Mot en ljus morgondag

Jorden

Igår uppmärksammades att vi nu är 7 miljarder människor i världen. Naturligtvis har man inte en sådan koll att man kan säga att just lilla Danica verkligen blev nummer 7 miljarder men hon får ändå stå som en symbol för att vi nu är såpass många på jorden. Detta kan ju i sin tur skapa en viss oro om hur vi skall klara att sörja för så många.

The Guardian skriver om några böcker som ger bilden av en värld som faktiskt sakta håller på att bli en allt bättre plats att vara i.

I en av dem, The Secret Peace skriver Jesse Richards att världen är en bra plats och att den bara blir bättre och bättre. Han menar att vi har lättare att se kortsiktigt istället för långsiktigt och att vi tenderar att dra alltför långtgående slutsatser av ex den nuvarande finanskrisen. Ökad livslängd världen runt och att så många har mobiltelefoner tar han upp som exempel på framgångar. En annan är att trots alla väpnade konflikter har människor dödade i dem minskat. Ökad demokrati och minskad barnadödlighet tar han som intäkt för att vi har blivit mer moraliskt högstående.

En annan bok med ett optimistiskt budskap är The Better Angels of Our Nature av Harvard psykologen Steven Pinker. Han har studerat statistik världen över och menar att vad gäller våld i alla dess former  (kriminalitet, krig, våldtäkter och mord) pekar alla trender nedåt mot en fridfullare framtid.

Två böcker Winning The War On War och The Human Security Report skriver bl a om att väpnade konflikter kräver allt färre människoliv.

Men det handlar inte bara om våldsamheter utan om utveckling. I boken Getting Better, menar författaren,  Charles Kenny, att ansträngningarna att få människor ur ett liv i fattigdom faktiskt fungerar. Man kan se i statistik världen över att både människors hälsa och utbildningsnivå stadigt blir bättre.

Så varför är det inte riktigt den känslan vi har? Jesse Richards (den första författaren i det här inlägget) menar i en intervju att det delvis är medias fel.  TV och tidningar ger oss de dåliga nyheterna men inte de positiva och bra. Men de gör det för att det är vad vi vill se och höra, de gör bara sitt jobb. Vi behöver saker att oroa oss för och vi vill fundera på eventuella kommande hot, det ligger i vår natur. Det lönar sig att vara nervös.

Inom några områden kan Jesse Richards dock inte se den positiva trenden som ex vad gäller den globala uppvärmningen, skogsskövlingen och andra miljöproblem. Han är ändå positiv och menar att vi kommer att lösa även dessa problem. Vi har nämligen en tendens att konstant underskatta vår egen framtida förmåga att lösa problem. 

Det sista tyckte jag var så bra så det tar jag igen fast som ett citat eftersom det är något jag själv ständigt framhåller:

”We constantly underestimate the ability of our future selves to solve problems.”

Så ta den nya dagen och de människor du möter med jämnmod. Världen är en bra plats att leva i och den blir bara bättre.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. inge

    Bra Lena, en politiv bild världen behöver!
    Jag pratade nyligen med en taxichafför som läst att någon hade studerat maffians framfart och att de infiltrerade politiken på olika nivåer och skulle ta över världen inom fem år. Det var bara det att tiden nu hade gått ut och att vi inte märkt av det. Kanske kan jämföras med Maurice Strong och hans konstgjorda planer.

  2. Christopher E

    Ja, visst är nyheterna goda! När jag var tonåring gick jag på hotet om den skenande befolkningskatastrofen, men nu vet jag bättre.

    Det positiva nyheterna är i stort de som Lomborg förde fram i sin epokgörande bok, och retat dystopisterna ända sedan dess.

    Ytterligare en god nyhet är naturligtvis att peak-fossil-alarmisterna fått fel igen i och med gasboomen. Det finns nu gott om billig energi att ytterligare utveckla välståndet med. Jippi!

  3. Länken var inte helt OK
    Men den här funkar nog
    http://www.guardian.co.uk/books/2011/oct/30/world-improving-say-american-authors

  4. Peter Stilbs

    Den stora milstolpen i modern tid är i mina ögon östblockets och kommunismens kollaps runt 1990.  

  5. Jag tänker ibland på Apollo 13. För mig är det ett lysande exempel på människans förmåga. I stort som i smått. I övrigt håller jag med Peter.

  6. Jan E M

    Peter Stilbs #4

    Kommunismens kollaps var en förutsättning för att få de framsteg på både för fattigdomsbekämpningen och på miljöområdet.

    Att det var problem med försurning förnekades av flera östeuropiska stater. Där skogen höll på dö så skyllde man på väst.

    Om ett problem skall lösas måste man först känna till problemet. Att förneka att problemet finns äe ingen lösning.

  7. inge

    Jan EM
    Men att lösa problem som inte finns är inte heller någon lösning.

  8. Bim

    Jan  E M
    Att hitta på problem är heller ingen lösning.

  9. Uffeb

    Attans! Tack för påpekandet, det är rättat nu!

  10. Det är skönt att det finns människor som förmår att se sakligt på utvecklingen. Det tycks dessutom vara så att dessa blir fler och fler, vilket är ytterligare en bekräftelse på att det blir bättre. Andra som gjort det förut var ju t ex Björn Lomborg som skrev Världens verkliga tillstånd som jag läste parallellt med Tillståndet i världen för ca tio år sedan. Sedan har vi ju Anders Bollings Apokalypsens gosiga mörker och Stefan Fölsters Farväl till världsundergången ganska nyligen. En annan är ju journalisten Lasse Berg, som återvände till de platser han som journalist besökt på 1960- och 1970-talet och upptäckt att läget i så gott som samtliga fall var mycket bättre än när han skrev om dem 30 år tidigare. Av detta borde vi lära oss att se mera kritiskt på alla alarm och mera ljust på möjligheterna i stället. M’nniskans kreativa förmåga är i de flesta fall gravt underskattat.

  11. Svempa

    Kommandoekonomins och förtryckarideolgins fall är definitivt den främsta milstolpen i modern tid som Peter Stilbs påpekar. Vad som är spännande i anslutning till det är att se nya kraftcentra växa fram i Europa. Utvecklingen i t.ex. Polen med dess entreprenöriella ekonomi (om än inte utan skavanker) har redan lett till maktförskjutningar och dess stora fyndigheter av kol och skiffergas/olja kommer leda till att det blir ett  ännu viktigare land.

    Här hos har ju de forna socialistapolegeterna en masse konverterat till den nya kommandoideologin- klimatalarmism, och de kommer säkert, som förr, ge se på strävanden efter marknadsliberalismen i t.ex. forna Östeuropa, men nu under den ”vetenskapliga AGW-teorin” i stället för den ”vetenskapliga socialismen”

  12. Ann L-H

    Ja, världen tycks gå mot en ljus framtid, men hur är det med gamla dästa EUropa?
    Medan man med livet som insats kämpar för att komma från sina diktatorer på alltflera håll låter vi miljörörelsen och EU-politikerna härja fritt. 
    Upp i allt kaos kanske grekernas kamp för bl a sin frihet ändå är ett gott tecken och ett klargörande elprisuppror i Sydsverige skulle kunna bli en ögonöppnare här uppe i pk-landet framför andra. 

  13. Peter F

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4775432

    Undrar just hur miljörörelsen i Europa har tänkt sig detta.

  14. István

    Min idol i sammanhanget är Tor Ragnar Gerholm. Det är nu snart 40 år sedan han kom ut med boken Futurum Exaktum, där han klär av tidens undergångsprofeter. Hans framtidsprojektioner håller i stort sett än idag, i motsats till alla olyckskorparnas.
    Klima och CO2 ser han som ickeproblem.
    Och vilka tjusiga hockey-kubbor han visar upp!
    Dock inte om temperaturökning, utan visande avkastning av grödor ton/hektar.
    Majs, vete och ris
    Det var då erlich predikade om Indiens förestående undergång i svält.
    Det är förvånande sällan man ser Tor Ragnar Gerholms namn nämnas i dagens debatter 

  15. Slabadang

    Ann LH

    Den svenska muren har inte fallit ännu SVT finns fortfarande!

    Grekland är i kaos. Folkomröstningen måste fått ådrorna i tinningarna att komma fram på hela EU herrskapet. Vi måste tacka för oss en trevlig ide så där… som gick käpprätt åt helvete.

    EU måste bantas till en fjärdedel och bara fokusera på firhandel och fri rörlighet. Iden att blanda ihop finanspolitik energipilitik och jordbrukspolitik kan de lägga ner direkt. De är så inkompetenta så man svimmar. Miljörörelsen är totalt pucko och helt hänsynlös med medborgarnas framtid och skatter och de är de som styr politikerna idag och inte tvärtom.

    Den politiska ledningen är kidnappad av alla klimathotsprofitörer som kommer med den ena ide`n dummare än den andra. Etanol…sket sig ! Vindkraft kräver ett lika stort hål i huvudet som diametern på snurrorna för att investera 200 MDR i denna hedenhösteknologi. Handel med utsläppsrätter blev 80% kriminalitet och bedrägeri. Tankeförbudslagen för kärnkraft kostar oss hundratals miljarder och har gjort oss till ett kärntekniskt uland.

    Det är när alla partier är överens som det verkligen går åt helvete. Ingen kollar nånting noll utvärdering noll kritisk granskning. När riksdagen är enig.. då vet vi att det går åt pipsvängen!!

  16. Slabadang

    EUvalet måste bli en jordskredsseger för Sverigedemokraterna!

    För alla som tappat förtroendert för EU måste en röst på SD vara klockren i EU valet. För mig som inte klarar av att rösta på dem till riksdagen så är det dock helt rätt män på rätt plats när man röstar in dem i parlamentet. Det ser inget kul ut för EU i opinionen längre och alla de parter som är EUkritiska vinner röster. Efter de senaste klimatfiaskon och EURO haverier så blir det spännande att se hur det kommer se ut i parlamentet. i England så ligger nog EU allra sämst till.
    SVT skyddar EU från frän fundamental kritik och vågar inte ställa de rätta frågorna. Vill vi va med??

  17. Holmfrid

    #1,   Inge,
    Maffian har redan infiltrerat EU.  Knarket omsätter i storleksordningen halva grekskulden per år i EU.  Efter Lehmankrisen bidrog maffiapengar till italiens räddning men nu vill dom ha betalt. 
    Sålunda har Sverige tvingats införa 4 prisområden på el för att finansiera nya kraftledningar till Skåne.  Barsebäck skrotades med elunderskott som resultat, som nu vi skall åtgärda.  Danmarks vindsnurror pausar 75% av tiden, vilket Sverige tvingas kompensera för.  Avvikelse leder till böter.  Tyskland stoppar el norrut pga 8 kärnkraftsverk bortfallit och de 6 nya kolkraftverken försenats.  Skåningarna har nu bara SD kvar att rösta på. 

  18. pekke

    Istvan #14
    Indien har inga problem med skördarna, de har snarare fått för mycket vilket sänkt lönsamheten !
    ” India faces problem of plentiful food ”
     
    http://articles.economictimes.indiatimes.com/2011-05-30/news/29598798_1_rice-crop-cotton-prices-food-shortage

  19. Ann L-H

    Bra Lena!
    Ibland kan man tro att det inte funnits några ”motböcker” mot alla domedagsprofetior. Några författare har dock försökt att tränga igenom den MSMmur som Slabadang tidigare nämnde. På svenska finns tex (förutom Tor Ragnar Gerholm)
    Det Gröna Varning för miljölarmen (1989) av Kurt och Viveka Wickman, Timbro,
    Ragnarök inställt av Nils-Gösta Vannerberg (1997) Timbro och
    Tänk på miljön, köp ny bil! Handbok för miljöoptimister av Jarl Ahlbeck Schildts förlag.
    Samtliga böcker är högst läsvärda än idag! Fråga gärna efter dem på bibliotek!
    Ahlbeck är nog den som verkligen satte fart på mitt intresse för klimathotet. I artikeln ”den problematiska klimatfrågan” skriver han bla ”hur miljökretsarna hanterar växthuseffekten får ibland rent groteska drag”. Det var för mer än tio år sedan och de dragen har i varje fall blivit värre än jag tidigare trott var möjligt.  

  20. Håkan Sjögren

    Slabadang # 15 : Nägon skrev för en tid sedan ” Vi ska inte ha gammal omoderna kärnkraftverk utan nya moderna energiformer som vedeldning och väderkvarnar. Det var mycket bra sagt. Tyvärr kan jag inte namnge källan av ren glömska. Mvh, Håkan.

  21. Håkan Sjögren

    Peter Stilbs # 4 : Jag erinrar mig en gammal anekdot. En läkare, en arkitekt, en jurist och en kommunist tvistade om vilket yrke som var äldst. Läkaren: När Eva födde sitt första barn måste ju läkekonsten ha varit inblandad. Juristen : Inget samhälle kan ju bestå utan lagar och förordningar. Juristens yrke måste vara äldst. Arkitekten : Gud måste ha varit arkitekt när han skapade ordning ur kaos. Kommunisten : Aha, och vem skapade kaos? Jag HS tror fullt och fast att det pågår ett medvetet kaossskapande såväl i Grekland som hos IPCC. Mvh, Håkan.

  22. István

    Pekke # 18
    Alla problem går att lösa.
    Vi får väll tvinga indierna tillbaka till ekologisk odling!
    Då skall dom svälta igen, men i värdighet och i samklang med Naturen, som vissa romantiker drömmer om.
    Svedjebruk är kanske det mest idealiska!?
    Eller, är vi människor skapta för att bedriva jordbruk alls?
    Det är många djupsinniga tankar som väller upp, om man skall försöka axla Planetens öde.