Stenfalk, Hamra 2.4.2013
En delvis ornitologisk betraktelse över våren
I den sena eftermiddagen körde jag ner över strandängarna i Hamra på södra Gotland, ivrig och nyfiken på vad som hänt på fågelfronten. De betade strandängarna intill havet brukar så här års sjuda av liv; sånglärkor, ängspiplärkor, tofsvipor och storspovar brukar spela för fullt, men idag låg de livlösa och frusna. Första april brukar stenskvättan ha kommit och sädesärlan skall enligt kalendern ha infunnit sig denna dag på dessa bredgrader. Jag ser en stenfalk sitta på ett stenröse, den första för i år och stannar bilen, en tillräckligt ovanlig fågel för att höja pulsen lite. Stenfalken häckar i fjälltrakterna och är en småfågelspecialist som så här års följer med småfågelsträcken norrut. Nu satt den där och var antagligen något konfunderad över var alla småfåglar tagit vägen. På ryggen kunde jag se nya gråblå fjädrar bryta fram, vilket skvallrade om att det rörde sig om en hane i sitt andra kalenderår. Kanske hade han enbart agerat instinktivt och följt ljuset norrut, men upptäcker nu att maten inte serverats i tid.
Vi är många som undrar när våren kommer, den meteorologiska, men även den klimatvetenskapliga och den för det sunda förnuftet vad gäller energipolitiken. Den meteorologiska verkar dröja ännu ett tag. Nu när jag börjar skriva detta, den andra april klockan 18:0 är det knappt kramsnö i drivan bakom huset och tjälen är djup här på södra Gotland. Vår gräsmatta som oftast är mestadels grön över vintern är gråbeige som en norrländsk dito. Vi har vant oss vid att blåsipporna blommar för fullt i slutet av mars, men kanske är detta mer normalt sett ur ett mycket längre perspektiv. Vårt minne är oftast kort vad gäller huruvida våren kommit tidigt eller sent. På SMHI hemsida kan jag läsa att på södra Gotland kom den normalt den 10 mars under WMO´s referensperiod 1961–1990. Den perioden inkluderar vad vi som är födda på femtiotalet kommer ihåg som de kalla snörika vintrarna på sextiotalet. Vi får därför förmoda att våren i mina trakter är ca tre veckor sen, och i förhållande till nittio- och tjugohundratalet snarare en månad sen. Men åtminstone jag minns att förra året var mars en ovanligt varm månad. En preliminär rapport från SMHI om mars månad visar att den varit kallare än normalt, men, 2006 skall ha varit kallare – minnet är kort. Nedan tre kartor från SMHI. Överst temperaturavvikelse för mars månad. Nederst, vårens normala ankomst i Sverige och läget den andra april, där den blå färgen anger var vinter fortfarande råder.
Lena Krantz har redan berättat om hur den globala temperaturen varit under mars månad enligt UAH, + 0,18° C varmare än referensperioden 1981-2010. Det är naturligtvis en siffra som ingen människa kan uppfatta. Och kanske passar det att beskriva denna minimala avvikelse med SMH´s egna ord, jag finner följande lite luddiga uttalande under ”klimat i förändring”;
Flera tecken talar för att klimatet håller på att förändras utöver den naturliga variationen
Tecken, spådomar och något som håller på att förändras och som för närvarande är 0,18°C varmare föranleder katastrofrubriker. Vad är det som råder som vi måste skrämma barnen med? Nedan en karta över mars temperaturanomalier på klotet, även den från SMHI.
För den som vill veta hur vädret varit globalt så är det, kanske som förväntat, lite kallare här, och lite varmare där. Det rör sig om svängningar i storleksordningen tio grader kallare i Uralbergen och tio grader varmare på Baffin Island i arktiska Kanada. Temperaturvariationer från medelvärden på 20 grader, att ställas mot den försumbara 0,2. Och vem har drabbats av de ovanligt varmare områdena? Antagligen, är inte de elva tusen invånarna på världens femte största ö, Baffin Island i färd med att demonstrera mot den globala värmeökningen, det är ca -10 grader i Iqaluit för närvarande. Ovanligt varm förvisso. Varmt väder i Mongoliet och i Nordafrika i mars gynnar säkerligen även det människorna som bor där, det är ju ändå tidigt på våren och inga extrema temperaturer. Nu klockan 23.00 är det +16° och regn i Tripoli och jag tror inte att någon klagar över den ovanliga värmen. Kanske vår stenfalk tillbringat vintern i Nordafrika och nu lurats upp till vad han trodde var dukat smörgåsbord med tättingar.
Väl nere vid min vik har dagsmejan öppnat några grunda vattenytor mellan is och sand där de första större strandpiparna letar efter föda. Så sent som på påskdagen hade de ännu inte anlänt och strandskatorna stod frusna och vilade på isen. Idag tycktes solen ha värmt upp sandbankarna så att de första borstmaskarna börjat krypa – kanske finns det hopp om en vår i alla fall. När jag sveper med tubkikaren finner jag en tidig skräntärna som flyger runt över isen och vikens vattenytor. Normalt födosöker de inne i den sötvattensjö som ligger innanför havsviken, men där ligger isen fortfarande tjock.
Några vindkraftverk vispar i den svaga vinden, utan att producera någon el. De står där för att minska den globala uppvärmningen, och blir extra meningslösa en vår som denna. Under den mycket kalla februari månad gick de gotländska vindkraftverken strax under tjugo procent av sin fullasttid. När vindkraftverken började dyka upp över den gotländska horisonten och förfula landskapet skulle de ersätta kärnkraften. Så skedde inte och lär knappast så göra. Nu ska de istället rädda klimatet, men det lär heller inte ske. Och från vilket klimat undrar skräntärnan, stenfalken och jag. Men solen lyser i alla fall på dagarna och värmer en frusen själ.
Vi väntar förhoppningsfullt på att det våras för förnuftet, vetenskapen och den svenska våren.
”Årets globala medeltemperatur” är en (nästan) totalt ointressant siffra, om man är rädd för värme. Ni måste visa att det blivit varmare nedåt ekvatorn! Och det kan ni inte.
Det var 23ºC i natt i Brazzaville, och blir 33º idag. Det dör man inte av.
Alger: 9º i natt, 25º idag. Bulawayo: 16º i natt, 30º idag.
Historiskt hör värme och ’högkultur’ samman: 1000 fKr (bronsålder), 0 (romarriket), 1000 eKr (europeernas expansion), och 2000 eKr (hela världen lyfts).
Kyla ger däremot kristid: 500 fKr (fimbulvintern), 4-500 eKr (invasioner i Europa), 15-1600 eKr (kris och krig i Europa; skridsko på Themsen).
Den enda förändring som verkligen märktes här uppe var att vintrarna ’försvann’ några år från 1989. Det sammanföll med kommunismens fredliga fall 1989/91.
Bra skrivet. Härlig avslutning.
#1
Jamen där ser du, kommunismens fall var ju en verklig katastrof för de som nu predikar klimathot.
Skräntärna, är det ett nyord för Mp:s kvinnliga taltratt? Den manliga motsvarigheten benämns gapstare.
Perfekt #3
Jag tror att MP´s språkrör knappast syns till utanför Stockholms tullar en vardag i april. Dessutom brukar skräntärnorna mest ryta till en gång, så härmtrast kanske är en bättre jämförelse. Miljöpartiet har många bra tankar men har kanske missat några väsentliga delar.
Förresten det är lätt att ha åsikter om ett parti, skapat av fördomar. Jag gick igenom deras partiprogram ”light” och fann följande avslutning;
Vi har tagit på oss dubbla roller. Vi fungerar både som stigfinnare och som politiskt parti i traditionell mening. Vi är både före vår tid och mitt i den. Kombinationen är ofta svår. Vi får inte vara så långt före att vi tappar kontakten med dem som kommer efter, stigen får inte växa igen. Samtidigt vet vi att ingen tid finns att förlora. Vi vågar vara steget före. Vi är stigfinnarna i svensk politik ? ett alternativ för överlevnad och solidaritet
Intressant!!! Stigfinnare på Södermalm.
Tack för denna fina betraktelse, Lars.
Morgonens SvD hade en ledarartikel om klimat-kopplat-till-energi-frågan av Ivar Arpi – som inte längre vet vilket ben han ska stå på – som jag uppfattade den.
Fler börjar nog inse att pratet om att ex vind- och solkraften räddar miljön/klimatet är nys.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/sjalvspakning-biter-inte-pa-uppvarmningen_8048504.svd
Peter Stilbs #5
Den 6 mars skickade jag följande mail till Ivar Arpi
Hej!
I din intressanta ledarartikel idag skriver du:
”Meteorologer har
som bekant svårt att förutse det
där strålande badvädret mer än
ett par dagar i förväg. Ibland inte
ens det. Kanske är det då för
mycket begärt att man ska kunna
ha rätt i prognoser om något så
komplicerat som migration”
När skriver du något om klimatet? Önskar att du läste följande intervju: https://dl.dropbox.com/u/19152363/LB_Katt.pdf och sedan skrev en ledare där du bytte ut ”migration” mor ”klimatet” i ovanstående citat.
Kan det vara så att det lönar sig att bearbeta gammelmedia?
latoba #6 – tack – jo, droppen urholkar nog stenen med tiden
Tjälen ligger djup även i Skåne så potatisodlarna är 3 veckor sena.
Men den som hoppades på förnuft kanske blev besviken i morse-nu vet forskarna varför inte temperaturen stigit den senaste tiden-värmnen finns i djuphavet. Tyvärr saknas mätningar men teorier finns. Vad värre är att denna värma riskerar att drabba oss senare då strömmarna ändras. Kjällen påverkas inte av den kalla våren!
Lars Jonsson #4
Stigfinnare på Södermalm? Det måste vara något i stil med detta:
http://www.youtube.com/watch?v=9U0tDU37q2M
Lasse #8
Kjällen finns nu som ett spelkort:
http://skepticalavenger.tumblr.com/post/17263690482/so-great-is-his-certainty-that-mere-facts-cannot
Igår kablades den stora nyheten ut att det varit solskensrekord i Mars.
Men ingenting om att iaf. Stockholm når rekord i snötäcket.
http://www.smhi.se/klimatdata/vintern-2010-2011-snosasongen-1.15581
Säker på flera andra ställen också. Det var 123 dagar med snötäcke i Stockholm den 1:a April, and counting… Därmed är det senaste rekordet från 2011 och 1979 slaget, trots att snön alltså lade sig något senare än normalt i Novemeber.
Vi får förlita oss på RUTGERS istället:
http://climate.rutgers.edu/snowcover/png/monthlyanom/nhland03.png
Denna bör uppdateras om någon vecka eller två.
Lars Jonsson skriver ofta lite för långa artiklar, i mitt tycke.
Noterar idag, 3 april, att div klimatforskare försiktigt börjar antyda (enligt SRs nyhetssändningar) att det inte längre pågår någon ”global uppvärmning” och att den ”förväntade” temperaturstegringen kanske har ”tagits upp” av havsvattnet.
Spännande fortsättning följer…… 🙂
Snart odlar man vindruvor på Grönland också…
Ha, den uppdaterades nu!
http://climate.rutgers.edu/snowcover/png/monthlyanom/nhland03.png
Mer snö framför allt i Nordamerika i år. Rekordnivåer sedan 2011/1979 även där. Vilket sammanträffande!
{ 03.04.13 at 09:27 }
tolou, inte riktigt rekord eftersom 1965-66 låg snötäcket ”officiellt” på ”Obsan” 23 nov tom 6 april även om jag kan svära på att kl 14 typ, den 1 april så var det åtminstone så gott som barmark på Skytteholmsfältet i Solna (4 km från Observatoriet) när jag skulle spelat min första klassmatch i fotboll… Då kom kraftig blötsnö 4-5 cm på en halvtimme så vi ställde in…. Sen är frågan om inte Sverker Hellström, SMHI (?) har rätt i att det var 149 dagar…i sträck…1969-70 Enligt SMHI:s betatjänst ”Hur var vädret” var det 150 men ett smärre snöoväder kom den 24 november 1969 och så låg fanskapet ända till 21 april med max 3 eller 4 april faktiskt 64 typ cm …
OT: BP kastar in den så kallade handduken när det gäller vindkraft, sammalunda när det gäller solkraft efter att ha förlorat pengar på det i 35 år, enligt DI.
http://www.di.se/artiklar/2013/4/3/bp-saljer-vindkraftsparker/
Nej, inte som i ”all-time” rekord, men 25års rekord iaf. Minst. Och fler rekord kommer rulla framöver.
Sorry, 35års rekord. Trettiofem!
126 dagar i sträck idag … inte 125 … 29 nov tom 3 april gör 126 dagar i sträck är redan nu bronsplats sedan 1962-63…. Mycket begärt att Pär Holmgren skulle jollrat om klena snötäcken på 1970-talet men det är det snöfattigaste jag räknar 1971-80 då med i snitt 63 dgr på ”Obsan”,1962-70 , 9 år snittade hela 104, 81-90 85 dgr, 91-00 75, 01-10 71 dgr Rekordkort snösäsong var INTE 2007-8 med 18 dgr utan 1972-73 med 11 dgr, 6 i jan och 5 i feb…2011-13 just nu 100 dgr…129, 45(ca) , 126… Dessutom om klimat i Klotet och OBS! i P1 i dag…Örona böj…
Bronsplats för oavbrutna perioder med snötäcke INTE totalt antal dagar …
Jag gjorde en liten pilgrimspromenad upp till Observatoriet i morse, inte mycket skillnad sen i lördags 2-3 cm kanske, på ”högplatån” norr om Observatoriet ligger 3-5 cm halvrutten glaciäris…[HUNDÄGARES ”fel”]
Uppskattningsvis 15 cm ca i morse 06:10 minus 1,6C 06:00 Bara 5-6 timmar under noll mot 10-12 i Eskilstuna och Uppsala flp…Värmeöeffekt vik hädan!
Här syns inte ett grönt blad. Och inga blommor. (Norrköping) Söder-sluttningen ”ovanför” mig är snöfri, men på de stora öppna fälten på andra sidan ligger snön kvar, till stor del. Och detta kallar man ”vår” i media?
Tack Lars J för denna senvårsbetraktelse.
Den sena våren ligger inom den normala variationen. Det är helt normalt att det är en onormalt sen vår!
Enligt våra alarmister så borde det dock inte vara så här normalt. The dice is loaded! Med ett decennium som enligt Marcot et.al. är varmare än på 11000 år så är årets vår extremt osannolikt. Så osannolikt att det nästan inte finns, för att travestera Tage Danielsson.
Det måste vara en ren inbillning från din sida Lars J. 🙂
Tack Lars J. för denna underbara vårvinterbetraktelse!
elias #12 Vi som är lite dyslektiska får väl skrolla .eller blunda.
Anders Mohlin #13,
att den ”förväntade” temperaturstegringen kanske har ”tagits upp” av havsvattnet.
Det är knappast troligt att havsdjupen skulle ta upp någon värme (i enlighet med Trenberth et.al. senaste bortförklaring). Inte då ytvattnet tycks ha en avsvalnande trend på – 0,27 grader/decennium
http://sunshinehours.wordpress.com/2013/04/02/noaa-feb-2013-northern-hemisphere-trend-cooling-at-27c-decade/
Jag tolkar denna avsvalning som en konsekvens av minskad solinstrålning (via CLOUD-effekten) över ekvatorområdena.
Fin bild på stenfalken! Vad använder du för kamera och objektiv?
Håller precis på och utvärderar vad jag skall investera i för kamera.
Tufft för flyttfåglarna i Tyskland oxå.
http://www.spiegel.de/international/germany/migratory-birds-suffer-as-long-winter-continues-in-germany-a-892309.html
Pekke,
Ja, det är inte kul att se hur flyttfåglarna lider av den uteblivna våren. I dag landade en stor flock sångsvanar på vår isbelagda sjö som ofta (men inte alltid) brukar vara delvis öppen vid den här tiden. Efter några minuter lyfte de och flög söderut igen. Jag fortsätter mata småfåglarna som decimerats under den senaste månaden. Av de åtta bofinkar som övervintrade här har bara tre överlevt. Nu har det tillkommit många fler som söker mat för att överleva. Men det var likadant 2006. Och det blir säkert likadant flera år framöver. Väder är inte klimat liksom.
Ingemar Nordin #28
Varmt ytvatten sjunker i gigantiska ”slukhål” i Atlanten ner till mer än 1000 meters djup. Har följt detta under flera år men aldrig sett detta i samma omfattning som den senaste tiden. Se ex 20N
http://polar.ncep.noaa.gov/ofs/viewer.shtml?-natl-temp-1000-small-rundate=latest
Det blir en enorm energimängd som istället för att befinna sig som kanske 50 m ytvatten formas som en mer än 1000 meter djup brunn med varmt och salt vatten.
ytan blir i storleksordning 1/20 mot att det varit ytvatten. Och temperaturen är i storleksordning 20 grader på >1000 m djup. Helt otroligt.
Den energin skulle varit transporterad med havsströmmar norrut och inte försvinna ner in havsdjupen.
Staffan # 24 : Nu är den stolta gås utflugen. Den gås de svage kalle Anka (Blandaren)
Stickan, en undervattensvulkan kanske? Ligger ju i stråket kring kontinentalplattorna.
Rubriken är lite konstig och nog har väl SvD rört till det här med Östersjön och Bottenhavet? Nå, man får inte ha så stora krav.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/isutbredningen-ar-rekordsen_8055844.svd
En liten klimat widget på hemsidan för att spåra dessa 0,18 grader ? 😉
Längre ner på denna sida för html-koden…
http://wattsupwiththat.com/widget/
#32 Stickan no1
Ytvattnet blir alltså tyngre än det kallare längre ner p g a högre salthalt, trots att det är varmare. Är det så? Du får gärna berätta om du vet mer om detta fenomen!
#37
Inte riktigt så enkelt. Viss salthalten har en betydelse men det verkar vara kraftiga horisontella(?) strömmar som skapar effekten.
Jämför temperatur:
http://polar.ncep.noaa.gov/ofs/viewer.shtml?-natl-temp-700-small-rundate=latest
med horisontell strömningshastighet
http://polar.ncep.noaa.gov/ofs/viewer.shtml?-natl-cur-700-small-rundate=latest
och salthalt
http://polar.ncep.noaa.gov/ofs/viewer.shtml?-natl-sal-700-small-rundate=latest
Vad är orsak och verkan?
Det underliga är att detta verkar vara en företeelse som är unik för Atlanten. Ingen i något annat hav sjunker varmt vatten ner i kallt vatten på detta sätt vad jag kan hitta. Och det verkar vara en ny företeelse eller att man nyss hittat detta. Men väldigt lite beskrivet i litteratur. Tipsa gärna om ni hittar litteratur i just detta ämne.
Försvagas transporten av varmt ytvatten till norra Atlanten kommer det få MYCKET stor betydelse för Europas klimat.