Vindkraftsdebatten fortsätter över hela landet. Artikeln om det kommunala vetot har publicerats i en mängd tidningar, tex:
Länstidningen Östersund
Replik på Svensk Vindenergis replik i Östersundsposten, Västerbottenskuriren, Piteåtidningen och Uppsala Nya Tidning har nu alla besvarats, se tex:
Uppsala Nya tidning
Östersundsposten
Svensk Vindenergis replik angående fastighetsvärden har nu också besvarats förutom på Teknikdebatt även i gårdagens Göteborgsposten:
Göteborgsposten
Därmed avslutas nu sannolikt rundan om det kommunala vetot och fastighetsvärdena. Debatter i vissa lokaltidningar pågår fortfarande. Vissa av dessa saknar nätutgåva så där är jag beroende av våra flitiga medlemmar i Föreningen Svenskt Landskapsskydd (www.landskapsskydd.se) som svarar för underrättelsetjänsten ute i landet. Jag kommer nu att kasta mig över nästa ämnesområde inom ramen för vindkraften. Jag hoppas kunna återrapportera detta inom kort.
Här är en som tror på Carlgren:
http://ltz.se/ledaredebatt/debatt/1.2455818-inte-blasta-pa-vindkraft
Bondfångeri?
Så här skriver Telge Energi!I våra elavtal gömmer sig ingen smutsig kolkraft. Vi säljer bara el från vind och vatten. Du väljer vilken blandning som passar dig bäst: 100 % vind eller 10 % vind och 90 % vatten.Vi köper in vindkraften till alla våra kunder direkt från vindkraftproducenterna. Det garanterar att vinden i ditt avtal kommer från några av våra samarbetspartners som till exempel Slitevind och o2 Produktion.
Telge Energi har valt att satsa på förnyelsebar energi. Hos oss får du alltid Ren El från vind och vatten. De är oändliga energikällor, har en god utvecklingspotential och bidrar inte till växthuseffekten.
Den el som kommer i ditt eluttag är en blandning av flera olika energikällor, så kallad Nordisk mix. Så hur går det ihop med att den el du köper från oss bara kommer från vind och vatten? Jo, genom att välja vind och vatten är du med och påverkar utbyggnaden av först och främst vindkraften så att allt fler får vind-el i sina eluttag. Idag finns inte nog många vindkraftverk för att producera tillräckligt med vind-el till alla som vill ha.
Väljer du enbart vind-el sparar du som bor i en normalstor villa 13 ton koldioxid på ett år (beräknat på 20 000 kWh). Eftersom priset på den nordiska elbörsen Nord Pool sätts efter den sist tillverkade kilowattimmen (marginalprissättning) och kolkraften är dyrast att producera, är det just kolkraften som trängs undan till förmån för mer miljövänliga energislag, som till exempel vindkraft.
vindstat.nu
Ger facit
Jonny, du är verkligen imponerande flitig. Ni lägger fullkomliga bombmattor över hela landet. Bravo!
Man undrar när detta på allvar skall nå de stora etermedierna? Än så länge är det ju bara folket som gör uppror.
Nr 2
Att med vindkraft spara 13 to CO2, är villfarelse.
Kärnkrafts -och vattenkrafts El ger under dess livscykel 2-3 gram CO2 per KWh. Kolkrafts El ger under dess livscykel ca 570 g CO2 per KWh. Det du skriver är just bondfångeri.
skogsarbetaren
Nu gäller det bara att få en de sista centerutposterna att ta sig samman:
http://www.skanskan.se/article/20101030/OPINION/710309977/1061/OPINION/*/vindkraften-ar-viktig-for-var-elforsorjning
Jag håller tummarna, Jonny!
Instämmer! Telge energi har länge kört stenhårt med vinkraft och en helt oseriös marnadsföring. Nu skall dom även investera sitt kapital i eget vindkraftverk. Säg upp dessa skojare!
#3 instämmer om bombmattan och det som gläder mest är att i kommentarerna dominerar VKVkritiska röster. Väldigt få håller på vindkraften.
Efterlyser dig som kan Excel!
Vill att vindstat.nu :s månadsuppgifter blir tydligare!
http://www.vindstat.nu/AllMonth.xls
När skall alla Gröna, SNF, WWF och beslutsfattare inse hur lite vindsnurror kan bidraga med!
Röj Djurgården, det finns plats för 10 st vindsnurror av de tusentals som någon vill att det skall byggas i Norrland?
Vindsnurror i Norrland kan enbart bidra med värme i el-kablarna. Svenska Kraftnät kan inte reglera intermittent energi!
Det är inte enbart alla människor som blir drabbade i sin närhet av tokeriet!
http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/193197
DV #5
Glöm Skånska Dagbladet och kolla i stället dagens ledare i Kvällsposten: Kärnkraft och krockkuddar
CO2 utsläppen är givna av utsläppstaket via EU-ETS. Utsläppen av CO2 påverkas ej om vi så byter till vindel i hela Sverige, oavsett vad de danska kolkraftverken gör. Detta är riktigt bondfångeri. Antingen förstår inte Telge energi hur EU-ETS fungerar, eller så luras man. Det trängs undan kolkraft => utsläppsrätter som köps av någon annan => utsläpp någon annanstans.
Norsk drapa av vindkraften
Ett inlägg av PellePeak på oljepris.se
” http://www.oljekrisa.no/vindkraft%20okt%2010.htm
Se även
http://www.tu.no/energi/article112447.ece
Edit: ”drapa” var kanske inte ett lyckat ordval, skulle snarare stått ”sågning vid fotknölarna” :-)”
Allas vår ”PG” har hamnat i ”vinst-stilla” och pensionärernas Tredje AP-fond är grön-el-lurade:
”..ckså vindkraftsbolaget Arise Windpower, där förra Volvochefen Pehr G Gyllenhammar är styrelseordförande och aktieägare, hör till de största börsrysarna.
Åtta månader efter börsintroduktionen har 25 procent av företagets aktievärde blåst bort, konstaterar DN.
Pehr Gyllenhammars eget innehav i Arise har tappat 6 miljoner kronor i värde. Ännu större förlorare är dock Tredje AP-fonden med Kerstin Hessius, tidigare anställd på Stockholmsbörsen, som storägare.
http://www.affarsvarlden.se/hem/bank_finans/article817299.ece
Mr. G # 12
Att Gyllenhammar chansar på ett privat klipp inom en konstgjord el-funktion som vindkraft är kanske lätt att förstå!
Men hur kan AP-fonden göra det?
Lätt att ”betala” med andras pengar!
Det innehåller solceller, vindkraftverk och energilager. Nu har Japans första smarta elnät tagits i drift på ön Miyakojima i Stilla havet.
Stadsdel i Stockholm får smart elnät
Nu vill ABB vara med och bygga de smarta elnäten
behöver svenska visionerderna skenar i smart grid-projekt
Länkar
Läs mer på IEC E-TECH: Japanese testing mass introduction of renewable energy on microgrid
Systemet som nu testas på den lilla ön med 55 000 innevånare innehåller solcellsanläggningar och batterilager, som kopplats samman med Miyakjimas befintliga två värmekraftverk, en gasturbinanläggning och fem vindkraftverk.
Batterierna används för att utjämna toppar och svackor, eftersom produktionen från vindkraftverken och solcellerna varierar kraftigt.
Fram till i dag har Miyakojima använt värmekraftverken för att täcka upp när vindkraftverken stått stilla.
Bakom projektet står Toshiba och Okinawa Electric Power Company, enligt den japanska tidningen Nikkei och uppgifter i ett nyhetsbrev från Sweden-Japan Foundation.
Förutom solcellerna och batterierna kommer Toshiba att leverera kraftkonditionerare, kommunikationssystem och ett IT-system som övervakar efterfrågan och tillgång på energi.
I det nya nätet ska bolagen bland annat testa hur man hanterar spänningsökningar och tar hand om överskottsenergi.
Solenergin ska hämtas från ett solkraftverk på 3 MW och från flera mindre solcellsanläggningar. Tanken är att de mindre anläggningarna ska styras som om de var uppsatta vid fabriker och bostäder (vilket de inte är i verkligheten).
Ett natrium/svavelbatteri på 4 MW ansluts till distributionsnätet och ett 200 kW litiumjonbatteri användas i lokalnätet vid bostäderna.
Miyakojima är huvudön i ögruppen Miyakoöarna i nordvästra Stilla havet. Öarna tillhör Japan.
Enligt Nikkei planerar den japanska regeringen att ge stora stöd till nya solkraftverk och andra solcellsanläggningar. Målet är att tiodubbla produktionen fram till 2020.
För att det ska bli verklighet krävs ny, intelligenta elnät av den typ som nu testas på Miyakojima.
Just nu väntar ABB och Vattenfall på pengar från Energimyndigheten för att bygga upp ett liknande testnät på Gotland.
Finns det inga kloka längre?
Kan Telge köpa el utanför Nordpool utan att själva producera el.
Är ett förslag att bilda FolketsEl och köpa el till bättre pris! 😉
Skadeglädjen är den enda sanna…. Gyllenhammars sexmiljonersförlust på vindkraften hoppas jag skall leda till att folk börjar tänka efter före. Carlgren lär väl dock inte fatta?
Läsvärt från Ross McKitrick (2010-10-31):
http://rossmckitrick.weebly.com/uploads/4/8/0/8/4808045/mckitrick_windconference.pdf
Mvh/TJ
Vindkraften är inte lönsam utan subventioner och kan inte byggas ut enligt det klimatprogrammet eftersom det inte är realistiskt, genomförbart och trovärdigt.
EU:s har satt som krav att andelen förnybar el ska öka från 40 till 49 procent senast år 2020 i Sverige. Intresset för vindkraften har därför kommit i fokus. Vattenkraften och Fjärrvärmenätet når om några år produktionstaket och kommer fram tills det bara kunna leverera cirka 5 nya terawattimmar.
Riksdagen har tidigare satt vindkraftens planeringsmål för att kunna planera för utbyggnaden till 10 terawattimmar fram till 2015.
EU: s klimatmål är att 20 procent av energin ska produceras av förnybara källor. Det vill säga främst vattenkraft, sol och vind. I Sverige vill Energimyndigheten att dagens 800 vindkraftverk, som producerar 1,4 terawattimmar, ska öka i antal och år 2015 producera 10 TWh och år 2020 ha ökat till 24 TWh.
Tyskland och Spanien har varit snabbast att införa tekniken och producerar i dag 30 respektive 24 TWh. Fortsätter vindkraftsproducerad el att subventioneras kan antalet vindsnurror i Sverige öka kraftigt.
De stora tillverkarna av vindkraftverk är danska Vestas Wind, spanska Gamesa, amerikanska GE Wind, tyska Enercon, Siemens, Nordex och Repower. Tillsammans med indiska Suzlon har de 90 procent av världsmarknaden där Sverige ännu så länge är en förhållandevis vit fläck på kartan.
Svenska Morphic har lierat sig med den finska turbintillverkaren Winwin D och ska bygga torn till kraftverken tillsammans med Peab. En annan svensk tornbyggare är Enercons svenska dotterbolag, med teknikrötterna i Kockums fartygsbyggande. Winwin D har sålt 150 vindkraftverk, Vestas 34.000 och Gamesa 20 000 totalt. Energimyndigheten och branschorganisationen Svensk Vindkraft uttalade i våras att målet är alldeles för snålt tilltaget. Energimyndigheten vill öka målet till 30 terawattimmar till år 2020 och Svensk vindkraft till 25 terawattimmar.
Energimyndighetens förslag har varit på remiss. Regeringen har inte uttalat sig förrän nu.
En förutsättning för investeringarna för vindkraftbolagen är elcertifikatsystemet. Systemet subventionerar alternativ energi och säkerställer lönsamhet i vindkraftsprojekten. Subventionerna gäller fram till 2016 och gränsen är satt till 17 terawattimmar.
När skall regeringen sluta med konstgjord andning?
Ovan skickat till regeringen!
Intressanta fakta från fransk elproduktion:
(jfr gärna produktionen vs vkv – slutet av artikeln)
http://www.world-nuclear-news.org/C-French_reactor_reaches_generation_landmark-0211104.html
Mvh/TJ
Jonny, idag blev du publicerad i SKD, en av de få kvarvarande center redutter. Jag gratulerar! 🙂