BBC valde klimatpropaganda framför god journalistik

 
Sissons
I sina minnen från de många åren vid BBC berättar Peter Sissons i The Daily Mail  om hur det en gång så stolta mediaföretaget lämnade den granskande journalistiken bakom sig för att istället göra sig till en megafon för det politiskt korrekta. Under det senaste decenniet så har BBC t.ex. helt ställt sig bakom IPCC:s mest alarmistiska tongångar, utan att vilja, eller kunna, förmedla något av komplexiteten och osäkerheten i vetenskapen.
Företagets policy klargjordes 2007 i en rapport från BBC Trust, vars jobb är att övervaka organisationen för allmänhetens räkning. Där sades det rätt ut att man inte längre skulle ge något utrymme åt kritiska synpunkter – något som man för övrigt inte hade gjort särskilt mycket tidigare heller. Därefter var det enligt Peter Sissons fritt fram för alla typer av okritiska klimatlarm utan att någon krävde kritisk granskning eller kontroll av källorna.
Vid ett tillfälle beskrev en parlamentsledamot skeptiker som perversa typer och kopplade ihop dem med förintelseförnekare utan att den intervjuande reportern ens höjde på ögonbrynen. Man lät också Al Gore framföra sitt budskap utan att någon ställde kritiska frågor. Och detta samtidigt som en engelsk domare förkunnat att Al Gores film, An Inconvenient Truth, innehöll nio allvarliga fel och att den inte fick visas i engelska skolor utan medföljande rättelser. Domslutet tonades ned. När Peter Sissons vid ett annat tillfälle föreslog att man skulle bjuda in ett par skeptiker som också skulle få ge sin syn på IPCC:s senaste rapport betraktades han som mer eller mindre galen.
När miljöreportern Roger Harrabin 2008 refererade en rapport från World Meteorological Organization som ifrågasatte om den globala uppvärmningen skulle fortsätta i den takt som IPCC sagt, så blev han kontaktad av en grön aktivist, Jo Abbess. Abbess varnade Harrabin för att författa en artikel som antydde att IPCC skulle kunna ha fel och föreslog istället andra skrivningar. Harrabin godtog snällt alla ändringar från Abbess, som skrev tillbaka: ”Have a look and tell me you are happier.” Ingen på BBC reagerade på att en BBC-rapportering om vad WMO sagt dikterades av en utomstående aktivist.
De grönas inflytande över BBC var en så självklar sak, menar Peter Sissons, att de betraktade företaget som sitt. När exempelvis Sissons en kall vinterdag intervjuade den gröna partiledaren, Caroline Lucas, och lättsamt påpekade att vädret i England inte verkade hänga med på noterna om en global uppvärmning, så tappade hon fullständigt konceptet och skickade en varning till BBC.
Peter Sissons slutar dock sin redogörelse i ett optimistiskt tonläge när det handlar om BBC:s klimatrapportering. Han noterar att en del av hans forna kollegor nu så sakta börjar röra sig in på tåspetsarna på området med en något mer kritiskt och självständig hållning. Vi får väl se. De här medarbetarna på BBC verkar då inte ha något vidare koll på läget.
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Bim

    Nu är det ju så att Peter Sisson är inte en man att lita på. Han hade IG i ordning och uppförande under skoltiden. Han doppade framförvarande flickas fläta i bläckhornet och hade dessutom mössan på sig inne.
    Jaja! Så var den mannen eliminerad.
     De du! Thomas. Försök att slå det om du kan.

  2. Pär Green

    Bim # 1
    Barns-domsynder tillhör det förgångna!
     

  3. Slabadang

    Ingemar!
    Passar bra med skandalen idag då?? Fullständigt häpnadsväckande va de ljuger bra/illa ihop BBC och Met Office! Det här är riktigt sprängstoff.De har lämnat all anständighet och trovärdighet bakom sig.
    http://wattsupwiththat.com/2011/01/28/the-met-office-and-the-bbc-caught-cold/#more-32637

  4. Ingemar

    Bim #1 🙂
    En naturlig fråga i sammanhanget är förstås hur det ser ut inom vårt eget SvT. En som tagit upp den tråden är en av våra vänner i bloggvärlden, som alltid ligger Med örat mot rälsen:
    http://snowrollersden.blogspot.com/2011/01/myten-om-den-fria-televisionen.html
    En journalist med skinn på näsan är Elisabet Höglund. Hon kanske också fick sänkt i uppförande och ordning i skolan?
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Elisabet_H%C3%B6glund 
    Läs hennes bok om livet innanför SvTs murar:
    En kvinna med det håret kan väl aldrig tas på allvar (2010)

  5. Bim

    Ingemar # 4
    Min fru har just läst boken En kvinna med det håret kan väl … och även jag har skummat igenom slutet där svt-tiden skildras. Man vet inre om man skall skratta eller gråta. Jag inser ju själv att jag skriver en hel del trams här på TCS men samtidigt kan jag inte låta bli att betrakta hela AGW:spektaklet som trams i den högre skolan. Ett ofartbart dyrt trams så man i bland funderar på om våra politiker och makthavaren är helt vrickade.

  6. Gunnar Strandell

    Appropå böcker.
    Jag har just läst ”Matrevolutionen” av Andreas Eenfeldt.
    Berättelsen har likheter med klimathotet när det gäller samhällets och medias insatser. Att VoF hoppar i samma tunna är också en sammanhållande länk.
     
    ”Människan vill bli bedragen” ekar i huvudet. Ett citat jag inte känner ursprunget till, men jag tror inte att det är nytt och är lite besviken över att internet inte verkar utvecklas till det motmedel jag önskar.

  7. Christopher E

    Jag har precis idag på BBC HD avnjutit den utmärkta tredelarsdokumentären om Ganges från källor till havet. Mycket bra och mycket vacker.
     
    Men det är ju BBC, så inte trodde jag mig slippa lite insmygen klimatpropaganda. Mycket riktigt, de var tvungna att säga att Ganges vatten kommer till 50% från glaciäris (fel) att Gangesdeltat kommer att översvämmas av havet (fel) och deltat redan nu krymper av stigande vatten (fel). De sa dessutom att Gangotriglaciären dragit sig tillbaka över 20 km under ett antal århundraden på grund av ”uppvärmningen”, vilket för all del är korrekt, men inte var det en tillfällighet att de ”glömde” nämna att denna uppvärmning är naturlig sedan Lilla istiden. Det var tur att de inte också förmedlade IPCC:s hårt referensgranskade uppfattning att glaciärerna där är borta om 35 år… 😀
     
    I övrigt (dvs >99% av tiden) dock en sanslöst vacker dokumentär med en snygg blandning av natur och kultur.

  8. ThomasJ

    Hon é så nedranns bra, Donna L. Alltför jä**a bra för att platsa hos BBC eller för den delen SVT…:
    http://nofrakkingconsensus.wordpress.com/2011/01/29/credit-where-its-due/
    Rekommenderar prenumeration av hennes blogg!  😀
    Mvh/TJ

  9. Staffan D.

    A propos Al Gore — han har problem.  Med rekordkylan.  Och den globala upphettsningen.
    http://www.investors.com/EditorialCartoons/Default.aspx

  10. Tack Ingemar!
    Att det ser likadant ut inom SVT behöver man inte ens fundera över. Det har de själva välvilligt stått till tjänst med att visa själva. Inte minst genom SVT:s egen propagandablogg ”Ställom”.
     

  11. OT.
    Sida gör en del bra saker!  Ref. Egypten
     
    För den som önskar en väg förbi webbmurar finns det hjälp och Sida sponsrar flera projekt för yttrandefrihet.
    – Makthavare känner till att internet är en av de viktigaste kanalerna för att samarbeta och få genomslag för demokratiska processer, säger kommunikationschefen Joachim Beijmo.
    Ett projekt som Sida stödjer är datanätverket Tor. Det låter surfare anonymt nå blockerade sidor genom att via mellanhänder gå runt landets censur. Om en sida är censurerad kan man ändå nå den, genom att gå via en dator i Sverige.

  12. Ingvar E
    Jag förvarnade här på bloggen i samband med kravallerna i Tunisien om att det skulle ”smälla” i Egypten, såg du det?

  13. Johan E

    @font-face { font-family: ”MS 明朝”; }@font-face { font-family: ”Cambria Math”; }@font-face { font-family: ”Cambria”; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 14pt; font-family: Cambria; }.MsoChpDefault { font-size: 10pt; font-family: Cambria; }div.WordSection1 { page: WordSection1; }
    MetOffice i UK anordnar kurser för journalister där det bl.a. lärs ut hur man skall bemöta skeptiker. Det gör också Meteorologiska Institutet i Finland.
    Det senare har ett samarbetsavtal med Finlands Rundradio vars ändamål är att skapa en journalistisk helhet gällande klimatförändringen och berätta hur den berör finländarnas vardag. (Det kontrakt jag har framför mig gäller perioden 1 maj 2007 till 31 december 2010.)
    Hur är det i Sverige med SMHI och SR?
    IPCC har en långt utvecklad mediastrategi. Hur långt sträcker sig dess tentakler?

  14. Kent Forssgren

    Till och med FN-chefen inser att klimatfrågan är ute.
     
    UN secretary general tells Davos panel that an economic revolution is needed to save the planet as he shifts his focus from climate change to sustainability…
    Ban is ending his hands-on efforts to reach a global climate deal through UN negotiations, and move to focus on a broader sustainability agenda…
    http://www.guardian.co.uk/environment/2011/jan/28/ban-ki-moon-economic-model-environment

  15. Bertel

    Kent Forssgren # 14
    Du har rätt i att man håller på att ändra fokus, men nu vill man ha ”annorlunda” syn på ekonomisk tillväxt, eftersom Ban Ki-moon säger att världens nuvarande ekonomisk modell är ”miljösjälvmord”.
    Samma alarmistiska visa, men med ny spelplan(man flyttade klimatmålstolparna för många gånger). 
    Det är som välja mellan pest och kolera, dvs vara glad över att koldioxidhotet blivit mindre alarmistisk, men samtidigt växer nya klimathot inne i FN-skrapan mm, som vi får brottas med i framtiden.      

  16. Och så är väder-Pär i gång igen. Den här gången om att folk klagar över höga elpriser.
    http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/miljo/article8481240.ab

  17. Olaus Petri

    Fy f-n Labbibia! Det där var nog den vidrigaste versionen jag läst av ”men ge folket bakelser att äta då”. Man blir helt matt inför en sådan dumhet. Bara från ett elfenbenstorn kan man basunera ut dylika struntifikationer. Ännu ett indirekt bevis på att klimathoteriet hierarkiserat vårt samhälle. En elit har förlorat all markontakt.

  18. Slabadang

    Labbibia!
    Likt ett framkallat ”vittne” i klimatets pingstkyrka visar Holmgren upp sin totala lycka och frälsning genom sin underkastelse under klimsthotsreligionen.Han gör nog ett rejält självmål med sitt tunnelseende. Att andra får betala för de oblater han äter och vin han dricker verkar inte riktigt finnas med i evangeliet.

  19. L

    Pär Holmgren uttalade sig i Barnradion igår. På en fråga om översvämningarna i Australien så var svaret givet, klimatförändringarna. Dom gör att när det regnar jättemycket så blir det istället jätte-jättemycket. Dessutom kommer det att regna jätte-jättemycket lite oftare än annars. Så ligger det till….
     
    Att det var en oreglerad vattendamm som gjorde att jättemycket blev jätte-jätte-jättemycket sa Pär Holgren inte ett ord om.

  20. L: Barn vet väl inte vad en oreglerad vattendamm är för något. Men klimatförändringar fattar alla.

  21. Ingemar

    Johan E #13
    MetOffice i UK anordnar kurser för journalister där det bl.a. lärs ut hur man skall bemöta skeptiker. Det gör också Meteorologiska Institutet i Finland.
    Problemet med de där kurserna är att de är utan djup. Dvs, man får lära sig hur man skall svara, men inget om klimatvetenskapen som sådan. Och det betyder att varje skeptiker som är lite påläst lätt genomskådar bemötandet och knepen (typ; kreationister är väl också emot den etablerade vetenskapen?) och står med en förvirrad reporter framför sig.
    Men visst, sådana kurser är effektiva på kort sikt och fortsätter att förvrida informationen till allmänheten.

  22. ThomasJ

    Johan E. / Ingemar: Detta anordnande av ’kurser’ tycks breda ut sig rejält:
    http://bishophill.squarespace.com/blog/2011/1/30/teacher-training.html
    Mvh/TJ

  23. Lennart Paulson

    maggie #20
    Underskatta inte barn, jag är övertygad om att de fattar om man förklarar att en damm som skulle ta emot allt vatten som regnade ner redan var full på grund av klantskallar som inte insett faran. Men varför skulle PH förklara det när han åter kan skrämma barnen med att jorden kommer att koka bort.

  24. OT
    Nu kan man chatta med Maudan om elpriserna på Aftonbladet!
    Startar kl 14.00
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8486692.ab

  25. Bertel

    Lite OT men har anknytning till ämnet.
    Här är en riktigt glad och nöjd elkund/journalist?/författare/metereolog och han verkar njuta av att vindkraften är skattefinansierad(dvs han är glad över att andra bidrar ekonomiskt och förstärker hans glädje), samt älskar han att betala sina elräkningar.
    http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/miljo/article8481240.ab

  26. Lena Krantz

    Jag har haft lite annat för mig men en av mina käpphästar är ju just hur media vinklar denna fråga glatt och utan krusiduller.
    Om de åtminstone kunde skildra vad som står i IPCC:s rapport på ett opartiskt och ovinklat vis men inte ens det klarar de.
    Förhoppningen står kanske till ex BBC, dvs om utlänska medier skärper till sig så kanske SVT följer efter.

  27. Bertel

    Labbibia # 16
    Såg först nu att du hade hade lagt ut länken före mig, men blev så innerligt provocerad/arg av/över artikeln och skrev inlägget # 25 i affekt.  🙂 

  28. ThomasJ

    Dags att bilda en ’biased-SVT.blogspot’, månne:  😉
    http://biased-bbc.blogspot.com/2011/01/meet-propagandists.html
    It goes on and on and on and…
    Mvh/TJ

  29. Kent Forssgren

    ThomasJ. #28.
    Vi kanske skulle ha en permanent inslag här på TCS om SVT´s brister i objektivitet. Fast det fyller förståss ensamt upp en blogg!