Området från Falun genom Bergslagen till norra Vättern ”formligen bubblar av vulkanisk aktivitet”, enligt statsgeolog Erik Jonsson vid Sveriges Geologbiska Undersökning, SGU.
Där finns inte bara nu nedlagda Falu gruva, Sala silvergruva och den gamla zinkgruvan i Åmmeberg, Där kan också många andra brytvärda metaller och mineral finnas. Enligt Falu-Kuriren söker ett dussintal gruvbolag nu fyndigheter på inte mindre än 34 platser.
Bakom bolagen står främst australiska och svenska investerare. De 34 ansökningarna gäller följande metaller och mineral:
Material Ansökningar
Bly 15
Guld 28
Iridium 7
Järn 5
Kobolt 15
Koppar 27
Mangan 2
Nickel 7
Osmium 7
Palladium 9
Platina 7
Rodium 6
Rutenium 7
Silver 25
Zink 21
Ansökningarna gäller tillstånd till undersökning. Få ansökningar ger tillstånd, och bara 1-2 procent av tillstånden brukar leda till ansökan om bearbetning, enligt geologen Joakim Söderström vid SGU. Det är som nålen i höstacken.
Ändå har bolagen gott hopp. Noggranna geologiska undersökningar ringar in möjliga fyndigheter, dolda under skog och växtlighet.
Lovande verkar ett område sydväst om Falun runt Sågmyra och Grycksbo mot Borlänge. Bolaget Alicanto Minerals chefsgeolog Erik Lundstam menar att området har ”stor potential”.
Flera samordnade ansökningar gäller sällsynta metaller, som kan finnas på flera platser utöver basmetaller som guld, koppar, silver och zink. Även järn kan föra med sig flera metaller.
Bergslagens malm- och mineralrika berggrund skapades för 1,8-1,9 miljarder år sedan genom aktiv vulkanism. Området låg länge under hav, som lakade malm och mineral ur marken. Dagens Dalarna ingick då i superkontinenten Columbia, huvudsakligen på norra halvklotet.
Siljan skapades genom ett enormt meteornedslag för ca 370 miljoner år sedan. Då låg dagens Dalarna på kontinenten Laurasien på norra halvklotet. Nedslaget krossade berg och sediment och gav troligen upphov till olja och gas, som nu börjar undersökas.
Bara två svenska områden svarar för fler ansökningar än Bergslagen och Dalarna. Det är Norrbotten med främst Kiruna och Malmberget samt Skelleftefätet med Boliden. Men flera andra områden har också möjliga fyndigheter.
Även om malm och mineral hittas, måste de dock vara brytvärda med högre intäkter än kostnader. Tillstånden måste väga miljöskydd och säkerhet mot behov, intäkter och arbetstillfällen.
Det gäller också gasfyndigheter vid Siljans norra del. Där har bolaget Igrene hittat gas, men om den är värd att utvinnas är ännu osäkert. För utvinning av gas, metaller och mineral talar ökande behov från marknaden med svensk självförsörjning och kanske också export.
Mot utvinning talar osäker marknad med svåra problem för stora ”gröna” industri- och energiprojekt kring järnmalm, stål, elektricitet och vätgas. En del av dessa strider mot fysiska lagar och faktisk verklighet.
Men lovande fyndigheter finns. Att bearbeta och utvinna dem kräver dock beslut av ideologiskt låsta politiker. Ännu en svensk långbänk, medan värdefull tid förslösas.
Tege Tornvall
Det är väl ungefär så här det ser ut, många prospektörer men liten ”verkstad”.
Ett exempel från trakten,, visserligen några år ”på nacken”, men läget är väl inte direkt annorlunda idag.
https://www.sydnarkenytt.se/askersund/artikel/nej-till-gruvbrytning-pa-vena
Man skulle kunna säga att nästan hela periodiska systemet står att finna i Bergslagen och Långban utanför Filipstad är den fyndort som har de flesta mineraler namngivna efter sig i hela världen.
