Prototyp till elbil i Grönköping

Med tanke å

den popularitet som elbilen f.n. åtnjuter, har ävenså den i Grönköping verkande hr fabrikör Östberg vid F:a Lasar & Tänger (härst.) inkastat sig i den s.k. leken i och med att denne inlett produktion av dylika fortskaffningsmedel.

-Jag har förstått att det finnes gott om statliga skattebetalarpengar att inhämta i form av bidrag och subsidier, säger hr Ö., och vi behöva å F:an minsann förstärka kassan.

GK elbilsprototyp

Prototyp till den elbil, vilken hr fabrikör Östberg
snart skall producera i Grönköping.

Rolf Oward

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Intet nytt under solen!
  Dessa eldrivna sparkar översvämmar städerna.
  De ersätter främst promenader och förs fram på samma banor.

  I Dagens tidning får Källström plats fler intensiva regn enligt modellerna:
  https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-extrem-nederbord-1.29819
  Såhär ser verkligheten ut!

 2. Anders

  #1 Lasse. Eftersom det finns politisk vilja att krama mer skatt och avgifter ur folket måste SMHI spela med i falskspelet… Sovjet 2.0…

 3. Lasse

  #2 Anders
  SMHI har all heder av de kurvor de presenterar i länken.
  Men journalister med självaktning borde ta del av dem i samband med de forskarrapporter som bygger på modellberäkningar.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/K3k414/svenska-klimatforskare-varnar-for-skyfall

 4. jensen

  1,3
  ”Normalisering har gjorts i data genom att antalet fall med minst 40 mm under året har dividerats med antal stationer och sedan multiplicerats med 100.”

  Reflexion: Sålunda äkta Grönköpings-text , som ännu mer exakt förklarar bakgrund och bedömning av diagrammets betydelse, som för mig snarast meddelar att :
  Så har det vatt, och så kommer det att bli.

  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.85550.1552563049!/image/40mm-dygnsnbd-1900-2018.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/40mm-dygnsnbd-1900-2018.png

 5. ThomasJ

  Personen som var först ute med eldrivet fordon, Kalle Volth, körde nyskapelsen hela femton meter för att därefter sätta sig ner och konstruera en längre sladd… Häpp så dé kan vá ! 😉

  Mvh/TJ

 6. Ehuru det genomförda projektet angående elekipaget är en kostsam historia att utveckla föreslår MPG (MiljöProblematerna Grönköping) att ett utvecklingsbidrag tillställes var och en med ambition att på egen hand frambringa en idé för lösning av den problematiska elektrifieringen av transportsektorn. Det är tanken som räknas och inte hur mycket själva tanken av elenergi den innehåller som är det viktigaste, säger Ebba Grön, talesrör för MPG.

 7. Dan

  Ni skojar om Grönköping, men den här begåvade personen finns på riktigt:
  https://www.youtube.com/watch?v=xa2Cag9OrHc

  Otroligt.

 8. Ulf

  Verkligheten överträffar fantasin på det här området. Nu ska plastkassarna beskattas 6-7 kr beräknas en kosta. Man lär gå över till papperskassar som har 43 ggr så hög miljöpåverkan.
  Dessutom ska man ta 30 öre per styck för de små plastpåsarna.
  Tveklöst världens mest korkade regering utsedd i demokratiska val.
  Den ser som sin uppgift att terrorisera vanliga medborgare med idiotier och till varje pris undvika ta tag i de många allvarliga problem Sverige har.

 9. Håkan Bergman

  Ulf #8
  Det kanske inte är så dumt ändå. Kan vara ett misstag att påminna alla om idiotin varje gång man handlar.

 10. Robert Norling

  Undrar vad ”Handlarna” tycker.
  En ”kassako” försvinner och då får väl kunden betala via lite högre matpriser för inte vill de väl ha lägre vinst.
  Så allmänheten snuvas även om de gör som jag börjat med, tar med en kasse utav den kraftigare plasttypen.
  Gärna en City Gros kase in på ICA eller Hemköp osv.

 11. Ingemar Nordin

  Ulf #8,

  Som så ofta lär denna ”nudging” från överheten vara kontraproduktiv. Det finns plastkassar på rulle i alla möjliga roliga färger i de flesta livsmedelsbutiker som duger precis lika bra att bära hem matvaror i. För en bråkdel av priset.

 12. Lars

  Interessant att SMHI gör en ”summering” eller ”slutsats” när kurvorna pekar I ”rätt” riktning men skriver ingenting när kurvorna visar status quo.

 13. Lars

  Om Plastpasskatten skulle gatt till stöd för ordentlig sophantering I Indonesien eller liknande sa hade det ju gjort nagon nytta..

 14. Fredrik S

  Angående plastkassar, hur många hamnar i naturen? Och hur många av dessa spolas ut eller hamnar i havet?

 15. Robert Norling

  Grönköpings gröna myndighet som är allierade med USA-myndighet säger ”Det finns ingen klimatkris”.

  https://www.nyteknik.se/miljo/usa-myndighet-det-finns-ingen-klimatkris-6975605

 16. Daniel Wiklund

  Jag har handlat matvaror i snart 50 år och har nästan alltid cyklat, som mest med 7 plastkassar. Ingen av mina kassar har hamnat nån annanstans än i soporna. Och jag använder dom små plastpåsarna för att frysa in det jag bakar. Och till mycket annat. Och dom ska bli 30 öre dyrare, dvs 15 kr för en förpackning med 50 påsar. Våra politiker retas. Hur blir det med all plast som nyttjas i sjukvården (just nu inte så mycket på vissa sjukhus), ska den också beskattas.

 17. Dan

  Ja, jag kommer definitivt att köpa fler plastkassar nu när det blir skatt på dem. Skatter, nya eller höjda, är ju statens enda medel för att rädda klimatet eller isbjörnarna eller om det var Greta. Eller överhuvudtaget göra någonting alls.
  Så eftersom jag hemskt gärna vill rädda klimatet, isbjörnarna och Greta tänker jag köpa många plastkassar och på så sätt hjälpa till.
  Jag kommer att meddela när jag köpt min tusende kasse så ni alla kan gretulera mig.

 18. PK

  Självklart måste staten ha in fler intäkter. Konsumentpriset på el exkl nätavgifter består av:
  1. Kostnad för utsläppsrätter 21%
  2. Elcertifikat 3%
  3. Energiskatt 38%
  4. Moms 20%
  5. Spotpris 18%

  Inte mycket kvar för Lövin, Andersson mfl att beskatta där. Och när man tänker på att ”konsumenten” betalar med skattade pengar förstår man att regeringen måste beskatta även plastpåsen.

 19. SatSapiente

  ang. plastkassar

  Den som vill undvika ”plastkasseskatten” och samtidigt göra en tyst protest genom att ”bunkra”…
  Det går (ännu) att köpa plastkassar utan nya skatten från många pappers/kontorsvaruhandlare.
  Om man köper en kartong, 500 st 20 liters kassar, kostar de c:a 80 öre st. Samma kvalité men neutrala utan tryck.
  Redan där framstår dagens pris i livsmedelsbutiken, 1.50 – 2.50 kr/st, som rena rånet, kunden gör ju reklam för livsmedelshandlaren iom att det är reklamtryck på kassen!

 20. Håkan Bergman

  SatSapiente #19
  Bra tips, beställt kassar för resten av livet, blir det kassar över blir det väl slagsmål vid bouppteckningen.
  https://www.kontorsgiganten.se/barkasse-hangsel-20my-1000fp-p-885109.html

 21. Gunnar Strandell

  SatSapiente #19 och Håkan Bergman #20
  Tack för tipsen!
  I min värld behövs plastkassarna för renhållningsarbetarnas arbetsmiljö och för att upprätthålla hygienen hemma. Det verkar som om våra beslutsfattare inte levt under den tid vi hade papperspåsar i en klämma på skåpdörren och SANSAC papperssäckar i sopställen. ETT kaffefilter räckte för att bottnen skulle gå ur båda påsarna.

  Hur vågar de?

 22. L

  #21, Håller med. MP:s Bolund påstår att vi slänger plastpåsar i naturen och att det skulle vara orsaken, medan andra yrar om klimatet, men det handlar ju bara om skatter och givetvis måste vi fortsätta använda plastpåsar till soporna om vi inte ska kasta allt skräp i lös vikt. Dom papperspåsar vi tvingas använda till matavfall går ofta sönder och dom orsakar lukt och drar till sig diverse skadedjur, så hela miljötänket är skrivbordsfantasier…

 23. Kenneth Mikaelsson

  Ett satans snetänk är vad det är….. Skatt på plastpåsar…… Och vad är alla matvaror packade i .. Tänk nu till lite alla sossar o miljöfascister… vet att ni har svårt med just den saken men gör ett försök…..
  Säger bara det jag har en god aning om varför sosse partiet sjunker som en gråsten i en sjö…. När till ok med de hjärntvättade medlemmarna börjar lämna skutan….

 24. Ulf

  Har prövat med andra metoder men när jag kommer till kassan så står jag ändå där och har glömt eventuella extra kassar. Så kommer det förmodligen bli även i fortsättningen. Men det kanske blir billigare ändå att gå tillbaka i affären och köpa en rulle med 100 sopsäckar varje gång än vanliga kassar? Kommer sluta med att jag har tusentals sopsäckar hemma.

  Redan intervjuar tidningarna folk om detta och alla är positiva ”för det är bra för miljön”. Antar att det är journalisternas urval i annat fall är det helt ute med svensken. För inte kan väl svensken vara så dum? Men trots allt röstar var tredje svensk på stolle regeringen. En regering som gjort det till en konstart att lägga korkad meningslös lagstiftning för att lösa påhittade problem samtidigt som man noggrant undviker att göra något åt jätteproblemen. I ett normalt land borde dessa partier inte ha mer än 10 procent. Men det är väl också konkurrensen som är dålig.
  Jag tror det blir papperspåsar känner mig själv när jag står i kassakön kommer jag på att jag inte har något att bära i.

 25. Mats Kälvemark

  Hoppas att MP-regeringen fortsätter att gräva sin egen grav genom beskattningen av plastkassar. Den är så idiotisk så ”klockorna stannar” som en vän till mig brukar uttrycka sig.
  ”Plast i haven” är ju inte ett svenskt problem, inte ens ett EU-problem.
  90% av ursprunget är i stället enligt länken nedan 10 floder i Asien och Afrika.

  https://www.ufz.de/index.php?en=36336&webc_pm=34/2017

  Men det går ju inte att beskatta…..
  Men det öpnar ju nya möjlgiheter till beskattning för de kommuner där vi sopsorterar i olikfärgade plastkassar, som hittills delas ut gratis. Det kommer man säkert att tänka på om något år, så passa på att bunkra innan dess.

 26. PWTec

  #24
  ”Men det går ju inte att beskatta….”
  Exakt, det gäller ju som bekant också vattenångan. Co2 går fint att beskatta, men den dominerande ”växthusgasen” (90-95% ?) vattenånga beskattas inte. Det handlar inte om miljö eller klimat- det handlar om att införa planekonomi.

 27. Johan Montelius

  ””Plast i haven” är ju inte ett svenskt problem, ..”

  Jag tror vi bidrar genom att samla in plast i gröna igloos som samlas upp av en ”plaståtervinnare” som säljer det till en ”återvinnare” i Asien som … dumpar det i havet 🙁

  Att vi inte slänger alla påsarna i soporna och eldar upp dem är kanske ett av de mindre genomtänkta system som införts i ”återvinningens” namn.

 28. Ivar Andersson

  Än så länge behöver vi inte skatta för våra koldioxid när vi andas. Staten måste höja skatten för att kunna köpa röster med nya och höjda bidrag till röstboskapen.

 29. Daniel Wiklund

  Två av huvudrubrikerna på Text-tv handlar om klimatet. Idag är det karolinska som ska skämmas, deras flygresor släpper ut mest koldioxid. Snart kanske Text-tv har en rubrik som berättar vilken myndighet som använder mest plastpåsar. Klimatstasi har bråda dagar.

 30. Lasse

  Radion kör en serie om lagring av CO2.
  Varför?
  Kan de ogilla befolkningsutvecklingen eller vår ökade förmåga att förse oss med mat?
  https://notrickszone.com/2019/10/21/since-1981-74-of-the-globe-greened-and-crop-production-swelled-by-95-due-to-rising-co2-warming

 31. Daniel Wiklund

  Läser på Text-tv att sju av åtta partier tycker det är viktigt att fånga in och lagra koldioxiden. Jag skulle hellre se att dom arbetade hårdare för att fånga skurkar. Här i Luleå i den stadsdelen som jag bor och den näraliggande stadsdelen har det eldats två högstadieskolor(stängda ett år) , två bränder på en låg och mellanstadieskola, en förskola, en bagarstuga, bilar, soputrymmen, även andra brott. Polisen vet vilka som gjort det, men ingen har åtalats för bränderna. Kostnaderna är minst 100 miljoner, som har lett till att kommunen tvingats avstå investeringar. Och samtidigt har man lagt ner skolor i ytterområdena. Det har varit enorma polisinsatser, men väldigt få har lagförts. Hur mycket koldioxid dessa bränder medfört har konstigt nog inget räknat ut. Men politikerna verkar ju tycka att det finns inget viktigare än att minska på koldioxidutsläpp. Kan tilläggas att jag haft några av gängledarna som elever, och dom har skottsäker väst på sig, dom konkurrerar om knarket. Men det gäller att fånga in och ”fängsla” det farliga giftet koldioxid

 32. Anders

  OT. Två reflektioner. I: Om man studerar hur lågtryckens bildning, intensifiering och vandring över (åtm norra hemisfären) samt erinrar sig vindens (riktning/styrka) effekt på vädret (samt i förlängningen lokalklimatet) slås man av hur lite man hör om dessa motorer i ”klimatsnacket”! Har någon, någonsin hört eller läst om att atmosfärens ökade (men mikroskopiskt lilla) andel CO2 skulle påverka lågtrycken? Reflektion II: Kanske hela denna olycksaliga soppa har uppstått för att vi accepterar tanken på ETT GLOBALT klimat? När föddes tanken på att jorden har ETT klimat? Tack för att jag får vädra mina tankar med fritänkande kunniga människor här på KU!

 33. jensen

  Från SDS idag:
  Rubrik: Klimatforskare varnar för kraftigare skyfall. (SMHI , alltså meteorologi )
  Text: Skyfallen blir Sannolikt kraftigare. Klimatfaktorn har varit 1,2, men nu tar man höjd för en ökning, men det är för tidigt att säga hur mycket. Därtill kräves fler studier.Hittills har datorkraftsbegränsningar för låg upplösning. 10-20 km avstånd, gentemot cumulonimbus som omfattar någon km. Datorkraften räcker inte.( ÖKA; !)
  Reflexion: Antingen kan man läsa rubriker ,…..eller penetrera vad texten egentligen säger.

 34. Hej Anders #31

  du har vettiga tankar. Före 1980-talet handlade ordet klimat vanligen om olika typer av klimat,
  fastlandsklimat, arktiskt klimat, medelhavsklimat etc.

  Om du läser Jakob Nordangårds bok om familjen Rockefeller så kommer du att se att egentligen började det med atombomben. De som utvecklat den blev rädda för ett framtida kärnvapenkrig och tänkte sig att enda sättet att undvika det var en världsregering. Vidare var man på den tiden 50-60-tal övertygade om en befolkningsexplosion som skulle förvandla västvärlden till en minoritet. Efter diverse turer blev ”koldoioxid och klimat” det perfekta redskapet för att åstadkomma en världsregering.
  En värld — ett klimat

 35. Lars-Eric Bjerke

  #26 Johan M
  ”Jag tror vi bidrar genom att samla in plast i gröna igloos som samlas upp av en ”plaståtervinnare” som säljer det till en ”återvinnare” i Asien som … dumpar det i havet .”

  Från i år sorteras all insamlad plast d.v.s. 20 ton/tim i Motala.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/har-sorteras-all-atervunnen-plast-i-sverige

 36. Daniel

  Hur är det med dig själv Lars-Eric Bjerke. Tycker du att skatt på plastpåsar är bra.

 37. jax

  Grejen är ju att folk i allmänhet tycks tro att förutom nedskräpningen så ger förbränningen av de plastpåsar vi slänger skräp i upphov till stora CO2-utsläpp. Men tittar man på varje enskild fylld påse med brännbara sopor i, så är ju vikten av själva påsen kanske i storleksordningen promille. Det som är i påsen är alltså kanske upp mot ett tusen ggr större problem.

  När det gäller nedskräpningen så måste folk redan nu göra ett jättestädarbete. Vistas hela somrarna vid sjö och hav och jag ser mer eller mindre aldrig några plastpåsar där. Inte heller annat plastskräp. Faktiskt inte heller annan typ av skräp. När det blåser som mest driver det iland mängder av kvistar, grena vass och annat naturligt material, men nästan aldrig plastskräp, så problemet har väl förstorats upp en del. Bor ju uppe i norr så befolkningstätheten är ju inte så stor här och det kan ju iofs spela in.

 38. Johan Montelius

  #35 Lars-Eric Bjerke

  Redan att någon hämtar en grön igloo i Haparanda och kör den till Motala är en förlust för samhället. I Motala lägger de ytterligare pengar på att sortera plasten och 30% går till förbränning. Resten, 70%, säljs till ”återvinnare”. Man undrar hur vad som händer med de so skickas till ”återvinning”? Kan det vara så att resan slutar redan i en ugn på Gotland?

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/din-sorterade-plast-eldas-upp-pa-gotland

 39. jax

  #37 forts
  Om man verkligen ville komma åt problemet med påsar i naturen skulle ju pant vara oerhört mycket bättre. Panten skulle minska användningen samtidigt som den såg till att påsarna verkligen återvinns. Idag är ju påsarna redan betalda Efter användning och inte värda ett öre. Men då skulle ju förstås inte staten få in några extra pengar. Tänkte inte på det!

 40. Håkan Bergman

  Min diskmedelsflaska, Yes, påstår sig vara pantbar, men jag vet inte vart och hur mycket jag får tillbaka. Det står på etiketten att jag ska ladda ner en app, men det blir över min döda kropp, jag är mera bekymrad över den digitala nedskräpning alla dessa idiotappar bidrar till.

 41. Daniel Wiklund

  Man vet hur mycket mindre utsläpp av koldioxid man får om man återanvänder plast. Vet man hur mycket mindre koldioxidutsläpp det blir om de hundratals årliga bilbränderna kunde undvikas. Och vilja miljöfarliga ämnen som släpps ut när bilarna eldas upp.

 42. Ulf

  Svar 31

  Du förstår polisen har annat att göra än så triviala saker som att lösa brott.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/zGeBPw/polisen-gor-sig-lustig-over-forvirrad-dam

 43. Ulf

  Med tanke på att folk i allmänhet verkar tycka det är bra med skattehöjning på plastpåsar så kommer jag osökt att tänka på en gammal devis jag lärde mig av klok jurist jag en gång jobbade med.
  100.000 lämmlar kan aldrig ha fel.

 44. Lars-Eric Bjerke

  #36 Daniel,

  Enligt svensk plastindustri är inte plastkassar något större problem i Sverige. De framställs huvudsakligen genom återvunnen plast eller bioråvara och står inte heller någon större del av nedskräpningen. Den nuvarande ordningen med en mindre avgift verkar vara rimlig. Det är nog bra om en kasse kostar någon krona så att inte folk använder onödigt många.
  https://www.svenskplast.org/2019/07/04/avgift-pa-plastkassar-battre-an-forbud/

  Dock använder jag själv sällan plastpåsar från min mataffär, eftersom de inte håller att ha på cykelstyret, utan jag har några urgamla tygkassar, som kan vara sämre ur miljösynpunkt, men de håller. Förr fanns det nätkassar, som jag inte har sett på länge, men de kommer kanske tillbaka.

  Sverige importerar 3 Mton avfall per år mest från Norge och Storbritannien (46 resp. 31 %), som är länder med mycket lite fjärrvärme. Det bioeldade kraftverket Drax i England (4000 MW) m.fl. importerar flis från bl.a. lastpallar från Texas. Det lönar sig tydligen att transportera avfall på land och på de sju haven.
  https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Avfall-import-och-export/
  https://en.wikipedia.org/wiki/Drax_Power_Station

 45. Jojje

  #7 En till från Grönköping
  https://www.youtube.com/watch?v=JxhW6CQgCrI

 46. Daniel Wiklund

  44 Lars-Eric B. Det var ett långt svar på en kort fråga. Kan jag tolka ditt svar som att du tycker att skatten är dålig. Jag har handlat med plastkassar på cykel i nästan 5 decennier, året om, högst 5 har gått sönder av tusentals. Jag är nog en av Luleås flitigaste cyklist. Per B kommer nog snart med nya skatter. Ju mindre stöd Miljöpartiet får i opinionen ju mer tokiga saker kommer dom med, ivrigt påhejade av SAP.

 47. Lasse

  MP ogillar Moderat politik i ett debattinlägg i SVD.
  https://www.svd.se/sankt-bensinskatt-ar-ett-stort-klimatsvek
  Slutklämmen platsar under Grönköpingrubriken:

  ”Det är så vi lever upp till målen vi tillsammans enades om i riksdagen – att svenska vägar ska bli fossilfria 2045.”

  Vi får gräva upp många mil asfalt för att leva upp till deras löfte!

 48. Bim

  Plastkasse skatt? Krångel Sverige. PLAPÅS-skatt
  Vi medborgare kan väl bara skicka pengar till dom, när de behöver mer. Alltså stup i kvarten. Men skicka det till Swebbtv , KU och SD så blir det ordning i landet.
  #43 Ulf
  Jo, men bara en gång. De tar ju konsekvenserna av sina handlingar.
  Det borde Löfven också göra. Jag har för mig att han lovade folket ett hopsvetsat gäng. Men han kan kanske inte svetsa heller?

 49. Håkan Bergman

  Bim #48
  Tror han tog fel på svetsen och skärbrännaren.

 50. Håkan Bergman

  forts #49
  Men Stefan har lyckats svetsa samman den enda oppositionen, skillnaden mellan S och SD ligger inom felmarginalen i senaste SIFO, men ännu viktigare är att viljan till samarbete med SD har nått rekordnivåer inom M och KD enligt en annan sifoundersökning.
  https://www.expressen.se/nyheter/valjarnas-dom-ratt-att-samarbeta-med-sd/
  Vågar man hoppas att verkligheten har sprungit ifrån C, V och MP?

 51. Håkan Bergman

  Lasse #47
  Hur ska vi göra med Gotland? Undrar om jag får behålla mina fönsterbrädor av marmor?