Öppen Tråd

Valborg eld

Det är lite kyligt på kvällar och nätter. Men de som firar valborg kan ju alltid värma sig lite vid eldarna. Veckans öppna tråd handlar om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ann Löfving-Henriksson

    Debatten om CO2 betydelse för temperaturförändringar i atmosfären, dvs klimatfrågan har verkligen vidgats nu på senare tid, men fortfarande missar vi den stora Poängen. Redan från början låg klimatfrågan inbäddad i frågan om ländernas olika utveckling, läs utsläpp av CO2.
    Annex I länderna beskylldes för att orsaka ”övergrepp” mot resten av världen på grund av dess stora användning av fossila bränslen. Icke Annex I- länder betraktades tidigt som drabbade av ”klimatförändringarna” och skulle ersättas för detta.
    Annex I länderna var och har förblivit syndabocken i debatten och i den globala politiken oavsett utvecklingen sedan klimatfrågans begynnelse 1980/1990.
    Varför diskuteras sällan de utsläpp av CO2 de gamla Utvecklings- och Tillväxtländerna åstadkommer idag?
    Och varför har ett land som vill tillhöra de fria länderna i väst ingen möjlighet att få stöd av det ”fredsbevarande” FN när det utsätts för övergrepp från ett icke Annex I land?

  2. Att värma sig vid majbrasan är ingen lek teoretiskt fysikaliskt sett. Inte helt långt bort från bloggens huvudtema. Och i snarlik komplexitet. Kanske kan nån här ge en introduktion till betraktelse över de faktorer som bör beaktas. Med och utan studentmössa på. Glad Valborg!

  3. BD-Nille

    Co2-halten vid Mauna Loa var endast cirka 1,2 ppm högre för mars 2022 jämfört med mars 2021.

    https://gml.noaa.gov/ccgg/trends/

    Trenden har länge varit mer än 2 ppm/år.

    Snart är april till ända, och det blir intressant att se om ökningstakten blir fortsatt låg, eller om mars 2022 var en enstaka företeelse.

  4. Lasse

    #1 Att Kina och Indien mfl fått undantag eftersom deras utveckling ännu ej nått ”lagom” nivå visar att kunskapen om energins , ffa den fossila, betydelse för att nå dit är känd.

    Vi behöver tillgång till energi för att kunna överleva.
    Detta kan solens årliga variationer lätt exemplifiera.
    Vi har fått allt fler soltimmar de senaste 40 åren-något att glädjas över.
    Snubblade över denna skrift om vad som hände år 536 e Kr:
    https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:31690/FULLTEXT03.pdf

    Fimbulvintern, Ragnarök och
    klimatkrisen år 536–537 e. Kr.
    Av Bo Gräslund

    Det är farligt med kyla och utebliven sommar!
    Dax att börja fira vårens och solens ankomst 😉

  5. Sören G

    Det har tjatats i flera nyhetssändningar om värmeböljan i Indien och samtidigt påstås det att det beror på ”klimatförändringarna”. Rekordkyla omnämns aldrig eller bara i förbigående. Hur svårt ska det vara att förstå skillnaden mellan väder och klimat.
    Nu har man utvecklad munskydd för kor som ska fånga upp kons metanutsläpp.

  6. Ulf

    Denne FN chef, som aldrig missar en chans att klimathota världen, borde utses till årets hyperpajas. Eller kanske årets svensk, det brukar bli samma sak.
    Han tar sin ryggsäck och gör jättemisstaget att först åka till Moskva, där Putin minsann går med på evakuering i Maripoul. I triumf drar han till Kiev, där möts han av ryska robotar och bombningen av Maripoul fortsätter förstås.
    Uppenbarligen har människan otroliga inlärningssvårigheter, eller så följer han inte kriget överhuvudtaget. Alla, även de mest naiva måste väl vid detta lag inse var vi har Ryssland?
    Så vad denne man säger om klimatet är precis lika relevant som rysk propaganda.

  7. Simon

    #3 BD-Nille
    Nu kommer man garanterat påstå att klimatarbetet ger önskat resultat

  8. Staffan Lindström

    5 Sören G
    SL is back… Googlade ”Warmest March ever in India”
    Fick upp att medelmaxtemperaturen var 33 C INTE dygnsmedeltemperaturen som en del svensk sopskallemedia rapporterat… Dessutom var årets mars bara näst varmast med 26,670 C , 2010 26,671 C (Moderna temperatursensoren mäter ner till 10000-delar…)

    För övrigt: Har någon kommeenterat att i tisdags kl 07:23 i SVT:s Morgonstudio så gjorde Johan ”Dammsug INTE när vindkraftverken INTE levererar” Zackrisson gjorde sådan reklam för SMR , Small Modular Reactors, att programledaren Pelle frågade JZ om han tagit jobb som informatör på SMR-industrin… Till slut så trillar poletten ner. Även företrädare för Vattenfall var positiv…

  9. Vi i Norrbotten är bäst i världen. Jag syftar inte på stavhopp, även om Mondos mormorsmor är från Moskosel. I kuriren läser jag ett inlägg med rekordmånga floskler. Ewa Nordmark, jämställdhets och arbetsmarknadsminister, och kommunalråden i Luleå och Piteå, har skrivit inlägget. Dom menar att det är framåtandan i Norrbotten som gör att Sverige är världsledande i klimatomställningen. Snart är hela Norrbotten grönt året om. Halleluja, vi är bäst i världen. Att det snöade inatt i Luleå är en helt annan historia. Och snön är fortfarande vit.

