Öppen Tråd

 

El Nino 2016 03 21

El Nino går mot sitt slut och vi får äntligen slut på dödshettan 🙂 Men forskarna varnar för att vid nästa El Nino så kommer vi alla att dö, eller något sådant. Här är i vart fall veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Richard

    I lördags kväll cyklade jag mot Vadstena vid sjutiden på kvällen. Vinden hade mojnat och skördetröskorna gick för fullt i ett dammoln.

    Då kom jag tänka på att insekterna enligt experterna minskat med 80 procent. Då undrar jag varför de återstående 20 procenten insekter alltid befinner sig just där jag cyklar?

    Jag blev svart av insekter som fastnade på kroppen och ett gäng in i käften.

    Dessa experter, befinner de sig någonsin utomhus på landsbygden?

  2. Klimatobservatör

    Elsa Widding har inte synts eller hörts på länge. Var är hon? Vi är många som saknar henne!
    Klimatobservatör

  3. Ann lh

    # 2 Bra fråga! Ensam blev hon inte stark trots att hon har vetenskapen och tusentals representanter för vetenskapen bakom sig. Har man den storpolitiska makten, FN o EU och en journalistkår som varken kan eller vill sköta sitt uppdrag att söka sanningen i vår ödesfråga emot sig vill det till mer än mod och insikter för att inte tystas.
    Men tiden och verkligheten kommer att ge henne rätt.
    Förhoppningsvis snart!

  4. Tege Tornvall

    #2. Kanske har Elsa semester? Inte så ovanligt i dessa tider. Fullt tillåtet och säkert också välgörande emellanåt. Men helt osynlig är hon inte.

  5. Ivar Andersson

    ”Sommarens skyfall har drabbat flera husägare i Mantorp, däribland på Stovägen i Olofstorp. Corren kan nu avslöja att kommunen medger att felbedömningar kan ha gjorts när området byggdes och att kommunen har brister i dokumentationen av vattenledningar och brunnar. ”Det är lätt att vara efterklok” säger Johan Cöster, förvaltningschef på Mjölby kommun.”
    Det var inga skyfall utan mycket regn och feldimensionerade avlopps- och dagvattenledningar som orsakade översvämningarna.

    ”För den som verkligen vill ta reda på fakta om svenska koldioxidutsläpp finns det gott om material. Bättre att ta till sig detta än att lyssna på alla klimatalarmister som sprider falsk propaganda. När man tar reda på fakta blir man alltmer frustrerad över att Sverige överhuvudtaget lägger skattepengar på extremt dyra och för klimatet helt verkningslösa åtgärder för att minska koldioxidutsläppen i Sverige. Och att delar av de politiska partierna vill besluta om helt onödiga drakoniska straffskatter, förbud och begränsningar för svenska folket.

    Faktum är att om vi bara sköter våra skogar och avverkar och nyplanterar i lagom takt så behövs egentligen inga andra klimatåtgärder – Sverige har då negativa utsläpp hur man än räknar. Det borde väl göra alla nöjda, oavsett hur man ser på klimatfrågan?”
    http://www.ericsoniubbhult.se/

  6. Berra

    “De som inte kan hänga med i utvecklingen kommer gradvis att slås ut från marknaden”

    Och no-volt i Skellefteå har inte byggt färdigt eller kommit igång med produktionen ännu…

    Måtte inte mera skatte- eller pensionspengar pumpas in i bubblan.

    https://www.affarsvarlden.se/artikel/stalbad-vantar-kinas-batteritillverkare-staller-in-fabriksbyggen

  7. tompas

    #1 Richard
    2018 började jag köra motorcykel igen efter en lång tids uppehåll. Då fick jag göra rent hojen och mina kläder från insekter efter varje tur. Numera är det bara någon enstaka insekt som fastnat på hoj och kläder. Att antalet insekter har minskat kraftigt sedan 2018 kan jag klart konstatera efter drygt 2100 körda mil.

  8. Sören G

    SVT tog upp om värmen i Sydeuropas städer. Städer som tidigare hade gott om träd och grönområden bestod nu mest av ytor av betong och asfalt.
    En tillnyktring?

  9. Jan-Åke

    #7
    Har eget taxiåkeri ,är uppe i ca 200000 mil sedan 1990.
    Nej , det är lika mycket insekter på bilen som för 30 år sedan.

  10. Richard

    #7 Redan 2018 var det tal om en minskning på 80 procent.

    Att ha ett enskilt år eller två som referensår är vanskligt. Vindförhållanden och väder i övrigt gör mycket.

  11. Thorleif

    Dessa dagar går det inte att undvika sport. Trots globaliseringens verkningar tycks dagens generation idrottsutövare sjunga med i resp nationalhymner med ett textkunnande vi tidigare sällan sett. Kan det vara ett tecken (ytterligare) att globaliseringen är död och att även FN, byråkraterna och oligarkerna, kommer att misslyckas med att ta makten över t.ex klimatet? Låt oss hoppas det nu när de bakom draperierna ska träffas den 24/9 för att planera inför deras avsikter att utlysa Klimatnödläge via FN/WHO/WEF. Vår gamla svetsare (s) Stefan Löfven har även han ett lukrativt konsultuppdrag inom samma gäng.

  12. Benny

    Thorleif, den enda gången du får frossa i nationalism är under OS eller andra större internationella mästerskap! Att man har dessa jippon år efter år som kostar mer pengar än många mindre länders statsbudgetar bekymrar inte då de fungerar som en säkerhetsventil i en tryckkokare för att nationalismen ska få utlopp. Att OS skapar enorma utsläpp av CO2 med alla atleter, åskådare, transporter, byggen m m tycks då inte bekymra klimatalarmisterna det minsta och som vanligt är hyckleriet monumentalt.

  13. iah

    igår läste jag två spännande artiklar som hade beröring med klimatet, den ena var en artikel från EIKE som rörde sig om temperaturutvecklingen från den lilla orten taslilaq på grönland.

    1) Denna väderstation på Grönland visar en lätt nedkylning på 0,6 grader på 130 år sedan mätningarna började, d.v.s. sedan 1895!!!
    2) under enskilda perioder: uppvärmning från den lilla istiden till 1930
    3) Trendvändning kring 1930 och kraftig avkylning fram till omkring 1980
    4) Trendvändning från 1980 och kraftig uppvärmning fram till 2015
    5) Trendvändning från 2015 och början av den nuvarande förnyade kylningen.
    Taslilaq bytte namn 1941

    den andra var en artikel från jonova som hanlade om GISP2 på grönland.
    Äntligen, 30 år efter att den berömda GISP-iskärnan drogs ut från Grönlands toppmöte, har någon brytt sig om att studera smutsen på botten och hittat vallmofrön, pilkvistar och insekter där, där de inte skulle vara. De upptäckte ett levande tundraekosystem där det skulle finnas en is. Den uppenbara slutsatsen är att grottmänniskor inte orsakade det, och att det måste finnas några enorma andra naturkrafter i arbete som vi inte har någon aning om. Våra klimatmodeller förutsade inte detta, eftersom CO2 var låg då och uppenbarligen är modellerna hopplöst ofullständiga. Vi är brudar i skogen på den tredje klippan från solen.(kärnan borrades 1993 men har alltså inte undersökts ordentligt förrän nu enligt jonova) Till sin förvåning fann forskare inom detta tre-tums-lagers mark vid, sporer från spikemossa, svampar, sammansatta ögat av en insekt och ett vallmofrö – tillsammans antyder ett livligt tundra-ekosystem. Forskarnas bästa gissning är att isen smälte vid toppen förmodligen för mer än 250 000 år sedan och förmodligen mindre än 1,1 miljoner. Kanske var det 416 000 år sedan också. Om hela inlandsisen smälte steg antagligen världshaven de 7 udda meter som de teoretiskt sett ska resa sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *