Skörden är i full gång och många tecken tyder på att den blir god. I den gröna omställningens krig mot jordbruket så har man ännu inte hunnit utrota alla bönder, och tur är det. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Ny forskning om solens roll:
Seasonal Dependency of the Solar Cycle, QBO, and ENSO Effects on the Interannual Variability of the Wind DW1 in the MLT Region
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2024JA032472
Värmefobin sprider sig. Läser på text-tv ”Åberg och Norén klättrar i hettan”. På en golftävling i Tennessee. Här i Luleå klättrar vi inte i hettan. Just nu plus 13 grader. Den kallaste morgon sen i juni.
Bland P1’s sommarpratare dyker det då och då upp personer som verkligen har något väsentligt att berätta.
I veckan fick journalisten Arne Müller sin stund i etern där han gav en övergripande och gripande bild av hur utvecklingen av skogsbruket, vattenkraften, bergsbruket och nu den gröna omställningen betytt och betyder för Norrland på gott och ont. Detta är på sitt sätt gammal skåpmat.
Arne Müller har ägnat hela sitt journalistiska liv åt att åka runt med sin kameraman och se med egna ögon, gräva och dokumentera förändringarna i utvecklingens spår, men det mesta har fladdrat förbi.
Nu när denne Journalist gav berättelsen sitt sammanhang blev den verkligen gripande samtidigt som den nuvarande aktivistdrivna omställningens korthus, byggt på sina lösa boliner, knakar i sina fogar.
Men, visst kan vi ändå ana att lite vett och sans kommer att växa fram när dagens korthus till slut av fallit ihop av egen kraft, när ”Kungarna” till slut fick visa att de var nakna.
Efter morgonens sutarfiske och dom vanliga grubblerierna kan jag notera några saker om väder och klimat.
1. Morgonen var kall, här I västsverige – strax över 8 grader i gryningen, normalt för årstiden ca 10..men uppe i stan var det inte under 11 grader på hela natten.
I min region har vi ofta mer än 2 graders skillnad på landsbygd och stad, inte sällan mer….Det är således hela den senaste ” uppvärmningen..”.
2. Något som kanske retar Lennart Bengtsson, Trollhättans vindsystem – vi gjorde mycket industriella vindmätningar vid våra industrier ( vi ville veta vart utsläppen tog vägen ).
När vi jämförde den förhärskande vindriktningen såg vi att dom västliga vindsystemen ökade under den senaste 30 år perioden, vilket påverkar våra vintertemperaturer stort.
Lennart verkade lite sur över att jag menade att Trollhättans förhärskande vindsystem – kunde ha ngn betydelse för klimatologisk temperatur..men det har det nog…
Varför då..då? Jo, vindsystemen är likartade över stora områden – varför jag för ett par veckor sedan kollade med SMHI.
Där visade det sig att SMHI bara granskat detta ordentligt I syd och mellansverige – och visst hade dom västliga vindsystemen ökat i frekvens mellan dom 2 senaste klimatperioderna, för undersökta områden.
Är det intressant för Sveriges medeltemperatur?
Absolut, förra året fick vi gott om ostliga system – och vips var medeltemperaturen I landet lägre.
Tittar man på NAO – index bakåt i tiden så ser man en, I mina ögon, tydlig korrelation mellan våran temperaturutveckling och var ifrån vindsystemen kommer – negativ NAO, mer ostliga och kalla vinterväder.
3. Sutarna gillar värme och leker vid ca 18 grader – men deras lektid har inte ändrats något speciellt, häromkring leker dom i slutet på maj.
Varför ökar inte vattentemperaturen något speciellt när vi har klimatkris?
Vattentemperaturen går ner ungefär lika mycket fortfarande under vintrarna, trots högre medeltemperatur – och det beror på frånvaro av sol och fortfarande tillräckligt kalla perioder som fryser sjön.
