Öppen Tråd

vinter bat

Vintern består. Nya lågtryck skapar blåst och stora snöfall. Men det har sina ljusglimtar också. Vädrets makter kan vi tyvärr inte råda över även om en del tror det. Dags för veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. God morgon.
    Sitter hemma å väntar på att fiskekompisarna skall komma förbi vid 8.

    Eftersom vi här, söder om Trollhättan begåvats med fina pimpelisar – efter vinterns alla kalluftsutbrott – så passar vi på – nästa vecka ser mild – får se hur resten av vintern artar sig.. .
    Att vi fått så fina isar här hos oss förvånar, stormbyar å ett par plusgrader trodde vi skulle blåsa söder isarna – men dom var envisa!

    Bra med snö har vi också haft senaste veckorna – och just nu är det underbara skejtförhållanden på skogsbilvägarna i kustbergen väster om Trollhättan, hårdpackad snö ca 15cm.

    Såå – just nu oroar nästa veckas mildväder – man blir nästan utbränd på att skynda sig att pimpla och åka skidor, I dessa perfekta vinterförhållanden.

    Gårdagens tråd om grönlandska isen var fin, stort tack till ” tty ” som redde ut dess intressanta historia och mätmetoderna!

    Jag ser mest stabiliteten i Antarktis och i Arktis i 100 års perspektivet – som ett bevis på att klimatkrisen är politisk..tittar man på isarna på båda dessa områden är dom otroligt stabila under senaste decenniet – och när det smälte rejält på 1930 – talet, så blev det sedan kallare igen.

    Stockholms solinstrålningskurva från 1922 – 2024 samvarierar inte bara nästan exakt med sveriges temperaturserie från smhi:s långa serie från våra 35 mätstationer – utan också med Arktis havsisutbredning – VISST ÄR DET ETT OTROLIGT SAMMANTRÄFFANDE – något som ingen tycks vilja förklara???

    Jag tror faktiskt att hela forskarvärlden är överens om att – solinstrålningens variation leder temperaturutvecklingen – och att instrålningsmängden dessutom visar att återstrålningen från mer CO2 – inte har någon plats kvar, eller mycket litet, i klimatutvecklingen – riktigt intressant.

    Lennart Bengtsson brukar visa sina beräkningar – där stämmer CO2 utvecklingen perfekta med temperaturen – men det gör ju otroligt nog även solinstrålningsvariationen – särskilt sedan satelliterna började användas på 1980 – talet.

    Titta på instrålningskurvan mätt i Stockholm- den korrelerar exakt med temperaturutvecklingen.

    Men nu blir det pimpelfiske – god helg!

  2. foliehatt

    Skitfiske!! Magnus. Skitfiske.

  3. Joachim

    Det blåser rätt ofta i vinter. Är kraftiga vindar ett sätt för jorden att göra sig av med överskottsenergi? Hur funkar det i så fall?

  4. Joachim

    Jag hittade en länk till solinstrålningen i Stockholm som Magnus skrev om i #1. Tyvärr utan graf för Arktis is utbredning och globala medeltemperaturen. Någon som har en sådan länk?
    https://www.smhi.se/nyhetsarkiv/100-ar-av-matningar-av-globalstralning-i-stockholm-1.185087

  5. Jan Hagberg

    Åsa Persson, forskningschef Stockholm Environtment Institute, sitter i TV4 och får bl.a. frågan om bräderna i Californien beror på klimat förändringarna. Imorgon gästas studion av Jonas Sjöstedt som får frågan om skatten bör höjas.

  6. Mats Kälvemark

    SvD, Morgonrapport i mail:
    ”Försvunna moln kan ligga bakom mysterium
    Jorden var oförklarligt varm 2023, och modellerna har hittills inte lyckats förklara varför. Men nu kan tyska forskare vara en oroande lösning på spåren – en del av molnen har försvunnit. Forskarna började titta på jordens albedo – reflektionsförmåga – och upptäckte att planeten reflekterade rekordlite av solens värmestrålning, vilket till stor del berodde på ovanligt svagt molntäcke på låga höjder.”
    Detta har ju det skrivits om för länge sedan på KU. Bl.a. fyra inlägg av Gabriel Oxenstierna i början av 2023. Bra ändå av SvD att värmningen inte nebart skylls på CO2,

  7. Mats Kälvemark

    #6 Jag själv
    Slutorden skall förstås vara: ……inte enbart skylls på CO2.

  8. Ralf Marek

    Många har väl observerat att väder-rapportörerna i TV-kanalerna hellre (=oftare) berättar om värmerekord än köldrekord.

    Nu har jag fått en ny sak att reta mig på: för några dagar sedan passerade lågtrycket Floriane över Sverige och medförde både regn och hårda vindar på västkusten. Men de väder-rapportörer hos TV1, TV2 och TV4 som jag tittade på talade bara om hastigheten i vindbyarna, aldrig medelvinden. Det beror troligen på att vindbyarna alltid visar högre – och mer dramatiska värden – än medelvindhastigheten. Medelvind är medelhastigheten mätt under en 10-minutersperiod, byvind är medelhastigheten under en 3-sekundersperiod. Storm föreligger när medelvindstyrkan överstiger 24,5 m/s (på flera mätstationer som täcker ett större område), för orkan är gränsen 32,7 m/s.

    Den värsta storm jag upplevt var september 1969 då man uppmätte medelvind på 30 m/s vid Måseskär. Inte så långt från där jag bor i Göteborg och jag fick då skador både på hus och båt. Men nu rapporterade Vinga som mest medelvind 24,3 m/s tisdagen 7 januari 2025 så någon ”storm” blev det inte denna gång.

    Mer finns att läsa hos SMHIs ”kunskapsbank”. Där kan man också läsa att moderna vindmätare arbetar med hjälp av ultraljud – alltid lär man sig något nytt på nätet! Och det verkar rätt svårt både att mäta luftens temperatur och luftens hastighet.

    Vindkraftverk börjar ge el vid 4 m/s och börjar spilla vind vid 10-14 m/s för att inte utsättas för skador. Vid 20-25 m/s stoppas vindkraftverk helt (enligt Wikipedia).

  9. Dumsnuten

    #6 Mats

    Ja men förmodligen är det Co2 som skrämt bort molnen så hur du än vänder dig så har du röva bak

  10. #1
    Ingen vill veta facit, Magnus. Det är betydligt lönsammare att fortsätta tvätta folkets hjärnor. Misslyckandet kommer att göra tillvaron mindre angenäm för dessa ”hjältar” , med en fallhöjd som en satellit, när det vänder ner, och ev med kraft.

    Jag gjorde själv en jämförelse ang globalstrålningen i kap 26 och 27. Vet inte om det är tillåtet numera? Men kanske en lämplig quiz för barn eller för de som inte gillar teorier och text.

    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-26

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *