UAH September 2018

UAH201809

Resultatet av satellitmätningar för september 2018 visar, enligt UAH, en anomali på + 0,14 grader jämfört med 1981-2010.

YEAR MO GLOBE NHEM, SHEM, TROPIC USA48 ARCTIC AUST
2017 1 0,33 0,32 0,34 0,10 0,28 0,95 1,22
2017 2 0,39 0,58 0,20 0,08 2,16 1,33 0,21
2017 3 0,23 0,37 0,09 0,06 1,21 1,24 0,98
2017 4 0,28 0,29 0,26 0,22 0,90 0,23 0,40
2017 5 0,45 0,40 0,49 0,41 0,11 0,21 0,06
2017 6 0,22 0,33 0,10 0,39 0,51 0,10 0,34
2017 7 0,29 0,31 0,28 0,51 0,61 -0,27 1,03
2017 8 0,41 0,40 0,42 0,46 -0,54 0,49 0,78
2017 9 0,54 0,51 0,57 0,54 0,29 1,06 0,60
2017 10 0,63 0,67 0,59 0,47 1,21 0,83 0,86
2017 11 0,36 0,34 0,38 0,27 1,35 0,68 -0,12
2017 12 0,42 0,50 0,33 0,26 0,45 1,37 0,36
2018 1 0,26 0,46 0,06 -0,11 0,59 1,36 0,42
2018 2 0,20 0,25 0,16 0,03 0,92 1,19 0,18
2018 3 0,25 0,40 0,10 0,07 -0,32 -0,33 0,59
2018 4 0,21 0,31 0,11 -0,12 0,00 1,02 0,69
2018 5 0,18 0,41 -0,05 0,03 1,93 0,18 -0,40
2018 6 0,21 0,38 0,04 0,12 1,19 0,83 -0,55
2018 7 0,32 0,42 0,21 0,29 0,51 0,29 1,37
2018 8 0,19 0,21 0,17 0,12 0,06 0,09 0,25
2018 9 0,14 0,15 0,14 0,24 0,88 0,21 0,18

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Robert N.

    Kallaste månaden på tre år….

  2. Björn

    Fysikens lagar fungerar! Avtagande solaktivitet, avtagande global temperatur. Den senaste El Ninon har innehållit mycket energi, därför denna utdragna oscillation.

  3. sibbe

    Som man kunde gissa, neråt. Solens inverkan.

  4. Ingemar Nordin

    Men klimatalarmisterna tuggar på med diverse larm, helt blinda för att den globala temperaturen planat ut sedan två decennier.

    https://www.hd.se/2018-09-27/varmare-klimat-ger-hogre-vaxter-i-arktis

    Nu gnäller de över att växterna i Arktiska områden växer högre och frodas mer än tidigare.

  5. Ann lh

    Greta 15 år har med sin skolstrejk för klimatet verkligen fått genomslag ute i världen:
    http://www.climatedepot.com/2018/10/01/this-is-my-cry-for-help-15-year-old-skips-school-for-climate-strike-why-should-we-be-studying-for-a-future-thats-soon-to-be-no-more/
    Hennes ögon för problemet öppnades efter att hon hörde Johan Rockström förra sommaren och sedan dess har pappa Svante Thunberg och hon själv läst ”all the books”. Nu tycker hon att det inte är någon idé att gå i skolan och lära sig saker eftersom vi har så kort tid på oss …
    Kanske hon efter ”all the books” skulle ägna lite tid att sätt sig in i vad diagrammet ovan visar.
    Möjligen ännu en ögonöppnare?

  6. latoba

    När media inte kan skrämmas med temperaturen så tar man till permafrosten i Sverige som den stora faran!

  7. Sören F

    En halv tiondel mindre nedgång än vad jag skattade/gissade 🙁

  8. Johan M

    Man skulle kunna säga att det inte hänt något på 30 år, eller …

    september 1988 var temperaturen 0.2 grader ,,,, fortsätter det så här så är vi inne i en ny istid om ….. tusen år! 😮

    Det är mycket värre än vad vi någonsin trodde! 😉

  9. Björn

    Johan M [8]; När en landistid börjar eller om nedräkningen redan har börjat är det ingen som vet, men att vi går mot något som liknar en mindre istid i likhet med Lilla istiden, är det nog ingen tvekan om längre. Vi är redan inne i ett utdraget solfläcksminimum och det kan ta flera år till innan detta minimum övergår till solcykel 25. Amplituden på denna cykel antas bli som nuvarande eller något lägre. Den atmosfäriska cirkulationen är redan påverkad av denna solens effektreducering. Läs i nedanstående länk med aktuella data och jämför med tidigare års solfläcksutveckling. TSI är korrelerat med solfläcksutvecklingen, alltså effekten i W/m2 vid TOA.

    http://www.solen.info/solar/

  10. Guy

    latoba #6

    Läste igår i kvällspressen om den smältande permafrosten i Finland. Jag undviker konspirationsteorier, men lite konstigt är det ändå med samordningen. Det är inte första gången heller.

    Är EDJnet ett ymninghetshorn som journalisterna öser ur när dom inte orkar eller hinner gräva fram material själva? Eller är det någon instans som orkestrerar det hela? I så fall MYCKET skrämmande.

  11. Jax

    Det kallare klimatet börjar redan märkas. Snö i Luleå idag. Nej visst ja, det är ju väder inte klimat. Passande nog hade lokaltidningen ett reportage om klimatförändringarnas påverkan på vattenmagasinen. Problem uppstår då snömängden minskar och regnet ökar, vilket påverkar nivåerna i dem. Detta efter den snörikaste vintern i ”mannaminne” och just den dag den första snön kommer, tidigare än på rätt mång år, vad jag minns.

  12. elias

    Jag har ett barnbarn i sista ring i gymnasiet, som nu i veckan skall till Abisko föa göra ”forskande undersökningar” av permafrosten.

  13. Guy

    Smältande permafrost påminde mej om en sak jag tänkt på många gånger. Hur är det med kolyran som tillsättes både här och där. Har någon räknat på utsläppen av kolsyrad läsk som frigörs i atmosfären?
    Jag är varken kemist eller fysiker så jag är endast nyfiken.

  14. rale

    Borde inte EDJnet ändra rubriken på temperaturartikeln nu när uppvärmningen i Europa plötsligt sjönk typ 2.5’C.

  15. Lasse

    UAH varierar rätt ordentligt om man ser på mindre områden som USA48 eller Australien tex.
    Väder!
    För större områden med mycket vatten som SH är det mer stabilt.

    Vad är det som då utmärker området Arctic som gick från +1,19 till – 0,33 på en månad?
    Väder om nån frågar mig!

    Svavelbegränsning från 2020 kommer att ge klarare luft, mindre moln som kan bildas kring svavelpartiklarna.

  16. Torbjörn

    #13 Guy
    Det är en så liten andel, men det är kul att se hyckleriet ibland.
    Pepsi var stolta över att de skulle minska sina koldioxidutsläpp, så jag frågade dem om de skulle sluta med kolsyrade drycker. Jag fick inget svar kan jag tillägga.

    När det gäller drycker i allmänhet är det förvånande att inte fler protesterar mot de ”utsläpp” som de bidrar till.
    Det gäller till exempel vatten, öl, vin, och läsk som ger utsläpp vid transporter, men även vid tillverkningen och vid skörd av råvarorna (socker och maltkorn för att nämna de största)
    Det talas en del om att odlingsarealen inte räcker till, men räkna på hur mycket areal som används till ”onödig” odling, samt att man börjar sätta solceller på stora ytor så finns det utrymme för mer odling av livsnödvändiga grödor

  17. Sören G

    #15
    Högtrycket med stark solinstrålning i bl.a norra Europa under jun-juli bidrog väl till att hålla uppe temperaturen i NHEM. I augusti-september sjönk temperaturen där med det regnigare vädret.
    Temperaturen i Arktis varierar väl beroende på om varm luft söderifrån förs dit under en viss period.
    Det är också olika stora områden som representeras i tabellen.

  18. Ivar Andersson

    #4 Ingemar Nordin
    ”Nu gnäller de över att växterna i Arktiska områden växer högre och frodas mer än tidigare.” Gjorde expeditionen med Oden några mätningar som bekräftar påståendet?

  19. Munin

    Sveriges radio (SR) och Sveriges Television har nu haft ett antal inslag, som varit starkt vinklade åt det klimatalarmistiska hållet. Ett sådant var om de påstådda extrema temperaturökningarna i norra Europa. Detta punkterades av Klimatupplysningen och det kan ha fört det goda med sig att många journalister i fortsättningen ifrågasätter larmuppgifter om temperaturutvecklingen och också att en större andel av allmänheten dragit samma slutsats. Den 1 oktober kom dock ytterligare ett inslag på radion (SR-Studio Ett) om mindre havsis i Arktis. Detta inslag bör också bokföras bland falska nyheter. Enligt IPCC 1990 var det liten isutbredning i början på 1970-talet och om SR-Studio Ett säger sig ha analyserat närmare 50 års data bör det ha belysts när man talar om minskande isutbredning. Under 1970-talets senare del skedde en stor ökning av isens utbredning. Under dessa år förekom i massmedia flera inslag som varnade för att vi var på väg in i en ny istid. År 1979 toppade isutbredningen och alarmisterna börjar därför alltid sina diagram med isläget 1979. Det är ett medvetet lögnaktigt sätt att använda statistik. IPCC 1990 angav att det var ”Especially importantly” att det sedan 1970-talets början producerades veckovis satellitdata om isens utbredning. Då dessa tidiga uppgifter visar på låg isutbredning passar de inte in för alarmisterna utan de tar helt sonika bort dem och startar med 1979. Det är en parallell till att man också bortser från 1930-talets höga temperaturnivå och gör ansträngningar att radera bort den i temperaturserier. En bakgrund till att det kommer sådana inslag just nu kan vara att FN:s klimatpanel är samlad 1-5 oktober för att slutföra en rapport och den 8 oktober ska sedan SMHI presentera rapporten. Det är därför utmärkt att Klimatupplysningen nu presenterat de senaste uppgifterna från satellitmätningarna om temperaturutvecklingen i världen. De visar inte på mer än + 0,14 grader i ökning jämfört med 1981-2010. Det kan vara lämpligt att konfrontera Markku Rummukainen och Lena Lindström, som är Sveriges deltagare, med dessa temperaturdata om de skulle börja spinna på temat ”rekordstor uppvärmning eller något åt det hållet”.

  20. Gunnar

    Globala medeltemperaturen har alltså sjunkit med ca 0.7 grader sedan ”El Nino-toppen” 2016.

    De påstås numera att globala medeltemperaturen ökat med 1.1 grader sedan förindustriell tid.
    I senaste IPCC-rapporten (dvs före senaste El Ninon) från 2013 är motsvarande siffra 0.85 grader.

    Korta väderhändelser på några år har alltså samma inverkan på temperaturen som sekellånga
    variationer inklusive ökade koldioxidutsläpp !

  21. Guy

    Torbjörn # 16

    Tack för svar.
    Verkar var väl bevarade hemligheter hur mycket det säljs av kolsyrade drycker. Coca cola i Jordbro meddelar att dom producerar 400 miljoner liter per år (året okänt) av olika varianter. Enbart i Jordbro tillverkas och säljs 1,2 miljarder 1/3 liters flaskor, burkar läsk per år. Cirka 3,3 miljoner per dag. Coca cola, vet en källa berätta, talar om 1,6 miljarder ”serveringar” per dag. Det finns andra siffror också.

    Det här gäller bara coca cola. Störst men inte ensam. Räcker det att multiplicera summan med 4 eller fem för att få totalen?? Det betyder minst 6400 000 000 flaskor, burkar som öppnas per dag. Vad är då vikten av koldioxiden per flaska?

  22. Håkan Bergman

    Guy #21

    I somras var det faktiskt kris för CO2 i Europa.

    https://www.gasworld.com/co2-supply-crisis-hits-europe/2014944.article

    Nu skulle jag inte oroa mig så mycket över CO2 i drycker, men mera över hur man har koncentrerat produktion av dryckerna t.ex. här i Skandinavien. Idag finns det inte ett enda stort bryggeri kvar här i Stockholms län och följaktligen måste en stor del av dessa drycker, som till mellan 90 och 100% består av vatten och vatten är inte en bristvara här i Stockholm, transporteras långa sträckor till marknaden här. Heder åt CocaCola som faktiskt gått emot strömmen.

  23. Torbjörn

    #21 Guy
    Det produceras en del öl i alla fall
    https://www.statista.com/statistics/270275/worldwide-beer-production/

    Lite om ”soft drinks”
    https://en.wikipedia.org/wiki/Soft_drink

    Man kanske kan räkna från antalet aluminiumburkar
    http://www.theworldcounts.com/counters/world_food_consumption_statistics/aluminium_cans_facts

    Lycka till med beräknandet

  24. Guy

    Torbjörn #23

    Tyvärr kan jag inte räkna vad det betyder i gr. per burk, flaska eller portion. Märkligt att det talas så tyst om ämnet ifråga. Redan 6700 aluminiumburkar per sekund verkar mycket. Hur mycket utsläpp blir det av burktillverkningen?
    Lika bra att inte väcka dom rödgröna annars riskerar vi att få ölen i papperspåse.

  25. Johan M

    #13 Guy

    Koldioxid för industriell verksamhet (växthus eller läsk) framställs vad jag har läst som en biprodukt av framställning av vätgas från naturgas. Om man bara räknar på produktionen av naturgas så inkluderar det all koldioxid som bildas, om det är från förbränning, bränsleceller eller vid tillverkning av vätgas.

    Man kan ju räkna på det men jag skulle kunna tänka mig att den mängd koldioxid som går via en läsk ut i atmosfären är försvinnande liten.

  26. Bensan

    #13 Guy
    Den mesta kolsyran till drycker och kolsyrepatroner kommer från Lantmännen Agroetanol i Norrköping. Där dundrar 80 långtradare om dagen (!) in med flaken fyllda av spannmål. Företrädesvis foderspannmål (som i och för sig djuruppfödarna kanske skulle behöva efter den torra sommaren). De producerar etanol och arestprodukten är proteiner och koldioxid som ”förädlas” till bl.a. foderkakor för nöt och svin samt koldioxid löst i vatten, dvs kolsyra. Denna köper industrin till drycker och kolsyrepatroner mm. Koldioxiden från processning av 80 spannmålsfyllda långtradare om dagen året runt är i mina ögon en ansenlig mängd.

  27. Strumpan

    #26 Då kan klimatalarmisterna andas ut då deras läsk minsann kolsyras med förnybar koldioxid!

  28. Håkan Bergman

    Strumpan #27

    Och håller man sig till Tjeckiskt öl så innehåller den bara CO2 från jäsningen, garanterat förnybar.

  29. Karl Eider

    #21 Guy

    Man kan grovt räkna ca 10 g CO2 per liter.

    En Sodastream gasflaska innehåller 450 g. Den ska räcka till max 60 l. I praktiken blir det färre liter.

  30. Kent B

    Intressant: Skoleforsøk med Drivhuseffekten
    https://www.youtube.com/watch?v=Fp8yA09SstY

  31. Håkan Bergman

    Kent B #30

    Alla såna där experiment och förklaringar, inklusive Al Gors, bygger på att man inte förstått hur växthuseffekten fungerar. Inte så konstigt eftersom de flesta alarmister inte heller bemödat sig att ta reda på det, kanske inte ens vill göra det eftersom den verkliga förklaringen tonar ner problemet betydligt. En av dom bättre förklaringarna på svenska finns här.

    https://www.klimatupplysningen.se/2012/05/29/det-logaritmiska-sambandet/

  32. Robert N.

    Världens största solenergipark avslutas – ett halvår in i projektet.
    Enligt högt uppsatta källor har Saudiarabien lagt ned arbetet kring världens största solenergipark – på 200 gigawatt.
    Uppgifterna dementeras dock av den japanska bank som driver projektet värt 200 miljarder dollar.

    https://www.nyteknik.se/energi/dementerar-saudiska-solenergiparken-skrotas-inte-6933901