  10. Ulf

    Och för övrigt, hur kan svenskarna och oppositionspartierna inte göra mer åt/av våra absurda elpriser?
    Sverige som nation har alldeles för låga priser i norra Sverige och alldeles för höga i södra Sverige.
    Nu protesterar t o m Vattenfalls VD, av regeringen utsedd som en pålitlig quisling. Då har det gått rätt långt när en sådan person ifrågasätter varför överföringsproblemen inte byggs bort?
    Elområdena är en nationalekonomisk katastrof för Sverige. På sikt pratar vi tusentals miljarder i utebliven BNP.
    I norr byggs projekt som enbart kommer till pga ett konstlat lågt elpris.
    I söder massvis av projekt kommer inte igång pga ett konstlat högt elpris.
    Hur kan detta fortgå? Jo all denna enorma resursförstöring försvaras förstås med ”klimatet”.
    Det måste produceras koldioxidfritt stål för att rädda världen och det är Sverige som ska rädda världen. Detta är alltså enormt dyra projekt av en produkt som kanske ingen efterfrågar om 10 år.
    Jag menar vilket smashläge för oppositionen att värva röster. Bara i Skåne bor 1 miljon människor med onödigt jättehöga elräkningar.
    Man lär heller inte förlora röster i Norrland om de förstår att varenda fjäll ska bebyggas med vindkraftverk för att säkra gratis el till tokprojekt.
    Ja Elsa Widding här kan du få en flygande start med massvis av röster i södra Sverige. Ett område du kan. En snabb plan och tillsättning av nytt ledarskap hos svenskt kraftnät som vallöfte och rösterna kommer strömma in.

  11. jan

    När jag informerade en klimathotstroende om att hennes utandningsluft består av bl a ca 4 % koldioxid blev hon förvånad och föreslog att ta fram ett munskyddsfilter som fångar upp koldioxiden och sedan förvaras likt utbränt kärnbränsle !
    Med ett leende gick jag vidare – var får de alla tokigheter från ?

  12. Håkan Bergman

    Ulf #10
    ”Sverige som nation har alldeles för låga priser i norra Sverige och alldeles för höga i södra Sverige.”
    Men det gäller bara marknadspriserna, i den verkliga världen har varje kilowattimme en produktionskostnad och då kan man inte skapa ett mervärde genom att stoppa in tre kWh i nåt som mest liknar en uppochnervänd värmepump och ropa tjoho när man får ut en kWh i andra änden. Verkligheten, alltid denna förbannade verklighet.
    And don’t mention the Energiewende!

  13. Magma

    Alla ser vi fram emot våren och värmen, många av oss planerar dessutom för resor till varmare länder – så jag får inte uppfattningen att den svenska befolkningen är särskilt orolig för måttligt stigande temperaturer – de flesta är snarare så här på våren uppriktigt trötta på mörker och kyla – och det är väl också därför som våra politiskt korrekta medier är så envetna med att rapportera den allra minsta avvikelse man hittar någon annanstans …
    Är då klimatet en naturvetenskaplig fråga eller en politisk fråga – eller kanske en vetenskaplig fråga som kidnappats av det politiska etablissemanget?
    Att klimat åskådliggjort i siffror och diagram är mer vetenskap en politik är väl de flesta överens om – så länge uppgifterna är korrekta och tolkas förutsättningslöst. Klimathotsfrågan så som debatten bedrivs i dag har väl däremot möjligen någon liten rottråd kvar från vetenskap och forskning, men har efterhand blivit helt och hållet politiserad och drivs uteslutande för att skrämma befolkningen till underkastelse – ungefär som när prästerskapet en gång i tiden höll menigheten i schack med dåtidens domedagsprofetior med budskap om kommande armageddon.
    Hur bemöter man då tokigheterna – med siffror eller politik – eller båda delarna?
    Vi har ju redan sett ganska tydligt att politiken har effektiva metoder att kidnappa vetenskapen. Dels genom att utnämna personer med ”korrekt” profil till ”forskare” och därefter styra ekonomiska anslag till dessa – oavsett hur stark, eller kanske snarare svag, kopplingen är till verklig vetenskap i form av siffror och diagram. Dels genom att tillsätta ”styrelser” (typ IPCC) som efter röstningsförfarande har till uppgift att ”korrekt” sammanfatta de vetenskapliga resultaten till någonting som stödjer de egna politiska agendan.
    Det gör att vetenskapen ensam aldrig kommer att ”vinna” över politiken – så länge man inte hittar enkla och tydliga budskap som når ut till väljarna och berör sådant som tydligt engagerar befolkningen i allmänhet – som mat på bordet, tak över huvudet, värme i huset, trygghet, ekonomi och liknande – helt enkelt sådant som relaterar till de nedersta trappstegen i Maslows behovstrappa.
    När sedan befolkningens medvetenheten väckts om att den rådande politiken inte förmår att tillgodose grundläggande mänskliga behov kan möjligen vetenskapen bidra med att påvisa politikens brister och att peka ut en ny riktning …
    Vilken är då slutsatsen av det här resonemanget … ? Att så länge vi inte talar till folket på politikers sätt så kommer vi aldrig ens in i matchen – vi lämnar helt enkelt ”Walk Over”.
    Just nu står mitt främsta hopp till Elsa W o Ericson i Ubbhult – men vi behöver fler som når ut på riksplanet … !

  14. Karl Erik R

    #10 Ulf

    Obalansen mellan norr och söder har förstärkts kraftigt av att fyra kärnkraftsreaktorer stängts sedan 2015. Inkl Barsebäck är det faktiskt sex reaktorer. Vidare har största utbyggnaden av vindkraft gjorts i SE2 och SE1. Från en ganska god balans i landet har vi gått till en jättedålig.

    Tillkommande stora elförbrukare i norr kommer inte att förbättra situationen i söder. Snarare tvärtom. Då hjälper det inte att det kanske finns bättre överföringskapacitet. Det finns helt enkelt mindre överskottsel att överföra söderut. Grattis skåningar, höga elpriserna försvinner inte så länge ni inte får ny elproduktion. Ett antal vindkraftverk räcker inte långt i sammanhanget.

  15. Lars W

    Den stora utmaningen nu är väl att få upp energifrågorna på dagordningen inför valet.

  16. Lasse

    #13
    Att kyla är värre än värme borde vara välbekant:

    Denna från Indien:
    https://notrickszone.com/2022/04/26/new-study-total-number-of-attributable-deaths-due-to-cold-in-pune-india-nearly-7-times-higher-than-heat-deaths/

    Men värmen är tryckande-enkla sättet för att undkomma den är väl god tillgång på AC. Då behövs el.
    Indiens el kommer från-KOL!
    https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/electricity-mix-in-india-january-december-2020

    Vem uppfinner en soldriven AC?

  17. Ivar Andersson

    #8 Staffan L
    ”Även företrädare för Vattenfall var positiv…”
    Men inte energiminister Khashayar Farmanbar som har surrat fast sig vid havsbaserad vindkraft.
    Regeringen kommer att ha samma våndor när energiförsörjningen måste vridas 180 grader som den har haft om vapenleveranser till Ukraina, satsningen på försvaret, ansökan om Nato-medlemskap mm. Regeringen är bunden av sossarnas partikongress men ska verka för hela Sverige.
    Socialdemokraternas Partikongress 2021. ”Vi bygger landet”

  18. #4 Lasse
    Inte ett pip om något sämre väder i Theofanes krönika för de åren.
    Borde nämnt något. Jag trodde annars fimbulvintern sträckte sig tillbaka till köldperioden mellan ”brons” och ”järn”ålder.

    Hur som helst är inte väder några år efter en vulkan något klimat. Det behövs längre tidsperioder för att bestämma klimatet.

  19. Fredrik Lundell

    #4 Lasse

    Har du läst Gräslunds uppsats? Och om så, vad kom han fram till?

  20. #11 Jan
    Man kan knappt tro att din historia är sann, så korkad kan ingen vuxen vara, men jag har gjort samma sak.
    Ibland undrar jag om det finns hopp hos pöbeln als.

  21. Lars Kamél

    Expressen hade länge en länk till sin desinformationskampanj Klimat i fältet under loggan. Nu är länken borta därifrån och hittas bara om man väljer listan som dyker upp längst uppe till vänster i fältet, eller listan under ”A till Ö”. Är det ett tecken på att klimathysterin håller på att försvinna?

  22. tty

    #18

    Prokopios och Kassiodoros nämner det dock.

    Kassiodoros:

    https://books.google.se/books?id=aymsvxyyOhoC&pg=PA518&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

    Tyvärr tycks det aktuella bandet av Prokopios inte finnas på nätet.

  23. jensen

    4
    LALIA
    https://en.wikipedia.org/wiki/Late_Antique_Little_Ice_Age

  24. Torbjörn

    #23 Jensen
    Helt klart en felaktig graf.
    Förstår inte varför fler forskare inte protesterar mot de forskare som förnekar att det varit varmare både under medel- och Romartiden

  25. Göran J

    BD-Nille #3

    Vad det gäller CO2 halten kan jag rapportera att jag har under april mätt CO2 halten med min högst privata mätare och kan konstaera att genomsnittsvädet för april ligger på 408 ppm
    Värdet varierar mycket från 395ppm till maxvärdet 426ppm. Jag har inte mätt kontenuerligt varje dag men kan se en förändring mot mätningar jag förut gjort.

    Mätningarna har gjors på samma plats varje gång och jag bor på landet i Östergötland och långt från riksvägar eller andra stora utsläppskällor.

    Min mätare är batteridriven och för bruk i tort väder. Efter ca 15 minuter slår den ifrån för att spara batteri.

    Men jag tycker faktiskt att jag kan se en trend mot en minskning av ökningstakten av CO2 värdet som förut varit förkommande.

  26. Ann Löfving-Henriksson

    # 17 Ivar A. 👍

  27. Lasse

    #19
    ”Tre vintrar kommer i
    följd och ingen sommar emellan.”
    Uttytt som en händelse som satte spår i historien och de texter som finns nedtecknade daterade till år 536.
    Återfinns i sedimentlager som mörka avsättningar.

    Något drabbade dem-fimbulvintern !
    Återfinns även kring Medelhavet .

    Författaren kan sin klimatkunskap och känner till SO2 som han kopplar ihop med den dunkla solen. Solar dimming!

  28. Fredrik Lundell

    # 27 Lasse

    Tack, utmärkt med en sammanfattning.

  29. Torbjörn

    #27 Lasse
    Det borde vara kopplat till detta utbrott, även om årtalen skiljer lite

    https://api.nationalgeographic.com/distribution/public/amp/science/article/colossal-volcano-behind-mystery-global-cooling-found

  30. Mats Kälvemark

    #13 Magma
    Elsa W och Jan Ericson är väldigt viktiga ledfyrar i kampen mot klimatidiotin men ingen av oss kan luta sig tillbaka och lägga ansvaret på dem om att åstadkomma en vändning. Det är alla vi andra, och jag menar alla, som måste dra våra strån till stacken! Det är inte så himla komplicerat. Börja med att skriva insändare och debattartiklar till exempel.
    Direktmail till beslutsfattare, politiker och alla alarmister som skriver i tidningarna behöver utbildas baserat på klimatfakta. De är enkla måltavlor för de skriver utan att basera sig på fakta och verklighet. Kan ofta sågas jäms med fotknölarna!

  31. Adepten

    #25 Göran J
    Vilka värden får du när du mäter inomhus? t.ex.CO2 halten i olika rum eller när du andas ut mot mätaren.

  32. jensen

    24
    Håller med dig helt.
    Den grafen är ju så helt galen, att jag inte ens såg den.

  33. BD-Nille

    #25 Göran J
    Tack för infon, intressant.
    Tänk om CO2-halten skulle plana ut, samtidigt som mänskliga utsläpp fortsätter öka. Hur skulle de klimathotsreligiösa förklara det?

