Öppen Tråd

vaermeboelja

Precis när vi trodde att sommaren var över så kom den igen. Så kan det bli. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. foliehatt

    Nu kan vi tydligen, officiellt, plocka bort Maldiverna från listan av korallöar som håller på att dränkas i den pågående klimatkatastrofens havsytehöjning.
    https://www.nytimes.com/interactive/2024/06/26/climate/maldives-islands-climate-change.html?ref=warpnews.se
    Läs gärna läsarnas kommentarer också. Fältet flödas av en ettrig klimatkatastrofist som dels vägrar ta till sig det positiva budskapet i artikeln, dels försöker peka över allt annars och hävda att katastrofen visst är uppå oss.

  2. foliehatt #1
    Och ingen i svenska media har läst den artikeln? Tyckte dom att den var för lång, jag ska medge att jag har inte heller läst den, mest på grund av att det inte var nån nyhet precis, men det kanske jag ändå gör när solen brutit igenom den härliga morgondimman så att jag kan läsa den i solstolen på balkongen.
    Lite märklig temperaturkurva i natt, var runt 11 grader när jag la mig igår och 15 grader när jag steg upp vid sexsnåret. Och igår skulle det bli 26-27 grader, men det stannade vid 24, vet inte meteorologerna att det finns nåt som heter pålandsvind? Den är en välsignelse här på Södertörn.
    https://www.smhi.se/vader/observationer/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,tab=vader,param=t,stationid=97100,type=weather

  3. Katarina

    Henrik Jönsson är ännu en gång väl värd att lyssna på. Gröna bolag mjölkar skattemiljarder . https://www.youtube.com/watch?v=LfcoViyz5Io

  4. Lasse

    Orkansäsongen i Atlanten verkar bli allt annat än vad som förutspåddes.
    https://notrickszone.com/2024/09/06/mysteries-surrounding-the-2024-atlantic-hurricane-season-co2-definitely-not-the-driving-factor/

    Förklaringarna är många men en sak är klar, kunskapen om framtidens klimat är bristfällig.
    Samtidigt har Tyfonen Yagi just nått land i Vietnam. Den lämnar ett spår av rikligt nederbördsöverskott efter sig parat med kallare ytvatten.
    Här lever vi i dimma som döljer solen ännu några timmar, allt medan Sandhamn har fullt solsken.
    Väder och klimat fascinerar.
    Men kanske inte de som tror sig veta allt och ser det som om ”science is settled”

    #3 Undrar om pengar till klimatomställning bygger på nyfikenhet eller en fastställd klimatsanning!

  5. foliehatt

    Katarina, #3,
    USCH!! sicka lumpna bidragskapitalister!! Dra in all skattefinansiering till dessa bolag omedelbums!!

  6. Johan

    Förlaget Fri Tanke har givit ut bok av Tännsjö.
    ”Från despoti till demokrati – Hur en världsregering kan rädda mänskligheten” – Torbjörn Tännsjö.

    I Fokus finns recension.

    https://www.fokus.se/kultur/bokrecension/diktatur-ska-radda-varlden/

    ” Lösningen som Tännsjö förespråkar kan sammanfattas så här: Hoten är så allvarliga att det enda som nu eller inom en snar framtid kan rädda mänskligheten är att ett slags global diktatur införs”

    Jag tänker….vecken stôlle! På ren värmländska!

  7. iah

    i sverige har vi problem inte bara med järvägen och alla gröna projekt utan också med att folk inte orkar ta till sig alla stolligheter, därför kan det kanske vara bra att se att vi inte är ensamma,

    Deutsche Bahn är sjuk eftersom underhåll och uppgradering av systemen försummades till förmån för subventioner för energiomställningen. Att resa med tåg är nu ett äventyr som i ett utvecklingsland. Om du har tur kan du kliva på tåget i tid. När du anländer är någons gissning. Och det håller på att bli värre. Många viktiga järnvägslinjer ska uppgraderas under de närmaste åren och stängas i månader. Det är då omöjligt att garantera tillförlitliga ersättningstidtabeller, heter det från styrelserummet.Förfallna broar är stängda för renovering i åratal, vars byggande bara tog en bråkdel av stängningstiden. Var har den en gång så mycket lovordade tyska ingenjörskonsten och organisationen tagit vägen,
    utdrag ur artikel av prof appel EIKE 7/9 2024

