Ny öppen tråd

Dags att flytta klimatdiskussionerna till en ny tråd, kanske? Jag har dessvärre inte haft tid att följa med, varken i vad som händer på bloggen, eller i verkligheten. Jag koncentrerar mig just nu på att insupa lite äkta medelhavsluft för att bota den megaförkylning som drabbade både mig och herr Crusell direkt efter bröllopet.
Men nu är ordet fritt för er! Berätta om allt nytt ni har sett och snappat upp!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. GunnarE

  Se där:
  Mycket folk + slutet rum => infektionsspridning.
  Ja ja . Tillkryande önskas förståss

 2. GunnarE

  En kul kommentar till verkligheten
  http://bloggattalskatill.blogspot.com/
  Var är miljöångestterapeuterna?

 3. Tips i Provence : Vence, Iles d’Hyeres, Hotel Cronstadt bakom Negresco (som inte är värt mer enn en morgonyoughurt eller en kvällsdrink i baren) Hotel Cronstadt drivs av et jättetrevligt svenskpar. Kör Napoleonrutten och titta på palmerna i Cannes.

 4. Vence och St-Paul gjorde vi igår. 😉

 5. Labbibia

  Hur ska det gå för Skinnarmo och hans Nordostpassagesegling?
  Isläget i Arktis just nu:
  http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/N_daily_extent_hires.png
  De befinner sig tydligen i Murmansk just nu, hinner isen som går ända ner till Sibiriens kust smälta undan? För annars lär det ju bli problem?
  http://www.skinnarmo.com/

 6. JR

  Maggie!
  Allt har gått åt skogen. Thomas har rymt och nu måste vi skälla på varandra istället. Skynda dig hem. 😀

 7. pekke

  Labbibia.
  De har lämnat Murmansk och är på väg åt Nordost enligt deras karta på deras olänkbara sida( går inte länka till annat än huvudsidan !).
   
  Funderar lite på varför isutbredningen skiljer så mycket på de här graferna, hela 2 miljoner km2 skillnad !
  http://www.ijis.iarc.uaf.edu/en/home/seaice_extent.htm
  och den här
  http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/current.365.jpg

 8. Labbibia

  JR
  Kanske insåg han till slut att ” Bättre fly än illa fäkta”?

 9. Per Welander

  Thomas Palm kanske har rest bort på semester och vill spela lite martyr. Eller så har han fått en jobb. Ingen seriös arbetsgivare skulle acceptera att någon ägnar så mycket tid åt att kommentera på arbetstid. Det gäller ju inte bara denna blogg. Thomas Palm kommer nog tillbaka så småningom fast i lite mindre omfattning. 

 10. Jag blir så förbannad då jag hör P1….. fyfan för klimatsmart mat..
  Någon gång tänkte jag skriva till programledaren, men det är bara elakt och hjälper ingen.
  Så ser jag att vi får ett klimathycklade sommarprogram av Browns antimiljöriddare, anti liv med… fy fan.. idag ska jag ladda ner föreläsningar… kanske leta reda på någon av Sveriges bästa fysikpedagog… Hans-Uno Bengtsson..
   
  Jag ska se om läkartidningen klarade att publicera min kommentar… jag tvivlar, men några censurander fick skägget i brevlådan..hehehe jag älskar att vara elak mot ”överklassen”
  Labbibia
  Så flott din korta lördagstur lät, med havsörn… majestetiskt..
   
  När jag var liten såg vi bara havsörn i Nasa skärgård.
  Miljösvineriet i Sverige på 60:talet var hysteriskt… värst kanske betat utsäde och DDT???
   
  Någon gång på 70:talet slutade jag se ölburkar och annat skit i vattnet, här i Norge ligger de på 60:tals nivå, det flyter så många burkar och flaskor att jag har gett upp att plocka dem… kanske ska jag ta en sen lördagstur med sophåv??
  Inga naturhamnar har toalett eller soppmaja…
   
  Som sagt Norrbaggarna ligger 40 år efter i miljöhänsyn…
   
  Till det skojiga:
  Italien och England kommer bygga kärnkraft i stor skala… undrar vad Dahlskan tycker om det, kanske en EUlag mot vett och sans?
   
  Kina ska bl.a. bygga 100 westinghouse reaktorer och tror sig få ner produktionstiden till 36 mån mellan projektstart till elkraftproduktion..
  De ska öka sin kolkraft till 1TW de kommande 10 åren, dessa hundra reaktorer klarar av 0,1TW   Sverige har 0,009TW kärnkraft, men så går det 120 Kineser på en förslappad svensk.
  De bubbelbeddsreaktorer de bygger med hjälp av ryska experter, tror jag mer på… deras val av westinghousemodell är visserligen ett snäpp vassare än alla svenska, men det finns ju många snäpp..
  Troligen skriker världen så efter elkraft att alla system som finns måste byggas i så stort antal som möjligt…
   
  Kan ingen be Kina spara energi???? (jag skojar)
  Välfärd och energieffekt/capita hör starkt samman, åtminstone upp till 5-7kW/capita (hälften av USAs).
   
  Men hur ska det gå för Afrika?
  Denna jättekontinent som är den rikaste av alla, men som vanstyrs mest av alla.
   
  Jag tror att kravlösa bistånd förlänger lidandet.
  Kina som har en öppen agenda att tjäna på Afrika kommer både få och ge mer.
  Ett otroligt stort antal afrikanska studenter pluggar i Kina på kinesiska stipendier…
   
  Kommer mandarin konkurrera ut engelskan? (jag tvivlar)

 11. Labbibia

  Per Welander
  Eller, som många uppfinnare brukar tänka, varför inte tvärtom?
  Han kanske just blivit av med sitt jobb?

 12. L

  Läste just att de planerade tre vindkraftverken på Ljusterö har stoppats av Länsstyrelsen efter protester från grannar. Men byggaren Kraftö tänker bygga ändå säger dom och menar att stoppet gällde kraftverk från Enercon och nu byter man till Vestas istället. Men på länsstyrelsen säger man att dom i så fall riskerar rivning eftersom bygglov saknas.
   
  Det kraftverk som redan finns är 74 meter högt och de nya ska bli 174 meter över havet. Allt enligt tidningen ”Mitt i Södra Roslagen”.

 13. Labbibia

  Gunnar L
  Min lilla båttur i lördags var en sådan där ”en gång i livet” upplevelse. Tror jag.
  Afrika, Afghanistan, samma sak?
  En god vän till mig, som kommer ifrån Afghanistan säger att hela eländet i hans hemland beror på de enorma oljefyndigheter som finns i CentralAsien, och att konflikten där handlar om att ha (eller ta) kontroll över dessa fyndigheter.
  Man kanske kan konstatera att utan en stark, av de flesta innevånare accepterad regim, så går det oftast åt h-vete.
  Utländska intressenter och inrikes lycksökare med politiska eller religiösa ambitioner destabiliserar landet och ställer till med kaos och elände. Och som vanligt är det den ”lilla, vanliga människan” som får betala priset…….
  Per W
  Vad jag menade i mitt förra inlägg är att jag tidigare frågat mig om Thomas P verkligen kan ha varit en så oerhört flitig debattör på nätet, utan sin arbetsgivares godkännande? Det verkar iallafall för mig som jobbar i den privata sektorn totalt osannolikt.

 14. Labbibia

  L
  Herregud!
  Den snurra som finns nu syns ju vida omkring. Med  torn som är hundra meter högre än det nuvarande så kommer det att se helt groteskt ut. Som tre Kaknästorn uppsmällda mitt ute i den vackraste natur som detta land kan erbjuda.
  Kanske dags för ”miljörörelsen” att börja agera?

 15. L

  Labbibia, om Kraftö fick som dom ville skulle det bli 23 torn! Helt surrealistiskt att tänka sig alla dessa propellrar och på nätterna blinkande lampor som skulle synas över halva vår unika skärgård.
   
  Mycket märkligt att miljökämpar sväljer såna påhitt!

 16. Labbibia

  L
  Man tar sig för pannan!

 17. Stefan

  Finns det någon rörelse i Sverige som jobbar med att minska utsläpp (övergödning, olja i sjöar osv.) men motverka klimathysterin som kretsar kring koldioxidutsläppen?

 18. Ni är välkomna till Malung och från första parkett (planen vid järnvägsstationen) se Skylla och Karybdis i aktion. Det är mitt namn på två vindmöllor på toppen av det lokala berget Byråsen. Hur de fick upp dom där på ett ställe där det dels finns skjutbana, dels finns ett pannkakshus med utflyktsplats fattar jag inte. I vissa lägen, när vinden ligger på från väst, kan man höra ett dovt sus från dessa ”orcher”.

 19. L

  Vindkraft är ett av politikernas dyraste misstag i modern tid…

 20. Ulrik

  I Öresund har vi redan 50 snurrande och blinkande monster ägda av Vattenfall. Ska Stockholm med skärgård skonas bara för att den gröna, beslutande överklassen håller till där? Se till att i smyg banda deras samtal när de hycklar om klimatet.

 21. L

  Ulrik, självklart ska vår skärgård skonas från vindkraftverk, här ska bli ett reservat för isbjörnar och dom är lättskrämda…

 22. Labbibia

  Ulrik
  Det var ett märkligt resonemang.
  Det L  skrev i # 12 tyder väl snarast på motsatsen?
  Men oavsett var de byggs, dessa forntidstekniska vidunder, så visar det med all önskvärd tydlighet hur snett ”miljöpolitiken” har hamnat.
  Tillsammans med kvicksilverlamporna (snart i var mans hem) så måste det i framtidens ögon framstå som totalt vanvettiga politiska beslut?

 23. Carl # 17 : ö torne ö batsin e börtö!
  Han Håkan.

 24. FcH

  Ett antal tyska vetenskapsmän har skrivit ett protestbrev till Angela Merkel angående Tysklands klimatalarmistpolitik. Under artikeln som är publicerad på http://www.eike-klima-energie.eu så finns också en grundlig tysk redogörelse för klimatet mellan 1700-2000 i pdf format. Trots att pdfen är på tyska så rekommenderas den då tabeller och grafer talar klartext. Total sågning av IPCC!  Ladda hem pdf filen, damma av skoltyskan och läs!
  Viel Spaß!
  http://www.eike-klima-energie.eu/uploads/media/Kernaussagen_2.pdf

 25. hasse

  aktuell driftuppföljning av 848 vindkraftverk i Sverige installerad effekt 774MW, aktuell effekt 12MW således 2 % av installerad effekt!Kan det bli sämre 0 effekt?
  http://www.vindstat.nu

 26. L

  FcH, vi har fått länkar till samma protestbrev på engelska ett par gånger, för oss som snubblar på tyskan. Man kan ju undra om Merkel får tillgång till ett brev av den här typen eller om någon sorterar bort det?
  http://www.climatedepot.com/a/2282/Consensus-Takes-Another-Hit-More-than-60-German-Scientists-Dissent-Over-Global-Warming-Claims-Call-Climate-Fears-Pseudo-Religion-Urge-Chancellor-to-reconsider-views
  Hasse, det betyder alltså att nästan alla vindkraftverk står helt stilla!

 27. Gunnar Strandell

  FcH #23
  Tack för länken!
  Den säger mig det jag hoppats på:
  – Javisst det blir varmare, men det beror inte på människans utsläpp av CO2!
  Tänk om vi kan enas kring detta och låta forskningen om klimat och väder vara fri från tvånget om att lägga till några fraser om människans eventuella skuld.
  Jag önskar också att alla ’skeptiker’ kan acceptera att det blivit varmare och fortsätter att föra fram sina tankar om vad det kan bero på. Låt oss tvinga vetenskapen att formulera tankarna till hypoteser som kan prövas, men vi ska aldrig  acceptera att bli kallade dumma för att vi tänker och undrar!
  – Vilket arv lämnar vi till våra barn om vi ständigt talar om för dem hur tokigt de resonerar?
  – Vill vi ha konsensus kring att våra barn inte får tänka själva och själva få forma sin framtid i klimatfrågan?
  Nej! Låt våra barn själva få tolka alla temperatur-, CO2- och andra relevanta data som finns, och låt dem dra sina egna slutsatser.
  Jag hoppas att ClimateScam kan fortsätta utvecklas som ett fritt forum för det.
  Och nu spinner jag vidare på ett annat ämne, havsörn.
  Vid Forsmark har det inte saknats havsörnar under de senaste hundra åren, men från 70-talet beror det nog på att man har vinterutfodring av dem.
  Vintern 2006 hade man mer än 100 örnar vid åtlarna och man misstänker att en del av dem kommer ända från Ryssland. 
  Människan påverkar tveklöst naturen och jag håller med Littmark om att det är viktigt att vi inte förgiftar den.

 28. UnoK

  Om vi tidigare fått intrycket att IPCC sammanfattat sig självt något partiskt och fluffigt, så är detta tydligen bara skuggan av vad komma skall: i en artikel i New York Times (Nobel Halo Fades Fast for Climate Change Panel” -http://www.nytimes.com/2009/08/04/science/earth/04clima.html ) beskrivs hur anstormningen av klimatrapporter kommer att göra faktasummering omöjlig till 2013 års rapport.
  Följer man upp med kommenarerna till artikeln – där även deltagare från IPCC:s ”kärna” medverkar, så kan man läsa att inriktningen på rapporteringen skall vara ”Konsensus” – att hålla på med fakta och mätresultat och annat tjafs blir för stökigt. (Kommentarerna finns på
  http://dotearth.blogs.nytimes.com/2009/08/03/can-climate-panel-have-climate-impact/
  Huvuddragen i vad som skall komma fram i 2013 års rapport skall fastläggas redan i oktober i år!
  Modellerandet kommer uppenbarligen att förenklas när man börjar med ut-data och låter superkomutrarna räkna fram in-data. Curve-fitting och andra anklagelser elimineras.
  Folk kan inte bara se in i framtiden utan också få reda på hur dom haft et!
  Om ni tror jag målar F-N på väggen. läs länkarna…

 29. Iven

  FcH, # 24
  Tack för hänvisningen till EIKEs ”Kernaussagen”. Efter att ha läst det offentliga brevet till Kanslerinnan är dokumentationen mycket värdefull att läsa som bakgrund till brevets innehåll!

 30. Per Welander

  Pekke #7: Skillnaderna i isläget är inget konstigt. Du jämför äpplen med päron. Den ena visar isarean (ice area) och den andra isutbredningen (ice extent).  Isarean tar hänsyn till att det saknas is mitt i medan issutbredningen ser till totala utbredningen (randvärdena). Isutbredningen blir då alltid större än isarean.

 31. pekke

  Per # 30
  Man tackar för förklaringen.
  Så man räknar i ena fallet inte med den cirkel( polen ) som satelliternas bana inte täcker om jag förstått rätt.

 32. FcH

  Skriv ett öppet brev till Fredrik Reinfeldt. Få in det på SvD eller DN.  Inget annat räknas! Håll inte på och käbblas med likasinnade! Många på denna sida är typiska akademiker som gillar att munhuggas. Lägg av eller knip igen. Akademisk diskusionsklubb?
  Action!
   

 33. AOH

  „Uppsalainitiativet“ presenterar sig som:
  Bloggen är ett svar på ”klimatskeptikernas” spridande av missuppfattningar, desinformation och rena lögner kring global uppvärmning och forskning. Men den handlar inte bara om att ”debunka” utan även upplysa då många påståenden och mycket osäkerhet kommer från rena missförstånd.
  Under http://uppsalainitiativet.blogspot.com/ får vi „skeptiker“ lära lite mera om
  Koldioxidens värmeabsorption demonstrerad
  Demonstrationen verkar inte övertygande av kommentarerna att döma, d.v.s vi får söka mer om CO2 termodynamiska egenskaper på annat håll. Tala om ”spridande av missuppfattningar”

 34. Patrik

  Mja, det är jag som har kommenterat där en del.
  Känns inte riktigt som att det är ca 20% IR-strålning kvar på kamerabilden.
  Förefaller vara något helt annat som blockerar strålningen i deras demonstration – MEN för att kunna dra några slutsatser måste man såklart veta mer om den kamera som används vid en dylik demonstration. Vilka våglängder den registrerar alltså.

 35. Nja skribenterana på UppsalaInitiativet verkar ju inte ens kunna argumentera för sina ståndpunkter utan att regelbundet radera (inte släppa in) andras kommentarer, speciellt när någon på den ’egna sidan’ har klantat till det eller inte förstår vad som diskuteras. Och de verkar dessutom ha en nästan patologisk fascination vid alla fel och brister hos skeptiska rösters ’personligheter’ de vill inbilla sig, men blir bara ännu stingsligare om man påpekar även det.
  De få där som faktiskt har lite ’förstånd’ dvs sans, kunskap samt förmåga att kommunicera sådan, skriver ytterst sällan, och deltar ännu mindre i diskussioner. Utan de vanliga är amatörer som inför varje påpekande, eller sammanhang de inte förstår eller vill ha sant kontrar med ’har du en referens till detta?’, ofta i kombination med ’den gills inte, eftersom vi misstror honom/dem … osv’. Alltså enbart en hejarklack till dem de själva tror (och godkänner) som auktoriteter. Och helt utan förmåga att bilda egna tankar och resonemang ur även enkla sammanhang.

 36. AOH

  Patrik #34
  Ursäkta — först nu såg jag att du hade de flesta dialoger med Anders Martinsson i Uppsalainitiativet.
  F.ö. var det inte så många fler kommentarer, jämför det med antalet inlagor hos Maggie.

 37. FcH

  Re: #32. Vem tycker att jag ska lägga av?
   

 38. Ingen betvilar CO2-gas absorptionsförmåga. Men saken gäller inte absorption i kemiskt purifierad CO2 !
  Saken gäller absorption/reemission i en gasblanding der Co2 är en av många. Saken inbefattar kretsloppet mellan vattnets faser. Ferenc Miskolczi har visat att vattenångan inte bara dominerar denna blanding men att blandingen till och med reglerar  H20-ånga som funktion av CO2 ! För att grundläggande fysiske egenskaper som maksimum antropi, minimum energiöverföring og virialteoremet skall uppfyllas.
  Ni har långt kvar der i Uppsalainitiativet och jag tror ni aldri hinner fram.

 39. Lejuene

  Dagens klimatlögn i SVD:
  http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/matklimat/artikel_3318653.svd

 40. ThomasJ

  FcH (#32): Öppet brev till Fredrik är på G.
   
  Mvh/TJ

 41. ThomasJ

  Lejuene (#39): Har oxo läst detta o mailade prompt nedan till journalisten bakom artikeln:
   
  <citat start>:
  Hej Anna-Lena!
  Med förvåning läser man i dagens SvD om den över tid alltid förekommande ’kalvningen’ av glaciärer – nu Grönland – i, som vanligt, alarmistiska
  former. Att ni inte tar till er vad som deFacto ÄR respektive händer i verkligheten och delger dessa uppgifter/informationer är för ett ökande antal
  människor inklusive undertecknad allt mer märkligt, för att inte säga suspekt. Vad vill ni uppnå med all denna alarmism?
   
  Som måhända bekant, har ett stort antal tyska vetenskapsmän skrivet ett  öppet brev till Bundeskansler Angela Merkel med uppmaningen till henne att – som fysikdoktor – revidera intagna [politiska] positioner avseende hela den s.k. ’klimatfrågan’. Brevet har rönt ordentlig uppmärksamhet i såväl Tyskland som i övriga delar av världen, förutom här i Sverige…, naturligtvis…
   
  Vad vore om SvD, som första stora, överregionala tidning, skulle drista sig till och rapportera om detta brev? En sak kan jag garantera är, att SvD’s i temat redan hårt ansatta renommé skulle bromsas från ytterligare förfall.
   
  Jag bifogar brevet + dess vetenskapliga bilaga (på tyska).
  Länk till original: tinyurl.se/o9a_ei  (bytt ut den långa www-adressen här mot tiny/TJ)
  Där finns en engelsk översättning här:
  tinyurl.se/hhf3zr 
   
  Ser med spänning fram emot rapporteringen!
   
  Med vänlig hälsning från Bästkusten.
  //ThomasJ
  <citat slut>
   
  Sen återstår ju ’bara’ att se huruvida detta beaktas eller [som vanligt brukar vara] ignoreras…  😉
   
  Mvh/TJ

 42. Climate Audit har i flera inlägg berättat om hur CRU vägrar att lämna ut information om dataurval och analysmetoder för sina medeltemperaturberäkningar. Dessutom har de ansvariga till och med dragit tillbaka data som tidigare var tillgängliga på Internet.
  Det här är ingen liten skitsak direkt. CRU:s temperaturkurva används flitigt, till exempel i IPCC:s rapporter.
  Varför föredrar Phil Jones och de andra ansvariga på CRU sektress framför öppenhet? Jag är väl knappast den enda som tycker att deras beetende verkar misstänkt. Om de till exempel hade upptäckt allvarliga fel med sina data och inte ville att det skulle bli allmänt känt, skulle de ju göra så här.
  Om inte CRU vill tillåta oberoende granskning av sina data och metoder, borde det vara självklart att deras temperaturkurva inte ska användas av någon. Men så fungerar ju inte klimatforskarsamhället.

 43. pekke

  Lejuene #39
  Intressant att läsa kommentarerna.
  Folk verkar mer och mer inse att vi inte kommer att grillas i helveteseldar om det blir nån grad varmare !
  Och de börjar nog inse att klimatet faktiskt kan variera kraftigt på naturlig väg.

 44. S. Andersson

  Gunnar Strandell #27:  Det där med att vi skeptiker ska hålla med om att det blivit varmare. Jag har ett par kommentarer till det:
   
  Den första är en ren grammatikalisk kommentar. Jag fick lära mig i skolan att man inte får använda sig av ett adjektiv i komparativ form utan att kvalificera det. D v s man kan inte säga ”bollen är rödare”, det saknas ett ”än + ett substantiv”. En möjlig variant därvidlag vore ”bollen är rödare än en jordgubbe”. Alltså saknas det i utsagan om att det blivit varmare ett ”än”. Mitt svar på detta är att ja det är varmare nu än på 1850-talet, men troligtvis inte varmare än på medeltiden.
   
  Den andra kommentaren jag har utgörs av en rent personlig observation: Inte fan har det blivit varmare än för 40-50 år sedan i Europa. När jag påpekar detta för mina AGW-kompisar så säger de att man inte får blanda ihop väder och klimat. Nähä, men någon gång måste väl dessa discipliner smälta samman? Vart vill jag komma? Jo, jag tror inte att AGWarna har någon större chans att få förståelse bland ”vanligt folk” så länge den rent personliga upplevelsen inte alls stämmer överens med propagandan.

 45. balato

  Nu är SvD i farten igen.  ”Jätteglaciären hotar spricka”  p g a ”den globala uppvärmningen”.
  http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/matklimat/artikel_3318653.svd

 46. pekke

  S.Andersson #44
  Visst har du rätt om den personliga uppfattningen, vad händer om de som nu är mellan 20 – 30 år och vana vid varma vintrar får uppleva vintrar med temperaturer ner mot -30 grader här i södra halvan.
  De skulle nog uppfatta det som att en ny istid var på gång.

 47. Gunnar Strandell

  S. Andersson #44
  Tack för dina synpunkter, och du har  helt rätt i att temperaturjämförelsen jag kanske för okritiskt accepterat gäller från 1850 till nu.
  Min personliga upplevelse av att det blivit varmare gäller vinterhalvåret då jag tycker mig ha sett att snögränsen flyttats ca 100 km norrut sedan 60-talet och det har påverkat mina möjliggheter att åka skidor och skridskor på naturligt underlag.  Men det säger egentlilen inget om det globala klimatet.

 48. pekke

  Nån på SVD kommer nog få gå på kurs om KLIMATHOTET !
  http://www.e24.se/makro/varlden/artikel_1489931.e24
  Notera de sista raderna :
  ” För första gången sedan andra världskriget kommer fartyg med annan flagga än den ryska/sovjetiska att segla genom Nordostpassagen, som går norr om Sibirien och som förbinder Atlanten med Stilla havet.
  fartyget som reste genom Nordostpassagen var det tyska krigsfartyget Komet, som i augusti 1940 seglade igenom passagen till Stilla havet för att angripa brittiska handelsfartyg. ”

 49. Per Welander

  Jonas N #35: Håller helt med dig om Uppsalainitiativet. Det är oftast några amatörer från UI som kommenterar där och inte de tyngre namnen bakom.
  Såg en lång tråd om mig där du kommenterade. Uppsalainitiativet (Lars K) förstod inte att två kurvor med olika y-axlar kunde ligga i samma diagram. Otroligt men sant. Man undrar om han gått ut gymnasiet. 
  Detta var ”ohederligt” av mig och jag ljuger påstod UI. Skalan på y-axeln var också felaktig ( fast den tydligt var utmärkt, min kommentar) påstod denne Lars K. Till sist var de missnöjda med valet av start och slutpunkt. Suck – med sådana amatörer låter jag bli att kommentera alls där. Nivån är helt enkelt för låg och personangreppen haglar.