Dom tidiga vårarna och ökad solinstrålning tar fortfarande tid på sig att värma sjöarna, så 18 grader hamnar fortfarande ungefär vid samma tid på året – extra tydligt blir det i större sjöar.
Skulle samma gälla för havet – så blir det oerhört svårt att värma upp dess 3,5 grader, till något som skulle kunna ge oss en ordentlig och omfattande klimatkris – utan ett signifikant varmare hav ( 3,5 ) får vi INGEN klimatkris.
4 : e betraktelsen – tiden flyger bokstavligen så här års, I form av stora plogar av gäss. Dom flyger även nattetid och det är mysigt och tryggt att höra dessa fåglar i mörkret – dom vet att kylan kommer när solen faller allt lägre, gräset vissnar och bladen faller – och sjöarna kyls – DOM FÖRSTÅR NOG KLIMATKRISEN BÄTTRE ÄN OSS.
Många andra funderingar flög förbi när jag satt bakom flötet – men jag skall väl inte skriva ner varje tanke jag får….
Nu sitter jag hemma i köket med sambon och katten och skall äta frukost – inte värt att nämna klimatet…
Daniel W. #2
Nå lite varmare har vi här på Södertörn, 16 grader enligt telefonen, jag har inte och har aldrig ägt en termometer, men vänta nu jag inhandlade faktiskt en febertermometer i början av pandemin men tröttnade på att ständigt läsa av samma värde, nå den ligger nånstans i röran här. Jag hade en Gnagare på jobbet som brukade fråga om nån visste hur det stod i fotbollen, lugna ner dig det står i tidningen i morgon brukade jag svara, folk har inget tålamod. Häromdan fick vi upp lite riktig atlantisk värme ända nerifrån Azorerna och var nära en tropisk natt, om man som jag tycker att 2 grader är nära, men natten som var var vi tillbaka i den här sommarens normala 7,4 grader runt femsnåret. Det kan inte vara lätt att vara alarmist i dessa tider, men solen värmer gott på balkongen.
https://www.smhi.se/vader/observationer/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,tab=vader,param=t,stationid=97100,type=weather
Magnus b. #4
”Varför då..då? Jo, vindsystemen är likartade över stora områden”
Jajamensan så är det och man har satt upp hela skogar med vindmätare i nordvästeuropa som visar att det är just så.
https://fiatlux.se/vindruntSE4.png
https://sverigesradio.se/artikel/otroligt-hoga-temperaturer-pa-skolgardar-och-lekplatser
Stolligheterna tar aldrig slut! OK, fler träd behövs på skolgårdarna, men några klimatförändringar som gjort att barnen behöver mer skugga på skolgården har då inte jag sett till. Då barnen går i skolan september till maj så är det nog bättre att solen får vara kvar och värma de stackars barnen. Kanske är det annorlunda i Örebro.
Att mäta temperaturen i solen är ju också stolligt. Det går ju att få nästan hur höga temperaturer som helst då.
Ytterligare ett exempel på Sveriges Radios alarmism. I originaldokumentet nämns inte klimatet.
https://www.orebro.se/fordjupning/fordjupning/projekt–samarbeten/grona-forskole—skolgardar.html
10 grader i Östernärke tidigt i morse, nu har temperaturen orkat upp till 16 grader.
Precis som hos Richard var det c:a 10 grader varmt i morse och nu är det 16 grader och temperaturen stiger. Det kommer säkert att bli en bit över 20 grader på eftermiddagen. Inget ovanligt med att temperaturen skiljer 15 grader från när det är som kallast vid gryningen till att det är som varmast på eftermiddagen i augusti om det är klart väder. Idag är det halvklart så skillnaden blir nog lite mindre.
När det gäller skolgårdar så uppmärksammades det redan på 80-talet att barnen var mindre aktiva på rasterna varma soliga dagar och att träd och hus som skuggar delar av lekytorna gör att barnen är mer aktiva.
