Öppen Tråd

vaermeboelja

Precis när vi trodde att sommaren var över så kom den igen. Så kan det bli. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. foliehatt

    Nu kan vi tydligen, officiellt, plocka bort Maldiverna från listan av korallöar som håller på att dränkas i den pågående klimatkatastrofens havsytehöjning.
    https://www.nytimes.com/interactive/2024/06/26/climate/maldives-islands-climate-change.html?ref=warpnews.se
    Läs gärna läsarnas kommentarer också. Fältet flödas av en ettrig klimatkatastrofist som dels vägrar ta till sig det positiva budskapet i artikeln, dels försöker peka över allt annars och hävda att katastrofen visst är uppå oss.

  2. foliehatt #1
    Och ingen i svenska media har läst den artikeln? Tyckte dom att den var för lång, jag ska medge att jag har inte heller läst den, mest på grund av att det inte var nån nyhet precis, men det kanske jag ändå gör när solen brutit igenom den härliga morgondimman så att jag kan läsa den i solstolen på balkongen.
    Lite märklig temperaturkurva i natt, var runt 11 grader när jag la mig igår och 15 grader när jag steg upp vid sexsnåret. Och igår skulle det bli 26-27 grader, men det stannade vid 24, vet inte meteorologerna att det finns nåt som heter pålandsvind? Den är en välsignelse här på Södertörn.
    https://www.smhi.se/vader/observationer/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,tab=vader,param=t,stationid=97100,type=weather

  3. Katarina

    Henrik Jönsson är ännu en gång väl värd att lyssna på. Gröna bolag mjölkar skattemiljarder . https://www.youtube.com/watch?v=LfcoViyz5Io

  4. Lasse

    Orkansäsongen i Atlanten verkar bli allt annat än vad som förutspåddes.
    https://notrickszone.com/2024/09/06/mysteries-surrounding-the-2024-atlantic-hurricane-season-co2-definitely-not-the-driving-factor/

    Förklaringarna är många men en sak är klar, kunskapen om framtidens klimat är bristfällig.
    Samtidigt har Tyfonen Yagi just nått land i Vietnam. Den lämnar ett spår av rikligt nederbördsöverskott efter sig parat med kallare ytvatten.
    Här lever vi i dimma som döljer solen ännu några timmar, allt medan Sandhamn har fullt solsken.
    Väder och klimat fascinerar.
    Men kanske inte de som tror sig veta allt och ser det som om ”science is settled”

    #3 Undrar om pengar till klimatomställning bygger på nyfikenhet eller en fastställd klimatsanning!

  5. foliehatt

    Katarina, #3,
    USCH!! sicka lumpna bidragskapitalister!! Dra in all skattefinansiering till dessa bolag omedelbums!!

  6. Johan

    Förlaget Fri Tanke har givit ut bok av Tännsjö.
    ”Från despoti till demokrati – Hur en världsregering kan rädda mänskligheten” – Torbjörn Tännsjö.

    I Fokus finns recension.

    https://www.fokus.se/kultur/bokrecension/diktatur-ska-radda-varlden/

    ” Lösningen som Tännsjö förespråkar kan sammanfattas så här: Hoten är så allvarliga att det enda som nu eller inom en snar framtid kan rädda mänskligheten är att ett slags global diktatur införs”

    Jag tänker….vecken stôlle! På ren värmländska!

  7. iah

    i sverige har vi problem inte bara med järvägen och alla gröna projekt utan också med att folk inte orkar ta till sig alla stolligheter, därför kan det kanske vara bra att se att vi inte är ensamma,

    Deutsche Bahn är sjuk eftersom underhåll och uppgradering av systemen försummades till förmån för subventioner för energiomställningen. Att resa med tåg är nu ett äventyr som i ett utvecklingsland. Om du har tur kan du kliva på tåget i tid. När du anländer är någons gissning. Och det håller på att bli värre. Många viktiga järnvägslinjer ska uppgraderas under de närmaste åren och stängas i månader. Det är då omöjligt att garantera tillförlitliga ersättningstidtabeller, heter det från styrelserummet.Förfallna broar är stängda för renovering i åratal, vars byggande bara tog en bråkdel av stängningstiden. Var har den en gång så mycket lovordade tyska ingenjörskonsten och organisationen tagit vägen,
    utdrag ur artikel av prof appel EIKE 7/9 2024

  8. Johan #6
    T.o.m. Josef Stalin hade mera vett än dagens gröningar. Dagens gröna är nog mer renläriga Trotskister.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Socialism_i_ett_land

  9. Dumsnuten

    #6 Johan

    Det är ju det allt handlar om. Man kör klassisk Divide & conquer. Invandringen, Covid, Ryssland/Ukraina, Palestina/Israel, Putin, Trump, PRIDE och inte minst KLIMATET. Är du god eller ond? Allt för att splittra människor. När vi sedan är beskattade och ruinerade och inbördeskrigen härjar vilt så kommer Schwab & Co och ”räddar” oss. You will own nothing and be happy. The great reset.

    Tåckôn jävla dret

  10. Ivar Andersson

    Enligt flera källor till Di är Northvolts likviditetssituation ansträngd. Ett intensivt arbete pågår för att rädda batterijätten.
    Personer med insyn i Northvolt förnekar att en rekonstruktion är aktuell – planen är fortfarande att bolaget i närtid ska presentera en ny strategiplan.
    https://www.di.se/nyheter/kallor-northvolts-ekonomi-allt-mer-pressad-intensivt-raddningsarbete-pagar/

    Toyota slaktar sina elbilsprognoser
    Toyota gör en rejäl sänkning av sina försäljningsmål för elektriska bilar för 2026, med en tredjedel från 1,5 miljoner till endast en miljon bilar. Tidigare i veckan rapporterade vi om att Volvo skrotar sitt mål om att bara sälja elbilar senast 2030.
    https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/bilbranschen/toyota-slaktar-sina-elbilsprognoser/

    Motgångar för gröna satsningar börjar dyka upp i pressen. Är det gröna korthuset på väg att rasa?

  11. pekke

    Håkan Bergman #2
    Temperaturen är inga problem, men den extremt höga luftfuktigheten är ett problem oavsett temperatur, luftfuktigheten har nattetid legat på närmare 100 % nattetid i en stor del av Svealand, även här i Värmland.

    Luftfuktigheten är avgörande för hur 25 -30 grader känns, hög luftfuktighet så svettas man kopiöst, låg luftfuktighet så blir man nästan frusen.

  12. Berra

    I Tyskland beräknas prislappen för ett helt fossilfritt energisystem, med hjälp av flexibilitet och lagring, till 2035 landa på 13 200 miljarder kronor.
    Hur mycket har mp känt (för de tänker ju inte utan går på känsla) att Sverige ska vaska?

    https://www.affarsvarlden.se/reportage/sa-dyrt-blir-alternativet-till-ny-karnkraft-svart-att-se-att-det-skulle-bli-billigare

    För perspektiv:
    1 miljon sekunder är ca 11 dagar
    1 miljard sekunder ca 32 år
    13 200 miljarder sekunder är en bra stund…

  13. Tege Tornvall

    #12, Ett 82-årigt liv är knappt 30.000 dagar. 2,5 miljarder sekunder. Nollorna dansar.

  14. Berra

    Detta skrivs efter 6,5 dygn av månaden:
    – ”Det har varit rekordvarmt i september.”
    – ”Det är inte normalt att det är så varmt.”
    – ”Linnea Ren Wittskog säger att hon inte tror det varit ett sånt här typ av meddelande i september sen tidigare.– Vi har ju aldrig sett de här temperaturerna i september innan, säger hon”
    –”Att det är 25 till 30 grader, det har vi inte sett tidigare.”
    – ”Det tidigare värmerekordet var från 1975 då 29, 1”

    ”15 värmerekord” / ”Totalt slogs rekordet på åtta platser i landet,” / ”Inte mindre än 15 stationer har alla registrerat sin varmaste septemberdag”

    Sedan kommer det:
    ”Sen ska man komma ihåg att vädret fortfarande kan variera från år till år, menar hon.– Juli var ju ganska svalt, men det är medeltemperaturen man tittar på. Trots kallare perioder blir det alltså varmare och varmare. Och det finns risk att det blir fler varma perioder och värmerekord”

    Fast enligt fn, wmo och copernicus så var föregående månad (som alltid) varmast sedan planeten skapades…

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/lw4mjG/smhi-flaggar-om-hoga-temperaturer

    Hur f*n ska ni ha det sigge?

  15. Ann lh

    # 11 Pekka, så rätt, så rät. Även här vid atlantkusten har det varit tungt att andas i värmen de senaste dagarna. Nu har det svept in lite friska pustar från väst och lättat på trycket för en stund.

  16. Gunnar Strandell

    foliehatt #1
    Kul att NyT efter 15 år kommer till en liknande slutsats som Nils-Axel Mörner påvisade med bilder på ett och samma träd i strandkanten på en ö i Maldiverna.

    Jag blir dock lite irriterad av den ”forskarturism” som klimathotet ger upphov till.
    Varför beger de sig inte obeväpnade till Arktis och räknar Isbjörnar? De är väl inte fegisar, trots att de skördar alla frukter som fossilbränslen kan ge deras liv?

    Länk:
    https://nizam8.wordpress.com/2009/10/27/a-tree-said-to-be-pull-down-in-the-maldives-to-blindfold-maldivians-that-sealevel-is-not-rising/

  17. Fredrik S

    Ledare i dagens SVD om skolans fokus, ideologer på Skolverket etc.

    Kärnämnena krymper. Problemen i vårt samhälle, klimat inkluderat, lär fortsätta oavsett hur väder, vind och temperatur utvecklar sig.

    Går att läsa privat(inkognito i skrivandets stund,

    https://www.svd.se/a/dRvPlz/skolan-behover-vetenskap-inte-ideologi

  18. Sigge

    Berra #14

    Det är bara att konstatera att klimatet blir varmare i ungefär den takt som de som ni kallar för klimatalarmister påstått.

  19. Stinsen

    Alla dom här sakerna som hittas när glaciärerna smälter, har dom tappats på marken för tusen år sedan, när det inte var glaciär där? Eller har dom tappats ovanpå glaciären och på något vis smält sig ner genom isen till markytan?
    Någon som kan kommentera?

  20. Stinsen 19

    Det är inte bara vapen och lösa grejor utan även trädrester och annat som definitivt växte på marken.

  21. sibbe

    Nå, ja,nästan allt är relativt.
    Så som vanligt: (inte bara)tyska medier tystar ner frågor om klimatkatastrofer de varit med att sprida:
    så varför seglar inte våra fraktskepp via Nordpolen på sommartid, som
    ÄR isfri före 2020, inte lovat utan bevisat av klimatexperterna. . Så, de så, Gunnar. Arktis år isfri, att inte ens isbrytare från Tyksland eller Sverige studerar där i år spelar ingen roll längre ( de vågar sig inte in till Nordpolen sommartid eftersom ryssarnas isbrytare inte längre står till förfogade ifall man fastnar i isen,
    Så: ingen behöver studera isbjörnar…
    Naturligtvis sjunker Maldiverna, det är ju också bevisat av experterna. Därför flyger tyska „klimataktivister” dit, efter de har försökt stoppa framförallt turisternas charterflyg till södern genom att limma sig framför dessa flygplan. Ivrigt applåderade från medierna.
    Och ja, förr var tyska tåg: ”pünktlich wie die Eisenbahn”.
    Nyligen skrev jag här om tågexperimentet in mina gamla hemtrakter i Taunus i Tyskland:
    Väte var gratis från en av Tysklands större Kemiföretag: -Hämta så får ni-. Den förra gröna delstatsregeringen gick på det. Ett större antal nya vätetåg köptes av (franska)Alstom- som inte varit utprovat ens. Och sålde sin fossila ”flotta”.
    Facit: i dag går ett tåg med väte, resten går med vanliga diesellok. Och vätetågresan är gratis. Galna tyskar! Kostnad: 3 miljarder € hittills för man måste köpa tillbaka de gamla lok och tåg som såldes.https://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/bahn-wasserstoffzug-krise-kostenlos-fahren-mit-der-taunusbahn. Den nya ( icke gröna) delstatsregeringen stoppade detta galna projekt
    Den nuvarande tyska regeringens politik gick ut på att förbjuda all alstring av värme för bostad och hus genom fossila bränslen. Från och med 2025. Skulle ersättas av el – som är svindyr. Och inte skulle räcka till om verkligen alla de 20 miljoner äldre egnahemshus skulle byta sina oljepannor mot luft-värmepump ( framförallt i Östtyskland, vilket ledde till att ytterhögern gick framåt i delstatsvalet nyligen) .
    Vilket egentligen inte är dåligt, jag själv värmer och kyl ner 2 hus med det här systemet. Går att göra när elpriset inkl. transport och skatter är lägre än 20 cent. I Tyskland ligger elpriset konstant kring 50 cent uppåt – Och utan full kapacitet av brunkolsbrytning vore det ännu dyrare.
    Vindenergin kostade tyska staten 21 miljarder i subventioner i fjol, och antagligen betydligt mera i årets budget ( även här i Finland betalar staten över 2 miljarder i stöd för möllorna, som garanterar 6, 5 cent per levererad kwh. Ingen mölla byggs utan subventioner här heller. Även här har vi klimatgamla medier som fordra att de ca 5000 kinesiska möllor som är planerade runt om i Finland bör få byggnadstillstånd= subventioner av en stat som redan går på minus med mera än ca 10 miljarder/år.
    Tyska Volkswagen kommer att sparkar var 3.jobbare, spekuleras det. Tyska befolkningen köper för tillfället inte de elbilar som staten vill. Inte heller de fossila, för den delen finns risken att de förbjuds.
    Intressant, för VW ägs av en tysk delstat, Niedersachsen. Som regeras av gröna och socdem. .
    Men potentiella bilköpare vill ha de bilar som borde förbjudas.Även fossila SUV och dyra fossila från Mercedes och BMW. Men inte ens kinesiska elbilar går åt. Nå, ni ser vad Volvo gör. Rulla bakåt, eller hur! Det är för djävligt, eller Sigge?

    Sigge påstår:
    Det är bara att konstatera att klimatet blir varmare i ungefär den takt som de som ni kallar för klimatalarmister påstått.
    Så varför är har inte Arktis blivit isfri ännu i år,Sigge? Nu när det blivit varmare än för 20 år sen?

    Sakta men säkert kommer den ekonomiska sanningen fast alla klimatiska dröm. Runtom i världen…
    Men visst är det varmare än förr. I synnerhet sen den industriella revolutionen började:
    Ca 1800 . Då hade man ca 10 termometer i världen: Fråga tty. För att jämföra: Vad visade de för temperaturer, då, Sigge? En artikel i Fredrik Charpentier Ljungkvist´s bok klimat och människor … sidan 354 visar att det var värre förr. Inte bättre… Tack för att det blivit lite varmare.

  22. Sigge

    Stinsen #19
    Ingemar Nordin #20

    Landhöjningen skall heller inte glömmas bort. Fjällvärlden har haft en kraftig landhöjning.

  23. Sigge

    Sibbe #21

    Klimatexperterna som forskar om havsisen vid Arktis sa 2007 att om utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka i samma takt som det gjordes då så kommer troligen den första isfria sommaren att inträffa på 2030-talet och från 2050 kommer nästan alla somrar i Arktis att ha en isfri period.

  24. Joachim

    #18 Sigge
    ”Det är bara att konstatera att klimatet blir varmare i ungefär den takt som de som ni kallar för klimatalarmister påstått.”

    Vill man veta något om temperaturutvecklingen gör man rätt i att lyssna på seriösa forskare.

    Klimatalarmister brukar sällan ange några konkreta värden på vare sig temperatur eller ökningstrend. Dom säger istället att planeten brinner upp och haven kokar. Det enda konkreta värde dom presenterar är att vi har tio år på oss eller att världen räddas om EU till 2030 minskar fossila utsläpp med 55% jämfört med 1990.

    Jag läser precis om Lennart Bengtssons bok. Han beskriver en ökande temperatur sedan mitten av 1800-talet, och att ökningen sedan mitten av 1900-talet påverkats av ökade växthusgaser i atmosfären. Han är dock ingen alarmist.

    UAH släpper varje månad medeltemperaturen globalt och för olika områden på jorden. Temperaturen har ökat sedan mätningarna startade 1978, och trenden är nu 0,16 grader per decennium. Men dom är inga alarmister.

  25. sibbe

    Ach, ja, Sigge: https://www.welt.de/wissenschaft/article1456952/Nordpol-bereits-in-fuenf-Jahren-eisfrei.html
    var det de här klimatexperterna?
    Quelle: pa

    Das Eis der Arktis schmilzt offenbar viel rasanter als bisher angenommen: Ein Team internationaler Klimaforscher und Wissenschaftler der Nasa behaupten, dass der arktische Sommer bereits 2013 eisfrei sein wird. Grund: Die bisherigen Berechnungen seien falsch gewesen.

  26. sibbe

    På svenska: NASA vetenskapare förutspår att Arktis somarisen är borta 2013:
    Läste du fel, Sigge? Inte 2030…

  27. Stinsen

    Sigge #22
    Saker hittas i Alperna också när glaciärerna smälter. Hur relevant är landhöjningen där?

  28. Sigge

    #26 sibbe

    Nej, det har inte forskare påstått. Det var en forskare som interpolerade ett diagram men den forskaren påstod inte att det skulle vara isfritt 2014 utan påpekade att det var troligt att det tidigast skulle ske på 2030-talet.

    Om 1,5-gradersmålet hålls så är det inte troligt att det blir isfria somrar vid Arktis.

  29. Sigge

    #27 sibbe

    Jag är inte insatt i hur läget är i alperna. Alperna är ju mer tätbefolkat än svenska fjällvärlden och där kan man tänka sig att fler rört sig på glaciärerna.

  30. Daniel Wiklund

    # 18 och 22 Sigge. Jag har njutit av ett fantastiskt väder I Luleå i två dagar. Strålande sol, spegelblanka fjärdar och som mest 23 grader. Uteserveringarna har blommat upp igen. Fullt av glada människor som passar på att besöka uteserveringarna. Vi blir mer sociala när vädret är varmt och vackert. Kuriren har intervjuat glada människor som passat på att äta ute. Men kuriren hade också en intervju med en äldre man som först sa att han såg emot att få bjuda barnbarn på mat i högsommarvärme. Men han uttryckte också en oro över det som han sa onormalt varma vädret. Att vi måste tänka mer på miljö och klimat. Stackars gamla man. Jag som också är gammal säger att jag njuter av högsommarvärme till 100 procent. Hoppas att du Sigge också gör det. Utan att samtidigt måla upp en bild att det fina vädret förebådar en klimatkatastrof.

  31. Nr 18 Sigge
    Nr 21 Sibbe
    Nr 24 Joachim.

    Angående temperaturutvecklingen I Sverige, som har en av världens högsta temperaturstegringar – så är det bra att ta hjälp av landets egna vädermyndighet SMHI.

    Dom har en smått unik serie med 35 mätstationer i Sverige som visar utvecklingen – även om man får räkna med lite flytt av instrument och UHI och markförändringar.

    Där syns det som SMHI beskriver för första halvan av 1900 – talet, vi får ett solinstrålningsmaximum ca 1950 – som SMHI anger bidrog till den snabba temperaturhöjningen dom första 40 åren.

    Därefter släppte människan ut mängder av SO2 och temperaturen i Sverige minskade med ungefär 1 grad 1961 – 1990.

    Därefter renade vi luften ( med 90% ) från SO2 och solinstrålningen ökade med 10 – 15% och temperaturen steg återigen snabbt, med över 1 grad.

    Tittar man på SMHI: s 35 stationer så ser man att framförallt våren ( sol ) snabbt ökade i temperatur.

    Sommartemperaturerna varierade dock upp och ned med ungefär 1 grad mellan från mitten av 1930 – talet till vårat 2000 – tal – helt enligt instrålning.
    Ungefär samma gäller för hösten.
    Och liknande för vintern.

    Själv bor jag i det minst påverkade området i Sverige- vad gäller dom tre senaste klimatperioderna 1931 – 2020….bara 0,3 celsius på dessa nästan hundra år – men mer än 1 grad om man jämför från 1961.

    Sibbe ser ut att bo i Finland som liksom Island ser ut att vara inne i en oroväckande kalltrend, dom senaste 10 åren.

    Sigge – däremot kan med gott samvete se värmeökningen i Stockholm- men där har det hänt så mycket med UHI och markförändring – att man knappast kan anse att man mäter samma objekt.

    SMHI är en god källa för info, särskilt åren före 2000 – numera är dom en myndighet under hårt tryck.

  32. Robert Norling

    #Sigge 28
    Ovan 80 breddgraden alltså Arktis har inte mycket hänt med sommartemperaturerna de senaste knappa 30 åren.
    För det är ju så att isen smälter när det är plusgrader men av diagrammen att döma från DMI så ser det att vara en dragning åt kallare somrar.
    Så att det helt plötsligt skulle börja smälta enormt mycket mer de kommande tio åren får väl anses som uteslutet.
    Faktum är att det var varmare i slutet av 50 talet.

    https://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n_anomaly.php
    https://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php

  33. Nr 29 Sigge
    Nr 20 Ingemar

    Jag tror att dom flesta missar detta med glaciärerna – nästan alla var försvunna hos oss för 5000 år sedan.

    MEN glaciärerna fick ny kraft och växte sedan snabbt i perioder bl a under åren 1350 – 1850 – då var det rätt obehagligt i både alperna och Skandinavien!

    Senaste glansperioden för glaciärerna var så nyss som 1985 – 1995, då bl a våran storglaciären lade på sig hela 5 meter i ” tjocklek ”.

    Att vi nu hittar massor av växtdelar vapen och artefakter från 1000 – talet och bakåt är sålunda inte det minsta konstigt.

    Se ismannen som ploppade ur alpglaciären, med stridsskador och vapen!

    Att folk nu tror att vi lever i en väldigt varm tid – kan vi tacka alarmismen för.

  34. tty

    #23

    ”Klimatexperterna som forskar om havsisen vid Arktis sa 2007 att om utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka i samma takt som det gjordes då så kommer troligen den första isfria sommaren att inträffa på 2030-talet och från 2050 kommer nästan alla somrar i Arktis att ha en isfri period.”

    Och nu har mer ä halva tiden till dess gått, och isen har överhuvud taget inte minskat:

    https://www.cpom.ucl.ac.uk/csopr/seaice.php?show_cell_thk_ts_large=1&ts_area_or_point=all&basin_selected=0&show_basin_thickness=0&thk_period=0&select_thk_vol=select_vol&year=2011&imonth=12&season=Autumn

    Forskarna hade onekligen maximal oflax, för det var just 2007 som minskningen upphörde.

  35. tty

    En annan märklig sak denna sommar, nordvästpassagen är nu isfri men inte nordostpassagen. Mycket ovanligt.

    https://nsidc.org/data/masie

  36. tty

    #33

    ”Jag tror att dom flesta missar detta med glaciärerna – nästan alla var försvunna hos oss för 5000 år sedan. ”

    Troligen t o m alla. Det borras ju ganska friskt i glaciärer numera men det är mycket sällan man hittar is som går tillbaka före den postglaciala värmetiden ens i Arktis.

    Utanför Arktis är det såvitt jag vet bara några glaciärer i Alaska och ett par i vardera Anderna och Himalaja. T o m Island var troligen glaciärfritt eftersom det inte finns några spår av moränmaterial i flodavlagringar från den tiden. Möjligen kan det ha funnits små nischglaciärer på de högsta topparna.

    Å andra sidan hade både Skottland, Marocko och Grekland glaciärer under lilla istiden, de försvann redan på 1800-talet utan att någon ens märkte det.

  37. Nr 36 tty
    Ja – jag gissar att den infon är bland den bästa man behöver för att ge sig i kast med klimat och klimatförändringar.

    Det är genuint obehagligt med snabbt växande glaciärer och kyla – där har 8 miljarder människor svårt att anpassa sig!

    Jag roade mig häromdagen med att titta på den globala temperaturen i olika länder – ser man på områden med 10 – 30 grader plus, så finner man enorma områden – perfekt för mänskligt liv.

    Dessutom finns det enorma områden på planeten där minusgrader råder just nu – om nu någon föredrar det.

  38. Lars Kamél

    I sin första rapportomgång, spådde IPCC att den globala uppvärmningen skulle ske i en takt på 0,2-0,5 grader per årtionde. Den verkliga takten, enligt i stort sett alla temperaturserier, har varit under 0,2 grader per årtionde. Vilket jag kallar en felaktig spådom.
    De senaste 18 åren har havsisen i Arktis ingen trend. Så den verkar då inte vara på väg att försvinna till 2030.

  39. Om någon hade uppvärmningsnoja i veckan så lönar det sig att kolla in det ovanligt perfekta väderläget, precis lagom till månadsskiftet – hade dryga 30 inträffat några dagar tidigare hade ingen lyft på ögonbrynen.

    Mannaminne – hur brukar det se ut?

    Om vi börjar 2002 – 27,1 i september.
    2003 – 24
    2004 – 26
    2005 – 27,0
    2006 – 26,7
    2007 – 22,0
    2008 – 22,7
    2009 – 26,7
    2010 – 22,7
    2011 – 26,8
    2012 – 26,9
    2013 – 26,1
    2014 – 25,7
    2015 – 24,8
    2016 – 28,2
    2017 – 21,4
    2018 – 26,7
    2019 – 29,0
    2020 – 27,7
    2021 – 27,0
    2022 – 22,9
    2023 – 27,1
    Vill man titta djupare på riktigt höga temperatur får man titta längre bak i tiden bl a 1800 – talet och 1900 – talet, då nu strukna temperaturer på 30 – 32 har strukits.

    Ofta får vi över 25 grader även i mitten och slutet på månaden.

    Tropiska nätter har heller inte blivit särskilt vanliga i september – trots varma.. hav..

    Vi får se hur länge det dröjer till nästa gång ett perfekt ryskt högtryck inträffar i månadsskiftet augusti/ september, med sol och vindstilla.

    Dom 3 sommarmånaderna blev annars lite kallare än snittet för senaste klimatperioden hos oss på västkusten.

  40. sibbe

    Nä, ja som allt som Sigge har om sina Arktisrön är fel. De var flera forskare från NASA , inte bara en som ville segla mitt över Nordpolen till Stilla havet redan 2013.

    Och, som tty ´visar så är isläget i Arktis lite hit och dit. Redan 1878 seglade A. E. Nordenskiölds med en ynklig segelbåt med hjälpmotor (25 hk) via nordvästpassagen till stilla havet. Han kom lite sent iväg, och övervindrade i isen till smältning kom i gång 1879. Nämnas kan att Maersks största båt för ett par år sedan körde från stilla havet via nordvästpassagen till ishavet och vidare till Rotterdam. Och behövde lite hjälp att 2 ryska isbrytare vid samma ställe där Nordensjöld körde fast i packisen.
    https://abounderrattelser.fi › arktis-smalter
    29 nov. 2018 — Venta Maersk körde i sommar som första stora containerskepp genom Nordostpassagen, delvis med isbrytarehjälp, från öst till väst.
    Så bästa Sigge, skillnaden till Nordensjölds resa och Ventas resa genom nordostkanalen har på mera än 130 år inte ändrats.
    Ge gärna ett namn av någon, eller flera som 2007 har påstod att Arktis är isfritt 2030!

  41. Adepten

    Regeringen uppskattar kostnaden för ny kärnkraft till 400 miljarder kronor för de 4 000 megawatt kärnkraft som ska byggas.
    Men det viktiga är alternativkostnaden, säger Energiforsks Markus Wråke.
    Men vad blev den?🤔🙄
    Är det den ekonomiska skadan för klimatförändringarna eller investeringar i hållbar energiproduktion?

    Det senaste enligt ”klimatängsliga” är att de ekonomiska skadan som klimatförändringarna åstadkommer är sex gånger värre än man tidigare trott.
    Det innebär en kostnad på 10 000 kr per ton utsläppt CO2. Vilket kommer att krympa välståndet eller BNP med 50% till år 2100 om temperaturen ökar med 3 grader.
    Detta skulle motsvara en takt som överensstämmer med nivån på ekonomiska förluster för ett pågående permanent krig.

    Dagens problem enligt den marknadsliberala doktrinen tycks vara att inga energikällor är lönsamma.
    Gapet mellan marknadspriset på el och kostnaden för att bygga ny storskalig kraftproduktion, är för stort.

  42. sibbe

    Magnus 31

    Nå, ja, allt ät åter relativ på något sätt. Vi har haft en relativ sval sommar, jag bor i finska
    Åbolands skärgård. När jag flyttade hit för 50 år sedan kallade man en sådan sommar för gröna vinter.
    Jag är en ivrig bönor och chiliodlare. Med mina bönor lyckades jag riktigt bra på 2010talet . Likaså med chili. Rekordskörd för 3 år sedan. I fjol frös mina chiliplantor som jag planterade ut den 6 juni, och den 12 juni hade vi 5 minusgrader. Som tur var så hade bönorna inte kommit upp ännu. Av 30 plantor överlevde 7.
    I år hade vi en kall vår, 3 veckor i mai upp till 28 grader, medierna älskade den globala uppvärmningen som komm redan i mai. Därefter tog den gröna vintern över ända fram till sista fredag, då temperaturen äntligen steg över 27 grader. Därefter inte över 24 grader, men tror det eller inte, våra journalister grät nästan av glädje, för man vill ju vara med i den klimatkarusellen. -Även här under 15 minuter nyheter får man höra minst 5 minuter Sigges klimatsagor.
    I år planterade jag inga bönor, men nog förodlade chiliplantor. Och idag kunde jag skörda min första gröna chili. Hopp finns att de hinner bli roda, om vi får en indiansommar, som vi ofta har här i början av hösten.
    De senaste 20 åren har jag odlat på friland. Får väl övergå till växthus, om den globala värmen fortsätter så som Sigge skrämmer med…

  43. Nr 42 Sibbe
    Ahh, odlare lär sig mycket om väder och klimat!
    Hela min släkt har odlat sedan sedan långt före 1900 – talet.
    Trädgårdsmästare och småbrukare har varit våra signum..själv odlar jag numera mest till husbehov och har olika fruktträd, äpple, körsbär, plommon,
    Dessutom odlar jag hallon, amerikanska blåbär, fläder krusbär, havtorn och jordgubbar.
    Sedan blir det potatis, morötter, bönor, sallad, gurka å tomat + lite squash och lök, vitlök.

    Det jag gillar allt mer med stigande ålder är att förädla varorna – och att få njuta av allt gott under vintern.

    Till det blir det fisk och kött från skogen – livet blir mer fylligt av lite självhushåll och av att skörda från naturen.

    Ett ständigt hot är dock numera mördarsniglarna – hopplöst framgångsrika i vårat blöta klimat..jämfört spanien…

    På senare år tycks hotet från köldknäppar på våren ha blivit ett lurigt bekymmer – särskilt årets april blev svår, med snö och minusgrader i nästan en hel vecka – trots att vi bor nära västkusten.

    Det vore trist om det blev som alarmisterna vill – att vi sänker temperaturen med 1 grad!

  44. tty

    #40

    ”Ge gärna ett namn av någon, eller flera som 2007 har påstod att Arktis är isfritt 2030!”

    Googla ”Wadhams”, så får du ett stort urval av år

  45. foliehatt

    Dagen börjar bra:
    RWE flaggar för att de kan komma att dra sig ur bygget av havsvindkraftparken ”Södra Victoria” söder om Öland. Om inte staten ger dem mer subventioner. Allt Busch och Kristersson nu behöver göra är att sitta still i båten, så slipper vi denna styggelse.
    https://www.svd.se/a/3MqgXq/annu-en-vindkraftsjatte-hotar-dra-sig-ur

  46. Sigge

    Magnus Blomgren #33

    Ismannen som hittades i Alperna var djupfryst från då han dog. Han hade avlidit på glaciären och blivit infryst där.

    tty #34
    Det finns en sak som hela tiden glöms bort när det gäller forskarnas prognoser och det är att de har haft med ”om utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka som hittills”. Om 1,5-gradersmålet kan hållas kommer det nog i Arktis inte att bli isfritt på sommaren och om 2-gradersmålet inte klaras kommer de flesta somrar i Arktis att ha en isfri period.

  47. Ann lh

    # 41 Adepten, ”den ekonomiska skadan för vad klimatförändringarna åstadkommer” bygger på inte helt oväsentliga felaktigheter och förbiseenden:
    1. att CO2 ensam styr klimatet, när man istället borde fråga om inte det naturliga drivkrafterna styr så som de alltid gjort och hur klimatet påverkades av de höga CO2-halterna i atmosfären under alla årmiljoner före mannaminne;
    2. att konsekvenser av normala oväder tillskrivs ”klimatförändringarna”
    3. att uppvärmningens fördelar inte beaktas
    The Climate Scam …

  48. Nr 46 Sigge
    Att försöka knacka på din bubbla av vetenskap är meningslöst.
    Men – hade du levt tillsammans med dina släktingar då, så hade ni haft ett isfritt Sverige.

  49. Trollhättan har återigen en jättebrand, sannolikt litiumbatterier igen – vi hade en liknande livsfarlig industribrand i litiumbatterier för inte så längesedan.

    5 brandkåren för en hopplös kamp – det lär brinna ner, lågorna slår upp 20meter – vad det ser ut som.

    Att ha litiumbatterier hemma börjar kännas läskigt.

  50. iah

    vi har ju just nu varmt i norra europa medan man i nord- och sydamerika kar det kallt. det finnd bergiga områden i usa som redan har fått snö och i brasilien och argentina har frosten tagit vetet. australien och tasmanien och sydafrika har det också kallt.

  51. Ivar Andersson

    Indiansommar är en period med varmt, soligt och sommarliknande väder under hösten. Perioden bör ha föregåtts av höstlikt väder och åtminstone en frostnatt.
    Begreppet är nästan synonymt med brittsommar. Enligt SMHI kan indiansommar inträffa när som helst på hösten medan brittsommar är varma perioder som ligger nära 7 oktober.
    Wikipedia
    Värmebölja i september verkar vara något som inträffar då och då. Men klimatalarmisterna har aldrig upplevt indiansommar för de har kort mannaminne.

  52. Bränder tycks öka liksom dess kostnader.
    Dom senast 10 åren för bostäder och företag har ökningen gått från 25 – 30 tusen per år till 40 – 45 tusen – och försäkringskostnaderna har ökat rejält.

  53. iah

    1974 pratade alla om den ankommande isvintern. en del påstod att hypen var igångsatt av massmedia men i alla fall så skrev och pratade många om den ankommande nya istiden. idag har vi samma hype. det enda som hänt är att nu har har vi ändrade tecken. minus har blivit plus. återigen är massmedia inblandat. men hysterin tar ingen häsyn till fakta.

  54. pekke

    Branden i Trollhättan verkar vara delvis litium-batterier och den är så häftig att det inte går att släcka med vatten.
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/fullt-utvecklad-brand-i-industribyggnad-i-trollhattan

    Förr så var ju bränder i hemmen ofta vanligt vintertid p.g.a. levande ljus, vi antagligen mer elprylar i dag och diverse laddare och litiumbatterier, vilket kan vara en orsak numera.

  55. Sveriges gigantiska vindindustrier producerar just nu, liksom en stor del av senaste veckan ca 20 % av den totala produktionen.
    Planerbart dundrar på med 12345 men Sverige förbrukar just nu bara 11177.

    Priserna slås sönder för producenterna av planerbart och våra skogar, fjäll och hav förstörs av vindkraft – till ingen nytta.

    Det är verkligen inte roligt att se på den svenska energimisären.

  56. pekke

    Ytterligare film på hur våldsam branden är.
    https://tv.aftonbladet.se/video/373964/har-hors-explosionerna-i-batteribranden-vma-i-trollhattan

  57. Ivar A. #51
    Du menar förstås ursprungsbefolkningssommar och att folk med begränsat förstånd inte kan hålla ett sånt långt ord i minnet får man ha förståelse för.

  58. Magnus b. #49
    ”Att ha litiumbatterier hemma börjar kännas läskigt.”
    Så länge man håller sig till originalprodukter är risken liten. Problemet är att diverse aktörer inbillar folk att det räcker att kolla efter CE-märkning, det gör det definitivt inte det är att köpa grisen i säcken.

  59. Tege Tornvall

    #50. Flygolyckan med 61 döda i Brasilien kan ha orsakats av bristande avisning (!) på planet. Brasilien är ett mestadels varmt land. Ingen svensk kommentar till detta har hörts.

  60. Lasse

    Sigge har tagit upp en relevant fråga.
    Blir det varmare?
    Om så är fallet kan vi göra något åt det borde vara en följdfråga?
    USA har en rätt bra koll på första frågan-där är svaret nej!
    Se här: https://realclimate.science/#jp-carousel-139982
    och här:https://realclimate.science/#jp-carousel-139983
    1936 sticker ut!
    Men det finns tecken på att vi lever i ett varmare klimat även nu vilket manifesteras av varma sommarperioder. Beror dessa på något vi kan eller vill göra något åt?
    Forskning (tack för tipset Aftonbladet) visar: https://www.nature.com/articles/s43247-024-01332-8#Sec6

    Aerosolerna gäckar modellbyggare som helt förlitar sig på CO2 koppling.
    Någon som vill tacka/backa Clean air act?

  61. Sigge

    Magnus Blomgren #49 och #52

    Var bor du? Där jag bor har det inte varit någon dramatisk ökning av villa/hemförsäkringen.

    Den vanligaste brandorsaken till brand i bostad har med spisen att göra. Mer än hälften av bränderna beror på det.

    Branden i Trollhättan är hos ett företag som håller på med farligt avfall. Det finns gamla batterier från allt möjligt som mobiltelefoner, datorer, leksaker och mycket annat. Men det finns även andra farliga ämnen som är lättantändliga där.

    Du behöver inte vara rädd för att elbilars batterier skall orsaka brand. Förra året brann 23 elbilar i Sverige. I hälften av fallen är orsak oklar. 5 eller 6 av bilarna brann för att branden spridit sig från annan bil eller från byggnad som brann. I 3 eller 4 fall så hade bilen börjat brinna i samband med laddning. I ett fall hade branden börjat i en elmotor. I tre fall hade termisk rusning uppstått i batterierna men det är inte säkert att det var det som orsakat branden från början.

  62. Nr 60 Lasse
    Jag läste en artikel hos samma ” nature. com ”.

    Från 2021
    ” Slow – down in summer warming over Greenland in the past decade linked to central Pacific El Nino.”

    Skriven av: Matsumura, Yamazaki,Suzuki.

    Där beskrivs just det vi aldrig får se i nyhetssändningarna – uppvärmningen däruppe försvann efter 2011.

    Vilket tydligt syns, bl a i Watson River och dess smältvattenmätningar.

    Det är verkligen extremt både från forskarvärlden och media – hur klimatutvecklingen beskrivs däruppe.

    Ännu mer extremt blir det när man tittar på satellitmätningar och jämför bl a Odens rapporter och även Kanadas flygbevakning av isläget för sjöfarten – satellitbevakningen visar konsekvent mindre is än verkligheten.
    Märkligt är en underdrift.

  63. Sigge

    Lassa #60

    Alla som har koll globala temperaturen ser att klimatet blivit varmare.

    https://realclimate.science/#jp-carousel-140014

  64. Nr 61 Sigge
    Statistiken för bränder var framtagen av svenska försäkringar våren 2024.
    Den avser riket, inte där jag bor.

    Bränderna avser bostäder och industrier.

    Om dina försäkringar inte ökat på 10 år – så är det kanon.

  65. Nr 63 Sigga
    Om du läser forskarnas undersökningar från Grönland- så ser du att temperaturökningen ( som alla känner till ) från 1979 – även beror på stor del naturliga orsaker och att antropogen CO2 inte är den enda klimatparametern.

  66. Nr 63 sigge
    Vad var det som var så klimatologiskt fantastiskt med den kraftiga glaciärtillväxten som rådde i mitten på 1800 – talet.?

    Det är svårt att förstå din och alarmisternas längtan tillbaka till en av dom kallaste perioderna – på 1000 tals år.
    Om en period klimatologiskt är ovanligt kall följs den av en varm och sannolikheten för en fortsatt isperiod när solinstrålningen ökar är obefintlig.

  67. Uffe

    Sigge #63
    ”Alla som har koll globala temperaturen ser att klimatet blivit varmare.” Är det verkligen ”klimatet som blivit varmare, eller sätter du likhetstecken mellan klimat och temperatur, du kanske även sätter likhetstecken mellan CO2 och klimat som är populärt bland alarmisterna, där den sk klimatlagen är paradexemplet, en lag som bara talar om hur mycket CO2 som får släppas ut.

    https://realclimate.science/#jp-carousel-140014

    Läste du texten som följde med bilden? Så här står det:
    ”According to NOAA and the IPCC, 1923 was one of the coldest years of the last millennium.

    men trots detta så verkar glaciärerna ha smälta rekordfort.

    “Medford Mail Tribune (Medford, Oregon) – 29 Dec 1923, Sat
    Glacier Park Melting at a Rapid Rate in Scientist’s Opinion

    CINCINNATI, Dee. 29.—(By the Associated Press)—The hot seasons of the past few years have caused rapid disintegration of glaciers in Glacier National park, Montana, professor W. G: Waterman of North- western university declared in an ad- dress today before the Geological section of the American Association for the Advancement of Science,” läs resten på sidan du hittade bilden.

    Eller glömde du det, för att bilden som du länkade till visade det du anser vara riktigt, det konstiga är att forskarna som levde på den tiden inte riktigt verkar hålla med NOAA och deras manipulerade diagram, så vilka ska vi lita på verkligheten som upplevdes av de som levde i början på 1900-talet eller de siffror som NOAA presenterar efter mycket maserande och som ska spegla narrativet att temperaturen ska följa CO2 ökningen, vilket tycker du Sigge verkar vara det historiskt riktiga?

  68. Sigge

    #64-66 Magnus Blomgren

    Min Hem/Villaförsäkring har blivit dyrare, runt år 2000 kostade den runt 4000:- och nu kostar den 5700:-. Men det är ingen prisökning som sticker ut.

    En brandorsak som minskat kraftigt i villor sedan 80-talet är elfel.

    För ungefär 20 år sedan kom nya regler gällande våtrum och rördragningar. Det börjar märkas på att vattenskadornas andel minskar lite bland försäkringsärenden.

    När jag skriver den globala temperaturen så menar jag hela jorden och inte enstaka områden.

    Jag vill inte att klimatet skall bli varmare för att man vet inte vad det får för resultat. Vissa saker vet vi att skadedjur som skalbaggar, spanska skogssniglar och en del andra djur klarar svenska vintrarna bättre. Risken för torka ökar med varmare klimat och i södra delarna av Sverige även risken för översvämningar.

  69. Lasse

    #63
    Globala temperaturen är inte lätt att hålla koll på!
    Med detta sagt så är den lätt att manipulera.
    Varför tror du Hans Wson Ahlmann alarmerade om smältande glaciärer när du visar att det var kallt?
    Varför skriver man om onormala isförhållanden 1923 norr om Spetsbergen?
    Då det var normalt globala förhållanden.
    https://realclimatescience.com/2024/09/the-climate-of-1923/#gsc.tab=0

    Hur många mätningar finns det globalt då?
    Avsmältningen av Grönländska inlandsisen har mätts under 150 tals år och den var större före 1900 än idag!
    Botanisera gärna här:
    https://realclimate.science/historical-references/#gsc.tab=0

  70. Daniel Wiklund

    # 68 Sigge Det är synd om dig Sigge. Som inte gillar varmt väder. Det hade varit lättare för dig att leva under nödåren. Eller under några av dom 46 istider vi haft under dom senaste 5 miljoner åren. Passa på att njut. Du skriver att vi inte vet vad som händer i framtiden. Vi människor har system i våra kroppar som fungerar inom snäva ramar. Vi är ibland nära katastrof. Det oavsett utsläppen av koldioxid. Våra kroppar fungerar bättre i värme än i kyla. Bättre med ett varmt hjärta än ett kallt. Nu har solen tittat fram i Luleå. Ska snart ut på cykeltur I det vackra vädret. Härliga 19 grader.

  71. Ivar Andersson

    Är man rädd för sommarvärme är Island idealet. Sommartemperaturen varierar mellan 10 och 15 grader men det finns varma källor för bad och uppvärmning. Man kan också studera hur glaciärerna förändras.

  72. Sören G

    Läste just en kommentar på annan plats: ”klimatvetenskapen” har mycket gemensamt med homeopati – en mikroskopisk mängd av ett ”magiskt ämne” förändrar egenskaperna i hela systemet

  73. Sigge

    Lasse #69

    Saker där det finns mätinstrument gör det enklare att hålla koll på hur det har varit än där det är diffusa resultat från forskning från en enda plats på jorden. Jag vet att det är många som skriver här som påstår att framförallt äldre mätresultat är opålitliga och det kan jag hålla med om till viss del.

    Att klimatet blivit varmare globalt tycker jag inte behöver diskuteras, för alla mätningar visar att så är fallet. Om något kan diskuteras så är det hur mycket varmare har det blivit för att kvaliteten på mätningarna var inte lika bra på 1800-talet som de är idag. Klimatforskarna säger att det blivit c:a 1,2 grader varmare sedan förindustriell tid men det kanske bara är 1,0 grader eller kanske 1,4 grader för att noggrannheten i resultatet var inte så stor på 1800-talet. Men jag tycker inte det spelar så stor roll om det är 1,0 grader eller 1,4 grader som det blivit varmare för varmare har det blivit.

  74. Nr 73 Sigge
    Visst är vi inne i värmeperiod – men frågan är ju varför vi skulle ha fortsatt att ha samma ovanligt kalla klimat som på 1800 – talet.

    Tittar man i facit för temperaturutvecklingen under 1000 – tals år – så borde det ha blivit varmare efter 1800 – talet extremköld.

    Och, viktigast för våran framgång som art – är ju att det blivit varmare.

    Största frågan nu är väl om värmeperioden fortsätter så länge till – vi fick ett rejält skrämskott 1961 – 1990.

    Att konsensus anses vara vägen till vetenskaplig förståelse oroar.

    Norra Atlanten, Grönland och vårat nordliga Skandinavien tycks vara inne i en 10 årig kalltrend.

  75. Berra

    Angående ”rekordhettan” i västra USA så blundar man för kylan i östra USA.
    10-11º kallare än normalt

    https://sverigesradio.se/artikel/fortsatt-rekordhetta-i-vastra-usa

    https://www.ventusky.com/?p=46.0;-78.6;3&l=temperature-anomaly-2m

  76. Lasse

    #73 Sigge
    Om du inte litar på termometrar så kanske annat kan duga.
    Denna om hur havsnivån ändrats:
    https://notrickszone.com/2024/08/26/study-sea-levels-rose-4-7-centimeters-per-year-8200-years-ago-30-times-faster-than-modern-rates/

    Vi kan i alla fall hålla som sanning att vi har gått ut ur en kall period , lilla istiden och in i en varmare nu.

  77. Fredrik S

    Lite aktuellt från andra sidan pölen; Greenpeace U.S. riskerar att knockas totalt.

    ”Fossil-fuel billionaire Kelcy Warren is about to land a knockout punch on Greenpeace.”

    Energy Transfer vs environmentalists.

    https://www.wsj.com/business/energy-oil/the-texas-billionaire-who-has-greenpeace-usa-on-the-verge-of-bankruptcy-04492d4c?st=jb0cwh7lw7eu5i4&reflink=mobilewebshare_permalink

  78. BG

    #61 Sigge

    Här är lite grand om brand i lithiumbatterier.

    https://www.facebook.com/reel/1251196766254079/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

  79. Statistikintresserad

    Hela tiden varmare nu, sägs det, och menas förmodligen genomsnittstemperaturer. Men vi upplever kroppsligt och mentalt sällan medelvärdena.

    Det är hetaste och kyligaste vi känner besvär kring. Mindre kallt gillar vi nordbor, dvs minskat kyla på vinterhalvåret och ljummare nätter på sommardito.

    Just denna sommar har vi hos oss i norr iSverige haft få kalla nätter som också påverkar till varmare hav, njutbart för badande.

    Mindre kalla vinterdagar och dito nätter påverkar också genomsnitttempen uppåt. Däremot är topptemper sommartid mindre vanliga, också det skönt.

    Ta statistiksifforna med ro, det är mest medier som gör oron när man inte studerar varifrån de högre medelsiffrorna kommer i från, mestadels högre lägretemperaturer.

  80. Berra

    Ojdå, det var visst inte så enkelt att göra vätgas av elen från vindmöllorna.
    Och inte heller lönsamt

    https://www.nyteknik.se/energi/elektrolysorerna-sviker-varldens-storsta-grona-vatgasfabrik-missar-malet/4285396

  81. Fredrik S #77,

    Hurra! Äntligen en affärsman som vågar slå tillbaka mot den Gröna Blobben! I Sverige så hukar alla företrädare för näringslivet och bara lallar med.

  82. Stefan Eriksson

    Som tur är har vi ju ”riksriggen” som borrar i problemet. Lite om vansinnet här;https://www.dn.se/sverige/har-inleds-jakten-efter-ett-koldioxidlager-utanfor-skanes-kust/

  83. Rossmore

    79 m.fl.

    Lyssnade på ekot för en stund sen som rapporterade om höga temperaturer i Arizona

    https://sverigesradio.se/play/artikel/8752183#2

    Noterade några saker i inslaget ”Fortsatt rekordhetta i västra USA”:

    De intervjuar en person som flyttat från Chicago till Phoenix för åtta år sedan och som vittnar om att ”han tycker att det känns som att det blivit allt varmare under de här åren”.

    Om man får tro hur Ekot framställer detta så är det bevis på global uppvärmning (”tycker att det känns som”). Men det är det nog inte! De refererar även till att ”staden har över 90 ”cooling centers” där invånare kan finna svalka. Detta bekräftar att den hetaste staden i i USA är Phoenix men det är även bevis på att man vetat om det ett tag. 90 ”cooling centers” bygger man inte upp i en handvändning och inte heller utan anledning.

    De kan det här och hanterar det.

  84. Sigge

    BG #78

    Mguy är ökänd för att han påstått mycket om bränder gällande elbilar. För någon vecka sedan påstod han att en brand i ett parkeringsgarage i Lissabon börjat i en elbil trots att det var klarlagt att branden börjat börjat på ett annat sätt. Men han publicerade det ändå. Inte särskilt hederligt tycker jag.

  85. BG

    #84 Sigge

    Jag tycker inte, att det han sade är särskilt uppseendeväckande. Det brinner då och då i elbilar och bränderna är svårsläkta. Tycker inte att de är något att hetsa upp sig över.

  86. Ann lh

    #85 Rossmore m.fl. Klimatvett hade för några dagar sedan en översikt över temperaturen i USA, östra usa kallt medan västra varmt för tillfället.

  87. Rossmore

    #85

    Kanske inte heller det här är något att hetsa upp sig över:

    https://sverigesradio.se/artikel/andra-branden-pa-batteriatervinning-i-ar-vdn-tamligen-lugnt-nu

  88. Som ni säkert alla hört har president Macron gett Michel Barnier (73) i uppdrag att som premiärminister bilda regering. Barnier kan betraktas som en EU-vänlig vänstergaulliste, som innehaft många ministerposter. Troligen lyckas han bilda en slags mittenregering, vilken på grund av det parlamentariska läget i praktiken blir en expeditionsministär, om än inte formellt så.

    Det är långt ifrån säkert att parlamentet ger honom sitt förtroende och en lyckad misstroendeomröstning kommer permanent att hänga som ett damoklessvärd över hans huvud. Samtliga partier i parlamentet vill se Barniers regeringsprogram innan man röstar för, emot eller lägger ner sina röster. Det verkar som om RN kommer att lägga ner sina röster.

    Strax efter Macrons tillkännagivande höll Barnier ett kort tal / presskonferans. Han nämnde sina prioriteter som var att angripa två skulder. 1) Att minska statsskulden och budgetunderskottet (bra!). 2) Att minska Frankrikes historiska skuld gentemot miljö och natur (oroande!).

    Barnier utvecklade inte vad den andra prioriteten innebär, men det finns all anledning att frukta fortsatt kamp mot koldioxid, modernt jordbruk, att frysa och kanske lägga ner fler kärnkraftsreaktorer kombinerat med fler vindkraftsverk.

    Bildandet av en regering kan dröja.

    https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ftse1.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DOIF.uncKvsO%252f4b9AsYEsZJRkJw%26pid%3DApi&f=1&ipt=d9be1be2023b5e56fb4f0428e444692bdae408b5beb1466a8ea21a139db43272&ipo=images

  89. Christian H

    Det första jag möttes av när jag såg på text-tv i morse, var två bränder orsakade av litiumbatterier. Den minst allvarliga var i Malmö, där någon laddat sin el-scooter på balkongen, vilket ledde till en eldsvåda som spred sig fyra balkonger upp på fastigheten. Den andra var den våldsamma branden på en återvinningsstation i Trollhättan, med utsläpp av stora mängder giftiga gaser. Den är nu på kvällen ännu inte är släckt. Litiumbatterier är mycket brandfarliga och många sådana bränder bagatelliseras och tystas ner av media och myndigheter, då de kan tänkas äventyra elektrifieringen och den heliga klimatomställningen. Vi har haft ett stort fartyg lastat med elbilar för miljardbelopp som sjönk i Atlanten, en brand vid Lutons Flygplats, där över 200 bilar förstördes, ett 20-tal anställda vid en batterifabrik i Sydkorea som omkom i en brand, alla skadade och oklara dödsfall hos Northvolt m.m.
    Det lär bli ohyggliga konsekvenser när det blir en liknande brand på en färja eller i en biltunnel, vilket nog snart kommer att ske.

    Begreppet termisk rusning förekommer frekvent vid bränder i litiumbatterier. Jag undrar nu varför termisk rusning uppstår, om det kan förhindras och om den lättare uppstår när batterierna laddas, samt om det är när batteriet är fulladdat som risken är störst. Kanske kan någon av er, inom batteriområdet kunniga personer, förklara detta för mig?

  90. Gunnar Strandell

    Stefan Eriksson #82
    Tillåt mig att le lit förlåtande.
    Där jag har sommarställe är det redan borrat och analyserat för att bygga förvar av delvis, 4-5%, förbrukat kärnbränsle:
    ”Sedan 1970-talet har SKB utvecklat en metod för att kunna hantera och slutförvara det använda kärnbränslet på ett säkert sätt under långa tidsrymder.”

    Låt oss önska SGU lycka till, trots att jag tror att de är sent ute.

    Men visst är det kul att det är kärnenergi som påstås inte ha klart med sina problemlösningar. En sådan är för övrigt att borrhålen bevakas för att inte utomstående ska komma nära och kontaminera mätresultaten.

  91. Brutus

    # 88 Lars Mellblom : Alltid mycket intressant med info rörande situationen i Frankrike. Tack!

  92. Sören G

    Såg just ett naturprogram på Kunskapskanalen med bl.a. 3000-åriga mammutträd i Kalifornien. Enligt speakern Henrik Eklund kommer de kanske inte att klara klimatförändringen. Vi måste stoppa klimatförändringen var hans uppfattning.

  93. Fredrik S

    Lars Mellblom #88

    Ja, tack Lars för uppdatering om den franska röran, msm här hemma verkar bara orka fokusera på en sak, andra sidan Atlanten.

    Det som hittills verkar ha framgått här hemma är att vänsterpatiet där nere var upprörda och manade till demonstration.

  94. #Brutus 91#

    Inget att tacka för, jag bara tänkte att svenska MSM dåligt förstår icke-engelsktalande länder, inklusive europeiska sådana, så att en kort uppdatering kunde vara på plats.

    Chris Forsne på Swebbtv förklarar ganska väl vad som händer i Frankrike.

    För den fransktalande finns C-News med paneldebatter och analyser.

    https://www.cnews.fr/le-direct

  95. #Fredrik S 93#

    Där drog vi samma slutsats!

    Jättedemonstrationen blev mest en pyspunka. NFP, vänsterkoalitionen, skriker högt, men jag tror att både den och RN är nöjda med att slippa ha på hand den Svarte Petter som kommer med att regera utan egen majoritet.

    Som sagt, det politiska läget här är nog ganska låst, även efter ett nytt parlamentsval nästa sommar.

  96. Oj då – SVT aktuellt missade visst den stora batteribranden i Trollhättan.

    Blir man förvånad?
    Dom talade sig dock varma för havsvindkraft.
    Och, dom hade ett inslag om utplantering av torsklarver….så..vill…dom..rädda…torsken…yngel för yngel.

    SVT…svt..hur går det med er?

  97. Daniel Wiklund

    Kuriren skrev häromdagen om Sandön som ligger just utanför Luleå. Tjuvholmssundet skiljer fastlandet från Sandön. Sundet är ca 70 meter. Där har man velat ha en bro i 60 år. Fortfarande ingen bro. För 5000 år sen var ön bara en liten kobbe. Nu är den drygt 2600 hektar. Det var den senaste istiden som tryckte ner den. Den reser sig fortfarande. Ett par km från centrum ligger mjölkuddsberget. Det började titta upp ur havet för 6000 år sedan. Det är nu 60 meter högt. Det reser sig fortfarande. Jag har åkt mycket skidor där. TV-skidan arrangerades där 1972. Den flera km tjocka isen tryckte ner jorden ordentligt. Här kan man prata om klimatförändringar. Den senaste var istid nummer 46. Allt detta under ca 5 miljoner år. Peter Englund (som läst glaciologi) skrev att oavsett hur vi sköter oss så kommer det att bli en ny istid.

  98. Många blev förvånade när EU- kommissionen i år fastställde en ökning av sillkvoten i centrala Östersjön för nästa år på 108%.

    Jag läste på om denna ohemula ändring – och visst var det som man kunde misstänka…
    Eu – har skaffat sig en ny Modell över sillbeståndet…och vips så finns det massor av sill att skörda.

    Vi som är trötta på modeller om global medeltemperatur, isutbredning i Arktis och om tippingpoints – borde inte bli förvånade…men det blir jag trots allt.. igen.

    Tänk om eu – kommissionen hade begripit att havet och dess biomassa är en kolsänka – då hade det blivit ett annat ljud i skällan….

    Fast visst vet dom det – men bryr sig inte det minsta.

    Klimat handlar inte alls om fysik, som många tror – utan är ett politiskt vapen.

    Ett politiskt vapen är ett maktmedel – sådant har människan älskat sedan före pyramiderna byggdes.

    Och, visst är vi människor…typ.

  99. foliehatt

    Fredrik S, #93,
    i gårdagens Godmorgon världen så interviewade ett anta journalister varandra om varför det var så intressant med valkampanjer i USA. De kom fram till att det berodde på det stora intresset från lyssnare som låg på dem om MER rapporter, analyser, nyheter i ämnet… Faan tro’t,

  100. Sigge

    BG #85

    Till MSB rapporterades det in 3500 bränder i personbilar under förra året varav 23 var i elbilar. Sett till den totala vagnparken innebär det en brandrisk på 0,0062 procent för elbilarna, medan risken för personbilsflottan som helhet uppgår till 0,078 procent.

    Nu vet jag att äldre personbilar brinner oftare än nya bilar men skillnaden i brandfrekvens är så stor att det inte kan det inte kan förklaras med bilarnas ålder. Den vanligaste orsaken till att en bensin- eller dieselbil börjar brinna är att något brännbart hamnar grenrör eller andra delar avgassystem.

  101. Daniel Wiklund

    # 100 Sigge Har du funderat på att söka jobb på Northvolt som reklamkonsult. Dom behöver få lite positiv reklam.

  102. Fredrik S

    foliehatt #99

    Låter insiktsfullt och lovande från dem, då får vi snart lösa om vad Kanela och Donald äter till frukost varje morgon

  103. Hur definieras en bilbrand? Om 20 bilar samtidigt brinner i t.ex. Rosengård räknas det som 20 bilbränder? Och alla 20 är med stor sannolikhet bensin- eller diesel-bilar. Att jämföras med batterisuven i Djursholm som inte brinner alls.

  104. Simon

    Hur ser förhållandet batteribilsbränder vs bensin-dieselbilar ut när det gäller sk yttre påverkan? Att en varm katalysator kan antända torrt gräs är en sak men hur ofta antänder en bensin eller dieselbil ”sig självt” jämfört med en elbil? Som jag förstått så kan exempelvis en krockad elbil dessutom behöva tillsyn då den kan självantända lång tid efteråt med de risker det innebär, inte minst för den verkstad som eventuellt ska laga bilen. Vad händer om man krockar med en Tesla så bilen blir strömlös, går det ens att komma ur bilen?

  105. UWb

    #89
    Jag såg ett program på TV om framtida elflyg. Än så länge är det mest meningslösa miniplan som används (med en del begränsningar), men utveckling av batterier sker. Där konstaterades att termisk rusning i batterier i flygplan kan få stora konsekvenser och de undersöker möjligheterna att övervaka batteriernas status bättre – 3 000 observationspunkter för ett normalbatteri.

    Men, vad händer om en elbil får en termisk rusning i en tunnel eller på en färja eller i ett parkeringshus där en brand kan sprida sig uppåt etc., att införa ovanstående bevakning kostar rejält med pengar så slutsatser är att ett visst offer måste ske på omställningens altar…

  106. BG

    #104

    Elflyg: Först så går det upp och se’n så går det ner.

    För ungefär två år sedn kunde man läsa detta:
    Snabbväxande Heart Aerospace storsatsar på att tillverka batteridrivna flygplan i Göteborg och räknar med att sysselsätta 500 personer om tre år. Tillsammans med flygplatsägaren Castellum investerar bolaget i en ny komplett industrianläggning för elflygplan på Säve flygplats.
    https://news.cision.com/se/business-region-goteborg/r/jattesatsning-pa-elflygplan-i-goteborg,c3631103

    Den 3 februari 2023:
    Det skulle bli en helt ny fabrik för elflygplan och ge minst 500 jobb i Göteborg.
    Men nu skrotar Heart Aerospace sina planer för Säve flygplats, rapporterar Göteborgs-Posten. I stället ska hela verksamheten flyttas någon annanstans.

    https://www.nyteknik.se/elflygplan-heart-aerospace/heart-aerospace-planerade-elflygsfabrik-i-goteborg-flyttas/1603611
    :

  107. BG

    #100 Sigge

    Detta är vad jag skrev: Jag tycker inte, att det han sade är särskilt uppseendeväckande. Det brinner då och då i elbilar och bränderna är svårsläckta. Tycker inte att de är något att hetsa upp sig över.

    Du fortsätter envist med dina bilbränder. Tänka sig att du vet, att äldre bilar brinner oftare än nya. Det är inte konstigt, eftersom nya bilmodeller provas i många olika avseenden och brandsäkerhet är ett av dem. För flera år sedan meddelade en tillverkare, att en bränsleledning hade dragits så, att det kund föreligga risk för brand. Berörda bilar återkallades och åtgärdades.

    Du nämner, att den vanligaste anledningen till en bilbrand skulle vara, ”att något brännbart hamnar grenrör eller andra delar avgassystem”.

    Det förekommer alldeles för ofta att det ”brännbara” fixas av slödder, som, utan respekt för andras ägodelar, ägnar sig åt att bränna bilar på parkeringsplatser och -däck. Man kan bara undra över vad som kommer att hända den gången de börjar elda elbilar.

    Hur många av de 3 500 bilarna var diesel- respektive bensinbilar och vilka var brandorsakerna? Dieselolja är mer svårantänd än bensin. När jag för många år sedan gjorde lumpen i Trängen, tog vi diesel från reservdunkarna och hällde på flaskor, Bränslet använde vi därefter vid behov för att hålla fyr i tältkaminer, vilka fungerade dåligt med kronans sura ved. Diesel hälldes rakt ner i kaminen och tände. Inga som helst incidenter inträffade och vi sov bättre.

  108. NoVolt skär ner i Skellefteå.
    https://www.svd.se/a/wA9Gmd/senaste-nytt?pinnedEntry=44750
    Såg vi det komma?

  109. Fredrik S

    Håkan Bergman #108

    Good lord!

  110. Adepten

    #108 Håkan Bergman

    Ja, Northvolt måst ”strömlinjeforma” sin verksamhet genom att inleda diskussioner med potentiella framtida partner och investerare som kan möjliggöra produktion av energilagringssystem i den polska fabriken Northvolt Systems i Gdansk. Allt för att minska ”miljömotståndet” i form av uppfyllandet av grundläggande arbetsmiljökrav som finns i Sverige.
    Spännande att se vilka partners och investerare som hakar på den kroken. .

  111. Tege Tornvall

    #92. Henrik ”Eklund” heter väl i själva verket Ekman? Mycket kunnig djurkännare men sämre insatt om klimatet, tyvärr.

  112. BG

    #110 Adepten

    Kl.16.16: För 47 min. sedan:

    Northvolts ekonomiska situation är ansträngd och batteribolaget är i stort behov av nytt kapital.

    På måndagen aviserades nedskärningar på fabriken i Skellefteå.

    – Jag blir inte förvånad om de går i konkurs inom ett halvår, säger forskaren Christian Sandström.

    https://www.dn.se/ekonomi/forskare-inte-forvanad-om-northvolt-gar-i-konkurs/

  113. Berra

    #98 Magnus Blomgren: ”Tänk om eu – kommissionen hade begripit att havet och dess biomassa är en kolsänka – då hade det blivit ett annat ljud i skällan….”

    En vanlig skogsägare får inte hugga ner sin egna skog för det finns knärot i den (en vanlig växt som klassas som sällsynt av naturvårdsverket).

    Men är det för solpaneler så är det helt ok att hugga ner 2000 hektar, där lär inte göras någon inventering.

    https://sverigesradio.se/artikel/grannar-rasar-mot-svea-skogs-solcellspark-var-livsstil-forstors

  114. Sigge

    BG #107

    De flesta bilbränder startar när bilen körs eller kort efter att den parkerats. En mindre del är anlagda bränder. Det är så att vid en del av de 23 elbilsbränderna så kan det ha varit anlagd brand.

    Det jag tycker är illa av Mguy och andra elbilshatare är att de påstår att bränder orakats av elbilar när det är andra orsaker som orsakat branden.

  115. Fredrik S

    Berra #113

    Det är ju stopp för solparker på jordbruksmark så nu ryker skogen.

    Varför man kom fram till att det skulle vara bättre att ta ner tusentals hektar skog som alternativ vore nog perfekt ämne för en avhandling i kognitiv psykologi.

    Statens bolag visar vägen.

  116. Berra

    Tillägg till mig själv #113:

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/orkide-i-skottlinje-for-skogsstrid-ar-det-bara-manniskans-liv-som-ar-heligt

  117. BG

    #114 Sigge

    Jag vore tacksam, om du svarade på mina frågor. Dina mellanhavanden med Mguy får du göra upp med honom.

  118. Berra

    #117: Lycka till, hen har inte svarat på mina frågor på över en månad…

  119. Berra

    *snyft* Stackare som får vänta 20 minuter på bussen istället för 15…

    Från metropolen jag bor i går det fyra bussar om dagen från (3 morgon, en efter lunch), och 5 bussar till (samtliga eftermiddag). Den sista ankommer 18 fredag kväll och sedan går nästa härifrån kl 6 på måndag morgon.

    Sedan undrar hellden och resten av mp varför jag måste ha bil…

    https://www.mitti.se/nyheter/chocken-688-bussavgangar-har-forsvunnit-i-stan-6.26.244519.37dd41c669

  120. foliehatt

    Berra, #119,
    jag var på studiebesök i huvudstaden i förra veckan. Varmt och skönt, men fullt av kamikazecyklister och halvbesatta parkeringar för endast elbilar. MP har utnyttjat sin vågmästarroll maximalt i Stockholm och är på väg att skapa sitt miljöpartistiska idealsamhälle där. Jag tror att de bryr sig om ditt behov av bil lika mycket som en fis i rymden. Samma inställning gäller nog för all landsbygd.

  121. Benny

    Varför svensk media vevar på om detta s k val i USA är obegripligt det blir samma politik oavsett vem som är marionett i Vita Huset, möjligen några småändringar i inrikespolitiken för syns skull. MP, S, C och V som partier borde betala svenska folket de hundratals miljarder som avvecklingen av 6 kärnreaktorer kostat samhället och som nu måste byggas på nytt.

  122. Berra

    #120: Nej det är tydligen kaos där…långa cykelköer…

    https://www.expressen.se/debatt/vi-behover-inte-alls–sta-ut-med-cykelkoer/

  123. Fredrik S

    foliehatt, berra #120, 122

    Jag tror de har spänt åt hjälmarna för hårt. Lossa lite på dem så kommer nog förståndet tillbaka och köerna minskar betydligt.

  124. Berra #122
    Inga problem framåt november-december kommer dom att minska. Redan på onsdag får vi en försmak av vad som väntar, regn hela dan, 28 mm om man ska tro norrmännen.

  125. Berra

    #123: Tror tyvärr det är försent…

  126. Berra

    #124: Fast enligt modellerna så är det väl dödshetta och det är ju de som gäller…