Öppen Tråd

 

El Nino 2016 03 21

El Nino går mot sitt slut och vi får äntligen slut på dödshettan 🙂 Men forskarna varnar för att vid nästa El Nino så kommer vi alla att dö, eller något sådant. Här är i vart fall veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Richard

    I lördags kväll cyklade jag mot Vadstena vid sjutiden på kvällen. Vinden hade mojnat och skördetröskorna gick för fullt i ett dammoln.

    Då kom jag tänka på att insekterna enligt experterna minskat med 80 procent. Då undrar jag varför de återstående 20 procenten insekter alltid befinner sig just där jag cyklar?

    Jag blev svart av insekter som fastnade på kroppen och ett gäng in i käften.

    Dessa experter, befinner de sig någonsin utomhus på landsbygden?

  2. Klimatobservatör

    Elsa Widding har inte synts eller hörts på länge. Var är hon? Vi är många som saknar henne!
    Klimatobservatör

  3. Ann lh

    # 2 Bra fråga! Ensam blev hon inte stark trots att hon har vetenskapen och tusentals representanter för vetenskapen bakom sig. Har man den storpolitiska makten, FN o EU och en journalistkår som varken kan eller vill sköta sitt uppdrag att söka sanningen i vår ödesfråga emot sig vill det till mer än mod och insikter för att inte tystas.
    Men tiden och verkligheten kommer att ge henne rätt.
    Förhoppningsvis snart!

  4. Tege Tornvall

    #2. Kanske har Elsa semester? Inte så ovanligt i dessa tider. Fullt tillåtet och säkert också välgörande emellanåt. Men helt osynlig är hon inte.

  5. Ivar Andersson

    ”Sommarens skyfall har drabbat flera husägare i Mantorp, däribland på Stovägen i Olofstorp. Corren kan nu avslöja att kommunen medger att felbedömningar kan ha gjorts när området byggdes och att kommunen har brister i dokumentationen av vattenledningar och brunnar. ”Det är lätt att vara efterklok” säger Johan Cöster, förvaltningschef på Mjölby kommun.”
    Det var inga skyfall utan mycket regn och feldimensionerade avlopps- och dagvattenledningar som orsakade översvämningarna.

    ”För den som verkligen vill ta reda på fakta om svenska koldioxidutsläpp finns det gott om material. Bättre att ta till sig detta än att lyssna på alla klimatalarmister som sprider falsk propaganda. När man tar reda på fakta blir man alltmer frustrerad över att Sverige överhuvudtaget lägger skattepengar på extremt dyra och för klimatet helt verkningslösa åtgärder för att minska koldioxidutsläppen i Sverige. Och att delar av de politiska partierna vill besluta om helt onödiga drakoniska straffskatter, förbud och begränsningar för svenska folket.

    Faktum är att om vi bara sköter våra skogar och avverkar och nyplanterar i lagom takt så behövs egentligen inga andra klimatåtgärder – Sverige har då negativa utsläpp hur man än räknar. Det borde väl göra alla nöjda, oavsett hur man ser på klimatfrågan?”
    http://www.ericsoniubbhult.se/

  6. Berra

    “De som inte kan hänga med i utvecklingen kommer gradvis att slås ut från marknaden”

    Och no-volt i Skellefteå har inte byggt färdigt eller kommit igång med produktionen ännu…

    Måtte inte mera skatte- eller pensionspengar pumpas in i bubblan.

    https://www.affarsvarlden.se/artikel/stalbad-vantar-kinas-batteritillverkare-staller-in-fabriksbyggen

  7. tompas

    #1 Richard
    2018 började jag köra motorcykel igen efter en lång tids uppehåll. Då fick jag göra rent hojen och mina kläder från insekter efter varje tur. Numera är det bara någon enstaka insekt som fastnat på hoj och kläder. Att antalet insekter har minskat kraftigt sedan 2018 kan jag klart konstatera efter drygt 2100 körda mil.

  8. Sören G

    SVT tog upp om värmen i Sydeuropas städer. Städer som tidigare hade gott om träd och grönområden bestod nu mest av ytor av betong och asfalt.
    En tillnyktring?

  9. Jan-Åke

    #7
    Har eget taxiåkeri ,är uppe i ca 200000 mil sedan 1990.
    Nej , det är lika mycket insekter på bilen som för 30 år sedan.

  10. Richard

    #7 Redan 2018 var det tal om en minskning på 80 procent.

    Att ha ett enskilt år eller två som referensår är vanskligt. Vindförhållanden och väder i övrigt gör mycket.

  11. Thorleif

    Dessa dagar går det inte att undvika sport. Trots globaliseringens verkningar tycks dagens generation idrottsutövare sjunga med i resp nationalhymner med ett textkunnande vi tidigare sällan sett. Kan det vara ett tecken (ytterligare) att globaliseringen är död och att även FN, byråkraterna och oligarkerna, kommer att misslyckas med att ta makten över t.ex klimatet? Låt oss hoppas det nu när de bakom draperierna ska träffas den 24/9 för att planera inför deras avsikter att utlysa Klimatnödläge via FN/WHO/WEF. Vår gamla svetsare (s) Stefan Löfven har även han ett lukrativt konsultuppdrag inom samma gäng.

  12. Benny

    Thorleif, den enda gången du får frossa i nationalism är under OS eller andra större internationella mästerskap! Att man har dessa jippon år efter år som kostar mer pengar än många mindre länders statsbudgetar bekymrar inte då de fungerar som en säkerhetsventil i en tryckkokare för att nationalismen ska få utlopp. Att OS skapar enorma utsläpp av CO2 med alla atleter, åskådare, transporter, byggen m m tycks då inte bekymra klimatalarmisterna det minsta och som vanligt är hyckleriet monumentalt.

  13. iah

    igår läste jag två spännande artiklar som hade beröring med klimatet, den ena var en artikel från EIKE som rörde sig om temperaturutvecklingen från den lilla orten taslilaq på grönland.

    1) Denna väderstation på Grönland visar en lätt nedkylning på 0,6 grader på 130 år sedan mätningarna började, d.v.s. sedan 1895!!!
    2) under enskilda perioder: uppvärmning från den lilla istiden till 1930
    3) Trendvändning kring 1930 och kraftig avkylning fram till omkring 1980
    4) Trendvändning från 1980 och kraftig uppvärmning fram till 2015
    5) Trendvändning från 2015 och början av den nuvarande förnyade kylningen.
    Taslilaq bytte namn 1941

    den andra var en artikel från jonova som hanlade om GISP2 på grönland.
    Äntligen, 30 år efter att den berömda GISP-iskärnan drogs ut från Grönlands toppmöte, har någon brytt sig om att studera smutsen på botten och hittat vallmofrön, pilkvistar och insekter där, där de inte skulle vara. De upptäckte ett levande tundraekosystem där det skulle finnas en is. Den uppenbara slutsatsen är att grottmänniskor inte orsakade det, och att det måste finnas några enorma andra naturkrafter i arbete som vi inte har någon aning om. Våra klimatmodeller förutsade inte detta, eftersom CO2 var låg då och uppenbarligen är modellerna hopplöst ofullständiga. Vi är brudar i skogen på den tredje klippan från solen.(kärnan borrades 1993 men har alltså inte undersökts ordentligt förrän nu enligt jonova) Till sin förvåning fann forskare inom detta tre-tums-lagers mark vid, sporer från spikemossa, svampar, sammansatta ögat av en insekt och ett vallmofrö – tillsammans antyder ett livligt tundra-ekosystem. Forskarnas bästa gissning är att isen smälte vid toppen förmodligen för mer än 250 000 år sedan och förmodligen mindre än 1,1 miljoner. Kanske var det 416 000 år sedan också. Om hela inlandsisen smälte steg antagligen världshaven de 7 udda meter som de teoretiskt sett ska resa sig.

  14. tompas

    #10
    Det handlar om 7 år och inte något enskilt år eller två och dessutom inom samma geografiska område. Ja minskningen av insekter har pågått länge. Jag minns hur många insekter det fanns när jag började köra hoj i början av 70-talet och hur lite insekter det finns nu. Skillnaden är faktiskt enorm.

  15. Thorleif

    #12 Benny

    Förvisso men viss signifikans sätter jag ändå I textkunnandet. Vi svenskar är inom sporten ivf särskild kända för att inte ha sjungit med genom tiderna. Man får leta efter de få korn man hittar 😀. Hoppas kan man ju alltid. Svensken står ju trots allt för individualism även om den emanciperat medvetet av staten. Nu sker det omvända och när väl svensken förstår hur ”klimatet” används som verktyg kommer nog resningen. Frågan är bara vilken skada som först åsamkas?

  16. Fredrik S

    Richard, tompas

    En alldeles färsk studie från SLU i ämnet:

    ”Insekterna har inte minskat i antal i Sverige. Den överraskande slutsatsen dras i en ny studie som bygger på analyser av fångst av insekter de senaste 35 åren på fyra olika platser i Sverige.”:

    https://www.gp.se/nyheter/sverige/ingen-insektsapokalyps-i-sverige.e7858519-9508-5ed8-aaa5-e2eb6ffd3125

  17. Gabbe D

    Jag besökte Stora Sjöfallets nationalpark för några veckor sedan och tog mig då även en titt på Suorvadammen. Där har vi i runda slängar 6 miljarder kubikmeter vatten som hålls tillbaka av en vall, byggd av människan. Solid och robust förvisso, men vad händer om/när den dammen brister? I ett sådant scenario skulle det dra med sig dammarna nedströms och då kan vi nog utan vidare kunna addera den dubbla vattenmängden som når Luleå inom ett dygn. Det talas ofta om riskerna med kärnkraften, jag har aldrig sett en diskussion om riskerna med vattenkraften.
    Det finns idag över 2000 vattenkraftverk i Sverige, i varierande storlek, och ålder. Men många har stått där i minst 70-80 år.
    Har verkligen Vattenfall, och övriga ansvariga, 100% kontroll på samtliga dammars standard?
    Jag undrar det.

  18. Fredrik S

    Angående coolcation så lär det väl inte bli så mycket av den varan i vårt fjällområde när detta stänger ner till stor del?

    Låst, men funkar i inkognito/privat läge.

    https://www.svd.se/a/jQ0GMq/nedstangningar-av-fjallstationer-riskerar-sakerheten

  19. Thorleif #15
    Men vi är åtminstone kreativa när det behövs.
    Du gamla…?

  20. Evert Andersson

    #2 och #3
    På hennes senaste inlägg på ’tuben’ uttrycker hon oro för sin hälsa. Hon hugger ju tag i allting 120 %, vilket ingen orkar.
    Jag är sorgsen för att det blev en vändpunkt med konferensen i Norge. Då gick hon all in om covidvaccinet mot hela etablissemanget. Också en viktig fråga med WHO som hot. Men inte ens en stålkvinna kan klara detta som ensam ’vilde’ i Riksdagen.

    För tillfället är jag rädd att Elsa gett sitt bästa. Hoppas hon tar nya tag.

  21. GoranA

    Angående antalet insekter och bilrutor så kan det finnas flera orsaker till den verkliga eller upplevda minskningen.
    Bilarna har en mer aerodynamiska utformning.
    Hastighetsbegränsningar som låter insekter passera p g a ovanstående punkt
    Färre lantbruk
    Djur och gödselhållning har förändrats
    Vägar har blivit bredare
    Man kör mer i tätbebyggda områden
    mm

  22. Thorleif

    #18 Håkan Bergman

    Jo……., fria har vi bara varit inom ett hyfsat välfungerande korporativt samhälle (1945-1975 ca). Nationalhymnen kan tolkas efter den tid vi lever i. Fria från NATO eller fria från EU? Är Ryssland eller USA eller t.o.m Kina hotet mot vår frihet?

    Individualism och kreativitet är onekligen tätt förbundna med varandra!

  23. Benny

    GoranA, ja det är nog så angående boskapen, färre lantbruk och vägarna där skogen utmed vägnätet tagits bort, i vissa fall tiotals meter för att förbättra sikten mot viltolyckor! Och bilars mer slimmade former gör att insekterna studsar av bilen i stället för att fastna som förr! Kanske man skulle ta en titt vid kylargallret för dem ser ju rätt lika ut fortfarande om det finns insekter där?

  24. Thorleif

    #19 Evert

    Elsa har nyligen i video-sändning tyvärr meddelat att hon ”gått in i väggen” pga den ”förföljelse” och kraftiga motstånd hon utsätts för. Jag är rädd för att hon är på väg att ta en ”time-out”. Vi/man ger henne för lite politiskt stöd och utan msm och visst stöd från etablissemang orkar hon inte uppbåda stöd som kan ta vid och avlasta men också bredda upplysnings-arbetet.

  25. Ingemar Säfbom

    # 22 Benny
    Insekterna har minskat på kylargallret , väldigt stor skillnad mot hur det var på 90-talet då jag kunde stå i en timma för att göra ren fronten efter en resa på 60 mil , idag behövs ingen rengöring alls. Ibland fick man stanna bilen för man inte såg ut pga allt kladd.

  26. tompas

    # 24
    Insekterna har även minskat på vindrutan. Min bil är 36 år gammal och kan knappast kallas slimmad. För övrigt har jag ägt samma bil 21 år.

  27. Magma

    # 7 Tompas m.fl.
    ”Numera är det bara någon enstaka insekt som fastnat på hoj och kläder. Att antalet insekter har minskat kraftigt sedan 2018 kan jag klart konstatera efter drygt 2100 körda mil”
    Kör du möjligen regelbundet i närheten av någon vindkraftspark … ?
    Är det inte så att klimatmupparna systematiskt gjort sitt bästa för att utrota insektsbestånden … ? 🥴

  28. Magma

    # 11 Thorleif
    ”Vår gamla svetsare (s) Stefan Löfven har även han ett lukrativt konsultuppdrag inom samma gäng”
    Har en gammal fackligt engagerad arbetskamrat som var med på ”den gamla goda tiden” som hävdar att han (Stefan) inte kunde svetsa heller …

  29. Daniel Wiklund

    # 25 Tompas När jag plockar hjortron blir jag glad om myggen, knotten och andra insekter minskat. Då vågar jag pinka utan att riskera livet.

  30. Thorleif

    #27 Magma

    Det sägs så från flera håll…. 😀

    Sverige har förstås haft sina problem även under det du kallar ”den gamla goda tiden”. Jag vet givetvis att vi inte kan komma tillbaks till den perioden (tillväxt-undret) inom överskådlig tid.

    Internationaliseringen hos våra framgångsrika företag gör att globaliseringen varit en naturlig utveckling. Precis som de ekonomiska cyklerna nu skapat förutsättningar för konflikt och krig. Finansialiseringen av ekonomin i väst har varit den sista möjligheten att hålla tillväxten uppe. Nu återstår tyvärr bara crash&burn (vad det nu blir för varianter). Vi kommer inte lösa nuvarande centraliseringsförsök genom förhandlingar etc. Våra politiker och det system vi tagit god tid på oss att skapa (tillåtit skapats) måste nog ”renoveras” via någon form av revolution! Alltså stor kris. Herrarna på swebbtv har rätt om symtomen men de ger heller inga lösningar.

    https://swebbtv.se/w/82JeQbjoniVbJsAPHojXrR

  31. Thorleif

    Nationalism handlar om kultur och kultur är kittet som håller samhället i god funktion. Multikulturella uttryck är bra men inte som primärt samhällskitt. Därför kommer inte EU att funka i längden. Bara språkskillnaderna räcker för att skapa svagheter i försöken att samlas. USA håller på att sönderfalla. Valet i november kommer sannolikt att elda på splittringen. EU inte så långt efter nu när arbetet med att I de slutna rummen planera även för Federationen EU.

  32. Berra

    Henrik Jönsson sågar vindmöllorna jäms med marken.

    Hoppas verkligen att denna video når både politiker, journalister och riktigt folk, hjälp till med att sprida

    https://www.youtube.com/watch?v=3ydpZoADsKA

  33. Om insekter: Självklart blir det färre insekter med mer tätbebyggelse och vägar och mindre växtlighet, åtminstone i dess närhet. Men vindkraften är en stor insektsdödare. Enligt en studie om Tyskland så beräknas antalet insekter som dödas av vindkraftverken vara 1,2 biljoner (1200 miljarder) per år.

    https://tethys.pnnl.gov/publications/insect-fatalities-wind-turbines-biodiversity-sinks

    Men ”naturvännerna” är inte bekymrade om vindkraftens miljöförstörelse. När får vi se demonstrationer mot byggandet av vindkraftsparker?

  34. iah

    stockholm och göteborg är ju otroligt väl rustade för att ha vindkraft, med sin höga hus.

  35. En liten trevlig saga om fiktiva riksdagssnillen och andra knallkorkar. Hoppas det inte är uttjatat:

    https://bulletin.nu/debatt-en-knallkork-gar-till-sjoss

  36. Jag såg en intressant skillnad hur olika Arktis nuvarande havsisutbredning redovisades av NSIDS och Canadien ice service.

    NSIDS rapporterar från satellitövervakning och Canadien från flygövervakning – Canadien använda förmodligen av sjöfarten medans satellit antagligen mest handlar om klimatövervakning…

    Skillnaden för den första veckan i augusti var oväntat stor i den kanadensiska delen av Arktis havsis.

    Där NSIDS visade helt öppet vatten över stora områden visade canadiens flygövervakning stora områden med en täckningsgrad av 30 – 80% is – vilket sålunda vida översteg NSIDS 15% I täckningsgrad.

    Satellitövervakning av den Arktiska havsisen har ju långt tidigare, av bl a Oden, visat sig vara ett dåligt mätsätt av havsisens utbredning längst i norr.

    MEN att skillnaden var så stor hade jag inte väntat mig – borde ju röra sig om 10 – tals procentenheter om skulle slå ut det över hela iskappan?

    Dock blev jag inte det minsta förvånad över att satelliten visade mycket mindre istäckning än flygobservationerna….precis samma rapporterar Oden, mindre is än verkligheten – med satellit.

    Oavsett mätningar av is eller havstemperaturer är vi utelämnade till krav på konsencus till narrativet och åtlydnad efter bidragsbehov från institut och universitet – ” bit inte den hand som föder dig ”.

    Canadiens övervakning som stöd för ” navigable waters ” tvingar dom dock till att i högre grad följa verklighetens havsisutbredning – istället för NSIDS, till synes, låtsasmätningar.

    Det vi får serverat i svt och media är dock naturligtvis NSIDS låtsasmätningar – vilket dock är bra om man söker klimatbidrag för sitt företag eller sitt hus eller sin mark – gröna gratispengar är finfint – fast inte i den ekonomiska realvärlden över tid..då..naturligtvis.

  37. Påtal om hav och klimat så efterlyste jag om någon här vet hur mycket varmare världshaven blivit dom senaste 20 åren eller 100 åren – hade verkligen varit intressant info….eftersom nästan hela klimathotsretoriken idag bygger på att värmen i havet tokökar…men hur mycket är denna gigantiska ökning? Är inte havet längre ca 3,5 celsius?

    Professor Humlum – menade ca 0,03 C dom senaste 20 åren – är det ett troligt värde?

    Om ingen här vet hur mycket varmare det rekordvarma havet blivit – så kanske någon vet vad narrativet brukar hävda?

    När jag tittat på uppvärmningssiffrorna från narrativet så får jag bara upp en skur av olika värden mellan 0,43 – 0,075 C, det förra från 1970 – talet och det senare från förindustriell tid…märkligt nog….

    Den nya havstemperaturen 2024 hade dock varit intressant att få reda på – ca 3,5 C kan man ju inte debattera med en alarmist om…då blir det ju bara en parodi..?

  38. Berra

    Två intressanta klipp från Tony Heller angående isen på nordpolen

    https://www.youtube.com/watch?v=kuuCNYLpKpI

    https://www.youtube.com/watch?v=Lq8a4RGZ6sU&t=158s

  39. tompas

    # 27 Magma
    ”Kör du möjligen regelbundet i närheten av någon vindkraftspark … ?”
    Man skulle ju lätt kunna tro det med tanke hur många insekter som vindkraften tar död på. Jag bor och kör mestadels i Västmanland och enligt uppgift finns det totalt ett (1) vindkraftverk i länet. Enligt Newworthy: https://www.newsworthy.se/artikel/195074/%C3%A4nnu-ett-%C3%A5r-utan-ny-vindkraft-i-v%C3%A4stmanland
    ”Totalt fanns i slutet av förra året (2022) ett vindkraftverk i Västmanlands län, med en sammanlagd maxeffekt på mindre än en gigawatt. Det gör Västmanland till länet med minst vindkraft i hela landet.
    Detta visar nya siffror som publicerades av Energimyndigheten på torsdagen. Västmanland hör till de län i Sverige som producerar minst el från vindkraft och det har inte byggts några nya på 18 år.”

  40. Berra

    Till och med aftonblaskan vågar skriva kritiskt om no-volt och hybris numera

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/93kmMW/cervenka-miljardaren-spelar-hogt-med-sverige-som-insats

  41. Daniel Wiklund

    Vilket fint väder det har varit under OS. ”Extremvärmen” har lyst med sin frånvaro. Inte illa med tanke på att det slagits mängder med globala värmerekord det senaste året Men troligtvis inte ett olympiskt värmerekord. Men kanske OS i Los Angeles om fyra år kan bli ett OS med värmerekord. Eller så blir det det kallaste OS någonsin. Den som lever får se. Mondo kanske gör om bedriften att både vinna OS och sätta nytt världsrekord.

  42. Christian H

    https://klimatsans.com/2024/08/09/det-olympiska-fotavtrycket/ finns intressanta uppgifter om hur President Macron och borgmästaren i Paris, Anne Hidalgo vidtagit helstolliga åtgärder i klimatets namn, vilket drabbat de tävlande. Inget kött skulle serveras deltagarna, ingen luftkonditionering varken på rummen eller på bussarna som transporterade dem. Naturligtvis blev det vilda protester från deltagarna. De behöver ju kunna sova gott, äta bra och slippa svettas i 40 graders värme för att prestera optimalt. Dessa missförhållanden har i vanlig ordning förtigits av svenska pk-media. Jag hoppas #Lars Mellblom läser detta och ger synpunkter på hur den politiska ledningen där skämmer ut Frankrike och deras OS 2024.

  43. Berra

    Ang. batteribilar, men sigge har säkert (i hens mening vettigt) svar på detta

    https://carup.se/chocken-fick-betala-5000-kr-for-att-ladda-10-mil-i-elbil/

    https://carup.se/experten-om-chocknotan-for-elbilsservice-14-000-kr/

  44. Nr 38 & 40 Berra
    Jäpp, kul redovisning av glaciärens tillväxt, rätt pedagogiskt!

    Om northvolt – kan vi glädjas åt att arbetsmiljöverket gjorde en oanmälda arbetsplatsinspektion i förra veckan.

    Jag har som gammalt skyddsombud inom kemi följt debatten om säkerheten på northvolt – och något skräckslagen konstaterat att uttalandena från deras ledning och deras skyddsombud visar på oredlighet och märklig inställning till verksamhetens uppenbara farlighet.

    Vi får se vad som sopas under mattan däruppe och vad som flyter upp…

    Intressant och talande var ju batterikemifabriken i Eskilstuna och deras tillstånd att släppa ut runt 1000 – ton/ år av en cancerogen gas som förbjöds 1996 – och som dessutom är en potent växthusgas.

    Utsläppen från battritillverkning och den gröna omställningen är en intressant avdelning för grävande journalister – blir mindre utsläpp…kan man undra – och är det hälsosamt?

  45. Fredrik S

    Christian H #42

    Glöm inte OS-elden som ersatts av ånga, förmodligen skapad av bajsvatten från Seine, som lyses upp av 40 strålkastare.

    Klimatvänligt värre sägs det, journalister fick tårar i ögat.

    På natten flyger elden tydligen upp 30 meter över marken och svävar i en luftballong.

    Hur de värmer upp den har inte framgått.

  46. tty

    #37

    ”Påtal om hav och klimat så efterlyste jag om någon här vet hur mycket varmare världshaven blivit dom senaste 20 åren eller 100 åren – hade verkligen varit intressant info….”

    Ja det hade det varit. Men ingen vet. Före ARGO-bojarna lades ut omkring år 2000 finns egentligen inga vettiga data, utom på ytan i de mest trafikerade delarna av Världshavet. ARGO är ett fantastiskt system, men mäter bara i ungefär halva havsvolymen.
    Framför allt saknas mätningar nästan helt från de delar som berörs av den termohalina cirkulationen (ni vet den som snart skall stanna upp och djupfrysa Europa).

  47. tty

    #45

    ”Glöm inte OS-elden som ersatts av ånga, förmodligen skapad av bajsvatten från Seine, som lyses upp av 40 strålkastare.”

    Fast vattenånga är ju en mycket starkare växthusgas än koldioxid.

  48. Nr 46 tack tty!
    Då förstår jag vokabulären, rekordvarmt, aldrig så snabbt osv…

    Först svalt isbjörnarna ihjäl…och sedan kokade havet..

  49. #Christian H 42#

    Här i Frankrike skrivs det mycket om franska olympiska kommiténs önskan att ekouppfostra OS-atleterna. I MSM är det idel beröm medan det i alternativmedia är tvärt om. De som var ansvariga för OS-invigningen förklarade att cermonien hade två syften; att sticka ett sträckt långfinger just under näsan på dem som nyss röstat RN och att uppfostra till en ekologisk livsstil.

    Det du skriver stämmer och dessutom var sängarna och madrasserna synnerligen obekväma. Sängarna var av kartong och madrasserna stenhårda. Tio atleter fick dela på två badrum. Många lämnade den olympiska byn och tog in på hotell.

    Jag håller på att skriva ett inlägg om varför landsbygdens fransoser är våra allierade i kampen mot klimatalarmismen. Hav tålamod, jag skriver långsamt.

    https://www.leberry.fr/vallenay-18190/sports/jo-de-paris-2024-le-cher-a-sa-medaille-d-or-pour-ses-lits-en-carton-au-village-olympique_14544871/

  50. Det ser mörkt ut för Sverige när alla ledande partier lobbar för ännu mer miljöpartistisk politik. I dagens SvD så skriver miljöpart … förlåt Moderaterna Jessica Polfjärd och vindkraftsentusiasten Christopher Fjellner för CCS-tekniken. En teknik som redan visat sig vara oerhört dyr och verkningslös,

    https://www.svd.se/a/8qpr3W/m-vi-maste-bana-vag-for-ccs-tekniken

    Vad fan gör dessa infiltratörer och nyttiga idioter i M???? Är det inte dags att M och de andra borgerliga partierna rensar ut dessa gröna marodörer ur sitt parti?

  51. Claes-Erik Simonsbacka

    Tyskland förbereder en reform av elmarknaden

    Tyskland är inställd på att reformera sin elmarknadsdesign när det går för att minska koldioxidutsläppen i sin kraftsektor, rapporterar Clean Energy Wire . I ett dokument som beskriver handlingsområden presenterade ekonomiministeriet (BMWK) reformalternativ för marknadsdelarna av stöd för förnybara energikällor, flexibel energianvändning, lokala prissignaler och produktionskapacitet som kan göras tillgänglig när det behövs. Syftet är att säkerställa att marknaden är kostnadseffektiv, att den kan stimulera tillräckliga investeringar i ny kapacitet, den kan samordna utbud och efterfrågan med lokal nätutveckling och öka systemflexibiliteten.

    För att uppfylla dessa mål överväger regeringen vätgasfärdiga gaskraftverk för att säkra elförsörjningen, samt införandet av en så kallad kapacitetsmekanism, som är i drift senast 2028.

    Tyskland siktar på att täcka 80 % av sitt elbehov med förnybara energikällor till år 2030. Under första halvåret 2024 täckte förnybara kraftkällor cirka 57 % av Tysklands bruttoelförbrukning.

    Mvh,

  52. Jarl nordman

    Är 70+ och har varit jordbrukare,
    På 50talet så såddes havre 1 maj och senare beroende på vädret , i dag är det ungefär lika ,märker ingen större skilnad, skörden tiden varierar beronde på sommaren . Detta är i finland-Österbotten. Också istäcket på en Å som finns där jag bor har varit konstant. Minnet är kort men tyckte somrarna var hetare förr , Skulle önska att vi fick tidigare vårar och senare höstar .

  53. Sten Kaijser

    OT OT OT !!!

    Färr talade vi om idrottare, ev idrottsmän och idrottskvinnor.

    De enda atleterna inom sporten var tyngdlyftarna!

    Nu kallas alla idrottare atleter — en onödig amerikanisering

    Förlåt mitt inpass, men jag har retat mig länge på att alla blivit atleter.

  54. CES #51,
    Tyskland siktar tydligen på planekonomi. Trots 100 års misslyckande av alla planekonomiska experiment i världen så tror några fortfarande på att ”Det Skall Bara Gå”. Önsketänkandet i kombination med faktaresistens är utbredd.

  55. Tege Tornvall

    #51. Det är ju helt omöjligt och drivs av de gröna med balanspost i Tyskland, EU och många andra EU- och andra länder. De måste UT!!! Med vätgas är det bara att vänta på den första smällen. Tydligen måste det smälla och gå åt pepparn först, innan de ansvariga smiter eller tvingas ut.

  56. Tege Tornvall

    #50, M- och EU-politikerna Jessica Polfjärd och Christofer Fjellner tycks helt marinerade i klimatoro utan relevanta kunskaper. Polfjärd redovisar ej specificerade ”universitetsstudier”. Fjellner är statsvetare och ekonom, av vilka det går tretton på dussinet.

    Som förment borgerliga och företagarvänliga förespråkar de ren planekonomi utan att begripa det. De facto är hela riksdagen med enstaka undantag grön, rödgrön eller helt röd i olika schatteringar. Jag upprepar: tydligen måste det först gå helt åt pepparn innan de ändrar sig.

    Då blir det rusning mot nödutgången. Rädde sig, den som kan!

  57. Tege Tornvall

    #50. Moderaterna tycks inte ha någon enda med naturvetenskapliga kunskaper. Jessica Polfjärd redovisar icke specificerade ”universitetsstudier”. Christoffer Fjellner är statsvetare och ekonom, av vilka det går tretton på dussinet.

    Kunnige Jan Ericson är egentligen jurist men har gjort sig mödan att tränga in i sakfrågan. Heder åt honom! Ett ljus i kompakt mörker.

    Hur i h-e kan ett regeringsparti helt utelämna kunskaper och erfarenheter i livsviktiga naturvetenskapliga ämnen för både Sveriges och världens försörjning med energi, mat och förnödenheter? Vi kan inte äta ord, ha dem som tak över huvudet eller bära dem som kläder.

    De facto befrämjar de ren planekonomi, trots att de säger sig förespråka fri företagsamhet och konkurrens. Från vänster till höger är hela riksdagen med enstaka undantag grön, rödgrön eller rent röd. Fattar inte folk vilka de väljer?

  58. Fredrik S

    Ingemar Nordin #50

    Nästan så man kan misstänka någon hållhake på deras partiledare tillika vår statsminister. Har precis glömt bort vad heter men han har ju knappt synts till i sommar under riksdagens tre månaders nedstängning.

  59. #Sten Kaijser 52#

    Mea culpa! Efter 51 år som utlandssvensk är jag väl medveten om att min svenska lämnar mycket övrigt att önska, speciellt syntaxen. I mitt fall är det inte amerikanskt inflytande utan franskt.

  60. JanneR

    Här är en helt färsk och intressant studie som påstår att Grönland har varit isfritt mycket mer nyligen än vad vi hittills trott:
    https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2407465121

  61. Lars #58 och Sten #52
    Själv är jag förvånad över att det fortfarande får heta herr- resp. dam-idrott.

  62. Christian H

    #52 Sten Kaijser

    Apropå OT. Jag instämmer helt i att det heter idrottare och inte atleter, av skäl du redan angivit. Det är inte bara inom klimatvetenskapen vi har ett intellektuellt förfall, utan språket är också hårt drabbat. Det blir väl så när dumheten sitter vid rodret. Folk, även journalister, kan ofta inte skilja mellan de och dem, mellan var och vart, mellan sin och hans. Sedan har vi alla särskrivningar och amerikaniseringen av en massa ord och förkortningar, samt stockholmarnas oskick att ändra vedertagna ord så de slutar på -is eller -o. Mellis betyder t.ex. numera mellanmål och inte mellanöl, som når jag var ung. Allra mest irriterar jag mig på ordet ”hen”, inte minst när försvarsmakten säger att de skall kämpa till sista hen!

  63. Sten Kaijser

    Lars Mellblom

    du är helt ursäktad, framför allt om du använder ett ord från franskan 🙂
    Jag hoppas att mitt OT stannar här
    vi ska inte ha en diskussion om användning av ord

  64. Ulf

    På tal om herr och damidrott så påminner frågan om könsbyte och kön väldigt mycket om klimatfrågan. Även här styrde politiken och inte vetenskapen men kallades förstås vetenskap. De senaste åren har det lite i skymundan skett en rejäl tillnyktring. Men detta efter att många unga människor gjort könsbyte som de ångrar bittert. Så blir det när man kallar politik för vetenskap. Drabbar alltid oskyldiga. Frågan är när någon kan utmana politiken i klimatfrågan.

  65. Innan man somnar kan vi låta oss tröstas av smhi och deras utsaga om den senaste klimatförändringen – Sveriges årsmedeltemperatur gick från i södra Sverige 6 – 8 grader 1961 – 1990 till 7 – 9 grader 1991 – 2020 och i norra Sverige..-3 till +1 1961 – 1990 till – 2 till + 2 1991 – 2020.

    Någon grads skillnad per 30 års cykel – och ändå var 1961 – 1990 kallare än 1931 – 1960…

    Borde vi oroa oss? Borde vi lära av historien? Borde vi kanske vara rädda för världshavets låga 3,5 celsius?
    Vilket vinner, antropogena utsläpp eller havets köld?

    Utanför mitt fönster syns i alla fall samma temperaturspann som för 100 år sedan – det känns ok att anpassa sig till det – och ger god nattsömn!

  66. Nr 64 mig själv, kollade om minnet stämde – det gjorde det för södra Sverige men norra hade Förändringen – 3 till 0 för 1961 – 1990 och – 2 till +1 för 1991 – 2020…

    Räknar vi bort UHI och markförändringar och all annan ökning av mänsklig påverkan – så blir skillnaden mellan dessa klimatperioder ca 1 grad…Rätt fascinerande – särskilt som perioden 1931 – 1960 var varmare än 1961 – 1990.

    Det är svårt att se dessa upp och nedgångar som vårat största hot – och som..våran gemensamma fiende.

    Politiker och makthavare borde nog få 2 snabbkurser i historik, klimat och krig.
    Där finns mycket att lära.

  67. laco

    Daniel #29 Du gör som min granne när han fått slut på sin viagra.

  68. Thorleif

    Kanske har ni redan läst om den positiva utvecklingen för Stora Barriärrevet? MSM ger tydligen ändå inte upp om rapportering om dess hot!

    https://www.zerohedge.com/weather/climate-fear-mongering-fail-great-barrier-reef-sees-third-record-year-coral-growth

  69. Berra

    Stoppa pressarna:

    Nu vill de helt plötsligt att bidrag till elproduktion ska vara teknikneutral, dvs inte specifikt riktas mot sol och vind.

    Fast egentligen är det bara ett sätt att försöka sätta stopp för den nödvändiga satsningen på kärnkraft…

    https://sverigesradio.se/artikel/kritik-mot-statliga-karnkraftspengar-dyrt-for-hushallen

  70. Magma

    # Thorleif 31
    ”Nationalism handlar om kultur och kultur är kittet som håller samhället i god funktion. Multikulturella uttryck är bra men inte som primärt samhällskitt”
    Kultur är ett intressant begrepp som ofta misshandlats. Mångkultur eller multikultur är en god tanke när man pratar om acceptans för andra än de som tillhör den homogena gruppen, men står redan i sin definition i kontrast till en grund för samhällsbyggnad.
    Man hör i kulturdebatten emellanåt att det handlar om mat och musik, eller liknande företeelser …
    Pratar man kultur i ett djupare perspektiv så brukar man emellertid definiera det som ”en grupp människors normer och värderingar” och det är som jag ser det betydligt djupare än mat och musik ….
    Själv brukar jag hävda att de normer och värderingar som ett samhälle ser som mest elementära ofta nedtecknas och kallas lag, vilken enligt svenska normer (lag) upprätthålls av domstol och polis … inte av några klanledare med tvivelaktiga normer.
    En bra fråga till förespråkarna för ett mångkulturellt samhälle är då om det innebär att vi skall ha olika rättsordningar beroende på vilken gren av mångkulturen vi hänför oss till …. ?

  71. Christian H

    #Berra

    Det blir väl som vanligt med det förslaget. Man tillsätter en utredning som pågår i många år för att, till stora kostnader, förhala processen och ge horder av byråkrater lukrativ försörjning.

    Beträffande SR så skryter de med sin policy, som lyder: ”Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet”.
    Detta tyder inte på bristande självinsikt. Det är istället total avsaknad av självinsikt!

  72. Claes-Erik Simonsbacka

    Ny studie: Så luras hjärnan av felaktiga påståenden om klimatet
    https://www.dn.se/varlden/ny-studie-sa-luras-hjarnan-av-felaktiga-pastaenden-om-klimatet/

    Repeated climate-sceptic claims enough to nudge the strongest endorsers
    https://health.anu.edu.au/news-events/news/repeated-climate-sceptic-claims-enough-nudge-strongest-endorsers

    Mvh,

  73. Sigge

    Berra #43

    När det gäller elbilsladdning så ska man se upp med kostnader för offentliga laddare. Den bostadsrättsförening där min dotter bor har två laddboxar och där är det tillåtet att stå så länge bilen är inkopplad till laddboxen. Priset att ladda där är nu 3,50 kr/kWh. Om man står kvar på laddplatsen efter att bilen är färdigladdad får man en straffavgift på 1 kr/minut. Så om jag laddar med 11 kW effekt kostar det 38,50 på en timme och om jag inte laddar kostar det 60 kr/timme. På gatan kostar det 10 kr/dagtid och 2 kr nattetid att parkera.

    Det är en vanlig lösning med dyra straffavgifter om man blockerar en laddare och det är många som inte känner till det finns straffavgifter utan tycker att de är smarta som sätter i laddkabeln i laddboxen, trots att de inte laddar och tror att de kan parkera gratis. Det var det som hände Jaan i Solna, han kände inte till straffavgifterna.

    När det gäller servicekostnader så kan jag inte svara för hur det är för alla elbilar men för Volvo, som jag har, så är de första servicerna gratis på elbilar. En service på Volvo elbil skall göras vartannat år istället för varje år som är på en bil med förbränningsmotor, dock max 3000 mil i båda fallen. Service på elbil hos Volvo kostar ungefär jämfört med vad service på bil med förbränningsmotor när jag om c:a fyra år måste börja betala dessa själv.

  74. Finns det bevis i naturen för att den senaste uppvärmningen är en del av den naturliga cykeln?

    Antagligen, om man får tro smhi:s statistik över den sk vegetationsperioden, för Sverige.

    År 1900 – till 1930 – talet steg vegetationsperioden brant i antal dagar, sedan var den nästan helt stabil till 1985 – då steg den mycket brant igen till 2005- därefter stabil igen till detta år.

    Samma branta stigning finns i vegetationsperiodens start på året – till 2005 och därefter oförändrat.

    Smhi använder +5 grader som gräns för vegetationsperiod.

    Skulle naturens vegetationsperiod vara parameter för klimatutveckling – så skulle slutsatsen vara att uttåget ur lilla istiden, ökad solinstrålning och havsströmmarna ger oss klimat och dess cykler.

    Ökad Co2 skulle då vara underordnad som motor – åtminnstone i våran del av världen.

    Naturen har en naturlig hunger efter mer Co2, och det vi matar ut via antropogena utsläpp slukas snabbt och till stor del av naturen, både på land och I hav – det som blir kvar av våra antropogena utsläpp skall sedan via återstrålning värma världshaven – sedan kan vi få ngt slags nytt klimat – innan dess kommer vi att ha samma klimatvariation som dom senaste 1000 åren.

  75. Thorleif

    #70 Magma

    Har inget att erinra kring din definition. Våra lagar ett uttryck för vår kultur. Lagar som skiljer sig från andra kulturer rent bokstavligt men även tillämpligt vilket Folkpartiet (tror jag det var) fick erfara i samband med en av deras representanter kring muslimska ”tolkningar” i ett tingsrätts-mål.

    Vår Mona (s) anser f.ö. att svenskarna saknar kultur.

  76. Berra

    Fantastiskt, elen är gratis idag!

    Kommer dock inte att göra vindmöllorna lönsamma…

    https://sverigesradio.se/artikel/experten-darfor-ar-det-minuspris-pa-el-just-nu

  77. Uffe

    Berra #76
    Stolleexperten glömde bara att nämna en liten detalj som gör ekvationen mindre lönsam, nätavgiften.
    Att utan att skämmas rekommendera folk att använda mycket el idag för den är ”gratis”, är han betald av elnätsbolagen?

  78. Berra #76
    Underbart system, dom dagar vindkraften skulle kunna göra lite vinst kommer solelen och krossar marknaden. Tyskland kör trots all förnybar el runt 10 GW kol- och gas-el på dagarna och dom verken får antagligen bra betalt från nätoperatörerna för att hålla nätet stabilt.

  79. Sigge

    Jarl Nordman #52

    Jag har bott vid samma sjö i ungefär 60 av de 70 år levt. Det var när jag studerade på universitet och några år efter det som jag inte bodde vid sjön.

    Det är märkbart att våren är tidigare. Min morfar var bonde fram till mitten på 70-talet. Det var inte en gång han var klar med vårbruket i april enligt honom själv. Min nuvarande granne som arrenderade marken från 80-talet till 2018 var ofta klar med vårbruket i april de senaste 10-15 åren han drev gården.

  80. Benny

    Sigge, och det bevisar bara hur kall perioden 1960-1990 var och att vi fått tillbaka det lilla värmeöverskott man hade fram till 1940. Inget nytt där alltså och inget som helst bevis för din tro hur mycket du än letar! Och nu blir det kallare igen…

  81. Nr 52 Jarl Nordman
    Du har helt rätt, det var många varma torra somrar förr – våra svenska värmerekord är från 1930 – och 1940 – tal!

    Där jag bor i västsverige hade vi den värsta torkan 1947 – då torkade 90% av brunnarna ut och det var nödslakt och djup kris – mellersta Sverige hade sin värsta torksommar 1914, då dog många öringbäckar ut.

    På 1930 – talet skrev tidningarna att vintersport antagligen skulle dö ut eftersom det var så varma och regniga vintrar.

    Där jag bor, mellan Vänern och västkusten, har årsmedeltemperaturen en skillnad på bara 0,3 grader – mellan 1931 – 1960 och 1991 – 2020.

    Värmerekordet hos mig kom den stekheta sommaren 1901 – då var det drygt 36 grader.

    Värmeuppgången 1995 – 2005 var lika snabb som den 1925 – 1935 – då som nu planade vegetationsperiodens ökning ut snabbt, smhi använder +5 som Def på vegetationsperiod.

    Min släkt har brukat och skördat markerna i våra trakter i generationer och har tvingats anpassa sig till dom olika väderperioderna…Det går upp och ned med vegetationsperioden – men på dom flesta platser skiljer det någon vecka på 50 år, 1900 – 1930 var medel för hela Sverige runt den 10 maj, under 1930 steg den snabbt till slutet på april för att sedan sjunka ner lite fram till 1985 då den sedan hoppade upp till 20 april på 10 år men sjönk sedan tillbaka ungefär 5 dagar till runt den 25 april för hela Sverige numera.

    Dom senaste vårarna har varit mycket kalla och vi får nog räkna med en senare start på vegetationsperioden framöver…årets april gav ju en rejäl vintervecka, som påverkade jordbruket mycket, även här i Sydsverige.

    Enl American Geofysics Union ( AGU ) är risken nu stor att vi går in i en kallare period fram till omkring 2060 – vi får se om mer antropogen Co2 förmår mildra denna risk – få människor önskar nog inte en återgång till låga årsmedeltemperaturer, om dom tänker efter – oavsett om dom brukar mark eller jobbar på sjukhuset..

    För dig kan det vara intressant att jämföra den gamla mätstationen i karesuando, som smhi drivit länge – där kan du bl a se att juli var varmare 1931 – 1960 än 1991 – 2020.
    Precis som du skriver, det är verkligen inte säkert att isen och jordbruket inom vissa områden påverkats märkbart av mer Co2.
    Juli har inte blivit varmare på 100 år på frösön, vid östersund eller i Karlstad vid Vänern eller vid våra öar på västkusten.

    Blir det som Många tror( och som redan hänt) kallare I norra Atlanten – så är vi snart tillbaka på samma ruta som dom senaste 100 åren.

    Det är klokast av vårat samhälle att vara förberett om det blir kallare – igen.

  82. Magma

    # Thorleif 75
    Definitionen att kultur är ”en grupp människors normer och värderingar” är inte min, det finns många ”lärda” som skrivit mångsidig litteratur i ämnet … möjligen kan jag behöva ta ansvar för att ha förkortat till enbart sex ord …
    Däremot har jag själv inte sett kopplingen mellan kultur och lag i någon av de lärdas litteratur som jag läst, men där är tycker jag att samhällsdebatten om ett samhälles normer är tillräckligt tydlig för att göra kopplingen …

  83. Det kommer nog att bli varmare i Luleå framöver, det storsatsar på industritillväxt och runt 70 – 80 miljarder skall satsas på den ” gröna ” omställningen.

    Just nu muddras hamnen och skärgården – men det skrivs nästan ingenting om miljöproblemen det skapar – svt och media behåller sina gröna glasögon.

    Skärgårdsborna är oroliga, det kan bli inlösen av deras fastigheter och utsläppen från muddringen kan förgifta fisken.

    Det gör lite ont när den ” gröna ”omställningen hälsar på, det är bara att fråga samerna…om vindkraften och deras renäring.

    Får man leva ett tag till – så får man se vad det blir av alla dessa gröna….projekt.

    Kommunen gick visst in som borgenär för hamnutbyggnaden – blir en rejäl miljardrullning – får se om vinsterna..kommer senare.

    Några tiondelar högre UHI kan nog stan räkna med – kanske någon hel grad rent av – då blir det klimathot, även i luleå..

  84. Sigge

    Benny #81

    Min morfar brukade gården från mitten på 30-talet fram till mitten på 70-talet. Det kan stämma att 1960-1990 var lite svalare för när morfar berättade om den tidiga våren så var det med en Olivertraktor de harvade med. Den fanns kvar på gården tills han slutade men ungefär 1955 så köpte han en BM20 och en större harv. Så mellan 1942 och 1955 måste den tidiga våren ha varit då han blev klar med vårbruket de första dagarna i maj. Men grannen som brukade gården från 80-talet till 2018 har ju flera gånger blivit klar med vårbruket i mitten på april.

  85. Lasse

    Lite om 50 års trender här:
    https://wattsupwiththat.com/2024/08/11/variation-of-50-year-relative-sea-level-trends-northeast-united-states/

    Det finns en periodicitet som kan missbrukas om den inte uppmärksammas. NASA gör ett selektivt utklipp.

  86. Daniel Wiklund

    # 84 Sigge. Min farfarsfar hade det tufft under nödåren. Dom hade 10 barn. Bl a min farfar som föddes veckan efter midsommar 1866. Då var det kvar is på träsket i byn. Likadant året efter. Somrarna uteblev och folk svalt ihjäl. Farfar blev 92 år trots den tuffa starten. Dom som levde under nödåren hade blivit glada om dom fått lite värme. Det är inte under istiderna som civilisationerna utvecklats. Utan i dom varma perioderna mellan istiderna. Släpp koldioxiden fri så det blir sommar 🙂

  87. Uffe

    verkar som årets grönlandsexpedition med oden kört fast, igen.
    har man återigen missbedömt isens tjocklek och kör fram och tillbaka i samma spår och är en bra bit från mål fjorden.
    man till och med tog bakvägen denna gång då det var stängt förra året på närmsta vägen, nu verkar det vara lika stängt bakvägen.
    https://sbd.arcticmarinesolutions.se/?m=0#token=8f4cf833adbeb96cde5a8eae84138c3a154522eb&imei=300434066003000&start=2024-07-17

  88. Roland Salomonsson

    Märkligt att politiker,Klimataktivister, MSM/Public Service aldrig tänker inom ramen för s k ”Försiktighetsprincipen” annat än när de påstår att Global Uppvärmning pågår.
    Människan och naturen klarar dokumenterat varmare förhållanden, medan den stora faran är Global avkylning. Vilka globala åtgärder vidtages för att parera för avkylning?

  89. Lasse

    #87 Oden ute på tjock is igen.
    Vi behöver en ny isbrytare sägs det.
    Är det för denna typ av expeditioner?
    https://www.polar.se/expeditioner/north-of-greenland-2024/

    Kul att följa!

  90. Sigge

    Daniel Wiklund #86

    Min morfars mor skulle ha haft tre syskon till som alla dog i maj 1868. Min morfars mor var född något år eller några år senare.

  91. Daniel Wiklund

    #90 Sigge Under nödåren var det klimatkris. Det är det inte nu.

  92. # 32
    Kan bara instämma. Henrik Jönssons program i lördags var ett av de mer anmärkningsvärda. Han radade upp olyckor och haverier i vindkraftverk – 34 stycken – som skett sedan 2008. Inte ens jag som tycker jag hänger med rätt bra hade en aning om att det var så många (och alla kanske inte redovisas i riksmedia).

    Detta är de 34 haverier och olyckor som Jönsson nämnde: 2008 Näsudden, Gotland; 2009 Falkenberg; 2010 Näsudden; 2011 Vansbrotrakten; 2011 Ramsåsa; 2013 Hörnefors, Umeå; 2014 Knäred, Laholm; 2015 Lärbro, Gotland; 2015 Vetlanda; 2015 Laholm, 2016 Juktan, Västerbotten; 2017 Södra Sandby, Vara; 2017 Smedstorp, Tomelilla; 2018, Kullsta, Norrtälje; 2019 Skillingaryd; 2020 Mora; 2020 Mjölby; 2020 Tyresö; 2020 Åmot/Lingbo; 2020 Åmot/Lingbo igen; 2020 Skellefteå; 2021 Piteå; 2021 Markbygden; 2021 Ludvika; 2021 Björkvattnet, Ragunda; 2021 Skurup; 2021 Landskrona; 2022 Smedstorp, Tomellilla; 2022 Tranås; 2022 Viksjö; 2022 Björkvattnet igen; 2022 Markbygden; 2023 Ystad; 2023 Näsudden, Gotland.
    Inget från 2024 dock.

    Intressant var också att en brandchef i samband med branden i Lärbro 2015 nämnde att det var omöjligt att släcka så högt upp som 60–70 meter. Det återstod bara att låta det brinna färdigt. Hur är det då med de 300 meter höga vindsnurrorna som finns nu?

    Dessutom talade han om att det bullrade och smällde och blixtrade om vindkraftverken. De som bor i närheten får vänja sig vid att det blinkar och blixtrar varje sekund. Detta har jag inte hört talas om och fattar inte om det är åska och blixtnedsag i vindsnurrorna det handlar om eller något annat, t.ex. elöverslag i turbinerna. Tydligen har Jönsson haft kontakt med människor som inte kan freda sig från detta utan är självmordsbenägna.

    Se https://www.youtube.com/watch?v=3ydpZoADsKA

  93. Sigge

    Karl-Erik Tallmo #92

    2008 fanns det c:a 2000 vindkraftverk i Sverige och nu finns det c:a 5000, i medeltal 3500.

    34 haverier på 3500 vindkraftverk under 15 år. Det ger ett haveri på 1500 driftsår. Om då livslängden på ett vindkraftverk är 30 år i medeltal kommer var 50:e vindkraftverk att haverera.

  94. Berra

    Ang vindmöllor:

    https://www.youtube.com/watch?v=HJA57DPVaPU

  95. Uffe

    Sigge #93
    Om vi gör din beräkning men istället för vindkraftverk tar vattenkraftverk så har vi ca 2000 och vi har haft en allvarlig olycka på sisådär 130 år, enligt ditt sätt att räkna kommer vi inte att ha några allvarliga olyckor under vattenkraftverkens förväntade livstid, det samma gäller för övrigt alla andra typer av kraftverk, man kan inte utifrån bristen på olyckor i dessa säger att det inte kommer att inträffa men sannolikheten är väldigt liten.
    Även om det bara redovisas 35 olyckor med vindkraftverk så är det ett oändligt antal fler än vad vi ser i andra typer av kraftverk, om det är någon typ av kraftverk som absolut borde granskas enligt maskindirektivet så är det dessa vindkraftverk och hade vi haft samma frekvens av olyckor i något annat produktionssätt så hade det inte fått fortsätta att producera.
    Det är konstigt att dessa maskiner tillåts trots en förödande mängd olyckor i förhållande till andra typer av elproducerande anläggningar, man får vara glad att ingen verkar ha kommit till ska än, men det är väl inte så många som är ute och går i den bullriga skogen runt vindkraftverk

  96. Berra

    Tänkvärda reflektioner…

    https://petterssonsblogg.se/2024/08/12/det-grona-stalet-ska-fa-en-hamn-for-tio-miljarder/

  97. Sigge

    Uffe #35

    Jag har inte jobbat med vare sig vindkraft eller vattenkraft men med kraftvärme. Kraftvärme har betydligt fler allvarliga olyckor än både vindkraft och vattenkraft. Vattenkraft har i storleksordningen 10 ggr så mycket allvarliga olyckor med personskador som och biobränsleldad kraftvärme har i sin tur ungefär 10 ggr så mycket allvarliga olyckor som vattenkraft.

    De två kraftslag som har lägst antal allvarliga olyckor är kärnkraft och vindkraft.

  98. Nr 89 Lasse
    Visst är det superintressant!
    Dessutom är det alltid lika upplyftande med dom deltagande forskarnas uppvaknande på dessa expeditioner till verkligheten!

    När forskarna skriver om sina upplevelser från dessa expeditioner så slås man alltid av deras chock inför dom enorma ismängderna och det massiva djurlivet som möter dom – det är stor skillnad på att sitta hemma vid universiteten och delta i väckelsemötena om den akut smältande havsisen och dom lidande isbjörnarna!

    Att få chansen att landa i miljontals kvadratkilometer havsis mitt i sommaren är nyttigt – och det ännu nyttigare att få uppleva den fabriserade satellitmätningen av dessa områden.

    Att få se satellitbildernas tillkortakommanden är nyttigt, liksom att få mäta och uppleva verklighetens råkyla sommartid i dessa ismassor – oslagbart!

    Temperaturen över den Arktiska sommarisen förblir densamma över klimatperioderna – och där hittar dom inga värmeböljor – och då är det ändå på havsnivå, under den minst kalla årstiden!
    Tänker man då på den enorma isplatån över Grönland och dess flera tusen meter över havet, så känns nog berättelsen om den annalkande smältkatastrofen avlägsen.

    Forskarna kan återvända hem med ett lugn – ahh, det är kallt i norr! Det är massor av is! Och, isbjörnarna mår utmärkt!

    Om det inte vore för det djupa, långa mörkret och den enorma kölden – så hade det varit underbart att få skicka världens samlade klimatforskare på en expedition till dessa områden När Den Långa Vintern Råder där uppe.

    Då hade dom fått något att skriva om – och det skulle nog inte handla om havsnivåer, avsmältning eller varmaste någonsin!

    Tänk att en hel forskarvärlden förts in mörkret av konsencus och krav på tillbedjan – om Arktis och Solen och årstiderna och om geografi och djupa, kalla, havsströmmar.

  99. Claes-Erik Simonsbacka

    Ytterligare en fjärde generationens kärnreaktor börjar byggas i USA

    Konstruktionen av Hermes, Kairos Powers 35-MWth iterativa kärnreaktor för smält salt, har officiellt startat i Oak Ridge, Tennessee.

    När Hermes demonstrationsreaktor är färdigställt, som förväntat, år 2027 kommer Hermes att bli Kairos Powers första kärnkraftsbygge.

    Mvh,

  100. Micke

    #87 Det verkar som dom övergett ursprungs planen, Med lite tur kanske man kommer närmare land någon annan stans, och kan ta några bilder på den totala katastrof som väntar. Det är iallafall väldigt tyst i media liksom förra året.

  101. Claes-Erik Simonsbacka

    Kina börjar bygga fler reaktorer som en del av Rapid Nuclear Buildout

    Uppdaterad data från China Nuclear Energy Association (CNEA) visar att landet har 55 kärnreaktorer i drift, och rankas på tredje plats globalt efter USA och Frankrike. CNEA sa att Kina för närvarande har en världsledande 26 kärnkraftsenheter under uppbyggnad, inklusive enhet 5 i Ningde kärnkraftverk i Fujian-provinsen, där den första betongen har gjutits den 28 juli.

    China General Nuclear (CGN) bygger två nya enheter i Ningde, en anläggning som för närvarande är hem för fyra, 1 018 MW CPR-1000 reaktorer som togs i kommersiell drift mellan april 2013 och juli 2016. Enheterna 5 och 6 i Ningde, som var godkänd av den kinesiska regeringen den 31 juli 2023, kommer att vara Hualong One-reaktorer, var och en med mer än 1 GW produktionskapacitet.

    Mvh,

  102. Nu i augusti – i salig åminnelse av nåden år 1997 – var är våra tropiska nätter?

    1997 hade varje dygn från början av augusti till början på september, 27 dygn på raken – tropiska nätter.

    I år är det svala nätter, trots all ny, antropogen, Co2 – imorse hade vi bara 8 grader i Trollhättan – den där filten av Co2 som minskar nätterna utstrålning….tycks vara någon annan stans i år…

    Men för sisådär 30 år sedan – då kunde vi få ljuva ålnätter och nattliga badäventyr, det kunde även mormor och morfar få här I västsverige för…sådär..100 år sedan.

    Det svenska klimathotet är onekligen ganska subtilt – mest återfinns det, i daglig dos, i Media och på SVT.

    Antagligen har klimatet ändrat sig en hel del…men…

  103. Någonting som chockar många troende – är: SMHI:s beskrivning av våra högsta sommartemperaturer…

    ” Vi kan inte se att årets högsta temperatur har förändrats i Sverige som helhet, 1945 – 2024″.

    SMHI skriver vidare om högsta temperatur 1961 – 2020- att medelvärdet av årets högsta temperatur ” har stigit något i Götaland och upp längs ostkusten. I övrigt är den oförändrad eller något lägre.”

    Hur rimmar detta med SVT och Medias uttalanden om ” chockvärme och kokande hav.

    Enligt SMHI har mitt norra hörn av bohuskusten t o m sjunkit någon grad ute till havs – mellan klimatperiod 1961 – 1990 och senaste 1991 – 2020.

    Sammantaget har den antropogena filten inte drivit upp temperaturerna till någon ny typ av – extremvärme.

    Utan den högsta värmen vi kan vänta oss förblir densamma – trots att vi har den största Förändringen här I norr…pga att klimatsystemet för upp överskottsvärmen från södern..

  104. Uffe

    Det går bättre och bättre för de gröna aktivisterna, eller? Domstolarna verkar tröttna på att bara ge ”straff” som inte har någon koppling till skadan, i Tyskland har en domstol dömt en aktivist till 100 000 € i böter, och för någon månad sen dömde en domstol i England aktivister till 5 års fängelse, när får vi se svenska domstolar döma Greta och hennes vänner till kännbara straff?
    Eller är svenska domstolar så flata nuförtiden att de inte vågar sticka ut hakan i mediestormen som skulle bli?

    https://notrickszone.com/2024/08/13/globe-trotting-climate-activist-fined-100000-euros-after-blocking-frankfurt-airport/

  105. Matsa

    #103 Magnus

    Ja, det verkar rimma illa med SVTs rapportering. Kanske därför denna nyhet kommer idag:

    https://www.journalisten.se/nyheter/erika-bjerstrom-lamnar-svt-mangden-hat-har-spelat-in/

    ”SVTs globala klimatkorrespondent Erika Bjerström väljer att kliva av både rollen och SVT.”

    ”SVT återbesätter inte rollen som klimatkorrespondent, ”snarare ömsar den skinn”, skriver SVTs programchef Karin Ekman i ett inlägg på SVTs sajt”

  106. Daniel Wiklund

    Läser i Norran att Northvolt igen har fått bidrag. Nu från Klimatklivet och Naturvårdsverket. Northvolt Revolt, som återvinner gamla litiumbatterier har fått 159000000. VD för Northvolt sa i en intervju att största kunden för att återvinna batterier är dom själva. Deras batterier har sån dålig kvalité så dom går direkt till återvinning. Inte illa att få miljontals kronor för den återvinningen. Först miljarder i stöd för att producera batterierna. Sen bidrag för att återvinna batterier som inte fungerar. Innan dom ens börjat användas.