenska forskare vid Karolinska Institutet och Internetpsykiatrienheten vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
#36 Andersson. Mycket bra tänkt.
#36 Andersson
Mycket bra inlägg, Håller med helt och fullt. Med bondförnuft låter man sig inte imponeras eller påverkas av uppenbara dumheter som klimatalarmisterna framför. Det som anförs i media mer eller mindre dagligen är desinformation parat med halvsanningar och rena lögner. Tack och lov finns det fortfarande medmänniskor som inte låter sig duperas av detta. Det är fullständigt orimligt att klimatet är så känsligt för lite mer CO2 att hela klimatsystemet kan komma att kollapsa. Om det vore sant hade livet aldrig uppstått på denna planet. Vi bör hålla en hög grad av skepticism mot dessa falska profeter som dagligen hotar oss med undergången.
Smarta stockholmare? Skulle inte tro det.
https://www.svd.se/miljardsatsningen-200-nya-elbussar-i-stockholm
”Utvecklingen av laddningsbatterier är central för den stora satsningen.
– Driftsäkerheten ska vara 99,999 procent. Vi måste också få upp tempot i fordonen. Framkomligheten är också viktig, säger Tomas Eriksson.”
Det är svårt att tro att förtroendet för SL skulle kunna sjunka lägre, men här har vi två personer som mycket väl kan gräva djupare. Vad händer den dag vi inser att mirakelbatterier aldrig kan bli annat än en dröm?
MSM har i dagarna återigen trombonerat ut att isarna på Grönland och Antarktis smälter med rekordfart. Återigen hotas med havsnivåhöjningar i kolossalformat. Alla tidigare miljö och klimatlarm har aldrig materialiseras. Så vad är nytt denna gång, vad är det som säger att man nu kommer att få rätt?
Golfströmmen skall åter bromsas in och ge norra Europa ett kyligare klimat. Havsströmmarna är som vindarna fast betydligt trögare, ändrar hastighet och i viss mån riktning beroende på solinstrålning och förvisso kontinentalförskjutningar i ett längre tidsperspektiv.
Det finns dock inget som tyder på att isarna smälter fortare nu än tidigare. Grönlandsisen växer och pressar givetvis ut mer is i havet nertill när massbalansen ökar, inget ovanligt. Värms Arktis och Antarktis upp så förflyttar sig kylan söderöver vilket vi lätt kan konstatera att Nordamerika fått en rejäl köldknäpp i år. Detta sannolikt beroende på att jetströmmarna numera gör större loopar och uppvisar en större vågform på sin färd från väster mot öster. Detta beroende på svagare solvind och svagare magnetfält runt solen. Därav den långvariga värmen och torkan förra sommaren i Sverige förra året. Detta förhållande ser ut att kunna ge varmare somrar i norr och svalare vintrar som går längre söderöver under vintern.
Forskningen borde titta närmare på konsekvenserna av svagare magnetfält runt solen, solfläckarna, våra jetströmmar, molnbildningen och resultaten av dessa förändringar.
#42
Antar att det är samma Tomas Eriksson (MP) som i början av veckan i DN försökte förklara snövädret och halkan med klimatförändringar och att Stockholm pga dessa klimatförändringar måste öka budgeten för snö och halkbekämpning. Har bott i Stockholms närhet och senare vistats ofta där sedan 1980 och problemen har varit desamma ända sedan dess. Inställda tåg och långa köer i trafiken är ju norm när det snöar i Stockholm. Tomas har ju rätt i att budgeten nog måste ökas och kanske det är lättare att göra av med pengar om man skyller på dessa allestädes närvarande klimatförändringar.
jax #44
Yes box.
https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/sa-far-mp-annu-mer-inflytande-over-trafiken/reprjw!DgBgyK3HFdkwMIdd920EhA/
Säger som Zara Leander, Skönt att man inte är ung. Fick i dagarna ett nytt utlämningsställe för Postnord 200 m från porten, så ännu mindre anledning att åka in till stan när man behöver köpa nåt som inte tillhandahålls ute i den förfärliga förorten. SL idag duger bara till äventyrsresor och jag kan inte se nån ljusning för dom stackare som är beroende av dom.
– Uppdelningen blir superrolig. Vi får in ny politisk energi och kan sätta större fokus på framkomlighetsutmaningar och grön omställning, säger Kristoffer Tamsons.
För oss på läktarplats ja. Framkomlighetsutmaningar!
Klimatmål. Smaka på ordet! Undrar vad Ingemars farfar (1867-1953), som omnämndes i gårdagens artikel här på KU i går, skulle sagt om han fått höra det totalidiotiska ordet.
Skulle Ingemars farfar över huvud tagit ha förstått att högljutt skojeri om klimatet i framtiden både skulle ge Nobels fredspris och vara själva förutsättningen för lysande karriärer inom en rad yrkesområden några år in på 2000-talet? Vad säger Ingemar själv om detta?
Om våra förfäder skulle få ställa en fråga till oss som lever i dag tror jag den skulle vara: Hur i all friden har vi tillåtet de allra dummaste individerna få ta makten och styra land och rike?