Vem ska man lita på?

Rean på el
Det rekordlåga elpriset pressar kraftbolagen, och vindkraftsproducenterna pinas extra hårt. Nu kan hela branschkartan i Sverige komma att ritas om, rapporterar Dagens industri.
Jämför gärna med denna artikel av Svensk Vindenergi, Läs särskilt rubriken. Vem i hela världen kan man liiiiita på? 🙂
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Arne

    Om vindenergin pressar priset på el så är det vi konsumenter som har betalat det via elcertifikatet. En win-win för elbolagen och en loose-loose för elkonsumenterna…

  2. guy

    Konstigt uttalande av Svensk vindenergi att vindkraften inte lämnar avfall till kommande generationer! Hur är det med nedlagda vinkraftsparker?

  3. Lars W

    Tala om att skjuta sig i foten…

  4. Olaus Petri

    OT, men lyssna gärna på Magnus Utviks recension av Hannes Råstams bok om hur CO2 blev till en potent massmördare:
     
    http://www.svt.se/2.116970/gomorron_sverige

  5. Olaus Petri

    Vet inte varför, men min kommentar registrerades inte ens som ”under moderering”?

  6. Annika Helker Lundströms artikel andas djup desperation och det är ju inte så konstigt när korthuset hon sitter i faller samman.
    Tänk om man också kunde få Mp och C att inse hur fel man varit ute med sina miljösatsningar på etanol och vindkraft.

  7. Jan E M

    Så motägelsefulla var inte artiklarna, men Svensk Vindenergi överdriver när de påstår att de låga elpriserna beror på utbyggnad av vindkraft. Det är bara en del av sanningen. Det regniga vädret är huvudorsaken till det låga elpriset.

  8. Affe

    => Jan E M #6
     
    Är det inte lite märkligt resonemang att kräva ökade subventioner av vindkraften med argumentet att detta bidrar till lägre elpriser för konsumenten, samtidigt som verksamheten blöder pga låga elpriser.
     
    Påminner inte detta om ett klassiskt Ponzibedrägeri?

  9. John Silver

    Att vindkraften pressar elpriset är väl inget nytt? Uppåt, alltså.

  10. Inge

    Till vintern har nog Vattenfall kört slut på vattenmagasinen genom export, och så har vi de vanliga priserna igen. De har ju intresse av att göra så. Fast kärnkraftverken fungerar nog bättre i vinter.

  11. Lars W

    Just nu står O3 stilla och vips stiger elpriset i sydSverige till det dubbla…
     http://www.svk.se/Energimarknaden/El/Kraftsystemet/

  12. Lasse

    Etrion , ett solkraftsbolag, visar goda vinster. Producerade rekordmycket solcellsel i Italien. Räknade på omsättning dividerat med solelproduktionen, vilket indikerar en ersättning av 3,6 SEK per kwh.
    Hoppas att inte Italien tillåter obegränsad utbyggnad!
    I Spanien tvingades de bromsa subventionerna till solelanläggningarna. Kanske dax att bromsa vindkraftssubventionerna och prioritera besparingar i stället?

  13. Jan E M

    Affe #7
    Det verkar ologiskt att utöka elcertifikatsystemet eftersom elpriserna är så låga. Utökat elcertifikatsystem pressar elpriserna ytterligare nedåt och då finns det risk för att äldre anläggningar som behöver repareras läggs ned istället för repareras. Kärnkraftsreaktorn O1 behöver repareras lite, men om elpriserna fortsätter vara låga så finns det ingen lönsamhet i den reparationen.

  14. Jan E M

    Lars W #10
    Att elpriset stiger i område 3, då område 4 följer med, beror även på att el exporteras till Finland som för det mesta har ett högre elpris än i Sverige. Man kan nästan säga att den största reaktorn i Forsmark är till för den finska marknaden.

  15. Lars W

    Jan E M #14
    Tack för påpekandet!
    Vi får hoppas att Finlands nya kkv löser den problematiken…

  16. Jan E M

    Lars W #15
    Finland importerar energi motsvarande vad ett par kärnreaktoer på 1600 MW kan producera och de använder nästan lika mycket egenproducerad värmekraft från kondenskraftverk. Eftersom den fossileldade kondenskraften oftast är dyrare än importen så är det väl främst den som kommer att ersättas. Jag är osäker på hur stor andel av Finlands kondeskraft som är fossileldad. Det förekommer biobränsleeldad kondenskraft också. För att Finland skall komma bort från import och fossileldad kondenskraft, så behöver de bygga ny kraftproduktion som motsvarar minst 3 kärnreaktorer med en effekt på 1600 MW vardera.

  17. Joel

    Utomordentliga svar-på-tal-inlägg i BLT i dag! Både från Jonny & Björn och från Lars Åkesson. De täcker en helsida!

  18. pekke

    http://arbetarbladet.se/nyheter/sandviken/1.4997776-rekordlagt-elpris-fordrojer-vindkraftsbyggen
     
     ” Han menar att det krävs ett pris på minst 60 öre per kilowattimme, inklusive intäkter från elcertifikat, för att nya vindkraftsbyggen ska ge ”hygglig avkastning”. I dag är de samlade intäkterna cirka 50 öre.
    – Självklart påverkas investeringsviljan. Men vi är rätt säkra på att priserna är tillbaka inom en snar framtid, säger han. ”
     
    Vindkraften sänker elpriserna var det ja !
     
    Vill nån vindkraftsvän köpa helt nya och oanvända så finns det 4 st i Hofors för priset 35 mille stycket.
    http://gd.se/nyheter/hofors/1.4997598-vindkraftverk-till-salu

  19. AOH

    http://www.vf.se/asikter/insandare/oseriost-vindkraftsmotstand
     
     
    Hos TCS sedan tidigare   (ö ) kände Rikard Warlenius är i farten igen.

  20. Palle136

    Johnny F: Detta är förmodligen skräddarsytt för att låta vindkraftsetableringar glida igenom fortare. Hoppas Sv. landskapskydd kommer in med ett remisssvar!
    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/miljoprovning-ska-bli-enklare_7428686.svd

  21. Peter F

    Så här har det i princip  sett ut hela veckan. Inte lätt att vara vindkraftsägare. http://www.svk.se/Energimarknaden/El/Kraftsystemet/

  22. Jan E M

    Peter F #24
    Elpriset är högst i Finland. Så har det varit under det senaste året.
    Jag har lite svårt att förstå de som prisar Finlands energipolitik som under det senaste året haft högst elpris i Norden. Finlands elförsörjning bygger till stor del på att man kan köpa billig el från grannländerna.