På de flesta håll här i södra Sverige så blev det en grön Jul i år. Kälk- och skidbackarna står tomma. Och regnigt och blåsigt har det också varit. Annat var det här i Linköping förra december, med många minusgrader och snö överallt.
I själva verket är den traditionella vita julen inte alls så vanlig som man kanske helst vill minnas den som. Det är bara på några få ställen i Norrland som man verkligen kan vara säker på att få en vit Jul. Här är SMHI:s sammanställning för olika orter sedan 1900:
(Klicka för en större bild)
Aftonbladet, SvD, DN
Ingemar Nordin
Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
Ingemar, mer grönt, suck!
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/skapa-en-nordisk-bank-for-gron-tillvaxt_8853404.svd
1 Rosenhane 2013/12/29 kl. 14:54
Denna länk är en bekräftelse på att gröna fantasier fortfarande framförs som någon sort sanning!
Har just tittat och lyssnat på denna länk ifrån Peter Stilbs,
http://www.youtube.com/results?search_query=Debatt+070916&sm=3
och upplever att tiden står stilla!
Men vad tusan är ”Jordens vänner” för ovänner! Tittade på deras hemsida, den är skrämmande.
Jesses #1 vilket härke. Fyra organisationer som delar samma hus i Helsingfors och knappt vet om varandra. NIB den äldsta har funnits i snart 40 år och inget fått upp på banan. Kommer ni ihåg när Bodström d.ä. trampade igenom och ska(u))ffades undan som ambassadör i Oslo. Norrmännen blev redigt arga över den förolämpningen. Så här står det i ambassadörens förslag:
”Genom att de nordiska finansinstitutionerna tillkommit vid olika tidpunkter och med skilda utgångspunkter har de delvis olika ägarstruktur, mandat, finansiering, landinriktning mm. Men det är fler viktiga frågor som förenar. Det gäller inte minst deras tydliga policyriktlinjer för utlåningen om stöd till grön tillväxt, krav på företagens samhällsansvar med stor hänsyn till skäliga arbetsvillkor, genusfrågor och mänskliga rättigheter. Det vill säga sådana ”värden” som internationellt förknippas med den framgångsrika ”nordiska modellen”. ”
Det handlar om en avstjälpningsplats för förbrukade politiker och havererade generaldirektörer. I stället för att kasta friska pengar i detta svarta hål bör man lägga ner sk**en direkt. Ambassadören bör upplysas om att satsningar på grön teknik kombinerat med genuseri är värsta sortens Ebberöds bank. Idén att ”Norden” skall lysa som en fyrbåk och gå före som ett exempel för alla andra är livsfarlig och bör anfallas med eldkastare. Ge Riksrevisionen en egen JAS med kapacitet för att bära napalm!
Howard bloom pratar om klimatet igen:
http://www.youtube.com/watch?v=0AQ96NSrXM0
Vi måste undvika global nedkylning, säger Howard.
Jag ser att Visby åren 1900-1912 hade 11 gröna jular och 2 med snö, varav en med mer än 10 cm. Medan åren 2000-2012 var det 8 gröna jular och 5 med snö, alla med mer än 10 cm.
Ingemar
Jag har tittat på denna bild och motsvarande under en lång tid. Hur jag än vrider och vänder på den är det praktiskt omöjligt att se någon trend och inte ens TVs väderexperter kan se någon robust trend. Och finns det en sådan så får man vända sig till de verkligt avancerade statistiska experterna. Inte heller kan jag se några solcykler men jag är säker på att Björn omedelbart kan identifiera dessa.
De sk gröna investeringarna och den sk gröna skatteväxlingen är ett favorittema för många politiker och deras helpershelpers. Mitt intryck är att de om något har varit ett stort misslyckande. För politiker har de fördelen att vara vaga och diffusa ( räknas skiffer gas som en grön investering som råkar vara en av de få energiinvesteringar som har varit positivt för ekonomin under den senaste tiden?) så att de kan lägga händerna på ännu mer av medborgarnas tillgångar utan att dessa förstår vad som håller på att hända. Det bästa man kunde göra vore att sluta med dylikt trams och införa en sk rak skatt som har fungerat utmärkt så vitt jag förstår i Baltikum och andra länder i Östeuropa. Ett parti som för fram ett förslag på en rak skatt med en rimlig %-sats på 20-25% kommer omedelbart att få min röst. Pengar behövs i första hand för kreativa människor som därigenom kan bidraga till att lösa världens energi och miljöproblem och andra utmaningar. Det viktigaste är att reducera det politiska inflytandet inte att öka det.
LennartB
Lennart B #6,
Lennart B #6,
Nej, det är sannerligen inte lätt att se några trender. Ändå tycker man att snötäcket på juldagsmorgon borde vara en god klimatindikator – lika OK som t.ex. trädringar.
Jag tycker mig dock skönja att vi hade snötäcke (vitt) långt ned i landet mellan 1905-1920. Och sedan en ny ungefär likadan period mellan 1955- 1990. År 1991 och 2010 är de enda år då landet varit helt täckt med snö på juldagen.
Någon korrelation med den globala temperaturen är dock svår att se.
Lennart B i #36:
”Hur jag än vrider och vänder på den är det praktiskt omöjligt att se någon trend”
Du måste lyssna mer på hur alarmisterna resonerar. De gör en stor sak av hur rekordår klustrar sig (de nio varmaste åren blah blah blah”. I diagrammet ser vi tydligt att de enda åren med rejält täckande snö på julafton i hela landet är 1981 och 2010! Det vill säga under de senaste 30 procenten av serien! Det finns experter här bland kommentatorerna som anser att två datapunkter räcker för att bekräfta en positiv trend. Snart har vi vita jular jämt! 😉
Med en allvarligare ton: Det började som ett skämt om fastfrusna stackare som letade global uppvärmning utanför Antarktis. Nu kommer nya larm och läget är faktiskt kritiskt… ölen är snart slut!
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/larm-fran-fastfruset-skepp-olen-snart-slut_8857610.svd
”Nu kommer nya larm och läget är faktiskt kritiskt… ölen är snart slut!”
äntligen ett larm som har verklighetsbakgrund 😉
Intressant. Minns vintrar från sent 60-tal. Tidigt 1900-tal tycks ha varit lite snöigare under julen. I så fall sammanföll väl lokalt väder här just de datumen med en svacka i jordens temperatur något decennium in i seklet (som i sin tur sammanföll med låg solaktivitet, om man gillar den hypotesen?)?
Pär Green, intressant youtubelänk. Hade debatten kommit till stånd i dag — när kanske twitterstormar styr debattämnen?
(OT: Lite omständligt, som att kliva i djup snö, är att twittra eller facebook:a denna post. Föreslår att ni sätter upp en ”share”-knapp, så att det görs ”på ett klick”.)
Christopher E #8
Nja, det är säkert Fosters, dom kan dricka kranvatten i stället.
I Australien har de kommit på en märklig sak: Regeringen vill att kommuner och landsting själva skall titta på egna data och utföra mätningar av förändringar av havsnivån istället för att följa IPCCs klimatprognoser. Så tokigt! 🙂
http://joannenova.com.au/2013/12/ipcc-science-on-sea-levels-dumped-by-an-australian-state-government/
Det är ju som om man skulle be SMHI ändra på alla prognoser för havshöjningen här i Sverige, som ju alla bygger på IPCCs katastrofscenarier. Tanken svindlar.
Ingemar N.#12: You beat me to it… 😀
Rätt så avundsvärt det som sker down under… Ska skicka länken till SKL & Boverket (evtl. fler), som står som huvudmän bakom den nya PBL:en i vilken är inskriven, att bygglov ej får ges vid en 0-höjd understigande 2,5 mtr över median havsnivå. Här i V:a Götaland – med mängder av öar – har ’man’ lag till 1,1 mtr, dvs 3,6 meter som 0-höjd… Det bara måste bli ett stopp på dessa kompletta vansinnen! Period!
Mvh/TJ
Förvånande svårläst graf. Den borde i st f rött och gult ha en mjuk övergång mellan vitt och grönt alt brunt, och hade man ansträngt sig att placera orterna i klimatisk ordning – frågat t ex trädgårdsnäringen – så kanske Växjö skulle hamnat ”norr” om både Göteborg och Visby?
Bygga nytt i Falsterbo? Glöm det!
http://www.nyteknik.se/nyheter/bygg/byggartiklar/article3282497.ece
Själv blir jag förvånad (sarc) när jag besöker Falsterbo Horse Show varje år att det inte ligger under vatten.
http://www.lansstyrelsen.se/skane/SiteCollectionDocuments/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/planfragor/planpm/stigandehavsnivaplanPM1.pdf
Ja, enligt den grafen blir ju vintrarna grönare och grönare under 1900-talet, särskilt för Stockholm och söderut, så den bekräftar ju bara att klimatet har blivit och blir fortsatt varmare. Jag förstår att din tanke med grafen var att visa att gröna vintrar inte är något konstigt, men grafen säger ju motsatsen. Något som jag tycker är väldigt skönt med denna gröna jul är att slippa ”klimatskeptikernas” egocentrerade och ovetenskapliga kommentarer och insändare av typen ”global klimatförändring pyttsan… för på min uppfart är det ju snö.”
Anders P #16,
Jorå, visst pågår det klimatförändringar. Men det är ju faktiskt bara 0,8 grader på hundra år. Jag förmodar att det inte betyder så mycket hur juldagen ser ut i lilla Sverige. Intressant att notera är dock att det knappast går att skönja någon trend under 1900-talet beträffande snötäcket på juldagen.