To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
”Det var värst så snabbt det blev riktigt kyligt”
Typiskt exempel på klimatförändringarna. Trots att det bara är en.
Då borde Isabella Lövin vara glad nu. – Hon oroade sig ju för värmen.
Eftersom ni skrev här om den rekordsnabba starten på Arktis vintersäsong kanske det är värt att notera att den kom av sig. Tycks inte som om istiden kommer i år heller, vad än alla klimatalarmister tror:
http://ocean.dmi.dk/arctic/icecover.uk.php
Den nederbördsfattiga svenska hösten
Den svenska sensommaren och halva hösten har varit osedvanligt nederbördsfattig och många undrar kanske om detta är et dock knappast fallet då alla klimatmodeller anger en högre genomsnittlig nederbörd för Sverige.
Nu är det emellertid så att nederbörden över Europa har en mycket dominant intern variation vilket innebär att även en nederbördstrend över så lång som 50 år kan ha en motsatt linjär trend beroende på klimatsystemets interna variation. Detta kan inte lätt empiriskt beläggas med det är så som de mer realistiska klimatmodellerna simulerar. Vi har tills vidare ingen anledning att tro att inte verkligheten beter sig på samma sätt. Detta styrks också över nederbördens variation under de senaste 150 åren för vilken vi har en tillförlitlig statistik. 1866 fick Uppsala 812 mm nederbörd och oktober 1934 fick staden 135 mm. ( Dessa världen är de hittills högsta uppmätta) Dvs vi ser knappast ännu någon indikation till en stigande och hotande nederbörd åtminstone i Uppsala.
Däremot har det snöat avsevärt över Grönland den senaste 6 veckorna med en ackumulation av ca 100 kubikkilometer (http://www.dmi.dk/groenland/maalinger/indlandsisens-massebalance/) Det är knappast därför någon större risk att Grönland står inför en nära förestående avsmältning som centerpartiets Annie Lööf varnade för nyligen. Anledningen kan förstås vara att Annie Lööf vill positionera sig för att kunna överta MPs roll när nu det stackars miljöpartiet står inför en möjlig kollaps och kanske förvandlas till ett islamskt parti istället.
Jag har ännu inte lyckats förstå varför svenska politiker är så till den grad oroade för en förestående klimatkatastrof när de flesta andra länder, som enligt IPCC borde drabbas än mer av värme och hotfullt väder, tar det betydligt lugnare. Kanske beror detta på att svenska politiker och opinionsbildare är mer oroade för vad som händer på global skala än vad som sker på den svenska landsbygden. En möjlighet kan kanske vara att på våra kartor ligger Sverige högt uppe och har på något sätt en slags geografisk överhöghet speciellt om man håller sig med en Mercatorprojektion där Skandinavien blir lika stort som halva Brasilien och verkligen göra skäl för att bli en jordens jättelem.
Så kanske ett möjligt tema för lördagens debatt kunde vara den svenska egenheten att ta på sig ett globalt klimatansvar och inte ens kunna glädja sig åt att man själv skulle kunna få ett mera behagligt klimat. I stället vill man fortsätta sitt ställföreträdande lidande för alla de stackars länder som drabbas av vädrets och klimatets fasor.
Här kommer den korrekta texten. Beklagar
Den nederbördsfattiga svenska hösten
Den svenska sensommaren och halva hösten har varit osedvanligt nederbördsfattig och många undrar kanske om detta är ett tecken på den pågående klimatändringen. Detta är dock knappast fallet då alla klimatmodeller anger en högre genomsnittlig nederbörd för Sverige.
Nu är det emellertid så att nederbörden över Europa har en mycket dominant intern variation vilket innebär att även en nederbördstrend över en så lång som 50 år kan ha en motsatt linjär trend beroende på klimatsystemets interna variation. Detta kan inte lätt empiriskt beläggas med det är så som de mer realistiska klimatmodellerna simulerar. Vi har tills vidare ingen anledning att tro att inte verkligheten beter sig på samma sätt.
Detta styrks också över nederbördens variation under de senaste 150 åren för vilken vi har en tillförlitlig statistik. 1866 fick Uppsala 812 mm nederbörd och oktober 1934 fick staden 135 mm. ( Dessa världen är de hittills högsta uppmätta) Dvs. vi ser knappast ännu någon indikation till en stigande och hotande nederbörd åtminstone i Uppsala.
Däremot har det snöat avsevärt över Grönland den senaste 6 veckorna med en ackumulation av ca 100 kubikkilometer (http://www.dmi.dk/groenland/maalinger/indlandsisens-massebalance/) Det är knappast därför någon större risk att Grönland står inför en nära förestående avsmältning som centerpartiets Annie Lööf varnade för nyligen.
Anledningen kan förstås vara att Annie Lööf vill positionera sig för att kunna överta MPs roll när nu det stackars miljöpartiet står inför en möjlig kollaps och kanske förvandlas till ett islamskt parti istället.
Jag har ännu inte lyckats förstå varför svenska politiker är så till den grad oroade för en förestående klimatkatastrof när de flesta andra länder, som enligt IPCC borde drabbas än mer av värme och hotfullt väder, tar det betydligt lugnare. Kanske beror detta på att svenska politiker och opinionsbildare är mer oroade för vad som händer på global skala än vad som sker på den svenska landsbygden.
En möjlighet kan kanske vara att på våra kartor ligger Sverige högt uppe och har på något sätt en slags geografisk överhöghet speciellt om man håller sig med en Mercatorprojektion där Skandinavien blir lika stort som halva Brasilien och verkligen göra skäl för att vara en jordens jättelem.
Så kanske ett möjligt tema för lördagens debatt kunde vara den svenska egenheten att ta på sig ett globalt klimatansvar och inte ens kunna glädja sig åt att man själv skulle kunna få ett mera behagligt klimat. I stället vill man fortsätta sitt ställföreträdande lidande för alla de stackars länder som drabbas av vädrets och klimatets fasor.
Nu har väljarna over there fått ett värdigt alternativ till dom två etablerade pajaserna.
https://www.youtube.com/watch?v=UfuN9HRDVZY
Är själv myckt orolig för kederbörden. Min farhåga att Europas kompakta mur mot Atlanten av vindkraftverk stoppar fuktig luft att komma in och kan orsaka problem med livsmedelsförsöjningen.
Som jägare uppskattar jag oktoberkylan. I flera år har mitt jaktlag skjutit upp starten på älgjakten för att det varit varmt. Vi har inget kylrum där köttet kan hänga och möras. Jag har min del, som vi sköt i onsdags, hängande i ett uthus. I år är vädret nästan perfekt, torrt och svalt.
Här är den poll/valprognos ang presidentvalet som förutsåg förra presidentvalet bäst
http://graphics.latimes.com/usc-presidential-poll-dashboard/
Den uppdateras dagligen
Det är uppenbarligen svårt att skilja mellan väder och klimat, något som Lennart Bengtsson bevisar med sitt försöka att bevisa att det inte finns någon risk för snabbare avsmältning på Grönland baserat på sex veckors väder.
From ”Down Under”
A bunch of parasites fooled the Premier and they are getting rich by selling expensive electrons that are supposed to change the weather 50 years from now.
http://joannenova.com.au/2016/10/ontarios-electricity-carnage-a-train-wreck-electricity-costs-double-to-reduce-carbon-at-250ton/
Di Capro, den stora hycklaren
https://wattsupwiththat.com/2016/10/14/ooops-leonardo-dicaprio-urged-to-step-down-from-un-climate-change-role/
#5 Lennart Bengtsson
Fråga om glaciärer.
Om jag fattat rätt så kan glaciärer minska mer de år då det kommer mycket snö tidigt därför att snön isolerar och glaciärerna smälter underifrån. Torr pudersnö isolerar ungefär 10 ggr så bra som is. Och att det är tvärtom att om det är kallt innan snön kommer så kan man få glaciärtillväxt.
Nu inser jag också att det är stor skillnad på glaciärer i svenska fjällen som är några meter tjocka jämfört med Grönlandsisen.