  34. Göran J

    Adepten #31

    Vi har styrd ventilation med återvinning så normalt ligger den p 500-600 ppm inne. Råkar jag andas på mätaren går snabbt över 1000 ppm eller ännu högre.

  35. Enough

    #11 och 20, Jan och Johannes

    Alla har EN röst, som räknas exakt med samma vikt, det kallar vi demokrati. I detta system finns goda möjligheter att dupera/manipulera individer som inte engagerar sig mer än hur den privata plånboken ser ut/utvecklas och hur mycket våld som finns på den egna gatan. I vår demokrati har så många det så ofantligt bra ( relativt), att reflexioner utöver den egna vardagen inte får något större utrymme.

    Att i denna befolkning komma dragande med olika hot och problem, stör bara den sedan länge invanda ordningen att det är bara att ”leva på”. Det är först när realiteterna landar direkt i plånbok eller i kvarteret, som det kanske stör den vanliga ordningen och får uppmärksamhet.

    Nu har vi flera hot som blivit verklighet, bränslepriser, el priser och inflation som märks också på matpriser. Krig och Natofråga knackar på dörren, det börjar bli mycket nu….”Klimathotet” är också en mängden, men inte tillräcklig för att poppa upp, tänker jag….

    Min bedömning är att sovande svenskar snart kommer att börja fråga vad som sker och varför, det blir spännande att se om det hinner ske innan valet i höst.

  36. Göran J

    BD-Nille #33

    Under pandemin hade vi vad jag förstår en 7-10% beräknad minskning av utsläppen av CO2 pga mindre trafik och flyg. Men någon minskning av CO2 halten uppmättes inte. Man kan verkligen fråga sig varför?

  37. Adepten

    Mats Kälvemark 🙂
    Finns det någon som har gjort en kortfattat” att göra lista” för energiomställningen som politikerna kan ta till sig för att undvika en välfärdskatastrof?
    Den måste vara enkel så att alla förstår.
    Den skulle kunna läggas in i kommentarsfälten för olika artiklar som har med klimatet och energiomställningen att göra. Kan även användas i twitter och Facebook flödet. Att skriva insändare kan vara problematiskt därför att många tidningar inte tar in dem.

    Förövrigt ser jag klimatfrågan som akterseglad på grund av Ukraina invasionen, Nato anslutning, Inflationsförväntningar, Gängkrig o.d. De underliggande orsakerna till dessa yttringar anser jag bero på Västvärldens (EU och USA) sanktionspaket, proxykrig i fattiga länder och Covid 19.
    Kan man inte se de sambanden då kan man inte heller hoppas på någon tillnyktring i klimatfrågan. Jag konstaterar dessutom, med risk för att få epitetet Putin kramare, att det är bara Rysslands klimatmodell som stämmer bäst med den globala uppvärmningen.

  38. I synnerhet

    #11 ”Folk är inte så dumma som dom ser ut. Dom är dummare.”
    https://bravenewbusiness.se/munskydd-for-kor-ska-radda-klimatet/
    Vilket Sveriges Radio diskutera med någon forskare ganska länge på bästa sändningstid…

  39. #10 Ulf, är böjd att hålla med dig. Jag hade anledning se över mina rörliga elpriser, Luleåenergi för perioden okt 2021 – mars 2022, de sex kallaste månaderna. Snitt 43 öre, max 75 öre (dec), min 28 öre (okt och mars). Före nät och skatter. I värsta Angela Merkel tider. Så klart fortsätter vi att med fantasiprojekt hålla Svenska kraftnät borta.

  40. Adepten

    Göran #34
    Det är mina erfarenheter av CO2 mätningar också. Andas man in i mätaren går den upp till max 5000 ppm. Även i garaget, som har dålig ventilation, har jag fått höga värden ca 2000 ppm.
    Min mätare mäter även TVOC, HCHO.

  41. Håkan Bergman

    Men herre jesus, varför skaffar man sig en CO₂-mätare och vad tror man om hur mätvärdena ska tolkas?

  42. Christer Janson

    Med anledning av Ann Löfving-Henriksson:s intressanta inlägg, 2022-04-19, beträffande;
    COP 26, Net Zero Watch och Framtiden, är min avsikt att här bidra med kort information om dels FN:s miljökonferens som hölls i Nairobi 1977, dels ytterligare information beträffande FN:s konferens om miljö och utveckling (Riokonferensen 1992) och då en viktig (avgörande?) anledning till bildandet av Klimatkonventionen (UNFCCC) i direkt samband med Riokonferensen.

    Kanske finns det anledning att fundera över följande;
    – Förekommer det paralleller i dagens FN-/IPCC-”arbete” med ”Klimatfrågan” vs ”gårdagens” ”Ökenspridningsfråga”?

    – Har ”torka” respektive ”ökenspridning”, historiskt använts som argument för att hävda olika ”särintressen” inom FN-sfären?
    —–
    Professor Ulf Helldén, (numera emeritus) vid Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap i Lund, ledde den första gruppen i världen (men han säger själv blygsamt ”i Sverige”) som redan under 70-talet, med hjälp av satellitdata/bilder från USA, började undersöka ökenutbredningen som på den tiden, av ”vetenskapen”, bedömdes vara närmast ett hot mot mänskligheten.

    Genom vetenskapliga studier kunde Ulf Helldén och hans kollegor/medarbetare redan i början av 80-talet, d.v.s. för ca. 40 år sedan, påvisa att begreppen ökenutbredningen/ökenspridning varit/är närmast att betrakta som en myt.
    Dock vågade han offentliggöra de nya och uppseendeväckande ”ökenrönen”, först efter ytterligare- och noggranna kontroller av inhämtade faktaunderlag, i mitten av 80-talet d.v.s. för ca. 35 år sedan.

    Så här i efterhand skulle man ju kunna förvänta sig (vilket även Ulf Helldén gjorde) att de positiva vetenskapliga rönen, vid den tiden skulle ta’s emot, om inte med ”stormande glädje” så i alla fall med en uttalad känsla av lättnad från de ”berörda” ländernas/regionernas FN-representanter.
    Så blev inte fallet!
    Ulf Helldén gick i ett uttalande 2008 så långt att han talade om ”ökenspridningsmaffia”.

    Uttalandet gjordes mer än 20 år efter det att han, i mitten av 80-talet, presenterat forskningsrönen om att ökenspridning inte pågick och motiverade sitt uttalande beträffande ”ökenspridningsmaffia” enligt följande;
    ”Det ligger i mångas intresse att upprätthålla bilden av ökenspridning.
    FN och biståndsorganisationer har folk anställda i projekt som i decennier jobbat för att motverka ökenspridningen och markförstörelsen.
    Nu motiverar de sin egen existens även om det kommer forskare och säger att det inte pågår någon ökenspridning att bekämpa”.

    Läs gärna hela artikeln (tyvärr nu ”bakom betalvägg”);
    ”Myt att öknar sprider sig”, publicerad i tidskriften Fokus, den 12 september 2008.
    https://www.fokus.se/2008/09/myt-att-oknar-sprider-sig/
    —–
    Ulf Helldén visste således 1992 mycket väl vad han talade om, likväl beslöt en majoritet av Riokonferensens deltagarländer, d.v.s. U-länderna, att bryta ut ”ökenfrågan” ur klimatdiskussionerna och bildade i stället en ”egen” FN-ökenkonvention med benämningen ”UN Convention to Compat Desertification (UNCCD).

    Anledningen till att man ”bröt ut” ”ökenfrågan” och bildade ökenkonventionen var, enligt Bo Kjellén, Sveriges chefsförhandlare under Riokonferensen, att;
    ”Många av länderna i Afrika hade hoppats på att det (Rio-konferensen) skulle leda till bland annat mycket större biståndsinsatser”.

    Trots att Ulf Helldén och hans forskningsteam, inför Rio-konferensen 1992, under närmare 7 års tid informerat om att någon ökenspridning/ökenutbredningen inte pågått/pågår, hävdade många av U-länderna ändå att det krävdes större anslag för bekämpning av ökenspridning/ökenutbredningen!!?

    Det ovan beskrivna är ett ovedersägligt bevis på hur olika intressegrupper (länder), inom FN och alla dess olika organ/”underorganisationer”, driver sina ekonomiska särintressen.
    ———-
    I radioinslaget; Forskningen som tog hål på myten om ökenspridning nedan, kommer du få hör Ulf Helldén bl.a. berätta om hur länders representanter ”höll upp händerna” och påstod att det egna landet var utsatt för ”ökenspridning” trots 1000-talet millimeters årlig nederbörd.
    Anledningen var naturligtvis att komma i åtnjutande av FN:s gigantiska och generösa ekonomiska anslag.

    Ulf Helldén nämner 2016 i det kommande radioinslaget även FN:s miljökonferens som hölls i Nairobi den 29 augusti – 9 september 1977.

    Det var den första riktigt stora miljökonferensen i världen och handlade enbart om ”ökenspridningen”.
    Han säger att;
    ”Slutdokumentet från den (konferensen) var att ökenspridningen är ett hot mot jorden, ett av de större hoten mot jorden”.
    Du kan själv i programmet; Forskningen som tog hål på myten om ökenspridning, från 2016, publicerat av SR P1 Vetenskapsradion,
    höra Ulf Helldén berätta om detta samt ”hur det hela begav sig”.
    https://sverigesradio.se/avsnitt/718046
    —–
    Beträffande alla de framtida ”vetenskapliga” hot, ja ….närmast ”domedagsprofetior” som framgick i Nairobi-konferensens slutdokument 1977, konstaterar Ulf Helldén i november 2020 (d.v.s. 43 år senare) följande;
    – ”Inga av påståendena från konferensen i Nairobi gick att belägga!”
    ”Faked News för att använda ett modernt uttryck”.

    Han tillägger;
    ”Själv tror jag att vi har en bra framtid trots variationer och förändringar i jordens klimat genom tiderna”.
    ————————–
    Christer Janson

  43. Adepten

    Håkan Bergman #41
    Det är en förvärvad ”yrkesskada” efter alla utförda mätningar i mitt medicintekniska yrkesliv 😉
    Koldioxid är både en förutsättning för liv på jorden men i för höga koncentrationer rent dödlig för människor och djur. Redan vid 5000 ppm i inandningsluften kan vissa personer, med hög ämnesomsättning, bli medvetslös och vid högre halter finns stor risk för kvävning. Redan vid 1000 ppm uppstår det en syreskuld som minskar den mentala beslutsförmågan. Därför kan det vara viktigt att veta CO2 halten i den luft man inandas.

  44. Karl Erik R

    #42 Adepten

    Arbetsmiljöverket är mer liberala än vad du är. Under en normal arbetsdag på 8 timmar tillåts 5000 ppm i genomsnitt. Korttidsvärdet under 15 minuter är 10000 ppm.

    Wikipedia säger att halter på 70000 till 100000 ppm kan leda till medvetslöshet.

    Klart högre än dina siffror.

  45. Göran J

    Håkan Bergman #41
    Använder min mätare till bl.a. till att kolla ventilation. Men den går ju även att använda till andra saker 😆

    Att just koldioxid används som indikator på bristfälligt inomhusklimat beror på att detta till stor del påverkas av människor. Det blir därför en bra måttstock när man vill kontrollera om rätt antal människor vistas i en lokal sett till ventilationens kapacitet. Normalt ska CO2-nivån ligga på 600-800 ppm i en väl ventilerad lokal. Utomhus är CO2-nivån runt 400 ppm.

    Det är viktigt att poängtera att 1000 ppm inte på något sätt är skadligt för hälsan. En människas andningsfrekvens blir påverkad först vid en koldioxidnivå på 20 000 ppm. Först vid 100 000 ppm är koldioxidnivån dödlig.

  46. hans Erik Hällström

    #42, 43, 44

    Arbetsmiljöverket ger en missvisande bild av koldioxidens effekter på människan. De tar inte tillräckligt stor hänsyn till tidsfaktorn. Koldioxid löser sig i blodet som påverkas – acidolys. Effekten beror sedan också av människans aktivitetsnivå

    Karl Erik R, att formulera sig som att 100.000 ppm (10%,) ”KAN leda till medvetslöshet” är klart missvisande!

    Det är korrekt som Göran J skriver att detta är en dödlig nivå – dock inte ”omedelbart”. Tiden man vistas i den halten är avgörande

    Vill passa på att avliva myten om ”migranterna dog av syrebrist” när de lämnades inlåsta i container utan ventilation. När halva syremängden förbrukats och halten alltså är nere på kring 10% är syrehalten ännu fullt tillräcklig. Den lämpar sig dock inte för hög muskelaktivitet – jämför bergsbestigning.

    Men då har halten nått 10% och personerna är redan dödligt förgiftade.

    Det finns hur många undersökningar som helst på hur skolelevers inlärningsresultat påverkas av halter över 1000 ppm i lokalen. Vädra på rasten!

  47. tty

    Apropå utandningsluft så är ca 40 000 ppm normalt, helt enkelt för att det är den nivå som vår andningsreflex styr på.

    Omedelbart efter en inandning har halten i lungorna sjunkit till ca 20 000 ppm, och när den åter når 40 000 ppm så får andningsreflexen oss att andas ut.

    Om man medvetet förstärker utandningen och blåser ut så mycket man kan av lunginnehållet kan man momentant få ned halten i lungorna till ca 10 000 ppm. Lägre koldioxidhalt än så har alltså ingen av oss någonsin upplevt. Detta kan vara värt att komma ihåg när man ser uppgifter om att koldioxidhalter på några tusen ppm skulle vara farligt.

    Att medvetet blåsa ut luften ur lungorna vid utandningen är f ö ett användbart trick när man befinner sig på hög höjd, det ökar syreupptagningen märkbart.

    Det är det faktum att andningsreflexen enbart styr på koldioxidhalten som gör syrebrist (hypoxi) så lömskt. Man känner egentligen inget alls, utan ”somnar” bara.

  48. Magma

    #30 Mats K.
    Du har naturligtvis helt rätt i att vi inte kan lägga allt ansvar på Elsa W och Ericson i U, alla som kan måste dra sitt strå till stacken.
    Vad jag menar är att vi måste nå politikerna och för att göra det måste vi ta oss in på deras spelplan och med alla medel försöka föra över debatten till att förr handla om konsekvenser för väljarbasen än om tiondels grader på 10 års sikt – först då kan vi nå verkliga resultat.

  49. Alrik

    Jag måste ställa en fråga. SVT o SR publicerar att det är varmt i Indien .Må så vara ,men jag har för mig att jag har läst här på bloggen .tty?, att den indiska halvön är jordens varmaste plats. Har dom en agenda för pub. ? Jag bara ställer frågan.

  50. Karl Erik R

    #46 Hans Erik Hällström

    Jag citerade bara Wikipedia avseende möjlig effekt när CO2 ligger i intervallet 70000 – 100000 ppm.

    Arbetsmiljöverkets siffror tror jag att vi kan lita på. De brukar också ha en säkerhetsmarginal. Wikipedia kan behöva korrigeras vilket säkert gäller många andra ämnen.

  51. Ulf

    12,14,

    Jo marknadspriser är det, ingen tittar längre på produktionspriser.

    Men om nätet byggs ut dör tokprojekten i norr, eftersom elpriserna jämnas ut och projekten bygger på gratis el. Frågan är egentligen hur detta kan pågå i ett demokratiskt land med fri media? Ingen pratar om det uppenbara. Vad är bäst för Sverige?

  52. tty

    #49

    Ja den här tiden på året, innan sommarmonsunen kommer igång är den Indiska halvön, i synnerhet den norra delen en av världens hetaste platser. Det är väl egentligen bara Sahel i Afrika som konkurrerar. Lite längre fram på säsongen är dock södra Irak-Khuzistan ännu varmare. Indien har p g a monsunen den egendomligheten att våren är betydligt varmare än sommaren, och monsunen är lika efterlängtad som sommarvärmen är hos oss.

    Och, ja det har varit varmare än normalt i Indien i år. Mars var den varmaste på mer än 10 år.

    Frågan är om värmen innebär att sommarmonsunen kommer igång tidigare. Det är ju det stationära värmelågtrycket över Asien som ”drar in” monsunregnet över land, men än så länge ligger nog den intertropiska konvergensen alltför långt söderut.

  53. tty

    #49

    Apropå värmen i Indien kan det också vara värt att notera att havsisen i Norra Ishavet är den största på ett årtionde, vilket jag dock inte tror att SR/SVT har tagit upp.

  54. Ann Löfving-Henriksson

    # 42 Tack Christer Jansson för tung kommentar kring kampen mellan vetenskapen, här ökenfrågan men även mera allmänt, och stålarna i klimatfrågan. Jag såg kommentaren först nu och timmen är sen, ska läsa mer noggrant när morgonen gryr och hjärnan utvilad. Ökenfrågan för även tankarna vidare till mina två frågor # 1 på den här tråden.

  55. Anders

    Träffade idag en 40-årig relativt skärpt naturvetenskapligt skolad akademiker som jag haft som elev. Efter ett långt samtal om natur, miljö, klimat och politik förstod jag att han var klimathotstroende. Utan att här i detalj gå in på vilka ämnesområden vi berörde, fick jag en känsla av att klimatfrågan kan vara en generationsfråga. Är du yngre än 50 är du sannolikt klimatorolig. Vi andra är det inte. Har jag fel i min spaning?

  56. tty

    #43-46

    Amerikanska flottan tillåter 8000 ppm CO2 under obegränsad tid i ubåtar, utan några kända problem. NASA säger 7000 ppm.

    Här finns en mycket utförlig utredning i ämnet:

    https://nap.nationalacademies.org/catalog/11170/emergency-and-continuous-exposure-guidance-levels-for-selected-submarine-contaminants

  57. Björn

    Christer Jansson [42]; Mycket intressant information. Det hela rullar på vidare med klimatfrågan. Så klart är dessa U-länder drabbade av ”klimatförändringarna” som är orsakade av I-länderna. FNs medlemsländer är ju en majoritet av U-länder med orealistiska och omättliga krav på andras bistånd. Det hela är ju sanslöst när man betänker att Kina med sina nästan 30% av CO2-emissionen inkluderas i denna behövande och kravställande skara genom IPCC i Paris. Denna snedvridning måste uppmärksammas av västvärldens ekonomer, för klimatfrågan i sig har vetenskapligt fullständigt spårat ut. Källan till våra ökande energipriser är just denna vetenskapliga urspårning.

  58. hans Erik Hällström

    #47 tty, #56 tty

    Visst andas vi ut ungefär 4%-ig luft m.a.p. koldioxid. Men vi andas definitivt inte in 2%-ig luft m.a.p koldioxid långvarigt. Det kan vi göra kortvarigt genom att andas ut och in i en påse för att nå vissa terapeutiska effekter!

    Det knepiga är tidsfaktorn. Och vad man menar med effekter.

    Inlärning påverkas enligt många gamla undersökningar efter dagslånga exponeringar för koldioxidhalter på ett par tusen ppm. Några fysiologiska effekter i övrigt har ej rapporterats. Mätte NASA inlärning är en fråga man kan ställa sig. Samtidigt som man kan undra om någon annan faktor påverkades av den dåliga ventilationen av skolsalarna. Möjligt, men tror inte det.

    Det må vara hur som helst med den saken, faktum är att tiodubbla halten – 25.000 ppm (2,5%) ger huvudvärk efter ett par timmar. Och 10% är dödligt om tiden är tillräcklig.

    Jag envisas därför med att tidsfaktorn är mycket betydelsefull. Och fysisk aktivitetsnivå

    Vi har inte en ppm-mätare för koldioxid i lungorna. Det som styr är pH i blodet. När det sjunker på grund av att koldioxid från förbränningen stiger i blodet triggas utandningsreflexen. Samtidigt påverkas syrets löslighet i blodet av den ökade koldioxidhalten vilket tillför syre till den lokala förbränningen.

    Människan är som alla djur anpassningsbar fysiologiskt. Väsentliga förändringar kräver dock lång tid. Vi brukar här på bloggen diskutera halten koldioxid i luften nu och förr.

    Vi tål säkert de halter NASA och ubåtar säger viss tid. Men marginalen till toxiska nivåer är inte stor! Vilket kan vara bra att veta.

  59. Bubo

    #55 Anders samt ang CO2

    Det som vi som människor normalt reagerar först på vid dålig ventilation är lukten eller för hög temperatur. Lukten i ett rum med många människor skulle bli outhärdlig långt innan höga CO2-halter. Men som adepten säger så är vi människor de som både ger lukt och CO2 i rummet. Eftersom illalukt är svårt att mäta men CO2 enkelt används CO2 som en proxymätare av lukt, över 1000 ppm brukar anses schablonmässigt vara gränsen för när vi upplever lukten som dålig (men det är ju såklart inte CO2 som luktar, bara att mängden luktämnen då nått oacceptabel nivå). Hur det luktar i en ubåt vill jag inte veta.

    Anledningen till att folk under 50 år är mer oroliga är troligen ett tecken på Plancks princip (efter Max Planck) https://en.wikipedia.org/wiki/Planck%27s_principle

    Den säger i princip att vetenskapen avancerar en begravning i taget. De som inte tror på klimathotet är äldre och snart döda (låter trist men är ju ett obestridligt fakta) medan de yngre som växer upp är uppvuxna med klimathotet.

  60. Ulf

    Anders 55,

    Själv drar jag gränsen mellan de som verkligen förstår vad järnridån och Berlinmuren stod för. Tyvärr har yngre generationer ingen förståelse för detta. Historielektionerna har misslyckats.
    Man kan hoppas de lär sig något av kriget i Ukraina. Tyvärr är rapporteringen även här väldigt konstig. Putin jämförs med Hitler istället för det självklara valet Stalin. Stalin är för övrigt ryssarnas största historiska idol, enligt opinionsundersökningar. Det säger en del.
    Folk under 40 år tycks sakna viktiga beståndsdelar för att kunna analysera världen. Är det vårt fel? Ja nog tycker jag att vi lärt ut detta på ett mycket dåligt sätt.
    Det blir inte bättre när så många förnekar den uppenbara kopplingen mellan EUs klimatpolitik och beroendet av rysk gas. Istället försöker man än en gång skriva om verkligheten.

  61. Ivar Andersson

    Christer Jansson [42]; Mycket intressant information.
    Utan klimathotet kan inte de odemokratiska länderna kräva västvärlden på kompensation för att vädret och klimatet varierar. FN och framförallt IPCC är korrupta organisationen som Sverige älskar och slösar skattemedel på för att visa sig duktiga.

  62. Göran S

    Nordens glaciärer?
    Konstaterande: Skandinaviens glaciärer, även Josterdalsbreen, kan rimligen antagas vara yngre än 5000 år, dvs. ej rester från istiden vilket allmänheten tror. För 6000 år sedan var det +3C varmare och havsnivån var 3m högre än idag. under den Atlantiska värmeperioden 6800 – 3800 f. Kr, dvs. havet har inte successivt stigit och klimatet har varierat.. Sug på den klimathotreligiösa!
    Ref. se nedan påståenden:

    tty
    11:39, 2022-01-06 (klimatupplysningen)
    Det kan vara värt att veta att hittills är det bara fyra glaciärer utanför Antarktis och (huvudisen på) Grönland som med säkerhet har konstaterats överlevt den postglaciala värmetiden, nämligen Barnes Ice Cap på Baffins Land, Iskalotten på Devon Island, ishättan på Renlandplatån i Östgrönland och Guliyaglaciären i Himalaya.
    – – –
    Ref2:
    ”4 000 år f. Kr. nådde värmeperioden sitt maximum med en medeltemperatur som låg tre grader högre än idag. Vattennivån i haven steg och låg ca 2 000 år f. Kr. omkring tre meter högre än nuvarande nivå, vilket förklarar varför flera antika lämningar efter hamnar nu ligger långt uppe på land. En värmetopp inträffade också mellan åren 800 och 1250 e.Kr., vilket gjorde att vikingarna i behagligt klimat kunde segla till Grönland, där kusttrakterna grönskade (därav namnet!”

    https://www.svensktidskrift.se/mot-varmare-tider/

  63. Lars Cornell

    #13 Magma mfl. ”Är då klimatet en naturvetenskaplig fråga eller en politisk fråga … ”

    Granskningsnämnden har avslagit Elsa Widdings anmälan. Därmed är Granskningsnämnden ett hot mot vår på demokrati grundade samhällsskick.

    MO. Medieombudsmannen uppför sig betydligt bättre. De refererar bra och ger berättigad kritik.
    ”Anmälarens kritik framstår som riktad mot mediers, och i detta fall SVT:s rapportering, och mot samhällsdiskussionen om klimatforskningens resultat i stort.
    Detta kan dock inte prövas av MO.”

    Jag är samtidigt kritisk till Elsa och andra för att inte vara tillräckligt tydliga. Ofta drunknar enkla budskap i ordflöde och långa utläggningar som inte når särskilt många.

    Frågan om vi skall utgå från FN-chefens, Johan Rockströms, SVTs mfl propagandadokument SMP eller från IPCC vetenskapliga dokument AR5 och AR6 WGI blir aldrig tydlig. Det senaste dokumentet (det vetenskapliga) är det inte många som känner till eftersom Sveriges journalister inte berättar om det för Sveriges folk.

    Underförstått förmedlar SVT och gammelmedia uppfattningen att SPM är detsamma som vetenskap. DET måste vi protestera mot så att det hörs i varje stuga.

    https://www.klimatkarusellen.se/post/medieombudsmannens-beslut
    https://www.klimatkarusellen.se/post/granskningsnämndens-beslut

  64. Anders

    SR:s ”Vetenskapsradion, På djupet” summerar häromdagen den kärnkraftsförnekande tillämpningen av den nya klimathotsreligionen så här: ”Sverige behöver massor av ny elkraft, och om vi snabbt ska bygga ut produktionen av fossilfri el så är det vindkraft som gäller.”

    Sedan låter man den politiskt korrekte ”fågelforskaren” i Lund som under de ca 20 år jag följt honom dominerat i vindkraftsreportage om fåglar, men aldrig uttalat sig negativt till någon enda vindkraftsanläggning. Istället har han i svepande ordalag ständigt tonat ned reella och stora problem med rotorbladsmortalitet, habitatförlust och undanträngning. Och belönats med det ena utredningsuppdraget efter det andra från den ”gröna” sköna statsapparaten. Varför tänker jag på ordstävet: Man biter inte den hand som föder en… Lyssna gärna själva: https://sverigesradio.se/avsnitt/framtidens-elproduktion-som-alla-vill-ha-nagon-annanstans

  65. Håkan Bergman

    Anders #64
    Jag tycker man kan spåra en begynnande desperation i vindkraftsbranschen. Nu handlar det inte om att vindkraften är billigare eller klimatsmartare än kärnkraften utan om att vindkraften, även havsbaserad sån, kan byggas fortare än kärnkraft. Förutsatt alltså att man lyckas i sin kampanj för att göra tillståndsprocessen enklare för vindkraften, men det vet vi nog inte för svensk del förrän efter valet. Och inget tillstånd, ingen finansieríng, det kan mycket väl bli så att ett eller flera kärnkraftsprojekt i Europa får grönt ljus och kan börja konkurrera om investeringarna, i synnerhet nu när kärnkraften klassas som förnybar enligt EU. Allt som kan skapa tvivel hos investerare om vindkraftens förträfflighet mottages tacksamt.
    Upptäckte att C-More just lagt ut en dansk tv-serie ”Bedrägeriet” som handlar om ett vindkraftsbolag, ska bygga på verkliga händelser, men det vet vi ju hur det brukar se ut. Hoppas den blir en tittarsuccé.

  66. Anders

    #65 ”Bebrägeriet” – ska bli intressant att följa! Anar kopplingar till likaledes danska succén ”Follow the money” som vågade spegla de mörka krafterna under den ”gröna” ytan.

  67. Håkan Bergman

    Det är sannerligen inte lätt att vara tysk politiker i dessa tider, Politico fortsätter syna dom, nu ”The Dirty Dozen”.
    https://www.politico.eu/article/blame-germany-russia-policy/
    Undrar hur länge dom gröna ska komma undan med snacket att allt beror på att man byggt för lite förnybart?
    Tyskarna, som drar oljeembargot i långbänk, jobbar för sanktioner mot rysk kärnkraftsexport.
    https://www.politico.eu/article/russia-nuclear-power-uranium-plants-europe-imports-germany-sanctions-ukraine-war/
    Kan bli jobb och pengar till Västerås där tekniken och kunskapen finns på Westinghouse bränslefabrik för att tillverka bränsleelement till Rosatoms reaktorer.