Oxfams nya katastrofrapport

I en ny rapport från den brittiska välgörenhetsorganisationen Oxfam varnas det åter för katastrofala följder av den klimatförändring som nu pågår. Om temperaturen stiger med 5 grader kan jordens befolkning decimeras till så lite som 1 miljard. Detta tal har vi naturligtvis hört några gånger förr, utan att profetian besannats. Men nu anser Oxfam och dess associerade forskare att krisen är verklig. Nedan några citat ur rapporten som annars kryllar av rubriker som: ”The scientific certainty of harm”, ”Hunger, disasters, disease – the new normal”, ”Climate breakdown”, ”Climate change means hunger”, ”Empty nets, poisoned fish” och”Bad for your health”.
oxfam1
”Vi har förolämpat Naturen”.
oxfam2
Jordens befolkning kommer att krympa drastiskt.
oxfam3
Varifrån kommer att dessa uppgifter? Vi vet ju från andra källor att varken antalet tropiska cykloner eller tornados har ökat.
oxfam4
Som vi alla vet beror vattenbristen i de fattiga länderna på att vattnet används i industriländernas swimmingpooler.
oxfam5
Fler skrämmande siffror.
Men om sanningen ska fram så beror ju inte hunger på den senaste tidens uppvärmning. Dessutom minskar antalet fattiga världen över. Och ju fler fattiga desto bättre möjligheter får vi att handskas med eventuella naturkatastrofer.
poverty-rates
I stället för att försöka stoppa klimatförädringar, låt oss försöka utrota fattigdomen i världen.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Fredrik L

    Är det inte så att antalet fattiga stiger något medan andelen totalt i världen sjunker,vill jag minnas?

  2. Christopher E

    ”Som vi alla vet beror vattenbristen i de fattiga länderna på att vattnet används i industriländernas swimmingpooler.”
    🙂
    … och vi vet alla vem som är vattentjuven här… Al Gore har inte mindre än två simbassänger i Nashville, varav minst en uppvärmd, dessutom (en delförklaring till att bara detta av hans hus använder 20 ggr mer ström än ett amerikanskt genomsnittshushåll, som i sin tur ligger i toppligan globalt).
    Mer allvarligt talat så finns det alltså gott om anledningar att hjälpa u-länderna med vatten, billig energi och modernt jordbruk istället för att slösa bort pengar på meningslös klimatpolitik. Inga av rapportens problem kan ju kopplas till AGW ändå.

  3. Detta visar på ett av de stora problemen med koldioxidfokuseringen. Genom att all offentlig debatt handlar om detta glöms de verkliga problemen som vi dessutom kan åtgärda bort.
    Det går att ge rent dricksvatten till värdens fattiga, malaria kan bekämpas o.s.v.
    Jag gör vad jag kan för att övertyga mina riksdagskolleger om att prioritera om.

  4. Mikael

    Sven Yngve Persson (#3). Menar du att detta glöms bort? Har du hört talas om WHO? Världsvattendagen? SIDA? Moderaterna vill krympa anslagen till allt sådant. Så jävla dåligt…

  5. Anders L.

    Lite OT, men ändå:
    Glödlamporna kanske inte är dödsdömda, rapporteras från USA. Nya och förbättrade glödlampor är på väg ut på marknaden . Undrar hur EU skall hantera detta?
    http://www.nytimes.com/2009/07/06/business/energy-environment/06bulbs.html?em

  6. Anders L.

    (Glödlampssmuggling från Ryssland etc kanske blir nästa stora ekonomiska livboj för allehanda kriminella kretsar när EU går över till kvicksilverbaserad belysning … )

  7. Anders L, det vore i så fall ytterligare en bransch som gjorts ekonomiskt lukrativ genom att idiotiska politiker förbjudit helt normala saker i syfte att få ’Svensson’ att göra irrationella pk-val eller betala ohemula skatter till samma politiker, och därigenom skapat ett marknadssegment som, per definiton, fylls av ljusskygga ellement i en inofficiell skuggekonomi.
    För en gång skull träffar du faktiskts mitt i prick … 🙂

  8. Peter Stilbs

    Baghdad Bob tycks ha inspirerat en helt ny krets

  9. Rosenhane

    Mikael#4
    Vet du hur många miljarder Sverige har slösat bort genom åren  på värdelösa Sidaprojekt?
     Ett signifikativt exempel ur högen;  För ett antal år sedan la man ner massor med pengar på ett projekt som gick ut på att bygga svinfarmar åt tunisierna och andra länder i nordafrika. Tills man kom på att dom äter ju inte griskött…
    Jag lovar, det är ingen klintbergare.
    Jättebra att alliansen krymper anslagen tiil galenskapen men tyvärr lär det dröja innan dom börjar krympa anslagen till den stora galenskapen AGM(antropogenic global madness).

  10. Iven

    Mikael #:
    Koldioxidfokuseringen tack vare IPCC, Al Gore och omfattande övrig AGW propaganda gör, att ofantligt stora resurser slösas på klimatkonferenser, datormodellbaserad klimatforskning, handel med utsläppsrätter osv.
    Mycket av dessa resurser  skulle kunna användas bl.a. till att lindra ohälsan i u-länderna som till stor del beror på färskvattenbrist. Där har varken WHO, SIDA eller Världsvattendagen haft önskad effekt med hänsyn till de stora behovet.
    Du kanske skulle göra ett studiebesök t.ex. i Kenyanska eller andra drabbade afrikanska byar, där bl.a. Rotarys Läkarbank och ”Läkare utan gränser” gör en fantastisk ideell insats, för att bättre kunna förstå problemet (och hur det konkret skulle lösas, bara därtill nödvändiga resurser inte slösades på datormodellbaserade klimathypoteser istället.)

  11. Mikael

    Iven, Rosenhane med flera.
    Grejen är att det knappast är klimatfrågan som stjäl resurser från världens fattiga. Bistånd, malariabekämpning och vattenfrågor mm har länge varit underfinansierade på grund av bristande välvilja från olika håll. Det är magstarkt av en moderatpolitiker att komma och påstå att klimatfrågan stjäl resurser när man konsekvent har drivit linjen att minska biståndet, sänka skatter och annat. Det enda man vill satsa mer resurser på är försvaret och polisen – med den uppenbara avsikten att skydda sina privilegier för fattiga och farliga människor. Om det är något det satsas ofantligt stora resurser på så är det militärutgifter, och utöver detta så är lyxkonsumtion en betydligt större bov i dramat än klimatkonferenser. Visst lär det ha funnits en massa misslyckade biståndsprojekt, men det är nog inte där skon klämmer.

  12. Mikael, där har du fel:
    Det är inte bristen på välvilja eller pengar som är skälet till de problem du beskriver. Tvärtom, det finns gott om bådadera. Däremot är nettonyttan per satsad krona i många av dessa projekt nära noll eller tom negativ pga usel styrning, omfattande korruption, avsaknad av fungerande samhällsstrukturer, krig och andra konflikter mm. Till detta kommer en stor portion (till brottslig dumhet gränsande) naivitet och medvetet blundande inför dessa fakta.
    Jämförelsen med vad andra saker på andra platser kostar, eller skulle kosta är total ovidkommande. Problemen finns där problemen redan är i dag, och det är inte direkt okänt (för alla utom naiva flummare eller do-gooders) vad som är förutsättningar för att välstånd skall skapas. Och det är dessa forutsättningar som saknas. Och alla försök att kringå dessa brister (oavsett hur hårt man blundar) kommer att misslyckas. Tom katastrofbistånd till sådana krigshärdar riskerar ofta både att finansiera och tom förvärra kriget och lidandet för de civila.

  13. Iven

    Mikael # 11.
    Det är uppenbart att du ogillar moderaternas politik i allmänhet och Sven Yngve Perssons inlägg i synnerhet.
    Är man inte intresserat av de partipolitiska käbblet, kan man ändå konstatera, att SIDA:s slöseri med u-landsbidragen i ineffektiva projekt (och bidrag som av personer och myndigheter i mottagarländerna förskingrats) hänför sig till tider, då den nuvarande politiska oppositionen suttit vid makten.
    Alliansen, i synnerhet Gunilla Carlsson som biståndsminister, har väl ändrat biståndets inrikting så, att hjälpen koncentreras effektivt till ett antal mest behövande länder i Afrika, istället för att strö ut lite hit och dit över hela världen och att sedan också bevaka och följa upp hjälpinsatserna.
     När det gäller sambandet mellan koldioxidfokusering contra u-landshjälp, finns det inte oändliga resurser till både och.
    Satsas miljarder och åter miljarder i AGW-hypotesen, reduceras i-ländernas resurser till andra akuta hjälpprojekt i u-länderna! Det är väl en logisk slutsats? 🙂

  14. Iven

    För övrigt håller jag helt med om det som Jonas N säger i sitt inlägg # 12.

  15. Kalle bak lagårn

    Befinner mig i Mexico City just nu och det har regnat och åskat varje kväll i en månad nu. Har aldrig funnits någon vattenbrist här vad jag vet. Det finns dock en del som har bosatt sig uppe på de berg som omger staden och där finns det inga vattenledningar.

  16. Mikael

    ”Jämförelsen med vad andra saker på andra platser kostar, eller skulle kosta är total ovidkommande.” ”Jonas N” #12
    För en gångs skull ska jag ta till mig något du skriver. Det är nämligen precis min poäng också. Varför ständigt detta tjat om hur mycket resurser klimathotet kostar och hur mycket malariabekämpning och annat bistånd man annars skulle haft råd med?!? Det är ju helt irrelevant, enligt er själva.
    Ok för att man inte tror på klimathotet, då är naturligtvis varje satsad krona på detta onödig, så långt är åsikten helt logisk. Men när det ständigt ska pladdras om hur mycket fint man kunde ha gjort istället för dessa pengar (Maggie är expert på sådana argument) så är det beklämmande att samma personer aldrig velat satsa på något annat än försvaret och polisen, dvs. det har aldrig varit ett alternativ för Sven Yngve att ge pengar till fattiga, men nu när vi har ett klimathot, då plötsligt börjar han gråta över hur mycket han skulle vilja göra för malariabekämpning  och annat. Sven Yngve är säkert otroligt intresserad av malariabekämpning. Jag tror att han drömmer mardrömmar varje natt för de stackars svältande etiopiernas kliande myggbett, ojojoj vilken fin kille han är den där Svyngve… Om han bara blev president så skulle malarian vara utrotad på nolltid.

  17. Joakim

    Mikael
    Jag förstår inte varför du ogillar moderatpolitiken.
    Regeringens politik är lika bedrövlig som den förra med ständigt höjda energiskatter. Och ni är ju den stora vinnaren som inte behöver eller har bil.

  18. Mikael
    Jag tror att skälet till att man från skeptiskt håll upprepar mantrat om ’hiv, rent vatten, malaria mm’ beror just på att man från AGW-håll så ofta framhåller att det är utvecklingsländerna som är de som drabbas värst av AGW. Dvs att man påpekar att där finns redan idag reella, faktiskta, observerbara, stora, ja gigantiska problem, som alls inte bygger på skakiga hypoteser och ännu mera långsökta gigantiska omvägar för att avhjälpa dem. Alltså att man kontrar den påstådda ’välviljan mot U-länder’ med påpekande ’Om ni verkligen skulle mena det, skulle ni vurma för allt detta långt innan … ’
    Vilket är en helt korrekt poäng!
    Att politiken, när den väl skall reglera och spendera sällan uppnår sina påstådda syften är en annan fråga, och denna poäng kan givetvis riktas även om dem som kontrar dumheterna om ’AGW-åtgärder för Afrikas fattigas skull …’ med att påtala mycket vettigare, mindre kostsamma, och garanterat mer framgångsrika åtgärder mot verkliga problem. Politikerna kommer säkert inte att lyckas med det heller.
    Men det är ju lite av hela poängen: Politiker lyckas sällan med att åstadkomma något alls. I bästa fall ser de till att människor i den civila sfären har möjlighet att åstadkomma bra saker. Men de behöver ändå ständigt nya förevändningar både för sin egen existens, sin rätt att reglera, och ffa att kunna beskatta alla dessa som faktiskt arbetar och åstadkommer något. Och när nu bistånd inte hjälper, och när polisen knappt lyfter på luren om man ringen en sommardag, då går det inte att dra den valsen en gång till. Då kommer ’klimat-hotet’ in som en läglig fiende att bekämpa och att mana folket till uppslutning bakom och att bära umbäranden …
    (Och det menar jag inte i meningen ’konspiration’, utan för att många politiker både gärna vill tro på sin egen viktighet och betydelse, på vad media basunerar ut om kastroflarm och hot, och vad några få men högljudda vetenskapsmän lyckas sätta på agendan. Politiken funkar helt enkelt så …)

  19. Mikael: Det är riktigt att jag ofta påpekar ”hur mycket fint man kunde ha gjort istället för dessa pengar”, men hur vet du att jag inte skulle vilja satsa på annat än försvaret och polisen? Du verkar utgå ifrån att jag är moderat ända in i märgen, trots att jag faktiskt inte ens röstar på moderaterna. Ännu ett exempel på klassisk generalisering.

  20. Mikael

    Maggie., jag syftade på den moderate klimatskeptiske politikern Sven Yngve Persson i inlägg #3 – hade hoppats att det skulle framgå av mina kommentarer.
    Men för all del – jag medger att man kan läsa in generaliseringar mellan raderna i mina inlägg. Men om JN har rätt när han skriver att man från skeptiskt håll ”kontrar den påstådda ‘välviljan mot U-länder’ med påpekande ‘Om ni verkligen skulle mena det, skulle ni vurma för allt detta långt innan … ‘” så vidhåller jag att det är svepskäl. Det är få förespråkare för åtgärder mot AGW som argumenterar för minskat stöd till malariabekämpning, bistånd och u-hjälp. Tvärtom så kräver man ofta ökat bistånd – men givetvis åtgärder mot klimathotet. Och att man kräver åtgärder mot klimathotet beror nog helt och hållet på att man litar på den massiva uppslutningen bland ledande vetenskapsmän kring hotets omfattning. Att man vill ha förevändningar för att höja skatter och kontrollera människor är ju ett jävla skitpåhitt – det är långt ifrån alla politiker som vill detta. Utrymmet att höja skatten i exempelvis Sverige är inte direkt enormt sett ur ett opinionsperspektiv..

  21. Iven

    Ja, Maggie, man kan verkligen undra, var Mikael kan få sina idéer ifrån, att AGW-skeptiker per automatik  förordar ökade polis- och  försvarsutgifter istället för akuta insatser mot svält, ohälsa och färskvattenbrist i världen, när flera av inläggen har handlat om AGW-skeptikernas kritik mot krigsherrar, inbördeskrig, strid om makten i fattiga länder och där man påtalat civilbefolkningens lidande i dessa områden.
    Mikael:
    AGW-skeptiker jämför inte kostnaderna för det ena eller andra utan påtalar ideligen, att IPCC:s  AGW-propaganda med överdrifter och koldioxidfixering medfört politikernas miljardsatsningar på onödiga s.k. klimatprojekt, konferenser och datormodellbaserade simuleringar: resurser, som kunde ha gjort bättre nytta i kampen mot akuta hjälpinsatser i u-länderna.

  22. Mikael, jag tror du missar poängen:
    Det är ’för Afrikas fattigas skull … ’ som är svepskälet från AGW-håll, vilket påpekas med den kontringen du försöker få till ett ’svepskäl’.
    Och jo, AGW-folk argumenterar väldigt hårt och uttryckligt för att förstöra resurser, dvs för att göra saker väldigt mycket dyrare än dom behöver vara. Ja, tom för folk i utvecklingsländerna. Det är ingen tvekan om den saken.
    Sen räcker det ju med att höra(!) begrepp som ’koldioxidskatt’ eller ’elcertifikat’ eller annat för att konstatera att politikerna precis försöker hitta på nya förevändingar att beskatta dom arbetande. Och den listan kan göras väsentligen oändligt lång. Även exemplen på att vilja styra människorna är lika många, det är nämligen samma sak: Att beskatta dem, och att tvinga dem att köpa komplett verkningslösa ’utsläppsrättigheter’ eller annat med dessa pengar. Om du tror att politik är ett ’jävla skitpåhitt’ då är det ganska mycket du har missat … faktiskt!

  23. Iven

    För övrigt tycker jag att det är bra, att det finns politiker inom ”Alliansen”, som reagerar mot AGW-propagandan, även om det tyvärr är alldeles för få även där.

  24. Mikael

    Iven #21 ”resurser, som kunde ha gjort bättre nytta i kampen mot akuta hjälpinsatser i u-länderna”. En freudiansk felsägning? 😉

  25. Rosenhane, jag har sökt på grifarm och tunisen/nordafrika. Noll. Lita på att det hade skrivits om detta på nätet om sida försökt med något sådant. Eller har du en trovärdig källa? Som går att spåra.
    Annars hamnar påståendet i avdelningen klintenbergare.

  26. Iven

    Mikael # 24:
    Touché – i ”stridens hetta”.
    Naturligtvis borde det stå  ”i kampen för
    Tack för påpekandet. Rätt ska vara rätt! 🙂

  27. TomatPalmen

    Joakim #17.  En extraordinärt insiktsfull synpunkt.

  28. Iven

    Mikael # 24:
    Hade först tänkt på ”kampen mot fattigdom, svält, ohälsa mm”,
    men sedan -mitt i meningen –  ångrat denna ewiga upprepning av samma självklara mantra. Så blev det galet istället. 🙂

  29. Per Welander

    Konstigt att Mikael babblar om att Moderaterna ökar anslagen till försvaret. Låter som en gammal kommunistisk klyscha. Min uppfattning är att (m) minskat anslagen men jag själv skulle gärna se en rejäl ökning.  Moderaternas svek i klimatfrågan och försvarsfrågan mot sina kärnväljare är bedrövlig. Polisen har fått större anslag men det behöver de. Numera gäller det att rösta på det minst dåliga alternativet. Moderaterna har i alla fall ett (fåtal) vettiga riksdagspolitiker och Anders Borg håller på ett bra sätt i skattekronorna.

  30. Bosse # 25 : Det var NIB, Nämnden för Internationellt Bistånd, en föregångare till SIDA , som startade ett svinfarmsprojekt i Tunisien. I sista ¨gonblicket upptäcktes fauten och projektet omvandlades till ett fiskeriprojekt. Tro en gammal man! Jag minns skriverierna på antingen 50- eller 60-talet.

  31. Tack Håkan!

  32. Gunnar Littmarck

    Har SIDA vid ett enda tillfälle skapat minskat behov av bistånd, d.v.s. ökad förmåga till mervärdesskapande?
    Det finns skräckexempel.
     
    Kolla Pakistan som inte skulle ha råd ens att administrera sitt bistånd…
    Vad med Tansania?
    Att ge mat till fattiga i Zimbabwe är nog sämre än att antigen ge dem en dollar om dagen, eller hyra mark av Sydafrika på 99år och bygga en stad med sjukvård utbilldning, egen mat och energiproduktion.
    Afrika hade troligen utvecklats liknande syostasiens mindre belastade länder, utan bistånd men med frihandel.
    Pengar utan krav på motprestation har aldrig hjälp, undantaget är Europa under marchalhjälp, men vilkoren var avreglering och förutsettningen stabila länder med fungerande administration.
    Jag anser att dagens U-hjälp uppbärs av biståndskarriärister, reskåta byråkrater och politiker, samt diverse tveksamma forskningsprojekt.
    En vecko inbetalning på var fattigs konto vore det bästa och billigaste.
    Så kan regioner som EU bygga universitetsstäder i länder som inte belägger investeringarna med avgifter eller skatter, eller styr kursliteraturen och sjukbehandlingarna.
     
    Inga koranskolor eller könsamputationer.
     
    Det finns en mycket kunnig ung kvinnlig ekonom från ett centralafrikansk land som har en klar syn på vad som verkligen skulle hjälpa folken i dagens biståndsmottagarländer.
     
    Sverige ger 15miljarder/år till Fn´s sjuka system.
    Vad med matprogrammet som underhåller krig och piretverksamhet?
    I Burma var de smart (enda gången) 1dollar om dagen till hjälpbehövande, då når biståndet fram och lokala markander kan utvecklas.
     
    Eller hur Mikael?
     
     
     

  33. Det ligger en hel del i det du skriver Gunnar. Men jag tror att vi ska komma ihåg hela sydostasien som det bevisligen också pumpades in pengar i. Ett problem med bistånd är byråkrati och korrumption. Jag tror att det vid vissa tillfällen är nödvändigt att erkänna att det här gick inte, vi måste ta en annan väg (alltså satsa nya pengar på samma projekt …)
    Sedan tror jag att det absolut värsta är den dumping av jordbruksprodukter till tredje världen som förekommer (och det räcker sannerligen inte med att skylla på EU, för jag tvivlar på att vi är värst).
    Så länge som inte jordbruksländerna i Afrika kan leva på sitt arbete, och även exportera, kommer vårt bistånd bara att vara allmosor. Men vi räddar ju de svenska sockerbruken …

  34. ThomasJ

    På tal om SIDA kan jag rekommendera boken: ”Sveriges Afrikanska Krig”, av Bengt Nilsson, ISBN: 978-91-7566-687-7. Läs den.
     
    Och på tal om polaris (Arktis), träffade jag nyligen en vän som är verksam manager [operational] på ett rederis isbrytardivision o som sådan har dagliga kontakter till/med ryska atomdrivna isbrytarna i Arktis. Han berättade att befälhavarna [de ryska] meddelar att ”…isen här är lika djävl*g i år som vanligt, som den alltid varit..”.
     
    Mvh/TJ  

  35. Rosenhane

    Bosse #25
    Nu fick du bekräftat  av Håkan Sjögren att det inte var någon klintbergare 🙂
    Har dock för mig att det var på sjuttiotalet Sida:s griseri  i Tunisien var aktuellt.
     

  36. Thomas J, Jag är också övertygad om att isen varit lika j-g som vanligt. Däremot är jag inte säker på att den gick in i det stadiet lika tidigt, eller kommer att behålla det lika länge. Det mesta av den isen vi pratar om vet vi kommer att smälta, och frysa igen.
    Frågan, som jag ser det, är hu mycket av den återstående ”permanenta” packisen som kommer att övergå i stadiet tillfrysning/smältning.

  37. Ja Rosenhane, det stämmer, och jag är glad över Håkans uppgifter. Hade du refererat till årtal, och att man även vid den tiden kom på att något var galet, och även korrigerade, så hade jag inte sagt något. (Sedan, enligt Håkans uppgift, så handlade det om ETT projekt i Tunisien – det ligger visserligen i Nordafrika, men du talade faktiskt om flera projekt i Tunisien och Nordafrika… En glidning kanske?)
    Jag anser också att det blir svårt att diskutera verkligheten om uppgifter från 50-60-70-tal framställs som om de är dagsfärska.

  38. ThomasJ

    Bosse (#36): Jag är ej heller ’säker’ på varken det ena eller det andra avseende vad som kommer att, eller inte, ske i morgon/övermorgon/nästa vecka/månad/år, skulle jag vara ’säker’ så skulle jag spela lotto – time will tell. (Inte ens norrmännen klarar av att få alla rätt på lotto trots att vinnande nummer anges en vecka i förskott… 🙂 )
     
    Mvh/TJ

  39. Thomas

    ThomasJ, man skickar isbrytare till platser där isen är djävlig snarare än där det är öppet vatten så deras vittnesmål är kanske inte helt neutralt.

  40. ThomasJ

    Thomas (#39): FYI så har jag sedan länge lagt ner försöken att klyva hårstrån…
    Mvh/TJ

  41. Oxfam, är det en sekt?

  42. Rosenhane

    Bosse#37
    I mitt inlägg #9 tog jag upp det som ett exempel i högen av Sida:s värdelösa satsningar för ett antal år sedan och då kan man ju hamna på 60 70-talet men det spelar ingen roll. 
    Genom Sida:s fingrar har runnit åtskilliga miljarder svenska skattekronor till ingen nytta. Det var min point.

  43. Rosenhane, till en del kan jag köpa resonomanget, även om jag vill hävda att en del bistånd per automatik kommer att rinna ut i sanden på grund av korruption.
    Dock, var försiktig med svenskan: ” För ett antal år sedan la man ner massor med pengar på ett projekt som gick ut på att bygga svinfarmar åt tunisierna och andra länder i nordafrika. Tills man kom på att dom äter ju inte griskött…”
    Massor av pengar, svinfarmar, andra länder – mycket plural för ett projekt.

  44. ThomasJ

    S.Y. Persson (#3): Håller med dig. Dock har jag beklagande måsta konstatera att mottagligheten hos de personer, bl.a. dina riksdagskollegor, som aktivt medverkar i utformandena av allehanda ’program’, ’handlingsplaner’, motioner etc. rörande aktuella frågeställningar, är mindre än motsvarande ’vatten på  teflonbelagda gäss’.  
    Varför har sans o balans, klokskap, verklighetsförankring, sunt förnuft m.fl. elementära fundamenta ej längre den avgörande viktiga betydelsen/viktningen/respekten hos ’de nya Moderaterna’?
     
    Mvh/TJ

  45. Jag tycker dessvärre det är så här, att det svenska biståndet glider från självklarheter som rent vatten, hälsovård och utbildning, till något slags experiment om vad vi ska använda för energiteknik för att minska CO2-utsläppen.

  46. Thomas

    ThomasJ, det är onekligen meningslöst att försöka klyva hårstrån med en atomdriven isbrytare. Annars hade jag faktiskt en relevant poäng.

  47. Thomas #46; overkill …

  48. Per Welander #29
    Du verkar vara en av få som fortfarande pratar i termer av kommunistskräck. Har du sovit de senaste tjugo åren?
    Hotet mot mänskligheten kommer idag från helt annat håll. Även i din ”vänster-höger”-värld.
    Om Moderaterna har ett fåtal vettiga riksdagsledamöter behöver inte betyda att deras politik är vettig.
    Att Anders Borg håller i skattepengarna behöver inte betyda att det är bra för landets innevånare nu eller på sikt.
    Men jag har full förståelse för att det förekommer partipolitik i bloggen, men jag tror inte att det har betydelse för klimatet.

  49. Steve

    Re # 32:  ”In May 2009, TIME Magazine named [Dambisa] Moyo one of the world’s 100 most influential people”  (Wikipedia)
    ”Dambisa Moyo kan tala om vad Afrika verkligen behöver och hon är en sann expert på området. Zambiskan har en masters från Harvard, ­doktors­examen i ekonomi från Oxford och har jobbat på Goldman Sachs och Världsbanken.  I sin nya bok, Dead Aid: Why aid is not working and how there is a better way for Africa (Farrar, Straus and Giroux) hävdar Moyo att 50 års bistånd till Afrika har varit en komplett flopp.”
    http://www.metro.se/2009/05/12/10973/myggnat-ar-ingen-langsiktig-losning/
    http://www.sida.se/Svenska/Nyhetsarkiv/2009/Maj/Zambiska-Dambisa-Moyo-utmanar-bistandet/
    Jag vet själv inget om detta.  Låt mig bara nämna att det har sagts att oljerikedomar kan vara en mycket tvivelaktig fördel för ett afrikanskt land.  Sudan är ett namn som faller mig in…

  50. Gunnar Littmarck

    Steve, Moyo tar upp Nigeria som ett ex. och faktiskt Nederländerna som byggde ut en extrem byråkrati som de fortfarande tyngs av då de fick mängder med billig gas.
    Hur blir det om ett av alla energisystem jag hoppas på bryter igenom?
    Dels förlorar alla länder sina inkomster från olja gas och kol, samtidigt slipper alla importländer de utgifterna.
     
    Jag tror att det kommer bli mycket omskakande, men på sikt possitivt, ty billig energi är välfärdens viktigaste förutsättning.
    Länder som vant sig vid att jobba för sin välfärd, typ Japan, Taiwan, och Sydkorea, kommer fullständigt explodera.
    Japan har redan robotiserat oändligt mycket mer än andra, jag hörde idag från BBC hur en tandläkarpassientrobot fungerade under utbildningen.
    Journalisten borrade och beskrev den vackra kvinnan som ormade sig och klagade, han var tvunget att prata japanska med henne.
    Tanken är att tandläkare ska under utbildningen tränas i pasienthantering.
    De har robotar i sjukvård och konstigt nog börjar de även komma som ersättning för hjälpare till åldringar och barn.
    Det utanpåliggande skelet ”skeleton” som jag skrev om i våras, från Lokheed Martin, har en japansk motsvarighet för totalförlamade, de styr den genom att tänka.
    Ett yttre skelett på 60kg som låter dem gå och bära tunga föremål, som om de vore friska kroppsarbetare.
    Med billiga energisystem kommer vi än närmare paradiset och de fattigaste i världen kommer vinna mest, relativt.
    De tusentals miljarder sverige slängt bort i ofta kontraproduktivt bistånd, ska såklart inte motivera att inte bistå alls.
    Jag tror att Svensken i gemen skulle vilja höja biståndet om det var typ. en liten kapitalinsättning på de fattigas konton var vecka, samt energisystem, vatten, utbildning och sjukvård.
    Utformad så den omöjliggjorde korruption eller uppbyggandet av privata förmögenheter.

  51. Steve

    Re # 49, kommunistskräck:
    Kungliga Biblioteket…  libris.kb.se/bib/9437430 
    Revolutionens Venezuela : landet som utmanar imperialismen och väljer sin egen väg / av Patrik Paulov
    Kommunistiska partiet marxist-leninisterna (revolutionärerna) (utgivare)
    Alternativt namn: KPML(r)
    Alternativt namn: Marxist-leninisterna
    Se även: Kommunistiska förbundet marxist-leninisterna (revolutionärerna) (tidigare namn)
    Se även: Kommunistiska partiet (senare namn)
    Göteborg : KPML(r), 2003.   Svenska 50 s.
    Flamman.se (Oberoende socialistisk grundad i Malmfälten 1906) idag:   ”Dick Emanuelsson fortsätter att rapportera dag för dag om hur Honduras’ folk inte bara står emot förföljelsen utan också växer i antal och styrka för att visa omvärlden att deras krav på att demokratin ska återupprättas och president Manuel Zelaya ska återinsättas på sin post växer i stryka (sic).”
    Jag:  Señor el ex-Presidente Zelaya ville sitta kvar även efter december, trots att grundlagen förbjuder det.  Kongressen vägrade.  HD vägrade.  Då gick han till ÖB och bad om hjälp att greja en folkomröstning;  valsedlarna var faktiskt redan klara;  dem hade han fått från vännen Chavez i Venezuela.
    .   Men ÖB var ogin och sade nej.  Ja, HD och kongressen och ÖB beslöt faktiskt att sparka ut señor Zelaya.  Och det gjorde man;  skickade honom till Costa Rica, som han snabbt övergav för vännen Ortega i Nicaragua, som ju är tillbaka vid rodret där. — Fidel är skröplig numera, men Raúl var precis så upprörd över övergreppet som Z hoppats.
    .   Gamla kända fakta, som du läst i varenda tidning här, eller hur… Eh?

  52. ThomasJ

    Moçambique är ett av Sveriges ’favvo-land’ när det gäller allehanda u-hjälp, budgetbidrag o Gud allt annat… Här är [var?] vi oxo unika i det att ’hjälpen’ fortsatte att flöda trots att samtliga övriga länder, inklusive Norge, pga. genomkorrumperade politokrater helt enkel stoppade miljonerna i sina egna fickor. Norge inställde sin ’hjälp’ när det framkom att presidenten där beställt 2x Falcon 900 Jet á ca.
    450 miljoner. Sverige, däremot, fortsatte [-ätter?] sin ’hjälp’. Kan detta måhända ha en koppling till att Maj-Inger Klingvall (*) [f.d. socialminister (S)] är ambassadör i Maputo? O/e att Mankell [författaren, med definitiva S-sympatier] har ’etablerat’ sig i detta afrikanska land? Tja, tjoho, Olof Johansson…?
     
    (*): MIK gjorde sig [bl.a.] ’berömd’ via sin ’cv’, i vilken hon skrev, att hon varit kommunalråd i Katrineholm, men det visade sig, vid kontroll, att hon hade varit kommunalrådssekreterare o intet annat. Som svar varför hon angav ’kommunalråd’ sa hon: ”Kommunalrådssekreterare var ett alltför långt ord att skriva i ett ’cv’.”  Hon var ävenledes aktivt bidragande till utformningen av det katastrofala [nuvarande] pensionssystemet, samtidigt som hon tecknade tre(!) privata pensionsförsäkringar. Sosse perfektum m.a.o.
     
    Mvh/TJ

  53. ThomasJ

    Thomas (#52): Tillägg: jag är ej uppdaterad huruvida Gunilla Carlsson har korrigerat dessa vansinniga miljarder ’hjälp’ till Moçambique – men jag hoppas att så är fallet.
     
    Mvh/TJ

  54. tty

    Alla som har varit i Afrika något nämnvärt kan berätta om havererade biståndsprojekt. Min egen favorit är Pirang West i Gambia där kineserna drog igång ett stort risodlingsprojekt med risfält, dammar, bevattningskanaler och pumpstationer.
    Någon risodling blev det naturligtvis inte (gambianer har ingen aning om hur man odlar ris på asiatiskt sätt), men däremot blev de övergivna dikena och dammarna med tiden en mycket bra fågellokal. Detta upptäcktes av de många europeiska fågelskådare som besöker Gambia, och sista gången jag var där hade gambianerna satt upp en bom och börjat ta inträde.
    Så egentligen är detta ett av de mera framgångsrika biståndsprojekten som faktiskt genererar turistinkomster…..

  55. ThomasJ

    tty (#54): Ja, det ’blev’ ju bra – lokalt. Jag tjänstgjorde i Afrika 1969 åt Röda Korset och deras [massiva] insats under Biafrakriget [flög in förnödenheter m.m.]. Vi ’såg/träffade’ åtskilliga personligheter reguljärt, dock – oavsett dygnets timme – alltid i den luftkonditionerade baren o/e annan lokalitet i ’lyxhotellets’ härbärge. De j*arna var aldrig, säger aldrig, utanför hotellets premisser.
     
    När jag sedermera, efter nedskjutningen av SE-ERP, blev stationerad i Biafra [’Movement Control’] byggde vi upp små ’samhällen’ i vårt HQ:s närhet, med ’medborgare’ bestående av barn. Förhandlade med lokala hövdingar att få ’arrendera’ [gratis] mark o tog in olika grönsaksfrön – sallad, rädisor, dill, etc. – , lärde upp hur man gör, ingärdade marken, la upp ’schema’ och fick igång en nedranns väl fungerande affärsverksamhet, köpte en gris, en kyckling, höna…. osv. Ungarna formligen älskade detta, stod parat vid soluppgången o jobbade med sina projekt, sålde produkterna – vi var ju betydande kunder! – och på ett slikt, suveränt enkelt sätt fick vi igång ett 20-tal ’farmer’ och kunde njuta av färska produkter.
    Kostnad? some 10 cents, maybe 100…
    Känslan/upplevelsen dock obetalbar!
     
    Mvh/TJ

  56. Steve

    Upp på de politiska alp-höjderna nu: 
    Al Gore anklagade igår politiker världen runt för att försöka exploatera människors okunnighet om riskerna med den globala uppvärmningen. 
    I sitt tal i Oxford (UK) jämförde han [de rätttänkande] med Winston Churchill och dennes heroiska kamp för att rädda civilisationen.  Han medgav att det var svårt att få folk att tro att CO2-hotet var minst lika allvarligt som hotet den gången.
    Framtida generationer, sade han, kommer förmodligen att fråga ”Såg ni inte att nordpolen höll på att smälta mitt för ögonen på er?”
    http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article6658672.ece
    Times Online, July 7, 2009
    ”Al Gore invokes spirit of Churchill in battle against climate change”

  57. ThomasJ

    Steve (#56): Tack för länken. Makalöst uttalande av en så genomkorrumperad människa som A.G. !
    Han ska la hålla nåt ’event’ i Australien snart, eller?
    Tacksam för din suveräna (om möjlig) koll på detta oxo.
    Mvh/TJ

  58. Re # 4
    Mikael
    Nej jag ligger inte vaken om nätterna och funderar kring hur jag skall utrota malarian eller rena dricksvattnet. Det ligger långt utanför min kompetens.
    Det jag vänder mig mot är att vi envisas med att slå samman miljöfrågor med klimatfrågan. Inför eu-valet prioriterade väljarna miljö och klimat högt enligt opinionsinstituten. Detta tolkades omedelbart av alla partier som att klimatfrågan var viktig och så glömde vi bort alla de miljöproblem som vi rimligen kan åtgärda.
    Sverige satsar i år 7 miljarder på klimatåtgärder, ca1 miljard av biståndet fokuseras på klimatet.
    Enligt regeringen bidrar dessa satsningar till att klimatperspektivet integreras i samarbetsländernas egna utvecklingsstrategier. Det vi redan gör inom miljö-, vatten- och energiområdena ska få en tydligare klimatanpassningsprofil med denna klimatmiljard. Sverige stöder därmed ländernas egna ansträngningar att fortsätta utvecklas i ett förändrat klimat.
    Jag är inte säker på att det ger optimal utdelning i form av ökad livskvalitet och hälsa i mottagarländerna.

  59. Mikael

    Sven Yngve #58.
    Nej, ingen kan ju vara säker på att det ger optimal utdelning, man kan säkert alltid förbättra strategierna. Och givet att klimathotet är en bluff så är det ju rent bortkastade pengar. Det är bara det att det luktar så konstigt när politiker förfasar sig över klimatsatsningar med motivet att man skulle vilja satsa mer på malariabekämpning – för det vill man ju inte eftersom man i allmänhet tycker att biståndet är alldeles för stort och även satsningar mot malariabekämpning visar sig verkningslösa.

  60. Gunnar Littmarck

    Hur mycket betalar svenska väljare i CO2 skatt certifikatavgifter, med moms på?
     

  61. Gunnar Littmark # 60 : Enligt min senaste elräkning :
    El och elhandel 131,60 dvs 44,44 %
    Elcertifikat 16,74
    Energiskatt 88,55
    Moms 59,23
    Sa cert o skatt 164,52 dvs 55,56 %. Alltså lägger man på 125 %!

  62. Gunnar Littmarck

    Håkan; din elräkning avslöjar troligen motivet för skatter, motiverade av ett globalt människoskapt klimatrhot.
    Fyfan, på ren svenska.
    Ni kan ju kapa 300miljarder/ år bara genom att ytnyttja synnergieffekter inom byråkrati och diplomati, med eu-medlemskapet, samt avskaffandet av alla statliga verksamheter som inte ger väljarna större värde än kostnaden.
     
    Då får ni dessutom en otroligt stor arbetskraftsreserv som kan jobba som politiker.
    Utnyttja det genom att kraftigt sänka ersättningar, antal och öka transparansen av enskilda politikers privatliv..
     
    I staterna träder allt fler senatorer med färska äktenskapsbrott fram (nyttan av omoralisk journalistik?).
     
    Frågan är varför väljare som ändå inte är personligen bekanta, ska lita på vallöften från de som inte håller sina löften till äkta hälft och barn?
     
    Argumentet att politiker ska avspegla befolkningen är bara en korkad undanflykt.
     
    Ska vi ha en andel inom alla brottsområden som avspeglar samhällets medborgare att ta det yttersta ansvaret för styret?
     
    Lyd ett gott råd… flytta…, jag siktar mot Indien… o.k. jag vet… men vadå… jag måste i vart fall kolla med så objektiva ögon jag kan.