Öppen Tråd

aska vindkraft

Det har varit en del åska i veckan. Tänk på att inte vara i närheten av vindkraftverk. De drar till sig blixtar. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Magma

    Jag läste en ganska lång skrift i SvD om hur Anna Borg obstruerar och rider på ett tidigare ägardirektiv som (naturligtvis) säger att Vattenfall skall gå med vinst åt ägaren, svenska staten (vi medborgare).
    Av det skälet nonchalerar hon uppmaningar från regeringen att granska förutsättningarna för beprövad kärnkraft utan att få extra anslag för det, men tittar gärna närmare på SMR vars teknik ligger minst ett par val bort …
    Ryktena säger tydligen att de närmaste ägarrepresentanterna är hyggligt irriterade.
    Nu tyckte jag mig snappa upp ett reportage om att det inte blir något statsbidrag för att ansluta den väderkraft de har fått tillstånd att bygga i västerhavet … och då säger hon att det kanske inte blir någonting av väderkraften heller.
    Behöver vi verkligen obstruerande företrädare för våra offentligt ägda företag som inte gillar att följa ägarnas påbud? Det känns som att det börjar bli dags att uppgradera till en tidsenlig företagsledning i Vattenfall.
    Och när det är gjort så kan det vara dags för SVT …

  2. Knut B

    Såg i veckan en ny video av Dr Yong. Där förklaras absorptionen av infraröd strålning på molekylär nivå. I videon slår han fast att sidobandens förmåga att absorbera strålning är mycket lägre än man tidigare har antagit.
    Dock är jag inte alltför bevandrad i detta slag av fysik för att kunna bedöma riktigheten i hans påståenden, men jag tror att resonemanget är intressent för den kunnige.
    ”SEE O TOO” Saturation: The Myth Explained Based on Quantum Mechanics | Atm. Phys. Rev. June 26 2023 – YouTube’.
    https://www.youtube.com/watch?v=efE2L4XaapU

  3. Håkan Bergman

    Magma #1
    Dags att förnya ledningen där, Vattenfall har kört en veritabel storm av annonser i DN i veckan, alla på tvärs mot regeringens politik. Företagsledningar ska vara förnybara, det duger inte med skit och en massa dåliga element i ledningen.

  4. #1 och 3
    Anna B. förbryllar. I dagens UNT yttrar hon :
    ”Vattenfall: Behöver ett pärlband av reaktorer…”
    Kanske hon börjar förstå vilket uppdrag hon har fått och att det inte är självklart att hon kan sitta kvar?
    Länk för den som kan öppna:

    https://etidning.unt.se/p/upsala-nya-tidning/2023-07-01/a/vattenfall-behover-ett-parlband-av-reaktorer/1979/1026809/41113049

  5. Mats Kälvemark

    #1Magma, #4 Alvar
    Vattenfall ägs av oss i form av svenska staten. Deras track-record förskräcker. De har genom de tidigare olika ”affärerna” försnillat hundratals miljarder från oss. Förtida stängningen av R1 och R2 gav ett inkomstbortfall i form av förlorad elproduktion av ca 40 miljarder kr. Per år! Minst lika mycket påverkan per år på oss konsumenter (=ägare) i from av ökade elpriser. Per år! Nu gäller det ju att regeringen snabbt tar tag i problemet och låter Vattenfall i stället ta ett tydligt och fast grepp om ”utmaningen” att restaurera Sveriges energisystem så snabbt det går. Det måste vara det nya, tydliga och enda ägardirektivet och det är bråttom!! Bort med de kvartalskapitalistiska floskler som Anna Borg f.n. tillåts att häva ur sig. Bort med fundamentalistisk preferens för vindkraft. Kappvändningen hon gjort är inte trovärdig. Hur fett ett avgångsvederlag än skulle bli är det en bra affär för Sverige

  6. Thorleif

    Övergång från ”förnybar” till ”fossilfri” är en tanke som väcker andra tankar. Inte bara vad som menas med fossilfri, dvs dess definition.

    Jordens energikonsumtion från fossila ämnen uppgår väl fortfarande till ca 80%! Alltså trots alla minskningar i väst. Av t.ex innovativa skäl kan jag tänka mig att övergå till nya icke-fossila ämnen bara det sker under former som inte hotar ekonomin långsiktigt (typ >5 år).

    Plast som tillverkas av olja har varit en revolution sett ur från ett produktivitets-perspektiv. Hur stor andel av olje-produktionen går till plast? Kan plasten ersättas med bättre och effektivare material? Trä lär ju inte fungera eftersom livslängden är för kort jämfört med långvarigt byggmaterial i t.ex hus.

  7. jax

    Värmen gör oss till rasister!

    Ur en artikel i dagens Svd:
    ”Studier visar att värme gör oss våldsamma” hävdar Nina von Uexkull som är docent i Freds och konfliktforskning vid Uppsala universitet, hon forskar kring hur konflikter i världen påverkas av klimatförändringarna.
    – Det finns studier som visar att det skapas aggression hos folk vid varmt väder. Man har bland annat sett att folk tenderar att ha en mindre vilja till att hjälpa personer från en annan kulturell bakgrund än en själv, säger docenten Nina von Uexkull.
    Inte undra på att världen ser ut som den gör! Eller så bara ett nytt exempel på tramsforskning.

    Svd finns att läsa på Readly för dem som har abonnemang, och på bibliotekens tidningstjänst.

  8. Thorleif

    Ni har väl lyssnat till kampen om vindkraftens vara eller icke vara mellan ”Rom-klubben” och ekonom Sandström et al på Kvartal.

  9. Thorleif

    #7

    Ja världen förändrades när folk började doktorera i ämnen som toalett-städning från 90-talet.

    Allt för ”högre utbildning” pådrivet av politiker sedan 90-talet. Hur många får bra avkastning på sina år på dubiösa högskole-kurser?

    Biden’s försök att skapa anhängare inför valet 2024 hos överskuldsatta studenterna misslyckades tack vare domstols-beslut nyligen. Inga skuldavskrivningar således.

  10. Lasse

    T.T har en rad artiklar om en framtid som drabbas av värmen.
    Ofta baserade på fantasier.
    W.E har en bra genomgång av en av alla framtida prognoser på:
    Wuwt
    Kort sagt helt bort i tok.

  11. Håkan Bergman

    Allt om framtiden är fantasier. Det enda vi med säkerhet vet om framtiden är att den ännu inte har inträffat.

  12. Christer Eriksson

    Hade en mejlkonversation med Aftonbladets Malin Wollin angående klimatförändringen.

    Hon hänvissde i vanlig ordning att 99,99% av världens forskare är överens om att det är människan som är orsaken till klimathotet.
    En undersökning som var gjord av bla Mark Lynas,en engelsk journalist och författare.

    Jag hänvisade till Clintel vilket hon avfärdade med ett gapskratt.

    Man skall inte diskutera med dom troende,det är meningslöst.

  13. Ivar Andersson

    Vattenfall är numera alltid på väg åt fel håll. Först satsade Vattenfall på att köpa kol- och kärnkraftverk utomlands. Sedan har Vattenfall lagt ner kärnkraftverk och satsar på vindkraftverk. Vattenfalls agerande har kostat svenska skattebetalare många miljarder för att sunt förnuft saknas.

  14. Lasse

    Aftonbladet debatt är oroliga.
    A.I kan ge klimatförnekelse
    Noterade att Twitter stängt av vissa skeptiska röster, bla W.Eschenbach.
    Det passar de som vill ha kontrollen.

  15. Lars Kamél

    När det är varmt, är folk ute och dricker alkolhaltiga drycker på uteserveringar, umgås, träffar folk de inte känner, har olika åsikter, blir osams och kanske börjar att slåss eftersom omdömet har gått ut där spriten har gått in.
    Det är alltså knappast värmen i sig som gör folk våldsamma.
    Det är som med hajattacker och glassförsäljning. Som följs åt, men det är inte det ena som orsakar det andra. Det är varmt väder som gör att folk köper glass och badar i hav där det finns hajar.

  16. UWb

    #1 De första SMR kan vara igång cirka 2028. Det är före Krieger’s Flak och med säker dygnet runt produktion.

    30 minuters lärande på lättförståelig danska.
    https://youtu.be/Gm88nO9UQ8U

  17. Håkan Bergman

    Det är dessutom inte ovanligt att antalet hajattacker varierar från år till år.
    Som det stod i nån artikel i ämnet härom året.
    Då tror jag mera på glassförsäljning som ett mått på fint väder.

