Den gröna bidragsekonomin

Klimatkupp

Henrik Jönsson gör en bra sammanfattning av de gröna bubblor som vi tagit upp flera gånger här på Klimatupplysningen. Så här skriver han om lördagens inlägg:

Den gröna omställningen slukar skattemiljarder – med tveksamma resultat. Hur finansieras de gröna bolagen? Vad gör de gröna satsningarna egentligen för resultat? Och vad händer med ett land där lojalitet med den gröna omställningen sätts framför realism och moral? Dessa frågor tar jag upp i veckans video “KLIMATKUPPEN”. KORRIGERING: Vid ett tillfälle nämns H2GS import av smutsig järnmalm ha aviserats i augusti 2024, det korrekta året är 2023.

Det handlar således om hur några rika affärsmän lyckas mjölka staten på miljardtals kronor, i projekt som inte verkar kunna klara sig på egen hand och heller aldrig kan gå med vinst. I stort sett hela inkomstsidan kommer från skattebetalarna (inklusive EU-medborgare). Liksom alla risker. Det är den perfekta kuppen och inga straff kommer att dömas ut. Tvärt om så hyllas dessa gröna projekt av en enig politikerkår, av media och av den största delen av det svenska folket.

I inlägget avslöjas också chockerande nätverk mellan den politiska makten och dessa affärsmän. Även näringslivsorganisationer är inblandade.

Så länge sådant här skojeri i klimatets namn får fortgå så ser det mycket mörkt ut för Sverige och för framtida generationer.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Jan

    Vi kan glädja oss över att skattemiljarderna har skapat åtskilliga förmögenheter hos listiga personer och säkrat ett liv i rikedom för dem själva och deras barn, barnbarn……

    Politikerna ansvariga för förstörelsen av skattemiljarderna behöver enbart säga ”vi har varit naiva” för att sedan fortsätta med sina karriärer som inget hade hänt.

  2. foliehatt

    Annat ljud i skällan vad gäller Northvolt, i MSM nu. Det talades om grön bubbla i Aktuellt i går kväll och i morgonens P1 pekas det på det olämpliga i satsningen i Skellefteå. Staden är för liten. Förresten sågas hela upplägget med massiv support av statliga medel.

    Det har börjat lukta riktigt illa om Northvolt på senaste tiden. Troligen får vi se våra pensionspengar ryka all världens väg snart. Det är dock ett litet pris att betala om Northvolts död innebär en träpåle i hjärtat på vampyren vid namn ”Gröna satsningar”

    Upp på plan nu och ta debatten, de som hävdar att ”Gröna satsningar” måste få kosta.

  3. Stefan Eriksson

    Nu skall vi se hur länge det dröjer innan staten känner sig nödgad att täcka upp förlusterna med direktstöd med hänvisning till verksamhetens strategiska betydelse. Vi måste bekämpa importen från Kina och dess av staten subventionerade verksamheter.
    Planekonomi hur som helst alltså.
    Ingen önskvärd utveckling.

  4. Ann lh

    #2 foliehatt, ”vampyren gröna satsningar” var talande. Tack för den.
    När ska ”Gröna Väst” lyssna till den hållbara vetenskapen som säger Stoppa det Gröna Vansinnet, CO2 är välgörande, ju mer desto bättre.
    Lär av de länder som redan i Paris 2015 sa nej tack till det så kallade Parisavtalet – BASIC-länderna. I dag vill allt fler ansluta sig till denna kärntrupp, medan de som bländades av Obamas ”Change”, Den Gröna Omställningen, går en långsam och fossilfri död till mötes, med Sverige i det triumferande förarsätet.
    Regeringsförklaring idag, debatt mellan Harris och Trump i natt – Arma Väst!
    Eller kan vi möjligen ana en liten, liten strimma av hopp i någonstans i detta kaos?

  5. Mats Kälvemark

    Lite om Northvolt tidigare på KU:
    https://klimatupplysningen.se/northvolt-befinner-sig-pa-ett-sluttande-plan/
    https://klimatupplysningen.se/ar-northvolt-nasta-storslagna-grona-bubbla/

    Just nu ser vi ”de sista spikarna hamras in i kistan”. Att tvingas köpa den strategiskt viktiga nyckelkomponenten katodmaterial från Kina skickar just denna signal att loppet är kört och nu handlar det enbart om att vinna tid för att bidragskapitalisterna skall hinna kratsa sin kastanjer ur elden. Svare Petter vet vi kommer att hamna hos oss skattebetalare Och svenska media är bekymrade över att köpet från Kina leder till ”…en klart större klimatpåverkan än om tillverkning sker i Skellefteå”.
    Snacka om att ha noll koll och fel fokus just nu. De tänker inte på att nästan 100% av alla elbilar på marknaden i nuläget har batterier med kinesiskt klimatavtryck. Men poltikerna har valt att bortse från detta.

  6. Långt uppe i norr, vid Arjeplog- sattes en vindkraftpark upp, som togs i bruk 2010.
    Nu monteras den ner, 14 år senare.