Min fråga är om det stämmer att tidigt snöfall ofta minskar glaciärernas massa året därpå?
Lennart B.
Jimmie Åkesson försökte i partiledardebatten häromsistens ta upp frågan om var klimatsatsningar gör mest nytta, men tystades effektivt av dagisgruppen som satt och skrek i mun på varandra. Om jag förstod saken rätt så hänger planetens framtid på några laddstolpar i Värnamo.
#9 Thomas P
Vad hade din kommentar varit om det varit 6 veckor med ovanligt milt väder på Grönland .Väder eller klimat?
Christer E.
Sigge #7
Då är det väl på tiden att politikerna anpassar lagstiftningen, vi ska ju klimatanpassas, eller hur? Älgarna lär ju anpassa sig och du får lite mera kött.
#5 Lennart Bengtsson. Om det är något framtidsscenario man med lite fantasi tycker sig ana, så är det lite mer ”envist väder” a la Jennifer Francis. Nu har det varit sex veckors torka, men det lär sluta snart..
Enligt Francis kan den minskade temperaturgradienten mellan tropikerna och Arktis ge en försvagad jetsström, med större slingor, och vanligare förekommande blockeringar i vädret..
Apropå Grönland så var snöackumulationen ganska låg i September och det var relativt kallt. De sista två veckorna har det varit varmare (anomalier) och snöandet har tagit fart. Här är temperaturen de senaste sju dagarna i Arktis:
http://www.karstenhaustein.com/reanalysis/gfs0p5/ANOM2m_arctic/ANOM2m_past07_arctic.html
(man kan klicka på kartan och stegvis få upp en massa forecasts och hindcasts)
Enligt danska meteorologer kommer det bli en kall vinter: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23717636.ab
Det verkar vara svårt att hålla sig objektiv när det gäller väder, utan att blanda in en massa känslor. Jag har alltid haft lite svårt för uttryck som ”vackert väder” och ”dåligt väder”. För vem då? Men ovanstående referat går längre: ”en vidrigt kall vinter kan vänta…” och ”det danska väderinstitutet har presenterat en ytterst illavarslande prognos”. Om det blir så blir det till glädje för alla vasaloppsåkare och personligen föredrar jag kyla före slask. Men det är en privat åsikt som inte behöver färga av sig på prognoser av det här slaget.
Brittiska Telegraph publicerade den 8 november en stor artikel om återfrysningen av is i området kring Nordpolen, se http://www.telegraph.co.uk/science/2016/10/07/experts-said-arctic-sea-ice-would-melt-entirely-by-september-201/
Artikelns ingress: ”Dire predictions that the Arctic would be devoid of sea ice by September this year have proven to be unfounded after latest satellite images showed there is far more now than in 2012.”
Kanske har Jordens klimat passerat en vändpunkt, så att vi nu går mot ett allt kallare tillstånd.
Visst är det kallt. Dax att plocka upp båten.
#3 Den snabba isläggningen som kom av sig. säger du och i nästa kommentar påpekar du att det är svårt att skilja på väder och klimat. Jodu!
Den övergång till la Nina som sker nu har ju ändrat den globala medeltemperaturen snabbt.
https://wattsupwiththat.com/2016/10/11/quicky-october-2016-enso-update/
Ett mönster som följer tidigare rekordvarma året 1998.
#15 Håkan Bergman
Med varmare klimat blir älgarna mindre. Det finns en anledning, som har med klimatet att göra, till att älgarna är större i norra Norrland än vad de är i Götaland.
Sigge #21
Hur lång tid tar en sån anpassning? Initialt borde dom bli ”fetare”.
Det är underhållande med alla dessa alarmister som tror att den Arktiska utbredningen är en bra proxy (kanariefågel) för den globala temperaturen. Samtidigt lutar man alltmer åt att den Antarktiska isutbredningen är kopplad till havsströmmarna – vilket verkar vara ett ganska rimligt antagande.
Vind och havsströmmar betyder mycket mer för isutbredningen vid våra poler än CO2-halten i atmosfären. Och det gäller inte bara enstaka år utan också decennielånga trender.
Grönlands inlandsis lägger på sig, Arktiska havsisutbredningen tuffar på. Antarktis havsisutbredning är enligt sattelitbilder från 1979 större nu än då.
Vissa verkar vilja ha det klimat som var under sent 1600-tal….brrrrr….
När folk har tillfrågats om vad som oroar dem mest så har klimatfrågan hamnat på sista plats i de flesta länder. I Sverige däremot så hamnar den frågan i topp. – Orsak? I Sverige har vi censur via tidningsredaktioner och radio- och TV-redaktioner. Har man alternativa kanaler i andra länder som förmedlar alternativ?
#5 Lennart B
”1866 fick Uppsala 812 mm nederbörd och oktober 1934 fick staden 135 mm. ( Dessa världen är de hittills högsta uppmätta) ”
Reagerade på detta eftersom jag hade denna i bakhuvudet:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Missv%C3%A4xt%C3%A5ren_1867%E2%80%931869
”1860-talet var ett årtionde då missväxten drabbade Norrland upprepade gånger. 1867 var våren extremt kall och sommaren dröjde. Många vittnesmål finns om hur vintern vägrade släppa greppet”
”Av de svenska väderstationer som var igång 1867 och fortfarande var aktiva år 2013 uppmätte samtliga sin kallaste majmånad år 1867, i vissa fall med minst 2 grader. Exempelvis noterade Stockholm +3.3° i medeltemperatur för maj, 7 grader under dagens normalvärden och kallare än samtliga aprilmånader sedan 1992.”
Varför var denna period så kall?
#22 Håkan Bergman
Älgarna är redan mindre än de var på 70-talet. Det kan bero fler orsaker än det varmare klimatet.
Om älgar är feta eller inte beror mest på orådet de lever i. Älgar som lever i jordbruksområde kanske är fetare än de som lever i bara skogsmark.
#24 Jan-Åke,
Vad yrar du om? Tillväxten i Arktis is har bromsat in påtagligt och är ”rekordlåg” sedan slutet av september:
http://imgur.com/a/DydXc
Antarktis isutbredning är den tredje lägsta någonsin till dags dato, slagen blott av 1984 och 1986:
http://imgur.com/a/ZV4e1
#27 Lasse
1867 var det kallt år som orsakade missväxten. 1868 var varmt och torrt.
Min morfars far hade 3 syskon som dog inom 2 veckor i månadsskiftet april-maj 1868. Hörsägen säger att hade det inte varit en tidig vår det året hade fler dött. Kyrkböckerna är fulla av barn som dog våren 1868.
Om meteorologer och klimatforskare inte skall tappa trovärdighet, bör de ta avstånd från begreppet ”klimatförändringarna”, som om det i sig är en fysisk orsaksfaktor till alla slag väders föränderlighet. Klimatförändringar är ett skiftande tillstånd över längre tid och kan alltså aldrig i sig orsaka någonting. Man kan därför inte med trovärdighet påstå att höstens brist på nederbörd beror på ”klimatförändringarna”. De som påstår något sådant saknar fullständigt insikt, kunskap och logisk förmåga och är helt enkelt korkade.
#30
Letade runt på nätet och fann att det var kallt lite överallt under 1860 talet. Kan det vara nått utbrott från en vulkan?
Ang förra veckans Matthew. som en termostat för att mildra uppvärmningen:
P(effekten) är ca 6.0 x 10^14 Watts. eller 200 ggr världens elproduktionskapacitet.
400 går till regn och 1 går till vind
http://www.aoml.noaa.gov/hrd/tcfaq/D7.html
Vem vill medge att man gjort århundradens blunder (nej. Det är inte fråga om Svenska Nobelkommiténs val av Bob Dylan)
Nej, tyska ”Energiewende” är väl på sin Canossa – pilgrimsresa:
Alla vet att det slutar med en katastrof.
Priset blir hisnande 550 miljarder € som tyska elkonsumnenter får betala. Inom de nästa 10 åren. Inget under att tysk industri vandrar i väg: Hillary blir glad, kemiföretaget BASF flyttar en del av sin tillverkning till USA.
