Öppen Tråd

skog

Skogspromenader är aldrig fel så här på höstkanten och innan snön kommer. Passa på och njut av vår fina natur. Här är veckans öppna tråd för en fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ulf

    Tål att uppmärksammas igen Lennarts inlägg på Svd. Bra och balanserat. https://www.svd.se/a/zA4GM9/lyssna-pa-experter-i-stallet-for-pa-aktivister

    Skulle gissa att det möjliggjorts av Tove Lifvendahl. En både klok och modig person. Trots allt modigt att släppa fram någon som inte är domedagsprofet. Ja så långt har det alltså gått. Att den som inte predikar undergång och panik är det fel på.

  2. Ulf

    Som sagt trevligt med Lennarts inlägg i Svd. Balanserat https://www.svd.se/a/zA4GM9/lyssna-pa-experter-i-stallet-for-pa-aktivister
    Misstänker att Tove Lifvendahl har ett finger med i spelet. Hon är både modig och klok.
    För det absurda är att man måste idag vara modig ifall man släpper fram någon annan än domedagsprofeter i den här frågan.

  3. Ann lh

    #1 Ulf, ja det finns många tecken på att domedagsprofeterna skriker för döva öron även om propagandan, retoriken inte är modig nog att låta sig påverkas. Snart nog kan även vi understödda av våra politiker bränna naturgas i väntan på utbyggd kärnkraft.
    Bara det att naturgas plötsligt definierades som grön är mer än intressant. Biden har levt gott på att förbjuda utvinning av CO2 på federal mark medan USA exporterar gas till EU som ersättning för den gas som Ryssland ströp. Harris vet inte vilket ben hon ska stå på i retoriken, men hon lär nog fortsätta att göra vad Trump hävdar ”Drill Baby Drill”, om/när hon får råda.

  4. Richard

    Ryssland har inte slutat leverera gas till EU, nu kommer halva gasimporten från Ryssland till EU. EU och Tyskland lider rejält av att USA sprängde Nordsream, https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Seymour_Hersh

  5. Lasse

    #1
    Trevligt med ett inlägg som relativiserar klimatfrågan.
    Tack Lennart B.
    Reagerade på uppdelningen i två aktivistgrupper vilka skiljer ut sig från experterna.
    Även bland experter finns aktivister .
    Naturvetenskapen kring klimatvariationerna är under utveckling och det går inte att lita på all forskning.
    Det är det som gör den så intressant att följa, även för en amatör . 😉

    Denna sågning av CO2 från havet som funktion av temperatur är ett exempel på försök och övertolkning.
    https://wattsupwiththat.com/2024/09/12/another-episode-of-cleaning-the-augean-stables/

    #3 USA sprängde? Är det inte bevisat att det var någon från Ukraina som gjorde det?

    Lite lästips
    https://notrickszone.com/2024/09/12/studies-that-confirm-humans-cause-climate-rely-on-imaginary-world-conditions-in-their-calculations/

  6. Joachim

    SVT-rubrik idag: ”Northvolt inte ensamt – håller gröna bubblan på att spricka?”
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/haller-en-gron-bubbla-pa-att-spricka

  7. pekke

    God morgon.
    Första nattfrosten på taken här i västra Karlstad, morgontemp på bara 5 grader och 3 grader vid flygplatsen nordväst om stan, så nu är det full höst och vintern kan snart vara här.
    Vi får se hur LB:s artikel tolkas från olika håll, men det känns som att alarmister allt mer tappar farten p.g.a. olika orsaker, bl.a. där den ” Gröna omställningen ” allt mer visar sig vara orealistisk och dyr.

  8. Stefan Eriksson

    Ett högre pris på diesel är en förutsättning för batteri-elektriska tunga fordon.
    Men det fixar väl våra folkvalda i ett nafs.
    Volvo talar klarspråk om hur konkurrensen skall tacklas.
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/uppgifter-volvo-kan-skjuta-upp-batterifabrik

  9. Magma

    # Lasse 4
    ”#3 USA sprängde? Är det inte bevisat att det var någon från Ukraina som gjorde det?”
    I krig är en av ”vapengrenarna” informationskrigföring. Jag vill påstå att det enda vi med övertygelse kan säga i frågan om vem som sprängde Nordstream är att det finns flera olika versioner av historien … och när de stora militära underrättelseorganisationerna är inblandade så har de resurser att få nästan vilken historia som helst att låta trovärdig.
    De två viktigaste frågorna är vem som har mest att vinna på en sprängning, och vem som har mest att förlora på att ha arrangerat sprängningen om de blir avslöjade – och då behöver man beakta att ”vinna” eller ”förlora” troligen inte handlar om ekonomi.
    Enligt min bedömning så är det Ryssland som har mest att vinna genom att sprängningen har ”skakat om” tysk och europeisk energiförsörjning på ett sätt som skulle kunnat skada europeisk enighet i stödet till Ukraina … Ryssland är dessutom den som har minst att förlora om de skulle bli avslöjade … Ukraina skulle ha oändligt mycket mer att förlora vid ett avslöjande (som underättelsetjänsterna anser trovärdig) genom att de skulle riskera att tappa allt stöd från Europa.
    Determinerat emellertid som så mycket annat en hypotes … och så länge vi inte vet så bör vi inte heller uttrycka oss alltför tvärsäkert … precis som vi anser att klimatalarmisterna bör tona ner sin tvärsäkerhet …

  10. Stefan E. #7
    Mariestad behöver ingen batterifabrik, dom är ju rika som troll på att producera vätgas med solpaneler.
    Macken

  11. Benny

    Ann Ih, du har nog köpt medias propaganda med hull och hår? Ryssland har aldrig strypt exporten av gas det var EU själva som införde sanktioner och sedan för att stoppa framtida leveranser sprängdes gasledningarna i Östersjön troligtvis av USA och Norge i samarbete som dessutom hade mest att tjäna på sabotaget. Och nej, man kan inte från en liten segelbåt mitt i natten dyka ner till 90 meters djup och aptera laddningar utan dekompressionskammare, positionshållare och annan nödvändig utrustning så den här sagan med att ukrainska patrioter skulle ligga bakom är just en saga som media sprider på uppdrag från högre ort! Magma, teorin om att ryssarna själva sprängde sin ledning är det ingen som tror på, inte ens i USA så torgför man den löjliga teorin som är helt horribel ur logisk synpunkt!

  12. Claes-Erik Simonsbacka

    Northvolt går framåt i Kanada men i långsammare takt: 9 september 2024

    Northvolt, en svensk batteritillverkare av elfordon (EV), går vidare med sitt batterianläggningsprojekt på 7 miljarder CAD i Quebec, Kanada, om än i en långsammare takt. Företaget har aviserat en översyn av utgiftsplaner och potentiella nedskärningar globalt, även om anställningen fortsätter i Kanada. Northvolt planerar att uppdatera sin tidsplan för både de kanadensiska och tyska fabrikerna hösten 2024. Anläggningen förväntas starta sin verksamhet 2026, och kanadensiska pensionsfonder, tillsammans med de federala och provinsiella regeringarna, har investerat stort i projektet. Trots Kanadas strävan att öka elbilstillverkningen har en nedgång i efterfrågan på elbilar fått flera branschaktörer att skjuta upp eller avbryta investeringar på totalt 46 miljarder CAD.

    https://www.reuters.com/technology/battery-maker-northvolt-moves-ahead-canada-slower-pace-2024-09-09/

    Mvh,

  13. Benny

    Angående batterifabriker ska det finnas en i Växjö som dessutom går med vinst utan statliga bidrag? Ja, där ser man…

  14. Claes-Erik Simonsbacka

    Kina fortsätter att ytterligare komplicera leveranskedjorna!

    Kina ber sina biltillverkare att behålla nyckelteknologin för elbilar hemma: — Kina har instruerat sina biltillverkare att behålla avancerad elfordonsteknik (EV) inom landet, trots ansträngningar att utöka produktionen utomlands för att undvika tullar. Regeringen uppmuntrar export av knock-down kit – fordonsdelar tillverkade i Kina och monterade på utländska marknader – för att skydda sin elbilsexpertis. Stora biltillverkare som BYD och Chery bygger fabriker i Spanien, Thailand och Ungern. Vid ett möte i juli i år rådde kinesiska tjänstemän biltillverkare att undvika att investera i Indien och att meddela myndigheterna innan de investerar i Turkiet, där BYD planerar en fabrik på 1 miljard US-dollar. Dessa riktlinjer kan hindra biltillverkarnas globala expansionsansträngningar och utmana nationer som söker kinesiska investeringar för ekonomisk tillväxt. Direktivet kommer eftersom kinesiska företag möter hård konkurrens och trög inhemsk försäljning.

    https://www.straitstimes.com/business/companies-markets/china-asks-its-carmakers-to-keep-key-ev-technology-at-home

    Mvh,

  15. Claes-Erik Simonsbacka

    Putin säger att Ryssland bör överväga att begränsa exporten av uran, titan och nickel

    Rysslands president Vladimir Putin föreslog att Rysslands export av uran, titan och nickel skulle begränsas som svar på västerländska sanktioner. Hans kommentarer utlöste en ökning av nickelpriserna och ökade lagren för uranbrytning. Ryssland är en stor producent av dessa viktiga mineraler, tillsammans med naturgas, diamanter och guld. Putin betonade att eventuella exportrestriktioner bör undvika att skada Rysslands ekonomi. Västländer har minskat inköpen av rysk olja och gas på grund av kriget i Ukraina, men Ryssland är fortfarande en kritisk leverantör av metaller, vilket kan störa de globala marknaderna om det begränsas. Kanadensiska uranbolag såg lagerökningar och experter noterade utmaningar med att ersätta ryskt uran på kort sikt. Ryssland förblir också en nyckelleverantör av titan, med stora köpare inklusive Boeing, Airbus och olika västländer, trots pågående sanktioner.

    https://www.reuters.com/markets/commodities/putin-says-russia-should-consider-restricting-exports-uranium-titanium-nickel-2024-09-11/

    Mvh,

  16. Claes-Erik Simonsbacka

    Det har även blivit uppenbart för västländernas militärindustriella komplexet att den civila resursmarknaden inte längre är kapabel att tillgodose operativa eller kritiska mineralbehov för nationell säkerhet. Kina har nu ersatt USA som världens mest självförsörjande tillverkningsnation och som världens ledande utbildare av vetenskapsmän och ingenjörer.

    Det enda viktiga kritiska materialet är humankapital!!

    Mvh,

  17. Berra

    #12 Benny:

    Det finns ingen batterifabrik i Växjö

  18. Stefan Eriksson

    Håkan Bergman # 9
    ”Nilsson energy” ,,, är det ett bolag i ”Åsa-Nisses” konsortium av innovativa snille-blixtar? Av namnet att tyda??? F-n vet??
    https://www.di.se/hallbart-naringsliv/vatgaspionjarer-raknar-med-tillvaxt-ser-30-40-mackar-i-sverige-om-fem-ar/

  19. Ivar Andersson

    ”Att klimatfrågan fått en sådan uppmärksamhet kan bero på att många journalister och politiker saknar grundläggande utbildning i naturvetenskap. Denna situation har utnyttjats av vissa klimatforskare som inte tidigare fått tillräcklig uppmärksamhet vare sig av kollegor eller av ledande vetenskapsmän.

    Sedan passar klimatfrågan inte särskilt bra i vår tid med dess behov av rappa narrativ. ”Väder” har blivit ”klimat” när medier rapporterat om dramatiska väderhändelser. Sådana väderhändelser inträffar ständigt någonstans i världen och har också gjort så under all överskådlig tid.”
    Lennart Bengtsson i SVD

  20. Daniel Wiklund

    I gårdagens kurir har stålföretaget i Boden, som bytt namn till Stegra, en helsidesannons. Med en vacker bild på hur företaget ska se ut när det är klart. Det ser ut som paradiset själv. I texten står det bl a ”Vi bidrar till att skapa en renare värld för kommande generationer”. Är det därför dom ska köpa malm från Brasilien. I samma tidning en liten notis om att ”Kaunis Iron tvingas till neddragning”. Gruvföretaget i Pajala kommer att säga upp personal. Orsaken är det fallande järnmalmspriset. Hade det inte varit mer hållbart om Stegra köper malm från Pajala och LKAB. Hamnen i Luleå håller på att muddras. För att ge plats för större fartyg. Muddring en ska pågå i 5 år. Fartygen som kör malm från Brasilien är nog djupgående. Samtidigt som företaget byter namn till Stegra så stegras problemen för Northvolt.

  21. Tege Tornvall

    #19. När Stålverk 80 på sin tid var på tapeten skrev jag för STU (eller Nutek?) om hur projektet skulle kräva större och djupare hamn i Luleå. Jag fick bl. a. höra att det allvarligt hotade fisk och djurliv. Detsamma gäller väl fortfarande? Men förment ”gröna” satsningar tycks ju trumfa vanliga naturhänsyn.

  22. latoba

    I bloggen ”Det goda samhället” skriver idag en journalist under pseudonymen Emma Olsson väldigt klokt om hur det står till i dagens samhälle. Det är för sorgllgt att hon för att vara säkerpå att få behålla sitt jobb måste använda pseudonym.
    Att SvD tar in en ledare av Lennart Bengtsson i dag får man se som en framgång i dages journalistik.
    Men trots allt är båd a dessa inslag kanske tecken på att något stort håller på att hända i samhället när det gäller öppenhet och frispråkighet? Låt oss hoppas!

  23. CES #13
    Det är väl bara att önska KIna lycka till på resan tillbaka till en centralplanerad ekonomi. Det blir säkert bra det där, men dom borde ha frågat vad Nisse i Hökarängen tycker om batteribilar.

  24. Ann lh

    Benny #10 angående Ryssland och gasexporten till Europa har Du rätt. Jag uttryckte mej slarvigt, det var ledningarna genom Ukraina jag tänkte på.

  25. Lasse

    https://www.youtube.com/watch?v=LBBEmCr8pAI

    Henrik Jönsson visar hur det kunde gå så fel.
    Media och politiker är lättledda om det målas upp guld och gröna skogar i fjärran parat med en mörkmålning om inget görs.

  26. Jax

    #20 Tege Tornvall

    Bara någon kilometer ifrån muddringen har ett litet företag kämpat i mer än tio år för att få muddra till en liten båthamn.

    https://hertson.se/2023/07/14/harrvikens-marina-ar-i-hamn/

    De har iofs fått tillstånd nu.

    Den stora muddringen har knappt diskuterats. De ökar djupet flera meter på en flera mil lång sträcka, och skapar ny mark på 750 000 kvm.

    https://malmporten.se/

    Så ser det ut när du kallar projektet grönt.

  27. Tege Tornvall

    Visst är Lennart B:s inlägg i dagens SvD glädjande och kanske en öppning i debatten. Men han undviker försiktigtvis att nämna Solens avgörande betydelse och begränsar naturvetenskapalig expertis till atmosfärforskning, hans eget gebit.

    Som icke naturvetenskapligt utbildad hör jag kanske till den ”aktivistgrupp” som ”hävdar att klimatuppvärmningen är ett påhitt och en sammansvärjning”. Där känner väl varken jag eller många andra på KU helt igen oss.

    Visst har Jorden sedan Lilla Istiden en uppvärmning – med glädjande högre CO2-halter och mer växtlighet. Om det är en operativ sammansvärjning kan diskuteras, men den drivs i alla fall av gemensamma intressen.

    ”Ideologiskt besatt” känner jag mig inte, men upprörd över medvetna överdrifter och rena lögner. Det tycks Lennart också vara.

    Att kalla klimatet ”en systematisk sammanställning av vädret över tidsperioder på 30-50 år” är en rent statistisk definition, körd i datorer.

    Konkret är väl klimatet den marknära atmosfärens temperatur, vindar och nederbörd över längre tid? Beror det inte på hur mycket kortvågig solvärme som når jordytans land och särskilt hav? Begränsas inte detta av moln och stoft i atmosfären, mörke dygns- och årstider samt minskande solvinkel norr- och söderut?

    Kanske för att inte väcka anstöt skriver Lennart att klimatet ”påverkas av växthusgaser och aerosoler men även av naturliga processer” – men utan att nämna Solen. Det tar tydligen emot.

  28. Nu finns Lennarts inlägg i pressreaderversionen också. Håll till godo och dela den gärna, jo ni får ett inlägg av Edward Blom på köpet också.
    Lennart Bengtsson

  29. Lasse

    Odens expedition uppe norr om Grönland har kommit till Peterman fjorden/glaciären.
    https://www.polar.se/nyheter/2024/aaterbesoek-i-petermannfjorden/

    Tony Heller har inte varit där men sett bilder från förr.
    Glaciären knoppar av isberg och växer och krymper allt eftersom.
    Nu har den vuxit i ett decennium.
    https://realclimatescience.com/2024/08/growth-of-the-petermann-glacier/#gsc.tab=0

    Klimatet har varit varierande under årens lopp utan vår medverkan.
    Här ett inslag från Norra Sverige:
    https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tusenariga-pilskaft-kommer-fram-nar-snon-smalter-i-fjallen
    ”Snösmältningen går väldigt snabbt just nu och det är en stor tragik i det här området. ”
    Säger hon så varje vår?

  30. Simon

    #24
    Och som vanligt såg man det ”inte komma”.
    För oss här på KU har vi länge sett det komma. Inte minst tack vare alla välskrivna artiklar i ämnet.

  31. johannes

    #9 , 17
    Vätgasbilen är klart underlägsen batteribilen, de företag som oklokt går in på det spåret står snart på näsan.

  32. Ulf

    Som s k halvdansk kan man inte låta bli att ändå bli glad för den halva komplimangen.
    Danskarna tog tag tidigt i sina integrationsproblem och förhindrade den katastrofsituation som Sverige hamnade i. Givetvis under högljudd kritik från Sverige.
    Man kan bygga infrastrukturprojekt utan att totalspräcka budgetar. Enda gången Sverige lyckats med det var när vi byggde Öresundsbron med danskarna.

    Då kommer jag till kärnan. Danmark har byggt upp en läkemedels och biotech företagande värd namnet. Novo Nordisk, flaggskeppet stod nu för halva BNPn.
    Sverige satsar på att bygga batterier, vilket precis vilket som helst lågprisland kan göra. Dessutom på stål där det sedan tidigare redan finns utmärkta pridukter. När blev svenskarna korkade och danskarna skitsmarta? Har inte alltid varit så.

  33. Claes-Erik Simonsbacka

    Vi ser allt mer att Kinas aggressiva affärsstrategier inom t.ex. den kritiska mineral- och produktförsörjning utgör ett betydande hot mot västerländska företag och ekonomier. Kinas konkurrensstrategier syftar till att stärka landets ställning på den globala marknaden genom leveransbegränsningar, prisdumpning, stöd till inhemska företag samt kontroll över leveranskedjor. Kinas dominans ger även en strategisk fördel i att styra priser och tillgångar på dessa viktiga resurser och produkter. Kina har också etablerat starka handelsrelationer med länder som är rika på råvaror, vilket ger dem kontroll över viktiga leveranskedjor för kritiska mineraler. Genom investeringar i gruvdrift i Afrika, Sydamerika och andra regioner säkerställer Kina en stabil tillgång på råvaror som behövs för den gröna omställningen. Dessa åtgärder skapar och kommer att skapa betydande utmaningar för västerländska företag som försöker navigera i en alltmer komplex geopolitisk miljö. Men trots detta verkar det som om den kollektiva reaktionen från väst är otillräcklig för att hantera denna utmaning effektivt. Varför? Kan västländerna marknadsekonomiskt styrda företag överhuvudtaget möta den Kinesiska hotet?

    Mvh,

  34. Erik A.

    #31 Ulf:
    I Sverige är det fem starkt bidragande orsaker till den pågående degenereringen:
    kriminaliteten/integrationen
    klimathysterin
    könsförvirringen
    finansialisering i stället för investering
    den alltmer minskande mognadsgraden

  35. Gunnar Juliusson

    #31 Ulf.
    Sverige hade på 1980-talet en mycket framgångsrik läkemedelsindustri, med Astra, KabiVitrum, Hässle, Pharmacia med flera. Dessa företag blev uppköpta av de växande största bolagen och nedlagda (Astra nu brittiskt som AstraZeneca).
    Hur Danmark kunde behålla sina läkemedelsföretag medan Sverige tappade sina vet jag inte, men det rör sig förstås om industripolitik.
    NovoNordisk är mycket stora inom diabetes (insulin) och blödarsjukdom och tjänar nu multum på Ozempic-hypen.
    Sverige är stora på järn/stål, men väljer att försöka producera extra dyrt (Hybrit) för att attrahera en minimal kundkrets som prioriterar woke framför pris och kvalitet, och drabbas av bristande järnvägsunderhåll av Malmbanan.
    I Sverige trumfar ideologi pris, kvalitet, energisäkerhet, infrastruktur och miljö.

  36. Lennart Bengtsson

    26

    Käre Tege

    Solen eller solemissionen är faktiskt en naturlig process. Samma sak gäller moln och alla slag av hydrometorer. Detsamma är fallet med havsströmmar och alla andra aspekter på processer i hav och sjöar. Även Siljan finns med i vissa beräkningar liksom vegetationen och dess variation och ändringar. Nutida klimatmodellberäkningar inkluderar betydligt mer än bara atmosfärcirkulationen.

  37. Claes-Erik Simonsbacka

    Kina avfyrar den senaste varningssignalen med antimonkontroller
    28 augusti 2024

    Kinas nyligen införda exportrestriktioner för antimon, ett kritiskt mineral, har intensifierat den globala marknadens oro och ökat spänningarna med väst om kontroll över viktiga resurser. Antimon, avgörande för applikationer som sträcker sig från flamskyddsmedel till militär användning som pansargenomträngande ammunition, har sett sina priser nästan fördubblas i år på grund av krympande globalt utbud. Kinas nya regler, som kräver licenser för export, förväntas kraftigt begränsa antimontransporter, vilket återspeglar tidigare restriktioner för andra kritiska mineraler som REE inkl. gallium och germanium samt grafit. Dessa drag ses som strategiska varningar till västvärlden, särskilt USA, som fortfarande är starkt beroende av kinesisk antimon. Med Kina som dominerar utbudet av många viktiga mineraler, signalerar denna senaste åtgärd potential för ytterligare handelskonflikter.

    https://www.reuters.com/markets/commodities/china-fires-latest-warning-signal-with-antimony-controls-2024-08-28/

    Mvh,

  38. Paul Håkansson

    Magma
    08:22, 2024-09-14

    I FNs säkerhetsråd fick Ryssland och Kina igenom en omröstning om att en oberoende utredning skulle såttas till om vad som hände vid sprängningen an Nordstream. Det enda land som röstade nej och la sitt veto var USA. Så jag undrar hur din teori då faller ut, USA skyddar Ryssland till sitt yttersta?

  39. Tege Tornvall

    #35. Lennart. Visst är solstrålning, moln och hav naturliga processer. Jag har aldrig hävdat annat. Tvärtom betonat det.

    För enkelhets skull har jag delat din lovvärda artikel i SvD 240915 i kortare stycken för bättre läsbarhet – utan att ändra formuleringar eller innehåll:

    Rubrik: Lyssna på experter i stället för på aktivister

    Klimatfrågan präglas av att många journalister och politiker saknar grundläggande utbildning i naturvetenskap.

    När ledande atmosfärforskare för drygt 50 år sedan började se en ökning av växthusgaser och partiklar i atmosfären som ett potentiellt problem för jordens klimat togs två viktiga initiativ.

    För det första: Att bygga upp ett globalt observationssystem av meteorologiska och oceanografiska data. Detta för att mäta bland annat koldioxid och andra gaser och partiklar i luften som kunde påverka väder och klimat.

    För det andra: Att systematiskt informera det internationella samfundet i vilken utsträckning som jordens klimat kunde komma att påverkas av växthusgaser relaterade till mänskliga aktiviteter.

    Ingen ifrågasatte vid denna tid att jordens klimat var en naturvetenskaplig fråga. Klimatet var och är inget annat än en systematisk sammanställning av vädret över tidsperioder på 30–50 år.

    Allt eftersom åren gått har intresset för jordens klimat vuxit och engagerar politiker, journalister, skribenter och aktivister samt även forskare från helt andra områden.

    Begreppet klimat har samtidigt kommit att inbegripa mycket annat. I dagens debatt kan det vara nästan vad som helst. Från skogsbränder och översvämningar till utsläpp av växthusgaser eller hållbara byggmetoder. Klimatet har samtidigt blivit en moralitet jämförbar med den kristna väckelserörelsen under tidigt 1900-tal.

    Två helt olika aktivistgrupper kan urskiljas: De som ser ett varmare klimat som ett existentiellt hot och som kräver omedelbara och drastiska åtgärder. Samt de som hävdar att klimatuppvärmningen är ett påhitt och en sammansvärjning framdriven av miljöaktivister eller av aktörer utifrån ekonomiska intressen.

    ’Dessa två aktivistgrupper har fått allt större inflytande med följd att även ansvariga politiker och en välutbildad allmänhet känner sig alltmer villrådiga. Många upplever, med rätta, att de bombarderas med svårbegriplig rapportering i etablerade och sociala medier med fallenhet för dramaturgi. Hur har det kunnat bli så här?

    Det borde rimligtvis vara självklart att lyssna på välutbildade experter i stället för på ideologiskt besatta aktivister. Det var precis därför som FN:s klimatpanel IPCC en gång sattes samman. Dess naturvetenskapliga rapporter har genomgående producerat tillförlitliga analyser.

    Att klimatfrågan fått en sådan uppmärksamhet kan bero på att många journalister och politiker saknar grundläggande utbildning i naturvetenskap. Denna situation har utnyttjats av vissa klimatforskare som inte tidigare fått tillräcklig uppmärksamhet vare sig av kollegor eller av ledande vetenskapsmän.

    Sedan passar klimatfrågan inte särskilt bra i vår tid med dess behov av rappa narrativ. ”Väder” har blivit ”klimat” när medier rapporterat om dramatiska väderhändelser. Sådana väderhändelser inträffar ständigt någonstans i världen och har också gjort så under all överskådlig tid.

    I svenska medier tjänar översvämmade gator och villatomter som exempel på framtidens klimat när snarare huvudorsaken här är utökad byggnation och asfalteringen av städerna. På grund av det kan regnvatten från häftiga skurar inte snabbt nog sjunka ned i grundvattnet.

    Allmänheten överhopas av mediala väderkatastrofer och inte bara enkla själar har förmåtts tro att världens sista tid är på gång. Det finns ännu inga tillförlitliga tecken på att vädret allmänt blivit mer extremt eller farligare än det varit tidigare.

    Som en följd av den globala uppvärmningar har höga temperaturer och värmeböljor emellertid blivit vanligare samtidigt som låga temperaturer och extrem kyla blivit ovanligare. IPCC har i sin senaste naturvetenskapliga rapport från 2021 (AR6, kap.11) en utförlig sammanställning av extremt väder.

    Jordens klimat är en helt annan historia. Där rör det sig i stället om händelser under decennier. I ett varmare klimat stiger havet nästan omärkligt, bergsglaciärer drar sig tillbaka eller försvinner gradvis och till och med inlandsisar kan komma att minska. Det händer inte från dag till dag utan snarare på en sekelskala, ungefär som den skandinaviska landhöjningen.

    Vissa områden blir mindre gynnsamma för odling medan andra kan ha fördel av ett varmare klimat. Det kan innebära att människorna inom vissa områden kommer att flytta. Den långsamma ändringstakten gör dock alla former av anpassning lättare och behöver inte enbart vara negativ.

    Ytterst få av de svenska lantbrukare som emigrerade till Amerika flyttade tillbaka trots det dramatiska och farligare klimatet i det nya landet.

    Jordens klimat påverkas av växthusgaser och aerosoler men även av naturliga processer som större vulkanutbrott eller delvis okända interna processer i jordens klimatsystem.

    Även om dagens halt av koldioxid skulle återställas till vad som rådde för 100 år sedan måste ändå människorna över tid vara beredda på oväntade och hotfulla överraskningar i väder och klimat som ingen har förutsett.

    Lennart Bengtsson

  40. Lasse

    #35 Lennart B
    Din tilltro till ”forskare och modeller” är kanske lite diskutabel.
    https://notrickszone.com/2024/09/12/studies-that-confirm-humans-cause-climate-rely-on-imaginary-world-conditions-in-their-calculations/

    Men du nämner att det finns gott om modeller som kan vara mer eller mindre perfekta. Den som har med Siljan bör vara perfekt 😉

  41. Björn

    Lennart Bengtsson hade en rätt välbalanserad artikel i SVD igår, ”Lyssna på experter i stället för på aktivister”, men jag saknade faktiskt ordet ”sol” i slutklämmen, när han skriver:

    ”Jordens klimat påverkas av växthusgaser och aerosoler men även av naturliga processer som större vulkanutbrott eller delvis okända interna processer i jordens klimatsystem”.

    Faktum är att en variabel solaktivitet över tid är förutsättningen för att vi överhuvudtaget har existensen av ett klimatsystem. Alltså, utöver interna processer borde det har ha stått, ”samt externa processer som variabel solenergi och konsekvenser sammanhängande med denna variabilitet, som exempelvis påverkan av inflödet av kosmisk strålning”.

  42. Dumsnuten

    #40 Björn

    Jag håller med. Finns ju hur mycket som helst han kunde ha vidareutvecklat men det hade blivit för mycket text i slutändan. Men jag hade gärna sett att han klargjorde att växthusgaserna inte bara är mänskliga utsläpp och att växthuseffekten inte är homogen över hela planeten bl a. Tror inte texten i sig hade någon lugnande effekt på de mest uppskrämda (vilket iofs kanske inte ens var syftet). Men han är kanske av en annan åsikt och det var ju hans text och inte min.

  43. KGR

    #40 Björn
    Apropå:

    Biosfärens gräns under havsnivån är inte strikt definierad till -2 km. Liv kan existera på olika djup i havet, och biosfären sträcker sig ner till de djup där liv fortfarande kan överleva. Här är några viktiga punkter:

    – **Kontinentalsockeln**: Sträcker sig från kusten till ett djup av cirka 200 meter. Här finns mycket marint liv på grund av solljusets tillgång.
    – **Kontinentalsluttningen**: Sträcker sig från kontinentalsockeln ner till cirka 3 000-4 000 meter. Livet här är anpassat till mörker och högt tryck.
    – **Djuphavsbottnen**: Sträcker sig från kontinentalsluttningen ner till de djupaste delarna av havet, inklusive djuphavsgravar som Marianergraven, som är över 10 000 meter djup. Även på dessa djup finns liv, inklusive extremofiler som är anpassade till extrema förhållanden.

    ISO 2533:1975 standardatmosfär täcker höjder från -2 km till 32 km över havsnivån⁶⁷. Denna standard används främst för att modellera atmosfäriska förhållanden och är inte direkt relaterad till biosfärens gränser.

    Så, medan standardatmosfären har en definierad nedre gräns på -2 km, kan biosfären sträcka sig mycket djupare beroende på var liv kan existera.

    Har du fler frågor om detta eller något annat ämne?

    Källa: Samtal med Copilot, 2024-09-14
    (1) ISO/AWI 2533 Standard Atmosphere – ISO – International Organization for …. https://www.iso.org/standard/90293.html.
    (2) ISO 2533:1975 (en), Standard Atmosphere. https://www.iso.org/obp/ui/en/.
    (3) Global havsnivåhöjning – SMHI. https://www.smhi.se/kunskapsbanken/oceanografi/vattenstand-och-klimat/havsvattenstand-i-ett-framtida-klimat-1.25563.
    (4) Stigande havsnivåer – SMHI. https://www.smhi.se/klimat/stigande-havsnivaer/stigande-havsnivaer.
    (5) Biosfär – Wikipedia. https://sv.wikipedia.org/wiki/Biosf%C3%A4r.
    (6) Biosfärområden – Skyddade områden – Havs- och vattenmyndigheten. https://www.havochvatten.se/arter-och-livsmiljoer/atgarder-skydd-och-rapportering/skyddade-omraden/biosfaromraden.html.
    (7) Standardatmosfär (ISA) – Wikipedia. https://sv.wikipedia.org/wiki/Standardatmosf%C3%A4r_%28ISA%29.
    (8) undefined. https://bing.com/search?q=.

  44. Natten till idag hade vi första nattfrosten denna höst i Neuvy au Houlme, Normandie. Det berodde på vindstilla med klar himmel. Nu på eftermiddagen är det 17°, soligt och vindstilla. Gårdens vildkaniner ligger lojt utsträckta i solen.

  45. Berra

    Det går bra nu…

    https://sverigesradio.se/artikel/nya-beskedet-oklart-om-tillverkning-av-elflyg-hamnar-i-sverige

    https://www.affarsvarlden.se/artikel/grona-bransleprojekt-faller-som-korthus-omojliga-att-investera-i

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/northvolt-skyldig-kommunen-miljonbelopp-for-brandutrustning

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/turerna-kring-northvolts-ekonomi-pa-60-sekunder

  46. Berra

    …fortsättning #43:

    https://carup.se/volvo-och-northvolt-vill-13-miljarder-i-bidrag/

  47. Ulf

    Angående Lennarts inlägg, det gäller att stoppa hysterin. Det är den som stjälper samhället. Metoden bryr jag mig lite om, bara den stoppas. Enkla budskap och logiskt resonemang. Det är vad som gäller. Börja blurra om alternativa förklaringar kan man göra när hysterin stoppats. Rädda samhällsekonomin måste vara prio 1.

  48. Ann lh

    # 38 Tege, det här var väl att ta i.

  49. Dumsnuten

    #46
    Det var väldans vad du ska klaga på Tege hela tiden. Vad var det för fel nu?

  50. foliehatt

    Northvolts kamrer verkar skrapa på tunnans botten.
    https://norran.se/ (artikeln i sin helhet – bakom betalvägg, tyvärr).
    När kommer pressmeddelandet om ansökan om rekonstruktion/konkurs/uppköp?

  51. Fredrik S

    Nere i alperna är det fortfarande bistert septemberväder vilket beskrivs som något som helt saknar motstycke.

    https://planetski.eu/2024/09/12/more-autumn-snow-set-to-fall-in-the-alps/

  52. Tege Tornvall

    #46. Ann. Jag har ord för ord återgivit vad Lennart skrev. Men med kortare stycken för att förenkla läsningen. Är det att ”ta i”? Du verkar vilja komma åt mig. Varför?

  53. Ann lh

    # 50 Har Du blivit ombedd att redigera kommentarerna här på KU? Om inte är det nog mest att betrakta som integritetskränkande.

  54. Noterar en nyhet som kanske är en av de större senaste decennierna ur mitt perspektiv vad gäller svensk inrikespolitik, om det nu skulle handla om den officiella (S)-inställningen. Det handlar om (S) omsvängning i migrationsfrågan. Jag lägger själv ingen värdering i just denna fråga men emotser en ev. kommande omsvängning ang klimatfrågan. Framtvingad inte av politiska värderingar utan av taktiska, och verkligheten?? Time will tell!

    https://www.svd.se/a/rPnWJ8/lawen-redar-kraver-stram-migrationspolitik

  55. Mats Kälvemark

    Lennart Bengtsson skriver som vanligt kloka på ”Det Goda Samhället”

    https://detgodasamhallet.com/2024/09/15/lennart-bengtsson-att-gora-det-omojliga/#more-94537

  56. Simon

    #55
    Mkt bra skrivet av Lennart Bengtsson. I tävlingen lyfta sig själv i håret leder nu Demirok och C. Känner jag MP rätt så kommer man naturligtvis inte vilja vara sämre så jag förutspår att man snart tar ledningen genom något ännu dyrare, verklighetsfrånvänt och meningslöst förslag.

  57. Magma

    # Benny 11
    ”teorin om att ryssarna själva sprängde sin ledning är det ingen som tror på, inte ens i USA så torgför man den löjliga teorin som är helt horribel ur logisk synpunkt”
    # Paul 38
    ”I FNs säkerhetsråd fick Ryssland och Kina igenom en omröstning om att en oberoende utredning skulle såttas till om vad som hände vid sprängningen an Nordstream. Det enda land som röstade nej och la sitt veto var USA. Så jag undrar hur din teori då faller ut, USA skyddar Ryssland till sitt yttersta?”
    – Ni har båda missat poängen i det jag skriver – i korthet – någonting behöver inte vara sant bara för att någon skriver eller säger det … Är det någonting som florerar under en konflikt så är det desinformation oftast syftande till att avleda uppmärksamhet från någonting annat … därav gjorde jag även en parallell till klimathotsdebatten.
    Och nej Paul – det jag läst om omröstningen om en så kallad oberoende utredning av Nordstreams sprängning i Säkerhetsrådet säger INTE att USA lade in sitt veto. Det som sägs är att Ryssland, Kina och Brasilien röstade för, och att övriga 12 medlemmar, inkluderat USA, lade ner sina röster. I det sammanhanget bör också nämnas att flera representanter för ”de 12” motiverade sitt ställningstagande med att de såg Rysslands begäran om en oberoende utredning som en avledningsmanöver för att minska fokuset på deras krigföring i Ukraina …. Ryssland hävdade även att man ansåg att Sverige med sin utredning ”hade något att dölja”.
    Med det sagt så hävdar jag inte att jag vet vad som hänt, enbart att något inte behöver vara sant bara för att det står att läsa på nätet eller i Falukuriren … om den tidningen till äventyrs skulle finnas … men jag hävdar fortfarande att Ryssland hade något att vinna på sprängningen – dock för platskrävande att utveckla ytterligare i bloggen … även om det har med energi att göra. 🤔

  58. Ivar Andersson

    #54 Alvar
    Återstår att se om Lawen Redar får med sig partiet om de riskerar att missa chansen att återta regeringsmakten. Ord är en sak men det är handlingarna som betyder något. Läpparnas bekännelse är inget värt.

  59. Tege Tornvall

    #55. För klarhets skull kopierar jag in Lennart Bengtssons utmärkta inlägg i det Goda Samhället 240915, varsamt redigerat:

    LENNART BENGTSSON: Att göra det omöjliga

    Det Goda Samhället 240915. Enligt Snorres Edda gästade guden Tor med några andra asagudar jätten Utgårdaloke eller Skrymer, där diverse tävlingar utspelades. Problemet var att Skrymer hade förhäxar asarna, som i själva verket fick genomföra omöjliga uppgifter. Loke fick till exempel tävla löpning med Huge, som i själva verket var Tanken som ingen kunde slå i hastighet, och Tor misslyckades med att tömma dryckeshornet, vilket Skrymer hade förbundet med havet.

    Något liknande söker nu svenska myndigheter genomföra genom ett program där de avser suga upp koldioxid från luften för att sedan begrava den i marken. Innan man avser genomföra denna magnifika uppgift, helt i klass med Skrymers tävlingar, kan det vara på sin plats med en kvantitativ betraktelse.

    Låt oss anta att målet är att reducera jordens koldioxidhalt till något som det internationella samfundet skulle kunna finna vara eftersträvansvärt. Vi kan sannolikt utgå från att ingen avser göra sig av med all koldioxid i luften, ty då skulle det bli verkligt farligt, eftersom alla växter skulle stryka med. Det skulle också bli riktigt otrevligt kallt.

    Låt oss därför sätta målet till vad som rådde för säg 50 år sedan. Ingen var bevisligen oroad för en global uppvärmning då. Enligt mest tillförlitliga mätningar var koldioxidhalten då 331 ppm jämfört med dagens 426 ppm eller 95 ppms ökning. För att göra uppgiften någorlunda enkel väljer vi därför100 ppm i den fortsatta beräkningen.

    För att komma fram till hur mycket det motsvarar för hela jorden krävs diverse beräkningar som de flesta läsare är ovana vid. Ett enkelt mått är att varje ppm motsvarar 2,12 miljarder ton kol eller 7.77 miljarder ton koldioxid. För 100 ppm rör det sig alltså om 777 miljarder ton eller 777 biljoner kg koldioxid. Observera att det är svenska biljoner och inte amerikanska. Ett annat sätt är att räkna ut hur mycket det blir per kvadratmeter och per person. Då får man 1.5kg/m2 eller 95 ton per jordmedborgare inklusive alla spädbarn och åldringar i livets slutskede.

    Många frågar sig kanske, ungefär som landets centerledare, Muharrem Demirok, varför trassla till debatten med fysik och matematik, när uppgiften är alldeles självklart. Vi måste helt enkelt bli av med utsläppen. Det är precis så LKAB:s chef argumenterar när han behöver så där 70 TWh för att producera grönt stål. Det måste helt enkelt gå.

    Emellertid, det räcker inte heller med detta. Varje år som går blir det ytterligare 3 nya ppm eller 23 nya miljarder ton koldioxid att ta hand om i tillägg till de gamla synderna på 777 miljarder ton koldioxid. Än värre är det förstås om havet skull sätta igång och släppa ut koldioxid av sig självt.

    Detta bör läsarna hålla i huvudet när de läser om alla spännande projekt som exempelvis Stockholm Exergi planerar och där forskningspengar förväntas strömma till. Ta fram en kalkylator.

    De svenska utsläppen av koldioxid uppgår i runda tal till en tusendel av de globala. Det är ungefär en faktor tio mindre än mätnoggrannheten, så även om Sverige skulle lyckas pumpa ned alla egna utsläpp skulle detta inte ens märkas ungefär som guden Tors drickande ur hornet knappast påverkade världshavet.

    Emellertid, sådant slag av kallsinniga fakta ogillas skarpt av alla rättrogna, som jag åtskilliga gånger fått höra, då alla måste ge sitt bidrag för att inte förstöra klimatet och förhindra jordens undergång.

    Min något krassa uppfattning är helt enkel att vi tillsvidare får vi acceptera ett något varmare klimat tills vi kommit på något bättre sätt att producera energi. Alternativt får vi vända oss till något annat än naturvetenskapen för att få tröst.

  60. Tege Tornvall

    #53. Ann. Min erfarenhet från 55 års journalistik är att man tappar läsare för varje steg fram till faktisk text. Det är därför vi har rubrik, ingress och brödtext. Rubriken intresserar, ingressen sammanfattar, och brödtexten utvecklar. Länkar och hänvisningar tappar många på vägen.

    Därför kan jag lägga in sådant jag finner särskilt läsvärt för direkt läsning. Det kan knappast kränka någons integritet. Skribenter vill väl nå så många som möjligt?

  61. Ann lh

    # 60 Tege, Du glömde faktagranskningen. Man tappar förtroendet för en skribent när den ”detaljen” vid upprepade tillfällen fallerar.
    Hoppas att Du i förväg frågar skribenten i fråga om hen uppskattar Ditt mästrande.

  62. Claes-Erik Simonsbacka

    Kina har, som sagts, under de senaste decennierna blivit en dominerande aktör på den globala marknaden, särskilt inom sektorer som involverar kritiska mineraler, metaller och relevanta produkter. Mineraler, såsom grafit, litium, kobolt och sällsynta jordartsmetaller, är avgörande för många moderna teknologier, inklusive batterier för bl.a. elbilar och elektronik. Kinas kontroll över dessa resurser har lett och kommer fortsättningsvis att leda till oro hos västerländska företag och regeringar. Trots detta finns det inte något egentligt intresse för att diskutera Kinas aggressiva affärsstrategier. Västerländska företag och konsumenter kan bli mer sårbara för plötsliga förändringar i försörjningskedjor om de inte aktivt övervakar och diskuterar dessa frågor. Detta skapar en situation där viktiga frågor kring global försörjning och säkerhet riskerar att förbises, vilket potentiellt kan få allvarliga konsekvenser. Utan en öppen diskussion kan västländer missa möjligheter att formulera gemensamma strategier för att hantera konkurrensen från Kina.

    Det finns även en stor allmän brist på medvetenhet om hur bl.a. kritiska mineraler, metaller och relevanta produkter påverkar och i allt högre grad kommer att påverka den globala ekonomin.

    Mvh,

  63. Matsa

    Motgångar för grönt stål i USA. Biden-Harris-administrationen har gett ståltillverkaren Cleveland-Cliffs 500 miljoner dollar för att ställa om till tillverkning av grönt stål med vätgas. Nu överväger företaget att betala tillbaka pengarna eftersom kunderna (bilindustrin) inte vill betala mer för grönt stål:

    https://wattsupwiththat.com/2024/09/14/steel-giant-may-have-to-bail-on-500-million-biden-harris-admin-green-grant-ceo-says/

    Enligt en uppskattning av BloombergNEF förväntas grönt stål bli ca. 40% dyrare än dagens stål. Man undrar hur stor efterfrågan blir på det det svenska gröna stålet?

  64. Lennarts artikel i Det goda samhället är förberedd för läsläge, fungerar utmärkt i Firefox. Är artikeln redigerad för läsläge dyker det upp en ny ikon t.v. om bokmärkesikonen, en stjärna, i adressfältet, klicka på den eller tryck Ctl+Alt+R.

  65. Claes-Erik Simonsbacka

    Den tickande bomben

    Den pågående handelskonflikten kan sammanfattas som:
    – USA försöker neka Kina tillgång till de produkter som Kina behöver importera, samtidigt som de begränsar det viktiga tillträdet till den amerikanska marknaden för Kinas exportprodukter.

    – Och Kina försöker neka tillgång till de produkter som USA behöver importera till USA.

    Båda har gått in i en eskaleringsspiral som torde komma att bli svår att stoppa.

    Mvh,

  66. CES #65
    Tänk om den stora omställningen i väst inte blir av eller åtminstone bantas ner till mer rimliga proportioner, vad gör Kina då? Ett Kina som mer och mer backar tillbaka till planekonomi just när det kan vara flexibilitet som behövs. Få kommer att utan subventioner och med egna pengar köpa en aldrig så billig kinesisk elbil, särskilt inte som den personen antagligen bor i hyresrätt med skakig tillgång till laddning.

  67. Fredrik S

    Miljöpartiet öppnar för att staten ska ta över ägande i krisande Northvolt.

    -Det är otroligt viktigt att vi från politiken visar att den gröna omställningen måste fortsätta, påstår Janine Alm Ericson, partiets ekonomiskpolitiska taltratt.

    Ja, och så vill hon givetvis att staten ska gå in med ett gigantiskt stödpaket som räddar företaget.

    Det är bättre att rösta på Gudrun, hon bränner åtminstone upp pengarna öppet utan omvägar.

  68. Berra

    #67 Fredrik S:

    Den stora frågan är väl…klimatkompenserar de för de pengar de bränner upp?

  69. Skottlossning i närheten av en golfbana i Florida medan Trump spelade där. Han uppges vara oskadad och förd i säkrhet. En AK-47 och en liten bärbar videokamera har hittats. Enligt de första rapporterna var det en uppgörelse mellan två kriminella, men nu uppges på sina håll att det var ett nytt mordförsök.

    https://townhall.com/tipsheet/mattvespa/2024/09/15/so-we-have-conflicting-reports-about-the-latest-shooting-n2644797

  70. foliehatt

    Fredrik S, #67,
    självklart att MP önskar ett statligt övertagande. Batterier och intermittent elproduktion är centrala element i deras plakatpolitik. Men, vi får hoppas att andra, klokare hjärnor i vår statsledning avstår från detta. Kassera in den förlust som redan är gjord och låt hela debaclet tjänstgöra som en varning till andra. Framför allt – släng inga goda pengar efter de som redan är förlorade.

    Ett motförslag, Janine Alm Ericson: Låt de medlemmar i miljöpartiet och andra som eventuellt är intresserade, köpa Northvolt med sina egna pengar och driva bolaget vidare mot den sköna, gröna, framgångsrika framtid som Peter Carlsson en gång lovade investerare. Saknar ni medel för detta så kan MP alltid starta ett politiskt lotteri för att dra in pengarna till inköp och drift. Villkoren för sådana lotterier är ju ovanligt frikostiga. Sossarna, som ofta har genomfört MPs politik när i regeringsställning, kan ju tillhandahålla tips och rån om lotteriet ska genomföras.

  71. foliehatt

    Nu blev det oavsiktligt roligt – rån skulle ha varit råd.

  72. Claes-Erik Simonsbacka

    Håkan Bergman #66

    Även om klimatomställningen skulle bantas och/eller inte genomföras enligt nuvarande tidsplaner, kvarstår behovet av kritiska mineraler och relevanta produkter för bl.a. andra industriella processer.

    Även utan en fullständig övergång till grön energi kommer efterfrågan på dessa material och produkter att fortsätta öka bl.a. med den globala digitaliseringen och urbaniseringen.

    Ekonomisk hållbarhet kräver också tillgång till dessa mineraler, metaller och produkter för att stödja innovation inom tekniksektorn samt infrastrukturprojekt som är nödvändiga för ekonomisk tillväxt. Utan hållbara leveranskedjor och leveranser riskerar västländerna att hamna efter i den globala konkurrensen.

    Mvh,

  73. Tege Tornvall,

    #70. Det stora problemet är att MP och andra gröna ofta(st) behövs för stabil majoritet i regeringar och andra politiska församlingar. För sitt stöd kräver de inflytande med förfärande konsekvenser – i både Sverige och andra länder. Det ger MP resp. V mer inflytande än de förtjänar och bör ges.

  74. Tege Tornvall

    #61. Ann. Kardinalregel för all redigering: ändra inte fakta (bibringad på Veckans Affärer 1966) . Din kommentar antyder att jag skulle ha gjort det. Det har jag förstås inte. Att för lättare läsning dela långa stycken i kortare är inget ”mästrande”.

  75. Ann lh

    # 74 Tege, i mina ögon mästrar du.
    Var och en bör få stå för sina kommentarer på bloggen utan klåfingrig påverkan. Ingemar som ansvarig för bloggen rensar vid behov.

  76. Claes-Erik Simonsbacka

    Toyota Motor har uttryckt oro över att Kina skulle kunna hämnas mot Japans halvledarkontroller genom att begränsa tillgången till viktiga mineraler som är nödvändiga för bil- och chipstillverkning. Peking kritiserade Japans anpassning till Washingtons Foreign Direct Product Rule (FDPR), en amerikansk förordning som tillåter amerikanska myndigheter att kontrollera försäljningen av produkter tillverkade med amerikansk teknologi, även om de tillverkas utanför USA.

    Mvh,

  77. Claes-Erik Simonsbacka

    Biden-administrationen låste tullarna som inkluderar en tull på 100 % på kinesiska elfordon, en tull på 50 % på solceller och 25 % på stål, aluminium, elbilsbatterier och viktiga mineraler. De träder i kraft den 27 september 2024 .

    Allt detta kommer eftersom USA har varit oroad över Kinas förmåga att översvämma marknaden med billigare elbilar och andra produkter som är avgörande för energiomställningen. 

    Biltillverkare har vädjat om lägre tullar på grafit och andra kritiska mineraler som används i produktion av elbilar. De är fortfarande beroende av Kina för dessa leveranser.

    Mvh,

  78. CES #76

    ”Peking kritiserade Japans anpassning till Washingtons Foreign Direct Product Rule (FDPR), en amerikansk förordning som tillåter amerikanska myndigheter att kontrollera försäljningen av produkter tillverkade med amerikansk teknologi, även om de tillverkas utanför USA.”
    Det där låter skumt. Visst kan man ha patent och copyright på saker man säljer. Dvs, man får inte kopiera en mackapär och sedan sälja den som en egen. Men här handlar det ju om vad köparen får eller inte får GÖRA med grejorna.
    Tänk det hypotetiska fallet att någon köper en IBM dator, men att USA förbjuder (enligt FDPR) köparen att använda den för att skriva USA-kritiska artiklar.
    Detta måste vara en felaktig tolkning av lagen, eller så är FDPR rättsvidrig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *