Om Johan Rockström

rockstroem

I ett tidigare Öppen Tråd blev Naturskyddsföreningen väl avklädd. Det finns andra företeelser som borde granskas ordentligt. En av dem är Sveriges ”främste” klimatexpert, agronomen Johan Rockström.

Johan Rockström presenteras så här på WEF:

“Johan Rockström is Director of the Potsdam Institute for Climate Impact Research and Professor in Earth System Science at the University of Potsdam. He is an internationally recognized scientist on global sustainability issues and led the development of the Planetary Boundaries framework for human development in the current era of rapid global change. Professor Rockström is a leading scientist on global water resources, with more than 25 years experience in applied water research in tropical regions, and more than 150 research publications in fields ranging from applied land and water management to global sustainability. He is i.a. chair of the Earth Commission and Future Earth as well as fellow of Earth League, Chief Scientist of Conservation International, member of the European Investment Bank Advisory Group, and elected member of the German Academy of Sciences Leopoldina.”

https://www.weforum.org/agenda/authors/johan-rockstrom/

Han kör envetet med sina tipping points:

År 2012 säger han:

”Jag tror att man i framtiden kommer att se just 2012 som ett avgörande år för klimatet.2012 är förmodligen det första året då klimatet går över en tipping point, en tröskel där utvecklingen inte går att stoppa. (Miljöaktuellt 6/11 2012) Den 29/12 2016 uttalar samma man i TV4:

”2017—2018 blir otroligt viktiga. Vi närmar oss en punkt där planeten blir vår fiende. Vi riskerar att jorden destabiliseras. Men än så länge är fönstret öppet.”

”Rockström kallade 2020´för ’sanningens år då de negativa kurvorna av globala miljöförändringar, vår skada på planeten, måste böja av för att ge oss en chans till en stabil planet att bo på — vad vi gör de närmaste åren kommer sannolikt att påverka livsförhållandensa för alla framtida generationer’”.

Här är en sen video: The Tipping Points of Climate Change – and Where We Stand – Johan Rockström – TED.:

https://www.youtube.com/watch?v=Vl6VhCAeEfQ

Han har i en intervju även sagt detta:

“I don’t see the scientific evidence that a four degree Celsius planet can host eight billion people, he said. “This is, in my assessment, a scientifically justified statement, as we don’t have evidence that we can provide freshwater or feed or shelter today’s world population of eight billion in a four degree world. My expert judgement, furthermore, is that it may even be doubtful if we can host half of that, meaning four billion.” (Apocalypse Never, M. Shellenberger)

Man kan ju undra vad han egentligen håller på med. Han har i mer än ett decennium envisats med sina ”tipping points” men de har hittills vägrat att inträffa. Är denne internationellt erkände forskare på globala hållbarhetsfrågor något annat än en skojare, som försöker skrämma livet ur andra människor med prat om hotande ”tipping points” som skulle ställa till elände för alla? Skulle han inte lika gärna kunna stå på en marknad och kränga ”snake oil?

WEF har möte en gång om året i Davos och de hårt arbetande mötesdeltagarna måste då och då kunna koppla av och ha trevligt. Att rädda världen och klimatet kan vara nog så krävande. Och koppla av det kan man göra på flera sätt. Här är ett:

https://www.friatider.se/davos-prostituerade-fullbokade-direkt-under-wef

Sist men inte minst: Jag har funderat på, om det inte vore dags att söka företräde för en föredragning för rikets konung. Några väl kvalificerade personer med t.ex. Lennart Bengtsson i spetsen ger vetenskapens syn på klimatet och den påstådda klimatkrisen. Begäran skulle kunna ske via ett personligt brev från Klimatrealisterna.

Bo Gerre

1960 började jag på SKF i Göteborg och arbetade bl.a. med provning och service av företagets egenkonstruerade verktygsmaskiner. Efter en sejour i Madrid under 70 talet, flyttade jag till Volvos motorfabrik i Skövde och arbetade med utlandsprojekt i Peru och Brasilien m. m. 1979 återvände till jag Göteborg som anställd på Volvo Penta i och där ägnade mig åt olika projekt, inköp m.m. tills 1997 då jag fick avtalspension.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lennart Bengtsson

    Tipping point är ett intressant begrepp inom den dynamiska klimatforskningen. Den har en bakgrund i ett slag av experiment som genomfördes under främst 1950-talet bland annat av Raymond Hide i Cambridge.

    Innan man hade tillgång till datorer studerade man cirkulationen i vätskor i roterande kärl för att på så sätt få en förenklat sätt att studera atmosfärens allmänna cirkulation.
    Man upptäckte då att typen av cirkulation berodde på såväl cirkulationshastighet som temperaturskillnaden mellan centrum och det yttre randen ungefär som temperaturskillnaden mellan höga och låga latituder,
    Det intressant var att man därvid fann en hystereseffekt vilket innebar att det uppstod olika slag av cirkulation för samma värden på rotation och temperaturskillnad vilket bestämdes av förhistorien. Med andra ord ”klimatet” var inte entydigt bestämt av de yttre villkoren som rotation och temperaturskillnad. Det fanns således en slags” tipping point” där cirkulation plötsligt kunde ändras och man inte längre fick tillbaka den ursprungliga cirkulationen.
    Ed Lorenz analyserade detta teoretiskt. Jag var som ung student djupt intresserad av detta fenomen och är så fortfarande
    Frågan är om det kan återfinnas i ett verkligt system som i jordatmosfären. Det har inte kunnat påvisas men kan inte uteslutas. Kanska hade man ett något annat slag av cirkulation under den mycket varma perioden under till exempel Eocen.

    För de som oroar sig för en global uppvärmning till följd av ökande växthusgaser är tipping points ett extra spänningsmoment för de mer hårdhudade och en skräck för de mer räddhågade. Och på så vis har det blivit en komponent i den moderna berättelsen om klimatet. En möjlig sådan process är den tropiska cirkulationen i det ekvatoriella planet som styrs av främst temperaturanomalier som till exempel El Nino. En annan är havscirkulationen som AMOC i Atlanten som har dykt upp nyligen med fantasier att Golfströmmen skall fallera.
    För vissa ”forskare” och mediaaktivister är frestelsen oemotståndlig att jaga upp folk med förestående tipping points i atmosfärcirkulationen med möjligheter till extra forskningsbidrag.

  2. Daniel Wiklund

    Det är en mycket passande bild. Det syns att Rockström tränat framför spegeln. Han vill se seriös ut och samtidigt skräckinjagande. Han håller i lilla jorden. Han har sannerligen drabbats av hybris.

  3. Benny

    Tja, hade dessa ”tipping points” existerat hade jorden redan brunnit upp för länge sedan? Rockström är varken professor eller klimatforskare men hans levebröd är att skrämma upp folk för egen vinning! En charlatan helt enkelt…

  4. Arne Nilsson

    Hur länge kan man varna för vargen innan folk börjar skratta åt en? 12 år? 15 år? Aldrig? Man undrar ju om nån seriös person tar Rockström på allvar.

  5. Håkan

    Opassande att ta med hänvisningen till prostitutionen, här finns inget som kopplar det till enskilda individer. Den delen bör tas bort, resten av texten klarar sig bra ändå.

  6. Ivar Andersson

    Astrid Lindgrens Krösa-Maja är troligtvis Johan Rockströms förebild. 🙂

  7. Lennart B #1,

    Har vi några tippingpoints beträffande klimatet annat än att jorden då och då faller ned i istider. Men fungerar det åt andra hållet, dvs att vi skulle skjuta upp i en dödlig värmeperiod?

    För Rockström är det allra viktigaste att just koldioxidhalten kan utlösa en tippingpoint. Men riktigt varför en sådan händelse skulle vara möjlig är mycket oklart. Särskilt med tanke på att klimateffekten av en ökande koldioxidhalt är logaritmiskt avtagande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *