S. Fred Singer – en gigant på många plan

Singer

Vi missade tyvärr här på KU-bloggen att uppmärksamma hans 90-årsdag i september. Den hedrades dock av andra, bl.a. via ett specialnummer av Energy & Environment (tyvärr inte fritt läsbart i sin helhet).

Fred’s enorma betydelse för ”klimatalarmismskepticismen” är säkert väl bekant för de flesta av våra läsare, och en hel del har skrivits här om honom.

Som framgår av samma länk har han givetvis blivit en måltavla för allehanda ad hominem-attacker och annat av olika mer eller mindre desperata krafter, som räds sanning och sunt vetenskapligt tänkande – det gäller inte bara ”klimatfrågan”.

Parallellerna till vad som nyligen uppmärksammades som ”Parallell vetenskap” är mycket tydliga.

Själv har jag haft förmånen att personligen träffa Fred ett flertal gånger sedan jag intresserade mig för klimatalarmismens frågeställningar ca år 2003, och vi har haft rätt omfattande emailutbyte under åren. Han har en närmast otrolig förmåga att snappa upp även inrikespolitisk information om Sverige, och är i övrigt väl bekant med landet. Under en postdoc-vistelse på KTH (hos dess ende Nobelpristagare Hannes Alfvén, plasmafysik) lärde han sig en gång svenska på några månader.

En tillbakablick på några personliga mötestillfällen finns här, med bl.a. ett referat från de hearings som skedde i Vatikanens regi år 2007, och där Fred Singer hade en avgörande roll för att få katolska kyrkan att inse den svaga eller obefintliga grund allt vilar på.

Hans slutanförande under första mötet var superbt, och jag är stolt över att själv ha hållt tyst och gett honom tid, när det egentligen var upprop för dem som dittills inte framfört något yttrande. En person på mötet var efteråt kritisk till mig för tystnaden, men enligt eget bedömande var samma persons återkommande debattinlägg starkt kontraproduktiva i sammanhanget.

Men för att återgå till Fred Singer’s verksamhet under åren, så blir man närmast stum när man läser vad som är sammanfattat på engelska Wikipedia. Jag kände till några av hans bidrag till rymdfysiken, och att han var förste chef för USA’s vädersatellitsystem, och att han kunde ha varit den som istället gett namn åt de s.k. van Allenbältena ovan Jorden.

Häromveckan råkade jag se ett foto via ett Facebookutskick från Physics Today, där man erinrade om de första ”rymdbilderna” (1946) från ca 100 km höjd vid White Sands provområde i USA, via kameror fästa på överskeppade tyska V2-raketer. Jo, Fred Singer (då 22 år gammal) var med i denna operation; infästning och justering av kameror och utvärdering av bilderna. Ett mer täckande bildmontage från 1948 finns att betrakta här. Den är från en jubileumsartikel år 2006, där även en del av Fred Singer’s insatser i pionjärarbetet nämns.

rymdbild

Jo, visst inspirerade det senare till utvecklingen av vädersatelliter, men det gick som bekant trögt politiskt och byråkratiskt.  Fred Singer konstruerade ju en satellit för rymdforskning redan 1950.

Från Wikipedia-artikeln:

  • Singer was one of the first scientists to urge the launching of earth satellites for scientific observation during the 1950s.[20] In 1951 or 1952 he proposed the MOUSE (”Minimal Orbital Unmanned Satellite, Earth”), a 100 pounds (45 kg) satellite that would contain Geiger counters for measuring cosmic rays, photo cells for scanning the Earth, telemetry electronics for sending data back to Earth, a magnetic data storage device, and rudimentary solar energy cells. Although MOUSE never flew, the Baltimore News Post reported in 1957 that had Singer’s arguments about the need for satellites been heeded, the U.S. could have beaten Russia by launching the first earth satellite.[19] He also proposed (along with R. C. Wentworth) that satellite measurement of ultraviolet backscatter could be used as a method to measure atmospheric ozone profiles.[21] This technique was later used on early weather satellites.[22]

Ja, det finns mycket att säga i sammanhanget, men jag vill bara tipsa dem som inte vet om det utomordentligt värdefulla nyhetsbrev som hans organisation SEPP sänder ut en gång i veckan (normalt natten till måndag). Där finns alltid extremt mycket läsvärt. Ni kan läsa det på webben, eller teckna er för ett nyhetsutskick.

Tack, Fred, för allt Du bidragit med hittills.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. lennart bengtsson

    Fred Singer är en imponerande person med en osedvanlig open mind både med tanke på hans standing och hans respektabla ålder. Jämför man den intellektuella och akademiska fackkunskapen bland de som fått klimatskeptikerstämpeln med alla våra så medialt välsedda semi-politiska aktivister på” klimatområdet” så är ett intellektuellt handikapp för de senare gruppen ett alltför svagt ord. Om Orwell hade kallat sin roman 2014 i stället för 1984 hade han även fått årtalet rätt.

  2. Jimmy

    Ursäkta en OT så här tidigt i tråden.
    Men, planera inte in en skidsemester i Norge 2050. Det kommer inte att finnas någon snö då eftersom det kommer att vara minst 2 grader varmare än nu enligt en tänkt norsk väderleksrapport.
    (Om inte norrmännen kan minska den globala uppvärmningen genom att cykla mer vill säga!)

    http://www.youtube.com/watch?v=3FOyzK33L0Y&feature=youtu.be

  3. Lasse

    Med all respekt för ålder och vishet-idag är det IPCC och ”det är bråttom nu” som dominerar media.
    Är det så brått?
    Judit Curry spånar om detta nu:
    http://judithcurry.com/2014/11/02/how-urgent-is-urgent/#more-17184
    Slutsatsen är väl att vänta och se-2004 var det lika brått och då trodde vi att CO2 kunde gömmas i saltgruvor.
    Stilleståndet ger oss tid som modellerna inte förutsett.

    OT SMHIs klimatpanel chattar strax. 2014 kan bli det varmaste året i Sverige på länge.
    Rekordet fick vi dock 1934!
    Dvs en period som IPCC inte vill diskutera!
    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/klimatindikator-temperatur-1.2430

  4. Mikael W.

    Fred Singer är en imponerande kille! Bra att Ni uppmärksammar hans arbete för sanningen.
    Denna kille är rätt otrolig också!

    https://www.youtube.com/watch?v=-iDKI77soVo

  5. Det är klart att det är bråttom för de klimathotstroende. Snart kommer det att vara uppenbart för nästan alla att det inte finns något klimathot, och chansen att använda det för att avskaffa demokrati, kapitalism och marknadsekonomi kommer att vara borta. För klimatet är det däremot verkligen inte bråttom.

  6. Lasse

    Chatten på SMHI fortgår mellan 10-14.
    Jan Lindström ställer en relevant fråga: Hur kan värmen plötsligt få för sig gå ner i haven år 2000 😉
    Fö fick jag in några frågor om SMHIs 1 m höjning till 2100-Väldigt osannolikt!
    Detta efter frågor om när detta skulle inträffa som besvarades utan reservationen ovan!
    Så är Sten Bergströms alarmism!

  7. pekke

    Imponerande om Singer måste jag säga.
    Hade ingen aning om han var en pionjär inom forskning med väder- och klimatsatelliter.

    Men sånt kvittar ju om man inte gör de rätta sakerna och har de rätta åsikterna för få vad med i laget som har de rätta åsikterna.

  8. Ann LH

    Bra Peter att Du tar upp Fred Singer och hans livsgärning. Han har ju varit med nära nog från begynnelsen och har en enastående överblick över hela klimatfrågan.
    Hans insatser på KTH-konferensen var imponerande och när hans (och D. Averys´s) bok ”Unstoppable Global Warming every 1,500 years” kom ut febr. -07 höll jag på att missköta mitt jobb. Den var så fascinerande och jag kunde inte förmå mig att sitta på kvällarna och förbereda lektioner förrän boken var genomläst. Den breddade, förklarade och fördjupade på ett sätt som passade mig och min bakgrund perfekt.
    Under senaste Heartlandkonferensen var han aktiv även om hans år märktes. Och, han skriver ju fortfarande härliga artiklar i American Thinker. My hero, som jag skrev i en annan kommentar.

  9. J-O

    #2 Jimmy

    Därför är det bra att det finns rullskidor 🙂

    Jämför -14 , snörök och blåst med +20 , solsken i shorts.
    Alltid fäste !

    Kör till den där vita skiten förstör för mig…

  10. J-O

    På UI tänker väl professorerna sådana tankar vi sett i Climate gate och väntar på ”cheering news”.
    Stor man Singer, vilket man märker på den vikt man lägger på att smutskasta honom.