Svenska folket och jordens undergång

Med anledning av Big Bang-experimentet på CERN har Aftonbladet publicerat en liten undersökning där läsarna ombeds att svara på frågan: Vad kommer att orsaka jordens undergång. Att Aftonbladet ens tänker tanken säger mycket om tidningens journalister och deras allmänna kunskaper i vetenskapliga frågor. Men till saken – uppenbarligen tror nästan 37 procent av dem som svarat att klimatet kommer att bli vår undergång. Och det är bara en knapp tredjedel som INTE tror att jorden kommer att gå under.
bild 11
Tänk att vi lever på tjugohundratalet. Ofattbart.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mika N

  Kanske kan man dra vissa slutsatser om kvaliten på det svenska skolsystemet, för de flesta som svarat på Aftonbladets ”undersökning” är väl mer eller mindre ”produkter” av detta skolsystem.
  Och med tanke på hur utvecklingen sett ut inom det svenska skolväsendet de senaste åren är det inte konstigt att den mediala påverkan på dessa ”outbildade” ungdomar är så stor.  Det är lätt att hjärntvätta människor som inte ens har de mest grundläggande kunskaper inom naturvetenskap eller samhälle, och som inte lärt sig att tänka kritiskt.

 2. 00

  Idiotiskt formulerad fråga.
  Om inget annat händer så kommer jorden slutligen att förångas när solen har förbränt ytterligare några procent av sin vikt och sedan exploderar. Men det finns inte ens med som svarsalternativ.

 3. Jake

  Smått otroligt att klimatet ses som den troligaste anledningen till jordens undergång.
  Iofs kommer jorden gå under när solen blossar upp om ett antal miljarder år. 🙂 

 4. Peter

  Nu går Aftonbladet ut och menar att barn har blivit uppskrämda av skanderandet om jordens undergång:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3288829.ab
  Som om de inte redan var uppskrämda av bl.a. vissa f.d. amerikanska presidentkandidater….

 5. Vetenskapsdebatten ligger på sportjournalistnivå.
  Prisutdelningen Kristallen på TV5 nyligen–messmedias inbördes beundrare belönade varandra–visade att de journalister som informerar allmänheten är främst sportjournalister.
  I Annika Lans program dagen efter avslöjades dessa brister när LHC-acceleratorn skulle beskrivas och journalisterna talade om dess mått och inte visste att diameter och bredd inte är samma sak.
  ”Det vetenskapliga nätverket” utnyttjar detta genom att lura messmedias okritiska och okunniga journalister som sedan indoktrinerar den godtrogna och forskartroende allmänheten.
  Sverker Sörlin (idéhistoriker och växthusagitator) vet att det ”vetenskapliga nätverket” utnyttjar detta när han skriver i boken Universiteten som drivkrafter:
  ”Att tillhöra det vetenskapliga nätverket är detsamma som att veta–de utanförstående har bara att acceptera”.
  Jag var i höstas på ett av ”det vetenskapliga nätverkets” klimatväckelsemöte på Nobelmuséet, riktat främst till inbjudna messmedia, och blev förvånad över att idéhistorikern Sörlin–som borde läst vetenskaps- och idéhistoria–var en av de ivrigaste handuppräckarna till panelens ledande frågor. Tid gavs inte–och/eller ingen vågade i det hysteriska debattklimatet–att ställa kritiska frågor .

 6. Fredrik

  Till intresse kan höra att Aftonbladet brukar anklagas för att ”Krydda” sina undersökningar bara för att få något att skriva om.

 7. M

  För det första är väl definitionen av jordens undergång i en webbfråga på Aftonbladet (eller i en konversation på krogen) att mänskligheten går under.
  Jag tror definitivt att det blir klimatet som orsakar att mänskligheten går under. Det är alltid klimatet som orsakar sådant. Det kanske kan vara en komet vars effekter orsakar så dåligt klimat för de som överlever själva kometen att mönniskan dör ut.
  Men CO2-halten anser jag borde fördubblas, minst. Det vore enbart positivt för livet poå jorden, precis som det var positivt för livet på jorden — inkl däggdjur — för några miljoner år sedan då halten var mångdubbelt högre än nu. Dessvärre tror jag inte vi kan göra det, och dessvärre kommer vi att få bekymmer med klimatet i form av kyla. Det kan man vara säker på!
  Så jag hade valt alternativet klimatet, men anser samtidigt att klimathysterin i dagens samhälle är helt paranoid.

 8. Christopher E

  De som tror på undergången kan ju alltid prova metoden att bli hysterisk. Primalskrik lite över förlorade ozonmolekyler eller förlorade frostnätter, som dessa individer gör här om gammelskog.
  (Fann detta via Junkscience. Gick inte att motstå 🙂 )

 9. Peter Stilbs

  Jag har ett citat bland min samling av ”mailfooters”:
  ”I almost think it is the ultimate destiny of science to exterminate the human race.”
  Thomas Love Peacock (1785 – 1866)
  Kanske ligger något i det … 😉

 10. Peter Stilbs

  Såg för övrigt sista halvan av ett program ca kl 20-21 i går på History Channel, om forna Sovjets krigsprogram vad rör biologisk krigföring. 1000 resor värre än man skulle kunna tro – glöm allt med renrum, skyddsklass, dräkter, ventilation.  Mjältbrandsbakterier förvarades i gamla 60-talskylskåp – i provrör i återanvända konservburkar för morötter och ärtor – i numera ruinliknande hus, i städer som speciellt byggts för ändamålet. Amerikanska pengar användes för sanering. På en ö i Aralsjön hade man grävt ner enorma mängder mjältbrandsbakterier. Nu var den ön snart en halvö – och man var rädd att råttor skulle ta sig dit. Bakterierna var fortfarande vid liv.
  Detta gällde Kazakstan och Uzbhekistan – som begärt hjälp från USA. De var själva mycket bekymrade om att materialet kunde komma i händerna på terrorister eller stater som Iran.
  Uppenbarligen ljög Sovjet alla rakt i ansiktet och följde inte på något sätt avtal om nedrustning från 70-talet. De anläggningar som fortfarande finns i Ryssland har inte öppnats för inspektion … 

 11. pekke

  Angående Lewis Pughs paddlande.
  Här är några som faktiskt gjort det.
  http://www.mounteverest.net/news.php?id=17551

 12. Jag förstår att folk är oroliga. Lade precis upp en skärmdump från en artikel i dagens Metro. Se och gråt.

 13. Skeptiker: Orkanerna är vårt fel, huh? Precis vad man kan förvänta sig av Metro.