Skulle vilja lägga till fyndigheter av sällsynta jordartmetaller på Vätterns östra sida och möjligheten att utvinna fosfor från slagghögar från gruvbrytning av apatitrik järnmalm lite varstans i Bergslagen (finns också uppe i Lappland) samt uran i Kvarntorpshögen och i Ranstad
”DISTRICRT METALS (DMX.V) licens/fyndighet Viken söder om Östersund i första hand – en fyndighet som omtalas som världens näst största uranfyndighet efter Olympic Dam i Australien. Den ligger ju också i ytan eller strax under och har djup med till i vart fall 400 meter på många ställen. Man säger (Analys- och brokerfirman HAYWOOD, Canada) att via DMX så värderas uranet här (då är inte den stora biten vanadium mm med) till bara CAD 0,02/lb i backen och jämför med liknande bolag där man är nära 0,50 CAD/lb. Man skriver också helt riktigt att vid en produktionsstart så har man en omvänd kostnadsbild för uranet eftersom de andra sammanhängande produkterna som vanadium och pottaska täcker hela urankostnaden och mer därtill. Så man får i praktiken med den matematiken BETALT för kostnaderna , inte betalar.”
Enligt en (för många) känd svensk olje och mineralkunnig källa, Jordanfonden. Aktien är noterad i Kanada sedan länge och kommer inom kort att noteras i Sverige som DMXSE.
Tack, Tege!
Detta med gruvor är verkligen intressant – och få verksamheter ger så mycket arbetstillfällen och skatteunderlag i samhället.
Tittar man på stora verksamheter som LKAB – har det genererat nästan overkligt mycket kapital till samhället.
Tyvärr har socialdemokraterna gjort gemensam sak med miljöpartiet under senaste decenniet – och kraftigt försvårat utvecklingen av denna bransch – det har kostat samhället stora belopp.
Tittar man på miljöförstöring och jämför dom gigantiska vindparkerna i norr ( markbygden 45 000 hektar bl a ) och havsvindparkerna på våra livsviktiga grundområden – så inser man hur ofattbart kraftigt miljöpartiet missriktat sitt miljöengagemang – och dessutom dränerat samhället på jättelika resurser
Vindkraften bidrar i stort med enbart kapitalförstöring, miljöförstöring och ger inga jobb men har förstört livet för många svenska glesbygdsbyar – jämfört gruvor, som i mångt och mycket utvecklat Sverige i århundranden..och fortsätter med detta – nu på 2000 – talet.
Klimatalarmister stoppar och protesterar mot nya gruvor – påhejade av delar av riksdagen…medans dom kräver gräddfiler för kraftigt utbyggd vindkraft i Norrland- medans dom själva ofta bor i södra Sverige – och kör med elbilar och själva använder massor av el, i ett modernt lyxliv…Där skaver något rejält!
För er som följer utvecklingen för samerna och den ” gröna omställningen” – så har ni sett den närmast otroliga klimathotspropagandan som organisationer och myndigheter och inte minst SVT ägnar sig gentemot detta urfolk och deras rättigheter…dom vill övertyga samerna om att dom måste acceptera storskaliga vindkraftindustrier i sina renbetesområden – medans samma alarmister bromsar gruvorna.
Den ” gröna ” omställningen är verkligen förljugen på så många sätt – och kostar samhället och inte minst samerna och våran miljö – ofattbara belopp.
Framtiden för gruvprospekteringen i Sverige är mycket intressant, då den globala gruvindustrin anser vårat land som rejält underprospekterat – men för att öka takten krävs att riksdagen kommer överens om att förbättra takten..
Jag är faktiskt beredd att hålla med – ” drill baby drill ”..
Tack för uppdateringen om vårt lands potentiella rikedom.
Fördelen med Dalarnas fyndigheter är att de inte vaktas av renskötare.
Största brytningen av naturresurser är ändå bergmaterial för infrastruktur.
Även kalk är en stor resurs som bryts, speciellt i anslutning till andra fyndigheter som tex i Sala och i Siljansringen.
#3 Jordanfonden är känd ! Tidigare var den nära Lundinfamiljen vilket givit många insyn i oljeprospekteringens lönsamhet men även guldprojekt i Sydamerika.
Många minor men en och annan mine 🙂
Politiker? Nuvarande regering har garanterat inga problem med att det ges tillstånd för brytning. Kommer däremot MP och S tillbaka är det tvärstopp. MP vill hellre bygga bilar etc med metall ifrån slavgruvor i Kina och Afrika.
Vad som däremot kan fördröja det hela är infiltrationen av våra myndigheter av aktivister med MP lutning. Detta kan förhala processen ordentligt.
För övrigt kritiserades regeringen hårt, i bl a DN, när man förra gången tog bort en sådan aktivist.
”Bolaget Alicanto Minerals chefsgeolog Erik Lundstam menar att området har ”stor potential”.”
Nähä.. som att fråga kocken om maten han lagar är god. Det handlar om att fiska kapital, dvs andra som står för investeringen. Klassiskt inom nästan all småbolagsprospektering.
Det finns faktiskt bara 13 gruvor i Sverige just nu så staten verkar inte främja gruvnäringen.
Jag hoppar investeringar.
Det är inte vanligt med nya gruvor.
Av de 13 gruvorna just nu härrör:
1 från 1200-talet
1 från 1700-talet
2 från 1800-talet
Sedan följer 1940, 1948, 1964, 1968, 1989, 1993, 2012 2st och en 2024.
Den från 2024 är guld och bidrar ingenting till något som vi kan ”äta”. Vi gräver ju ned guldet igen omedelbart i ett valv någon stans och så får andra spekulera (spela hasard) i guldet.
Den från 2012, Kaunisvaaragruvan, är en klassiker på hur man förlorar pengar. Jag har en bekant som jobbade på ekonomiavdelningen hos PON equipment under den tiden (2014). De fick ta en stor förlust vilket syns på bokslutet 2015-16.
Jag hoppar prospekteringsaktier.
Nr 7 Johannes
Eller också slår du till – som när den framlidne Lukas Lundin slog till och köpte zinkgruvan 2004 för ca 775 miljoner och finansierade köpet med att sälja biproduktionen av silver till ett kanadensiskt bolag för ca 630 miljoner.
Gruvköpet 2004 blev en fantastisk affär, med stor vinster och enastående teknikutveckling under Lundins tid – och nu i höst sålde Lundin zinkgruvan till boliden för en hög med miljarder.
Lukas har inom råvaror varit i det närmaste magisk.
#7. Visserligen, men om det inte hade stor potential, skulle Alicanto knappast satsa på det.
OBS! Texten är nu något längre med mer information om berggrund, kontinentalplattor och gasfyndigheter. Något för riksdag och regering att begrunda.
Detta fynd gjordes härförleden och kommer med största säkerhet att förändra hela gruvbrytningen.
Geologists found the world’s largest iron ore deposit
Scientists say they have identified the largest iron ore deposit ever recorded. They point to an area in Western Australia that contains a staggering amount of metal worth billions. They have tested samples, analyzed isotopes, and drawn conclusions that may reshape the way many see iron on our planet.
A new understanding of iron resources
Geologists have uncovered an iron deposit of a scale that none had previously documented. At an estimated 55 billion metric tons, this discovery represents a massive resource. According to Dr Liam Courtney-Davis at Curtin University, this find suggests that entire chapters of mineral formation and large-scale geological processes may need rewriting.
Based on recent average iron ore prices of approximately $105 per metric ton, the deposit’s total value could reach $5.775 trillion USD. This staggering figure far surpasses the $5.9 billion initially reported and highlights the significant economic implications of the find………..forts.
https://www.earth.com/news/geologists-found-the-worlds-largest-iron-ore-deposit/
En viktig sak är att man har en lagstiftning på plats som garanterar de kommuner och invånare där gruvan skall ligga en rejäl del av vinsterna. Annars så får man en situation som med vindkrafrten där utländska företag tar hand om hela vinsten, betalar skatt i Luxemburg och där kommunerna är lika fattiga som innan.
Johannes, ja men en liten del av guldet hamnar i smycken hos damer och givetvis våra importerade gangsters som gillar tjocka guldkedjor och annat bling, bling? Och visst slängs det mesta in bakom valv även om många misstänker att det som finns i dessa valv är ersatt med andra metaller än guld som bara finns i ett tunt lager på ytan.
#9
Så bra, då var det den lilla detaljen med 1 miljard i fickan först…
Men Zinkgruvan är från 1857, jag menar nya prospekt.
Uppenbarligen var gruvan underutvecklad och utvecklingskapitalet hamnat någon annan stans än på nya borrar. Lundin med nytt kapital och nyare utrustning höjde så klart värdet.
#10 Men det är andras pengar de satsar med glassiga broschyrer.
#12, Så synd att det inte låg i Dalarna då.
Det spås bistra tider för järnmalm och stål. Kinas efterfrågan på stål planar ut, samtidigt som Kina snart kan börja tillverka stål av återvunnet skrot,
https://www.youtube.com/watch?v=eNhN4C8mEKc
För 1 år sedan var priset på järmnmalm (fines) 137 USD/ton, idag är det 98 USD/ton.
Fram till början 2000-talet låg priset stabilt omkring 40 USD/ton. Det är Kinas expansion som drivit marknaden på järnmalm och stål.
Om det blir bistra tider kanske LKAB och SSAB omprövar sina tok-planer?
Nr13 Ingemar N
Nej – det är en himmelsvid skillnad på etablering av vindkraft och en gruva – en gruva ger stora pengar lokalt och även många anställningar – inte sällan kan regionen blomma ut ordentligt.
Vindkraft är precis tvärt om.
#12. Det får enorma geopolitiska konsekvenser och kan öka Kinas tryck på. Australien utöver det kol de nu importerar.
Magnus B #17,
Ja, sådär brukar försäljarknepen låta. Av någon anledning så är det ju staten som äger allt under jord, men staten är lättlurad och de biståndsbehandlande byråkraterna sitter I Stockholm. Samtidigt är det oundvikligt att markägare (ovan jord) och kommunen drabbas. Det är vägar som slits av tunga transporter och mycket skog och annat som inte kan exploateras. Importerad arbetskraft från låglöneländer går också att importera – men de behöver sjukvård, tandvård, sophantering, poliser och skolor. Var hamnar skatteintäkterna?
Det kan bli lite som hårt drabbade kustkommuner på sommaren i Sverige: dubblering av turister från storstäderna men en hel del kommunal service. Den bofasta befolkningen bor kvar och får betala allt högre kommunal och regional skatt.
Här är hur Boliden började, väl spenderade 20 minuter.
Det var nära att det inte blev något eftersom det kom bud från Sthlm att sluta borra.
Tur och skicklighet.
https://www.youtube.com/watch?v=fSFGz1lbxGE
Nr 15 Johannes
Jo, visst krävs startkapital för köp/start av gruva – men vi dödliga kan köpa aktier i bolagen.
Lukas Lundin byggde för ungefär 10 år sedan en helt ny gruva i ett helt nytt gruvområde – på dessa 10 år har aktiekursen gått upp ungefär 800%.
Lukas prospekterade också fram ett stort kopparprojekt – där fyndigheten såldes förra året – även där gick aktien upp med ca 1000% på 10 år.
Jag minns en aktietävling från 1990 i en av våra finanstidningar – fiktiva pengar – men det gick att nå prispallen genom att satsa på Lundins oljeprospekteringsbolag.
Gruvbranschen känns som den enklaste branschen att generera aktievinster i – eftersom det går att läsa på om geologin och att utvärdera historiken och kunskapen hos företagen och deras prospekteringsområden.
För kommuner gäller det också att läsa på gruvföretagens historik, deras seriositet…eftersom där finns en del lurendrejare – det är också viktigt för kommunerna att förstå geologin och livslängden på gruvorna innan dom ger sig in i leken – en del minns nog när Lappland Goldminers blåste en norrlandskommun genom att lova runt å hålla tunt – kommunen satsade stora pengar på infrastruktur och…någon gruva blev det inte.
Lundin Gold har idag ett börsvärde på ca 60 miljarder och värdet på metallerna som prospekterades fram i kopparfyndigheten i Anderna och sedan såldes – hade ett marknadsvärde på ca 250 miljarder – men då skall gruva byggas ( kanske upp mot 50 miljarder I kostnad ) och sedan utvinningskostnaderna på det…hela den fyndigheten är dock öppen både på djupet och i utbredningen – så värdet blir nog betydligt högre i slutändan.
Vi får se om denna gröna metallboom håller i sig – Trump drar i handbromsen – och redan förra året talade tunga råvaruanalytiker om att vissa metaller, exempelvis koppar, kan dippa i pris – redan i år – tvärs emot vad vi hör normalt.
Nr19 Ingemar N
Normalt krävs det hög kompetens och utbildning för att jobba i eller driva en gruva – inget inskjutsande av arbetskraft från låglöneländer, ala northvolt – syns i våra gruvor – höga löner i gruvorna ger kommunerna både inkomster och genererar en stor mängd ” kringarbeten ”.
Hur man än vrider på saken kan inte vindkraftindustrier jämföras med gruvor – när det gäller förbättringar för samhället.
OT
https://www.svd.se/a/f48c344b-bd14-369f-a522-7b9516c2a789/sverige-ar-fns-jultomte
Man blir äcklad av att läsa denna artikel.
Inget ont om reportern men FN som organisation i allmänhet och landet Sverige i synnerhet.
Vad gör regeringen?
Detta är en skam.
Jag hörde på en podd och minns jag rätt är den yta som alla aktiva gruvor tar upp 1/15 del av Öland, vilken är 1 344 kvadratkilometer.
Det innebär att 100 kvadratkilometer av Sverige upptas av gruvor – Markbygden tar upp 450 kvadratkilometer och står för cirka 10 % av Sveriges vindkraftverk – det innebär att cirak 4 500 kvadratkilometer (1 % av Sveriges yta) ockuperas av vindkraft. Är det rimligt?
Betr. ”Mot utvinning talar osäker marknad …”, v.g.s: https://resource.sgu.se/dokument/publikation/sgurapport/sgurapport202310rapport/s2310-rapport.pdf
Betr. ”Ännu en svensk långbänk, medan värdefull tid förslösas.”, v.g.s: https://www.regeringen.se/sokresultat/?query=Sveriges+behov+av+metaller+och&orderby=date&includePdf=true
UWb #24
Kolla via en karttjänst hur många kvadratkilometer Forsmark med 3 reaktorer tar i anspråk.
Jämför TWh/km2 vs Vindkraften
Jämför Planerbara MW/km2 (tips: för vindkraften blir det noll)
🙂
OT men med Dalmål!
En roligeller orolig timme med slöseriombudsmannen:
https://www.youtube.com/watch?v=tzGCAEAEWuU
Ot
Japan har också drabbats av hårt vinterväder denna vinter – och nu spås företag som säljer vinterkläder därborta ett rejält uppsving – den enes bröd….
Blir intressant om HM lyckas dra nytta av vinterväder I Öst å väst och i Europa – en guldgruva?
#24. Med reservation för om ytorna stämmer. 1/15 av Öland är 90 km2 = Sveriges nuvarande gruvor. Markbygdens 450 km2 skulle vara 10 % av Sveriges alla vindkraftverk = totalt 4.500 km2. Gruvorna är då två (2) procent av vindkraften – som enligt rådande politik skall minst dubblas. Kan någon enda i regeringskansliet räkna? Få politiker tycks i alla fall kunna. Men det var ingen valfråga. Smort munläder räknades mer.
#12,17
Man skall inte överdriva effekterna. Det finns redan enormt stora järnfyndigheter i Australien och Brasilien. Möjligen kan det bli problem för LKAB som är en rätt liten spelare med rätt små malmtillgångar globalt sett.
När oceanerna först syrsattes för drygt 2000 miljoner år sedan förvandlades tvåvärt järn löst i havsvattnet till trevärt olösligt järn och fälldes ut, blandat med silikater. Ofantliga mängder ”Banded Iron Formation” (BIF) bildades. Dessa har ”råa” en järnhalt typ 30 % vilket inte är brytvärt. Det gäller att hitta de områden där hydrotermala processer anrikat fyndigheterna till ca 60 % som är brytvärt. Den siffran visar hur ofantligt gott om järnmalm det faktiskt är, när man jämför med andra malmer som bryts på halter av enstaka procent. Den enda andra metall där man har liknande krav på brytbarhet är aluminium.
Som en kuriositet förvandlade den här utfällningen troligen jorden från en röd till en blå planet. Haven var troligen rödfärgade av löst järn före ”the great oxidation event”
OT: Visst ska vindmöllorna räknas som förnybart…
https://sverigesradio.se/artikel/annu-en-vindkraftsvinge-har-havererat-i-ange-kommun
Nu måste de ju skaffa en ny propeller…
# 30 i agenda nu i kväll var Trumps nygamla intresse av att ”köpa” Grönland uppe. De två engagerade, nära nog kacklande, Pk-värdinnorna hade lite svårt att ge tid och ordet till den inbjudna experten J. Hallengren. När han väl fick det resonerade han kring att Trump framför allt vill hindra Kina från att lägga beslag på intressanta mineral- och bergartsfyndigheter på Grönland. Borde kunna vara av intresse även för oss.
#Ann lh 32#
”Borde kunna vara av intresse även för oss.”
Absolut, men trumphatet är så stort att många hellre ser Grönland dominerat av Kina, än att Trump skulle lyckas med ett sådant projekt.
Jag följer bloggen Cornucopia där kriget i Ukraina dominerar artiklarna och där de flesta följarna är välavlönade akademiker. Trumphatet är bland dessa massivt och utan gränser. Både igår och idag berör väldigt många kommentarer Trump – Grönland.