Klickbar länk till källan är understruken och i färg; Vanlig text är ett referat/citat medan kursiv text är mina egna kommentarer.
· Globala temperaturen december: Globala temperaturen är ännu flera grader lägre än under t ex 1200-1300-talet och var i december 2024 (enligt UAH satellitmätningar) 0,02 grader lägre än i november 2024 och 0,62 grader högre än medelvärdet för perioden 1991 – 2020. Orsaken till det fortfarande höga värdet är, liksom så många gånger förr, El Nino (som nu verkar vara försvagad) och denna gång troligen även det kraftiga vulkanutbrottet i Tongaarkipelagen förra året och kanske att temperaturen på många planeter i solsystemet sista tiden ökat, antagligen p.g.a. ändringar i solstrålningen. Det enda som inte kan orsaka dessa snabba ändringar upp och ned är koldioxid!
· Efter COP29 har mängden nyheter avtagit. Dock påstås öknarna enligt vissa FN-organ breda ut sig och konferenserna haglar. Men enligt IPCC minskar öknarna och även torkan i världen minskar, vilket andra FN-organ således inte har förstått. Hundraåriga torrperioder var vanliga under lilla istiden och bl a gick flera lokala kulturer under i Nord- och Sydamerika.
Procent av globala landytan som drabbats av torka i varierande grad
· Ingen vill ge anbud på Danmarks största satsning på vindkraft (sv länk) till havs. Redan tidigare har USA och Storbritannien haft svårigheter att få in anbud eller så har bolagen hoppat av eftersom det garanterade höga priset på elen var för lågt. Eller så är skälet det som illustreras nedan.
Daily Telegraph
· Björn Lomborg kommer med en ny slägga mot den förda klimatpolitiken, som nu folk över hela jorden börjar inse är fel väg. OBS Han tror fortfarande (eller säger sig tro) på klimathotet men alltså inte på motgiftet.
· Senaste stormen i Storbritannien förstörde stora delar av landets största solpark. I närheten blåste en vindkraftspropeller av och delar fattade eld. Det är tur att klimatförbättringarna gör så att det blir färre och mindre våldsamma stormar när förnybara produktionsmetoder är så sköra.
WUWT
· Månadens citat: ”100 000 lämlar kan inte ha fel”. Varför tänker man på klimathotstroende när man tänker på lämlar? Jo, de tror också att en (påhittad) konsensus på 97% kan inte heller ha fel.
”Vända tillbaka”? ”Nu när vi kommit så långt”!
(Gerhard Mester)
· Bra ledare i SvD som förklarar varför mer kärnkraft är nödvändigt, i kontrast till oppositionens bräkande om mer vind och sol (som då BARA kan fås att fungera om man också startar naturgaskraftverk). Annan bra ledare i SvD beskriver orsakerna till de höga elpriserna.
· Månadens citat nr2: ”Klimatforskningens fixering vid koldioxid påminner mycket om historien om mannen som tappade portnyckeln på ett mörkt ställe, men letade under gatlyktan där det var ljust” (Signaturen TTY på bloggen Klimatupplysningen)
· I Montana har klimataktivister vunnit i domstol över delstaten som i sin konstitution har en rätt för alla till en bra miljö. Domstolen har bestämt att ett konstant klimat hör till en bra miljö. Att sedan ett konstant klimat inte finns och aldrig har funnits hade de tydligen ingen aaning om. Kommentar här.
· På gott och ont: Medan Europa och USA (än så länge) späker sig för att reducera koldioxidutsläppen, ökar resten av världen sin konsumtion av kol som fortfarande är det billigaste sättet att generera el.
· I SvD skåpar två professorer ut regeringens klimatsamordnare Axelssons skötebarn ”Ett fossilfritt Sverige” och kallar det ett försök att införa ett stalinistiskt plantänk i samröret mellan stat och näringsliv. Vad f-n gör en klimatsamordnare?
· Ebba Buschs skarpa uttalanden inför EU häromdagen om tyskarna och deras energipolitik har uppmärksammats både av SvD och av amerikanska WUWT.
· En artikel i SvD av professor Moberg kritiserar skarpt koldioxidinsamling och biobränsle.
· FN tar initiativet till en ny fond som skall bekämpa ” klimatförnekelserna” i världen. Sverige påstås ha avsikt att vara med. Undrar om FN kommer att börja med IPCC som ju inte är helt alarmistiskt än.
Claes Lindskog
FNs fond för klimatförnekelse är ett skäl nog för att minska vårt bistånd Via FN.
Vilket område har behov av konsensus?
Religion.
Kommunism.
Moral.
Ändå har vår inställning ändrats genom århundraden.
Tack Claes!
Bra grepp för att belysa helheten – det behöver vi alla mer av!
TV4 väder denna morgon. Kyla och snö i Nordamerika beror på klimatförändringen (bestämd form). Den medför mer extremväder.
Men enligt narrativet hotar ju uppvärmning. Sådan minskar de temperaturskillnader som ger mer och starkare vindar. Slutsats: vad som än händer beror på klimatförändringar. Ett präktigt cirkelresonemang, till hands i alla väder.
Märkligt är dock att TV:s meteorologer och nyhetsuppläsareer framför det utan minsta kritik eller eftertanke.
Ute blåser friska vintervindar, snön yr och inne kan man ta del av Lindskogs samlade klimatnyheter från december 2024 och tidigt i morse kom ännu en uppdaterad TWTW, nu med en intressant diskussion kring Rubisco, världens kanske viktigaste biokatalysator.
Idag är det exakt fyra år sedan stormningen av kongressen i USA och den pånyttfödde Trump förbereder USA, världen och sina utvalda närmaste för 20 januari.
IPCC-följarna har inte insett vilken ”galen tunna” de ihärdigt försvarar, men Trump valde tidigt sina rådgivare från Vetenskapen.
Det är bara att hålla andan inför 20 januari och hoppas på det bästa, vett och sans.
Lomborg är nog så illa tvungen. Annars hamnar han i kylan. Där sitter redan Svensmark med sin position kvar men utan pengar för nödvändig utrustning. Många andra seriösa forskare delar hans öde.
Christian Sandström skriver om hur universitetsforskningen inom energi och klimat blivit alltmer styrd av klimatagenda. Tyvärr så minskar även kvaliteten på grundutbildningen. Akademikerna blir alltmer ängsliga för att säga som det är. Uteblivna forskningsanslag och anmälningar från aktivistiska studenter är legio. Valet är enkelt: antingen så deltar man i hallelujabudskapet eller så håller man käft.
https://www.affarsvarlden.se/kronika/sandstrom-den-grona-krisen-varfor-sa-tyst-pa-vara-larosaten
Svante Nordin: ”När betingelserna ändrades skedde enligt Nordin även en mentalitetsförändring i riktning mot åsiktskonformism och självcensur.
– En ny kultur uppstod – en ansökningskultur, som är per definition opportunistisk. Man försöker anpassa sig till vad anslagsgivaren kan tänkas gilla, vilka slagord som gäller för stunden. Då man inte vet som kommer att sitta i kommittén som beslutar om nästa anslag är man rädd för att säga något som kan vara kontroversiellt i något läger.”
https://academicrightswatch.se/?p=2880
Ahh, jag måste fylla på med några klimatnyheter till…
Förra årets blåmussleexplosion – förmodligen en av dom största på både 50 och 100 år….först när musslorna minskade under många år, så skyldes det på havsuppvärmningen – nu tror man tvärt om.
Samma var det när det var mindre maneter i år – då sa professorn att det berodde på uppvärmningen I havet – då påminde ” goa gubbar” i götet professorn om att hon sa Samma sak förra året, när det var ” manetinvasion ”.
Så – när det är mycket eller lite organismer i havet – ja då vet vi att det beror på…ähum…klimathotet – och massor av professorer beter sig på samma sätt.
Tv4 nu på morgonen – kölden lamslår Nordamerika, 10 grader kallare än normalt – folk fryser ihjäl – och då säger reportern: detta beror på uppvärmningen!
Verkligheten och klimathotet – äro icke kompatibla.
Själv minns jag mest den plötsliga havsuppvärmningen i verkligheten i vårat nordliga hav – mitt I vintern kunde man hitta stora volymer, bubblor, av 15 gradigt vatten – på 15 – 30 meters djup – märkligt.
Sådant har inte synts till dom senaste 20 åren.
Värmevågen i havet för ungefär 40 år sedan var väldigt plötslig och gjorde att vi fick ett mycket abrupt klimatskifte – nu ser det ut att bli tvärt om.
Vid klimatskiftena brukar vädret bli lynnigt.
Vill man läsa mer om våra nordliga klimarvariationer så rekommenderar jag att läsa om grönlandstorskens olika utbredningsvariationer under 1800 och 1900 – talet – och dess betydelse för fiskeindustrins utveckling däruppe under dessa senaste århundrandet.
Det finns stora variationer, med varma och kalla perioder, här I norr dom senaste århundrandena och årtusenden.
När dagens klimatalarmister säger att vårat klimat varit stabilt får jag krupp.
I min släkt brukar vi skaffa barn sent, mina morföräldrar föddes på 1800 – talet och vi har i vårt värv varit beroende av väder – därför har vi alltid diskuterat massor av väder och klimat över generationer – så vi vet om att väder och klimat varierar, rejält.
Släkten har heller inte bara varit verksamma här i västsverige – utan vi har en äventyrsgen som har tagit oss på valjakt i både Antarktis och Arktis- själv hamnade jag mest på berg och glaciärer i Nordamerika och där blev det mycket väder och klimatprat med kompisarnas klätterfarsor som var aktiva på 1950 – talet.
Alla dessa figurer har speglat dom stora variationerna i vårat väder och klimat.
Kort sagt – professorer som uttalar sig har inte alltid rätt och – vi är inte alls så historielösa som narrativet och hypotesen försöker tvångsmata oss med – särskilt inte när det isutbredning, havstemperaturer, havsnivåer och havsströms förändringar – där skall man var extra kritisk och obervant – eftersom dom oftast utgår från bara 50 år och att deras mätosäkerhetsangivelser är helt upp åt väggarna!
SvD har tydligen lättat på klimatnojan och släpper fram kritiserande artiklar om klimatpolitiken. När ska resten av dagspressen, radio och TV haka på tåget?
#7 Ingemar, tack för länken!
Ingemar, #6,
intressant artikel du länkar till. Jag log (fast borde ha gråtit) när jag såg grafen som beskriv ”Antalet gånger orden ’Hållbar’ och ’klimat’ förekommer i regeringens forskningspropositioner 2004-2024”. Korrelationen mot när svansen viftar på hunden (=MP styr Sveriges regering) är väldigt hög.
” Globala temperaturen december: Globala temperaturen är ännu flera grader lägre än under t ex 1200-1300-talet ”
Lindskog hade kunnat skriva samma paragraf utan detta helt uppenbart felaktiga påstående, varför gör han så här? Det drar bara ett löjets skimmer över hela inlägget. Det finns över huvud taget inga data som stödjer detta påstående.
#11 foliehatt
” Korrelationen mot när svansen viftar på hunden (=MP styr Sveriges regering) är väldigt hög.”
Jag märker en närmast paranoid tro på att MP styr överallt där den förda politiken inte uppskattas. Det påminner närmast om en retorik som fördes för nästan 100 år sedan i ett grannland då minoritetsgrupper beskylldes för allt elände i samhället, trots att de inte hade något inflytande.
Jag tror det skulle vara bra med en tillnyktring och inse att fler partier än MP faktiskt ser på klimatfrågan på samma eller liknande sätt. Eller är det så att du kör en 100 år gammal taktik bara för att uppvigla folk?
Kent,
snick-snack. Du förlorar. GOODWINS-lag, PÅ RIKTIGT den här gången.
Vet detta – det enda du uppnår med relativiserande av konflikter som du är inblandad i avseende dagsaktuella ämnen, där du använder den industriella utrotningen av judar under nazisterna, på ideologiska grunder – är att just relativisera den mörka tiden i mänsklighetens historia. Det vill säga – urvattnar det oerhörda, omänskliga i nazisternas ogärningar.
Sluta med det!!!!!!!!!
Använd intellektuellt och moraliskt hederliga argument istället – om du har något att säga. Knip käft annars.
Kent – studerade du ens grafen innan du skrev?
#4
Hej Ann
Jag har hört i föredrag på nätet att Harper pratat om RUBISCO som ett av världens äldsta ”ämnen” (ensym?), känsligt för syre och med betydelse i fotosyntesen.
Skulle du kunna skicka en länk?
Med vänlig hälsning, Mats Växjö
#12, 13 Kent
Att det var så mycket varmare för och då givtvis utan möjlig påverkan av fossil CO2,
kan då läsa om i länkar i länken nedan.
https://andymaypetrophysicist.com/2016/06/22/climate-and-civilization-for-the-past-4000-years/
Även: https://www.klimatupplysningen.se/holocen-gar-pa-tvars-mot-ipcc/
I den senare länken kan du se hur sjunkande CO2 bakåt i tiden till för 8000 år sedan samtidigt motsvarades av ökande global tempertur, stick i stäv mot IPCC:s modeller tillbakaräknade i tiden.
Du riskerar att få ”klimat-och faktaförnekarstämpel” på dig med ditt ihärdiga förnekande av ovedersägliga proxydata baserade på isborrkärnor och havssediment. Läs på!
Omvänt, kom med dina bevis med källor och länkar som stöder ditt fabulerande.
Och vad gäller MP:s destruktiva påverkan är detta väl dokumenterat av verkligheten både i Sverige och Tyskland (”De Gröna”)
De har bevisligen haft katastrofal påverkan på energikostnader och inflation i spåren av stängda kärnkraftverk. Sverige 4 st, Tyskland 17 st. Det är bara trams att påstå att besluten om stängning är tagna på kommersiella grunder. I Sverige har MP haft S som gisslan och skickligt förstått att manövrera detta då S:s maktbegär har helgat alla medel för det ändamålet mot förmodligen bättre vetande i enegifrågan.
Mats, #17,
”mot förmodligen bättre vetande i enegifrågan.”
Skulle det vara Farmanbars kunskaper, då?
https://sv.wikipedia.org/wiki/Khashayar_Farmanbar
Den som inte kärnkraft har, han får stå med Farmanbar.
EDIT – ska vara, hen får stå….
Nr 12 Kent
Ho, ho – nu är du helt lost igen.
T o m IPCC har underlag från den medeltida värmeperioden – stora sjöar och vattenvägar torkade då ut i Sydamerika, Nordamerika och över Europa och ner till Kina.
Säker anser du den perioden som lokal – men en väldigt stor lokal….då – i solsystemet.. kanske.
Något säger mig att du får fortsätta med strålningsfysikens teorier och hypoteser istället – verkligheten här på klotet blir bara helt fel…När du föredrar modeller före verkligheten.
Magnus #19,
Snälla. Mata inte trollet om han vill förneka fakta.
Jessica Weinkle är en anmärkningsvärd figur inom klimatforskningsområdet, särskilt känd för sitt arbete med skärningspunkten mellan klimatvetenskap, politik och kommunikation. Hennes bidrag är betydelsefulla för att förstå hur klimatforskning bedrivs och sprids, samt hur den samverkar med allmänhetens uppfattning och beslutsfattande. Hon undersöker också hur desinformation om klimatförändringar kan spridas och påverka allmänhetens förståelse.
Medan hennes arbete bidrar med viktig insikt i hur klimatförändringar påverkar samhället, finns det också en oro över hur denna information hanteras och kommuniceras, särskilt bland yngre generationer.
The pearly gates of science – Peer review in context
Dec 19, 2024
Peer review handlar lika mycket om gatekeeping av idéer som det handlar om kvaliteten på rapporteringen, och det verkar särskilt fallet där regeringen är inblandad. Ju mer forskningsresultaten utmanar rådande idéer och policyer, desto högre kvalitetshinder.
https://jessicaweinkle.substack.com/p/the-pearly-gates-of-scientific-publication
https://www.researchgate.net/profile/Jessica-Weinkle
Mvh,
”Björn Lomborg … tror fortfarande (eller säger sig tro) på klimathotet”
Lomborg är ekonom och har, liksom Henrik Jönsson, en rimligen klok strategi att inte diskutera det vetenskapliga underlaget för klimatförändringar, nu och i framtiden, då det för debatten räcker utmärkt att påtala att grön omställning och klimatpolitik saknar möjlighet att mätbart påverka väder/klimat men har en påtagligt skadlig direkt effekt på natur, miljö och ekonomi, och att alternativet att preparera infrastruktur för att klara samhällsfunktionerna oavsett kommande väderförhållanden i alla avseenden är bättre. Denna strategi använder även Elsa Widding, då hennes analyser utgår från IPCC WG1.
Många framhåller också att det finns inget som globalt skadar natur och miljö så mycket som fattigdom, varför minimering av fattigdom (som exempelvis tillhandahållande av energi i tillräcklig mängd till överkomligt pris) hör till det globalt sett mest kostnadseffektiva miljöarbetet.
# 16 Mats i Växjö tack för intresset.
Rubisco är en biokatalysator som bidrar till att fånga in CO2 vid fotosyntesen.
Den är ovärderlig för primärproduktionen på jorden och det är mycket skrivet om denna för allmänheten rätt okända kemiska förening.
Jag är lite upptagen nu men återkommer både med inlägg och länkar relativt snart.
Rubisco bbehandlades dessutom i SEPPs veckobrev TWTW i morse, så det händer en del kring denna verkligt urgamla naturligt förkommande biokatalysator.
Here’s The Real Hockey Stick
”New Treasury Department numbers show that soaring federal handouts for wind & solar dwarf all other energy-related provisions in the tax code and will cost taxpayers $421 billion by 2034.”
https://robertbryce.substack.com/p/heres-the-real-hockey-stick
Mvh,
Tidningen Land Skogsbruk den 3 januari-25 uppmärksammar att det är 20 år sedan stormen Gudrun.
En artikel har rubriken ”Risken för stormvindar har inte ökat”.
I artikeln intervjuas Magnus Joelsson, klimatolog och meteorolog på SMHI.
Slutklämmen i artikeln:
—
”Men även om det blåst både storm- och orkanstyrkor flera gånger de senaste 20 åren har det enligt Magnus Joelsson inte blivit vanligare. Det finns inte heller förväntningar på att klimatförändringarna kommer att öka risken för stormar.
– Vi har inte sett att vindhastigheterna ökar just på grund av den globala uppvärmningen. Det finns ingen tydlig trend som pekar på att vi kommer att få fler stormar eller att det blir starkare stormar med högre vindhastigheter, säger han.”
—
Kors i taket! Detta är ju raka motsatsen till de narrativ vi ständigt matas med i MSM.
#25 BD-Nille:
Låter som något får gå till arbetsförmedlingen imorgon…
#25. Det kan inte nog upprepas: starka vindar skapas av stora temperaturskillnader. Sådana uppstår när det blir kallare mot polerna gentemot de varma tropikerna runt ekvatorn. Om det faktiskt skulle bli varmare, minskar dessa skillnader med mindre och svagare vindar som resultat.
Om vi nu skulle få mer och starkare extremväder = starkare vindar, tyder det alltså på kallare och inte varmare väder och kanske också klimat. Kan dessa enkla samband tränga tvärs genom betongen blockerade klimathjärnor? Varmare klimat ger mindre temperaturskillnader och mindre och svagare vindar.
Utgå från faktiska iakttagelser, inte från modeller!
#22. Vännen Gunnar betonar det nu politiskt möjliga. Men om vi kan befria oss från tron att mer koldioxid skulle farligt värma atmosfären, vore vi fria att direkt utan låsningar lösa våra och världens energi- och försörjningsproblem
Då sluppe vi också många grönröda vanföreställningar, som hindrar en vettig försörjningspolitik. Annars spelar vi fortfarande med klimatnojans självspelande piano. Vi måste övergå från försvarsspel på egen planhalva efter alarmisternas spelregler till anfallspel på deras planhalva efter verklighetens spelregler.
Tege #28,
”anfallspel på deras planhalva efter verklighetens spelregler.”
Det sker väl hela tiden? Men du kommer alltid med så hurtiga uppmaningar till alla och envar. Har du något förslag hur vi skall ta över SVT, riksdagen och MSM? Eller något förslag alls?
Svar 13
Kommentaren borttagen
Claes Lindskog
”Globala temperaturen är ännu flera grader lägre än under t ex 1200-1300-talet”
Detta påstående stämmer inte med IPCC AR6 WG1. Enligt diagrammet har vi nu drygt 0,5 C högre global temperatur än på 1200-1300-talen inklusive osäkerhetsintervallet.
Se Cross-Section Box TS.1, Figure 1. https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/chapter/technical-summary/
Har IPCC helt fel i sin senaste rapport?
OT: Och jag som har läst att elbilar inte självantänder…
”Han förstod att något var fel med bilen och han behövde komma ut så fort som möjligt.
– Han svängde in till kanten och sa att det låter ungefär som när man steker bacon. Sedan exploderade det mellan sätena,”
https://carup.se/berattade-om-teslabrand-mottes-av-nathat/
# 31 Lars-Eric B Mätte man global temperatur på 12-13- talen ? Det är viktig kunskap som IPCC förmedlar. Där jag bor 100 meter från LTU är det minus 9,6 minusgrader just nu. Saknar termometer för den globala temperaturen. Den klarar jag mig väldigt bra utan.
Stugbytardag i fjällen och plötsligt får lämlarna … förlåt, menar elbilsägarna, räckviddsångest … ibland kan till och med SVT skina som en sol i sina reportage …
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/enorma-koer-for-elbilsladdning-i-malung
LEB #31,
Det finns väldigt olika estimat om hur varmt det var under medeltiden. Men skrivna källor från Europa och Grönland pekar på att det åtminstone på norra halvklotet var varmare periodvis än idag. Så ja, IPCC kan mycket väl ha fel i sin AR6 WG1.
Jag förstår annars inte hur de förklarar kolonisationen på Grönland av vikingar, eller vinodling i England. Eller Kullmans undersökningar av den svenska trädgränsen i fjällen https://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?language=en&pid=diva2%3A1783768&dswid=9271
#22 Gunnar Juliusson
Borde varit fetstil: det finns inget som globalt skadar natur och miljö så mycket som fattigdom, varför minimering av fattigdom (som exempelvis tillhandahållande av energi i tillräcklig mängd till överkomligt pris) hör till det globalt sett mest kostnadseffektiva miljöarbetet.
Svar 22,
Tilläggas kan att fattigdom är det som till stor del gör att folk dör av extremväder. Bara att se på utvecklingen ifrån början av 1900 talet där allt färre dör av extremväder. Är en enorm skillnad när vi gått igenom den största fattigdoms utrotningen i mänsklighetens historia de senaste 50-60 åren.
#29. Ingemar. Det är i mycket en fråga om inställning. Alarmister har ju specifikt för ändamålet skapat en hel begreppsvärld för sin syn på klimat och energi. Den har sedan kommit att styra hela debatten. Så länge vi använder den – ofta(st) omedvetet – spelar vi försvarsspel på egen planhalva efter andras spelregler..
Ta bara begreppet ”klimatkänslighet” för möjlig eller påstådd uppvärmning av dubbel CO2-halt i atmosfären. Ett rent hypotetiskt resonemang utan anknytning till rådande verklighet. Eller det allmänna ”utsläpp” för tillförsel av nyttig koldioxid till atmosfären. Det används flitigt om nästan vad som helst utan att sättas i fråga. Eller önskebegreppet ”förnybar”. För att inte tala om ”fossil”.
Jag har gått in i styrelsen för Motormännen (M) Dalarna och blivit medlem i M (utan att vara just moderat, vad är det?) för att den vägen påverka. Jag har skrivit böcker och hållit några föredrag och erbjuder mig att hålla fler föredrag på olika håll, hittills utan framgång, men trägen vinner.
Det hoppas jag att fler realister vill och kan göra. Du sköter och värnar förtjänstfullt KU med dess främst vetenskapliga debatt. Men vi måste också nå utanför KU och nå och påverka beslutsfattare och opinionsbildare. T. ex. reaktivera Sture Åströms Klimatsans eller motsvarande.
Detta bör KR ta upp i styrelsen och ha som huvudpunkt på kommande årsstämma.
#35 Ingemar Nordin
Du skriver:
”Det finns väldigt olika estimat om hur varmt det var under medeltiden. Men skrivna källor från Europa och Grönland pekar på att det åtminstone på norra halvklotet var varmare periodvis än idag. Så ja, IPCC kan mycket väl ha fel i sin AR6 WG1.”
Claes Lindskog inlägg börjar med ”Globala temperaturen är ännu flera grader lägre än under t ex 1200-1300-talet”. Kent påstår att detta är fel. Sen kommer ett antal kommentarer om att Claes påståendet är korrekt eftersom det finns ett antal trovärdiga rapporter om att klimatet på flera platser på norra halvklotet var varmare än idag. Jag gav en referens till vad IPCC AR6 WG1 säger om saken, vilket stämmer med Kents påstående med marginal. Om man i sina kommentarer påpekar att ett inlägg inte stämmer med IPCC AR6 WG1, tycker jag inte man bör klandras.
#39 Lars-Erik Bjerke
Du skriver ”Om man i sina kommentarer påpekar att ett inlägg inte stämmer med IPCC AR6 WG1, tycker jag inte man bör klandras.”
Så du ser IPCC AR6 WG1 som ett facit på historiskt klimat, var det inte i denna rapport som Mann’s hockeyklubba kom tillbaka, den som dömdes ut redan i början på 2000-talet.
Temperaturproxies i all ära men det finns nedtecknade beskrivningar och konstverk som visar på en varm tid där folk levde ett rikt liv och odlade sker som inte går att odla idag i norra Europa.
IPCC AR6 WG1 är en av många inlagor som ska skrämma oss till att godta agenda 2030 och Netto Noll då behövs saker typ ”hockeyklubban” för att folk ska förstå i vilket prekärt läge vi är, det är en politiskt tillrätta lagd rapport för alla politiska sker som ska genomföras till först 2030 sen 2050, den är inte ett facit för historien.
Snart kommer AR 7 där ska tydligen ”attribution” studier ingå för att visa att ”extremväder” beror på klimatförändringarna,
LEB #40
? Jag klandrar väl ingen om jag försvarar Lindskogs text? Om du uppfattar det som klander så ber jag om ursäkt.
#39. LEB. Jämlikt sitt uppdrag att redovisa världens klimatforskning nämner förstås WG1 vad som talar för resp. mot larmen. Och jämlikt FN:s strävan att representera alla bemannas WG1 av en mängd länder med olika kunskaper, syn och intressen. WG1 är därför ingen entydig sanningskälla utan mer som ett varuhus med blandat utbud. Alltid passar det någon!
#40 Uffe,
Jag påstår förstås inte att IPCC AR6 WG1 är något facit. Läs min kommentar en gång till. Jag skriver enbart att man inte som Kent bör klandras om man kommenterar att Claes inlägg avviker, i detta fall starkt, från IPCC AR6 WG1. Även du, som flera andra kommentatorer, använder argument som gäller klimatet i norra Europa, medan Claes inlägg gällde den globala medeltemperaturen.
#43. Eftersom 90 procent av världens befolkning och det mesta av dess industriella och tekniska verksamhet är på norra halvklotet, gäller klimatdebatten främst det norra. Där finns också flest mätstationer. Väder och klimat är i huvudsak regionala beroende på breddgrader, bergskedjor, hav, öknar, stora skogar, etc.
”Global medeltemperatur” finns egentligen inte. Det är medeltalet av vad som råkar ha mätts – eller av satelliter har noterats (inte direkt mätt) Jorden runt. Om t. ex. tio personer har medellängd 175 cm, kanske ingen av dem är just 175 cm lång..
#43 Lars-Eric B I boken ”Kemist utan skyddsdräkt” (1998) skriver nobelpristagaren och PCR-uppfinnaren Kary Mullis ”Med en budget på över en miljard dollar om året kan man inte veta vad de där internationella byråkratdjävlarna håller på med. Okej, jag tar nog i lite för mycket när det gäller IPCC.
Men de ställer till en massa besvär för oss och vi betalar glatt för det precis som vi betalade för inkvisitionen för ett tag sedan, när en annan byråkrati vid namn katolska kyrkan började skena. Vi har blivit lurade igen och grovt felinformerade. Och ju mer vi betalar de här parasiterna, desto längre klamrar de sig fast vid verksamheten och desto större skada kan de ställa till under förevändning att de räddar oss från oss själva.” Så kan man också se på IPCC. Just nu har vi minus 10 grader i Luleå. Den här dagen för 49 år sedan minns jag. Fick min första fasta anställning som lärare. Har cyklat och hälsat på i min gamla skola. För 49 år sedan var det minus 30, då åkte jag buss. Den globala temperaturen hade jag inte koll på 1976 och inte nu heller.