Smått och gott den 13 januari

Här kommer en näve intressanta länkar:

Bolivias president Evo Morales är så missnöjd med utgången av Köpenhamnsmötet att han tänker dra ihop en egen klimatkonferens – The First World Conference of the People on Climate Change and the Right of Mother Earth. Ingen dålig akronym det där: FWCPCCRME. Konferensen ska hållas mellan 19 och 22 april, vilket sammanfaller med FN:s Internationella Moder Jord-dag [visste ni förresten att en sådan numera finns?]. Det är osäkert om Morales verkligen tror på klimathotet och tänker förespråka global socialism som lösning eller om han bara vill ha pengar av väst. Hur som helst bådar det inte gott för demokratin [Ingemar, läser du det här?].

Robert Gibbs, en representant för Vita Huset, menar att köldrekorden är bevis på den globala uppvärmningen. Go figure.


Gibbs: Worldwide Record Cold Result of Climate Change
by hotairpundit

Även delar av Kina kommer att bli kallare när det blir varmare. Logiken är slående, eller hur?

Fred Pearce förklarar varför Antarktis inte smälter så mycket… ännu. Avsmältningen sker nämligen främst på sommarhalvåret och sommaren nere vid Sydpolen tycks inte ha blivit så värst mycket varmare. Men, det kommer. Så klart. Good things come to those who wait?

På samma tema är Reuters artikel. Där får vi reda på att havet under den östantarktiska shelfisen inte verkar ha blivit varmare, vilket innebär att avsmältningstakten inte har ökat. Goda nyheter för alla låglänta öriken. Eller är det tvärtom?

Till sist, en godbit för alla som tänker byta yrkesbana. Miljöaktuellt förklarar vilka som är framtidens miljöproffs. Bland annat behöver den medicinska sidan förstärkas med  läkare och sjuksystrar som vet hur man tacklar en rad sjukdomar som kommer med det nya klimatet.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Gunnar E

  Havsytan nämndes igen.
  F&F har en artikel om ööversvämningarna i stora delataområden. Delvis orsakat av människan, genom invallningar dammar oljeutvinning mm som försämrar slamavsättningen som annars kompenserar för erosionen.
  http://www.fof.se/tidning/2010/1/pa-sidan-37-i-ff-12010

 2. Kjell-A Joensson
  Naturligtvis aer Bolivias president  liksom manga  politiker i tredje vaelden ute efter pengar fran vaest.  Indonesiens president  Susilo  Bambang  Judho Johno var  t ex snabb att i Koepenhamns tillskansa sig  loefte om stoed foer reforestation i Indonesien.   Det aer ett behjaertansvaet aendamal. 
  Men egentligen kunde ha ha vaent sig direkt till  Barak  Obama.   Under den USA-stoedda korrumperade tidigare presidenten Soekarno gjordes en omfattnade avskogning  med amerikanska intressenter i bakgrunden.
  Vad gaeller avskogning foer att bereda plats foer etanolgroedor borde Maud Olofsson goera en studieresa i Sydostasien.
  Haelsningar fran Java
  Kjell-A  Joensson

 3. Annika

  Här är en intressant liten graf:
  http://c3headlines.typepad.com/.a/6a010536b58035970c0120a7c87805970b-pi
  Tydligare än så kan det väl inte bli? Jag drömmer om den dag vi får se nåt sånt publiceras i massmedia…

 4. Ingemar

  Jo, klimathotet är perfekt för totalitära läror både till höger och vänster.  Demokratiernas ständigt dåliga samvete för att frihet leder till välstånd för folket är alltid välkommet för regimer med ”en starkt man” i spetsen. Och våra egna femtekolonnare ställer sig upp och hyllar diktatorerna. Det är dom som utgör vårt ”samvete”.

 5. Inge

  Annika #3
  Jo den var bra! En jämn temperaturhöjning med 0,23 grader per århundrade är lite skillnad mot det som har angetts av IPCC. Och CO2 kommer ju bara på slutet.

 6. Inge #5 och tidigare Annika.

  Med tanke på hur liten andel av växthusgaserna som består av CO2 så är skalan väldigt skev.

  CO2 borde redovisas som en liten fnutt som ökar, men längst ner i botten.

  Men om man vill försöka bevisa att CO2 har absolut noll betydelse så kan man ju rita en dylik graf. Det står ju var och en fritt.

  Men det kräver en del kritiskt granskande av materialet från läsaren. Och det är ju inte alla som kritiskt granskar det som serveras. 🙂

 7. Inge

  Uffe B
  Du kan ju knappast påstå att kurvan pekar mot en katastrofal uppvärmning! CO2 skulle ju öka vattenångan och ge en positiv feedback till temperaturhöjningen men av detta syns intet! Även om kurvskalan för CO2 ger ett dramatiskt intryck kan man ju förstå vad som menas om man har lite vana att läsa kurvor. Därför är den mycket åskådlig tycker jag!

 8. Inge #7

  Nej jag påstår inte att kurvan pekar mot en katastrofal uppvärmning!

  Och jag förstår mycket väl vad kurvan avser att försöka bevisa.
  Och med det syftet så är den ju väldigt åskådlig.

  Men om den är intressant och rättvisande är ju en helt annan sak. Tydligen fungerar den bra som propaganda, men någon ny reell kunskap tillför den inte.

 9. Gunnar Strandell

  Det luktar klimatimperialism.

  CO2-kurvan visar globala nivån, medan temperaturen handlar om icke homogeniserade data från England.

  Ökad CO2 leder till värme och katastrofer, men inte i England.
  Rule Britannia! 

 10. Gunnar Strandell #9

  Du hann före. Jag skulle just påpeka den lilla manipulationen av datat. 😉

 11. Gunbo

  Och inte ens England utan Central England dessutom!

 12. Torsten Wedin

  Litet Off Topic!
  Jag sitter och smälter intrycken från den stundtals virriga debatten i Västerås i kväll. Först, Fred Goldberg gjorde en strålande insats trots att han fick snålt med tid. Tack Fred! Och moderatorn hade det inte lätt. Det var ju 7 politiker och 3 icke-politiker i panelen. Han gjorde ett bra jobb även om han nån gång blev uppläxad av publiken. Politikerna tog nog inte till sig Freds budskap. Jag hoppas att många i publiken gjorde det. Det var mer än fullsatt.

  Jag fick också träffa några trevliga människor från TCS. Lena Krantz, Gunnar Littmarck, AOH, Håkan Sjögren och Åke Rullgård var där. Och jag förstås. Hoppas att jag inte glömt någon. Tyvärr var jag tvungen att avvika från eftersnacket. Jag ber Lena m.fl. om ursäkt för det. Jag hann i alla fall se att eftersnacket var livligt runt Fred Goldberg.

  Vi som var där kanske kan utväxla erfarenheter här på TCS i morgon. Många har väl inte hunnit hem ännu.
  /Totte

 13. Annika

  Här är sidan där jag hittade grafen:
  http://www.c3headlines.com/2010/01/cet-temperatures.html
  Där står bla varför de använt temperaturdata från England.

 14. Christopher E

  Gunbo, Uffe mfl. Serien för centrala England är välkänd då det är den längsta med jämförbar metodik. CO2 globalt eller lokalt spelar heller ingen roll. Atmosfären är blandad.

  Innan ni snöar in mer på det så lägg märke till att en detekterbar signal saknas även för globala data i vilket fall. Även om de serierna är kortare, är de långa nog för att inte finna någon korrelation där heller.

  Jag vet att det är jobbigt att det inte finns någon katastrofal uppvärmning när så många verkligen vill tro på det, men sådan är verkligheten utanför konferenser,  ideologier och klimatpsykos.

 15. Anders L

  Annika #3,
   
  Att döma av denna kurva verkar det också som om ”Maunder minimat” – den s k ”lilla istiden” i slutet på 1600-talet och början av 1700-talet – hoppade över centrala England, och bara bestod av några enstaka kalla vintrar.

 16. Patrik

  Anders L #15>> Eller så är du bara för tillvänjd vid att se de officiella HadCRU- och GISS-kurvorna för att inse det tokiga i det du säger.
  Hade T-kurvan över centrala England sträckt sig tillbaka till ca 1000 eKr, så hade du troligen sett att den hade varit högre innan 1600 – och alltså sett att LIA var en längre dipp i T.
  Utseendet på denna kurva stämmer väldigt bra med rådata för t.ex. Sverige 1890-2001:
  http://i805.photobucket.com/albums/yy336/Patrik_0000/sweden_1890_2001.gif
  …alltså en jämn och inte särskilt dramatisk ökning av T över tid.
  Långt ifrån de psykotiska kurvor som publiceras av IPCC.

  Jag vidhåller att homogenisering av T då man tittar på större regioner, eller ännu värre globalt, är totalt kontraproduktivt – eftersom en utjämning sker ändå.
  Att titta på enskilda stationer och göra ”punktutjämningar” både här och där ger helt felaktiga medel över större ytor.
  Nej, rådata måste publiceras. Visst kan man visa homogeniserade kurvor, men bara om man explicit visar hur man har homogeniserat och endast om man samtidigt visar rådata.

  Att historieskrivningen innehåller otaliga vittnesmål om extremt kalla och nedisade vintrar i bl.a. UK, med ett flertal Grönländska påhälsningar via kajak är oomtvistat. Sök och du ska finna.