Öppen Tråd

skoerdetid

Skörden är i full gång och många tecken tyder på att den blir god. I den gröna omställningens krig mot jordbruket så har man ännu inte hunnit utrota alla bönder, och tur är det. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Jonas

    Ny forskning om solens roll:

    Seasonal Dependency of the Solar Cycle, QBO, and ENSO Effects on the Interannual Variability of the Wind DW1 in the MLT Region

    https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2024JA032472

  2. Daniel Wiklund

    Värmefobin sprider sig. Läser på text-tv ”Åberg och Norén klättrar i hettan”. På en golftävling i Tennessee. Här i Luleå klättrar vi inte i hettan. Just nu plus 13 grader. Den kallaste morgon sen i juni.

  3. Ann lh

    Bland P1’s sommarpratare dyker det då och då upp personer som verkligen har något väsentligt att berätta.
    I veckan fick journalisten Arne Müller sin stund i etern där han gav en övergripande och gripande bild av hur utvecklingen av skogsbruket, vattenkraften, bergsbruket och nu den gröna omställningen betytt och betyder för Norrland på gott och ont. Detta är på sitt sätt gammal skåpmat.
    Arne Müller har ägnat hela sitt journalistiska liv åt att åka runt med sin kameraman och se med egna ögon, gräva och dokumentera förändringarna i utvecklingens spår, men det mesta har fladdrat förbi.
    Nu när denne Journalist gav berättelsen sitt sammanhang blev den verkligen gripande samtidigt som den nuvarande aktivistdrivna omställningens korthus, byggt på sina lösa boliner, knakar i sina fogar.
    Men, visst kan vi ändå ana att lite vett och sans kommer att växa fram när dagens korthus till slut av fallit ihop av egen kraft, när ”Kungarna” till slut fick visa att de var nakna.

  4. Efter morgonens sutarfiske och dom vanliga grubblerierna kan jag notera några saker om väder och klimat.

    1. Morgonen var kall, här I västsverige – strax över 8 grader i gryningen, normalt för årstiden ca 10..men uppe i stan var det inte under 11 grader på hela natten.
    I min region har vi ofta mer än 2 graders skillnad på landsbygd och stad, inte sällan mer….Det är således hela den senaste ” uppvärmningen..”.

    2. Något som kanske retar Lennart Bengtsson, Trollhättans vindsystem – vi gjorde mycket industriella vindmätningar vid våra industrier ( vi ville veta vart utsläppen tog vägen ).
    När vi jämförde den förhärskande vindriktningen såg vi att dom västliga vindsystemen ökade under den senaste 30 år perioden, vilket påverkar våra vintertemperaturer stort.

    Lennart verkade lite sur över att jag menade att Trollhättans förhärskande vindsystem – kunde ha ngn betydelse för klimatologisk temperatur..men det har det nog…

    Varför då..då? Jo, vindsystemen är likartade över stora områden – varför jag för ett par veckor sedan kollade med SMHI.
    Där visade det sig att SMHI bara granskat detta ordentligt I syd och mellansverige – och visst hade dom västliga vindsystemen ökat i frekvens mellan dom 2 senaste klimatperioderna, för undersökta områden.
    Är det intressant för Sveriges medeltemperatur?
    Absolut, förra året fick vi gott om ostliga system – och vips var medeltemperaturen I landet lägre.

    Tittar man på NAO – index bakåt i tiden så ser man en, I mina ögon, tydlig korrelation mellan våran temperaturutveckling och var ifrån vindsystemen kommer – negativ NAO, mer ostliga och kalla vinterväder.

    3. Sutarna gillar värme och leker vid ca 18 grader – men deras lektid har inte ändrats något speciellt, häromkring leker dom i slutet på maj.

    Varför ökar inte vattentemperaturen något speciellt när vi har klimatkris?

    Vattentemperaturen går ner ungefär lika mycket fortfarande under vintrarna, trots högre medeltemperatur – och det beror på frånvaro av sol och fortfarande tillräckligt kalla perioder som fryser sjön.
    Dom tidiga vårarna och ökad solinstrålning tar fortfarande tid på sig att värma sjöarna, så 18 grader hamnar fortfarande ungefär vid samma tid på året – extra tydligt blir det i större sjöar.

    Skulle samma gälla för havet – så blir det oerhört svårt att värma upp dess 3,5 grader, till något som skulle kunna ge oss en ordentlig och omfattande klimatkris – utan ett signifikant varmare hav ( 3,5 ) får vi INGEN klimatkris.

    4 : e betraktelsen – tiden flyger bokstavligen så här års, I form av stora plogar av gäss. Dom flyger även nattetid och det är mysigt och tryggt att höra dessa fåglar i mörkret – dom vet att kylan kommer när solen faller allt lägre, gräset vissnar och bladen faller – och sjöarna kyls – DOM FÖRSTÅR NOG KLIMATKRISEN BÄTTRE ÄN OSS.

    Många andra funderingar flög förbi när jag satt bakom flötet – men jag skall väl inte skriva ner varje tanke jag får….

    Nu sitter jag hemma i köket med sambon och katten och skall äta frukost – inte värt att nämna klimatet…

  5. Daniel W. #2
    Nå lite varmare har vi här på Södertörn, 16 grader enligt telefonen, jag har inte och har aldrig ägt en termometer, men vänta nu jag inhandlade faktiskt en febertermometer i början av pandemin men tröttnade på att ständigt läsa av samma värde, nå den ligger nånstans i röran här. Jag hade en Gnagare på jobbet som brukade fråga om nån visste hur det stod i fotbollen, lugna ner dig det står i tidningen i morgon brukade jag svara, folk har inget tålamod. Häromdan fick vi upp lite riktig atlantisk värme ända nerifrån Azorerna och var nära en tropisk natt, om man som jag tycker att 2 grader är nära, men natten som var var vi tillbaka i den här sommarens normala 7,4 grader runt femsnåret. Det kan inte vara lätt att vara alarmist i dessa tider, men solen värmer gott på balkongen.
    https://www.smhi.se/vader/observationer/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,tab=vader,param=t,stationid=97100,type=weather

  6. Magnus b. #4
    ”Varför då..då? Jo, vindsystemen är likartade över stora områden”
    Jajamensan så är det och man har satt upp hela skogar med vindmätare i nordvästeuropa som visar att det är just så.
    https://fiatlux.se/vindruntSE4.png

  7. Jax

    https://sverigesradio.se/artikel/otroligt-hoga-temperaturer-pa-skolgardar-och-lekplatser

    Stolligheterna tar aldrig slut! OK, fler träd behövs på skolgårdarna, men några klimatförändringar som gjort att barnen behöver mer skugga på skolgården har då inte jag sett till. Då barnen går i skolan september till maj så är det nog bättre att solen får vara kvar och värma de stackars barnen. Kanske är det annorlunda i Örebro.
    Att mäta temperaturen i solen är ju också stolligt. Det går ju att få nästan hur höga temperaturer som helst då.

    Ytterligare ett exempel på Sveriges Radios alarmism. I originaldokumentet nämns inte klimatet.

    https://www.orebro.se/fordjupning/fordjupning/projekt–samarbeten/grona-forskole—skolgardar.html

  8. Richard

    10 grader i Östernärke tidigt i morse, nu har temperaturen orkat upp till 16 grader.

  9. Sigge

    Precis som hos Richard var det c:a 10 grader varmt i morse och nu är det 16 grader och temperaturen stiger. Det kommer säkert att bli en bit över 20 grader på eftermiddagen. Inget ovanligt med att temperaturen skiljer 15 grader från när det är som kallast vid gryningen till att det är som varmast på eftermiddagen i augusti om det är klart väder. Idag är det halvklart så skillnaden blir nog lite mindre.

    När det gäller skolgårdar så uppmärksammades det redan på 80-talet att barnen var mindre aktiva på rasterna varma soliga dagar och att träd och hus som skuggar delar av lekytorna gör att barnen är mer aktiva.

  10. Magma

    Jag har svårt att hålla med alla som förnekar klimatkrisen … den kommer ju varje år någon gång i oktober/november … hörde att den brukar kallas för vinter. 😮🤫🤗
    Och det var inte något försök att vara ironisk … eller …🤞🏻men är man tillräckligt gammal för att ha upplevt värme förr så är det svårt att låta bli.

  11. Nr 6 Håkan Bergman
    Jo – och då förstår man också bättre varför klimatkrisen är så obefintlig i både vasaloppsspåret och mina andra hemmaskogar i norra Värmland.
    Där betyder denna ökning av dom västliga systemen nästan ingenting – OCH DÅ HJÄLPER DET INTE ATT ÄVEN DERAS ATMOSFÄR HAR MER ANTROPOGEN CO2.

    Så Vasaloppet lär överleva klimatkrisen med bravur – däruppe var det värre med snötillgången vid förra värmeuppgången – för 100 år sedan.

    Det är onekligen rätt lustig – att just Vasaloppet valdes av kända alarmister som våran klimatkanariefågel.

    Det blir inte alltid som man tänkt sig – om man är en alarmist!

  12. Joachim

    Såg på vädret på tv nyss. Tydligen 0 grader utanför Gällivare i natt. Redan kl 9 var det 11 grader.
    Många, även jag, kanske tror att luften håller värmen ganska bra, men så verkar inte vara fallet.
    Man tänker också att marken borde vara uppvärmd av sommarens sol och hjälpa till att hålla värmen. Så verkar det inte heller vara.
    Vad är det som gör att solen så snabbt kan värma upp luften närmast marken?
    Hur högt upp i luften sker denna ”starka” uppvärmning?
    Det här fenomenet gör också att jag funderar mer på bebyggda trakters värmeöar. Asfalt och betong verkar påverka närmsta luften betydligt mer än naturlig mark.

  13. Ivar Andersson

    SMHI varnar ständigt för olidlig hetta (>25 grader) och skyfall (>20 mm regn).
    För 10 år sedan var det ofta varning för hög UV-strålning men numera är tydligen hög UV-strålning inget problem och behöver ingen varning. Varför?

  14. iah

    man får glädja sig över ericsson i ubbhult som citerar skogsforsk som hävdar att skogen i sverige binder 3 gånger mer co2 än vad sveriges totala utsläpp av co2 är. så här en lördagsmorgon kan det väl vara trevligt att läsa.

  15. Jax

    #9 Sigge

    Du anser alltså att det är ett problem att man är mindre aktiv när det är sol och varmt. De få dagarna under skolåret det gäller har nog ingen betydelse för barnens välmående. Det är nog viktigare att solen värmer de övriga närmare tvåhundra skoldagarna.

  16. foliehatt

    Sveriges malligaste morgontidning, som Wolodarski skriver – verkar gå sämre och sämre. Varje dag ses på deras förstasida på nätet meddelanden om att de på grund av någon aktuell händelse eller tillstånd ”öppnar nu DN upp sin sajt, och gör den gratis att läsa.” Denna blaska som enligt chefsredaktören sedan många år bedriver åsiktsjournalistik. Jag både tror och hoppas att kräftgången har med åsiktsjournalistiken att göra. Det var åtminstone anledningen till att jag lämnade dem för relativt länge sedan. De är också en av de värsta dyngspridarna vad gäller klimatkatastrofpropaganda i landet

  17. Claes-Erik Simonsbacka

    Ökningen av förnybar energiproduktion har gjort cybersäkerheten mer kritisk än någonsin.

    Med en snabbt utbyggnad av förnybar energikapacitet står vi inför växande cybersäkerhetsrisker på grund av elnätens ökade komplexitet, detta kommer att leda till ökad sårbarheter i landets elnät då dörrar öppnas för cyberattacker.

    Mvh,

  18. Staffan Lindström

    12 Joachim
    Ja, SMHI rapporterade augustis första frost, Latnivaara -0,0C….dvs mindre än 500/10000 under 0… Trafikverkets inofficiella station i Gevsjön hade -0,7C den 13:e kl 04:00…

  19. Alvar Nyrén

    Copernicus justerade satellitmätningar för juli har presenterats och diagrammen är uppdaterade. Mycket lika UAH data och även här ser de högre latituderna leda oss mot ett kallare klimat.

    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-50

  20. Joachim

    John Christy på UAH skriver här om julis Global Temperature Report.
    https://www.nsstc.uah.edu/climate/2024/July/GTR_202407JUL_v1.pdf
    Lite oväntat att anomalin ökade något trots avtagande El Niño, +0,85 grader.
    Detta innebär den varmaste månaden i uppmätt absolut temperatur sedan starten 1978, och samtliga månaders varmaste temperatur har inträffat under den senaste tolvmånadersperioden. 266,77 K är nya rekordet för lägre troposfären. (Den som är orolig över att jorden håller på att brinna upp kan lugna sig med att detta är samma sak som -6,38 grader C. )
    Nu är ju detta inget konstigt, eftersom det är en exceptionell plötslig värmeökning, som dessutom varar ovanligt länge.
    Däremot har jag förstått orsaken är konstig, eller ska vi säga svårförklarlig. El Niño har inte varit extra tidig eller extra stark, så något annat måste hänt som rubbar balansen i lägre troposfären. Att CO2 skulle vara förklaringen till ”spiken” är uteslutet. Vi får vänta och se vad forskarna kan komma på.
    Det vi vet är att den absoluta temperaturen i lägre troposfören – som vanligt – kommer att sjunka de närmaste månaderna. I genomsnitt 1991-2020 sjönk den 2,24 grader mellan juli och januari. Det är väl ganska hög sannolikhet att den kommer att sjunka mer än så, om den exceptionella situationen nu börjar klinga av.
    Den som lever får se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *