Extrema värmeböljor?

Som varje sommar under många år, har vi matats med nyheter om extrem värme i Medelhavsområdet. Som om det vore något nytt att det är varmt där när norra halvklotet har sommar. Dessutom är vi många som noterat att de temperaturer som rapporteras i medierna vanligen är flera grader varmare än vad till exempel Ventusky rapporterar.

Vad säger mer långsiktig statistik om värmeböljor i Medelhavsområdet då? Det finns till exempel månadsmedelvärden för maxtemperaturer. Eftersom varje värde är medel för en hel månad, kan det finnas enskilda mätningar som avviker rejält, uppåt eller nedåt, från medel. Värdena visar i alla fall om det finns trender.

Jag har hämtat data från Climate Explorer.

Jag börjar med värden från rekonstruktionen ERA5, för Grekland, Spanien och Marocko, tre av de länder som har nämnts i sommarens rapportering.

Först alla värden som än så länge finns för 1950 och framåt i tiden:

Det här är data för alla månader under alla dessa år, så vi ser årstidsvariationer. De maximala värdena i diagrammen är de som inträffar under somrarna. Och det verkar finnas en tendens till en ökning. Varför skulle det inte göra det? När världen blir varmare, av orsaker som klimatforskarna faktiskt inte har fastställt, så borde somrarna i Medelhavsområdet bli varmare.

Notera att det står ”Spain Europe” för Spanien. Spanien har också Kanarieöarna och områden på Afrikas fastland, men de är alltså inte med i dessa data.

Om vi tar och fokuserar på den månad som borde vara varmaste varje år, juli, då? Det ser ut så här:

Månadsmedel för maxtemperaturer verkar ha ökat med ungefär 1K sedan 1950 för alla dessa tre länder, och lite mer om vi räknar från slutet av 1970-talet. Är det då bevis för att det har blivit olidligt hett och kanske aldrig har varit så hett där?

Det vore bra, tycker jag i alla fall, att ha data för längre tillbaka i tiden än 1950. Och det finns på Climate Explorer. Där finns något som heter Twentieth Century Reanalysis V3, som har en hemsida här, och som påstås ha data tillbaka till 1836. Vilket för mig innebär att en del av de tidiga data för många områden måste vara skapade på kreativa sätt. Då det inte fanns temperaturmätningar på särskilt många ställen 1836.

Nåväl, för samma tre länder ser det ut så här för alla månader som finns tillgängliga:

Dessa diagram kanske inte säger så mycket. Så vi tittar närmare på data för just juli månad:

ic3tmax Spain Europe 7 1

Med ett längre tidsperspektiv, framstår modern tid inte som särskilt extrem. Om ens extrem alls. För Grekland blev somrarna allt kallare fram till 70- och 80-tal då trenden vände. Liksom för Spanien, var somrarna ungefär lika varma i mitten av 1800-talet som nu. Medan somrarna i Marocko tycks ha varit rekordvarma de senaste åren, jämfört med åren 1836-2000.

Det finns en del att fundera över. Exempelvis hur bra har instituten bakom temperaturserierna varit på att korrigera för urban uppvärmning?

För att inte tala om: Hur skulle rekordvärme på sommaren kunna bero på växthusgasutsläpp? Ja, det borde den inte. Om växthusgasutsläpp har någon märkbar klimatpåverkan, är den i så fall störst där och när det är kallt, enligt teorin. Utsläppen kan inte orsaka någon värmebölja på sommaren. De kan bara, möjligen, göra en värmebölja lite varmare och få den att vara lite längre.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. enough

    Det är ju en ökande ”trend” från c:a 1980, med någon grad. Men är det samma ökad solinstrålning i sydeuropa som här hemma, jag har för mig att vi har c:a 20% mer instrålning? Isf., är ökningen helt logisk, en annan fråga är orsakerna till ökad instrålning, vilket sannolikt är mindre molnvolym, vad beror det på, osv…..

    Det viktiga är att det inte finns någon dramatisk ökning av medeltemp, och att alarmisterna inte har verkliga data med sig i sin framfart.

  2. Detta bedrägeri vilar enbart på en sak. Det är okunskapen om naturliga variationer och avsaknad av bevis i heltäckande riktigt långa mätserier. Alla mätserier från verkligheten visar mycket likartad utveckling, liksom ex SMHI långa kurvor, och inte så som det som klimatvetenskap baserar sina sagor på enligt medias presentationer. ”Världens äldsta mätserie” visar naturligtvis ca likadant (centrala England) vilken nästan är en komplett STOR cykel, och där kan vi se att uppgången under början på 1700-talet var minst lika stark som den senaste men i början på en större klimatcykel. Och den visar också att cykeln sannolikt är nära att gå i mål och vända ner, men det skall jag inte orda om igen just nu utan det kommer att bli facit och slutstation för denna usla vetenskap, enligt min övertygelse.

    https://drive.google.com/open?id=1DGPsnsrie2uWuy4Q8p6LrNtVnz4oOhmz&usp=drive_fs

  3. Sören G

    Ökad solinstrålning bör ju ha värmt haven. Och haven bestämmer Jordens temperatur.
    Värmeböljor beror på högtrycksbetonat väder med mycket solsken på en viss plats.
    Koldioxid passar inte in i ekvationen.

  4. Jax

    Felaktigheterna sprids ju alltmer i tv också. Under OS pratar de ofta om värmen och lämnar felaktiga uppgifter. B.la. Sa en kommentator att det var uppåt fyrtio grader i Paris dan innan. När jag kollade var det 31 grader den dagen.
    En rolig sak var när de intervjuade Tentoglou efter längdhoppskvalet. De frågade hur det kändes och han svarade ”jag är grek så jag tycker det är lite kallt nu på morgonen”. Då var det arton grader.

  5. Lars, tack för detta.

    Medias rapportering om ett par-tre dagars ”rekordvärme” i Grekland eller Spanien, ”varmast på 120 000 år” etc, tillhör underhållningssidorna snarare än vetenskapssidorna.

    Dels finns det anledning att ifrågasätta Copernicus sätt att mäta (UHI-effekten), dels att det saknas beskrivning av trender, vilket du föredömligt redogör för här. Ändå så tvekar inte media att påstå att det är orsakat av en förhöjd halt av koldioxid. Inte ett ljud om t.ex. ökad solinstrålning eller havsströmmar som jämförelse.

    Det har ju blivit lite poppis att på sociala media att istället publicera köldrekord från här och var på jorden. Det kan vara underhållande, men säger knappast något om trender och klimatet.

  6. Lasse

    Tack Lars K
    Sol och moln är kanske orsaken till att värmen ökat?
    https://wattsupwiththat.com/2024/08/06/vpd-vapor-pressure-deficit-a-correlation-to-global-cloud-fraction/
    Något att läsa på om?
    Just nu sol 😉

  7. Benny

    Alla de här ”rekorden” har ju blivit möjliga av den tekniska utvecklingen och att antalet mätstationer ökat? ”Den som söker han finner” brukade man säga förr men klimatalarmisterna är mer som den gamla historien om fyllot som mitt i natten letade efter sina borttappade nycklar under lyktstolpen eftersom det var ljusare där!

  8. Joachim

    Markanvändning är en faktor som påverkar temperatur. Jag tror jag sett att minskande skogsarealer ska innebära varmare temperatur. Varför är det så? Har barmark/stäpper mindre albedo än skog?
    Vad händer med solenergin som tas upp av växterna? Bidrar en del av energin till att bygga upp växten istället för att bli värme, och det är därför skog ”kyler”?

  9. Thorleif

    #2 Alvar

    Läser jag din graf korrekt har temperaturen (dygns medel) i UK ökat med ca 0,5 gr C sedan 20-talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *