Sture skriver bl.a. så här på sin blogg: ”Idag är bloggen 10 år och nu säger jag: Tusen tack till alla och adjö!”
” Jag håller liv i bloggen ett år till, så att alla poster kan läsas. Nya kommentarer kan läggas till de senaste posterna under 30 dar. Varje månad kommer jag att lägga ut Rolf Schusters el-statistik och Claes Lindskogs summering av månadens nyheter.”
https://klimatsans.com/2024/01/03/bloggens-10-ars-jubileum/
Sture Åström är en gammal kämpe för en förnuftig syn på klimatet och energipolitiken. Vi har haft kontakt redan före det att han startade sin blogg och vi har haft en hel del gemensamma projekt genom åren, även utanför bloggvärlden. Jag är honom stort tack skyldig för den insats han har gjort.
Om vi skall försöka peka på vissa skillnader på Klimatupplysningen och Klimatsans så skulle jag vilja peka på att Sture alltid följt energiproduktion och –konsumtion i vår del av världen. På Klimatupplysningen så försöker vi mer hålla koll på klimatvetenskapen och energipolitiken internationellt Han har också haft en lokal approach, ofta genom sitt nätverk. Dessutom är han i motsats till mig en rätt flitig tidningsläsare och har aldrig gett upp hoppet om att få in en insändare i tidningen. Det har jag gett upp helt för många år sedan.
Det finns mycket gott att säga om Sture och Klimatsans. Men låt mig här bara reproducera ett inlägg från en av deltagarna i nätet som är typiskt för den lokala approachen men som är mycket avslöjande, åtminstone för skåningar. Det är inskickat av Ingvar Åkesson https://klimatsans.com/2024/01/01/ingen-varme-trend-i-skane/:
Ingen värmetrend i Skåne
Ingvar Åkessons privata statistik över vädret i Klippan, Skåne
”Ingvar är så skicklig användare av Excel att hans dator automatiskt tar fram årets medeltemperatur från hans väderstation. Således kan han redan idag visa resultatet för fjolåret och därmed alla de senaste 12 åren. Temperaturen kan inte anses representera den i hela Skåne, men grafen har ett antal påtagliga meriter:
- Väderstationen har inte flyttats, vilket då och då sker med offentliga stationer.
- Den står visserligen inte långt ute på en grön äng, men i ett glest bebyggt villaområde.
- Grafen visar en trend, som givetvis gäller för ett område större än Klippan.
Hur stort området är, kan man diskutera. Det torde dock gälla hela Skåne.
Högst intressant är naturligtvis att ingen uppvärmning kan noteras.”
Sture
Efter ett kallt 2023 i Sverige så kan det ju vara trevligt med en empirisk undersökning som stärker misstanken att Sverige, eller åtminstone Klippan med omnejd, tydligen ligger utanför den globala uppvärmningen.
Hur det skall gå med bloggen Klimatsans och Stures nätverk är i skrivande stund osäkert. Om någon skulle vara intresserad av att överta det hela så hör av er direkt till Sture – det är han som bestämmer, info(snabel-a)klimatsans.com . Om den läggs ned så är hans skribenter alltid välkomna att skicka inläggsförslag till mig red@klimatupplysningen.se .
Ingemar Nordin
Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
En trend för årsmedelvärden av 10 år är en högst begränsad trend.
Tyvärr kan jag bara beräkna en trend som omfattar hela landområdet Skåne och lite till men jag kan utsträcka det till att gälla från 1940 i stället. ( ca 40 000 km2)
Trenden från 2012 är ringa men från 1940 är den avsevärd.
Krigsårenn 1940-42 samt 1985 och 1987 låg den på ca 5.5°C men åren 2012-2023 på ca 8.5°C. Varmaste år var 2020 med ca 9.5°C
Lennart; #1,
kan du inte lägga ut dina resultat här? som en årsvis specificerad tabell, t.ex.
Intressant!
30-talet lär ha varit varmare än 40-talet.
Vadhändermed jämförelsen om man inkluderar 30-talet?
Oavsett trender och annat har Sture Å. trots sin högst aktningsvärda ålder utfört ett beundransvärt arbete i den vetenskapliga klimatfrågans tjänst. Efter tio år avslutar han nu på ett mycket sympatiskt och värdigt sätt.
Respekt!
Med värme!
foliehatt #2,
Ja, jag skulle också vara intresserad en tabell över årens medeltemperaturer.
”Varmaste år var 2020 med ca 9.5°C” annars skulle jag ha gissat 2018 var den varmaste med den härliga sommar vi hade då.
Årets medeltemperatur borde definitivt ha brutit trenden mot ett varmare Skåne.
#5
Det stämmer att 2020 var det varmaste året i Sverige. Det berodde framförallt på att vintern var så mild. Vintertemperaturerna brukar slå igenom på årsmedeltemperaturerna oavsett hur sommaren har varit. Sommaren 2020 var inte i klass med 2018 men fortfarande varmare än normalt.
Ett axplock bland kommentarerna på Klimatsans:
”Tack för en intressant blogg som har gett mycken lärdom om både hur sanningen korrumperas i dagens samhälle för snöd kortsiktig politisk agenda. Även att få ha tagit del av alla som har skrivit bra saker att lära sig om ämnet.
Hoppas att ni får det lugnare nu och kan njuta av ert “otium” som det heter på finare språk. Ett kanonstort mega tack ska du ha!”
” Tack Sture för din enträgna och ytterst angelägna kamp i motvind för att avslöja de befängda lögner angående klimatet som så har förgiftat all seriös debatt om det. Jag har bara känt till Klimatsans i några år, men dagligen besökt siten sedan dess, vilket jag har haft stor behållning av.”
”Jag hoppas att Klimatsans kan bestå i någon form för att bekämpa all desinformation vi ständigt matas med. Stollar som Antonio Gueterres, Al Gore och Rockström kraxar ständigt om att vi håller på att förgås av värme, men det kan man knappast tro på om man t.ex. bor i Kvikkjokk. Ett helt dygn med under -40”
” Tack Sture för Din outtröttliga drivkraft att framföra klimatsansat klimatsant! Ditt arkiv borde tillställas den allmängiltiga vetenskapens tillgänglighet för framtida forskning.”
” Stort tack för det fantastiska jobb du utfört under 10 år. Du har gjort mer för att lära människor fakta om klimatet än alla överbetalda redaktioner i Publik Service. Det är dags för en Klimatsans-Proffessur.”
” Även jag tackar Dig Sture mycket.
Har följt bloggen i dryga två år, lärt mig och som underlag reflekterat över politikers följsamhet till partiet, kortsiktiga vinster och hur de uppfattar vad som är nationens bästa.”
”Klimatsans-professor” – Tyvärr äger inte bloggen rätten att utse och tillsätta professorer. Men kanske kan vi åtminstone utse Sture till hedersprofessor på Klimatupplysningen?
Nr 8 Ingemar
Bra förslag!
Varför har ytvattnets temperatur ökat? Beror på ökad solinstrålning.
https://climatereanalyzer.org/clim/sst_daily/?fbclid=IwAR1GYIwDDhDTihNx6qEZ-0Qi8XLrQkmPgB-ohxGv50i3I1ducrct7GpjngQ
Ett stort tack och beundran för Stures arbete att hålla en levande och intressant blogg igång. Kan bara hoppas att man själv kan vara lika mentalt alert om man nu ens uppnår den aktningsvärda åldern. Tack!
#10
Ja, det är en bra fråga. Om det beror på hög solinstrålning kombinerat med en lång period med vindsvagt väder så måste den perioden ta slut nån gång. Här är det som ett shift som fortfarande ligger kvar.
Att skånetrenden ser så flack och oalarmistisk ut – beror antagligen på trenden vi har för våra utskärsöar uppe i bohuslän.
För dessa öar har antalet vinterdygn en utplanad trend dom senaste 20 åren – innan dess minskade antalet vinterdygn rejält, från då mätningarna startade i slutet/mitten på 1800 – talet – med enstaka hopp upp och ned – våran nuvarande 20 åriga trend med utplaning tycks även gälla gotska sandön.
Dessa stationer ligger ganska långt ute i havet och får mindre påverkan av infrastruktur, hårdytor…och är intressanta att följa..inte minst i skenet av satellitmätningar om rekordvarma hav.
Sedan blir jag nyfiken på vilka mätvärden Lennart B använder för att beräkna dessa långtidsvärden – är mätmetoderna korrigerade för metodutveckling och vårat nya landskap?
Rimligen borde Skåne ha blivit varmare sedan lilla istiden – men i dessa alarmistiska tider blir man lite orolig…senaste 10 årstrenden i skåne och på andra platser i vårt klimatdrabbade land är tankeväckande, liksom väderåret 2023.
Hos mig i trollhättan kan jag också se intressanta trender, från smhi:s statistik…det är mycket som planar ut, jämfört långtidsvärdena.
2023 hade ett av dom absolut senaste snöovädren, 17 maj – som jag upplevt under 50 år och sommarens kallregn, där juli kunde regna med temperaturer på 9 – 12 grader mitt på dagen var ovanligt bistert och sedan fick vi vinter från den 6:e november.
Väder är ju sällan särskilt intressant för enstaka år i klimatsammanhang men sveriges nordliga läge i klimatsystemet och utplanande kurvor för våra utsjööar över decennier – gör siffrorna intressanta, särskilt som dom inte följer narrativet om aldrig så fort och aldrig så varmt…
Vi får väl utgå från att vi inte dundrar tillbaka till lilla istiden…inom kort, om ingen jättevulkan blåser av – men även lite kallare väder kan få stor påverkan på matproduktion och energisystem – därför är det viktigt att forskningen fortskrider kritiskt och förutsättningslöst.
#10 #11
Mätvärdena är medelvärdet av temperaturen på ytvattnet mellan 60 S och 60 N hela Jorden runt. Solinstrålningen har ökat under 1900-talet och värmt haven.
Tack Sture för allt du bidragit med och våra meningsutbyten i bortemot 20 år. Det kommer mig att tänka på nu bortgångna statsgeologen Påsse som skrev följande:
Det var en präst i Manilla
Som sa ”Alla människor är imbecilla”
Att lura dom är väldigt lätt
Det finns ett väldigt enkelt sätt
Blanda tro och vetenskap så kan du dom förvilla
Man kan lura dom att tro på troll
På zombier, änglar och grodan Boll
Och man kan lura dom att havet legat stilla
Tore Påsse, fd. statsgeolog vid SGU
.