Öppen Tråd

 

everything-bad-caused-by-climate

Klimatångest? Koppla av med veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Trevlig helg, önskar

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Peter F

    Vem ska man tro kommer efter Figueres ?

    http://www.theguardian.com/environment/2016/feb/19/un-climate-change-chief-steps-down-after-historic-paris-deal

  2. tolou

    Journal Of Solar-Terrestial Physics Presents Findings: “Significant Relation” Between Sunspots And El Niño Southern Oscillation!

    This once again indicates that the sun indeed drives climate in a complex and interwoven variety of ways and that the belief that 100 ppm of CO2 in the atmosphere is in the climate driver’s seat is astonishingly naive.

    – See more at: http://notrickszone.com/2016/02/19/journal-of-solar-terrestial-physics-presents-findings-significant-relation-between-sunspots-and-el-nino-southern-oscillation/#.dpuf

    PDF
    https://www.researchgate.net/profile/Danish_Hassan6/publication/285673540_Sunspots_and_ENSO_Relationship_using_Markov_method/links/56b875f208ae3c1b79b2d0b0.pdf

  3. Ingemar Nordin

    Tolou #2,

    Intressant. Det som bekymrar mig lite är sökandet efter korrelationer utan tal om mekanismer. Om man på ena sidan har solfläcksvariationer och på den andra har ”different terrestrial climate parameters such as rainfall, temperature, dewdrops, aerosol and ENSO etc. ” så är sannolikheten ganska hög att du skall hitta något statistiskt signifikant samband med någon klimatparameter över en period¨på bara 60 år. Det kan vara ren slump.

    Men anta att solens aktivitet (mätt i termer av solfläckar) påverkar ENSO. Nästa fråga blir då ENSOns roll för de mer långsiktiga temperaturförändringarna. Bob Tisdal har ju klurat på detta och menar att ENSO inte bara rör om vattenmassorna utan också kan påverka (i trappsteg) långsiktigt.

    https://www.klimatupplysningen.se/2015/06/21/solen-havsstrommar-och-trappan/

  4. Lasse

    På SR nyheterna nyss: Tropisk cyklon på väg in mot Fijiöarna.
    Kul att de håller koll på vädret på andra sidan jorden och varnar i god tid innan ev katastrof inträffar!
    Eller har de en agenda?
    I alla fall ser det ut såhär:
    http://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-175.24,-18.27,1188/loc=178.931,-18.008

  5. Lasse

    Ett inlägg som får mig att tro på människans påverkan på temperaturutvecklingen.
    Samt varför jag tvivlar på USAs NOAAs förmåga mäta den.
    http://wattsupwiththat.com/2016/02/19/how-not-to-measure-temperature-or-climate-97-californias-warming-air-temperatures-are-population-and-site-bias-related/

  6. LBt

    Lasse #4,
    fascinerande länk. Därtill kan man lägga att om man på sin skärm formar klotet så att diametern blir ca 2 dm då utgör vårt livsrum där klimat, väder och vind utvecklas ett tunt skikt om blott 2 tiondels mm (motsvarar 10000 m) på detta klot.

  7. Kenneth Mikaelsson

    Och klickar man på 250 hPa på höjden så förstår man varför det snöar i tropikerna samt är relativt varmt hos oss..

    http://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/250hPa/orthographic=-328.52,65.73,837

    Ser ut som på sjuttiotalet tycker jag..

  8. Björn

    tolou [2]; Det är endast soluppvärmt vatten öster om Filipinerna som kan skapa den värmebassäng som vid utlösning avtappas mot Sydamerika utmed ekvatorn. Detta fenomen är El Niño. Storleken av en El Niño måste bero på tillförd energi från solen innan utlösningen. Vad som är triggern är okänt, men icke desto mindre existerar den.

  9. Jan - Åke

    Det finns en god chans att USAs nästa president blir en påläst skeptiker. Ted Cruz, Marco Rubio och Donald Trump.
    50-50 att det blir någon av dem,inte omöjligt att tom svensk medias hårda censur skulle lätta med någon av dem som president.

  10. En markant ökad trafik på vår blogg indikerar stort intresse för mitt senaste försök att komprimera argumenten till något, som dels är lätt att förstå och dels är ovedersägligt:

    http://klimatsans.com/2016/02/17/klimatforandringarnas-verklighet/

    Du kanske vill hjälpa till att sprida länken.

  11. Olav Gjelten

    När en betydande del av svenska folkets uppfattning i invandrarfrågan skilde sig från den ensidiga uppfattningen bland politiker och media uppstod SD, som senare växt till för att i dag kanske vara det största politiska parti i landet.
    Märkligt att vi aldrig fått se någonting motsvarande i klimathärvan, trots i att ”klimatpolitiken” gjort oss alla till storförlorare. Till och med större förlorare än genom invandringspolitiken, som både har vinnare och förlorare. I klimathärvan är vi alla förlorare.
    Denna fråga kommer definitivt att bli en av framtidens allra största diskussionsämnen när vår tid skall analyseras.

  12. L.C.

    #11 Det kommer, tat bara lugnt.
    Tiden och sanningen talar för oss.

  13. Ingemar Nordin

    Sture Å #10,

    Gillar din ingång med att förklara korallöars beteende för att sedan dunka på med övrigt. T.o.m. Gustav borde tycka att anslaget är bra. 🙂

  14. Bengt Sagnell

    Till Nr 10

    Fu bör nog undvika att ange CO2 halten i ppm, som ingen vanlig läsare förstår. Skriv hellre i stället 0.04%, och från 0.03% till 0.04% på hundra år.

  15. Sören G

    På TV-nyheterna sa de att ny forskning visar att varm, våt och slaskig snö är farligare om man hamnar i en lavin än kall och torr snö.
    Tänk, det har jag alltid hållit för självklart. Behövdes det forskning för att ta reda på det?

  16. Thomas P

    Sören #15 Det har säkert funnits beskrivet i tidskrifter för utförsåkare, men sådana får man ju inte hänvisa till, eller i alla fall är det fel när IPCC gör det 🙂

  17. Guy

    Thomas P # 16

    Finns det någon bra förklaring till att IPCC har använt ogranskad liiteratur trots att dom påstått sig använda endast granskad?

  18. Sigge

    #15, #16, #17

    Det finns mycket kunskap som kommit fram genom erfarenheter genom generationer och genom enklare forskning som bedrivits på andra ställen en universitet. Bara för att en professor eller forskare påstår en sak så behöver det inte vara sant. Är det däremot många som forskat eller av annan anledning fått samma resultat så är sannolikheten större för att det är sant. Själv så tycker jag att klimatet har blivit varmare utan att jag har forskat på området. Jag märker det mest på att växtsäsongen har blivit längre och några saker till. Jag har två referenspunkter beträffande datum. Det ena är valborgsmässoafton och första maj. Det andra är när älgjakten börjar på hösten. På hösten är referensen lite osäkrare eftersom älgjaktens början varierar mellan 8-14 oktober.

  19. Thomas P

    Guy #17 Faktum är att ornitologer och andra intresserade ofta har bättre koll på hur det lokalt ser ut med fåglar, snömängd etc. än forskare som inte har resurser att följa allt. Detsamma ser man med amatörastronomer som ofta ger viktiga bidrag till astronomin.

  20. Ingvar i Las Palmas

    Jo Nova!
    http://joannenova.com.au/2016/02/no-benny-science-is-in-a-crisis-we-need-a-review-if-greens-cared-about-the-planet-theyd-demand-one/

  21. tty

    ThomasP #19

    Det som är den stora skillnaden är att inom ornitologi och astronomi (och flera andra discipliner, som t ex botanik, entomologi och paleontologi) skulle det aldrig falla de akademiska forskarna in att förneka att även amatörer kan vara forskare, och att de i vissa fall t o m är ledande inom sina speciella forskningsfält.

  22. Guy

    Thomas P #19

    Du blandar ihop mej med Sigge, tydligen. Men visst har amatörerna betydelse, som tty säger. Skillnaden är att dom kallas amatörer. Somliga kan få titeln amatörernas kung som t.ex. Fermat.

  23. BenHur

    @14 Bengt: ppm (miljondedelar) är bättre än % för CO2 i atmsofären, och andra liknande mätningar. Miljondedelar och miljardedelar används frekvent av geologer och kemister för halter i det mesta. Så använd gärna ppm för halter under 0.1 % (1000 ppm). På samma sätt funkar ppm även bra för potentiellt giftiga gaser likt CO. En sida på detta är, kanske, även att resolutionen och variabiliteten i mätningar för CO2 i väl blandad atmosfär tillåter mätningar i ppm, framom sporadiska mätningar av nåt där ”ppm resolutionen” får mindre betydelse (https://en.wikipedia.org/wiki/Keeling_Curve). Men matematiskt så spelar det ju såklart ingen roll så länge man håller reda på sina enheter.

  24. Guy

    Thomas P #19

    Du gjorde en snygg vinkling på min fråga.
    Du har varit hård i skillnaden mellan klimatvetenskap och etablerad klimatvetenskap. Nu tycks du inte följa den linjen. Varför det? Vilken är skillnaden? Är en kunnig amatör = vetenskap medan en usel yrkesman = etablerad vetenskap?

  25. Peter F

    DiCaprio tycks inte själv tro på stigande havsnivåer.

    http://lajkat.aftonbladet.se/leonardo-dicaprio-har-kopt-en-egen-o-har-ar-vad-han-tanker-gora-med-den-8-bilder/

  26. Guy

    Enligt finska tv nytt är den taifun som just gick över Filippinerna den värsta under mäthistorien, på södra halvklotet, tror jag dom sa..

  27. Peter F

    Sommaren närmar sig sitt slut. Snart blir det kallt.

    http://www.yr.no/sted/Antarktika/Annet/Sydpolen~6269204/

  28. Mats G

    Vid morgonfikan på jobbet så råkade vi halka in på klimatet. Någon berättade att de hade slutat servera kött och ris på hennes barns skola pga klimathotet (Jag hoppas ni är nöjda nu alla klimathotare).

    Hur som helst så var det en absurd händelse.
    Först var det en som sade att korna påverkade ozonskiktet?
    Jag kunde då inte vara tyst och förklarade att klimathotet handlade om CO2 och att kunskapsläget var oklart. Blev då anklagad om att jag inte var påläst.

    Den bästa kommentaren var denna och den säger så väldans mycket.

    ”Klimatet blev inte ett problem för ens de började mäta.”

    Så sant, så sant.