    Verken där byggdes särskilt för dom hårda förhållandena som råder däruppe.

    125 meter höga och utslitna på en gång..

    Fjällskogen och dess invånare fick ta en hård smäll i sin fina natur – till ingen nytta.
    Hela området dikades ut och djupa kabelgravar löper genom hela området – och tungtransport vägar.

    Mängder av skogar och fjäll har det likadant, över hela Skandinavien.

    En makalös penningsnurra är dom dock – okända finansiärer från skatteparadis har gnuggat sina händer – smutsiga pengar har blivit rena.

    Där jag bor var vi tidigt ute med vindkraftparker, i början såldes andelar för 1 miljon kronor styck – vilket flera ” storbönder ” och lokala företagare hoppade på, avkastningen skulle bli mycket god hette det…

    Nåväl, dom första insatserna sinade nästan på en gång – men sedan började märkliga processer synas, vilket några lokala journalister försökte gräva i… Varifrån kom alla nya pengar?

    Vindföretagen vägrade svara på frågor om pengarnas ursprung och journalisterna hamnade bara i återvändsgränder i sydliga skatteparadis, av typen Panama.

    Vindbolagen sa till journalisterna att ni får nöja er med att pengarna är godkända av bankerna, dom högsta engångsbeloppen jag såg flyga förbi var 200 miljoner.

    Vem lägger 200 miljoner på en gammal vindkraftpark?
    Vem gillar att slänga pengar, anonymt, i sjön?

    Ja – det har varit märkliga turer i våra bohusländska vindparker.

    Isabella Lövin tyckte det var märkligt när hon skrev sin bok ” tyst hav ” – när hon kom till våra små kustsamhällen så upptäckte hon att dom som ” nolltaxerade ” ledigt kunde gå in på den lokala banken och låna 75 miljoner till en ny trålare…

    Isabella borde ha tittat på vindkraftindustrin, dess fiffel – och dess misär, för glesbygdsbyar och vanligt folk.

    Den gröna skammen….är obefintlig – men dess konsekvenser för människor och djur är hemsk – om man sett den med egna ögon.

    Miljöpartisterna i Stockholm tankar sin svindyra vrålåk till elbilar – med andras misär.

  7. Lasse

    ”Det måste gå”
    VDn om de gröna satsningarna i Norr.

    Lite så resonerar nog alla som inte satt sig in i klimatfrågan.
    Vi som gärna gör det åt er får epitetet förnekare.
    Synd att de förment goda får det så svårt när verkligheten synar deras kort.

  8. Lennart Bengtsson

    Det är utmärkt att bloggen tar upp denna affär som mycket väl kan urarta till århundradets hittills största svindleri. Alla som under åren har uttryckt sitt tvivel har hamnat i en medial Gulagarkipelag. Men även den, liksom i det verkliga i Sovjetsystemet, hamnade till slut i dagsljuset.

    Mixaffären börjar alltmer påminna om 30-talets Kreugeraffär med skillnaden att Kreuger själv stod för det verkliga risktagandet. Dagens företagsäventyrare kommer inte att behöva gripa efter pistolen som sista utvägen.

  9. Ulf

    I år går alltså Riksgäldens mandat att ställa 80 mdr i kreditgarantier för gröna idiotprojekt ut. Beslutat 2021 av S/MP Hittills har man vaskat 30 miljarder på garantier som man kommer få betala ut när northvolt och gröna stålet går i backen.
    30 miljarder är för lite för att det ska räddas ansikte genom nya garantier och stöd. Men om man sätter ytterligare 50 miljarder fram till årsskiftet då kommer förlusterna bli för stora för att stöden inte ska fortsätta i kapplöpning till botten. Det är således otroligt viktigt att de 50 mdr i garantier inte ställs alls.
    Jag hoppas det i hemlighet har kommit order till gälden att lägga av med detta. Gäldens GD var dock nära medarbetare till Maggan i förra regeringen. Ställs ytterligare 50 i garantier så tror jag detta projekt kan komma kosta säkert 200 mdr. I sammanhanget är alltså kärnkraftssatsningen ett lågrisk projekt med löjligt låga subventioner. Typiskt nog hårt kritiserat i media. Och dessutom totalt felaktigt framställ vad gäller kostnad och risk. Önskar att Jönsson tryckt hårdare på Riksgäldens enorma risktagande. Det går fortfarande att rädda 50 mdr och i förlängningen då säkert en 100 mdr till. Stoppa Riksgäldens fortsatta vaskande av miljarder.

  10. Ulf

    Min kommentar gick inte fram. Essensen var dock att i år går Riksgäldens möjlighet att ställa kreditgarantier för 80 miljarder ut. De har hittills ställt 30 miljarder. Det går fortfarande att rädda 50 mdr , dumpar man 80 mdr här så blir politikerna tvungna att fortsätta. 30 mdr vaskade kan betyda att det avbryts. Idiotin infördes förstås av MP/S regeringen men nuvarande har inte försökt stoppa den. Media ägnar sig istället att granska kärnkraftssatsningen som i sammanhanget har mycket lägre risk och kostnad än det gröna vansinnet. Det finns fortfarande tid att rädda 50 Mdr!!!!

  11. iah

    det är ju inte bara i sverige som det fortfarande klingar att vindkraft är billigt och gröna satsningar är ett måste. i england varnar man för att elpriserna kommer att stiga mer än man trott efter att auktionen ar5 misslyckades och satsningen på flytande vindkraftsparker kan sättas i produktion. tyskland har stora problem med ökade elkostnader och att de grönas haber påståtts ha ljugit. över hela världen verkar nu klimatomställningens skavanker börjat synas och misstänksamheten öka mot alla igångsatta projekt. inte minst i australien och usa.

  12. Ulf

    Fortsättning, ställer man 80 mdr i garantier så kommer man känna sig tvingade att fortsätta ösa pengar in i dödfödda projekt. Ingen politiker kommer våga dra i pluggen och förlora 80 mdr. Då satsas hellre ytterligare 100-200 mdr och då är vi uppe i svindlande summor.
    Därför är det så viktigt att det stannar vi 30 mdr. Där går det att fortfarande dra i pluggen.

  13. Köp en vindindustri för 100 miljoner, gör den till dotterbolag, ta ut 8 – 10% I internränta på insatt kapital.
    Efter 10 – 12 år säljer du dotterbolaget ( vindparken ) till en pensionsfond eller till svenska kyrkan – och är ekonomiskt oberoende för lång tid framåt.
    Har du svarta pengar eller gråa pengar ( gröna bidrag ) – så kan du avsluta ” investeringen ” med en hög nytvättade dollars på fickan.

    Med bidragspengar eller svarta pengar går det sålunda utmärkt att tvätta dom – i den gröna tvättmaskinen.

    Som grön penningtvättare har du dessutom en rejäl hejarklack i EU FN och andra politiska maktcentran och i pensionsförvaltare.

  14. Kan idag vara värt att påminna om att northvolts vd häromåret- sålde lite andelar för 200 miljoner.

  15. UWb

    En klok person sade en gång ungefär så här. Erbjud subventioner till nya satsningar och pengarna kommer inte att användas effektivt av företagen, som ser detta som extra bonuspengar. Detta är precis vad som sker med Northvolt och andra satsningar, det egna risktagandet är ytterst begränsat och stat / EU tar den stora risken.

    Vad som den personen rekommenderade var att transparanta krav ställs på företagen, där de har en viss tid på sig att implementera kraven på bästa sätt. Företagen får själva ta kostnaderna för detta och därmed ta alla risker, men samtidigt bedöma vilken tekniklösning som är den mest effektiva för dem att använda.

    Det svåra med detta är att behålla företagens konkurrenskraft, då det är mycket svårare att följa upp företagen i andra länder som inte är lika transparenta, men det finns säkert sätt att hantera detta också.

  16. Benny

    Undrar hur mycket vanvett den svenska ekonomin tål egentligen efter alla vidlyftiga ”affärer” som i ett land med fungerande rättssystem hade skickat åtskilliga ministrar och ”gröna kapitalister” direkt i fängelse? Northlandgruvan i Pajala ca 14 miljarder upp i rök, Nuonskandalen ca 30 miljarder, alla vindkraftsparker där miljardrullningen pågår oavbrutet, och nu Northvolt där man redan öst in 80 miljarder men troligtvis kommer den notan att öka betydligt? Den ”gröna” bidragsekonomin får tydligen kosta även om det driver Sverige till statsbankrutt? I Bryssel är man i alla fall nöjda och nya svenska EU-kommisionärer står i kö i Stockholm för att få sin belöning!

  17. iah

    dom flesta av dom som investerar i den gröna omställningen verkar aldrig ha gått i fjällen och sett dom mäktiga massiven eller badat i en kall fjällbäck. inte heller verkar dom har suttit tysta i skogen för att titta på rådjur eller räv som gått förbi eller suttit vid en liten sjö och hört lommens rop i skymningen. inte heller verkar dom ha upplevt att sakta segla in i en vik för att lägga till för natten. inte heller att skida efter hunden för att sedan slå bivack och ligga under en renfäll och titta på stjärnorna medan elden sakta falnar. jag är glad att jag upplevt allt detta innan det är för sent.

  18. Jan

    Det fanns redan flera etablerade batterifabriker. Vad hade Northvolt för konkurrensfördelar? Några kritiska patent och kunskaper angående batteriteknik och tillverkningsteknik för batterier?

    Tillverkning av mer komplicerade produkter som batterier kräver hög specifik kompetens inom många områden. Hur mycket av denna fanns i Skellefteå och hur lätt var det att locka den till staden.? Avancerad produktion omfattar betydligt mer än enkelt fabriksarbetare men den insikten verkar varit en bristvara.

  19. UWb

    Det går ganska tungt för den ”gröna” omställningen – huvudproblemet som jag ser det är att det sätts en ganska godtycklig måltidpunkt, säg 2030, vilket ligger så nära att det kan följas upp, men samtidigt är så långt borta så ingen ser paniken. Ett axplock av problemområden:
    1. Elbilar – de blev inte så billiga, varken att köpa eller ladda (om man inte har villa med solpaneler och timpriser). Efterfrågan går ner och Volvo omvärderar sitt mål att vara enbart elbilstillverkare 2030, Volkswagen är i stor kris (tydligen 5 000 miljarder i skuld) och säger sig fortsätta med vanliga motorer, de amerikanska tillverkarna gör jätteförluster på elbilar och kineserna säljer heller inte så mycket som tänkt och har stora bilkyrkogårdar med nya elbilar som inte kan säljas.
    2. Vindkraft, Danmark har satt paus både på sina energiöar (där vindkraftens elöverskott skulle göras om till vätgas och sedan exporteras till land) och sin vätgasledning till Tyskland (som inte vill betala för en viss minimikapacitet). I Sverige säger alla utvecklare att de stoppar sina planer på grund av för stora kostnader och i England gav den sista auktionsrundan priser som var 60 (!) procent högre än i förra rundan.
    3. E-bränsle, Örsted stoppar sin fabrik i Örnsköldsvik på grund av låg efterfrågan (den blev för dyr att tillverka helt enkelt), vissa andra projekt går vidare, men jag tror att de kommer att stoppa snart också.
    4. Vätgas, EU har planer på 20 miljoner ton vätgas per år, år, jajamensan, 2030. Väldigt få projekt kommer igång och den som kan räkna ser att det är omöjligt att bygga ut så snabbt och EU är på väg att sänka sina mål. Fortfarande påstår folk att det finns ekonomi att ta överskottsel, göra den till vätgas och sedan elda upp den för att få el tillbaka. NEL, stor tillverkare av elektrolysörer har inte fått en order på mer än ett år, undra varför.
    5. Stålindustrin, här är nästa område som håller på att falla. ArcelorMittal – världens största stålproducent – säger att vätgas i Europa är för dyrt och att det inte lönar sig att göra stål via vätgas, möjligtvis i USA via Inflation Reduction Act, vars framtid hänger på vem som blir president i USA. Tydligen har den information gått förbi HYBRIT och H2GS, men HYBRIT har i alla fall konstaterat att det blir för dyrt att bygga vätgaslager, vilket i princip stänger dörren för att använda väderberoende vind som elproducent, då processen kräven jämn tillgång på el.
    6. Kina – de bygger och bygger och bygger fabriker och marknaden svämmar över av produkter som inte har köpare. Solpaneler säljs under tillverkningspris, batterier likaså, elbilar står och rostar sönder på stora uppställningsplatser etc. Detta enbart för att stoppa Västs egen industri. Solpaneler var stort i Tyskland, mer än 30 000 anställda har fått gå sedan Kina satsade på dessa, de planerade batterifabrikerna i Europa minskar i antal och har problem = Northvolt, eller flyttar till USA / Kanada för bättre villkor = subventioner (Freyr).

  20. Uffe

    Och nu ska det sättas upp solceller i västra Götaland enligt Sveriges Radio ”Solcellsboom i Västra Götaland – lantbrukaren: ”Ett tredje ben” bönderna ska satsa på solceller.
    Tydligen har 46 projekt fått godkänt av länsstyrelsen.

    https://sverigesradio.se/artikel/solcellsboom-i-vastra-gotaland-lantbrukaren-ett-tredje-ben

  21. UWb #18
    4. Vätgas, Och till 2045 ska man ha gasturbiner som kan bränna vätgasen som jag förstått det. Fram till dess är naturgasen förklarad grön på beställning från Berlin. Där har man åtminstone lagt in en rejäl marginal.

  22. Paul Håkansson

    Beslut slår mot villaägare – smäll på 93.000 kronor
    Villaägare som vill investera i solceller kan tvingas betala stora belopp till elnätsbolaget för att få ansluta till elnätet, enligt nya beslut.

    Kritiken är hård från solcellsbranschen som varnar för att Energimarknadsinspektionens nya praxis ändrar villkoren för installationer på villor och riskerar sätta stopp för nya solceller i områden där elnätet kräver förstärkningar.

    Det är i två olika ärenden som statliga myndigheten Energimarknadsinspektionen (Ei) nyligen beslutat om att villaägare som vill installera solcellsanläggningar är skyldiga att utöver själva anläggningen och dess installation även måste betala betydande belopp till det lokala elnätsbolaget.

    Båda fallen avser Kristianstad kommun och bolaget C4 Elnät AB som i det ena fallet begärt en avgift på 116.000 kronor och i det andra nästan 1,1 miljoner kronor för att ansluta kundernas nya solcellsanläggningar, med motiveringen att elnätet inte har kapacitet att ta emot elen utan behöver förstärkas.

    De berörda kunderna ansåg inte att kraven var skäliga och begärde prövning hos Ei, som utövar tillsyn över elnätsbolagen som är reglerade monopolverksamheter. Och i maj i år beslutade myndigheten att elnätsbolaget hade rätt att ta ut en anslutningsavgift, men att de belopp som krävts var alldeles för höga. De sänktes kraftigt till maximalt 50.000 kronor respektive drygt 93.000 kronor.

    Besluten, som Di tagit del av, väcker nu starka reaktioner hos branschorganisationen Svensk Solenergi.

    ”Vi är mycket kritiska. Tidigare har Ei ansett att installation av produktion inom befintlig huvudsäkring inte utgör en ny anslutning och därför inte ska beläggas med anslutningsavgift. Att frångå denna praxis skapar orimliga konsekvenser för de hushåll som triggar en elnätsförstärkning”, säger Oskar Öhrman, tekniskt ansvarig på Svensk Solenergi.

    Branschorganisationen anser att lagstiftningen bör justeras så att Ei kan återgå till sin tidigare praxis. Och pekar på att orimligheten i den nya regeltolkningen blir tydlig när man jämför med laddning av elbilar. När ett hushåll skaffar en elbil som kräver nätförstärkning, behöver i nuläget inte det hushållet ensamt betala tiotusentals kronor för att ladda bilen, medan grannar som redan laddar slipper kostnaden. Samma princip borde gälla för solceller, enligt Svensk Solenergis vd Anna Werner.

    ”Vi vill ju ha fler elbilar och billig, distribuerad elproduktion. Därför borde regeringen klargöra hur omställningen av elnätet ska finansieras gemensamt, utan vettlösa kostnader för enskilda familjer”, säger hon i en skriftlig kommentar till Di.

    Ei bekräftar för Di att de nya besluten innebär en ny praxis. Detta trots att det i ellagen finns bestämmelser om att en elanvändare som har ett abonnemang för en säkring om högst 63 ampere inte ska betala någon anslutningsavgift för en produktionsanläggning som uppfyller vissa krav.

    ”Det stämmer. Men det finns EU-regler som enligt vår tolkning trumfar den svenska lagstiftningen i de här fallen”, säger Jerker Sidén, analytiker på Ei som fattat de båda besluten.

    Hur ser du på kritiken från solbranschen och dess farhågor om att solcellsutbyggnaden nu kan drabbas?
    ”Vi förstår om det finns synpunkter och kan inte utesluta att det finns en sådan risk. Men vår roll som myndighet är att tolka lagstiftningen och vi anser inte att vi kan återgå till tidigare praxis med mindre än att regelverket ändras”, säger Jerker Sidén.

    https://www.di.se/nyheter/beslut-slar-mot-villaagare-small-pa-93-000-kronor/

  23. Lennart Bengtsson

    Förståndigt folk räknade ut från början att Northvolt och vätgasstålet var en omöjlighet från början och nu kommer svenska skattebetalare att stå för ”kalaset”

    Politikerna har bundit ris och egen rygg genom att fylla myndigheter och annat med politiskt korrekta medarbetare utan tillräcklig kompetens. Landets media saknar såväl insikter som kompetens eller energi att ens sätta sig in i vad som håller på att hända.

    Fiffiga figurer passar på att tjäna pengar så länge det går.

    Tillsammans med den vettlösa massmigrationen och den följande kriminaliteten riskerar nu de gröna stollerierna att bli vad som till slut knäcker kamelens rygg.

  24. Axel

    Hela detta vanvett för att jaga koldioxid, en gas som är helt nödvändig för all grön tillväxt och som inte har någon bevisbar större effekt på den globala temperaturen.
    Visa mig bevis om jag har fel.

  25. Jan

    Vi har en politikerkår som är naturvetenskapliga och tekniska analfabeter som granskas av en journalistkår som är dito analfabeter.

    Denna politikerkår har nu fått för sig att driva fram och subventionera en grön industri utan att ha några begrepp om vilka begränsningar naturlagarna och tekniken sättet. Det kan bara sluta på ett sätt och inte är det väl.

  26. Ulf

    Here we go

    https://www.di.se/nyheter/sms-avslojar-makthavarna-pa-helspann-i-northvolt-krisen-nagra-nyheter/

    Blir intressant och se om de vågar begränsa förlusterna till 30 mdr. Det låter tyvärr inte så.

  27. Ulf

    Svar Jan 25,

    Nja däri ligger inte det stora problemet. Problemet är att de flesta politiker inte begriper ekonomi, framförallt inte nationalekonomi. Förståelsen för att man har aldrig lyckats bygga ett samhälle med planekonomi. Glömskan över vad Berlinmuren handlade om. Bristandet kunskap om ekonomisk historia. Inbillande att Sverige en gång haft en s k blandekonomi som fungerade.
    Har man inte en övergripande förståelse för hur en samhällsekonomi fungerar, så är man helt borta.
    Teknik och naturvetare finns experter att anlita, men om du inte fattar vad du vill åstadkomma så är det kört.

  28. johannes

    Att betala skatt är som att nära en cancersvulst med socker.

  29. johannes

    #25
    Och värre kommer det att bli. Jag har tre generationers läroböcker inom naturvetenskap tillhanda. Min fars från 50 talet, mina från -80 talet och min äldsta dotters från 2010 talet.
    Man kan lätt konstatera att dagens generationer lär sig hälften av grunderna sedan -50 talet.
    Min yngsta dotter går teknisk och det hon läser inom kemi och fysik på 3dje ring motsvarar min ring 1, ja till och med åk 9.
    Dagarna fylls av en massa FN dagar och annat skit.

    Det här gör det lättare för bidragskapitalisterna eftersom färre kan sätta emot.

  30. Ann lh

    # 23 Tack Lennart Bengtsson för att Du nu högt och ljudligt börjat tala klarspråk. På sätt och vis är det inget nytt men kommer det ”på en och samma gång” och med rejält eftertryck.

  31. Ulf

    Tappar slutgiltigt helt förtroendet för finansministern, trots att jag är borgerlig väljare. Vad är det som har hänt?

    På fråga om engagemanget i Northvolt via kreditförsäkring svarar hon:

    Men det är inget vi betalat ut i lån.

    Så om jag frågar finansministern ifall jag har problem ifall jag gått i borgen för något fyllo och hans blanco kredit, då svarar hon, nej du har ju inte tagit lånet själv och betalat något.
    Tänker bara på norrmannens tavla, skriet

  32. Ulf

    Svar 23 Lennart Bengtsson,

    Det är mycket värre än så. På 1970 talet så gick många övertygade kommunister och blev journalister för att bedriva propaganda till medborgarna. Jan Guillou av alla har beskrivit hur de gick tillväga. Så fick vi en extrem vänstervridning av kåren.
    Idag har vi precis samma sak vad gäller våra myndigheter inom områden som kan definieras som miljöområden.
    Dessa uppträder som religiösa, dvs inget är större än gud, skit i regelverket.
    Är man inte riktigt påläst kan man då bli lurad till precis vad som helst, eftersom klimataktivisten på myndigheten ser till sin klimatreligion och inte lagar och regler.
    Har själv beskrivit tidigare där en myndigheten lurade mig och de flesta i nejden, vad gällde avloppsfrågor. Allt för kretsloppets och klimatet skull.
    Numera kan man inte lita på myndighetspersoner längre, åtminstone inom vissa delar av myndighets Sverige.
    Nåväl lång i historia kort. Jag grävde hittade rättsfall. Kontaktade myndigheten igen förklarade att de hade fel. Det fanns utslag i miljööverdomstolen. Svar, ja det är en jättekonstig dom så den följer vi inte. Nej men jag gör blev svaret förstås.
    Nästa steg, ja naturligtvis har redan infiltrationen av domstolarna också påbörjats.

  33. Peter

    Jag kanske inte har förstått…
    Riksgälden har en kreditrisk på 15 mdr i Northvolt.
    Finansministern dillar om att man inte har betalat ut något lån…
    Men i min bok kvarstår risken på 15 mdr eftersom andra har lånat ut dessa pengar med riksgäldens kreditgaranti som borgen, således har AB Sverige en möjlig kreditrisk på 15 mdr när Northvolt går i backen, rätt/fel?
    Om rätt, vad dillar Svantesson om?

  34. Ernst Herslow

    #32 Ulf
    Jag har samma problem i Skåne, med miljöförvaltning, länsstyrelse och domstolar som inte följer lagen. Man försöker istället driva igenom sin egen ”gröna” agenda. Kontakta mig gärna angående utslaget i miljööverdomstolen som du hänvisar till. Vi måste få stopp på den gröna” ”aktivismen inom myndigheterna.

  35. Ulf

    Hej Ernst

    En process som är över 10 år gammal så har inte materialet kvar och domarna är väl gamla nu. Har dem inte kvar. På den tiden hade jag bara problem med första instans. Länstyrelsen och hav o vatten var för lagen, så även domstolarna. Så kan tyvärr inte hjälpa dig där. Domarna den gången fick jag av länsstyrelsen. Men kan tänka mig att infiltrationen gått mycket längre idag.

  36. Peter

    Ny info,
    Har pratat med riksgälden.
    Riksgälden har ställt ut $1,5mdr, 15 mdr SEK, i kreditgarantier för upp till 80% av lån tagna av Northvolt utställda från en konstellation av institut och banker.
    Då Northvolt ännu inte uppfyllt kraven, etc. så har inga pengar från detta ’paket’ betalats ut.
    Således föreligger ingen risk för riksgälden ännu. Vi får verkligen hoppas att inte banker/institut betalar ut dessa pengar…även om de bara riskerar 20%.
    Svantesson har således rätt!
    fotnot. Östros ingår i detta paketet med $500m(1/3)

  37. #iah 17#

    Under herrans många år har jag hört samma sak i Sverige, Spanien och Frankrike, vilket är: ” På landet är det dötråkigt. Där finns absolut ingenting att göra.”

    Natur upplever man bäst på TV. Gemene man ska inte vistas i naturen där människan inte hör hemma och bara ställer till skada. Så låter det på fransk statlig radio varje gång det talas om vilda djur och natur.

  38. stig morling

    Kära vänner, ber att få sända några gamla sanningar:
    1. Redan under 1960-talet kunde vi skoja med våra studiekamrater på ”Skogis” således Skogshögskolan: Som nyblivna studenter fick de en fusklapp som ”Hjälp”: ”Gran, korta barr, tall långa barr!”
    2. År 1970 flyttade riksdagen till Kulturhuset vid Sergels Torg. Dåtidens ”Teknisk Tidskrift” hade ett förslag med kulturhistorisk accent från Aten: ”Över ingången till Riksdagen borde finnas en devis med följande lydelse: ”Här fattas visa beslut – och ingenjörer!”Naturvårdsverket: ”Nu är vi färdiga” – Ja Sverige hade genomfört en stor satsning på fosforrening!
    Så an det gå!
    PAX ET BONUM
    Stig M

  39. Ulf

    Svar 36 Peter,

    Så har det inte framställts i media utan att det handlar om utbetalda lån. Funderar på om samma gäller för 15 mdr garantin för Mix gröna stål? Eller utbetalda?

    Ingen vill förlora pengar så risk för 20 procent är tillräckligt för att avskräcka om nu inte dessa långivare redan har stora lån till Northvolt som de vill rädda. Då kanske 20 procent är helt ok att riskera.

    Men den stora frågan är om detta är ett tvingande lån? Alltså om Northvolt uppfyller villkoren så måste banker/institutioner betala ut pengarna. Troligen är det så. Och då avgörs det av Northvolts förmåga. Just nu pågår febrila besparingar.

  40. Fredrik S

    Peter, Ulf och andra

    Affärsvärlden skrev om det igår. De stötte på lite oklarheter och sekretess mm. Fortsättning följer.

    Poppa majsen!

    https://www.affarsvarlden.se/kronika/riksgalden-eller-riskgalden-hamnar-northvolt-hos-elisabeth-svantesson

  41. foliehatt

    I den värld som Lucky Luke levde i hade bidragskapitalisterna i Northvolt (och andra liknande sol-och-vår-upplägg) blivit körda ut ur stan efter rullande i tjära och fjädrar.

  42. Nr 40 & 41
    Ansvar och eftertanke kom i nytt ljus idag – när Bonnesen från Swedbank sattes i finkan.

    Riksgäld, banker, pensionsfonder och andra….kanske börjar fundera på ansvar kontra konsekvens.

    Kanske Lucky Luke rider ut igen.

  43. Om den gröna omställningen baseras på att september kan få nya värmerekord – 1 gång vart femtionde år…så kanske folket hellre tar det än att bli lurade på pengar till försvar skola, vård och omsorg?

    Hade någon hotat med 1 grad lägre medeltemperatur globalt…då hade anledningen kanske känts viktigare för folket.

    1850 – stod vi inför risken för en ny istid, glaciärerna tokväxte och hotade halva Europa…då fanns en god anledning att göra något.

  44. Västsvenska lokalnyheter ikväll – vädret.
    Risk för 8 – 9 grader som dagstemperatur i inre Halland imorgon och regn.
    Vi är 1 vecka in i september – Sverige har onekligen små marginaler när det gäller kyla och köld.

    En liten förändring i jutska strömmen och vi kan bli ordentligt nedkylda.

    Klimatsagan om den stabila temperaturen behöver få ett slut.
    Mer CO2 kanske minskar risken för en ny snabb nedkylning – men glöm inte att havet är djupt…och bara 3,5 grader – då är en ny, liten istid aldrig långt borta.
    Solen dalar blicksnabbt nu och minst 6 månader av kyla väntar.

  45. Kina och Ryssland i stor militärövning, utanför Japan.
    Kineser i Volvo cars.
    Kineser i northvolt.
    Kineser i vindkraftindustrier.
    Osv.

    Kineser över och i hela Sverige- var kommer deras intresse ifrån?

    Ekonomi?
    Teknik?
    Makt?

  46. Ulf

    Fredrik 40,

    Låter mycket värre än jag trodde. Mer pengar. Om nu Bonnessen kunde åka dit borde de politiker som beordrade riksgälden att ta dessa risker mot reglementet också åka dit, dvs bl a Maggan och diverse i förra regeringen.

  47. Hoppas ni såg tv4:s reporter intervjua oceanografiprofessor Anna W idag.
    Anna – just nu ser vi inget hot mot golfströmmen, utan vi behöver mer information.
    Reportern – Är du inte rädd att du går klimatförnekarnas ärenden?

    Anna – jo det är jag rädd för och det vill jag inte.

    Så hålls forskarna och allmänheten i schack!

    Ikväll fick vi ett otroligt bevis på forskarnas tvångströja.

    Varför skall hotet saluföras – jo, så att den gröna omställningen kan genomföras…

  48. Karl Erik R

    #19 UWb
    Ett förtydligande: Hybrit har inte sagt att man inte ska bygga vätgaslager. Man har sagt att för den första fullskaliga anläggningen som ska byggas i Vitåfors gör man inget lager för vätgas. El kommer från Luleälven. Den anläggningen som ska byggas hanterar mindre än 10 % av LKABs produktion. Hur det blir med tänkta framtida anläggningar är en öppen fråga.

  49. Argus

    ’Tematiskt fokuserade investeringar kopplade till klimatomställningen’

    Jee, detta är ett återkommande mantra av Jenny Askfelt Ruud, chef för ’alternativa investeringar’ på 4e apfonden.

    För en ingenjör eller bara någon som känner ansvar för andras resurser betyder det att vaska miljard efter miljard. På ingenting.

    Förstår Jenny att hon spolar bort ’vård, energi och försvar’?

    Finns det ingen som kan säga STOPP?

    På 4eapfondens hemsida listas northvolt, vindkraft och solceller.

    Dessa dåd skulle ha kunnat vara iscensatta av främmande makt.

  50. Tege Tornvall

    #38. Stig. Det fattas (= saknas) också visa beslut. Allt fler, tycks det.

  51. Tege Tornvall

    #37. Lars. Människan är ju en social varelse. Ute i skogen är det för många (de flesta?) tomt och ödsligt, rentav kusligt. Likaså ute på Siljans vida vatten. Långt till mörka, skogklädda stränder.

    Ändå har vi ett rikt båtliv. Mest mellan landsvägsbroarna på älven. Där ligger de flesta båtar förtöjda hela sommaren utan att röras ur fläcken. De som ändå rör sig går fram och tillbaka inför våra ögon och lägger till vid kajen. Där äter och dricker folk ombord eller på trivsamma Marinan alldeles intill.

    Socialt, förvisso. Men knappast naturälskande! Bara ett fåtal går ut på själva sjön.

  52. Thorleif

    Bistra tider väntar för många!

    I Tyskland, landet vi haft djupt samarbete med näringslivsmässigt:

    https://open.substack.com/pub/rwmalonemd/p/the-tragedy-of-the-german-commons?utm_source=share&utm_medium=android&r=44tjw9

  53. Paul Håkansson

    https://carup.se/volvos-bakslag-drar-i-nodbroms-for-batterifabrik/

    Volvos bakslag: Drar i nödbroms för batterifabrik
    Nyheter 11 september 2024, 16:49
    av Maths Nilsson
    Volvos jättesatsning på en batterifabrik i Mariestad ser ut att skjutas upp. Den begränsade efterfrågan på elektriska lastbilar sätter käppar i hjulet. Nu tvingas Volvo dra i nödbromsen och försena fabriken.
    – Efterfrågan ökar inte som vi skulle vilja, säger Jörgen Gustafsson………

  54. Paul Håkansson

    https://carup.se/avslojat-sa-stort-ar-spillet-nar-elbilar-laddas/

    Avslöjat: Så stort är spillet när elbilar laddas
    Nyheter, Tester 11 september 2024, 06:26
    av Maths Nilsson
    En relativt stor del av energin går till spillo när elbilar laddas. Vissa elbilar förlorar mer än 20 procent av laddströmmen, avslöjar ett nytt test. Volvos populära modeller hör till de som tappar mest………..

  55. Ulf

    H2 gröna stål har bytt namn till Stegra. Byta namn är väldigt populärt nufötiden. Sopdrottningen har bytt typ 17 ggr på mindre än ett år.

  56. Thorleif

    #55 Ulf

    Är namnbytet en del i processen att ta höjd för förseningar och/eller alternativet att använda vanlig råvara och skrot i ev ståltillverkning!?

  57. Tege Tornvall

    #55. Vad de främst stegrar är väl skulder och kapitalbehov. Osäkra leveranser av både elektricitet och malm, högre kostnader och dyrare produkter. Vilken köpare ute på den internationella marknaden bryr sig över om stålet tillverkas ”fossilfritt”? Projektet vacklar.

  58. Tege Tornvall

    #54. 15-20 procent laddförluster får man räkna med enligt en elbilsägande bekant . För att få 40 kWh i batteriet får man ladda 47-49 kWh. Om elen kostar 2 kr per kWh hemma, kostar detta inte 80 utan 94-98 kronor totalt.

    Det blir 2:35-2:45 per kWh. Vid laddstolpe med 3-6 kronor per kWh får man medladdförluster betala 3:50-7 kronor per kWh i batteriet – eller totalt 165-330 kronor. På 40 laddade kWh kör man 20-25 mil. För den sträckan drar en snål diesel 10-13 liter, som kostar 185-240 kronor med 18:50 per liter. Oräknat eventuell P-avgift därtill.

    Det är visserligen klart billigare att ladda hemma även med 15-20 procent laddningsförlust, men vid laddstolpe blir det dyrare. Och elpriset växlar även hemma. Elbilens fördel av lågt elpris gäller alltså bara hemma eller på jobbet – om ens då.

  59. Berra

    #58 Tege Tornvall:

    Jag undrar hur länge min arbetsplats kommer att erbjuda gratis laddning till de anställda.

    Har funderat på att tipsa skatteverket men skulle det på något sätt komma fram att det var jag så lär jag ha färre vänner på jobbet. Så det är nog bättre att vänta på att något händer vid laddning eftersom alla platserna är mot fasad och under tak…