Det är inte bara i Sverige som Northvolt ställt till det. När företaget konkursar så kommer troligen även tyska skattebetalare att få stå för en del av notan. Här är ett inlägg från NoTricksZone av P. Gosselin https://notrickszone.com/2024/12/08/hundreds-of-millions-in-subsidies-for-german-gigafactory-in-jeopardy-as-northvolt-files-chapter-11/ :
Hundratals miljoner I subventioner den tyska jättefabriken då Northvolt ansökt om Chapter 11.
Allt som glimmar är inte guld …
Elbilsmarknaden rasar samman i Europa…Tysklands elbilsambitioner har fått ytterligare ett slag när svenska Northvolt försätter sig i konkurs i USA.
Den massivt skattebetalarsubventionerade gigafabriken som nu byggs i Heide är i fara och håller på att bli en enorm pinsamhet för Tysklands socialistiskt-gröna regering.
Northvolt, en svensk batteritillverkare, står inför enorma ekonomiska svårigheter och har ansökt om Chapter 11 konkursskydd i USA. Denna anmälan har väckt oro för framtiden för Northvolts batterifabrik som nu är under uppbyggnad nära Heide, Schleswig-Holstein, Tyskland.
Bygget av Northvolt Drei-batterifabriken nära Heide började i mars 2024 och det var planerat att börja producera 2026.
År 2023 började den tyska regeringen och delstaten Schleswig-Holstein ge betydande ekonomiskt stöd till projektet för Northvolt-anläggningen i Heide, vilket inkluderade ett direkt anslag på 700 miljoner euro och en garanti på 202 miljoner euro. Tysklands minister för ekonomiska frågor och klimatåtgärder, Robert Habeck, (De gröna), kallade batterianläggningen ”ett av de viktigaste projekten i energi- och transportomställningen, som kommer att skapa tusentals gröna tekniska jobb.”
Habeck, som har huvudämne i filosofi och inte har någon utbildning i ekonomi, fortsatte med att kalla Heide gigafactory-projektet ”en av de viktigaste industriella investeringarna i Europa i gröna nyckelteknologier.”
Habecks luftiga drömmar har sedan dess förvandlats till en mardröm.
Men eftersom Northvolt har ansökt om konkurs i USA, är pengarna borta och det är allt mer sannolikt att tyska skattebetalare kommer att få ta upp notan när drömmar om en flaggskeppsgigafabrik i Heide sönderfaller.
Miljardinvesteringen i anläggningen som drivits av förbundskansler Olaf Scholz (SPD) och ekonomiminister Robert Habeck skulle stödjas av offentliga medel, lån och direkta subventioner. Enligt Blackout News, ”Konsekvenserna slår nu tyska skattebetalare med full kraft.”
Översättning Ingemar Nordin
Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
Tack Ingemar! Siffrorna som nämns är 700 + 202 miljoner euro. Med kursen
11,50 kr / euro blir det 10,4 miljarder kr. Rakt ner i det svarta, bottenlösa Northvolthålet. Se även kommentar nr 1 i gårdagens inlägg ”Många gröna projekt..”.
Ett deprimerande kaos spelas upp inför våra ögon. Vi ser bara motsvarande ”toppen av isberget” av de som drabbas, en tiondel. Nio tiondelar är anstställda med familjer, kommuner med invånare, skattebetalare etc. som under lång tid kommer att gå en dyster framtid till mötes i svallvågorna av kaoset. H2 Green Steel som blev Stegra har delvis samma ägarbild och samma mönster, ledda av floskeldrivna bidragskapitalsiter. Henrik Henriksson, VD: ”Planeten håller på att brinna upp och vi har inte tid att vänta”, säger han. Stegra borde nu utsättas för en minitiuös hårdgranskning där alla stenar vänds för att undvika Northvolt 2.0. Avsaknaden verkar vara nästan total av långsiktig och detaljerad projektplan, kostnadskalkyl, marknadsplan och konsekvensanalys.
Tack Ingemar
Tyvärr kommer detta inte som en överraskning.
Projektet kommer som en följd av klimatalarmismen.
När media och vissa forskare trycker ner en öppen debatt så uppkommer en rörelse där nyttan inte har utvärderats på ett relevant sätt.
Men det finns möjlighet att få lönsamhet i dessa gröna projekt och tyvärr så kan politiker ta saken i egna händer så lönsamheten förnyas.
Skruva lite här:
https://tradingeconomics.com/commodity/carbon
Helt utan klimatpåverkan.
Därför är denna sida så viktig!
enligt EIKE så kan media i tyskland också visa att habeck och främst hans kontor undanhållit fakta från det tyska folket. hur det slutar är det ingen som vet.
Hela den här jättefabriken i Skellefteå som är på bild producerar alltså enligt uppgift 1 batteri om dagen i snitt? Dyra batterier blir det…
#2. Praktfull självmotsägelse: ”Men det finns möjlighet att få lönsamhet i dessa gröna projekt och tyvärr så kan politiker ta saken i egna händer så lönsamheten förnyas.”
Vad betyder det? Det finns riligen inga som helst möjligheter, eftersom projekten i sig är omöjliga. Man kan inte ”förnya” något som inte finns.
#5 Tege
Det var väldigt lönsamt med spritsmuggling under förbudstiden.
Ett exempel på hur en politik kan skapa lönsamhet i absurda företeelser!
Förnyelsen är kanske fel valt ord. Men dessa projekt har haft bra framtid när koldioxidavgiften utmålades stiga i den takt som skedde år 2020 till 2022, då priset ökade från 20 till 100 EUR per tillstånd. (nu ca 70 EUR) Värderingen är ju som bekant en bedömning om framtida intäkter.
2 dec En arktisk luftmassa drabbade stora delar av USA under helgen och gav rekordsnöfall och extremt låga temperaturer. Resenärer som reste på Thanksgiving mötte förrädiska förhållanden, med samhällen längs de stora sjöarna och norra slätterna som drabbades mest av de obevekliga sjöeffektstormarna och den kyliga luften. På New Yorks Tug Hill-platå föll 117 cm snö i staden Barnes Corners på söndagsmorgonen. Närliggande Köpenhamn fick 150 cm på söndagskvällen, enligt NWS-data. Invånarna tillbringade timmar med att gräva. ”Vi bara fortsätter att skotta”, sa Kevin Tyo, som tillbringade helgen med att slåss mot drivorna med sin plog, traktor och snöslunga.
Norr om gränsen, till exempel i Ontario, har det också kommit en meter snö på många håll i landet, och det är mer på gång. Snödrivor från de stora sjöarna har täckt städer, stängt delar av Trans-Canada Highway och lämnat tiotusentals hem utan ström. Mer än 140 cm snö har fallit i Gravenhurst sedan i fredags,
3 dec Bitande kyla har gripit Pakistan. Det var en historisk hagelstorm i Duki, Balochistan, som slog ett 42-årigt rekord. Snön har också ökat kylan i regionen och orsakat betydande skador på solpaneler och träd.
RED Mountain Resort i Kootenay-bergen i British Columbia inleder säsongen med rekordstora snöfall. November var den näst snöigaste november i detta skidområde. 190 cm snö
Florida kommer tillbaka till vintern den här veckan, med temperaturer som förväntas falla till under 5 grader inåt landet och mellan 5 och 10 grader vid kusten.
4 dec Storbritannien drabbas åter av hårt vinterväder, med Skottland först som drabbats. Kraftig snö och fallande temperaturer skapar farliga förhållanden över hela landet. Temperaturer på -7°C har redan registrerats
5 dec Den förlamande kylan fortsätter att gripa Indiens Kashmir- och Ladakh-regioner, vilket gör att temperaturen sjunker till onormalt låga nivåer. I Srinagar registrerades -2,1 °C på onsdagskvällen, i Pahalgam sjönk temperaturen till -5,3 °C och i Gulmarg till -3,6 °C. Zojila-passet, en viktig länk mellan Kashmir och Ladakh, begravdes i kraftig snö och temperaturen sjönk till -18°C,
Vid Sydpolsstationen var medeltemperaturen från 1 till 4 december -35,8°C, långt under den historiska normen på -31,5°C. Extrema förhållanden rådde också vid Vostok-stationen vid -43,1 °C den 5 december. Detta fortsätter de senaste årens trend, där den antarktiska platån har slagit köldrekord månad efter månad.
6 dec Den isande kylan fortsätter att råda i Jammu och Kashmir och Ladakh och förvärras till och med, vilket ger frost i många regioner. Leh noterade -10°C medan Zojila Pass närmade sig -20°C.
AccuWeather förutspår en drastisk temperatursänkning för Hanoi, med temperaturer som knappt når 16°C på lördag, cirka 6°C under det normala. Kylan sprider sig sedan till centrala Vietnam, där termometern kan nå ensiffriga (C).
utdrag ur kälterapport 47 frän EIKE
Vartefter skulderna i Northvolt offentliggörs och finansieringen summeras står det klart att satsningen på Northvolt hade täckt kostnaden för byggandet av tre kärnkraftverk
ledarsidorna.se
iah #8.
Den mesta kritiken mot regeringens satsning på ny kärnkraft 2035 kommer från de rödgröna, inklusive S- Nämligen att det blir för dyrt med garantilån. Med tanke på vad Northvolt kostar oss så är det märkligt att samma partier inte protesterade mot det projektet.
Det är märkligt vilket lättsinnes aura som skimrar runt Northvolt. Hur kan någon vettig människa tro att vi löser klimatfrågan med fler batterier. Vi behöver politiker som förstår att klimatfrågan står lägst i rang när det gäller att lösa andra verkliga konkreta problem.
Enligt Copernicus var 2024 det varmaste året hittills. Vi har passerat 1,5 C över förindustriell tid påstås det. Enligt nåt klimatavtal får temperaturen inte överstiga 2 grader men helst inte över 1,5 C. Då måste vi satsa ännu hårdare nu för att få ner utsläppen enligt någon talesperson på Copernicus.
Riks och Dick Erixon om EU och Northvolt.
https://www.youtube.com/watch?v=vySaa_m1wbo
# 11 Sören G Den varmaste novembermånad i Luleå sen 1921 var 1949. Oavsett vad Copernicus säger.
#11. Sören G. Den påstådda temp-gränsen 2 grader kommer från Nobel-belönade ekonomen William Nordhaus. Han skulle 1975 beräkna möjliga samhällsekonomiska effekter av varmare atmosfär. För att ha något att utgå från drog han till med två grader men hade lika gärna kunna ta något annat.
Helt godtyckliga 2 grader förvandlade klimatalarmister därpå till ett slags bjudande postulat – utan minsta vetenskapliga täckning. Samma alarmister skärpte det sedan på egen hand till 1,5 grader, som nu tas som vetenskaplig gräns för det enkom för ändamålet skapade begreppet ”klimatkänsllighet”.
Detta står i sin tur för hur mycket dubbel CO2-halt skulle värm atmosfären – allt framräknat i datormodeller matade med just sådan påstådd påverkan. Ettpraktfullt cirkelresonemang, som biter sig självt i svansen!
Så länge vi ältar påstådd uppvärmning från mer koldioxid,, spelar vi med i alarmisternas spel. Vi skall i stället betona hur mycket jordytans land och särskilt hav värms av solvärme med moln och stoft i atmosfären som växlande hinder.
Tege #14
Vi ska framför allt, om nu koldioxiden bidragit vilket vi inte vet, till en viss uppvärmning, så ska vi vara tacksamma för denna klimatförbättring.
Fortfarande gäller att varma perioder alltid varit gynnsamma för livet på jorden.
#14 #15
Jag har jmf temperaturdata från Grönland med högkulturernas uppgång och fall. Kulturerna blomstrade under de varmare perioderna och föll när det blev kallare.
För medelhavsområdet är det nog för att det blev torrare när det blev kallare, mindre avdunstning från haven gav mindre med regn.
Här i Norden flyttades odlingszonerna söderut när det blev kallare. Ca 3300 f.v.t. blev det kallare (ismannen frös in i Alperna t.ex.).
På Bronsåldern var det varmt (2 grader varmare än nu liksom under det Postglaciala klimatoptimat 8000–3500 f.v.t). Kärrsköldpaddan levde i sjöar i södra Sverige mellna 7800 och 3400 f.v.t.
Varför är jag utesluten?
A potentially unsafe operation has been detected in your request to this site
Your access to this service has been limited. (HTTP response code 403)
If you think you have been blocked in error, contact the owner of this site for assistance.
Block Technical Data
Block Reason: A potentially unsafe operation has been detected in your request to this site
Time: Mon, 9 Dec 2024 15:39:08 GMT
#16 Inte bara du har koll på kultur och temp:
https://i0.wp.com/andymaypetrophysicist.com/wp-content/uploads/2024/12/Climate-Change-over-the-past-4000-years.png?ssl=1
Intressant diagram med olika rekonstruktioner av Grönlands temperatur under senaste 4000 åren. (repris)
https://www.tn.se/naringsliv/40453/avslojar-sa-mycket-far-du-betala-for-havsbaserad-vindkraft/
12-14 miljarder kronor per gigawatt. Så mycket kan samhället tvingas betala om elkunderna ska stå för anslutningen till havsbaserad vindkraft, visar siffror från Havsvindutredningen och Svenska kraftnät som TN fått tillgång till. ”Utmaningen med att bygga kablar i havet är att du behöver konvertera från växelström till likström och då blir det väldigt dyrt”, säger elexperten Harry Frank, som var med och tog fram kablarna.
Debatten om subventioner till havsbaserad vindkraft har funnits länge och det stod klart redan i Tidö-avtalet att regeringspartierna och Sverigedemokraterna inte har för avsikt att låta statliga Svenska kraftnät betala för anslutning av havsbaserad vindkraft.
”Planen att låta elnätskollektivet subventionera den havsbaserade vindkraftens elnätsanslutningar stoppas. Principen att den som ansluter till elnätet ska stå för de kostnader anslutningen orsakar ska upprätthållas även till havs”, står det i avtalet.
Men debatten har fått ny eld efter att flera parker, inte minst Vattenfalls vid Kriegers Flak pausats och en viktig faktor till det bedöms vara just anslutningskostnaderna.
”Det är en av flera faktorer, men det är naturligtvis en viktig faktor i det här sammanhanget. För den kostnaden utgör totalt någonstans mellan 20 och 30 procent av hela projektet”, sa Vattenfalls vd Anna Borg till Di i oktober.
Hon konstaterade också att man haft ”goda förutsättningar att få tillräcklig lönsamhet i projektet”, om staten i stället tagit denna kostnad. Hon noterar också att man riskerar att komma till samma slutsats kring den planerade havsbaserade vindkraftsparken Kattegatt Syd.
”I grund och botten behövs det här stamnätet till havs för att det ska vara möjligt”, sa hon.
Så mycket kostar det
Tidningen Näringslivet kan nu avslöja ungefärliga kostnader för anslutningen till den havsbaserade vindkraften. Inte specifikt Vattenfalls projekt utan i mer allmänna termer.
Enligt grova uppskattningar som Regeringskansliet fått in från Havsvindutredningen och Svenska kraftnät ser kostnaderna för anslutning av havsbaserad vindkraft ut enligt följande:
Växelström nära land:
5-6 miljarder kronor per GW.
1,1-1,4 miljarder kronor per TWh årsproduktion.
Växelström längre ut:
8-12 miljarder kronor per GW.
1,8-2,7 miljarder kronor per TWh årsproduktion.
Likström:
12-14 miljarder kronor per GW. (Siffran ska enligt Svenska kraftnät troligtvis vara något högre eftersom priserna stigit snabbt den senaste tiden).
2,7-3,2 miljarder kronor per TWh årsproduktion………..forts.
#20
Och då skall man veta att man bara kan ha en ganska begränsad mängd högspänd växelströmskabel i ett nät av stabilitetsskäl (kablar har helt andra elektrotekniska egenskaper än luftledningar). När det gäller likström finns inga sådana problem. Man får visserligen ingen hjälp med frekvenshållningen genom en likströmskabel, men eftersom vindkraftverk tillåts ha asynkrongeneratorer spelar det ingen roll.
Därför är svenska kraftnät mycket motvilliga att bygga högspända växelströmskablar om man inte absolut måste, som t ex inne i en stad.
Annars kan man hamna i läget att man om man måste bygga en ny kabel in till t ex centrala Stockholm, samtidigt måste fimpa några ”havsvindparker”.
#21 tty. För att ytterligare utveckla det du skriver så kan man inte använda växelströmskabel på långa sträckor på grund av den kapacitiva effekten. Strömmen ökar till oacceptabla nivåer utan att överförd energi ökar. Den praktiska gränsen är några mil. Jag har sett en angiven övre gräns vid ca 5 mil, men det bör undvikas.
Ekonomiskt, men av mindre betydelse, är att DC-kabel är dyrare än AC-kabel. Det beror på att DC-kabelns isolering måste vara av högre kvalitet. Spänningsgradienten i AC-kabel bestäms av kapaciteten (som är likformad) medan den i DC-kabel bestäms av resistansen i isoleringen som påverkas av ojämnheter i isoleringen.
.
#22. Det jag skrev gäller total AC-kabellängd i det lokala nätet och således inte avståndet mellan kust och vindkraftområdet.
Dagens industri skriver idag att Nirthvolt får en ny konkurrent i en europeisk batterifabrik – stellantis och kinesiska catl investerar 47 miljarder I en ny spansk fabrik.
Man kan lugnt konstatera att northvolt blev frånkörda- redan innan dom kom upp på banan.
Nrthvolt hade inget från början och lyckades heller inte förvalta sina 200 miljarder, bl a från våra pensionsfonder.
En svensk industrikatastrof? Jajamän.
Man får trösta sig med att northvoltsatsningen var Grön….
Bedrägerierna inom den sk Gröna Sektorn fortsätter. Som ekonom kan jag inte förstå hur politiker från alla partier och finansanalytiker verkar kunna så lite om enkel företagsekonomi. En vanlig Kassaflödesanalys, som innefattar både budgeterade och verkliga pengaflöden av Inbetalningar och Utbetalningar hade genast klarlagt den orealistiska verksamheten.
Resultaträkningar kan visa vilka värden som helst. Allt beror på hur ledningen uppfattar/uppskattar värdet av bolagets tillgångar och skulder.
Det borde också vara dags att kontrollera hur kassaflödena inom de nya vindkrafts projekten ser ut !?
Nu när Northvolt har gått i konkurs, Chapter 11 förfarande, så kommer tydligen fd VD Peter Carlsson att upphöjas till Senior Adviser för den eventuella fortsatta verksamheten. Vad kan han bidra med som inte redan prövats under de senaste åtta åren ?
Arvodet överträffar säkert verkligheten.
Fler krisföretag med liknande problem torde vara Stegra, Stockhom Xergi m.fl
Dessa gröna projekt som närmast kan liknas vid pyramidspel är pinsamma.
Hur kan vi låta Mix och kompani blåsa ländernas skattebetalare på skattepengar med dessa sjuka upplägg. Samtliga inblandade i början har redan sålt av och säkrat sina ’investeringar’ med råge och låter sedan samhället ta smällen. Om det mot all förmodan skulle lyckas med något har de en rejäl bit kvar av bolaget för att privatisera framtida vinster. Det sjuka är att dessa människor kan göra detta ’lagligt’ och skinna oss ostraffade…
Detta gällde för Northvolt, gäller för Stegra och kommer gälla för det nya finska aluminium projektet. Ska bli intressant och se hur dessa miljarder har rullat i Skellefteåfabriken och hur mycket ’kompis beställningar’ som har figurerat? 60 mdr är mycket deg, helt ofattbart. Hur kan våra så kallade ’investeringsansvariga på pensionsfonder vara så korkade? Är det ens möjligt utan korruption? Det måste vara världsrekord i dumhet.
Var är kalkylerna, kassaflödesanalyserna, investeringsanalysen, etc. Dessa personer verkar dummare än snövit.
Jag läser lite här och var att Northvolt snarare trampade på gasen än bromsade ju mindre kapital som fanns kvar i bolaget. Finns det ingen risk (chans) att VD/styrelse kan bli åtalade/bli stämda av lurade leverantörer, för detta? Att öka farten mot det finansiella stupet är ju bedrägligt gentemot de man handlar av.