  18. Mats Kälvemark

    #12 Christer
    Du får hänvisa till ”VERKLIGHETEN” där vi bevisligen har temperturpaus medan atmosfärshalten för CO2 stiger kontinuerligt. Och hänvisa till alla falsifierade klimatodeller, globalt, lokalt och för havets ytvatten.
    Alla modeller spår fel och inte lite heller i jämförelse med verkligt utfall. Länkar till kurvor finns ju, bl.a. i Everts och mitt inlägg 230630.

  19. Christer Eriksson

    Mats Kälvemark.
    Tror inte det biter på en så hårt troende alarmist.
    Hon kommer bara att svara att forskarna är överens,alla 99,99%.

    Hon är faktaresitant,litar mer på Rockström.
    Han är ju professor miljövetenskap,gudbevars.

  20. Magma

    # Thorleif 6
    ”Övergång från ”förnybar” till ”fossilfri” är en tanke som väcker andra tankar. Inte bara vad som menas med fossilfri, dvs dess definition”.
    Fossil = ”Fossil (av latin fossus, ”uppgrävd”) är djur- eller växtdelar som bevarats i typer av sediment eller sedimentära bergarter. En fossilisering kräver att växtdelarna och/eller det omgivande sedimentet mineraliseras”.

    Mig veterligen är det sällan man lägger tid på att utvinna energi ur fossil, tror tillochmed att de oftast har lägre energitäthet (lagrad antal joule per kilo) än de flesta batterityper – det känns som ett enkelt löfte att ställa … 🙃
    Det hade varit värre om han lovat att det skall vara fritt från kolväteföreningar …
    Undrar när våra politiker egentligen skall friskna till ??

  21. Paul Håkansson

    Christer Eriksson
    11:48, 2023-07-01

    Bara att skicka länkar till henne hur dessa 97% kom till. Hurdan var frågeställningen, vilken var svarsfrekvensen osv osv. Den är ett typexempel hur man förvräger statistik.

    Det kommer slå sönder bubblan hon lever i.

  22. Björn

    I en artikel från NASA, Solar Influence On The Earth System, ges faktiskt en trovärdig och allsidig analys av förhållandet mellan jordplan, atmosfär och solenergi. Atmosfärens kemi, företrädesvis i stratosfären, utreds här rätt bra. För den som inte vill läsa artikeln på engelska, finns möjligheter att med en enkel knapptryckning få den översatt.

    https://sunclimate.gsfc.nasa.gov/article/solar-influence-earth-system

  23. Christer Eriksson

    Paul H
    Kan du skicka dom länkarna.

  24. Christer H 323

    Här står en del om konsensusfrågan

    https://klimatupplysningen.se/vetenskap-2/konsensusfragan/

  25. Thorleif

    #20

    Tack Magma!

    Någon som vet hur stor andel av oljan som används för annat än att förbrännas för värme, transporter och andra liknande energiomvandlingar?

    Jag funderade på hur stor andel koldioxid som skapas vid fordonskörning etc med diesel resp hur stor andel som skapas vid kokningen i raffen?

    Enligt Miljöfordon.se skapar dagens dieselbränsle 2,58 kg CO2-ekvivalenter per liter (kg). Man kallar beräkningen för livscykel-relaterad men det framgår inte hur stor andel som motsvaras i andra processer än själva förbränningen i motorn (en slags normalvärdes-körning)?

    https://www.miljofordon.se/bilar/miljoepaaverkan/

    När det gäller plast hittade jag inte någon bra lättfattlig beskrivning av hur plastråvaran skapas och ev CO2 vid själva pressningen (här relativt låg antar jag). Att plast återvinns är ju bra men mycket återstår antar jag.

    Det sägs att mellan 0,8 och 3 kg CO2-ekvivalenter skapas per kg färdig plast (alla kategorier). Återigen handlar det väl väldigt mycket om raffinerings-processerna samt den kemiska process som skapar olika polymerer etc.

    Climathero (vikt-källa) upplevde jag inte som en särskilt detaljerad site då processerna inte alls beskrivs!

    https://climatehero.me/plast-och-koldioxidutslapp/

  26. tompas

    OBSOLETE WINDMILL DEMOLITION short #46 pt 1 tubalcain
    You are watching part 1 of a 2 part video concerning the demolition & rebuilding of an entire windmill farm, Be sure & watch part 2 on Sunday (july 2).

    https://www.youtube.com/watch?v=I4NS96Y0lsI

  27. SatSapiente

    #25 Thorleif
    När man (i Sverige) mäter mängden återvunnen plast så är det mängden insamlad plast man räknar. En stor del av plastfraktionen blir inte ny plast. Svårigheter att sortera plastsorterna och möjligheter att separera laminerade material samt föroreningsgraden gör att stor del av den återvunna plasten går till förbränning. Energiåtervinns heter det.

  28. Thorleif

    Kommer Säpo att (fortsätta!) arkivföra och göra särskild analys av personer kopplade till s.k ”anti-etablissemangs-politik”, dvs t.ex bloggar som denna? Jag tänker nu senast på FOI-rapporten som släpptes.

    Man undrar vad det är för människor som låter sådant ”bli möjligt” i det de kallar ”anti-demokrati”. Men att mötas under demokratiska och öppna diskussioner det vill de inte!

    Jag ser denna mycket oroande utveckling ursprungligen kommandes från ett fåtal människor delvis utanför det demokratiska systemet vilka påverkat beslutsfattare till dylika åtgärder där man blandar ihop och medvetet sammanför VERKLIGA hot från verkliga extremister med vanliga människor med högst relevant kritik mot politiska beslut etc som en normal del i den demokratiska processen.

    C-19, Klimatet, invandring och Ukraina-kriget men också WOKE-inspirerade krav verkar ha blivit sammanförda under den gamla välkända rubriken terrorism och hot mot landets säkerhet även om man ännu mest kallar det hot mot ”deras” demokratin. T.ex pågår det i UK ex på hämndaktioner då tydligen den förra EU-parlamentariken N Farage (Brexit-ledaren) fått sina bankkonton stängda utan kommentarer. Han verkar få svårt att öppna nya konton för sin familj.

    Är detta bara början? Sannolikt! Åtgärderna är till för att också skrämmas och skapa självcensur.

    Kommer FOI bli vårt sanningsministerium (1984)?

  29. Thorleif

    #27 SatSap

    Jo som du skriver återstår mycket inom plaståtervinningen. Inte minst alla ton vi i väst skickat till fattigare länder liksom till företag som liknar maffia-verksamhet.
    Vår turism lyfter många fattiga men bidrar till miljöförstöring då många av dessa länder ligger långt efter oss när det gäller att skapa fungerande institutionella omhändertaganden av miljöproblem (pengar!).

  30. Fredrik S

    Angående Anna Borg så har hon försökt förankra en bred politisk överenskommelse hos Socialdemokraterna energipolitiken, och varit i kontakt med dem vid flera tillfällen. Enligt uppgifter till SVD.

    Detta trots att regeringen tydligt sagt nej till sådana uppgörelser.

    Byt ut nu!

  31. Sören G

    #7 #15
    Skenbara samband har humanistiska ”klimatforskare” inte så lätt att genomskåda.

  32. UffeH

    Det är ingen ide Christer, att slå de klimathotstroende i huvudet med fakta det är som att hälla vatten på en gås, fakta kommer inte att få dem att ändra uppfattning, de går snarast i försvarsställning och tar inte till sig vad verkligheten visar.
    Vill man rubba deras tankevärld är det nog bättre att få dem att beskriva ”klimatförändringarna och stundande klimatkatastrof” med egna ord, få dem att berätta vad de tydligen vet kommer att hända i framtiden.
    Inga fakta kommer att få dessa människor att sluta tro på jordens undergång, vi måste få dem att förstå att omställningen de predikar är slutet på de mesta av det liv vi vant oss vid med stor personlig frihet.
    Vi måste istället för att förse dem med fakta få dem att beskriva vad de ser som sin framtid.
    Gärna framtiden som de ser om vi fortsätter som idag och framtiden som de ser om vi skulle anamma ”omställningen” till fossilfrihet.
    Kanske kan det få dem att tänka efter, fakta kommer inte att göra det det är de alldeles för ”hjärntvättade” för att ta till sig.

  33. Brutus

    # 32 UffeH : Jag tror att det ligger en hel del i vad du skriver. Skall testa vid tillfälle. Att vindkraftverk inte alltid genererar el hjälper ej. Inte ens om det skall försörja respirator. ”Tänk om någon spränger/bombar ett kkv” är ett annat motargument. Det snart antika Tjernobyl dammas av. Att det var en tsunami som sabbade kkv i Fukushima var svårt att få fram.

  34. Christer Eriksson

    #32 UffeH
    Jag har givit upp,det är lönlöst att argumentera med dessa meningsmotståndare,som är faktaresistanta.
    Men för ovanlighetens skull så fick jag ett svar.
    Det normala med Aftonbladets journalister är att igonera e-mail.
    Dom anser troligtvis att dom står över oss vanliga medborgare.
    Har skickat mängder med mail,alldrig någon respons.
    Nej dom lever i sin skyddade bubbla.
    Den är inte lätt att få hål på.
    Kanske gjord av återvunnen plast.

  35. Berra

    #17 Håkan:

    Det är ju faktiskt så att det är glassförsäljningen som orsakar hajattackerna, ett helt klart linjärt samband.

    En av greenpeaces medgrundare (som lämnat) har påtalat detta i ett flertal föredrag.

  36. Fredrik S

    Christer Eriksson #34

    Det är klart att de inte svarar, det är ju inte så kul att svara när de har fel och vet om det. Wollin har ju oftast noll koll om det hon skriver så svaret var ju överraskande.

    Förmodligen en sommarvikarie som sköter det.

  37. Hans H

    #29 Thorleif

    Det finns många olika plastsorter, och värdet av att återanvända växlar med sorten. Som kan vara svårseparerade från varandra

    90% av insamlad plast går till förbränning.

    Att fullständigt förbränna ett kolväte till koldioxid och vatten innebär att ”ta ut” maximal värmeenergi. Att sedan, som görs idag i några projekt med hjälp av elektrolystillverkad vätgas, återföra koldioxiden till kolvätet metanol och skapa ”elektrobränsle” lockar en del men är inte energieffektivt. Bygger på iden att elen från vind är gratis.

    När vi i en framtid får tillgång till högtemperatur gen 4 kkv kan vi få en riktigt billig fossilfri högtemperatur. Då säger logiken att de 90% svårligen recirkulerbar plast bör förhasas utan syretillträde vid hög temperatur. Annat kan åka med på samma tåg som idag avfallsförbränns. Skogstester som inte blir något annat vettigare.

    Förgasningen innebär att kemiindustrin får en gasblandning av kolväten som mycket kan göras av, även nya plastråvaror och vettiga syntetiska bränslen. Jag tänker i det senare fallet på syntetisk diesel för t ex skogsmaskiner. Ett lätthanterligt bränsle. Att driva skogsmaskiner med batterier är rent ut sagt korkat. Vätgasdrift är också svårt då lagring och distribution är vätgasens svaghet. Redan gasdrift med naturgas (metan) har trösklar svåra att kliva över.

    Visst, metanol är möjligt – men energidåligt alternativ. Verkligt höga temperaturer i kärnkraftverk ger ocksåmöjligheter även till kontinuerlig tillverkning av vätgas för t ex sådant som Hybrit. Lagring av vätgas dyyyyrt. Och att driva elektrolys bara när det blåser bra och elen är billig gör elektrolysen – som redan är dyr – ännu dyrare.

    Pausa stolleprojekten!

  38. Thorleif

    #37 Hans H

    Tack för info. När det gäller insamlad plast är vi väl idag bättre än förr (då vi delvis skickade iväg utomlands för ”omhändertagande”) att själva bränna ”så bra som möjligt”?

  39. jax

    #7 jag själv

    Kan tillägga att undersökningen hon baserar sina uttalanden på är gjord i Chicago. Att extrapolera från Chicago är förstås vansinne. Värmeböljorna är mycket värre, och antalet mördade och rasmotsättningarna har ingen motsvarighet i Sverige.

  40. Hans H

    #38 Thorleif

    Ja, finns en central anläggning i Motala som allt skickas till som sorterats som plast

    Plastlaminerad kartong – vätskekartong typ Tetra – går som kartong. Från några kommuner som särskild direktseparerad, men alltför ofta för en extra separation hos ett antal kartongtillverkare som kör på återvunnen kartong men inte kan hantera laminat! Varpå dessa skickar den vidare eller eldar upp den.

    Endast Fiskeby utanför Norrköping har den speciella utrustning som krävs för att ”få loss” fibern och göra ny kartong av denna. Plastresten bränns och energin gör att verksamheten går ihop. De har dock problem med att en del vätskekartong dessutom är laminerad med aluminium.

    Aluminium ”brinner” dvs oxideras av syre med hög värmeavgång. Oxidhinnan hindrar underliggande material oxidera vidare om inte förbränningstemperatur en är riktigt hög. Högre än man normalt vill ligga i sopförbränningsugnar pga NOX-bildning. Så denna måste motverkas eller skrubbas bort efter. Oförbränt aluminium vid för låg temperatur skapar igensättningsproblem.

  41. Så brakade då vädersystemen in från det ” superöverhettade” atlanten – det gav märkligt nog kyla och regn, på brittiska öarna och Island och längs norska kusten och hos oss i sverige.

    Vad hände med det kokheta havet – varför blåser det kalla västvindar, helt obegripligt…

  42. Lars

    #37,40 Hans H
    Tack Hans för dina intressanta inlägg, alltid pedagogiskt och lättbegripligt förklarat.
    TTY klass!

  43. Olav Gjelten

    Om demokrati ska vara att föredra framför diktatur förutsätter det att väljarkåren består av ett upplyst folk som tagit del av fler kanaler än det som serveras på propagandakanalerna som alla hänvisar till den så kallade ”värdegrunden”!

  44. tty

    #41

    I de allra hetaste delarna av Biscaya är det 20 grader mot normalt 17, i den varmaste delen av Nordsjön 16 grader mot normalt 13, men på de flesta håll är det både kallae och mindre skillnad (ca 1-1,5 grader varmare än normalt). Så några tropiska vindar skall vi inte vänta oss, däremot kanske litet mera nederbörd än normalt.

    https://earth.nullschool.net/#current/ocean/primary/waves/overlay=sea_surface_temp_anomaly/orthographic=-40.85,45.90,775/loc=-36.417,59.988

    Klicka på ”Earth” nere till vänster och sedan på ”SST” för att växla från anomalier till verkliga temperaturer.

    Och lägg märke till hur mycket kallare än normalt det är i Arktis och nordvästatlanten.

  45. tty

    #25

    ”Jag funderade på hur stor andel koldioxid som skapas vid fordonskörning etc med diesel resp hur stor andel som skapas vid kokningen i raffen?”

    Raffinaderiförlusterna varierar mycket beroende på bl a hur modernt raffinaderiet är, hur energin att driva raffinaderiet produceras, kvaliteten på råoljan och vilka raffinerade produkter man framställer. Jag har sett siffror från 0,5 till 5 %.

    Sedan beror det ju också på hur man räknar. Ett raffinaderi producerar ju inte bara vanliga raffinerade produkter utan ofta även t ex svavel och oljekoks. Är det förluster eller inte?

    Sedan tillkommer en ytterligare komplikation om man räknar volym, vilket är det vanliga i oljebranschen. Eftersom de raffinerade produkterna ofta har en lägre täthet än råolja kan volymen av produkterna mycket väl bli större än den förbrukade råoljan. Detta gör det t ex svårt att säga om USA är nettoimportör eller nettoexportör. De exporterar klart större volymer än de importerar. men importen är mest råolja och exporten mest raffinerade produkter.

  46. #2 Knut B

    Såg i veckan en ny video av Dr Yong. Där förklaras absorptionen av infraröd strålning på molekylär nivå. I videon slår han fast att sidobandens förmåga att absorbera strålning är mycket lägre än man tidigare har antagit.
    Dock är jag inte alltför bevandrad i detta slag av fysik för att kunna bedöma riktigheten i hans påståenden, men jag tror att resonemanget är intressent för den kunnige. https://www.youtube.com/watch?v=efE2L4XaapU

    TRO INTE ETT DUGG PÅ NÅGOT SOM FRAMFÖRS AV YONG ZHONG OM KLIMATET

    Texten under videon:

    6.Although the taken for granted surface radiation has been recently challenged as I will discuss next time, the myth of CO2 saturation effect remains to be explained in relation to quantum mechanics and CO2 energy levels associated with its bending and rotation.
    Hans tanke att det inte kommer någon strålning från ytan är fullständigt fel. Jag skrev om hans felaktiga teori om detta för någon dag sedan i en tidigare tråd här på KU eller möjligen Klimatsans.

    7.By definition, saturation effect in spectroscopy refers to the rate of an external resonant excitation between two energy levels of an atom of a molecule becomes close to the rate of relaxation. Här blandar han ihop två olika saker. En övergång kan vara mättad. Då är temperaturen så hög att besättningstalen är (nära) lika på den övre och den undre nivån. En helt annan sak är att en spektrallinje kan vara mättad. Då är mätsträcka och koncentration så hög att absorptionen på toppen är 100%. Tillför man mer av gasen eller ökar mätsträckans längd blir det inte mer än 100% på toppen. Däremot får man en bredare absorptionslinje. På sidorna där det är mindre än 100% absorption kan absorptionen öka – och det gör den.

    8.For CO2 molecules in the atmosphere, the relaxation process can be achieved either by spontaneous emission or molecular thermodization. Why do they have to relax? Because they absorb infrared radiation, as a result, CO2 molecules are in so-called excited state. Detta gäller när man exciterar med högenergetisk strålning. Laser t.ex. Det gäller inte alls för CO2 vid 15um i klimatsammanhang. Vid marken, antag 290K, är ungefär 3% av en övergång vid 15 um=83 meV exciterade termiskt. Dom sänder mycket sällan ut en foton vid de-excitation, för det mesta de-exciteras dom av kollissioner. Några har exciterats genom att ta upp strålning – deras excitation skiljer sig inte på något sätt från termiskt exciterade. Viktigt är att notera att strålningen på 15um, starkaste linjen, inte når längre än cirka 30 centimeter! När strålningen kommer från luften eller mark med samma temperatur avtar inte strålningen med avståndet därför att strålningen från termiskt exciterade molekyler är exciterade vid samma temperatur. Koldioxiden ”glöder” med omgivningens temperatur. Emissiviteten är 100% eftersom absorptiviteten är 100% – båda om sträckan är mycket större än 30 cm och temperaturen är lika över hela sträckan.

    Det Zhong skriver är inte direkt fel men missledande för den som inte vet. ” Why do they have to relax? Because they absorb infrared radiation” det ger sken av att alla exciterade molekyler absorberat strålning. Så är det ju inte. det är bara en liten andel, de allra flesta är exciterade med kollissioner, alltså termiskt.

    9.When relaxed molecules are in thermal equilibrium with is environment, the population distribution in their energy diagrams obeys the Boltzmann law, as shown in this diagram. As you can see, the population in a lower level is more than that in a higher level. Här kan man säga att han korrigerar vad han säger i #8. Jag tror att få tittare uppfattar det i videon.

    10.When CO2 absorbs infrared absorption, the population difference is reduced slightly. But, if the radiation intensity is too high, the population difference between the two energy level would be zero. No more absorption will occur, no matter how high the CO2 concentration is. This is called saturation.
    Ja, med en laser kan man åstadkomma så intensivt ljus att det motsvarar tusentals grader. Då kan man mätta (saturate) en övergång. MEN det har inget att göra med klimat och att koldioxidens spektrum är mättat (saturated). Se 7 ovan.

    11.Nevertheless, the infrared radiation in the atmosphere can never be as strong as to cause saturation effect. Therefore, it is incorrect to use the term “CO2 saturation” in discussing the greenhouse effect.Han är okunnig om den andra betydelsen av saturation.

    14.To be specific, as the CO2 concentration increases, there would be eventually a shortage of infrared radiation near the centre of the CO2 absorption band at 15 micron. As a result, the natural channels and their proportions of the infrared absorption by each CO2 molecules would be disrupted, just as the gas pipe between Russia and Germany was cutoff. Han verkar inte förstå att strålningen är i termodynamisk jämvikt med atmosfären. Vid 15 um är strålningens intensitet densamma som strålningen från en ideal svartkropp med samma temperatur som luften. Först när man kommit så högt upp att temperaturen skiljer sig innan allt (nästan) ljus absorberats.

    15.So far, many people, including Prof Happer, have argued that although there is apparent scarcity near the center, called Q band, the side bands on each sides, called P and R, respectively, would be capable of absorbing infrared radiation. So, business would be as usual without Russian gas supply.

    16.That is why the logarithmic formula has been used to calculate radiative forcing, which apparently will increase forever. That is why I have been drawing people’s attention to the same mistake some high-profile climate change deniers also made. Han har uppenbarligen inte en susning om hur Happer beräknat forcing. Strålningen från P- och R-grenarna kommer från hög höjd. Dom spektrallinjerna är också mättade. Strålningen från den varma marken under kommer inte igenom. Det är uppenbart i spektrum från satellit.

    17-21. It is simple. The transition probabilities for the remote banks are at least 1,000 or 10,000 times smaller than that for the central peak, how could one expect by making the current CO2 concentration in the atmosphere double, triple, quadruple, or septuple, octuple, make any detectable difference in the CO2 infrared absorption? I am serious. P och R har samma intensitet som Q (i alla fall ungefär.) Han blandar ihop med absorption från övergångar som startar i ett exciterat tillstånd tror jag.

    Vem är han som framför så uppenbart galna påståenden?

    About Yong Zhong:
    1) Originally trained as a physics teacher.
    2) Taught thermodynamics for undergraduates at age of 21.
    3) Got PhD in 1991 from Monash University.
    4) Made several original contributions to electron and nuclear spin resonance spectroscopy*.
    5) Invited to write a chapter in a handbook for researchers in the field.
    6) Irritated by the ABC’s interviews on climate change.
    7) Started presenting talks on climate physics on Yong Tuition at Youtube in 2019.

  47. Nr44 tty
    Tack för länken!

    Såg även att Sverker Hellström på smhi hade en väderbeskrivning av juni 1953, som blev den hitills varmaste junimånaden i norrland – då som nu regerade ett högtryck över mellersta atlanten och ett uppåt kolahalvön…vilket alltså klarade av att ge både högsta medeltemp för juni och dess högsta temperatur i Luleå med drygt 32 grader – 1953..
    Mycket lite är nytt under solen.

    Gällande vindarna skrev Sverker Hellström i dec 2022 – att våra svenska farvatten, för andra året i rad, inte fick ngn storm på hösten – inte ens det tidigare begreppet halv storm ( 9 beaufort ) uppnåddes.

    Gällande havstemperatur mäts idag ( i satellitåldern) väldigt mycket väder över hav ist för havstemperatur – här luras klimattrogna ut på djupt vatten och så även journalister.

    Högtryck i mellersta atlanten uppstod 1953 och i år – visst är det en braskande rubrik i klimatträskets villfarelse i vetenskapens falnande ljus…

  48. UWb

    Trevlig diskussion i NT om framtida kärnkraft I Norrköping

    INSÄNDARE: Det finns alternativ till havsbaserad vindkraft
    https://nt.se/insandare/artikel/det-finns-alternativ-till-havsbaserad-vindkraft/rgnop8xl

  49. Daniel Wiklund

    Just nu är det ljusår från att vi i Luleå ska brinna upp. Det är 12 grader och en kall vind. För ett par dagar sen hade vi 15 grader varmare. Hur ska detta sluta. Femton grader till och det blir minusgrader. Infångandet av koldioxiden börjar ge resultat.

  50. Thorleif

    #49 Daniel

    Göran Åkesson skrev nyligen på klimatsans att ”årets” el nino redan såg ut att ha toppat.

  51. mattias

    #50
    El ninjo har ganska lite att göra med vårt sommarväder i norra Europa.

  52. Thorleif

    #40 Hans H

    Tack för din eminenta beskrivning av problemen kring plaståtervinningen. Som alltid lyckas väl ingenjörerna åstadkomma nya tekniklösningar (till viss kostnad förstås).

    Hur gör man för att sorters kartongen? Som konsument slänger väl folk plastlaminerad (inkl metallfolie) oftast bland papperskartong vid återvinningscentralerna. Är det mätutrustning hos pappersförbränningen (eller ÅC/kommuner) som sorterar bort blandmtrl? Hur separeras sedan de olika delmaterialen i kartongen? Fiskeby!

    Jag tolkar din kommentar som att återvinningscentralerna möjliggör att de kartongtillverkare som arbetar med återvunnet mtrl får leveranser av kartong och att en del av dem (egentligen bara en idag, Fiskeby) har egen utrustning för separation av blandmtrl?

    Så det mesta av blandkartongen bränns idag pga av kommunerna överlag inte har kapacitet att sortera? Det innebär att företag som jobbar med t.ex väskekartong inte har så mycket återvunnet mtrl i sin nyproduktion? Tetra-typ, ja hela livsmedelsindustrin då! Eller ökar man hela tiden kommuners tekniska förmåga till direktseparation för leverans till Fiskeby?

    Det får mig att tänka på Posten eller Postnord som mycket länge samlat alla brev från både blå och gul postlåda i samma säck varvid de påstår att breven sedan sorteras på lokal resp regional nivå (maskinellt?). Jag har ställt frågan varför man fortfarande har 2 olika postlådor då de sedan länge anger samma tömningstid? Inget svar från postbuden.🙂 De har lönsamhetsproblem och nedmontering kostar är min tanke!

  53. Stefan Thorslund

    #1, #3, #4
    I artikeln i SvD, https://www.svd.se/a/bg6qle/spricka-mellan-regeringen-och-vattenfall-om-karnkraften, och påföljande artiklar i SvD så framgår i korthet följande:

    Regeringen vill att Vattenfall i första hand bygger två konventionella kärnkraftverk.

    Vattenfall med Anna Borg väljer att följa statens ägardirektiv att Vattenfall ska vara lönsamt. Det skapar irritation hos regeringen eftersom Vattenfall inte gör vad regeringen vill, dvs sätter igång och bygger kärnkraft och betalar för den.

    Anna Borg och Vattenfall menar att vill ni bygga kärnkraft får ni (antingen först) hosta upp stålarna eller skapa långsiktiga stabila förutsättningar för lönsam investering i kärnkraft.

    Konventionell kärnkraft verkar för Vattenfall vara ointressant med dagens ägardirektiv (lönsamhet) och de politiska osäkerheter som finns. Däremot tittar man på att möjligheten att testa en eller par SMR:er och därpå en serie SMR:er eftersom affärsrisken bedöms vara mindre.

    Själv kan jag tycka att det finns fog för åsikten att regeringen löser frågan genom att antingen skapa förutsättningar att göra kärnkraft lönsamt eller ändra ägardirektivet till Vattenfall om det ska hända något.

  54. Thorleif

    #51 mattias

    Ja du har rätt men jag tänkte närmast på att en ny el nino även påverkar det globala vädret (men typ först efter tre månader) och om denna el nino var kortvarig så kan vädret hos oss bli ”normalt” och ganska kallt och blött väder ibland på sommaren i norr (särskilt om vi är på väg mot avkylning?).

    De flesta alarmister har ju förutspått en riktigt het sommar i Europa och särskilt nu med en ny el nino!

  55. Thorleif

    #45 tty

    Ok alltså en mycket svårbedömd sak att fastställa andel koldioxid från just raffinering av diesel?

    Så hur skulle du karaktärisera måttet 2,58 kg CO2-ekvivalenter från dagens svenska diesel? Hur stor kan variansen i angivet mått vara?
    Eller samma mått enbart från förbränningen i motorn?

  56. johannes

    #52
    Jag har en ”insider” hos Tetra-Paks utvecklingsavdelning. De jobbar för fullt med att få bort folien. En lovande kandidat verkar vara cellulosa och dess derivat i olika korslagda lager.

  57. Thorleif

    #56

    Låter utmärkt. Cellulosa-derivat etc används numera i det mesta t.ex inom läkemedel och andra produkter som kopplas till människans biologi. Hoppas man också får bort metaller som alu inom blandförpackning.

  58. Thorleif

    En jätteskandal under uppsegling i USA (korruption av myndigheter och politiker i vanlig ordning)?

    Atrazine och Syngenta!

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/disease/silencing-the-scientist-tyrone-hayes-silences-for-speaking-out-against-atrazine/

    EU förbjöd herbisiden ”redan” 2004 medan vi i Sverige gjorde det redan 1989.

    https://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1069950&dswid=3681

  59. Sigge

    Thorleif, Johannes, Hans H m fl

    Gällande aluminium i förpackningar och andra metaller med låg smältpunkt så ställer dessa till problem i sopförbränningsanläggningar. De smälter när de eldas och bildar slagg på både roster och värmesköldar.

  60. Thorleif

    Sigge #59

    Yes precis vad Hans H också sade ovan!

  61. Hans H

    #52 Thorleif

    Sopsorterings-centraler använder flera olika tekniker som optiska, mekaniska, infravågmätnigar och i viss mån manuell teknik för att separera kartongavfall i olika fraktioner som balas och skickas vidare åt olika håll.

    De som ska till Fiskeby tas borrprov ur för att utröna kvaliteten på separationen. Några kommuner har insett att det är vettigare att redan från början ha separata kärl för vätskekartong och för övrigt som till stor och snabbt ökande del består av wellpapp (internethandel!).

    Det krävs en mycket stark ”pulper” för att få isär fibrerna, plasten och aluminiumet i vätskekartong – Fiskeby har en sådan. Örebro kartongbruk möjligen med numera, jag är inte så uppdaterad. Långa frakter för speciallösningar bör undvikas

    I Barcelona driver man en mindre anläggning med pyrolys vid 455 grader av en mycket välsorterad insamlad fraktion vätskekartong. Plastskiktet blir en energirik gas som driver det hela. Aluminium och fiber kan sedan lätt separeras och de pressar aluminiumet till små block som levereras för återvinning.

    Här återvinns alltså gasen från plasten inte till någonting annat än värme. Har man gen 4 kkv med tillgång till hög temperatur till låg kostnad kan gasen – kolväten alltså – användas till något annat. Kol och väte sitter redan ihop så att säga. Att fullständigt förbränna i syremiljö ger massa värme. Men att sen ta koldioxid och elektrolysframställd vätgas är ”ineffektiv omväg”.

    Det finns bara en koldioxidkälla att samla upp och utnyttja som är vettig om vi ska vara ”fossilfria” och det är den som frigörs vid cementtillverkning.

  62. Hans H

    #61, forts

    Notera även det jag tidigare sa, att pyrolys kan göra något vettigare av de 90% som inte materialåtervinns av plastfraktionen i soporna

  63. Daniel Wiklund

    Ser just på friidrott. Från Stockholms stadion. Tyvärr så är det spöregn. Den här sommaren som skulle bli så torr. Klimatexperterna har nästan aldrig rätt.

  64. Paul Håkansson

    Stefan Thorslund
    12:29, 2023-07-02

    Just detta scenario ang kärnkraft förutspådde Jan Blomgren, dvs att tjänstemän inom Vattefall kommer att obstruera utbyggnad då fletalet är kärkraftsmotståndare.

  65. Thorleif

    #61 Hans H

    Läste på nätet att Fiskeby har ägarbytts igen av utländskt företag (RDM Group).

    Och att Fiskeby’ s nyinvestering från 2022 för återvinning av vätskekartong tar emot 25 långtradare per dygn.

    Ja det är vansinnig ide’ (som jag förstår) att ge sig på koldioxid-infångning ur luften/atmosfären. Men du menar att det bara är ekonomiskt försvarbart att göra det från cementframställningen (vid fossilfrihet alltså)?

  66. Daniel Wiklund

    Såg just Karsten Varholm vinna 400 meter häck. Det satt några knäppskallar ( klimataktivister) med en banderoll just innan mållinjen. Otroligt fräckt. Klimataktivisterna borde skickas till ett svart hål.

  67. Daniel W #66,

    Googlade ”klimataktivister saboterar” och fick följande rubriker:

    Klimataktivister saboterade hennes däck …

    Limmade fast sig på E4 …

    Möter klimataktivist som saboterat flygning ”Vill skapa debatt” …

    Efter helgens vandalism i Malmö: Inte första gången …

    Klimataktivister som vandaliserar kulturarv

    Saboterar demokratin – porträtteras som hjältar av SVT

    Vägarnas hånade klisteraktivister hyllas om 100 år

    Polis: Vi har stor respekt för klimataktivister

    OSV. Samma naiva förvåning i tidningarna. Samma gullande med klimataktivism på vissa håll.

  68. Karl Erik R

    #55 Thorleif

    Vid en ideal (perfekt) förbränning i dieselmotorn så kommer samtliga kolatomer i bränslet att bilda CO2. Ingen motor är helt ideal och därför bildas mindre mängd elementärt kol, som till stor del fastnar i partikelfilter och förbränns där. Dessutom bildas mindre mängd PAH (PolyAromatiska kolväten), som också till stor del förbränns i reningsutrustning.

    Den allra största delen av kolatomerna i diesel bildar CO2.

  69. Daniel Wiklund

    # 97 Ingemar N Dom kunde ha satt sig i vägen för diskuskastarna. Då hade Daniel S ensam burit bort allihopa. Eller slängt iväg dom.

  70. Karl Eider

    #66 Daniel

    Ett klipp från eländet.

    https://www.svt.se/sport/friidrott/aktivister-stormade-banan-under-loppet-friidrott

  71. Karl E #70,

    Vilken klimatsekt handlade det om?

  72. Robert Norling

    71 Ingemar N.

    ”Förbjud torvbrytning”

    Ska bli intressant och se vad dessa missleda individer får för ”straff”.
    Torv är väl förnybart…

  73. Daniel Wiklund

    # 71 Ingemar N. Det var återställ våtmarkerna. Stockholms stadion var ju nästan översvämmad av regnvädret. Den där sekten måste ha drabbats av hybris. Plus en massa andra åkommor. Har just njutit av Mondos show. Han visade att det går att prestera trots dåligt väder. En viktig lärdom.

  74. TorbjörnR

    Det ryktas att Vattenfall kommer redovisa ett riktigt dåligt resultat för vindkraften 2022.
    I värsta fall uppemot -20 miljarder.
    Många inom bolaget är grymt besvikna.

    Det blir högintressant att se hur rapporten kommer att ”gömma undan” den informationen.

  75. tty

    #50,54

    Effekter av ENSO på klimatet i olika delar av Världen har studerats rätt grundligt, men vad jag vet har inga tillförlitliga sådana telekonnektioner till Europa kunnat påvisas, så förhoppningarna om en varm sommar är löst grundade.

  76. Fredrik S

    Angående aktivisterna så är enligt deras talesman nästa steg att ge sig ut och gräva igen diken över hela landet. Jovisst.

    Men då måste de ge sig ut i naturen och där är det nog få av dem som varit så de lär tröttna snabbt.

    Det är bara trams.

  77. Håkan Bergman

    Aktivisterna kan väl limma fast sig framför entréerna inför nästa fotbollsderby här i Stockholm.

  78. Håkan Bergman

    Fredrik S #76
    Det kan nog bli rätt dyrt om det går illa.

  79. Hans H

    #65 Thorleif

    Olika kolväten är energirika ämnen. Vi känner dem i många olika former som ”praktiska” bränslen. Vid fullständig förbränning utvinns maximala kemiskt bundna energin.

    Det är INTE ”snutet ur näsan att på ett enkelt sätt från koldioxid bilda kolväten syntetiskt. Det ”besvärliga” ämnet vätgas behöver tillverkas. Kan fås ur rent vatten med elektrolys med rätt stor energiförlust samtidigt. Många gånger berört här på KU.

    Naturen har en elegant syntes av kolväteföreningar ur koldioxid i form av fotosyntesen. Ännu, trots mer än hundra år av forskning, har vi inte knäckt detaljerna så vi kan efterlikna denna i fabriker

    Det talas idag om att, förutom drift med batterier, göra vätgas med elektrolys och ”billig” el från vindkraftverk. Somliga satsar i sammanhanget på vätgas som bränsle för fordon, alltså ett drivmedel. Direkt i förbränningsmotor eller i bränslecell/elmotor (Toyota Mirai t ex).

    Lagring och distribution av vätgas är en besvärlig tröskel att övervinna. Vikten måste hållas nere samtidigt som trycket i tanken måste vara mycket högt och dessutom tanken tät mot vätgas, som läcker genom det mesta. Epoxy/kolfiber i laminat med annat som tätskikt är lösningen med vilken man hittills nått 61 liters tankar för 700 bars tryck. 2×61 liter duger i bilen Mirai. Men tankbilar och mackar kräver mer ….

    Därför hoppas många på ”elektrobränslen”. Vätgas på det energikrävande sättet med elektrolys är då halva lösningen. Du ska ju ha en källa för koldioxiden med. Att utvinna denna direkt ur luften finns (ännu?) ingen ekonomiskt reell metod för.

    Koldioxid genererar vi vid avfallsförbränning i hyggliga mängder vid anläggningar nära stora städer. Att ytterligare samla in ”bioavfall” och förbränna detta gör vi men räcker inte så långt även om vi ökar omfattningen.

    Cementtillverkning återför en sedan årmiljoner bunden koldioxid som bildat kalk till fri koldioxid vid punktformiga utsläppsställen. Den koldioxiden kan tas till vara och göras elektrobränslen av – metanol främst idag.

    Det andra spåret med förbränning av papper, plast med mera som sopor är alltså knasigt rent energimässigt. Vi har en massa värdefulla kol-väte bindningar som vi förstör till koldioxid för att sedan tro att vi med mycket möda ska återbilda via vätgas i fabriker…

    Vi får visserligen ut värme och även möjlig el vid förbränningen. Men ändå korkat. Kärnkraften av idag kan generera både el och värme till uppvärmning – även om det senare sällan görs. Ågesta gjorde det många decennier.

    Och temperaturen vid konventionell kärnkraft är ”ångbegränsad” till kring 270 grader.

    Att nå pyrolys temperaturer på 455 grader med elvärme går ju. Liksom genom förbränning. Men med gen 4 kkv kan hög värme tas ur atomsönderfallet på billigt sätt och samtidigt kan dessa kkv generera el.

    Och enheterna behöver inte vara stora. SMR-tekniken är intressant där!

    Så låt oss hoppas att t ex Blykalla klarar korrosionstesterna mot flytande bly vid 5-600 grader OCH I NÄRVARO AV SNABBA NEUTRONER. Varför drar jag upp det senare?

    I de vanliga gen 2 och gen 3 kkv används nästan alltid vatten i reaktorn och snabba neutroner blir nedbromsade. Snabba neutroner genererar ihop med tyngre atomkärnor mycket mer sekundära klyvningar, fission alltså. Med talrika följdreaktioner. Som alltså kan ske när smält bly eller smält salt omger de tunga ”bränsleatomerna” istället för vatten.

    Man kan av detta skäl bränna ut bränslet till kortvarigt avfall. Man kan även köra dessa kkv på dagens avfall och bränna ut detta med rätt utformad anläggning. En waste burner alltså.

    Blykalla behövde en testanläggning som genererade snabba neutroner där provbitar kunde utsättas för dessa samtidigt som närvaron av smält bly. Rosatom har sådana saker och provbitar på specialstålet hade just skickats när Ryssland invaderade Ukraina ifjol.

    I Belgien pågår bygget av en försöksanläggning, en ”nästanblykalla pilot”. Den ska dock inte laddas med så mycket bränsle att den kan nå kriticitet utan ha en ”neutronkanon” som lyfter den till kriticitet. Går att stänga blixtsnabbt. Och även höja blixtsnabbt. Är inte en normal kärnreaktor alltså och är lite enklare få tillstånd att bygga. Där kommer Blykallas plåtar testas. Med hur stor försening vet jag ej.

    Testerna som ska göras i Oskarshamn utan närvaro av snabba neutroner är enbart initiala och inget man kan basera ett tillstånd hos SSM på.

    Men som sagt låt oss hålla tummarna för gen 4, inte bara Blykalla!

    Och sparka ut Anna Borg och bygg snabbt gen 3 dessutom i t ex Ringhals

  80. Robert N #72,

    Finland slogs länge för att EU skulle godkänna torv som förnyelsebart. Men de lyckades inte. Troligen är återväxten för långsam enligt EU.

    Våtmarker är ett annat kapitel och mycket mer komplext än vad aktivisterna på den fronten har en aning om. Återkommer med ett inlägg från vår vattenexpert, Stig Morling, om detta inom ett par dagar.

  81. Sigge

    Thorleif #60

    Jag missade att Hans H skrivit det. Jag tycker hans inlägg här idag har varit intressanta när de gäller återvinningen i Fiskeby och kunskaper om det.

    När det gäller sopsortering så tycker jag att jag att det viktigt att få bort så mycket metaller som möjligt från de sopor som går till förbränning.

    Det har diskuterats torv här. Där tycker jag att den torv som används vid whiskyframställning skall få brytas oavsett klimatproblem.

  82. Daniel Wiklund

    Apropå sopsortering så är ligisterna som saboterade friidrottstävlingen på stadion riktiga sopor. Dom går dessutom inte att återvinna. Dom ska skickas till ett svart hål. Som i deras värld är ett grönt hål.

  83. Ann Löfving-Henriksson

    Ingemar o Robert N. Torv förnyar sig inte på 100 år så som till exempel träd. Gränsen var och är naturligtvis godtyckligt satt och jag vet inte om det gäller än idag.

  84. Ann L-H #83,

    Visst tar det lång tid för torven att förnya sig. Men inte alls som fossilt bränsle. Om torv-uttaget är lägre än det som återbildas så borde det godkännas som förnyelsebart. Här är en inlaga i debatten:

    https://www.landsbygdensfolk.fi/nyheter/insaendaren-torven-aer-langsamt-foernybar-inte-fossil

  85. tty

    #84

    Det finns egentligen inga tydliga gränser mellan torv, brunkol och kol. Det ena går över i det andra.

    Här i Norden ser det kanske ut så eftersom nästan all torv förintas av varje ny istid men söderut i Europa är det inte så. I Schweiz har man brutit ”Schieferkohle” som helt enkelt är komprimerad torv från den förra mellanistiden, och t ex kolet som bryts i Pietrafitta i Italien är tidigpleistocent och bara ca 2 miljoner år gammalt. Det tyska brunkolet är litet äldre, oftast från oligocen och miocen, Stenkol är oftast, men inte alltid, äldre. Det är en fråga om tryck och temperatur.

    Blir de höga nog övergår kolet till antracit, grafit och till sist diamant.

  86. Hans H

    #81 Sigge

    Kemi är ofta svårt nå fram med. Jag försöker förenkla budskapet så gott jag kan.

    ”Aluminium är ett mycket energirikt bränsle”…..låter konstigt i vanliga människors öron men är sant.

    Att oxidera aluminium till aluminiumoxid frigör stora mängder energi per viktenhet och är redan vid rumstemperatur en rätt snabb reaktion!

    Att det går åt stora mängder energi för att ur aluminiumoxid reducera fram ren aluminium brukar vara rätt välkänt hos gemene man. Vi uppmuntras starkt att återvinna aluminium av detta skäl.

    Varför brinner inte aluminium upp vid 8-900 grader när det smälter redan vid 660 grader? Det beror på att aluminiumoxid är väldigt tätt mot syre! En oxidhinna bildas snabbt som stoppar vidare oxidation, även på flytande aluminium vid 8-900 graders sopförbränning!

    Det är samma hinna som skyddar mot vidare oxidation vid normala temperaturer och lång tids utomhusanvändning. (Järn däremot bildar ett poröst oxidskikt och rostar igenom)

    Först vid 1200 grader brinner aluminium bra! Men som jag skrev: vid sådana temperaturer bildas NOX som måste motverkas eller skrubbas bort.

    Laminerad plast/aluminiumfolie kan inte sopsorteras så vi får metallen för sig!

    Poängen med pyrolys vid 455 grader (inget lufttillträde alltså) är att plasten sönderdelas till gasformiga kolväten utan att brinna (oxideras) till koldioxid. Vi bibehåller energirika kol/väte bindningar i gasen och frilägger aluminium. Bingo alltså!

  87. Daniel Wiklund

    Huliganerna som härjade på Stockholms stadion igår är kriminellt provokativa. Dom borde få gräva diken resten av sitt liv.

  88. Johan, Uppsala

    Det var ju jättebra med aktivisterna på Stockholm stadion igår! Det är precis såna galenskaper som behövs för att vanligt folk ska reagera. Sakta växer ett ifrågasättande var gränserna går och tids nog kommer detta öppna för fler röster i debatten.

    Låt därför dessa aktivister få gräva gropen djupare som de själva till slut kommer trilla ner i. Försök inte ta spadarna ifrån dem utan sitt bara lugnt på läktaren och se på hur idiotin får blomma ut och gropen bli djupare och djupare.

  89. Thorleif

    #68 Karl Erik R, #79 Hans H m.fl

    Jag försöker förstå hur 1 kg diesel kan ge 2,6 kg CO2-ekv? Hur mycket kommer ur enbart motorförbränningen? Det borde väl vara långt under 1 kg. Raffineringen av diesel inte bara varierar mycket utan är isig svår att fastställa pga flera olika pågående processer osv.

    När det gäller vätgas som bränsle har såvitt jag förstått inget ändrats ännu vad beträffar olönsamheten enligt de gamla fysikaliska lagarna eller tekniska förutsättningar? Oavsett vindkraft som elkälla för elektrolysen.

    Som sagt när ska regeringen på allvar gå till handling för kärnkraften.

  90. Johan, Uppsala

    #89 Thorleif
    Ju är det ett kvarts sekel sedan jag höll på med kemi men det beror på att varje kolatom (C) från dieseln (C12H23) reagerar i förbränningen och binder till två syreatomer (O) från luftinblandningen vilka har en mycket högre vikt än de väte (H) det ersätter, en faktor på ca 18 på atomnivå (molvikt?) om jag minns rätt.

    Något sånt här borde det bli:
    4 C12H23 + 71 O2 = 48 CO2 + 46 H2O

    Om jag är helt ute och cyklar kan gärna någon förklara bättre. 😉

    Vad gäller vätgasen hoppas ju alla på ett överflöd av nästan gratis el att vräka in för att få detta att gå ihop.

  91. Ann Löfving-Henriksson

    # 84 Ingemar, tack för länken. Långsamt förnybar var en användbar term.

  92. Stefan Thorslund

    #64, Paul

    ”Just detta scenario ang kärnkraft förutspådde Jan Blomgren, dvs att tjänstemän inom Vattenfall kommer att obstruera utbyggnad då flertalet är kärnkraftsmotståndare.”

    Visst kan man tycka att Vattenfall obstruerar. En annan åsikt är att Anna Borg vill ha ordning och reda och inte gå in i vidlyftiga affärer och satsningar som hon väl sett inifrån vid sin tid på Vattenfall.

    Om vi nu väljer att se på det som att hon och Vattenfall obstruerar så är det också just nu lätt att göra det. Envist (och kanske också kaxigt) vidhåller hon att hon följer ägardirektivet att Vattenfall ska vara lönsamt. Därpå säger att hon vill ha långsiktiga och stabila spelregler? Knappast något hon kommer bli avskedad för.

    Själv ser jag en möjlighet att Anna Borgs agerande tvingar regeringen att göra det de är satta göra, dvs regera. Måhända har jag kanske missförstått något men varför inte ändra ägardirektivet och varför inte låta kraftslag som vattenkraft och kärnkraft som bidrar med svängmassa och stabilitet få betalt för det värde de tillför elsystemet och därmed samhället? Det åligger faktiskt regering och riksdag, inte Anna Borg.

    Sammanfattningvis, gör det svårt för Vattenfall och Anna Borg att obstruera om det nu är det som är problemet.

  93. Thorleif

    #90 Johan

    Tack för förklaringen om atomvikt. Kanske är det så uppenbart för flera här på bloggen eller så har jag helt enkelt missat att någon gjort denna beskrivning?

    Faktor 18 i vikt mellan väte och syre säger förstås en hel del förutom antalet ökade syre-atomer vid processen.
    Förbränningen ger koldioxid och vatten! Men dessutom vissa andra ämnen även om det mesta (99%) är ”filtrerat” via katalysator-rening etc.

    Jag får beräkna vikten CO2 mot Diesel-atomerna själv!

    Förbränningen per enhet diesel ger mao 48 kolatomer, 96+46 syreatomer och 46 väteatomer.

    Diesel (enhet) oförbränd lika med, 48 kolatomer, 92 väteatomer

    Alltså utöver kolet, 46H=
    92H, 142O

    Skillnaden ligger då i antalet väte-atomer dvs 92 ./. 46 = 46H färre väteatomer och 142 fler syreatomer när dieseln förbränts?
    Kan det stämma? Jag känner mig inte säker alls.

  94. tty

    #93

    Nej, antalet kolatomer och väteatomer är lika stort efter förbränningen, men vid oxidationen (=förbränningen) åtgår två syreatomer per kolatom och en halv syreatom per väteatom.

    Alltså 4(C12H23) = 48C + 92H

    48 x 2 = 96 och 92 x 0,5 =46 blir 142 syreatomer

    48 CO2 + 46 H2O = 48 C + 92 H + 142 O

    Det kanske bör tilläggas att dieselbränsle är en komplex blandning av många olika kolväten med i regel 10-20 kolatomer per molekyl, men C12H23 är en bra approximation av ”medelsammansättningen”.

    Anledningen att man använder 4 x C12H23 är för att få det att gå jämt ut med syremolekylerna som ju alltid innehåller två atomer per molekyl.

  95. tty

    Nu när väderläget skiftat till det normala med ett högtryck vid Azorerna och lågtrycken vandrande in över Nordeuropa har det också blivit högtrycksläge över Grönland och smältperioden har kommit igång, ehuru rekordsent.

    Igår var första dagen i år som avsmältningen faktiskt var större än normalt. Detta innebär med stor sannolikhet att vi inom några dagar kommer att se media plötsligt bli intresserade av grönlandsisen som det ju hittills varit mycket tyst om detta år. Guardian/CCN/TT filar troligen redan på alarmartiklar.

  96. Thorleif

    #94 tty

    Tack för vägledning. Ska fundera över detta.

    Fattar att utjämna båda leden med 4X.

  97. Thorleif

    #96

    Glöm min kommentar ovan. 🤗

  98. Sigge

    #86 Hans H

    Tack för en bra och lättfattlig förklaring. Jag är inte kemist. Jag har jobbat lite med fjärrvärme och det gör att jag känner till en del problem som kan uppstå vid med metaller som har låg smältpunkt i pannorna som vid sopförbränning. Likaså en erfarenhet av att elda flis från rivningsvirke i en panna som var avsedd för flis. I den förugnen fick de byta roster var och varannat år. Det var ju inte bara spik och som rivningsvirket kunde innehålla i metallväg utan ibland lite elledningar och annat som var olämpligt att elda.

  99. Paul Håkansson

    Mer vindkraft, Jessica Stegrud?

    Kvällspasset sänds direkt med start 18.00. Richard Sörman gästas ikväll av Jessica Stegrud (SD) som ska förklara vilka problem hon ser med en fortsatt utbyggnad av vindkraften. Industrin ropar efter mer vindkraft. Vänstern vill ha vindkraft. Regeringen beslutar om nya vindkraftsparker till havs. Varför är inte Jessica Stegrud lika entusiastisk?

    https://www.youtube.com/watch?v=jWFSYdV0Wg4

  100. Paul Håkansson

    33. Björn Gillberg – Klimatsatsningar hotar miljö och välfärd

    Staten, EU och pensionsfonder satsar obekymrat miljard på miljard av allmänna medel på orealistiska klimatprojekt. Förr skrämde prästerna menigheten att donera pengar till kyrkan för att inte hamna i helvetet, när jorden hotades av kometer. Nu skräms folket att acceptera att miljarder av allmänna medel satsas på ogenomtänkta projekt för att undgå ett ”klimathelvete”. Detta trots att Sverige i praktiken är klimatneutralt. Skogen binder årligen netto lika mycket koldioxid som utsläppen från bilismen och industrin. Klimatet har blivit en ursäkt för att mjölka folket på miljarder.

    https://www.youtube.com/watch?v=v8FvOElOQoA

  101. Paul Håkansson

    Apropå HAVSBASERAD VINDKRAFT DEL 2

    OX2s vindkratfsindustrier mellan Gotland och Öland kommer att helt förstöra fågellivet. Skrämmande konsekvenser.

    https://www.youtube.com/watch?v=0-aes4unIQI

  102. Paul Håkansson

    Apropå havsbaserad vindkraft i Östersjön… och några skandaler.

    Apropå havsbaserad vindkraft i Östersjön…
    Kanske ett av mina viktigaste klipp som publicerats här så dela, dela, dela.
    I klippet ryms inte bara en skandal utan flera. Stefan Sauk

    https://www.youtube.com/watch?v=WzsjcCrQ26E

  103. Thorleif

    #102

    Tack Paul! Snart kommer kanske denna typ av kritik att tystas som desinformation. Helt skamlösa försök att tysta all typ av opposition mot snart all former av ”globala narrativ”.

    När ska riktiga demokratiska politiker och domare vakna? Efter att den tidigare Brexit-ledaren Farage blivit av med samtliga sina bankkonton har till slut Home Office i UK m.fl reagerat mot att bankväsendet utnyttjar den alltmer utbredda och hotande s.k Cancel-kulturen.

    Helt otroligt att banker använder politiska åsikter i sin egenskap av oligopol-bransch där människor (kunderna) inte kan vara utan dess tjänster i sitt dagliga liv. Bankerna som skapar sina vinster genom knapptryckningar (och kreditvärdering) var förr s.k nytto-företag i samhället har istället tillåtits bli vinstmaximerare men med staten och skattebetalarna som konkurs-garant (too big to fail).

    Storbankerna representerar huvudaktörerna bakom WEF/FN (ppp) i Agenda 2030.

  104. Paul Håkansson

    Thorleif
    06:35, 2023-07-04

    Europas viktigaste häckningsplats för över 100 miljoner fåglar förstörs genom denna vansinniga exploatering.

  105. Daniel Wiklund

    Nyss hade nordnytt ett långt inslag om hur räddningstjänsten förberett sig för en sommar med många skogsbränder. I juni var det många skogsbränder. Man har ju senaste tiden varnat för en lång het och torr sommar. Efter inslaget en väderleksrapport med mycket regn. Just nu har vi 13 grader och regn, har regnat hela dagen. Men nästa sommar blir det säkert tropisk värme med 0 mm regn.

  106. Fredrik S

    Daniel Wiklund #105

    Det är på gång nu. 17 juli var den varmaste dagen som någonsin uppmätts.?

    Klipp från SVD:

    ”Alla inblandade är givetvis Måndag den 3 juli var den varmaste dagen som någonsin uppmätts globalt, rapporterar Reuters.

    Mätningen genomfördes av den amerikanska vädertjänsten US Center for Environmental Prediction (NCEP).

    Den genomsnittliga globala temperaturen nådde 17,01 grader. Det tidigare rekordet uppmättes i augusti 2016 på 16,92 grader.”

    Om de börjar mäta med tusendelar kanske rekordet slås snart.

  107. Ja, tjänsten har säkert funnits sedan 1869? Och startar de en ny tjänst så kommer det bersäkert ett nytt rekord för just detta sätt att mäta. Hur många tror de att de lurar?

  108. Daniel Wiklund

    Jag har just varit på en kort cykeltur. Det är uppehåll just nu. Nästan vindstilla och stekheta 13 grader. För mig är den globala temperaturen ointressant. Dags att börja mäta universums temperatur. Och temperaturen i jordens inre. Och djupt ner i havet. Eller varför inte medeltemperaturen på jorden dom senaste 2 miljarder åren. Eller medeltemperaturen under den senaste istiden.

  109. Fredrik S

    Alvar Nyrén #107

    Ja, de lurade åtminstone Reuters och SVD att skriva om det.
    Fast när det gäller klimatlarm skiver de iofs om det även om de vet att det är fel. Bara det larmar.

    Och hur mäter man utomhustemperaturer med hundradelar med säkerhet?

  110. Håkan Bergman

    Fredrik S #106
    Har dom nån mätserie att referera till, hur ofta har den globalt varmaste dagen infallit under sommarhalvåret på södra halvklotet? Eller angav graderna latituden där temperaturerna uppmättes?

  111. Fredrik S

    Håkan Bergman #110

    Det var bara en kort notis men SVD är ju numera som kvällspressen och rubricerade det som ”varmaste dagen någonsin uppmätt”.

    De fick tom med någon klimatforskare i London:

    ”– Det här är ingen milstolpe vi borde fira, säger Friederike Otto, klimatforskare på Londons universitet, till Reuters.

    – Det är en dödsdom för människor och ekosystem, säger han till nyhetsbyrån.”

    Man kan ju undra hur den varmaste dagen uppmätts men det är nog hemligt?

    Undrar när den kallaste var och vilken temperatur.

  112. Daniel Wiklund

    Väderleksrapporterna kommer dagligen nu att innehålla den globala temperaturen. Kryddad med dödsdomen. Dom som håller på med sånt här svammel har inte rekordhög IQ.

  113. Varmaste dagen någonsin och en rekordvarm atlanten – jo även aftonbladet och aktuellt larmar, vi har en el nino – gode gud, har väl nästan aldrig hänt förr…
    Inte bara Luleå hade 13 grader och regn idag, så även vi i trollhättan – och just nu ikväll är det minus 3 på galdhögpiggen i norge, skall sjunka till minus 6 till morgonen och i nästa vecka väntas 1- 2 decimeter snö däruppe.
    Istidens framväxt och hot är bara en lång cykeltur bort här i skandinavien – tänk om aftonbladet och deras mediakompisar fick reda på det…

  114. Svensk media gör ett nytt försök att skrämmas med Phoenix ( i usa ) värmebölja under deras högtidsdag – temperaturen kan nå 44 – 46 grader säger dom.
    Normal dagshögsta i phoenix i juli är 41 grader och normal månadshögsta för juli är 45 grader.

    Det som pågår i Phoenix är alltså – helt normalt – MEN i svensk media är det ett bevis på Klimatkrisen.

    Svensk media är beklämmande ruttet och förljuget – och arbetar med medvetet uppsåt, är det rimligt att ha det på detta viset i vårt vackra land?

  115. Daniel Wiklund

    Har varit på en cykeltur. Går bra att cykla även om det regnar. Dom senaste dagarna har det varit öde på badstränderna. Trots den globala rekordvärmen och det extremvarma havet. Badtemperaturen är ynkliga 17 grader. Media fortsätter att skrämmas med extremvärme och extremtorka. Covering Climate Now har bråda dagar nu.

  116. Thorleif

    #104 Paul Håkansson

    Jag undrar vad Wallenberg egentligen tänker, han/de som har ”okända naturekologiska intressen” på St Karlsö?