Halloween är ju ett egentligen inte en svensk sedvänja från början men den har smugit sig in i efterhand. Ungefär 50% sägs fira helgen i fråga. Att skrämmas med spöken är i vart fall ett billigare nöje för svenska folket än att skrämmas med koldioxid. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Intressanta artiklar idag i DN om hur EU i klimatets namn än en gång gör oss beroende av farliga diktaturer. Först rysk gas. Denna gång Kina och jordartsmetaller.
Tänk vad skönt det vore om vetenskapsmän och -kvinnor vågade ifrågasätta de många idealistiska (läs globalistiska) övertolkningarna av alla obegripliga (läs osäkra) klimatmodeller?
Vad innebär 1,5 gradersmålet? Vilket år utgår man ifrån, och vilken var då jordens medeltemperatur? Hur mycket har temperaturen stigit sen dess?
Hur var temperaturserier och atmosfärisk koldioxidhalt på 1930-talet – var det likt dagens?
Varför berodde inte avsmältningen av inlandsisen på samma orsaker som nu påstås orsaka uppvärmning? Är det alltså just precis nu brännande av fossila bränslen som orsakar uppvärmning? Märklig tillfällighet att världens rikaste, inkl Rockefellers Blackrock ligger tungt investerade i sektorer som gynnas av den nu förda klimatpolitiken…
Om man inom dessa kretsar på riktigt var oroade över jordens hälsotillstånd borde knappast avkastningen vara det man huvudsakligen fokuserade på.
Det är bedrövligt hur våra politruker och politiska broilers agerar i bland annars EU och FN. Det verkar inte som om de överhuvudtaget förstår vilka som är deras uppdragsgivare och var deras löner kommer ifrån.
Då tänker jag bland annat på EU’s senaste ställningstagande som innebär att vi från 2035 skall överge väl fungerande teknik i form av förbränningsmotorn för ”någonting annat” som i dag framstår som högst tvivelaktig.
Nu kommer jag inte själv åt DN och jag vägrar att betala för att läsa dess populistiska nyhetsförmedling – men det är ändå intressant att de ändå kritiserar ett tokigt beslut som tagits i ”klimatets namn”. Kan de möjligen vara på väg mot ett tillnyktrande … inte för att jag tror det, men …
Ser man däremot på hur SVT agerar med Erica B i spetsen så är det bara att inse att de är hopplöst förlorade i grön dimma av skrämselpropaganda – nu är vi helt plötsligt på väg mot 3 graders global temperaturökning med katastrofalt extrema klimatapokalypser …
För övrigt så ser vi här i södra Sverige hur de varma och kalla väderzonerna brottas med varandra vilket gör att de som varit bekymrade över torka och låga nivåer i våra vattenmagasin torde kunna inse att det mesta i naturen går i cykler och inte mot ”tipping points” ….
Miljö och klimatopinionen i Sverige.
Forskningsprojektet
DEN SVENSKA MILJÖ-, ENERGI- OCH
KLIMATOPINIONEN
https://www.gu.se/sites/default/files/2022-06/2022_2_Miljo_och_klimatopinion_i_Sverige_2021.pdf
SOM-undersökningen 2021
Just nu på YT Lennart Bengtsson och Erland Kjellén
hos Marco Strömberg på Världen Idagkanalen
Mats O #7
Intressant formulering:
”Om du ser till läget idag, hur oroande upplever du själv följande inför framtiden:
förändringar i jordens klimat?”
De som väljer svarsalternativ ”Mycket oroande” kan ju vara oroade över antingen nedkylning eller uppvärmning, möjligen både och. Jag är dock övertygad om att de som gjort undersökningen kommer dra den förhastade slutsatsen att de svarande är oroade över en uppvärmning.
Det fanns kraftiga regnoväder och översvämningar långt före vår tid som inte berodde på koldioxidutsläpp.
1649 – Olsmässofloden i Östergötland
Den historiska översvämningen år 1649 orsakades av synnerligen kraftiga regn som inleddes den 27 juli och som främst verkar ha drabbat de centrala delarna av Östergötland. Enligt en samling dokument från tiden kan vi förstå att dess konsekvenser blev ödesdigra.
Gunnar Rydberg uppskattade att omkring 15 000 personer dog i Östergötland (15 % av invånarna) 1650-1652 av den missväxt och de sjukdomar som blev följden av katastrofen.
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/hydrologi/historiska-oversvamningar/1649-olsmassofloden-i-ostergotland-1.4753
SVT1 visar Grand National Enduro… inga elmoppar precis… ökar väl Gotlands CO2-utsläpp med 666 % ungefär 😉 …
”På väg åt fel håll. Inte i närheten av tillräckligt. Bedrövligt otillräckliga. Omdömena om mänsklighetens förmåga att hantera klimatkrisen är svidande mot land efter land veckan före klimattoppmötet i Egypten. Blåslampan riktas särskilt mot världens rikaste länder.”
Katastrofen närmar sig inför klimatmötet COP27 i Egypten.
Det enda som går att få ut av ”Forskningsprojektet
DEN SVENSKA MILJÖ-, ENERGI- OCH KLIMATOPINIONEN”
är att folk i stort är oinformerade och mer eller mindre dumma i huvudet. Och, på det ska samhället formas.
#12
Ja vi kan förvänta oss en pletora av klimatalarmism i mediera veckorna fram till COP27 i Egypten.
#1 Ulf
Det är gammal skåpmat. Gammelmedia är sist på bollen som vanligt.
# 1 Ulf, en överraskande och ”avslöjande” artikel, som tar upp vad vi informerat om här på KU sedan länge.
Undrar just om kulturfolket på tidningen läser en artikel av det här slaget och inser vad den ”avslöjar”.
Från Mellanöstern till Ryssland och Kina…den ena värre än den andra.
Låt oss inte bli beroende av skurkstater, tack!
Friheten är värd att försvara, eller hur?!
Svar 15,16,
Jo men det intressanta är att en sådan som Alestig och DN börjar skriva om detta. Har han någonsin skrivit en artikel med en annan infallsvinkel än att det enda som är viktigt är klimatet?
Det som slår mig när jag läser rapporter som den i #7 är att man frågar om ”förändringar i jordens klimat” som om det fanns ett gemensamt klimat som gäller överallt på jorden. Det blir liksom fel redan där, det finns ju inte ens ett ”svenskt” klimat hur skulle det kunna finnas ett klimat som är beskrivande för hela planeten?
Sen brukar man gärna blanda och ge vad det gäller klimat och miljö i enkäter som om det går att sätta ett likhetstecken mellan dessa begrepp, vilket gör det svårt för enkät svararen då den kan tycka det är viktigt att vi inte släpper ut kemikalier i naturen men inte är speciellt intresserad av vädret och dess svängningar men då det sällan finns en möjlighet att separera dessa entiteter så blir svaren nonsens för ingen vet vad enkätsvararen egentligen vill värna eller är orolig för.
Lennart Bengtsson och Erland Kjellén intervjuas om klimatfrågan av Marco Strömberg i Hotspot. https://www.youtube.com/watch?v=L4eVFEkkH1M
#6 Magma
Orsaken till att produktionen av förbränningsmotorer inom EU förbjuds är att de släpper ut CO2 och att elbilarna premieras och klassas som 0-utsläppare av CO2. En lögn som inte kan bli större. Om vi tar CO2-utsläppen vid gruvdriften och att 85% av all el är fossiltillverkad (75% i EU) så producerar elbilen 1.5 till 2 ggr mer CO2.
Jag skall tillskriva Ministerrådet och kräva en redovisning av deras påstående om att elbilen är fossilfri.
#9. Erland heter Källén i efternamn. Vi får inte slarva med folks namn. Det inpräntades i mig på Veckans Affärer för 60-65 år sedan.
Sven M Nilsson #20
Det är det där f*rb. netzero, man ska aldrig sätta mål som 0 eller 100% för då blir allt garanterat fel. Det låter ju bra men man blir helt ställd av såna mål, ingen vettig människa accepterar sånt och då blir det så här.
#8, 19. Erland heter Källén i efternamn. Vi får inte slarva med folks namn. Det inpräntades i mig på Veckans Affärer för 60-65 år sedan.
#21, 23: namnet hämtades från Hotspots egen informationstext. Följ länken i inlägg 19. Det är ju möjligt att Hotspot fått namnet fel, men jag följer källans egen stavning. Att gå till källorna är ju en annan tumregel vi inte får slarva med.
#24 forts. Måhända hade det varit på sin plats att i detta fall även bedriva en smula källkritik.
Joachim #3
Sören Gustavsson#4
Lite svar på era frågor.
1,5 gradersmålet är att globala medeltemperaturen inte ska bli högre än 1,5 grader högre än förindustriell tid. 1,1-1,2 grader varmare har det blivit sedan slutet på 1800-talet.
När det gäller temperaturen idag jämfört med 1930-talet så var den globala temperaturen 0,9 grader högre på 2010-talet än 1930-talet. I Sverige var medeltemperaturen 0,8 grader högre på 2010-talet än den var på 1930-talet.
1930-talet är det fjärde varmaste årtiondet i Sverige som uppmätts sedan 1860. Det är 2010-talet, 2000-talet och 1990-talet som varit varmare än 1930-talet.
CO2-halten var på 1930-talet 305 ppm ungefär, 2010 var den 390 ppm och nu har den nått upp till nästan 420 ppm.
#20 Sven M Nilsson
Som många gånger här påpekats så räcker inte heller mineraler och metaller till för att elektrifiera bilflottan, åtminstone inte med nuvarande mängd bilar. Man har nämnt en siffra på 10% av nuvarande mängd bilar.
Återvinning säger då de redan frälsta.
Var finns den storskaliga återvinningen av elbilar och deras komponenter, framför allt batterierna?
En bränsledriven bil som skrotas idag återvinns nästan till 100%.
Vilka är det som inte längre ska kunna köpa en bil? Man skulle då kunna tänka sig en storskalig bildelning där få äger en egen bil. Att ta sin egen bil, när man vill och åka vart man vill kan gemene man då bara glömma. En bilresa kommer att behöva planeras i god tid och kanske köas för och troligen väl motiveras för att beviljas.
Är det så vi vill ha det?
Ryssarna är ”terrorister och krigsförbrytare” som slår ut livsviktig civil infrastruktur, som kraftverk o.dyl. i Ukraina inför den kommande vintern.
Här i västerled har vi ( eller har åtminstone haft) regeringar som frivilligt monterat ner pålitliga energilösningar till förmån för helt opålitliga ”lösningar”. Här står vi nu och hoppas på en mild vinter och att man får igång Olkiluoto 3.
Den STORA OMSTÄLLNINGEN sket sig redan i början! ”Elektrifieringen” av Europa blev en ”avelektrifiering” nästan i klass med ryssarnas nya strategi i Ukraina; att gå från ”avnazifiering” till just avelektrifiering !
#26
Som om det vore dåligt med en uppvärmning efter lilla istiden!
När 1930 talet var varmt så slogs det rekord ffa i USA.
där 1934 är exceptionellt.
https://realclimatescience.com/1934-worldwide-drought-poles-melting-england-to-drown-freak-weather/
#26 Sigge
Lämna gärna referens på dina siffror för jag känner inte igen dem alls
# 19 Ernst Herslow, tack för länken till diskussionen/debatten mellan Lennart B. och Erland K.
Skönt med en gammal klok professor som både vågar hoppas på utveckling av både vetenskap och teknik och inte minst satte kommande, kanske oundvikliga förändringar, i ett längre tidsperspektiv där den framtida mänskligheten kan få tid att efter hand anpassa sig till dem.
Dessutom undrar jag varför koldioxidens logaritmiskt avtagande effekt inte alls togs upp när det gäller beräkning av framtida påverkan på atmosfärens temperatur. En inte helt oväsentlig del i resonemanget.
Tack Lennart B. för de försynta bidragen till klokskap i diskussionen som närmast kan betraktas som en respektfull debatt.
Noen som vet hvor det ble av klimatkarusellen.se ?
#26 Sigge
Hmmm…
Varför är så många svenska temperaturrekord så gamla?? Från 1930-70tal. Äldsta för maj 130 år!
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/svenska-temperaturrekord
Jag vet ju svaret. Det var varmare förr.
Du hämtar dina info från manipulerade SMHI-data. Men filtervakten har inte hunnit med än vad gäller sidan i länken. Sigge, du kan väl erkänna att du har fel?
#30 Torbjörn R
Global temperatur har jag hämtat från NASA-GISS.
https://climate.nasa.gov/
Temperatur från Sverige är enl SMHI
https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-temperatur-1.2430
När det gäller CO2-halt i atmosfären så var det en annan sida än den jag nu länkar till som jag hämtade uppgifterna ifrån. Men det är samma statistiska uppgifter där.
https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-atmospheric-carbon-dioxide
Jag är förvånad över att du inte känner till hur mycket klimatet blivit varmare och hur CO2-halten ökat när du har så mycket åsikter om klimatet.
#33 Sigge
Lita på att jag känner till data men i länken till sidan med temperaturrekord i Sverige så är de ju ”ristade i sten” och går inte att manipulera. Ber dig kommentera detta utan att ducka.
Du kan ju också kolla:
Den aktuella klimatförbättringen | Hans W:son Ahlmann | SvD
# 33 Sigge
Bättre länk til professor Ahlmann:
https://www.svd.se/a/rL1QpK/den-aktuella-klimatforbattringen
Mats Klävemark #32
13 temperaturrekord gällande värme hittar jag under de 50 åren 1930-1979.
17 temperaturrekord för värme hittar jag under de nästan 43 åren 1980-2022.
11 temperaturrekord gällande kyla hittar jag under de 50 åren 1930-1979.
5 temperaturrekord för kyla hittar jag under de nästan 43 åren 1980-2022.
Jag vet inte om jag behöver förklara varför det är färre värmerekord 1930-1979 än det är 1980-2022.
Intressant statistik på hur studenterna röstat i lund.
https://www.lundagard.se/2018/08/31/sa-rostar-lunds-studenter/
https://www.lundagard.se/2018/08/31/sa-rostar-studenterna-pa-olika-fakulteter/
Rockström stod inte så högt i kurs hos Lennart B. och Erland K. Beträffande Solens inverkan tycks de begränsa den till Milanković-cyklernas vatiationer i jordbanan och jordaxelns lutning och som styr de stora klimatcyklerna.
De kortare perioderna på några år med El Nino och La Nina nämnde de.
Någon annan förklaring till Lilla istiden än vulkanutbrott hörde jag inte.
Men t.ex. den för den förra kallperioden mellan 400 e.v.t. och 1000 e.v.t så började den minst ett århundrade innan de två stora vulkanutbrotten ca 530–540 e.v.t som omtalas som den stora klimatkatastrofen.
Man erkände att man hade dålig kunskap om molnen. Men att det skulle finnas en cyklisk variation som i längd ligger mellan Milanković och El Nino ansågs troligt, men utan ha någon hypotes om det.
# Sigge. Vi har det bra I Luleå. Där har samma familj läst av temperaturen på Skurholmen ( cyklade förbi där tidigare idag) varje dag kl 8 sedan 1921. Varmaste augusti var 1937 med 18,6. 1939 var det 17,1. Medeltemperaturen för augusti är 14,4. I år var det 15,3. Varmaste september var det 1948 med 12,7. Näst varmaste året var 1934 med 12,4. Medeltemperaturen för september sedan 1921 är 8,7. I år var det 8,9. Det ska nog vara Sigge för att se dessa siffror som alarmerande. Just nu är det stekheta 3 grader i Luleå.Det går nästan steka ägg på den hettan. Låt oss bekymra oss över sånt vi kan påverka.
Mats Kälvemark #35
Du hänvisar till en tidningsartikel från 1938.
Det som man kan göra med Ahlamanns kartläggning från 1938 är att jämföra med hur det är idag.
Den enda glaciär jag kan yttra mig om är Kebnekaise. Där varierade höjden 2110-2120 m mellan åren c:a 1925-2000. Efter år 2000 så har glaciären smält av en del så nu är den under 2100 m hög.
En viktig uppgift nu för alla som tror på Elsa Widding,
denna modiga pålästa kvinna. är att fundera ut hur
vi ska kunna stödja henne. Som nybliven riksdagsman
måste hon nu kämpa mot klimathotsreligionen bland
ledamöter och en ung frälst klimatminister.
26. Sigge
Vad är bakgrunden till den ökande globala temp.?
Du har helt bortsett från UHI. Den har av otaliga helt seriösa , vetenskapligt redovisade forskningsrapporter, visats utgöra minst 50% av globala temperaturökningen. Därmed faller ditt resonemang helt. Givetvis har vi haft global ökning senaste seklet / betänk trädgräns-ökningen, som ändå ligger 500 m under Holocen Optimums tid./
Således naturlig och motsatt till katastrofal.
Kanske samtycker du med globalisternas plan i att katastrofalt minska befolkningstalet Det skulle ju anpassa sig att motverka en av orsakerna till din katastrofala utsaga.
#40 Sigge. Jag behöver inte fara till Kebnekaise. Fast jag har varit där flera ggr. Utan jag läser temperaturavläsningen i Luleå med igenkännande. Jag har både i jobbet ( idrottslärare) och på fritiden ( friidrottare och skidåkare och snöskottare, badat mycket med barn och barnbarn) varit beroende av vädret. Har ganska gott minne. Mina minnen är snart 70 år. Det gäller att anpassa sig. Det är en viktig lärdom.
Jenssen #42
I Sverige kan man helt bortse från UHI från ungefär 1940-talet. Väderstationer etablerades på landsbygden för att det skulle gå att göra bättre väderprognoser. Under kriget så ökade kraven på väderprognoserna. Det har ju länge funnits väderstationer som inte varit i städer som vi t ex fyrplatser.
För andra länder i världen gäller samma sak. Väderstationer etablerades på landsbygden för att det skulle gå att göra säkrare väderprognoser.
Väderstationerna har ju blivit bättre med åren. På 1980-talet så började fjärravlästa väderstationer användas i stor del av världen. Dessa ligger ofta på långt avstånd från bebyggelse. Inte ens den som ska avläsa instrumenten behöver bo i närheten.
#33 Sigge
Tack. Tyvärr är ju de källorna inte trovärdiga.
Det är ju visat vid flera tillfällen att global medeltemperatur troligen var högre 1920-1940, framförallt var det utan minsta tvekan så i USA. Det är bara 3-4 värmerekord för US48 från 2000-talet. Många är från 30-talet.
https://en.as.com/latest_news/us-heat-wave-what-are-the-hottest-temperatures-ever-recorded-in-each-state-n/?outputType=amp
Sedan har vi ju inga bra co2 mätningar från före 1959 så allt före det är högst osäkert.
Dock har ju Beck tex sammanställt en del proxy från växters klyvöppningar som säger höga nivåer. Säger inte att det är rätt men de är klar indikation på att vi inte vet.
Du behöver inte vara förvånad, du måste vara mer källkritisk mot de som fuskat vid flera tillfällen
I samband med att batterier kontra vätgas i tankar har diskuterats för energi till drift av fordon så har jag tagit upp lagertanken för vätgas som en viktig fråga
Vikt och gasdiffusionstäthet är de två kärnfrågorna.
Jag har konstaterat att kolfiber armerad epoxy går att göra starkt nog med väsentligt lägre vikt än stål. Men att det fordras ett tätskikt inuti.
Jag har sagt att vissa ”speciella” plaster är en teoretisk möjlighet och har sett ett antal halvt om halvt lovande artiklar från pågående forskning. Men mina ögon tillåter mig inte hänga med i t ex patentlitteraturen.
Teknisk utveckling på området sker ju i hög grad i det tysta. Klart tycks nu emellertid vara att en kommersiell bil – Hundiai Niko – driven med elmotor från vätgasmatade bränsleceller – ska börja säljas i Australien våren 2023.
Den har 6,3 kg vätgas lagrad i tre separata kolfiberarmerade epoxytankar under baksätena.
Australien tror ju de ska kunna elektrolytiska tillverka vätgas med i första hand solenergi.
Att iridium till PEM-elektroder inte kommer att räcka till alla bekymrar visst inte. Att elektrolys inte mår bra av intermittent drift tycks inte heller ses som ett problem. Solen lyser garanterat inte nattetid. Det behövs ett jättebatteri….
Kommentarer kring samtalet mellan Lennart Bengtsson och Erland Kjellén.
Till att börja med noterades det INTE att Parisöverenskommelsen bygger på modelldata, som ju har en vid spridning mellan olika modeller. Den bygger alltså på ett tvivelaktigt antagande om modellernas absoluta pålitlighet. Parisöverenskommelsen vilar alltså på lösan grund även om man utgår från IPCC. Därtill kommer en rätt omfattande kritik mot IPCCs skattningar av klimatkänsllgheten. Detta kom heller inte fram i samtalet.
Vidare så kan vi notera att den s.k. ”klimatkrisen” handlar om gissade framtider, inte om vad som råder nu. En temperaturökning har skett under 150 år på blygsamma 1,1 grader enligt en samlad bedömning. Men någon ökning därutöver av klimatextremer har inte skett. Det saknas alltså empirisk och vetenskaplig grund för att det råder någon klimatkris – resten är gissningar. Det borde ha lyfts fram att klimatvetenskapen nu famlar i mörkret.
Vidare så nämns, som Ann L-H påtalar ovan, inte att klimateffekten avtar logaritmiskt. Vilket betyder att om, jag säger om, koldioxidutsläppen ökar exponentiellt (vilket knappast är realistiskt) så kommer klimateffekten i termer av W/m2 att vara linjär, inte exponentiell.
Slutligen menar Erland Kjellén att det är bra att vi sätter igång neddragningen av koldioxidutsläppen i Sverige NU. Och så kör han med det slitna argumentet om att vi skall gå före och att vi VET hur klimatet kommer att bli i framtiden. – Två jättestora tankeluckor, fastän han medger att klimatvetenskapen har noll koll på t.ex. molnigheten. Och han verkar vara helt okunnig om industri, jordbruk och ekonomi i allmänhet.
#36 Sigge
Kan hjälpa dig förklara lite: UHI
Oktober i år är nog den bästa oktober jag upplevt under mina snart 76 levnadsår. Visserligen har det varit en del moln och lite regn men så underbart. Hela månaden har det varit Brittsommar. Är jag orolig över detta? Icke ett dugg. Jag njuter. Snart nog kommer kylan. Som jag står ut med. När jag fyller år, den 21 december så vänder det. Vi går mot ljusare och varmare tider.
43# Daniel Wiklund
Min mamma förde dagbok på temperaturen från ungefär 1955-2015. Problemet med hennes avläsning är att den inte fördes vid samma tid varje dag. Så den är ganska värdelös ur statistisk synpunkt. Jag har en uppfattning om att hon i början läste av temperaturen vid 6-tiden på morgonen och de sista åren var det någon gång under förmiddagen.
Det som kan vara mest intressant ur klimatsynpunkt är islossningen. Den har hon skrivit om nästan varje år.
#44 Sigge
UHI är högst närvarande i Sverige. Du har säkert sett Uppsalas placering och vi har också diskuterat Göteborgs placering om jag minns rätt.
Tyvärr är du fel ute. Skulle tro det är en linjär trend sedan 1930-talet i bästa fall
Ikväll visar kunskapskanalen ett program om supervulkanen Yellowstone park. Den kan få utbrott när som helst och då lägga stora delar av USA under aska. Det kan bli ett modernt Pompeji. Det gäller för koldioxidjägarna att täppa igen truten på denna gigantiska vulkan.
Torbjörn R #45
All temperaturstatistik som sammanställts har fått ungefär samma resultat. Det sklijer mindre än 0,1 grad mellan de olika sammanställningarna.
Det är beklagligt att du anklagar statistik från en mängd olika länder och forskare för att inte vara trovärdig. Det är ingen som på ett trovärdigt sätt kunna påvisa att statistiken är felaktig. De som verkligen sätter sig in i hur de räknar brukar endast hitta småfel som i slutändan inte har någon betydelse för resultatet.
Att det finns temperaturrekord i delar av världen som är gamla behöver inte betyda att medeltemperaturen där inte har ökat. Det kanske är under den kalla delen på året som det blivit varmare.
Torbjörn R #48
Av de 17 värmerekord som är efter 1980 så är 13 st från väderstationer på landsbygden eller från glest trafikerad flygplats, så där är det inte frågan om UHI. (Väderstationer vid flygplatser brukar ligga långt ifrån landningsbanor och bebyggelse)
4 st värmerekorden är från väderstation Gävle. Numera ligger den på en åker 150 m från närmaste byggnad i förort som heter Persbacka. Men den nuvarande stationen har bara varit i drift sedan 1990. Så det rekord från September 1983 kan bero på UHI, då jag inte kan lista ut var stationen låg tidigare.
Johan Rockström får breda ut sig i Aftonbladet.
Det kommer att bli 7 meter högre havsnivå.
Grönlands isen kommer att kollapsa.
Vi går mot 2,3 till 3,3 högre temperatur innan sekelskiftet
Någon som hört det förut.
Intervjuad av Aftonbladets egen klimatexpert Jonathan Jeppson.
Två blinda hönor,vad kan bli fel.
Det temperaturrekord som jag inte vill uppleva en gång till är minus 41,3 som vi hade i Luleå under några dagar i Luleå i februari 1999. Eller januari och februari 1966 då det knappt var en dag varmare än minus 20. Ännu värre 1985. Men då fanns det motorvärmare på bilar, det var sällsynt 1966. Eller när det blev strömavbrott i sex timmar när det var minus 32 grader. Det har hänt några ggr. Skräm inte mig med varmare väder.
#39
På tal om samtalet mellan Lennart B och Erland K så uttrycktes det oro för att bergsclaciärerna smälter. De bidrar visserligen inte så mycket till havsytans höjning, men däremot till färskvattensförsörjningen till lokalbefolkningen. Men det gör de väl bara om de smälter? Glaciärerna hade sin största utbredning i slutet av 1800-talet sedan istiden. Innan dess växte de och hur bidrog de då till färskvattenförsörjningen?
Det är väl i stället så att det handlar om den nederbörd som kommer varje i år i smält eller flytande form. Såvida inte glaciärens tillbakadragande beror på minskad nederbörd så är det väl ingen skillnad.
Sigge
Intressant att du intresserar dig för UHI så mycket.
Men besvara gärna frågan;
Varför tar man över huvud taget med temperaturer från mätpunkter i kraftigt befolkningsökande samhällen som uttryck för global temperatur? Visserligen visar de rätt temp. för just deras befolkningar, således betydelsefulla.
Men Kurvor från mätpunkter helt utan UHI-inflytande visar bild som skiljer sig dramatiskt från kurvor med UHI-inflytande. Vilken tycker Du är mest vetenskaplig för global temp.
Läs f.ö. artiklar om UHI i WUWT
Text-tv skriver ” Värmerekord slaget I Skåne”. Med 19,5 grader i fredags. Men rekordet I Götaland för oktober är 24,5 I Oskarshamn 1995. I Gävle var det 22,6 I oktober 1973. Och i Svealand 22,8 I Eklången 1995.
Angående UHI så kom jag att tänka på den av media utbasunerade rekordvärmen runt midsommar i Göteborg som SMHI presenterade.
Nu ligger Göteborgs väderstation ytterst olämpligt och den har även fått hjälp av lite av en betonggrund.
https://www.google.com/maps/@57.7156804,11.9926238,3a,75y,276.86h,87.31t/data=!3m6!1e1!3m4!1s2J2RdAvMU9gijn3z9CBSFQ!2e0!7i16384!8i8192
#54 Sigge
Tony Heller har på flera trovärdiga sätt visat hur stora myndigheter och universitet fuskat med temperaturserier. Har har ju laddat ner originaldata så att han kan se alla stora justeringar.
Justeringarna är ju dessutom helt linjära mot människans utsläpp av co2. Kan du tänka dig😄
Dessutom visar all data från US historiska data att det var varmare under 20-40 talet. Då dessutom det stora antalet mätstationer var från USA från den tiden kan aldrig en framräknad global medeltemperatur skilja sig särskilt mycket från resultatet i USA.
Då verkar det ju vara lika många värmerekord tidigare som nu då…
#53 D Wiklund
Under Lake Yellowstone ligger en stor magmakammare, fylld med lava. Om, eller kanske när, en spricka skulle uppstå så att Lake Yellowstones vatten skulle forsa ner i denna magmakammare, skulle man få en explosion som skulle få Pina Tubos utbrott att likna en kinapuff. Att torrlägga Lake Yellowstone för att undvika risken är mig veterligt inget man funderat på. Sjön ligger i en nationalpark.
Den nya bilkoncernen Stellans VD (PSA+Fiat Chrysler) dömer ut EU´s planekonomer.
”Vi skulle börjat med att lösa energifrågan och laddinfrastrukturen först och inte ställt kraven på fordonen. Man behöver vara pragmatisk och inte bara dogmatisk. Annars leder dogmatismen till katastrof. Det har jag förklarat för presidenten”, säger Carlos Tavares som anser att politikerna missar att människor har rätt till mobilitet.”
Presidenten är Macron.
Det låter väl rimligt?
https://www.di.se/nyheter/biljattens-vd-sagar-eu-s-bilstopp-ar-helt-dogmatiska/
#38 Mats O : Oerhört låg svarsfrekvens. Jag tror det var 11 % på den senare av länkarna. Därmed är det helt meningslöst att bearbeta och redovisa svaren.
#63
Stellantis ska det vara. Auto correction är en förbannelse ibland.
Jag tycker att Erland Kjellén verkar vara mera alarmist i sin tro på IPCC, CO2 och Parismötet.
Det finns ju nu ganska mycket kunskap om hur CO2 är en väsentlig komponent i atmosfären för livet på jorden. Varför talas inte om detta.
Skulle CO2 halten idag vara 300-350 ppm skulle hela klotet vara en enda svältkatastrof. Så jag har inte förstått argumenten från de ”fattiga” länderna att de rika länderna skall betala för våra utsläpp av CO2. Jag är absolut inte emot att hjälpa de länder som vill förbättra sin standard.
Vad jag har lärt mig är inte sambandet mellan CO2 och temperatur linjärt.
En fördubbling av CO2 halten från 400 till 800 ppm skulle kanske innebära en temperaturökning på 0,2 – 0,5 grader Celsius. Dessutom väsentligt bättre skördar, skogstillväxt även i de ”fattiga” länderna.
Christer Eriksson #55
Fanboy intervjuar sin profet.
Läsningen blir likgiltig.
Dokumentären om Yellowstone park var mycket intressant och skrämmande. Robert Aschberg skrev i Aftonbladet den 24 juli 1999 ” Vulkanerna våra värsta miljöbovar”. Han hämtade fakta ur geologen Sven Laufelds artikel i svensk sjöfartstidning nr 23-24 1999. Kvällens dokumentär var full av fakta. Undrar om klimatmötet som snart ska äga rum i Egypten kommer att ägna vulkanerna nåt intresse. När det gäller vad vulkaner kan ställa till med så är det inte helt fel att prata om apokalyps.
#58 Jensen
När Sveriges medeltemperaturer räknas ut för varje månad så är det numera bara mätstationer på landsbygden som används. Men går man tillbaka till 1800-talet så var det många mätstationer som låg i städer.
När GISS, NOAA och HadCRUT räknar ut global medeltemperatur så använder de endast 10-20 mätstationer i Sverige. Numera ingen som är placerad i tätort.
TorbjörnR #61
Tony Heller är ingen klimatforskare och när man söker på hans namn på nätet så handlar det mesta om att han ljuger om felaktigheter om klimatforskning och att han inte verkar ha några kunskaper om hur insamlandet av data går till.
Det är sunt att vara skeptisk till det Tony Heller påstår.
Jag känner inte till USA:s klimathistoria. Men USA är bara en liten del av världen. Om man jämför 1940-talet så var det kallt i Europa men i världen så var det ett ganska varmt årtionde.
69 Sigge
Tack, Då fungerar det ju bättre än jag trodde.
Finns det länkar där man kan läsa detta som information från SMHI?
# 70 Sigge Efter att ha sett dokumentären om Yellowstone Park får man hoppas att nån mätstation inte är parkerad mitt i Yellowstone park. Ofta är det elden/värmen under oss som förstör liv. Den orsakar både vulkanutbrott och jordbävningar. Den elden borde vi försöka få kontroll över, om det ens är möjligt. Där handlar det inte om 1,5 grader. Vulkanutbrottet kan se till att den globala temperaturen sjunker med 10 grader.
Sigge #69
Giss stationstäckning:
https://data.giss.nasa.gov/gistemp/station_data_v4_globe/
Stockholm:
https://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/stdata_show_v4.cgi?id=SWM00002485&dt=1&ds=14
Koordinater ger Vasastan.
Du kan ju redovisa var övriga ligger.
Riks intervjuar författaren Michael Schellenberger om den aktuella klimatdebatten.
https://www.youtube.com/watch?v=p_MDfJLVkNI&ab_channel=Riks
#73
Stockholms temperatur brukar nämnas på morgonen.
De har ofta 3-5 grader varmare än vi i förorten kalla mornar .
Sen kan man lita på att gamla värden är justerade på ett godtyckligt sätt.
Klimatforskaren Ole Humlun håller koll på detta:
http://www.climate4you.com/
Tony Heller är tydligare!
https://realclimatescience.com/
#73 Fredrik S
Väderstationer norrifrån
Nära treriksröset på finska sidan (Lantligt)
Kungsgården på Frösön, nära Östersund (Lantligt)
Sundsvalls flygplats utanför Timrå (Lantligt)
Karlstads flygplats på halvön Hammarö som numera är nedlagd och det är golfbana där. (Lantligt)
Stockholm, Observatorielunden (Varit på samma plats sedan 1700-talet)
Linköping, vid Malmslätt f d flygflottilj (Lantligt)
Gotska Sandön (Lantligt, jag letar inte upp exakt läge på den stationen)
Norr om Göteborg, en gård som heter Skålvisered (Lantligt)
Jönköpings Flygplats, (Lantligt, men väderstation ligger närmare flygplanens uppställningsplats än vid andra flygplatser, fast det är ju en liten flygplats)
Visby tror jag är Visby flygplats. Koordinaterna visar en skogsdunge c:a 500 m väster om väderstationen på Visby flygplats. (Lantligt)
Växjö A har hittar jag inte. Koordinater verkar avrundade och visar en plats söder om Växjö. Växjö har två väderstationer, Växjö och Växjö A. Växjö etablerades tidigt och är placerad inne i stan, Som vid många andra städer har senare en till väderstation tillkommit utanför stan och man lägger till A efter stadsnamnet.
Förutom väderstationen i Stockholm så är de andra lantligt belägna.
Jag hoppas att jag inte behöver leta upp lägen för väderstationerna igen, utan att ni tror på mig att väderstationerna som används för att räkna ut globala temperaturen ligger lantligt.
Om en väderstation står på en flygplats är den INTE lantlig. Där finns asfalterade ytor och många byggnader, de flesta antagligen byggda i betong och med plåttak. Alltså sådant som absorberar solljus och värmer mer än vad som skulle ske naturligt.
#71 Jensen
Jag vet inte om det framgår på SMHI:s hemsida. Jag har känt till hur SMHI räknar ut medeltemperaturer sedan 80-talet. Jag var på ett seminarium om energiregler och energilagstiftning. Då fanns där en man som kom från SMHI och ingående förklarade hur de hade räknat fram temperaturzoner som gällde för dimensionering av värmesystem.
Jag kanske visste redan innan hur SMHI räknar fram medeltemperaturer. Det är ingen avancerad beräkning, men det är mycket siffror att hålla reda på.
#70 Sigge
Alla som inte håller med blir svartmålade så det är ju inget konstigt att han angrips.
Alla hans data kommer från UHCN och han är helt transparent med sina uträkningar. Något man inte kan säga om NOAA, GISS etc som gör stora justeringar framförallt om gamla data.
Man behöver inte vara klimatforskare för att presentera data från databaser…
Torbjörn R #79
Om man ljuger och filtrerar fakta på ett felaktigt sätt som Tony Heller verkar göra så är det väl klart att han får kritik. Jag orkar inte kontrollera vad han gjort. Så mycket tid har jag inte.
Nej man behöver inte vara klimatforskare för presentera klimatdata. Det finns på nätet att hämta. Det går att sortera ut data så att man kan få vilket resultat man vill. Vissa platser på jorden har inte haft någon uppvärmning eller väldigt liten uppvärmning. Om man bara väljer dessa så blir ju resultatet att det inte varit någon uppvärmning.
Att justeringar sker i resultaten beror på att kritiker hittar felaktigheter i beräkningarna eller bättre sätt att räkna på. Att det främst är gamla klimatdata som ändras beror på att det är mest osäkerheter där.
Tittar man i facit över temperaturvariationerna historisk så avslöjar sig vågmönstren direkt och variationerna är rejäla – titta bara på växtlighetens variation sedan förra istiden.
Här på västgötaslätten räcker det att gå tillbaka till medeltidens enastående höga temperaturer under sommaren, där medeltemperaturen var flera grader högre under julis högsommar än dagens ganska modesta julitemperaturer- man förvånas utifrån dessa data hur någon enstaka grad upp och ner kan leda till dagens etablerade klimatångest.
Tittar man på årets låga temperaturer i atlanten och inte minst på våran svenska västkust denna sommar och isens återhämtning i Arktis så borde det ha lett till betydligt mindre alarmism – men där skall paniksyndromet saluföras till varje pris.
Vad var det som hastigt höjde nordatlantens temperatur med flera grader 1910 – 1940 och varför ledde det till enastående höjda temperaturer i norden, var det eskalerande co2?
Den därpå följande köldperioden i norden ledde till vetenskapens diskussioner om en annalkande istid – som salufördes i svenska skolor på 70 – talet.
Partiklar från utsläpp säga ha lett till denna vår senaste köldvåg i norden och sjunkande havstemperatur i mitten på 1900- talet – själv tycker jag att den köldvågen helt naturligt borde ha följt på 30- talets värmeuppvallning i hav och på land bl a här hos oss – smhi och många klimatspekulanter orkar inte sammanföra historiska temperaturfluktuationer med havens geologiskt snabba skiftningar i värme resp kyla.
Årets kalla hav är i det perspektivet intressant för våran utveckling av temperaturen i en nära framtid.
Co2 påverkar men så gör också havens obevekliga rytm och där orkar inga modeller att framföra temperaturutvecklingen och därmed blir allt bara ett enda temperaturspekulerande i våra haltande klimatmodellsträsk inför framtiden.
Visst är det fint att tro sig veta vad temperaturen skall bli om 100 år men massor av idag okända parametrar kommer att överraska både vetenskapen och oss andra – men först skall putin dansa färdigt.
# 80 Sigge. Jag orkar och ids inte kolla upp vad du har gjort.
Apropå temperaturdebatten så anger länsstyrelsens info tavlor vid våra västgötska slättsjöar att juli på 1200- talet hade en medeltemperatur på 22 grader..mot dagens 16- 18.
Antar att all media å alla vetenskapare anser att länsstyrelsen därvid far med osanning.
#80 Sigge
Nu får du förklara:
Om nu gamla data är osäkra hur kan man då justera dessa? Hur vet man hur de ska justeras?
Tror inte Tony har bevisats ljuga eller justera några siffror. Hans mjukvara är upplagd för alla att granska. Varsågod!
Sigge #69
De skrev att inga mätstationer är placerad i tätort, därför redovisade jag Vasastan.
Är flygplatser lantliga? SMHI’s station på tex Visby flygplats ligger precis vid landningsbanan.
Sigge, du kan väl presentera lite länkar , tex vilka mätstationer SMHI använder.
Annars vet vi inte hur mycket du killgissar.
Jag vet inte om denna nya intervju länkats till här ännu – jag har inte sett den i sin helhet – Lennart Bengtsson och Erland Källén https://youtu.be/L4eVFEkkH1M
#86 Fredrik S
Det allra mesta av det jag svarat på framgår av länkar jag visat eller länkar som fanns i kommentarer jag svarat på.
#85 Fredrik S
Jag trodde faktiskt att alla som räknar ut global medeltemperatur hade slopat Stockholm och använder någon närliggande mätstation i stället. Stockholm är till ytan ganska liten stad, så temperaturen där får räknas för så liten yta att det knappast påverkar resultatet alls. Adelsö är det någon som använder i stället.
Flygplatser är i de flesta fall lantligt belägna. Sundsvall och Visby har ju inte så många flyg varje dag. Det som kan påverka är om väderstationen är nära där planen varmkör motorer, vilket kan vara fallet i Jönköping, men Jönköping har nog ännu färre flyg än Sundsvall och Visby.
Sigge #88
Nja, du har väl inte skämt bort oss med länkar till vad du påstår i den här tråden?
”När Sveriges medeltemperaturer räknas ut för varje månad så är det numera bara mätstationer på landsbygden som används.”
Var hittar du tex denna info? Skulle vara intressant att se vilka de är men hittar inget själv.
Sigge #90
Ok, så Stockholm är för litet för vi ska tala om UHI?
Jag tycker Sigge varit mycket generös med svar och källor. Det är bra, och alla borde vara lika tålmodiga och hjälpsamma med underlag!
#26 Sigge
”1,5 gradersmålet är att globala medeltemperaturen inte ska bli högre än 1,5 grader högre än förindustriell tid. 1,1-1,2 grader varmare har det blivit sedan slutet på 1800-talet.”
Jag har en fundering. Enligt UAH:s satellitmätningar har globala medeltemperaturen stigit med 0,13 grader per decennium sedan 1979, dvs totalt 0,56 grader C.
https://www.drroyspencer.com/2022/10/uah-global-temperature-update-for-september-2022-0-24-deg-c/
Det betyder ju att temperaturen från 1800-talets slut till 1978 stigit med 1,2-0,56≈0,6 grader.
Samtidigt menar många att perioden 1940-1978 var en period med kallare klimat. Andra menar att medeltemperaturen var i princip oförändrad under perioden.
http://hidethedecline.eu/pages/posts/decline-temperature-decline-1940-78-the-cold-data-war-170.php
Om vi håller oss till den ”oförändrade” teorin, innebär det att temperaturstegringen på 0,6 grader skedde från slutet av 1800-talet till 1939. Om vi för enkelhetens skull säger 1879-1939, 6 decennier, innebär det +0,1 grader per decennium. Inte så långt ifrån dagens värmeökning på 0,13 grader per decennium.
Skulle den ”kallare” teorin vara korrekt (en nedgång med runt 0,3 grader 1940-1978), innebär det att temperaturen steg med 0,6+0,3=0,9 grader 1879-1939. En ökning på 0,15 grader per decennium. Något mer än idag, trots betydligt färre människor på jorden och mycket lägre användning av fossila bränslen.
Tänker jag rätt? Och i så fall, hur förklaras denna tidiga temperaturökning utan hjälp av CO2?
Joachim #92
Svaren och påståenden har han varit generös med medans merparten av länkarna har vi andra stått för.
Jag skulle fortfarande vilja se vilka stationer som SMHI använder för sin månadsstatistik. Sigge påstår ju att det numera bara är stationer på landsbygden som används nu.
Och att vi kan bortse från UHI sedan 40-talet i Sverige?
Historien upprepar sig.
https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-213/#comment-342593
Att Sigge har lite dålig koll är något som man förvånas över eller inte…
Men nog kan man begära att han borde ha bättre koll på hur mycket UHI påverkar temperaturen.
Kl: 18.00 hade SMHI:s Observatoriekullen +6,9
Samma tid i Tullinge söder om Stockholm och lantligt belägen visade termometern -0,5 vilket var de två ytterligheterna runt Stockholm.
Men Arlanda hade +1,1, Adelsö +0,5, Stockholm-Bromma Flygplats: +2,6.
Uppsala hade +4,2 och Uppsala flygplast bara några km norr om staden +1,6
https://www.smhi.se/vader/observationer/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,type=weather,stationid=97200,tab=vader,param=t
Placeringen av stationerna som ingår i
– Sverigetemperaturen – ser man i nedan länk från SMHI.
https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.18159.1574339424!/image/STations-homogen.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/STations-homogen.png
Förutom Stockholms så är det Uppsala och Lund som sticker ut lite extra.
Se länkarna nedan.
Uppsala.
https://www.google.se/maps/@59.8468071,17.6326309,3a,54.3y,310.24h,79.98t/data=!3m6!1e1!3m4!1s433llS0OVb6j8IkZCqH3ng!2e0!7i16384!8i8192?hl=sv
https://www.google.se/maps/@59.8470552,17.6321133,170m/data=!3m1!1e3?hl=sv
Lund.
https://www.google.se/maps/@55.6928969,13.225426,95m/data=!3m1!1e3?hl=sv
#92
Den brukar väl förklaras som ”naturlig” – en återhämtningsperiod efter lilla istiden. Men hastigheten på den återhämtningen skiljer sig som du beskriver inte nämnvärt från den uppvärmning som vi ser under de senaste decennierna.
Fredrik #93
Jag läste igenom tråden snabbt. Det jag såg var att Sigge försökt svara på kanonaden av ifrågasättanden, och haft med länkar. Han kan ha missat något, men jag tycker det är bra att han orkar vara här och ge övriga lite motstånd.
Dessutom tycker jag personligen det är mycket svårt att hitta säkra och tydliga källor och länkar, både för att få svar på egna frågor och ge stöd åt mina uttalanden. Jag lyckas inte ens hitta den vetenskapliga delen av IPCC:s senaste rapport där jag kan läsa om deras syn på utvecklingen av globala medeltemperaturen från förindustriell tid, och deras prognoser framöver. Inte heller någon säker källa om medeltemperaturen perioden 1940-1979.
Var finns en sammanfattning om grundläggande klimatdata i dom frågor alla ständigt debatterar, samt länksamling till dom viktigaste vetenskapliga arbetena som data kommer från?
#96 Joachim
Tyvärr har ju flera av temperaturserierna förlorat i trovärdighet pga stora justeringar för att visa stor uppvärmning. Det är oerhört frustrerande för oss alla att man inte kan lita på ”vetenskapen” och forskare.
Jag litar mest på UAH och före 1979 är det mera oklart vad man ska kika på.
Alla övriga historiska underlag tex tidningsartiklar och andra underlag tyder på att Tony Heller har mest rätt med originaldata från USHCN!
Bohnsacks temperaturavläsning i fyra generationer sedan 1921 är gjord från samma ställe. På Skurholmen några stenkast från Luleå city. Den visar definitivt inget alarmerande. Det är inte många kommuner i Sverige som har en liknande temperaturavläsning. Kanske dags att Bohnsack blir utsedd till årets Lulebo. Luleå har ju dessutom några ggr vunnit solligan.
Daniel Wiklund
Här i Boden kan jag inte klaga på denna relativit milda höst, bra med regn som fyller på grundvattnet.
Varför ska vi ha så himla brottom med att få den isande gråkall vind från nord. Stackars Stockholmare = klimatfanatiker om nordanvinden når dit ner…
””Under 1600-talet var klimatet i Europa kallare än vad det är idag. Perioden kallas ibland för lilla istiden. Och vintern 1658 hade isen lagt sig. Det svenska fälttåget mot Danmark var ett vågspel, men det lyckades””
Ett påpekande när det gäller väderstationer på flygplatser är att de INTE placeras för att ge tillförlitliga klimatologiska värden, utan för att ge väderdata för luften över landningsbanorna. Det är nämligen den datan som är flygsäkerhetskritisk, och som besättningarna måste ha för att genomföra starter och landningar på ett säkert sätt.
Och som sagt, flygfält med sina mycket stora betong- och asfaltytor är inte landsbygd, inte ens när de är glest trafikerade.
tty
Som före detta flygare håller jag med. Helt ovesentligt hur det blåser och vilken temperatur som ligger 5 km bort. Viktigt just vid den landning vindriktning, hur mycket det friskar i, om det varmt och termik
Nu har jag hittat IPCC_AR6_WGI_FullReport.pdf, en rapport på mäktiga 423,3 MB som kan laddas ner här: https://www.ipcc.ch/report/sixth-assessment-report-working-group-i/
I kapitel 2.3.1 Atmosphere and Earth’s Surface finns underlagen för IPCC:s historiska temperaturer. Figur 2.11 på sid 316 visar dels temperatur från -10000 fKr, där åren 1000-1900 varierar ungefär 0,3 grader medan 1900-1940 stiger ca 0,7 grader utan att denna plötsliga temperaturexplosion på något sätt uppmärksammas och förklaras.
Är inte det konstigt!?!? Ok, med maximal osäkerhet varierar temperaturen ca 1 grad 1000-1900, men det ser inte ut att vara huvudspåret för presentationen
I tabellen på sid 320 jämför man 1850-1900 med olika intervall de senaste decennierna, vilket ger bortåt 0,8-1,1 graders uppvärmning. Och så jämför man med 1961-1990 där uppvärmningen bara var 0,36 grader.
Hade varit intressant att få jämförelsen också med exempelvis 1930-1950, men av någon anledning presenteras inte detta. I figur 2.11 uppskattar jag uppvärmningen till 0,4 grader.
Jag får kika vidare. All data ska gå att finna här:
https://catalogue.ceda.ac.uk/uuid/3234e9111d4f4354af00c3aaecd879b7
Från det ena till det andra, varför är stora svenska företag måna om att gå före i klimatomställningen?
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/flera-stora-foretag-vill-ga-fore-i-klimatomstallningen
Är det enbart försäljning och kundefterfrågan, eller räknar företagen med stora subventioner, eller vad?
Och kommer dom att bli globalt konkurrenskraftiga efter sin omställning?
#104
Det enkla svaret är att majoriteten på något sätt ägs helt eller delvis av svenska staten eller svenska kommuner. Sedan har EU aviserat stora satsningar inom sektorn = möjlighet till stora bidrag.
Som en bieffekt kan man eventuellt ha fördelar av att vara först, men risken är också att de som kommer efter ser vad som fungerade bra och dåligt och kan vidareutveckla verksamheten på ett mer effektivt sätt och gå om i konkurrenskraft.
Sedan några dagar tillbaka är Elsa Widdings webbsida klimatkarusellen.se inte tillgänglig. Är det någon som vet varför den är borttagen?
Så kan jag bocka av elavbrott nr fem på tolv dagar. Det varade inte mer än en halvtimma i vårt område, men hela det berörda området är klart först runt 14.00, vi får se hur den inkopplingen funkar, förra gången ledde det till en serie på tre korta avbrott, jag får hålla koll på var jag har pannlampan. Åka hiss blir det inte tal om.
Joachim
07:26, 2022-10-31
UWB
07:55, 2022-10-31
Bidrag bidrag och åter bidrag, 1/3 av av EUs återhämtningslikviditet (vilken är astronomiska siffror) efter pandemin ska gå till ”klimatet”. Ja Google var sist på bollen men kom ut som överlägsen segrare.
Sådär, avbrott nummer två för idag. Visserligen bara åtta minuter men ändå ett avbrott. Spännande eftermiddag väntar.
#106 LBF
Jag kommer heller inte in på klimatkarusellen.se.
Jag vill gärna veta orsaken.
Våran nya klimatminister saknar inte självförtroende. Hon säger att årets COP blir viktigare än någonsin. (Låter bekant. Jag minns första miljömötet som FN hade för drygt 50 år sen)” och vi måste visa kraften i omställningsarbetet. Världens länder behöver öka takten i omställningen, säger ministern. Hon som representerar ett parti som knappt finns. Men hon drar sig inte för att mana på hela världen. Men se till att COP inte lyckas med omställningen, då kanske det inte blir nån mer mingelkonferens. Lägg ner dessa meningslösa mingelkonferenser. Alternativt så får alla deltagare ur egen ficka betala vad konferensen kostar.
LBF #106
Ingen fara. Klimatkarusellens hemsida skall uppdateras inför Elsas boksläpp i november.
Elsa har också en youtubekanal.
https://www.youtube.com/results?search_query=klimatkarusellen
Nu är jag här igen med mitt tjat, dagens tredje elavbrott blev kort, runt tre minuter bara, men jag hann åtminstone lära mig att pannlampa är väl så romantiskt som levande ljus att lysa upp middan med. Nå vi får se hur resten av kvällen blir.
Jag börjar så klart fundera över orsaken, det handlar ju inte om planerade rullande avbrott. Vattenfall har jobbat med ”förstärkning” av det lokala elnätet under ett antal år nu, ett sånt arbete måste rimligtvis ha planerats långt i förväg, alltså i en tid när vi hade världens bästa elförsörjning, kanske bättre att gå tillbaka till ritbordet och anpassa arbetet till dagens verklighet, inga fler billaddare tack och koppla bort dom som redan installerats. Vad tror ni?
#19 Ernst Herslow
Vid 1:00:28 i videon om långsiktig planering. Först om kärnkraft och sedan säger Erland Kjellén: ”det är samma sak med klimatproblemet, att man måste sätta igång processer som gör att man på 30, 40, 50 års sikt kommer att minska utsläppen.”
Det är detta som Elsa Widding är ute efter med förslaget att världsbanken och rika länder skall investera i högeffektiva kolkraftverk i fattiga länder. På kort sikt skulle ökade utsläpp uppstå, men om fattiga länder tvingas investera själva blir det rimligen med minsta möjliga investering och då blir koldioxidutsläppen två till tre gånger högre per producerad kWh elektrisk effekt. Utan elektrifiering kommer befolkningen att fortsätta växa snabbt och det leder till att problemet blir mycket större i en inte särskilt avlägsen framtid.
Att hänvisa fattiga länder till att använda endst vind och sol tror inte jag skulle vara bättre för klimatet. Svårt att bygga elnät utan svängmassa. Syntetisk svängmassa med batterier är väl fortfarande inte väletablerad teknik och inte billigt alls som jag förstått saken.
Solceller är utmärkt för lokal produktion, vart hushåll sin egen elanläggning med solceller och batterier, men riktiga elnät tror jag skulle ge en helt annan fart på välståndsutvecklingen.
Att påskynda den demografiska transitionen globalt är det bästa vi kan göra för att minska koldioxidutsläpp på lång sikt https://sv.wikipedia.org/wiki/Demografisk_transition Där har Kjellén rätt – problemet är inte temperaturen i dag utan att ständigt ökande utsläpp troligtvis skulle leda till allvarliga globala problem långt fram i tiden.
Vår reduktionsplikt är tveksam som klimatåtgärd. När Sverige minskar reduktionsplikten kommer den värdefulla biomassan att användas till något annat. Förmodligen något som skulle nyttja den bättre. Smältfett (ister) t.ex. är bra energikälla för svältande människor. Som bränsle i elproduktion kan den ersätta kol som ju är en stor del av elproduktionen i EU nu när gas blivit bristvara. Detta går att räkna på – vore intressant om någon kunde göra det.
Alltså: Starta långsiktig planering NU och gör saker som är hållbara globalt. Håll paniken borta – ur panik kommer kortsiktiga åtgärder som riskerar att vara långsiktigt ohållbara. Förbud mot explosionsmotorer t.ex.
Joachim #96
Ja, det är bra att Sigge ligger på här ibland.
Jag sov över dagens första elavbrott, nr. sju på tretton dagar. Måtte fan ta Vattenfall och MP!
Polen är på gång med kärnkraft och snart är de om Sverige med marginal.
Först ett avtal med Westinghouse om 3 + 3 reaktorer och därefter ett par dagar senare ett avtal med Korea om 4 reaktorer. Detta innebär nästan 14 MW installerad effekt.
https://www.reuters.com/world/poland-picks-us-offer-its-first-nuclear-power-plant-pm-2022-10-28/
https://www.reuters.com/business/energy/poland-south-korean-firms-study-nuclear-project-skorea-ministry-2022-10-31/
#115 Leif
”Syntetisk svängmassa”
Får mig att fundera på om HVDC import påverkar nätet eller bidrar med ”svängmassa”.
Någon som vet?
#119 johannes
Här finns lite info: https://www.iva.se/globalassets/rapporter/vagval-el/201606-iva-vagvalel-svangmassa-c.pdf
I framtiden: ”Utnyttja förbindelser för högspänd likström (HVDC-länkar) till andra synkrona områden, främst den europiska kontinenten, för att dela på systemtrögheten, på liknande sätt som man idag delar andra typer av reserver”
Också detta: ”Batterianläggningar som ansluts till kraftsystemet via kraftelektroniska effektomriktare kan tillföra den energi som behövs för att ge tillräckligt med tid för andra kraftslag att reglera upp sin produktion, i händelse av en plötslig effektobalans med produktionsunderskott. Batterier har den fördelen att de kan placeras relativt fritt i kraftsystemet”
Vad som krävs är att man förutom en marknad för energi (MWh) också inför en marknad för svängmassa. MWh-timmar. Ett kraftverk med synkronmaskin skulle kunna ha den roterande med mycket låg effektproduktion när priset på svängmassa är högt nog även när elpriset är så lågt att inte energipriset täcker den rörliga kostnaden. MWh2 borde kunna upphandlas med auktioner på samma sätt som MWh och SvK borde kunna upphandla en svängmassereserv precis som effektreserven. På sikt borde det bli lönsamt för vindkraftverken som ändå har switchteknik att styra den så att dom kan bidra med lite svängmassa. De stora turbinerna har ju rimligen lite tröghet och borde tåla att man kortvarigt ändrar belastningen. Att dessutom sätta in ett litet batteri som gör att den syntetiska svängmassan alltid motsvarar full effekt på vindkraftverket borde vara ekonomiskt vettigt. Transistorerna måste ju vara dimensionerade för maximal effekt. Ett batteri som normalt är halvladdat och som kan laddas eller laddas ur med den maximala effekten i 10 sekunder skulle behöva klara en laddeffekt/urladdningseffekt på 2,5 MW och rymma 15 kWh vid full laddning.
”Tesla Model 3 Standard Range Plus är en elbil med en motoreffekt på 175 kW och batteri på 55 kWh.” Inte riktigt rätt batteri, mer ström och mindre kapacitet behövs. Blir nog bättre med superkondensator. Jag tror att dom problem vi nu ser med för mycket vindkraft och ostabila system med reducerad överföring SE1-SE4 kommer att lösas på lite längre sikt. På kort sikt gäller det att regeringen ser till att kraftvärmeverken får goda incitament att maximera sin elproduktion vid höga elpriser. Bort med dumma skatter – kostar 1 miljard i statsbudgeten men skulle påverka elpriset kraftigt. Det finns outnyttjad produktionskapacitet på cirka 3000 MW. Det skulle räcka till att fylla kablarna till våra grannländer även när det inte blåser särskilt mycket. Vinsten från exportkablarna skulle gå ner, men bara hälften av vinsttappet skulle drabba Svenska Kraftnät – den andra halvan av vinsttappet skulle drabba grannländerna.
En utbyggnad av kärnkraften löser inte problemet med för mycket vindkraft. Variationerna i vindkraften behöver absorberas av kraftslag med måttlig kapitalkostnad som kan ha högre rörlig kostnad.
Vattenkraft: Nya vattendomar bör fokusera på att förlusten i maxeffekt måste vara liten. Förlorad energi som nu är kriteriet är inte viktigt. Alltså, tillåt större flödesvariationer och större nivåvariationer, men tolerera vandringsvägar för fisken även om det signifikant reducerar totalt producerad energi.
Kraftvärme: Värmelager gör det möjligt att producera extra mycket el även när värmebehovet i fjärrvärmenätet är fyllt. Kanske kan också stora värmepumpar användas när elpriset blir riktigt lågt. Det lär bero på investeringskostnaden.
Alltså, det nu gällande mantrat : ”alla energislag behövs” som i dagsläget känns som ett hån kommer kanske att visa sig vara mycket bra i framtiden.
#119
Teoretiskt skulle en HV DC linje kunna bidra med ”syntetisk svängmassa” om den kan reagera extremt snabbt, och om nätet ”på andra sidan” klarar den plötsliga belastningsökningen (ett mycket stort om). Med dagens teknik är svaret nej.
Teoretiskt kan även vindkraft producera verklig eller syntetisk svängmassa. Verklig genom att använda synkrona generatorer (vilket dock betyder lägre verkningsgrad) eller genom extremt snabb reglering av kraftproduktionen. Problemet är att det i båda fallen bara fungerar när det blåser, och att risken för en kritisk störning är störst när det inte blåser och systemet därför är mest belastat.
Man hör ofta batterientusiaster tala sig varma för batterier som ”syntetisk svängmassa” eftersom de kan reagera mycket snabbt och ge full effekt efter bara någon sekund. Problemet är den där enda sekunden, för redan en sekunds fördröjning kan innebära en spänningsspik som tar ned hela systemet.
Den stora fördelen med ”klassisk” svängmassa att den finns där hela tiden och därför reagerar momentant utan någon fördröjning alls. De enda alternativ som är likvärdiga är därför svänghjul och att man ”tomgångskör” generatorer utan att belasta dem. Båda alternativen förbrukar dock kraft.
Ironiskt nog är det kärnkraftverk som har mest svängmassa i förhållande till effekten. Detta eftersom man av säkerhetsskäl kör med lägre temperatur och tryck än fossilkraftverk, vilket innebär stora och tunga turbiner.
Jag besökte O3 strax innan det driftsattes på 80-talet och slogs av hur liten generatorn verkade jämfört med den stora högtrycksturbinen och den jättestora lågtrycksturbinen.
#120
”Alltså, tillåt större flödesvariationer och större nivåvariationer”
Vilket nästan säkert är exakta motsatsen till vad miljöjuristerna kommer att försöka genomdriva.