  8. Johan #6
    T.o.m. Josef Stalin hade mera vett än dagens gröningar. Dagens gröna är nog mer renläriga Trotskister.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Socialism_i_ett_land

  9. Dumsnuten

    #6 Johan

    Det är ju det allt handlar om. Man kör klassisk Divide & conquer. Invandringen, Covid, Ryssland/Ukraina, Palestina/Israel, Putin, Trump, PRIDE och inte minst KLIMATET. Är du god eller ond? Allt för att splittra människor. När vi sedan är beskattade och ruinerade och inbördeskrigen härjar vilt så kommer Schwab & Co och ”räddar” oss. You will own nothing and be happy. The great reset.

    Tåckôn jävla dret

  10. Ivar Andersson

    Enligt flera källor till Di är Northvolts likviditetssituation ansträngd. Ett intensivt arbete pågår för att rädda batterijätten.
    Personer med insyn i Northvolt förnekar att en rekonstruktion är aktuell – planen är fortfarande att bolaget i närtid ska presentera en ny strategiplan.
    https://www.di.se/nyheter/kallor-northvolts-ekonomi-allt-mer-pressad-intensivt-raddningsarbete-pagar/

    Toyota slaktar sina elbilsprognoser
    Toyota gör en rejäl sänkning av sina försäljningsmål för elektriska bilar för 2026, med en tredjedel från 1,5 miljoner till endast en miljon bilar. Tidigare i veckan rapporterade vi om att Volvo skrotar sitt mål om att bara sälja elbilar senast 2030.
    https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/bilbranschen/toyota-slaktar-sina-elbilsprognoser/

    Motgångar för gröna satsningar börjar dyka upp i pressen. Är det gröna korthuset på väg att rasa?

  11. pekke

    Håkan Bergman #2
    Temperaturen är inga problem, men den extremt höga luftfuktigheten är ett problem oavsett temperatur, luftfuktigheten har nattetid legat på närmare 100 % nattetid i en stor del av Svealand, även här i Värmland.

    Luftfuktigheten är avgörande för hur 25 -30 grader känns, hög luftfuktighet så svettas man kopiöst, låg luftfuktighet så blir man nästan frusen.

  12. Berra

    I Tyskland beräknas prislappen för ett helt fossilfritt energisystem, med hjälp av flexibilitet och lagring, till 2035 landa på 13 200 miljarder kronor.
    Hur mycket har mp känt (för de tänker ju inte utan går på känsla) att Sverige ska vaska?

    https://www.affarsvarlden.se/reportage/sa-dyrt-blir-alternativet-till-ny-karnkraft-svart-att-se-att-det-skulle-bli-billigare

    För perspektiv:
    1 miljon sekunder är ca 11 dagar
    1 miljard sekunder ca 32 år
    13 200 miljarder sekunder är en bra stund…

  13. Tege Tornvall

    #12, Ett 82-årigt liv är knappt 30.000 dagar. 2,5 miljarder sekunder. Nollorna dansar.

  14. Berra

    Detta skrivs efter 6,5 dygn av månaden:
    – ”Det har varit rekordvarmt i september.”
    – ”Det är inte normalt att det är så varmt.”
    – ”Linnea Ren Wittskog säger att hon inte tror det varit ett sånt här typ av meddelande i september sen tidigare.– Vi har ju aldrig sett de här temperaturerna i september innan, säger hon”
    –”Att det är 25 till 30 grader, det har vi inte sett tidigare.”
    – ”Det tidigare värmerekordet var från 1975 då 29, 1”

    ”15 värmerekord” / ”Totalt slogs rekordet på åtta platser i landet,” / ”Inte mindre än 15 stationer har alla registrerat sin varmaste septemberdag”

    Sedan kommer det:
    ”Sen ska man komma ihåg att vädret fortfarande kan variera från år till år, menar hon.– Juli var ju ganska svalt, men det är medeltemperaturen man tittar på. Trots kallare perioder blir det alltså varmare och varmare. Och det finns risk att det blir fler varma perioder och värmerekord”

    Fast enligt fn, wmo och copernicus så var föregående månad (som alltid) varmast sedan planeten skapades…

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/lw4mjG/smhi-flaggar-om-hoga-temperaturer

    Hur f*n ska ni ha det sigge?

  15. Ann lh

    # 11 Pekka, så rätt, så rät. Även här vid atlantkusten har det varit tungt att andas i värmen de senaste dagarna. Nu har det svept in lite friska pustar från väst och lättat på trycket för en stund.

  16. Gunnar Strandell

    foliehatt #1
    Kul att NyT efter 15 år kommer till en liknande slutsats som Nils-Axel Mörner påvisade med bilder på ett och samma träd i strandkanten på en ö i Maldiverna.

    Jag blir dock lite irriterad av den ”forskarturism” som klimathotet ger upphov till.
    Varför beger de sig inte obeväpnade till Arktis och räknar Isbjörnar? De är väl inte fegisar, trots att de skördar alla frukter som fossilbränslen kan ge deras liv?

    Länk:
    https://nizam8.wordpress.com/2009/10/27/a-tree-said-to-be-pull-down-in-the-maldives-to-blindfold-maldivians-that-sealevel-is-not-rising/

  17. Fredrik S

    Ledare i dagens SVD om skolans fokus, ideologer på Skolverket etc.

    Kärnämnena krymper. Problemen i vårt samhälle, klimat inkluderat, lär fortsätta oavsett hur väder, vind och temperatur utvecklar sig.

    Går att läsa privat(inkognito i skrivandets stund,

    https://www.svd.se/a/dRvPlz/skolan-behover-vetenskap-inte-ideologi

  18. Sigge

    Berra #14

    Det är bara att konstatera att klimatet blir varmare i ungefär den takt som de som ni kallar för klimatalarmister påstått.

  19. Stinsen

    Alla dom här sakerna som hittas när glaciärerna smälter, har dom tappats på marken för tusen år sedan, när det inte var glaciär där? Eller har dom tappats ovanpå glaciären och på något vis smält sig ner genom isen till markytan?
    Någon som kan kommentera?

  20. Stinsen 19

    Det är inte bara vapen och lösa grejor utan även trädrester och annat som definitivt växte på marken.

  21. sibbe

    Nå, ja,nästan allt är relativt.
    Så som vanligt: (inte bara)tyska medier tystar ner frågor om klimatkatastrofer de varit med att sprida:
    så varför seglar inte våra fraktskepp via Nordpolen på sommartid, som
    ÄR isfri före 2020, inte lovat utan bevisat av klimatexperterna. . Så, de så, Gunnar. Arktis år isfri, att inte ens isbrytare från Tyksland eller Sverige studerar där i år spelar ingen roll längre ( de vågar sig inte in till Nordpolen sommartid eftersom ryssarnas isbrytare inte längre står till förfogade ifall man fastnar i isen,
    Så: ingen behöver studera isbjörnar…
    Naturligtvis sjunker Maldiverna, det är ju också bevisat av experterna. Därför flyger tyska „klimataktivister” dit, efter de har försökt stoppa framförallt turisternas charterflyg till södern genom att limma sig framför dessa flygplan. Ivrigt applåderade från medierna.
    Och ja, förr var tyska tåg: ”pünktlich wie die Eisenbahn”.
    Nyligen skrev jag här om tågexperimentet in mina gamla hemtrakter i Taunus i Tyskland:
    Väte var gratis från en av Tysklands större Kemiföretag: -Hämta så får ni-. Den förra gröna delstatsregeringen gick på det. Ett större antal nya vätetåg köptes av (franska)Alstom- som inte varit utprovat ens. Och sålde sin fossila ”flotta”.
    Facit: i dag går ett tåg med väte, resten går med vanliga diesellok. Och vätetågresan är gratis. Galna tyskar! Kostnad: 3 miljarder € hittills för man måste köpa tillbaka de gamla lok och tåg som såldes.https://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/bahn-wasserstoffzug-krise-kostenlos-fahren-mit-der-taunusbahn. Den nya ( icke gröna) delstatsregeringen stoppade detta galna projekt
    Den nuvarande tyska regeringens politik gick ut på att förbjuda all alstring av värme för bostad och hus genom fossila bränslen. Från och med 2025. Skulle ersättas av el – som är svindyr. Och inte skulle räcka till om verkligen alla de 20 miljoner äldre egnahemshus skulle byta sina oljepannor mot luft-värmepump ( framförallt i Östtyskland, vilket ledde till att ytterhögern gick framåt i delstatsvalet nyligen) .
    Vilket egentligen inte är dåligt, jag själv värmer och kyl ner 2 hus med det här systemet. Går att göra när elpriset inkl. transport och skatter är lägre än 20 cent. I Tyskland ligger elpriset konstant kring 50 cent uppåt – Och utan full kapacitet av brunkolsbrytning vore det ännu dyrare.
    Vindenergin kostade tyska staten 21 miljarder i subventioner i fjol, och antagligen betydligt mera i årets budget ( även här i Finland betalar staten över 2 miljarder i stöd för möllorna, som garanterar 6, 5 cent per levererad kwh. Ingen mölla byggs utan subventioner här heller. Även här har vi klimatgamla medier som fordra att de ca 5000 kinesiska möllor som är planerade runt om i Finland bör få byggnadstillstånd= subventioner av en stat som redan går på minus med mera än ca 10 miljarder/år.
    Tyska Volkswagen kommer att sparkar var 3.jobbare, spekuleras det. Tyska befolkningen köper för tillfället inte de elbilar som staten vill. Inte heller de fossila, för den delen finns risken att de förbjuds.
    Intressant, för VW ägs av en tysk delstat, Niedersachsen. Som regeras av gröna och socdem. .
    Men potentiella bilköpare vill ha de bilar som borde förbjudas.Även fossila SUV och dyra fossila från Mercedes och BMW. Men inte ens kinesiska elbilar går åt. Nå, ni ser vad Volvo gör. Rulla bakåt, eller hur! Det är för djävligt, eller Sigge?

    Sigge påstår:
    Det är bara att konstatera att klimatet blir varmare i ungefär den takt som de som ni kallar för klimatalarmister påstått.
    Så varför är har inte Arktis blivit isfri ännu i år,Sigge? Nu när det blivit varmare än för 20 år sen?

    Sakta men säkert kommer den ekonomiska sanningen fast alla klimatiska dröm. Runtom i världen…
    Men visst är det varmare än förr. I synnerhet sen den industriella revolutionen började:
    Ca 1800 . Då hade man ca 10 termometer i världen: Fråga tty. För att jämföra: Vad visade de för temperaturer, då, Sigge? En artikel i Fredrik Charpentier Ljungkvist´s bok klimat och människor … sidan 354 visar att det var värre förr. Inte bättre… Tack för att det blivit lite varmare.

  22. Sigge

    Stinsen #19
    Ingemar Nordin #20

    Landhöjningen skall heller inte glömmas bort. Fjällvärlden har haft en kraftig landhöjning.

  23. Sigge

    Sibbe #21

    Klimatexperterna som forskar om havsisen vid Arktis sa 2007 att om utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka i samma takt som det gjordes då så kommer troligen den första isfria sommaren att inträffa på 2030-talet och från 2050 kommer nästan alla somrar i Arktis att ha en isfri period.

  24. Joachim

    #18 Sigge
    ”Det är bara att konstatera att klimatet blir varmare i ungefär den takt som de som ni kallar för klimatalarmister påstått.”

    Vill man veta något om temperaturutvecklingen gör man rätt i att lyssna på seriösa forskare.

    Klimatalarmister brukar sällan ange några konkreta värden på vare sig temperatur eller ökningstrend. Dom säger istället att planeten brinner upp och haven kokar. Det enda konkreta värde dom presenterar är att vi har tio år på oss eller att världen räddas om EU till 2030 minskar fossila utsläpp med 55% jämfört med 1990.

    Jag läser precis om Lennart Bengtssons bok. Han beskriver en ökande temperatur sedan mitten av 1800-talet, och att ökningen sedan mitten av 1900-talet påverkats av ökade växthusgaser i atmosfären. Han är dock ingen alarmist.

    UAH släpper varje månad medeltemperaturen globalt och för olika områden på jorden. Temperaturen har ökat sedan mätningarna startade 1978, och trenden är nu 0,16 grader per decennium. Men dom är inga alarmister.

  25. sibbe

    Ach, ja, Sigge: https://www.welt.de/wissenschaft/article1456952/Nordpol-bereits-in-fuenf-Jahren-eisfrei.html
    var det de här klimatexperterna?
    Quelle: pa

    Das Eis der Arktis schmilzt offenbar viel rasanter als bisher angenommen: Ein Team internationaler Klimaforscher und Wissenschaftler der Nasa behaupten, dass der arktische Sommer bereits 2013 eisfrei sein wird. Grund: Die bisherigen Berechnungen seien falsch gewesen.

  26. sibbe

    På svenska: NASA vetenskapare förutspår att Arktis somarisen är borta 2013:
    Läste du fel, Sigge? Inte 2030…

  27. Stinsen

    Sigge #22
    Saker hittas i Alperna också när glaciärerna smälter. Hur relevant är landhöjningen där?

  28. Sigge

    #26 sibbe

    Nej, det har inte forskare påstått. Det var en forskare som interpolerade ett diagram men den forskaren påstod inte att det skulle vara isfritt 2014 utan påpekade att det var troligt att det tidigast skulle ske på 2030-talet.

    Om 1,5-gradersmålet hålls så är det inte troligt att det blir isfria somrar vid Arktis.

  29. Sigge

    #27 sibbe

    Jag är inte insatt i hur läget är i alperna. Alperna är ju mer tätbefolkat än svenska fjällvärlden och där kan man tänka sig att fler rört sig på glaciärerna.

  30. Daniel Wiklund

    # 18 och 22 Sigge. Jag har njutit av ett fantastiskt väder I Luleå i två dagar. Strålande sol, spegelblanka fjärdar och som mest 23 grader. Uteserveringarna har blommat upp igen. Fullt av glada människor som passar på att besöka uteserveringarna. Vi blir mer sociala när vädret är varmt och vackert. Kuriren har intervjuat glada människor som passat på att äta ute. Men kuriren hade också en intervju med en äldre man som först sa att han såg emot att få bjuda barnbarn på mat i högsommarvärme. Men han uttryckte också en oro över det som han sa onormalt varma vädret. Att vi måste tänka mer på miljö och klimat. Stackars gamla man. Jag som också är gammal säger att jag njuter av högsommarvärme till 100 procent. Hoppas att du Sigge också gör det. Utan att samtidigt måla upp en bild att det fina vädret förebådar en klimatkatastrof.

  31. Nr 18 Sigge
    Nr 21 Sibbe
    Nr 24 Joachim.

    Angående temperaturutvecklingen I Sverige, som har en av världens högsta temperaturstegringar – så är det bra att ta hjälp av landets egna vädermyndighet SMHI.

    Dom har en smått unik serie med 35 mätstationer i Sverige som visar utvecklingen – även om man får räkna med lite flytt av instrument och UHI och markförändringar.

    Där syns det som SMHI beskriver för första halvan av 1900 – talet, vi får ett solinstrålningsmaximum ca 1950 – som SMHI anger bidrog till den snabba temperaturhöjningen dom första 40 åren.

    Därefter släppte människan ut mängder av SO2 och temperaturen i Sverige minskade med ungefär 1 grad 1961 – 1990.

    Därefter renade vi luften ( med 90% ) från SO2 och solinstrålningen ökade med 10 – 15% och temperaturen steg återigen snabbt, med över 1 grad.

    Tittar man på SMHI: s 35 stationer så ser man att framförallt våren ( sol ) snabbt ökade i temperatur.

    Sommartemperaturerna varierade dock upp och ned med ungefär 1 grad mellan från mitten av 1930 – talet till vårat 2000 – tal – helt enligt instrålning.
    Ungefär samma gäller för hösten.
    Och liknande för vintern.

    Själv bor jag i det minst påverkade området i Sverige- vad gäller dom tre senaste klimatperioderna 1931 – 2020….bara 0,3 celsius på dessa nästan hundra år – men mer än 1 grad om man jämför från 1961.

    Sibbe ser ut att bo i Finland som liksom Island ser ut att vara inne i en oroväckande kalltrend, dom senaste 10 åren.

    Sigge – däremot kan med gott samvete se värmeökningen i Stockholm- men där har det hänt så mycket med UHI och markförändring – att man knappast kan anse att man mäter samma objekt.

    SMHI är en god källa för info, särskilt åren före 2000 – numera är dom en myndighet under hårt tryck.

  32. Robert Norling

    #Sigge 28
    Ovan 80 breddgraden alltså Arktis har inte mycket hänt med sommartemperaturerna de senaste knappa 30 åren.
    För det är ju så att isen smälter när det är plusgrader men av diagrammen att döma från DMI så ser det att vara en dragning åt kallare somrar.
    Så att det helt plötsligt skulle börja smälta enormt mycket mer de kommande tio åren får väl anses som uteslutet.
    Faktum är att det var varmare i slutet av 50 talet.

    https://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n_anomaly.php
    https://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php

  33. Nr 29 Sigge
    Nr 20 Ingemar

    Jag tror att dom flesta missar detta med glaciärerna – nästan alla var försvunna hos oss för 5000 år sedan.

    MEN glaciärerna fick ny kraft och växte sedan snabbt i perioder bl a under åren 1350 – 1850 – då var det rätt obehagligt i både alperna och Skandinavien!

    Senaste glansperioden för glaciärerna var så nyss som 1985 – 1995, då bl a våran storglaciären lade på sig hela 5 meter i ” tjocklek ”.

    Att vi nu hittar massor av växtdelar vapen och artefakter från 1000 – talet och bakåt är sålunda inte det minsta konstigt.

    Se ismannen som ploppade ur alpglaciären, med stridsskador och vapen!

    Att folk nu tror att vi lever i en väldigt varm tid – kan vi tacka alarmismen för.

  34. tty

    #23

    ”Klimatexperterna som forskar om havsisen vid Arktis sa 2007 att om utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka i samma takt som det gjordes då så kommer troligen den första isfria sommaren att inträffa på 2030-talet och från 2050 kommer nästan alla somrar i Arktis att ha en isfri period.”

    Och nu har mer ä halva tiden till dess gått, och isen har överhuvud taget inte minskat:

    https://www.cpom.ucl.ac.uk/csopr/seaice.php?show_cell_thk_ts_large=1&ts_area_or_point=all&basin_selected=0&show_basin_thickness=0&thk_period=0&select_thk_vol=select_vol&year=2011&imonth=12&season=Autumn

    Forskarna hade onekligen maximal oflax, för det var just 2007 som minskningen upphörde.

  35. tty

    En annan märklig sak denna sommar, nordvästpassagen är nu isfri men inte nordostpassagen. Mycket ovanligt.

    https://nsidc.org/data/masie

  36. tty

    #33

    ”Jag tror att dom flesta missar detta med glaciärerna – nästan alla var försvunna hos oss för 5000 år sedan. ”

    Troligen t o m alla. Det borras ju ganska friskt i glaciärer numera men det är mycket sällan man hittar is som går tillbaka före den postglaciala värmetiden ens i Arktis.

    Utanför Arktis är det såvitt jag vet bara några glaciärer i Alaska och ett par i vardera Anderna och Himalaja. T o m Island var troligen glaciärfritt eftersom det inte finns några spår av moränmaterial i flodavlagringar från den tiden. Möjligen kan det ha funnits små nischglaciärer på de högsta topparna.

    Å andra sidan hade både Skottland, Marocko och Grekland glaciärer under lilla istiden, de försvann redan på 1800-talet utan att någon ens märkte det.

  37. Nr 36 tty
    Ja – jag gissar att den infon är bland den bästa man behöver för att ge sig i kast med klimat och klimatförändringar.

    Det är genuint obehagligt med snabbt växande glaciärer och kyla – där har 8 miljarder människor svårt att anpassa sig!

    Jag roade mig häromdagen med att titta på den globala temperaturen i olika länder – ser man på områden med 10 – 30 grader plus, så finner man enorma områden – perfekt för mänskligt liv.

    Dessutom finns det enorma områden på planeten där minusgrader råder just nu – om nu någon föredrar det.

  38. Lars Kamél

    I sin första rapportomgång, spådde IPCC att den globala uppvärmningen skulle ske i en takt på 0,2-0,5 grader per årtionde. Den verkliga takten, enligt i stort sett alla temperaturserier, har varit under 0,2 grader per årtionde. Vilket jag kallar en felaktig spådom.
    De senaste 18 åren har havsisen i Arktis ingen trend. Så den verkar då inte vara på väg att försvinna till 2030.

  39. Om någon hade uppvärmningsnoja i veckan så lönar det sig att kolla in det ovanligt perfekta väderläget, precis lagom till månadsskiftet – hade dryga 30 inträffat några dagar tidigare hade ingen lyft på ögonbrynen.

    Mannaminne – hur brukar det se ut?

    Om vi börjar 2002 – 27,1 i september.
    2003 – 24
    2004 – 26
    2005 – 27,0
    2006 – 26,7
    2007 – 22,0
    2008 – 22,7
    2009 – 26,7
    2010 – 22,7
    2011 – 26,8
    2012 – 26,9
    2013 – 26,1
    2014 – 25,7
    2015 – 24,8
    2016 – 28,2
    2017 – 21,4
    2018 – 26,7
    2019 – 29,0
    2020 – 27,7
    2021 – 27,0
    2022 – 22,9
    2023 – 27,1
    Vill man titta djupare på riktigt höga temperatur får man titta längre bak i tiden bl a 1800 – talet och 1900 – talet, då nu strukna temperaturer på 30 – 32 har strukits.

    Ofta får vi över 25 grader även i mitten och slutet på månaden.

    Tropiska nätter har heller inte blivit särskilt vanliga i september – trots varma.. hav..

    Vi får se hur länge det dröjer till nästa gång ett perfekt ryskt högtryck inträffar i månadsskiftet augusti/ september, med sol och vindstilla.

    Dom 3 sommarmånaderna blev annars lite kallare än snittet för senaste klimatperioden hos oss på västkusten.

  40. sibbe

    Nä, ja som allt som Sigge har om sina Arktisrön är fel. De var flera forskare från NASA , inte bara en som ville segla mitt över Nordpolen till Stilla havet redan 2013.

    Och, som tty ´visar så är isläget i Arktis lite hit och dit. Redan 1878 seglade A. E. Nordenskiölds med en ynklig segelbåt med hjälpmotor (25 hk) via nordvästpassagen till stilla havet. Han kom lite sent iväg, och övervindrade i isen till smältning kom i gång 1879. Nämnas kan att Maersks största båt för ett par år sedan körde från stilla havet via nordvästpassagen till ishavet och vidare till Rotterdam. Och behövde lite hjälp att 2 ryska isbrytare vid samma ställe där Nordensjöld körde fast i packisen.
    https://abounderrattelser.fi › arktis-smalter
    29 nov. 2018 — Venta Maersk körde i sommar som första stora containerskepp genom Nordostpassagen, delvis med isbrytarehjälp, från öst till väst.
    Så bästa Sigge, skillnaden till Nordensjölds resa och Ventas resa genom nordostkanalen har på mera än 130 år inte ändrats.
    Ge gärna ett namn av någon, eller flera som 2007 har påstod att Arktis är isfritt 2030!

  41. Adepten

    Regeringen uppskattar kostnaden för ny kärnkraft till 400 miljarder kronor för de 4 000 megawatt kärnkraft som ska byggas.
    Men det viktiga är alternativkostnaden, säger Energiforsks Markus Wråke.
    Men vad blev den?🤔🙄
    Är det den ekonomiska skadan för klimatförändringarna eller investeringar i hållbar energiproduktion?

    Det senaste enligt ”klimatängsliga” är att de ekonomiska skadan som klimatförändringarna åstadkommer är sex gånger värre än man tidigare trott.
    Det innebär en kostnad på 10 000 kr per ton utsläppt CO2. Vilket kommer att krympa välståndet eller BNP med 50% till år 2100 om temperaturen ökar med 3 grader.
    Detta skulle motsvara en takt som överensstämmer med nivån på ekonomiska förluster för ett pågående permanent krig.

    Dagens problem enligt den marknadsliberala doktrinen tycks vara att inga energikällor är lönsamma.
    Gapet mellan marknadspriset på el och kostnaden för att bygga ny storskalig kraftproduktion, är för stort.

  42. sibbe

    Magnus 31

    Nå, ja, allt ät åter relativ på något sätt. Vi har haft en relativ sval sommar, jag bor i finska
    Åbolands skärgård. När jag flyttade hit för 50 år sedan kallade man en sådan sommar för gröna vinter.
    Jag är en ivrig bönor och chiliodlare. Med mina bönor lyckades jag riktigt bra på 2010talet . Likaså med chili. Rekordskörd för 3 år sedan. I fjol frös mina chiliplantor som jag planterade ut den 6 juni, och den 12 juni hade vi 5 minusgrader. Som tur var så hade bönorna inte kommit upp ännu. Av 30 plantor överlevde 7.
    I år hade vi en kall vår, 3 veckor i mai upp till 28 grader, medierna älskade den globala uppvärmningen som komm redan i mai. Därefter tog den gröna vintern över ända fram till sista fredag, då temperaturen äntligen steg över 27 grader. Därefter inte över 24 grader, men tror det eller inte, våra journalister grät nästan av glädje, för man vill ju vara med i den klimatkarusellen. -Även här under 15 minuter nyheter får man höra minst 5 minuter Sigges klimatsagor.
    I år planterade jag inga bönor, men nog förodlade chiliplantor. Och idag kunde jag skörda min första gröna chili. Hopp finns att de hinner bli roda, om vi får en indiansommar, som vi ofta har här i början av hösten.
    De senaste 20 åren har jag odlat på friland. Får väl övergå till växthus, om den globala värmen fortsätter så som Sigge skrämmer med…

  43. Nr 42 Sibbe
    Ahh, odlare lär sig mycket om väder och klimat!
    Hela min släkt har odlat sedan sedan långt före 1900 – talet.
    Trädgårdsmästare och småbrukare har varit våra signum..själv odlar jag numera mest till husbehov och har olika fruktträd, äpple, körsbär, plommon,
    Dessutom odlar jag hallon, amerikanska blåbär, fläder krusbär, havtorn och jordgubbar.
    Sedan blir det potatis, morötter, bönor, sallad, gurka å tomat + lite squash och lök, vitlök.

    Det jag gillar allt mer med stigande ålder är att förädla varorna – och att få njuta av allt gott under vintern.

    Till det blir det fisk och kött från skogen – livet blir mer fylligt av lite självhushåll och av att skörda från naturen.

    Ett ständigt hot är dock numera mördarsniglarna – hopplöst framgångsrika i vårat blöta klimat..jämfört spanien…

    På senare år tycks hotet från köldknäppar på våren ha blivit ett lurigt bekymmer – särskilt årets april blev svår, med snö och minusgrader i nästan en hel vecka – trots att vi bor nära västkusten.

    Det vore trist om det blev som alarmisterna vill – att vi sänker temperaturen med 1 grad!

  44. tty

    #40

    ”Ge gärna ett namn av någon, eller flera som 2007 har påstod att Arktis är isfritt 2030!”

    Googla ”Wadhams”, så får du ett stort urval av år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *