Bild: En smyckad gravplats i Spanien
Spanien har drabbats av våldsamma översvämningar: Igenproppade eller borttagna bäckar, en brusten vattendam, sena förvarningar. Och så mycket regn förstås när varma luftmassor från söder plötsligt möter kalla från norr. Vi kan skänka en extra tanke till de döda denna Alla Helgons Afton.
Hur som helst, en eftertänksam helg önskar
Redaktionen
Tittade häromdagen på en tv-dokumentär om den ”paneuropeiska picknicken” som ägde rum 19 augusti 1989 då gränsövergången mellan Ungern och Österrike tillfälligt öppnades på en begränsad sträcka så att lokal-invånarna från båda sidor av ”järnridån” kunde mötas där. Några månader senare (8 november 1989) öppnades gränsen helt mellan Västtyskland och Östtyskland, ”järnridån” var borta, och ett par år senare (31 december 1991) upplöstes Sovjet-unionen, det ”kalla kriget” var slut. Vem hade kunnat ana att detta var möjligt? På så kort tid. Och utan stridsåtgärder.
Kan man jämföra ”järnridån” och Sovjetunionens påverkan på västvärlden med FNs ”klimatkonvention” (antagen på Rio-konferensen 9 maj 1992)? Och när kommer denna ”mur” att falla? År 2040 har det gått motsvarande tidsrymd (sedan den ungersk-österrikiska picknicken) och själv kommer jag sannolikt inte att vara i livet då. Men jag undrar förstås hur denna tillnyktring kommer att ske? Även vanliga media vågar nu prata om problemen med ”den gröna omställningen” – är detta de första tecknen?
Ska den företagsekonomiska verkligheten vara det som får journalister och politiker att inse naturvetenskapliga fakta? Kommer TV att år 2040 visa några dokumentärfilmer om de första tecknen på förändringen för dem som lever då? Kommer Mikael Wiehes efterlevande att skapa en ny låt på temat ”…det började som en skakning på nedre däck…?
Rolf M #1
Det är så många ”offentliga personer” som skulle förlora hela sin trovärdighet om de medgav att exempelvis
”den gröna omställningen är omöjlig”
och ännu värre
”varmare är bättre” …… ”mer koldioxid är bra för naturen”
Därför är det bara en total ekonomisk katastrof som kan framtvinga det första
men sen kan fortsättningen följa
# 1 Ralf Marek, vilken positiv fråga! Tack!
De unga i USA verkar inte särskilt intresserade av klimatfrågan enligt vad SVT redovisade i går och GWPF har de senaste veckorna tagit upp många tecken på problemet med den gröna omställningen. Här i väst har Göteborgspostens ledarsidan haft flera inslag där Håkan Boström skrivit insiktsfullt om verklighetens problem med denna omställning och förra veckan hade deras kände och återkommande skribent Henrik Jönsson en skön drapa på samma tema.
Det våras verkligen för lite vett och sans, men SVTs reportrar och våra inhemska politiker måste i alla lägen där det är möjligt skylla på ”klimatförändringarna” när t.ex. oväder ställt till det i överbefolkade områden.
Förresten de kraftiga regnen över östra Spanien förklaras av att Medelhavets vatten är ovanligt varmt. Det må så vara, men hur skulle CO2 kunna vara boven där?
Klimarealistene i Norge, med alla sina seriösa fria forskare i ämnet hävdar ju att det är solen och havsströmmarna som styr. Ja varför inte?
Svar Ann 3,
Klimatalarmist Alestig har som sagt hittat en alarmistisk ”forskare” som menar att det beror på CO2. Bakom den snedvridna rubriken visar det sig dock att denne forskare pratar om att översvämningen blev 10 procent värre än den skulle varit utan den globala uppvärmningen. Tror som sagt inte Valencia borna hade varit särskilt lyckligare med 90 procent.
Detta är alltså worst case scenario av en alarmist. Har det ens någon större betydelse? Berättigar detta till att sänka hela EUs ekonomi? Naturligtvis inte. 10 procent kan vi enkelt bygga bort för rätt små summor.
Min poäng är att även om man tar i så man kräks är inte dessa eventuella klimatförändringar något existentiellt hot som Alestig försöker lura publiken med sina rubriker och alarmistiska ton.
Tycker fortfarande att det är vänstern som är värst när det gäller att vrida på verkligheten med s k forskning.
Piketty är ett sådant exempel. En stor tegelsten full av fusk med statistik. Metoderna känns igen ifrån klimatforskningen. Väljer utgångsår som ”bevisar” hans tes. Nu kommer ny forskning som visar att han är helt fel ute. Klyftorna idag är mindre jämfört med tidigare.
Och det är väl här jag fick upp ögonen för klimatforskningen. Just detta att driva en agenda för att få samhället i enlighet med egna önskemål. Klimatförändringar används som ett slagträ för att ändra samhällskontraktet. Ett bra mothugg var Nobelpriset som understryker vikten av stark äganderätt och marknadsekonomi. Inte oväntat fokuserar media på starka institutioner och demokrati och ”glömmer” de förstnämnda.
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/542-svenska-miljardarer–ar-inget-att-oroa-sig-for/
#3 forts.
Klimatfrågan har nu fått sin tid, men ”i det tysta” har konventionen om den biologiska mångfalden från 1992 års miljökonferens i Rio (!) fått ligga till sig.
Klimatkonferensen i Baku verkar inte intressant medan mångfaldskonferensen blir uppmärksammad. Beslut är fattade och nu minsann ska vi få betala för våra förfäders synder. Återställningen nästan ner till ”Adam och Evas paradis” blir intressant.
Sovjetunionen var en diktatur styrd från Moskva. Sovjet gjorde 5-årsplaner. Inga 5-ärsplaner uppfylldes i verkligheten.
FNs ”klimatkonvention” är en diktatur styrd av FN/IPCC. FN/IPCC sätter milstolpar vid olika årtal. Milstolparna flyttas när kraven är omöjliga att uppfylla.
Likheterna är skrämmande.
Svar 7,
Planekonomi är planekonomi med alla dess brister. Den blir dock mycket värre i en diktatur där kritik och motstånd kan bestraffas med döden eller långa fängelsestraff.
Men förutom att det är planekonomi har klimatpolitiken lyckats baka in straff för kritiker och motstånd. Det handlar om att mista jobbet, inte få nya jobb, inte få anslag till forskning. Förtalas och hängas ut.
Skulle säga att klimatpolitiken och dess planekonomi ligger någonstans mellan Sovjet och planekonomi i en full demokrati.
Det är ingen tillfällighet att diverse tyckare snackar om behov av någon form av klimatdiktatur. Det ligger så att säga i hela retoriken kring klimatpolitiken.
När det gäller klimatet är kända alarmister snabba att uttala sig vid katastrofer.
Det gäller att få oss att tro vi är skyldiga och göra bättring.
Att samma händelser inträffat förr förtigs.
I dag är det Omfam som driver vänsterns budskap.
Inför kommande klimatmöte måste jag bara informera om att årsmedeltemperaturen i Luleå, under perioden 2000-2023, har ökat med hisnande 0,1 grader enligt Bohnsacks mätningar. Är medveten om att denna period inte är trettio år lång och därför inte utgör en klimatperiod. Trots det synes årsmedeltemperaturtrenden ha planat ut, och ligger nu på runt 3,5 grader. På trettiotalet låg medeltemperaturen på runt 2,5 grader.
#9 Lasse, Du skrev i en tidigare tråd angående översvämningarna i östra Spanien, att det verkade som att de gamla romerska byggnaderna hade klarat sig.
Kanske hade de hört talas om att man inte bygger på lösan sand.
Det är tillämpbart även här i väst, där man lagt enorma deponimassor på gamla havsleror och ja, tänk det var just där det rasade i till exempel Stenungsund förra året. Vi har fullt med orter med skred eller liknande i namnet. Stora jordfallet i Kungälv på, jag tror 1300-talet, är ett exempel och Skredsvik ett annat.
Den biologiska mångfalden återigen.
Guterres gör vad han kan, FN-diktaturen har åter visat klorna. Guterres har godkänt något slag av överenskommelse om åtgärder för att ”återställa den biologiska mångfalden”.
Der finns dock en osviklig och naturlig lösning på problemet utan några FN-diktat. Hela mänskligheten (!) kan hjälpas åt med att utnyttja de fossila bränslena, som nu bara ligger och väntar på att vi ska berika oss med dess energi och inte minst dess lagrade CO2 vilket den idag anorektiska biosfären suktar efter. Med den näringen tar nog mångfalden fart som i gamla goda tider, mångfald 2.0.
Slut för idag. Nästan hela skaran av barn och barnbarn är i antågande för att röja i vår ”djungel” som trots allt fått ostoppbar livsglädje i år dvs en aldrig tidigare skådad tillväxt av allt grönt och inte minst bäcken måste rensas för att undvika översvämning.
Att skylla på CO2 för översvämningen i Spanien tyder väl på en viss okunskap. Jag vet inte om Medelhavet varit extra varmt i år men hur menar de i så fall att CO2 värmt upp vattnet? Det rimliga är väl att titta på den ökade solinstrålningen.
https://klimatupplysningen.se/koldioxiden-varmer-inte-haven/
Hade koldioxidutsläppen och uppvärmningen börjat redan på 1300-talet?
Från engelska Wikipedia
Valenciafloden 1957 (spanska: gran riada de Valencia; valencianska/katalanska: Gran Riuada de València) var en naturkatastrof som inträffade den 14 oktober 1957 i Valencia, Spanien. Översvämningen resulterade i betydande skador på egendom och orsakade dödsfall för minst 81 personer. Som svar på tragedin utarbetade och antog den spanska regeringen Plan Sur, som omdirigerade stadens huvudflod, Turia.
Bakgrund
Ett stort antal översvämningar har registrerats i Valencia, från 1321 till 1897. Upp till 75 översvämningar beräknas ha ägt rum under de sju århundradena före översvämningen 1957.[1]
Katastrofen
Under ett 3-dagars kallt fall hade kraftigt regn fallit i staden och uppströms längs floden Túria på lördagen den 12 oktober, vilket lättade över natten.[2] Regnet återupptog nästa morgon runt 07:00. Städerna Chelva, Casinos och Ademuz var särskilt drabbade och drabbades av lätta översvämningar. Regnet fortsatte till den 14 oktober. I Valencia föll det skyfall runt middagstid den 14:e.[1] Turia svämmade över och släppte ut upp till 300 000 000 kubikmeter (390 000 000 cu yd) vatten i staden.[2] Medan några av de äldre gatorna i Valencias historiska centrum, som Calle del Micalet, Plaza de la Reina och Plaza del Michalet, i stort sett undgick skador, drabbades de nyare broarna och områdena norr om floden, som Zaidia och Campanar, allvarliga skada.[1] I Marxalanes-distriktet var vissa gator under 5 meter (16 fot) vatten.[3] Natzaret-distriktet nära Valencias hamn var avskuret från resten av staden.[2] Staden som helhet lämnades utan vatten, gas och elektricitet och cirka 75 % av den kommersiella och industriella verksamheten påverkades.[2] Omkring 5 800 hem förstördes, vilket lämnade cirka 3 500 familjer hemlösa.[3] Den slutliga dödssiffran var minst 81 personer.[1]
Ann, #11,
DNs klimatredaktör Peter Alestig var snabbt ute och ”bevisade” med data att skredet vid Stenungsund tvivelsutan hade orsakats av mänskliga utsläpp av koldioxid. Så det så.
Fast det är klart – efter att riktiga fakta i målet så sakteliga dök upp så har han inte insisterat på koldioxidteorin mer.
Det är väl så att vi är väldigt nära en ”tipping point” men inte i klimatet utan antalet människor vilkas anställning vilar på att klimathot och klimatomställningen fortsätter med oförminskad styrka.
Dessa människor förstärker varandras åsikter fram till undergången där samhället är kört i botten och där inga av hoten förverkligats och omställningen var ett sätt att göra dem fattigare. Hur reagerar alla dessa människor när det uppdagas att de blivit utnyttjade och lurade, kommer de ens att förstå att de varit nyttiga idioter i en agenda?
Men just nu anställs fler och fler med ”klimat” i titeln vi närmar oss den kritiska massan där ingen återvändo finns. Dessa människor kämpar med näbbar och klor för att visa på det tänkta klimathotet, vem vill bli arbetslös.
https://ulsansblogg.wordpress.com/2024/11/01/inte-forsta-gangen-som-valencia-drabbas/
Valencia drabbades av en liknande katastrof 1957. Detta innan man hade uppfunnit klimatnödläge med klimatförändringar och koldioxid-hysteri.
Om FN och alla delegater på mötena om den biologiska mångfalden verkligen menade allvar skulle de starta med att bekämpa fattigdomen, bristen på energi och bristen på vatten.
Gör man detta så kommer omsorgen om naturen som ett brev på posten.
Om man bygger en serie kraftverk och avsaltningsanläggningar längs kusten så löser man behovet av vatten och man får till och med över för bevattning av odlingar.
Kraftverken ger också möjlighet till att elektrifiera hushållen i fattiga länder, de får till gång till saker som kylskåp, frys, elspis och framförallt belysning 24/7, de slipper ägna dagarna åt att jaga mat och bränsle.
Det som är är väl att antalet godhetsknarkande ”hjälporganisationer” skulle minska, de som ser sig som räddare i nöden, de som tycker att en brunn med rent vatten mitt i byn är framtiden, eller de som rycker ut vid akuta lägen när delar av Afrika svälter, inget av detta skulle behövas om man satsade på Afrikas energiförsörjning och avsaltning av havsvatten, Afrika är fullt av kol, olja och gas och skulle klara sig utmärkt utan vår hjälp.
Här skulle FN och alla dessa miljömuppar kunna göra en riktig insats, inte bara skapa fonder och fördela pengar mellan sig.
Eftersom detta är en öppen tråd vill jag bara ta tillfället i akt att uttrycka en avvikande åsikt när det gäller presidentvalet.
Nu får/behöver jag inte rösta, men för mig finns det två viktiga ”val”-frågor, klimatet och Ukraina-kriget. Jag är väl medveten om att Trump vore bättre för klimatpolitiken, men jag vill inte se en president i USA som förhandlar med Putin, på Putins villkor. Jag hoppas att Kamala Harris kommer att fortsätta att stödja Ukraina och därför tror jag att Trump, trots en bättre klimatpolitik, vore att sämre val.
Det var väl en dam som brast, som skapade störtfloden. Den flodvågen spolade bort bilar och människor.
Det är väldigt lokalt men i övrigt verkar inga större skador uppstått trots stora regnmänder.
De som inte kan se ett samband mellan den lägre solaktiviteten under Maunder minimum och den lägre temperaturen då, förstår eller vill helt enkelt inte det. Att solcyklerna 24 och 25 har lägre amplituder än under 1900-talet, kan mycket sannolikt vara orsaken till de väderhändelser som man nu skyller på ”climate change”, eller klimatförändringarna. Märk väl, att ”climate change” är ett alias för AGW, där det antropogena står för CO2. Klimatvetenskaparna har gjort det mycket lätt för sig, när de nu påstår att det är sannolikt att även enstaka händelser som Valencia kan kopplas ihop med ”climate change”.
# Micke 20
”Det var väl en dam som brast, som skapade störtfloden. Den flodvågen spolade bort bilar och människor”
Jag vill inte påstå att jag är särskilt kunnig på Valencia och dess översvämningar men jag har läst och lyssnat en del och därefter dragit en del slutsatser.
Tydligt är att det är ett område som historiskt ofta haft översvämningar och det är kanske inte så konstigt med tanke på var det ligger, vid medelhavets strand och med berg bakom – många pratar om att det krävs värme för regn och det är klart en förutsättning för att ”lyfta” vatten upp i atmosfären, men sedan krävs det även kyla för att få detta vatten att kondensera till regn – och då är berget en utmärkt förutsättning eftersom det vid ”rätt” vind pressar upp luften på höjd där kylan gör resten av jobbet.
Dessutom gör en bergig terräng att vattnet från ett stort område samlas upp och leds ner efter ”rinnande vattnets princip” vilket innebär att det rinner nedför berget där det saknas hinder, eller där hindren är minst.
Redan 1957 var det en sådan omfattande översvämning så att man bestämde sig för att leda vattnet i en ny fåra utanför staden – och i den gamla fåran anlades det en park – som enligt SVT översvämmades även om de aldrig nämnde att det var den gamla flodådran ….
Det har också nämnts i rapporteringen att en damm eller fördämning brustit … och även om man inte sagt vilken fördämning som brustit så kan en kvalificerad gissning vara att det var fördämningen som ledde bort flodens vatten från stadskärnan och den anlagda parken … floden hittade i så fall hem till sin gamla fåra …
Vad i det skeendet som påverkats av koldioxiden i atmosfären är för mig en gåta som vi får överlåta till Rockis att hitta på en fabel om.
Kära vänner, a propos Valencia. För några år sedan publicerade KU en drapa om Nalle Puh, översvämningar och ”Mannaminne”. Den reflekterar vad som hände för 40 till 50 år sedan alldeles söder om medelhavet, i Tunisien och Algeriet!
Om Ingemar vill köra”Da Capo” är det OK
Stig
Har just kommit hem efter en 35 km lång cykeltur. Först till kyrkogården i Gammelstad där min fru är begravd. Sen vidare in till Luleå city. Vi har strålande sol och noll grader. Vi fick snö igår, några centimeter. Under dessa 35 km mötte jag 4 cyklister. Det har satsats mycket på cykelvägar i Luleå. Dom senaste cykelvägarna är 4 meter breda. Att cykla är ju en del av den gröna omställningen. Däremot såg jag väldigt många bilar. Jag cyklar mycket. Inte för klimatets skull. Har än inte drabbats av hybris.
Den nya tory-ledaren, Keni Basenoch, säger sig vara en ”Net Zero scpetic”
Kanske att UK äntligen ta sig ur sin självdestruktiva klimatpolitik?
https://www.desmog.com/2024/10/03/kemi-badenoch-manifesto-climate-denial-group-research-attack-net-zero/
Det kanske är för tidigt att jubla, men ser det inte ut som att vi, och i synnerhet dom av oss som bor i SE4, har anledning att fira. Har alla, inklusive undertecknad, missat en viktig effekt av det här med flödesbaseerad kapacitetstilldelning, jag tänker på den här sjuttioprocentsregeln som varit ett gissel för elkonsumenter i södra Sverige och som lett till tysk-danska elpriser i SE4 när SvK inte klarat att tillhandahålla minst 70% av överföringskapacitetn till Danmark och Tyskland. Nu är det en algoritm som bestämmer flödena och då kan man inte hålla SvK ansvarigt och följaktligen inte tillämpa några repressalier heller! Vad tror ni?
Nordpool Dayahead
Notera att det går att bläddra tillbaka i datan.
# 20 Micke
Nej det var ingen damm som brast.
Effektavgift
Energimarknadsinspektionen skriver. ”Bakgrunden till den nya prismodellen är att vår användning av el ökar och att det blir trångt i elnäten, vilket till exempel kan hindra företag och kommuner att växa.”
https://ei.se/om-oss/nyheter/2024/2024-10-25-varfor-infor-elnatsforetagen-en-ny-prismodell-med-effektavgift—vad-innebar-det-for-dig-som-elanvandare
Energimyndigheten skriver å andra sidan tvärtemot att såväl elanvändningen som elproduktionen minskar. ”Under 2023 var Sveriges elanvändning, exklusive förluster, den lägsta sedan tidseriens startår 1990. Samtidigt minskade elproduktionen och sett över året hade Sverige ett elöverskott.
https://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2024/minskad-elanvandning-och-elproduktion-under-2023/
Jag får inte riktigt ihop det där. Jag menar elanvändningen kan ju inte både öka och minska samtidigt. På vilka premisser baserar Energimarknadsinspektionen sina uppgifter att vår elanvändning ökar? Har Energimyndigheten felaktiga statistikuppgifter gällande elanvändningen? Både Energimarknadsinspektionen och Energimyndigheten kan ju inte ha rätt samtidigt, när uppgifterna skiljer sig så markant åt.
Magma #22
Man ser på google maps att den gamla flodfåran var väl tilltagen efter alla tidigare höga flöden. Sen vet jag inte om det är anläggningen på bilderna nedan som fallerade men man kan se att EU haft ett finger med i spelet.
EU was here.
Dagens Jönsson:
https://www.youtube.com/watch?v=rFcnCJt1JLw
stig morling #23
Ja, den minns jag och Nalle Puh -citatet också. Väldigt aktuell just nu.
Det går fort nu…
14:09:
https://sverigesradio.se/artikel/fn-toppmote-har-enats-upprattar-fond-for-naturvardsprojekt
14:32:
https://www.dn.se/direkt/2024-11-02/fns-miljomote-pausas-delegaterna-har-forsvunnit/
14:42:
https://www.dn.se/direkt/2024-11-02/fns-miljomote-cop16-slutar-i-kollaps/
Är detta vad de menar när de hävdar att det förändras snabbare än de trodde?
För den som inte är lika snabb i sina slutsatser som alarmisternas Rockström så finns det en del att läsa här:
https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1623/hysj.51.5.765
Det är inga vanliga händelser men händer då och då vilket har dokumenterats genom århundraden.
Vi har nämnt 1957 års flod.
Svårt att planera bort denna typ av katastrofer som kommer med långa intervaller.
Nu är det äntligen bestämt:
”Under många år kunde forskare och meteorologer aldrig säga att ett enskilt väderfenomen – en storm, värmebölja eller snöoväder – orsakades av klimatförändringarna. Men på senare år vågar forskare peka på sambanden. Det kan vi tacka den så kallade attributionsvetenskapen för, en metod som användas för att se om klimatförändringarna orsakade ett visst extremväder.”
Aftonbladet briljerar
Mikael, #34,
de blindas tidning.
Inte för att övriga media är så mycket bättre.
Tompas #28
Jag skrev om effekt-avgiften i förra Lördagens öppna tråd.
Jag upplyste nätägaren om den felaktiga formuleringen skriftligen och har fått svar efter lite ”om o hur”!
Ellevio, i detta fall, medgav den vilseledande formuleringen ”att vi förbrukar mer o mer el”, då det är så att elkonsumtionen har legat stabilt på 130-140 TWh sedan slutet på 90-talet.
Maila till din ”nät-operatör” om de påstår sådant vilseledande.
#34
Ja dom är ena riktiga as dom där klimatförändringarna. Borde det inte komma en riktig skräckfilm med Climate-Man snart? Eller en ny version av Hajen där han simmar upp på land och härjar pga klimatförändringarna.
Skämt åsido
Sättet man formulerar sig på är så brutalt retarderat. Men dom inser att dom inte behöver anstränga sig mer än så för att nå målgruppen.
# 36 Stefan Eriksson
Självfallet har jag mailat min nätoperatör vilken är Mälarenergi.
Fick ett väldigt kort svar att jag skulle kontakta Energimarknadsinspektionen, vilket jag också gjort.
Här är Energimarknadsinspektionens svar: ”Tack för ditt meddelande och tack för dina synpunkter.
Den nya prismodellen innebär att elnätskostnaden kan bli lägre om du sprider ut eller flyttar din elanvändning och högre om du använder mycket el samtidigt. Med effektbaserad prissättning ska elanvändare få incitament att sprida ut sin elanvändning så att vi undviker effekttoppar som kan leda till problem i elsystemet. Oftast är elanvändningen hög under morgon och kväll, och låg under sen kväll, natt och tidig morgon. En jämnare belastning på elnätet har en rad fördelar, bland annat att fler kan använda det befintliga elnätet och att det generellt kan bidra till lägre elnätskostnader och ett lägre elpris.”
Med anledning av detta så kallade svar så har jag förstås mailat ett genmäle, dock inget svar ännu.
Tompas # 38
I det ”första” svaret svamlade Ellevio om hur förbrukningen förväntas öka, och att det kan bli trångt ”på gatan där jag bor” i takt med att mer solceller installeras och att antalet EV förväntas öka.
Alltså inget om en ökad konsumtion.
Jag tycker det är riktigt skräp att de inte kan hålla sig till sanningsenliga uppgifter i sin ”information”.
#6 Ann
Tror du är något på spåren där. Troligen har aktivisterna insett att ”klimatkrisen” är en oframkomlig väg och de har därför omgrupperat till ”hotet mot den biologiska mångfalden”.
Dessa aktivister är och har alltid varit desamma sedan åtminstone Vietnamkriget. Jag känner dem och kan deras agenda.
OT
Vad kan förväntas av Kemi Badenoch ang. energi- och klimatpolitik?
#28
”Jag menar elanvändningen kan ju inte både öka och minska samtidigt.”
Nej, men man kan ju av politiska skäl inte säga de verkliga skälen till att det blir ”trångt i ledningarna”, nämligen att det svenska elnätet byggdes upp från förutsättningen att kärnkraften skulle producera en stor del av elen relativt nära förbrukningsområdena i Sydsverige, att det absolut inte är byggt för att elproduktionen skall variera våldsamt både till mängden och var produktionen sker beroende på vinden, och att det inte heller är dimensionerat för att våra grannländer skall skicka sin el via svenska ledningar.
Så kapacitetsbristen är högst reell, även om elförbrukningen inte ökats. Skulle någon av de ”gröna satsningarna” dessutom verkligen bli av, kommer nätet sannolikt att kollapsa.
Naturligtvis skulle man ha startat en kraftig utbyggnad av högspänningsnätet INNAN man lade ned kärnkraften och byggde ut vindkraften, men Svenska Kraftnät har av någon anledning varit extremt passiva, möjligen beroende på att högsta ledningen tycks bestå av partiboksfolk. Man tar inga mandat på att expropriera mark och sätta upp stolpar.
Häftiga regn i bl. a. Spanien beror på stora temperaturskillnader mellan varma och kalla luftmassor. Alltså att det blir kallare en bit från tropisk värme. Beroende på halvklot möter varm luft från söder/norr kall luft från norr/söder.
Om det generellt är varmare, blir det mindre temperaturskillnader och lugnare väder. När tränger detta enkla faktum igenom betongen på dem som vill lasta allt på människan? När skall de sluta lasta allt på människan? Deras politik bygger på att göra oss alla skyldiga. Ut med dem!
#490. Ny stridsfront: biologisk mångfald. I hög grad detsamma som ogräs och ohyra. Karl-Oskar och Kristina hade aldrig fått bygga hus i Minnesota med hänsyn till ”biologisk mångfald”. Vid närmare påseende ser man sådan även i sina egna underkläder. Kloka Marit Paulsen betonade värdet av litet härdande smuts ytterst, Vi förklenas!
#40. Rättelse: #490 skall förstås vara ##0.
#40/45. Felskrift bland små tangenter och bokstäver; #40 skall det vara.
#24. Även Leksand har byggt dyra cykelvägar kors och tvärs, Cyklisterna är iika många som busspassagerarna och kan räknas på ena handens fingrar. Däremot åker folk flitigt bil in i och ut från centrum. Nu gäller kommunstriden byvägar utanför centrum. Av Leksands 16.000 invånare bor drygt 6.000 centralt = i Noret och resten utanför, varav några tusen i Siljansnäs och Insjön. Nästan hälften bor utanför och kan tvingas betala för vägar som alla brukar. Likadant i många andra landsbygdskommuner.
Sim Sala bim – kunde inte EU- kommissionen säga när dom nyss upptäckte effekten av minuspriser i Europas elsystem.
Dagens Industri skrev om Det i veckan, tydligen ett både rejält och ångestfyllt uppvaknande.
Det räcker inte att bygga massor av vindkraft och intermittent hittepå.
Ljuset – gick upp för Kommissionen- det är inte en ” off grid stuga i skogen ” som skall lysas upp…Utan vi skall lysa upp hela länder i varje givet ögonblick – wow, vilket genombrott i deras tankevärld.
Tänk om nästa uppenbarelse hos EU- Kommissionen blir att – vi reser oss ur resterna av Lilla Istiden, solstrålningen har ökat med över 10% på bara 40 år och världens skogar och fält frodas i solen och vräker i sig CO2 – och skördarna blir fantastiska – tänk om den insikten kommer svävandes till Kommissionen nästa vecka…
Dagens Industri, affärsvärlden och några fler där ute i Mediamörkret – tycks sakta vakna.
Sådana där uppvaknande från Media och EU – Kommissionen kan starta laviner – och stora laviner kan färdas i flera hundra kilometer i timmen..Det kan gå fort – vi får se vilka som vill stoppa allt detta uppvaknande.
Eftersom den ” gröna ” omställningen varit oblygt och högljutt korkad och farlig för den biologiska mångfalden och ekonomierna – så finns det starka ingredienser som lätt kan få denna soppa att svämma över.
Det blir mycket intressant framöver – det börjar bli ok att diskutera och analysera och kritisera.. en del av föreställningen.
Visserligen är jag svensk..men jag tror stenhårt på att vårat SMHI sitter både på världens bästa temperaturstatistik ( för dom senaste 160 åren ) och på den bästa slutledningsförmågan över temperaturutvecklingen – sedan vi gick ur Lilla Istiden – vi har haft en marschtakt på 0,2 grader C mellan 1860 – 1940 och därefter på ca 0, 13 ÷/- 0,03, fram till 2020.
När EU- Kommissionen får våran klimathistoria klar för sig – så behöver dom inte ens säga simsalabim – dom behöver då bara återgå till vetenskapen och förnuftet – och då kan dom på riktigt bygga en bättre och friskare värld för dom kommande generationerna och dessutom rädda världsfreden.
Dessa tankar hade jag idag, både när jag tittade över utvecklingen av våran Lilla bokskog söder om trollhättan tillsammans med en välutbildad skogvaktare – bokskogen hos oss satte många nya småskott för ungefär 10 – 15 år sedan ( då vi hade flera tidiga och varma vårar )…dom senaste åren har vårarna blivit kallare och det går sämre med bokskogsföryngringen..hos oss…Därefter tog vi en gravrunda och jag kände ändå där på kyrkogårdarna..ett visst hopp..både över EU- Kommissionen och livet och döden och den rationella människan – dom tidigare generationerna visade att det går – det är inte alltid lätt – men det går – vi kan bli klokare..över tid…
Lite torr info från copernicus också, angående att jag brukar ogilla mätosäkerheten hos många institut…jag har ändå själv mätt hundradelar och tusendelar i temperaturkontrollerade mätrum i en massa år….
Copernicus om ERA5 ” This content is intended for General analysis only. Any apperent record high or low Daily tmperatures estimated by ERA5 should be considered with caution and validated against weatherstationsobservations and other climate data produkts. Regarding high global meantemperatures in july 2023, copernicus C35 and WMO issued this statement. The NOAA National centers for environmental information ( NCEI ) made a similar statement.
Disclaimer Neither the European Commission nor ECMWF is responsible for and use that May be made of The copernicus information on data it contains.”
Det tror jag det! EU- Kommissionen vill självklart ha ryggen fri när/ om skiten träffar fläkten.
Jag säger bara – SMHI – uppvärmningstakten är 0,2 grader C mellan 1860 och 1940 – observationer, på riktigt, det är grejer det!
Sluta med modeller över strömmingsbestånd och isbjörnsbestånd – använd observationer istället.
Sluta också med modeller där CO2 läggs in som en teoretisk parameter på temperaturen – observera istället.
Magnus b. #48
Ur artikeln ”Enligt flera analytiker tyder mycket på att situationen kommer att förvärras ytterligare framöver och nu väcks krav på regulatoriska ingripanden.”
Jag vet inte jag, men är det inte just regulatoriska åtgärder från Bryssel som kokat soppan?
Nr 50 Håkan B
Precis – men vi hoppas att insikten om minusprisförödelsen..ger nya glasögon..till Kommissionen..
Hoppet är det sista..
Magnus B #49 ”Sluta med modeller – observera istället”
Hur observerar man framtiden?
Nr 52 Lars Cornell.
Gällande klimat verkar det bättre med observationer genom historien till idag – än att hitta på ngt via en modell med massor av instoppade parametrar som blandas till en slutsats.. om framtidens klimat – eftersom vi omöjligtvis och uppenbarligen inte förstår klimatparametrarna.
Idag lurar vi oss ju själva genom klimatmodellerna – vilket blir mycket sämre än att dra slutsatser utifrån facit ( historien ).
Vi har felaktigt utgått från 1950.
Och modellerna klarar inte att modellera SMHI:s facit – på 0,2 sedan 1860 till 1940.
Modeller blir vilseledande – medans facit i naturen och SMHI – visar att vi ligger inom normalvariationen.
Sedan kan man modellera för att öka kunskapen – utifrån facit – men tvärt om är dumt.
# Lars 52
””Sluta med modeller – observera istället” Hur observerar man framtiden?”
Om man har behov av att modellera framtiden så kunde en bra början vara att bekräfta modellens förmåga genom att se hur den klarar av att modellera facit … alltså historien – något som skulle uppfattas som betydligt mer förtroendeingivande än att som Mann korrigera historien så att den överensstämmer med modellen … … …
På tal om modeller och observationer – SMHI hade förr ett enormt informationsnät gällande klimatparametrar – temperatur, växtlighet, nederbörd och vattenflöde, isläggning och islossning osv.. varje år sammanfattades det i I bl a Väder och Vatten, en skrivelse på ca 250 sidor per år – jätteintressant och även fylld med diverse rapporter.
Härom veckan gick jag igenom lite av deras sjö och isläggningsdata – och döm om min förvåning när jag t o m hittade min egen hemmasjö i deras statistik!
Sjön är 11 kvadratkilometer och jag har själv dokumenterat åtskilligt om denna sjö – så jag jämförde mina och deras värden från över 40 år sedan – och det var kul att se korrelationen!
Tyvärr har SMHI tappat massor av sitt informationsnät om klimatparametrar i vårt land på senare år – och väldigt mycket förståelse och kunskap och historisk jämförelse försvinner nu, illa, illa!
Satellitåldern och neddragningen av faktiska observationer passar alarmisterna finfint – och gör oss avsevärt okunnigare.
Titta annars utifrån observationer sedan 1930 – talet.. vintrarna har varierat inom samma medelvärde sedan dess, ibland är dom varma, ibland kalla – närheten till Atlanten styr mycket, fortfarande.
Vårarna har blivit drygt 1 grad varmare men har nu dalat i temperatur dom senaste 10 åren.
Hösten – 1 grad varmare sedan 1930 z talet, långsamt kallare dom senaste 10 åren
Sommaren – nästan 1 grad varmare sedan 1930 – talet
Cerrypicking.. Nej, trenden har varit konsekvent sedan mätningarna startade…Vi värms sakta sedan 1860 och Lilla Istiden – inget nytt – under solen – men mäter vi från 1950 och sedan hävdar att ingen uppvärmning fanns innan det – ja, då ljuger vi och då kan vi uppmåla ett klimathot och dillerier om aldrig så varmt.
Vi lever i en klimatvärld där historien utesluts och förvrängs – av nästan hela klimatmaffian och av våra vetenskapliga institut – märkligt och oroväckande.
Läste att ett vindkraftverk blåst ner i Tännäs, Härjedalen.
Det är totalskada i området enligt räddningstjänst , hotet är vinden vilket ju kan vara lite av en paradox.
När det skett framgick inte men under det sensate dygnet så har högsta byvind i Tännäs varit högst 16 m/s.
Det kanske bara helt enkelt brakade ihop?
Läste att ett vindkraftverk blåst ner i Tännäs, Härjedalen.
Det råder totalkaos i området enligt räddningstjänst, vinden är hotet vilket ju kan vara lite av en paradox med viss underhållningsvärde.
När det skett framgick inte men under senaste dygnet har högsta byvind i Tännäs varit 16 m/s enligt SMHI.
Det kanske bara helt enkelt brakade ihop?
¤56 Fredrik S: Jag antar att det inte är ekologisk olja i dem…
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/vgxEM5/vindkraftverk-har-blast-ner
Fredrik S #56
16,2 m/s i byvinden kl 10.
Tännäs SMHI
#58: Håkan Bergman: Vad kallas den vindstyrkan? Dödsblåst eller katastrofvindar?
Berra #59
Kamikaze.
Kina har instruerat sina biltillverkare att stoppa stora investeringar i europeiska länder som stödjer högre tullar på kinesiskt tillverkade elbilar, enligt Reuters . Detta följer efter EU:s nya tullar på upp till 45,3 %, implementerade efter en årslång utredning som splittrade blocket och framkallade Pekings svar.
Återkallelse för några dagar sedan avslutade det kinesiska batteriföretaget SVOLT sin verksamhet i Europa. Den kinesiska elbilsbatteritillverkaren SVOLT Energy planerar att stänga sin europeiska verksamhet senast i januari 2025, i ett steg som tydligt pekar på Kinas reträtt från marknaden – och minskande elbilsförsäljning i Europa, enligt Nikkei .
Mvh,
Svar Sten 19,
Men hur länge ska det där kriget pågå och hur länge orkar Ukraina? Ukraina får inte fram soldater och Putin tvingat ut sina. Frågan är om det inte är dags för någon ny som åtminstone försöker lösa ut både Ukraina och Gaza kriget. Harris framstår inte alls som den personen. Tror knappast heller att Trump bara struntar i Ukraina och kör på Putins spår. Hursomhelst Ukraina behöver komma vidare bygga sitt land och slippa kriget.
Ulf, #62,
detta är fel forum för dessa diskussioner – men med det sagt så är allt annat än Rysk total förlust oaccepterbart. Bland annat för vår egen säkerhets skull. Om inte detta sker så är våra diskussioner här om koldioxid, energiförsörjning, etc totalt meningslösa.
SR Klotet låter meddela att Golfströmmen stannar (igen). Man intervjuar bl.a. Stefan Rahmstorf som tittat djupt i kristallkula/modell och är mycket orolig.
Men andra delar av SVT har citerar andra forskare som tycker att man bör sluta att larma
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskare-sluta-larma-om-golfstrommen
Självklart har KU också behandlat denna fråga, för tre år sedan
https://klimatupplysningen.se/stannar-golfstrommen/
#22, Magma
”…många pratar om att det krävs värme för regn och det är klart en förutsättning för att ”lyfta” vatten upp i atmosfären, men sedan krävs det även kyla för att få detta vatten att kondensera till regn – och då är berget en utmärkt förutsättning eftersom det vid ”rätt” vind pressar upp luften på höjd där kylan gör resten av jobbet.”
Att fuktig luft nära kusten stiger då den pressas mot och uppför ett berg, och att luften därvid kyls av så att vattnet i denna luft kondenseras till regn, fick jag faktiskt lära mig på högstadiet i grundskolan. Fenomenet leder vidare till att luften, som sedan passerar bergets topp, generellt är mycket torrare och området på andra sidan berget hamnar då i s.k. regnskugga.
Naturgeografi och meteorologi var dock inget som överhuvudtaget berördes senare under min skoltid (inte förrän på universitetet). Frågan är om sådant tas upp i grund- eller gymnasieskolan idag.
Tompas # 38.
Bara en gissning; här blir det förmodligen trångt i elnätet mellan varven.
https://www.dn.se/ekonomi/solkraft-och-vindkraft-pa-samma-plats-ska-maxa-elproduktion/
£ 62, 64
min avsikt var inte en diskussion inför valet utan jag ville bara motivera varför jag inte skulle ha röstat på Trump. Lyckligtvis ”behöver jag” inte rösta, så att jag behöver inte skylla ifrån mig och säga ”det var inte jag som röstade fel”.
Jag vill bara nämna att det inte behövs ett berg för att få stora regnmängder nära en kust. Det finns något som kallas landfriktion och som innebär att luften närmast ytan bromsar in varför luften bakom tvingas högre upp. Om det räcker med att luften stiger ett par hundra meter kan det bli stora regn- elleer snömängder. Det var det som hände i Gävle ”rätt nyligen”.
#Sten Kaijser 19#
Du ska inte oroa dig för utgången i USA:s presidentval. På ett eller annat sätt går det nog som du önskar.
https://www.bing.com/images/blob?bcid=qJ-MpDT9d7MH3g
Svar 64,
På ett sätt är diskussion energi/klimatrelaterad med tanke på att den roll ryska gasen spelat i detta krig.
För mig står det ganska klart att det finns två alternativ. Antingen går Nato in och plockar bort ryssarna eller så förhandlar man. Att hålla på som nu gagnar ingen. Allra minst Ukraina. Ryssland är för övrigt för svagt ekonomiskt för att utgöra ett hot. Hotet kommer ifrån Kina och här krävs omfattande allianser involverande flera asiatiska länder.
Ulf, Nato har visat att de knappast är i stånd att plocka bort någon allra minst Ryssland som dessutom har 8500 kärnvapen som skulle göra processen kort med vilken fiende som helst. De flesta gör misstaget att tro ett pengar är detsamma som resurser gör att man stirrar sig blind på det verkliga läget där västvärlden på gott och ont blir allt mindre betydelsefullt i världen. Och visst är det Kina som kommer att bestämma i framtiden oavsett vilka allianser som skapas och den stora frågan är om Kina kommer att uppföra sig lika illa som väst gjorde under sin kolonialism eller lärt sig av misstagen ”vi” gjorde?
Och där kom dråpslaget för arga Magdas skötebaran vindkraften.
Regeringen stoppar utbyggnad av vindkraftsparker i Östersjön
På måndagen meddelade regeringen att det blir stopp för 13 av 14 vindkraftsparker i Östersjön. Detta efter att Försvarsmakten klagat över säkerhetsriskerna……………..
https://samnytt.nu/regeringen-stoppar-utbyggnad-av-vindkraftsparker-i-ostersjon
”NEPC rekommenderade även alternativa lösningar som att införa mindre batterier och satsa på alternativa batterikemier som natriumbatterier. Även om dessa alternativ kan minska trycket på litiumförbrukningen varnade rapporten för att de kan leda till bilar med kortare räckvidd som kanske inte lockar konsumenter. Omfattande lagstiftning och regleringar kan krävas för att styra konsumtionen mot dessa mer hållbara alternativ.”
Åfan. Råvarorna finns inte vilket ger mindre batterier vilket ger obefintlig efterfrågan som kräver lagstiftning och subventioner/skatter
Fast sigge/kent har säkert en bra lösning på ”utmaningen” när hen stämplat in…
https://www.energinyheter.se/20241104/32162/batteristorleken-i-elbilar-bor-minskas-med-en-tredjedel-akut-litiumbrist-skapar-oro
Ulf, Benny,
jag vidhåller att detta är fel forum för diskussioner om Rysslands försök att med våld utradera Ukraina. Men, med det sagt. Allt annat än en total förlust för Putin-Ryssland kommer att utgöra ett framtida problem för Sverige, för Europa och framför allt för Ukraina. Att enbart fokusera på Kina och blunda vad gäller hemmafronten utgör självskadande eskapism. Ukraina får bestämma när det är nog. De slåss för sin frihet och sin existens. Er defaitism hjälper dem föga. Släpp istället på alla restriktioner vad gäller användning av redan skickade vapensystem + sänd dem allt de vill ha.
Ryssland kommer inte skicka det första kärnvapnet. De blir då raderade från jordens yta i nästa sekund, då NATOs kärnvapen är i insatsberett skick. De ryska mindre så på grund av enorm korruption och svindleri av militära medel.