Swedfund i Sierra Leone

Ekoredaktionen hade igår ett inslag om att Swedfund som ägs av svenska staten ”landgrabbar” i Sierra Leone. Ekoredaktionen skriver att:
Statliga biståndsorganet Swedfund har investerat tiotals miljoner i ett företag som ska producera etanol i Sierra Leone, men lokalbefolkningen drabbats av vattenbrist och hunger när företaget tagit över deras jordbruksmark. Nu vädjar de fattiga invånarna till Sverige om hjälp.
Nu skall man sin vana trogen inte ta ekots reportage som den absoluta sanningen. För att låta den andra sidan framträda saxar jag följande från Swedfunds hemsida:
Swedfunds roll i utvecklingssamarbetet – att skapa utvecklingseffekter
Behovet av nya investeringar i utvecklingsländer är stort. Länderna ser själva nya arbetstillfällen och ett växande produktivt näringsliv som den bästa och mest hållbara vägen ur fattigdom. I flera av de länder som Swedfund investerar är förhållandena sådana att företagsetableringar är mycket svårt att finansiera.Swedfund kan här fungera som en viktig bro mellan den fattiga och den industrialiserade världen. Vi kan med vår kunskap om investeringar i utvecklingsländer bidra till ekonomisk tillväxt genom skapande av lönsamma och produktiva företag som i sin tur bidrar till minskad fattigdom.
Anna-Klara Bankel som är reportern som följt investeringen i Sierra Leone har tidigare varnat för konsekvenserna då investeringarna var på gång. Det hade varit ännu mer intressant och få veta mer om vilka fler som finns bakom investeringen i Sierra Leone. Jag kikade lite och hittade denna länk. Den stora spelaren i sammanhanget är Addax & Oryx Group Limited, på Bloomberg News via denna länk får vi veta att företaget:
” operates as a petroleum and mining company in Africa. Its activities include exporting crude oil from Nigeria, and Cameroon, Ivory Coast to refineries in West Africa, Europe, North America, and Asia; imports gasoline, jet fuel, and heating oil; acquiring oil and gas properties”
Addax försäkrar att de har stora sociala ambitioner och att investeringen med sockerrör har utretts länge. Den tredje intressenten är ett nederländsk utvecklingsbank DFIn FMO. Det är i alla händelser lite märkligt att Swedfund lägger 10 miljoner Euro i ett projekt som innefattar investeringar på 267 miljoner Euro tillsammans med ett olje och gruvbolag verksamt i Afrika. Tur att det inte var Lundin oil, då hade det väl tagit riktigt hus i h-t. Men om man skall syssla med etanol och bränsletillverkning så bör man antagligen komma från oljeindustrin där man vet hur man drar en pipeline.
Jag minns ett program för någon tid sedan på P1 som handlade om den nya biståndsidén – att skapa ”riktiga” företag som går med vinst som kan överleva på sikt. Antagligen är det så här verkligheten det ser ut när företag ger sig in i agroindustrin, och kanske speciellt etanolproduktionen.
Var det inte Borg och Hatt som nyligen la fram förslag om ökad inblandning av etanol i bensinen? Kan man fråga om ursprungsland på macken, så som man kan om andra varor nuförtiden, full tank E85 men med enbart svenskproducerad etanol tack, och ekologisk.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Håkan Bergman

    Är det inte kutym att alltid också erbjuda ett alkoholfritt alternativ?

  2. Ingemar Nordin

    Bra Lars J att du tar upp detta. Det är ju ett (bland många) skandalöst exempel på hur den gröna ideologin om ”gröna” (förnyelsebara) drivmedel går ut över fattiga människor på vår jord.

    EU och Sverige sätter upp sina s.k. klimatmål. Och de påhejas genast av NGOs som WWF och Greenpeace, oavsett konsekvenserna. (Utpressning och ”Greenwash” är tydligen dessa organisationers affärsidé numera.)

    http://news.forestcouncil.org/2012/04/16/the-great-rainforest-heist-how-environmental-groups-gone-bad-greenwash-the-logging-of-the-earths-last-primarynative-old-forests-glen-barry/

    http://wrongkindofgreen.org/2012/02/09/agribusiness-the-corporations-that-control-conservation-wwf-conservation-international-nature-conservancy/

  3. Pelle L

    Lars Jonsson, tack för en utmärkt artikel!
     
    Du har en förmåga att sätta fingret på den ömma punkten när den lilla människan konfronteras med storfinansen/de rika länderna.
     
    Fortsätt så!

  4. Lars

    Kolonialismens fula tryne har visat sig ,vi skall lära de mörkhöjade att odla biobränsle och ekologiskt .Att det leder till svält och misär kan vi väl skita i .Det låter ju så vackert ekologiskt , förnyelsebart, rättvist mm

  5. Bosse L

    Vi har ännu ett skrämmande exempel. Kommunala SEKAB (där 1,7 kommunala miljarder riskerats) hade stora planer på etanolodlingar i Afrika.
    200.000-400.000 ha skulle odlas upp. 170 kommunala miljoner satsades i strid mot kommunallagen. Vartenda öre försvann och projektet såldes till tre styrelseledamöter i SEKAB för fyrahundra (!) kronor. Nu har deras bolag, registrerat i ett skatteparadis, sökt 100 milj. kr från SIDA !! Om det blir något etanol ska den köpas av SEKAB som också har avtal om import av etanol med ett liknande företag i Ghana.
    ”Hållbar” etanol kallas det !
    Ett av de företag som SEKAB köper den ”hållbara” etanolen av har varit Cosan som samarbetar med Shell. Deras metoder i Brasilien är allt annat än hållbara:
    http://www.survivalinternational.org/news/7329
     

  6. Bosse L

    Länk ang. Sekab:
    http://widgren.blogspot.se/2011/02/sekab-ecodevelopment-ecoenergy-tanzania.html