Nytt från Norr

Massbalans jan 2015

Enligt DMI, Danska Meteorologiska Institutet, har Grönlands inlandsis ackumulerat mer massa än medelvärdet (1990 to 2011). Tillsammans med den långsammare avsmältningen av inlandsisen i somras kan det tyda på att naturliga variationer i Arktis är större än vad man tidigare har trott skriver Reporting Climate Science.

”The slow down in summer melt last year followed by the apparent speed up in accumulation over the current autumn and winter period may indicate that the amount of natural variability in the Arctic climate system is greater than has been thought.”

Större naturliga variationer stöds också av att utbredningen av havsis i Arktis är större än extremåret 2012 och att volymen har ökat sedan 2013.

Ny teknik skriver om en intressant undersökning som visar att vintertemperaturen i Sibirien har stigit. Forskare från AWI, Alfred Wegener institutet, har undersökt tundran vid den ryska floden Lenas delta. Höjningen började redan för 7000 år sedan. Metoden, som innebär att forskarna har analyserat syreisotoper från iskilar i marken, ger inte uppgiften om hur mycket temperaturen har höjts, bara att den har höjts. Forskarna anser att det främst beror på jordens position till solen. De menar också att de kan se en extra höjning i temperaturen sedan 1850 som de hänför till människans utsläpp av växthusgaser.

Den nya metoden är ett värdefullt komplement då man tidigare främst har kunnat rekonstruera sommartemperaturerna. Sommartemperaturerna har i motsats till vintertemperaturerna gått ner sedan 7000 år tillbaka i Sibirien. Enligt AWIs pressrelease stämmer både vinter- och sommartemperaturernas utveckling väl med de flesta klimatsimuleringar.

Ref: Long-term winter warming trend in the Siberian Arctic during the mid- to late Holocene, Nature Geoscience.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Intressant att följa denna utveckling på Grönland. Speciellt eftersom det kan vara ett trendbrott som även bör märkas i havsnivån. 1 mm/år lär komma från smältande Grönlandsisar.
    Fast man kanske borde börja med denna lektion i hur trender uppkommer:
    http://wattsupwiththat.com/2015/01/28/improving-climate-literacy-temperature-homogenization-activity/
    Eller lyssna på denne man ang glaciärer och unika temperaturer idag:
    http://notrickszone.com/#sthash.oOFnlk7A.dpbs

  2. pekke

    Här finns en Danska geologisk undersökning vilken även omfattar klimat samt andra historiska fakta av Grönland genom historien.
    http://www.geus.dk/publications/bull/nr14/nr14_p01-78_A1b.pdf

    Den är på Engelska och visar bl.a. att temperaturen troligtvis har varierat upp till 20 grader på Grönland de senaste 23 000 åren samt att under förra mellanistiden/interglacialen Eemian så var inlandsisen mindre än nutid.

  3. Lasse

    WUWT har idag ett inlägg om isen i norr. Alla säkra uttalanden om framtiden bör tas med en nypa salt!
    http://wattsupwiththat.com/2015/01/29/nsidc-mark-serrezes-sea-ice-death-spiral-no-longer-screaming-on-the-way-down-now-termed-to-be-erratic-bumpy/

  4. Ingemar Nordin

    #3,

    Aha, isexperterna har tvingats inse att den Arktiska isen inte var inne i en ”dödsspiral! och att det kanske inte är så lätt att göra självsäkra prognoser. Vem hade kunnat tro det?

  5. Thomas P

    Ingemar #4 ”Aha, isexperterna har tvingats inse att den Arktiska isen inte var inne i en ”dödsspiral! och att det kanske inte är så lätt att göra självsäkra prognoser. Vem hade kunnat tro det?”

    Har du månne läst vad IPCC har att säga om utvecklingen av arktiska isen?

    Diagrammet Lena har med visar bara att det snöat ovanligt mycket några månader på Grönland, vilket i sig säger rätt lite om den långsiktiga utvecklingen där. För att få grepp om den måste man titta på hela år, dvs få med smältsäsongen, och även få med kalvning av isberg.

  6. Roland S

    Detta med ”varmare” vintrar i Sibirien verkar vara suspekt. Hade vi t ex inte kallare än normalt i större delen av Sibirien öster om Ural 4:e kvartalet 2014? Dessutom med upprepade minusrekord sedan temperaturer började mätas. Någon som kan förklara?

  7. jannemannen

    vissa har bestämt sig.. det blir bara varmare o varmare o varmare…..

  8. Daniel Wiklund

    Just nu vräker snön ner här i Luleå, har gjort så ett par dar nu, och kommer att göra så i flera dagar till. Snart har man ingenstans att lägga snön. När det snöade så här mycket för länge sen funderade man inte över det, hoppades bara att det skulle sluta, man blir till slut less på att skotta snö. Men numera spekuleras det vilt om varför det snöar, eller inte snöar, och om det kanske är sista gången det gör det. Det är ju det IPCC lever på, och alla de otaliga så kallade klimatexperterna och klimatkonsulter av alla de slag, ordentligt påhejade av tex Thomas P.

  9. jan-åke

    Den dramatiska avsmältningstakten på Grönland. …..trumvirvel mindre än en tiondels promille per år…Isen är en dödisrest från senaste istiden och har i huvudsak smält en aning sen dess.Googla greenland geothermal melt not man made…NASA och en tysk forskargrupp visar att Grönlands is smälter underifrån geotermiskt.

  10. Ingemar Nordin

    Thomas P #5,

    Nu var det främst länken som gavs av Lasse i #3 som jag kommenterade, den om havsisens utbredning som planat ut under senare år.

  11. Slabadang

    Hitta nåt fel i det här talet i EU-parlamentet om ni kan!!

    https://www.youtube.com/watch?v=zssU4NMwIK4

  12. Mikael W.

    Säg till om Ni ser något underligt samband mellan dessa 2 bilder ifrån Lars Bern!
    http://antropocene.se/2015/january/klimatbedrageriet-pa-bild.html

  13. björn2

    #12
    Här är en världskarta med geografiska områden där förväntad framtida uppvärmning av klimatet är markerade i gult.

  14. björn2

    #12/13
    http://s.wsj.net/public/resources/images/OB-VO783_1205ea_J_20121205153523.jpg
    Så, hoppas länken fastnar nu

  15. tty

    För de som tror att avsmältningen sommartid av Grönlands inlandsis, och att sjöar och floder på och under isen är något nytt och farligt kan det kanske vara lugnande att titta på några bilder och kartor från Nordenskiölds expeditioner till Grönland 1870 och 1883:

    http://runeberg.org/polexp1883/0160.html
    http://runeberg.org/polexp1883/0166.html
    http://runeberg.org/polexp1883/0167.html
    http://runeberg.org/polexp1883/0233.html
    http://runeberg.org/polexp1883/0234.html

    Att avsmältningen påskyndas av mörkt stoft på isen är inte någon nyhet heller:

    http://runeberg.org/polexp1883/0244.html

  16. Peter Stilbs

    Såg just sista halvtimmen på ett BBC HD-program via parabol. Högst njutbart – fram till sista 45 sekunderna.

    Det handlade om Jordens bana/lutning etc runt Solen och förutsättningar för istider etc. Tre faktorer skulle sammanfalla – så skulle det bli en ny (om 60.000 år, sades det – jag trodde det var dags ungefär nu)

    Men så skulle man givetvis avsluta med en Inuit som sades mena att det var mindre havsis för varje år runt Grönland – och att klimatförändringar nu (uppvärmning/avsmältning) märks mest där – och att ”de flesta modeller” förutsäger att det är människan som påverkat det hela – underförstått i en förlängning kunde åstadkomma katastrofer av typ istider etc.

    Varför ska de hålla på så där hela tiden?