Jag har svårt att hålla med alla som förnekar klimatkrisen … den kommer ju varje år någon gång i oktober/november … hörde att den brukar kallas för vinter. 😮🤫🤗
Och det var inte något försök att vara ironisk … eller …🤞🏻men är man tillräckligt gammal för att ha upplevt värme förr så är det svårt att låta bli.
Nr 6 Håkan Bergman
Jo – och då förstår man också bättre varför klimatkrisen är så obefintlig i både vasaloppsspåret och mina andra hemmaskogar i norra Värmland.
Där betyder denna ökning av dom västliga systemen nästan ingenting – OCH DÅ HJÄLPER DET INTE ATT ÄVEN DERAS ATMOSFÄR HAR MER ANTROPOGEN CO2.
Så Vasaloppet lär överleva klimatkrisen med bravur – däruppe var det värre med snötillgången vid förra värmeuppgången – för 100 år sedan.
Det är onekligen rätt lustig – att just Vasaloppet valdes av kända alarmister som våran klimatkanariefågel.
Det blir inte alltid som man tänkt sig – om man är en alarmist!
Såg på vädret på tv nyss. Tydligen 0 grader utanför Gällivare i natt. Redan kl 9 var det 11 grader.
Många, även jag, kanske tror att luften håller värmen ganska bra, men så verkar inte vara fallet.
Man tänker också att marken borde vara uppvärmd av sommarens sol och hjälpa till att hålla värmen. Så verkar det inte heller vara.
Vad är det som gör att solen så snabbt kan värma upp luften närmast marken?
Hur högt upp i luften sker denna ”starka” uppvärmning?
Det här fenomenet gör också att jag funderar mer på bebyggda trakters värmeöar. Asfalt och betong verkar påverka närmsta luften betydligt mer än naturlig mark.
SMHI varnar ständigt för olidlig hetta (>25 grader) och skyfall (>20 mm regn).
För 10 år sedan var det ofta varning för hög UV-strålning men numera är tydligen hög UV-strålning inget problem och behöver ingen varning. Varför?
man får glädja sig över ericsson i ubbhult som citerar skogsforsk som hävdar att skogen i sverige binder 3 gånger mer co2 än vad sveriges totala utsläpp av co2 är. så här en lördagsmorgon kan det väl vara trevligt att läsa.
#9 Sigge
Du anser alltså att det är ett problem att man är mindre aktiv när det är sol och varmt. De få dagarna under skolåret det gäller har nog ingen betydelse för barnens välmående. Det är nog viktigare att solen värmer de övriga närmare tvåhundra skoldagarna.
Sveriges malligaste morgontidning, som Wolodarski skriver – verkar gå sämre och sämre. Varje dag ses på deras förstasida på nätet meddelanden om att de på grund av någon aktuell händelse eller tillstånd ”öppnar nu DN upp sin sajt, och gör den gratis att läsa.” Denna blaska som enligt chefsredaktören sedan många år bedriver åsiktsjournalistik. Jag både tror och hoppas att kräftgången har med åsiktsjournalistiken att göra. Det var åtminstone anledningen till att jag lämnade dem för relativt länge sedan. De är också en av de värsta dyngspridarna vad gäller klimatkatastrofpropaganda i landet
Ökningen av förnybar energiproduktion har gjort cybersäkerheten mer kritisk än någonsin.
Med en snabbt utbyggnad av förnybar energikapacitet står vi inför växande cybersäkerhetsrisker på grund av elnätens ökade komplexitet, detta kommer att leda till ökad sårbarheter i landets elnät då dörrar öppnas för cyberattacker.
Mvh,
12 Joachim
Ja, SMHI rapporterade augustis första frost, Latnivaara -0,0C….dvs mindre än 500/10000 under 0… Trafikverkets inofficiella station i Gevsjön hade -0,7C den 13:e kl 04:00…
Copernicus justerade satellitmätningar för juli har presenterats och diagrammen är uppdaterade. Mycket lika UAH data och även här ser de högre latituderna leda oss mot ett kallare klimat.
https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-50
John Christy på UAH skriver här om julis Global Temperature Report.
https://www.nsstc.uah.edu/climate/2024/July/GTR_202407JUL_v1.pdf
Lite oväntat att anomalin ökade något trots avtagande El Niño, +0,85 grader.
Detta innebär den varmaste månaden i uppmätt absolut temperatur sedan starten 1978, och samtliga månaders varmaste temperatur har inträffat under den senaste tolvmånadersperioden. 266,77 K är nya rekordet för lägre troposfären. (Den som är orolig över att jorden håller på att brinna upp kan lugna sig med att detta är samma sak som -6,38 grader C. )
Nu är ju detta inget konstigt, eftersom det är en exceptionell plötslig värmeökning, som dessutom varar ovanligt länge.
Däremot har jag förstått orsaken är konstig, eller ska vi säga svårförklarlig. El Niño har inte varit extra tidig eller extra stark, så något annat måste hänt som rubbar balansen i lägre troposfären. Att CO2 skulle vara förklaringen till ”spiken” är uteslutet. Vi får vänta och se vad forskarna kan komma på.
Det vi vet är att den absoluta temperaturen i lägre troposfören – som vanligt – kommer att sjunka de närmaste månaderna. I genomsnitt 1991-2020 sjönk den 2,24 grader mellan juli och januari. Det är väl ganska hög sannolikhet att den kommer att sjunka mer än så, om den exceptionella situationen nu börjar klinga av.
Den som lever får se.
Jax #15
Mina barn gick på ett dagis där det fanns mycket träd som skuggade en stor del av lekytan. När det var soliga vår- och höstdagar lekte barnen ofta i skuggan emedan dagisfröknarna stod och värmde sig i solen. Varma sommardagar var även dagisfröknarna i skuggan.
#21 Sigge Jag har badat mycket med mina barn och numera barnbarn. Mest i Luleå och Piteå ( pite havsbad, jag är ju pitebo). I Hellasgården i Stockholm var det 28 grader i vattnet. Det varmaste jag badat I Sverige. Det var i juli 2003. I Luleå har det som varmast varit 24. Inte i år. Vi har aldrig letat skugga på badstranden. Och inte på skolgårdarna i Luleå. Jag har jobbat som lärare i nästan 40 år. Drygt 20 år som idrottslärare. Då blev vi glada om det var sol och varmt under sommarhalvåret. Ofta hade jag dunjacka. Nordlig kall vind. Eller så var det i maj och juni kalla vindar från havet. Det är nära till havet i Luleå.
#17
Sverige har haft längre tid helt datorbefriat elnät än med dator.
#20 Joachim
Ser att du fortsätter trolla med ditt svammel. Några lurar du säkert, men inte klimatet. Lägg ner!
Tyskland subventionerar vind- och solel med 23 miljarder euro (omkring 265 mdr kr) i år.
Ligger elpriset över den nivån måste operatören betala tillbaka mellanskillnaden till staten och hamnar elpriset under 80 öre måste staten skjuta till pengar.
Den tyska regeringen har slutit en rad liknande prissäkringskontrakt med olika vind- och solkraftsparker. Nu visar en rapport från RWI-institutet (Leibniz Instutute for Economic Research) att den tyska statens kostnader för att uppfylla sin del av kontrakten kommer att uppgå till 23 miljarder euro (omkring 265 mdr kr) i år.
Det är den högsta siffran någonsin för subventioner av grön el och dubbelt så mycket som den tyska regeringen räknat med, konstaterar Bild.
Affärsvärlden
#25 Ivar Andersson
Har du förstått hur deras modell ser ut och vilka prisnivåer som gäller?
Re #24 Till alla på sidan
Se upp med dessa troll. De cirkulerar på alla sidor som vill föra fram fakta om klimatet, med olika signaturer och namn. Inte så många individer. Det gemensamma i detta upplägg är att man svamlar oförklarliga ”fakta” med spelad skepticism i vissa avseenden, och försöker sprida förvirring. Negligera eller bemöt dem som troll men börja inte argumentera, för då fortsätter de svamla oförståliga haranger och försöker låta seriösa.
Jag uppmanar moderator (motsv) att se upp och ta bort dessa troll, men det är min ringa mening och får naturligtvis avgöras av vederbörande.
Det var visst inte så farligt att minska självspj…reduktionsplikten trots allt…
https://petterssonsblogg.se/2024/08/16/minskning-av-vaxthusgaser-i-eu-och-sverige/
#27 Alvar
Vad i min post #20 är felaktigt?
#29
Lägg av med ditt svammel. Vem försöker du lura och till vilken nytta?
Alvar N #30,
Vad handlar det här om? Jag ser heller inte något ”svammel”. Visst skall vi se upp med troll, men skall jag stänga av dem så krävs det en saklig grund.
joachim [20]; På Climate Etc har det faktiskt skrivits om detta nyligen. En trolig anledning till den plötsliga tmperaturuppgången är ett vulkanutbrott enligt en artikel: Hunga Tonga volcano: impact on record warming.
https://judithcurry.com/2024/07/05/hunga-tonga-volcano-impact-on-record-warming/
Det har varit påfallande tyst om Arktis i media i sommar.
Nu är smältsäsongen på Grönland nästan slut och hittills har den varit nästan abnormt normal:
http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_EN_20240816.png
Även havsisens avsmältning har varit helt normal och odramatisk, men tittar man närmare på isutbredningen upptäcker man något udda. Den södra, grunda, vägen genom nordvästpassagen via Bellotsundet och Queen Maud Gulf kommer troligen att vara öppen inom ett par veckor, men däremot spärras nordostpassagen fortfarande av massiv is utmed tjuktjerkusten. Det kan bli en slitsam säsong för de ryska atomisbrytarna.
https://noaadata.apps.nsidc.org/NOAA/G02186/latest/4km/masie_all_r00_4km.png
Oden verkar ha problem att komma in i målfjorden, irrar runt planlöst för att hitta en väg, bränner mycket bunkerolja just nu, vi får se om de hinner in innan resan ska vara slut den 5 september.
Nr 20, 30 och 31.
Onekligen intressant att haven, troposfären och globala medeltemperaturen osv – visar extrema värden och uppgångar, ungefär varje månad och år.. och ännu intressantare är forskarnas förvåning – ” vi är chockade, det är obegripligt..osv”.
Själv bor jag nära epicentrum för åtminnstone stora delar av dessa extrema temperaturuppgångar, vid västerhavet och i norra Europa – på landet utanför trollhättan, ca 10 km norr om Göteborg.
Här syns inga konstiga eller chockartat temperaturer, varken i havet eller på land.
Men om forskarna skall mäta detta, med hjälp av interpolering och algoritmer mellan mätpunkterna Göteborg, Uddevalla, trollhättan – kommer antagligen deras värden att ligga 1 till 2 grader högre än verkligheten för landsbygden inom denna tänkta triangel, som består av skog, åkermark, myrmark, sjöar osv…
Samma gäller för havet, när dom mäter den översta millimetern och kanske lägger in trycket mellan atmosfären och havsytan i ekvationen och kanske även mängden Co2 I atmosfären…ut kommer en siffra som inte alls handlar om havets temperatur – utan parametrarna som kan styra en fiktiv havstemperatur.
Smhi mäter också vårat hav – och dom brukar se samma normala temperatur som jag, här I skagerak – det kan, om inte chocka, så åtminnstone förvåna mig.
Även över mitt område finns en troposfär, som inte jag själv eller smhi mäter – men någon har sannolikt räknat ut och stoppat in vad för ämnen och annat som spektrofotometern skall analysera – inte sällan, kan man misstänka, ändras i programmen – men egentligen spelar det mindre roll eftersom havet inte tycks bli varmare på västkusten och inte heller landtemperaturerna – om jag nu inte interpolerar och stökar runt i algoritmerna, utan bara tittar på termometern.
Visst kan det vara mer vattenånga i troposfären från vulkanutbrottet eller kineser som släpper ut mängder av nya växthusgaser från batteritillverkningen – men det lär nog inte värma haven eller Sverige om troposfären ser ut att slå nya rekord – här tycks det mesta sig likt – med senaste årens osäkra semesterväder, som lär locka ännu fler att boka drömsemestern till Spanien och Grekland – där ser det ut att 25 – 35 grader längs kusterna varenda sommardag och kanske 40 plus inne i stan ibland….och så brukar väl sommaren se ut vid Medelhavet, åtminnstone sedan jag var barn – för 50 år sedan.
Nåväl – jag är lite chockad över att klimatkrisen inte vill visa sig i trollhättan – kanske finns den i troposfären?
Just ikväll är det bara 10 grader på termometern – och natten lär bli ovanligt kall igen.
Tänk förr, alla dessa ljumma augustikvällar med kräftor och sång!
Då fanns ingen klimatkris.
Nu i kväll måste vinterjackan fram – om man vill sitta ute i trädgården.
Visst syns klimatkrisen, på löpsedlar och på nyhetsprogrammen – men absolut inte i min trädgård eller I västerhavet, riktigt märkligt.
Ännu så länge har vi bara väder här, ibland kallare och ibland varmare – det bestämma fortfarande av vindriktningen.
Imorgon blir det havsöringsfiske – i ett helt normalvarmt sommarhav.
#32 Björn
Jag läste också den artikeln hos Judith Curry. Hunga Tongas vattenånga till stratosfären var en exceptionell händelse och i nära samband med uppvärmningen. Samtidigt verkar Javier Vinos vara en av få som menar att utbrottet är en stark bidragare till värmeuppgången sen våren 2023..
Exempelvis John Christy följde upp Hunga Tonga, men menade i augusti 2023 att utbrottet sannolikt bara påverkat temperaturen några hundradels grader.
https://www.nsstc.uah.edu/climate/2023/august2023/GTR_202308AUG_v1.pdf
Nr 36 Joachim
” sannolikt bara påverkat temperaturen några hundradels grader”
Hur mycket varmare har det blivit? Har du någon siffra för hur stor variationen för juli brukar vara?
Det är svårt av flera orsaker att mäta det där antar jag – eller är det så stabila värden att man kan avgöra variationen?
Vad får det för verkan neråt i atmosfären om det ökar, som nu?
#37 Magnus b
Jag laddade ner UAH:s lista över samtliga månaders avvikelsetemperaturer för lägre troposfären här:
https://www.nsstc.uah.edu/data/msu/v6.0/tlt/uahncdc_lt_6.0.txt
Varmaste juli var alltså 2024, +0,85 grader över julisnittet i referensperioden 1991-2020.
Kallaste juli var 1985, -0,64 grader under julisnittet.
Så juli har varierat 1,49 grader sedan 1979.
Innan 2023 och 2024 hade juli varierat 1,02 grader sedan 1979, då +0,38 grader 1998 var hittills varmaste juli.
Jag tror inte John Christy forskat på Hunga Tonga själv utan gått igenom annan forskning och blivit tillräckligt övertygad för att skriva:
”At this point, it appears this influence will be minor, perhaps a few hundredths of degree.”
Men sista ordet är kanske inte sagt än.
Jag läste precis klart sista kapitlet i Anders Bollings och Svenolov Karlssons bok ”Professionell klimatbevakning”, och dom tog upp flera forskare som benämnde uppvärmningen sedan våren 2023 som lite av ett mysterium.
I januari 2023 var avvikelsen från snittet -0,04 grader enligt UAH, och i april +0,18 grader.
Sen kom den svårförklarliga värmen, och april 2024 nådde +1,05 grader innan avvikelserna började minska.
Ökningen april till april var dock större 1997-1998. Den gick från -0,39 till +0,62, alltså en skillnad på 1,02 grader. Men vad jag förstår var förklaringen den gången tydlig: en väldigt kraftig El Nino.
Nr 38 Joachim Ö
Tack för utförligt svar, bra grävt! Ja, där ser man således att det går upp och ner ganska kraftigt – och det ger då knappast några långvariga konsekvenser för klimatet.
Som vanligt är det nog havet – och inte atmosfären – som kommer att fortsätta att ge mänskligheten hennes klimat.
Joachim Ö. #38
Jag har grafer på rubbet, enklast är att spara den till hårddisken, det blir ett ziparkiv där. Men Juli 2024 är inte med än.
https://drive.google.com/drive/folders/1bvncDgE9aSSZNFukt-QHja_5BRmHnn-6?usp=sharing
#40 Håkan B
Väldigt fina grafer, Håkan! Tack!
Det blir väldigt tydligt när man ser alla värden för enbart en månad.
Och 2023/2024 sticker ut ordentligt. Ett par månader är 2016 eller 1998 inte så långt efter, men oftast är avvikelsen nära det dubbla mot näst högsta värde.
#4 Magnus.
Jag uppskattar verkligen dina inlägg från det verkliga livet. Själv fiskar jag också en del både hemma och i Norge. Mina observationer av djur och natur är att det blir en tidig höst.
Tornseglarna for 3 dagar tidigare än normalt! Finkar och trastar har börjat flockas för flera veckor sedan.
Gåsarna har också börjat samla sig för avfärd. Kort sagt alla tecken i naturen pekar på tidig vinter, och den blir kall.
Vad nu? smhi söker verkliga personer för att kontrollera hur satellit- och radarmätningar stämmer mot verkligheten.
Får de inte fram verkligheten ur datormodellerna längre?
https://sverigesradio.se/artikel/brist-pa-vaderobservatorer-gor-det-svarare-att-forutse-oversvamningar
Nr 42 Micke
Ja! Visst är det underbart med fiske – som en klok vän uttryckte det ” Natur..Med spänning!”
Genom fiske och natur lär man sig också massor om klimat och dess utveckling.
Vattentemperatur och växters utbredning – är ju betydligt bättre klimatindikatorer än människans tafatta försök att mäta temperaturen med satellit och processa resultaten i föränderliga algoritmer och modeller!
Vi såg den snabba uppvärmningen 1995 – 2005, pang..så flög vegetationsperioden upp – men därefter toppade den direkt och har börjat dala ngt på senare år, högst troligt blir det nu fler kalla vintrar igen!
I naturen finns facit – över tidigare klimat, dessutom.
Nr 43 Berra
Ja, dom vill ha fler observatörer – för extrem nederbörd handlar om små områden – och ju fler observatörer desto större chans att ngn finns just där det öser ner.
Således är det en agenda – att på så vis kunna visa på fler störtskurar – för problemet är att dessa inte ökar..enl statistiken…
På nyhetsmorgon nyss om nya värmerekord. Varje dag slås det nya värmerekord. Lika många rekord som i friidrott när DDR härjade. Med hjälp av doping. DDR finns inte längre. Men några rekord finns kvar. Under dom senaste 5 miljoner åren har istider dominerat klimatet på jorden. Under den tiden har det varit 46 istider. Dom senaste har varit på
ca 100000 år. Det är nästan som man längtar efter en ny istider. Så man slipper tjatet om nya värmerekord.
#45 Magnus Blomgren:
Men statistiken kan de väl få ut ur modellerna? Så då spelar ju verkligheten ingen roll?
Joachim #41
Nu är juli 2024 med för alla atmosfärsskikten. Midtroposfär och tropopause fortsätter upp, så alla som har problem med värmen kan sova lugnt den är på väg bort från oss.
https://drive.google.com/file/d/1p_leeZdKMm_ZLjK6kmCnsdYYe_xyNGr9/view?usp=sharing