Och kemiföretaget Bayer köpte just Roundup-tillverkaren Montasanto: Vilket ju inte faller riktigt i god jord hos somliga på den här bloggen… Men vilket betyder: jobb flyttar till USA från Tyskland. Oberående vem som vinner där, tydligen.
Energie- katastrofen utlöstes av tyska miljöminister Jürgen Trittin: stöd för förnybar energi som skulle kosta en glassstrut – per månad. Då: 50cent, ca 0,007 c/KW/h då : https://www.youtube.com/watch?v=zsjJk5BLwHc 2004.
Idag så är priset på Trittins glasstrut upp i 300 €/ per månad.
(O)klokt nog lade man det s.k. EEG-tilläggspris för förnybar energi direkt på förbrukaren. 2016 är den 0,07 cent per Kw/h. nästan 70 ÖRE. Ovanpå kommer alla andra kostnader: dagspriset för el, skatter, transport, etc. I dag ca 0,30 cent/ Kwh/
Vissa bloggare på den här sajten har gillat den här utvecklingen, för den minska ju CO2-utsläpp:
De drömmer tydligen LSD-drömmar , för det blev, förstås kontraproduktivt resultat:
Enbart 2,8 % av slutförbrukningen av el och energi kommer i dag från vind och sol (s.k. regenerativ energi). Trots dessa horribla kostnader.
Man ville gärna exportera sin modell: men solpaneler byggs i Kina, vindkraftverks ökning finns nu för tiden bara i USA – så länge Obama är vid rodret.
Om Hillary har pengar så satsar hon dom på annat (kanske på en ny säkerhetstjänst som ser till att hennes e-post inte läcker mera – eller håller Billy ifrån kvinnorna i Vita Huset, för hon vill ju sitta 8 år!). Hur det blir med Teslas bilar, vete Gudarna. Med 20 biljoner i skulder har USA inte råd till extravaganser….
Der Spiegel kom ut med en artikel för några dagar sedan, om att tyska Bundesrat beslöt att avskaffa CO2-alstrande bilar. Som jag redan förut skrev, var det bara nonsens. Bundestag bestämmer i sådana saker… . Men Bundesrat bestämmer t.ex om man skall höja eller minska ”PIK”:s budget. Påökt fick dom i alla fall inte, vilket kan tolkas som ett positiv tecken.
Och Merkel? Hennes partis opinionssiffror föll för första gången sedan – jag minns faktiskt inte, nån gång i början på 50-talet?) under 30 %. Och högerpopulisterna stiger, likaså vänsterpopulister och grönpopulister (mitt språkkorrigeringsprogram protesterar högt för man får väl inte kalla de gröna eller vänster längre för populister… programmet föreslår högerpopulister, gång på gång… men jag är också envis!)
Vad betyder det? Många fina karriärer för CDU-konservativa kandidater gå upp i rök, och ”neonazister” tar deras plats, som man hittills har skyllt på. Fastän: de parlamentariker i delstaten Berlin som valdes för AfD hade en högre och bättre utbildning än de CDU-are som blivit återvald…
Och de visade sig vara ganska moderata. Ett nytt högerparti i Tyskland?
Det är val i USA i november. Clinton är favorit just nu – om hon får sina väljare till båsen. Och så är det partikongress för CDU i Tyskland. Kommer Merkel att väljas till kanslerkandidat? Väl inte förrän opinionssiffrorna stiger…
#5 Lennart B
”en slags geografisk överhöghet speciellt om man håller sig med en Mercatorprojektion där Skandinavien blir lika stort som halva Brasilien och verkligen göra skäl för att vara en jordens jättelem.”
Detta är helt sant, Mercator har ställt till en del för vissas förståelse genom att inte vara ytriktig mot polerna. Klassikern är de som tror att Grönland är stort som Sydamerika, men jag rekommenderar även de som tjatar om Arktis och Antarktis och lite havsis hit och dit att slå igen kartboken och titta på en jordglob istället.
Christopher #34 Finns ett antal appar på nätet där man kan testa. Typ denna:
http://thetruesize.com/
Varför älgarna blir mindre beror till största del på vilka djur som jagas… samt ett stort djur har lättare att klara svåra vintrar och då är det inte kylan som är problemet utan snö mängd samt konsistens..
För alla er av den korkade typen (klimathotare) kolla upp vilka temperatur rekord som är vanligast de kalla eller de varma de ger en bra indikation om vartnagerst vi är på väg..
Heidi Avellan, politisk chef i Sydsvenskan hänvisar till Uppsalainitiativet som auktoritet i svar på diskussion från läsare om kor, metan och klimat.
http://www.sydsvenskan.se/2016-10-13/kvinnor-kvoter-och-kott
Sigge #21
Jag tror du har rätt där. Det har någonting att göra med ytai förhållande till volym, tror jag.
Olle R # 17
Nu får du hjälpa mej att förstå din karta. Om färgerna på sidan är grader C så hade nordpolen i ett skede medeltempen 16 grader??? Antingen missförstår jag kartan eller så var det 16+ på nordpolen.
Olle R 29 # sa bara att havsisutbredningen kring Antarktis är större nu än i slutet av 70-talet.Som källa till det finns sattelitbilder som var och en kan se hos tex NSIDC.Var på en föreläsning av professorn i oceanografi Axel Mörner 8e oktober på Högberga Gård Lidingö.Där har du en källa till.
Lysenkoismen förstörde jordbruket i Sovjetunionen. I dagens västerländska samhällen har vi klimatismen, där vetenskapen är ersatt av politik, som är på väg att avveckla industrisamhället och vår nuvarande levnadsstandard.
Enligt en studie publicerad för 10-15 år sedan, beror älgars storlek huvudsakligen på tillgången till proteinrik föda under försommaren. Växter i norra Sverige innehåller mycket mer protein än de i södra Sverige. Proteinhalten bestäms av mängden ljus växten får per dygn.
Nu ska man slänga sina pengar till WWF för att rädda valrossarna den härgången. De skyller på havsisarna i Arktis. Vad WWF ska göra pengarna framgår inte, eller på vad sätt det skulle gagna valrossarna.
Såg Kerry på rapport efter att ca 200 länder skrivit på ett avtal om att stoppa HFC och att man nu undviker 0,5 graders uppvärmning. Hur han nu kan veta det.
*43
Han vet inget alls
Sören G #43
Det har dykt upp nåt ännu märkligare än WWF.
https://theperfectworldfoundation.org/home/
Bara namnet säger ju vad vi har att göra med för folk.
Lyssnade just på rapport. Man blandar friskt ihop utsläpp av HFC med utsläpp av CO2.
?
Ingvar #46 Båda är växthusgaser så det är inte så konstigt att båda är aktuella i ett klimatavtal.
Vad säger ni om detta?
http://www.svd.se/stort-avtal-om-vaxthusgaser-i-hamn
Angående älgstorleken.
Bergmans regel säger att djur blir större ju längre norrut de lever. Det har med förmågan att hålla värmen att göra.
ThomasP #3
”Eftersom ni skrev här om den rekordsnabba starten på Arktis vintersäsong kanske det är värt att notera att den kom av sig.”
https://www.klimatupplysningen.se/2016/10/02/isen-vaxer-rekordsnabbt-arktis/#comment-433325
”Nu skall man inte fästa alltför stor vikt vid den här snabba ökningen. Om man följt de betydligt mera detaljerade ryska iskartorna (http://www.arctic-charts.net/aari-ice/aari-arctic-latest.gif) så vet man att mycket stora områden som NOAA/NCDC m fl hävdade var isfria för en månad sedan i verkligheten hade gles drivis, och att denna snabbt frös ihop när temperaturen sjönk under noll. Expansionen kommer troligen att sakta av snart.”
Min blygsamhet förbjuder mig att säga vem som skrev det.
#42
Så de lever enbart på solsken. Kan man tänka sig.
SörenG #43
”Nu ska man slänga sina pengar till WWF för att rädda valrossarna den härgången. De skyller på havsisarna i Arktis.”
Nu råkar det ju vara så att valrossar inte på något sätt är beroende av havsis. Innan de utrotades på vikingatiden fanns det t ex valrossar i Finnmarken i Norge där det aldrig finns någon is. På samma sätt fanns det valrossar ned till Sable Island i nordöstra USA på 1600-talet. Tji is där också.
Min egen erfarenhet av valrossar är begränsad till Svalbard, men mer än 99% av de valrossar jag har sett låg på land, trots att det fanns fjordis i närheten.
Möjligen kan havsis vara viktig i fall där den gör det möjligt för valrossarna att utnyttja grundbankar för furagering där det inte finns någon kust i närheten.
#51
Men om det är så att de norrländska växterna lever på något annat så har vi goda nyheter ända från Indien:
http://www.thegwpf.com/india-to-overtake-u-s-and-china-as-worlds-biggest-coal-miner/
Lars Mellblom #42
Nu är det så att Bergmanns regel håller för de allra flesta varmblodiga djur, oberoende av vad de äter. Den gäller också över tiden, djur som lever i ett område under istider är större än djur av samma arter i samma område under mellanistider. Detta är så pass tillförlitligt att det kan användas för datering.
Naturligtvis är det möjligt att älgar är ett undantag och att en annan mekanism gäller i just det fallet, men jag skulle nog vilja ha mera detaljer innan jag tror det.
!
http://notrickszone.com/2016/10/15/potsdam-climate-institute-scientistsgovernment-under-fire-for-politicizing-climate-science/
Thomas P #47
Du lyssnade tydligen inte på hur de gjorde det.
Glaciärer:
Som jag har läst så har de en fördröjning…en tröghet i sig på runt 5 år. Låt säga…
Detta gör att de växer då det kan vara varmt ”klimat” och sjunka då det går åt andra hållet i temperatur.
Har vi tagit detta i beaktelse? I all hets för bästa headliners. Känns som att eftertanke …lr nått.
Ingvar #55,
Det är åtminstone en signal om att den nye chefredaktören för Science vill att tidskriften skall lämna den politiska aktivismen därhän och återvända till vetenskapen. Vi får väl se hur länge han får sitta kvar.
Bob Tisdale har ett intressant inlägg om diskrepansen hos temperaturmätningar mellan ytmätningar och mätningar från den lägre troposfären. Enligt AGW-teorin så skall ju den senare stiga SNABBARE än den förra. I verkligheten så är det tvärt om. Vi har tre val, menar Tisdale:
Of course, there are three possible reasons why the global lower troposphere and surface temperature products do not agree with the hypothesis of human-induced global warming:
First, the global lower troposphere data are flawed, causing warming rates that are too low.
Second, the surface temperature data are flawed, causing warming rates that are too high.
Third, the hypothesis of human-induced global warming is flawed, along with the computer models that support it.
Take your pick
# 59,
Länken:
https://wattsupwiththat.com/2016/10/14/the-divergence-between-surface-and-lower-troposphere-global-temperature-datasets-and-its-implications/
#36 Kenneth Mikaelsson
Stora älgar klarar kylan bättre än små älgar och stora älgar har jobbigare med värmen på sommaren.
Snön är inte något jätteproblem för älgar som mest livnär sig på bark och barr under vintern.
En annan orsak till att älgarna blivit mindre kan vara hyggesmetoderna i skogsbruket. Förr vid en slutavverkning så höggs det med motorsåg under hela vintern och älgarna kom till hygget på natten och åta av grenar och toppskott. Nu avverkar en maskin på ett par veckor det som förr tog en hel vinter för ett huggarlag.
#59 Ingemar Nordin
Att klimatforskare påstått att temperaturökningen i lägre troposfären skulle vara snabbare än på markytan är väl en halmgubbe. Det jag fått för mig är att temporärt är temperaturökningarna ganska mycket långsammare i atmosfären än på markytan och kommer man ut i stratosfären så ska temperaturen sjunka p g a växthusgaserna.
tty #52
Valrossen är en dålig jägare och klarar bara av dyk ner till max 80 meter.
De lever mest på långsamma bottenlevande djur vilket gör att valrossen inte lever ute på isar som har vattendjup över 80 meter.
https://en.wikipedia.org/wiki/Walrus#Diet
De häller sig mest på stränderna och är icke beroende av isen.
Det finns nån tidigare tråd där jag länkade till en studie om valrossar som visade att de lever och jagar från stränder runt Arktis, om det finns is eller ej på sommaren påverkar inte valrossens levnad.
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Odobenus_rosmarus_distribution.png
Valrossar skulle påverkas negativt om det blev ett kompakt istäcke över Arktiska havet året runt.
Man kan undra vad WWF tänkt sig göra för valrossarna !!??
Sigge #61
Jag är inte jägare själv.
Man kan nog tänka sig att alla stora älgar i Norden gått åt tack vare jakt under flera århundraden och bara älgar med lägre storlek fått föra sina gener vidare samt att det är inte något vidare med stor kroppshydda och stora horn i en tät skog.
Älgarna i Kanada och Alaska är större men de lever nog i en miljö där det inte är lika täta skogar samt att de inte varit lika hårt jagade som här i flera århundraden.
#55 #58. Intressant.
”In Berg’s opinion, climate scientists bear part of the blame because they’ve step over the line”
”The criticism of course is also aimed at Potsdam, where the Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) was especially founded for that very purpose: to mix science and politics. A terrible structural error …”
#64 pekke
Det är likadant i Nordamerika som här att älgarna är större där klimatet är kallare. Det är inte bara älgar som normalt är större där det är kallt. Det som skiljer älgar från de flesta andra hjortdjur är att älgpopulation finns bara där det är vintrar, inte så varma somrar och skog som kan vara vinterbete. Renar är ju ännu mer extrema men tar man andra hjortdjur som rådjur, dovhjort och kronhjort så finns dessa även i Södra Europa men inte i de nordligaste delarna av Skandinavien.
Att klimatet blir varmare förändrar faunan i vårat land. Det är bara en tidsfråga innan rådjur finnas ända upp till Tornedalen och i södra Sverige kommer kron- och dovhjort att öka på bekostnad av älg och rådjur.
#66
Nu är ju kronhjort ingalunda någon särskilt sydlig art. Vi bara tror det här i Sverige p g a att den på 1700-talet utrotades överallt utom på några skånska gods. I Norge har den alltid funnits ända upp i Nordland.
Älgen är egentligen en träskanpassad hjortart och i Nordamerika ser man den mest just i sådana biotoper.
#67 tty
Kronhjorten är ju också ett djur som är betydligt större i kallt klimat än i varmt. De kronhjortar som finns i Norge och Jämtland är större än de sydsvenska och de sydsvenska kronhjortarna är större än de som finns i centraleuropa. Den relativa skillnaden i vikt lär vara större än för älg mellan den sydligaste och nordligaste populationen.
Där jag jagar nu finns inte kronhjort så jag har inte läst på så mycket om dessa djur.
Gasplaneterna har större inverkan på solcykeln än vad man hittills har trott, enl. denna artikel:
https://wattsupwiththat.com/2016/10/13/solar-cycle-mystery-solved/
#54 tty
Observera att jag skrev ” beror älgars storlek huvudsakligen på tillgången till proteinrik föda under försommaren ”. Andra orsaker hade redan berörts i tråden. Bergmanns lag som du själv nämnde är ju välkänd.
Om studiens slutsats att proteinintaget under försommaren är den faktor som mest påverkar älgars storlek stämmer, kan älgjägare sluta oroa sig för klimatförbättringen.
Jag försökte förgäves hitta studien genom Google. Kanske publicerades den för så länge sedan att den inte lades ut på Internet. Troligen läste jag sammanfattningen i Svensk Jakt.
Födotillgången är viktig för hjortdjur. De kronhjortar från England och Skottland som utplanterades på Nya Zeeland fick en avkomma som var betydligt större än ursprungsdjuren. Idag är kronhjortshornen därifrån bland de största i världen.