 50. GunnarE

  Till dem av er som gillar siffror om C och politisk rättvisa mm rek;
  http://andaslugnt.blogspot.com/
  Senaste inl. just om detta och Köpehamnsmötet mm

 51. GunnarE

  Svd:
  ”i sprickor stora som …..strömmar havsvatten….??
  Detta är ingen glaciär  det ärä den yttre delen av en isström som ny blivit flott av grund och som småningom skall sprica av i större eller mindre bitar.

 52. Peter Stilbs

  Den klimatexpert SvD stödjer sig på ser ut så här:
  http://www.greenpeace.org/sweden/om-oss/folk/martina-krueger
  och man kan anta att artikelstommen helt är planterad av Greenpeace.
  När blev det subtropiska havsströmmar vid norra Grönland ?

 53. Per …
  Om jag förstod Lars K rätt (vilket alltså bör jämställas med att ’tyda drömmar’) menade han att du borde använt ’det påstådda sambandet’ mellan CO2 och Temp när du valde axlar istället :-), och som jag fattade det, både till nivå och tecken (riktning av förändringen)
  Kort sagt du borde ha visat något som inte uppmätts (dvs ljugit) om data .. och dessutom på ett ’pedagogiskt’ sätt genom annat val av skalor .. 🙂
  Nåväl, alla kan ha en dålig dag, och även gymnasister kan tänka helt fel och det låsa sig mentalt innan man inser sitt misstag. Men det underliga i sammanhanget är att denne Lars K fortfarande inte verkar ha fattat sammanhanget utan fortf ihärdas med samma dumheter. Och lika underligt är det att ingen av de andra där (några är ju trots allt forskarstuderande och tom disputerade) ville hjälpa honom, eller snarare hindra honom att göra bort sig ännu mer. Den delen begriper jag faktiskt inte alls … alltså att även dom andra lät pinsamheterna fortgå. För det är omöjlist att samtliga samtidigt gör samma logiska självmål.
  Några (av kommentarerna, ej UI) försökte subtilt byta ämne dock, och det får man väl närmast se som ett sundhetstecken.
  Du vet väl om att jag sedan dess är ’bannad’ på UI.
  🙂

 54. pekke

  Här finns en video om glaciären. notera i början att den ligger i en fjord !
  http://www.newscientist.com/articlevideo/dn17465/29419261001-arctic-glacier-to-lose-manhattansized-tongue.html

 55. Ulrik

  Martina Krueger är således kanpanjansvarig i Greenpeace. Hon presenteras så och inte som t.ex. forskare eller oberoende expert.
  Har inte media fattat att Greenpeace m.fl. sysslar just med inkomstbringande kampanjer? Det vore intressant att läsa uttalanden från mediachefer hur just deras redaktion ställer sig rent generellt till alla slags kampanj- och lobbyorganisationer och hur de kritiskt granskar deras påstådda fakta. Dags för en enkät från Stockholmsinitiativet?

 56. Håkan B

  GunnarE #51
  Var det inte samma sak i vintras när media kallade ett isflak i Antaktis för glaciär? Ska se om nån artikel om det går att fiska fram eller om nån annan hittar den före mig.

 57. Håkan B

  Jodå, här har vi ett exempel från DN:
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/antarktis-isar-forsvinner-1.838555
  Men NASA kallar den inte för en glaciär:
  http://earthobservatory.nasa.gov/Features/WilkinsIceSheet/

 58. Håkan B

  pekke
  Här har Du länken till Skinnarmos karta:
  http://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0SnRud2qPTB7Qdtr9qL7ojClisLdd8aR0
  Tips, använd Firefox, högerklicka nånstans på sidan och välj visa endast denna ram, frames borde f.ö. förbjudas!

 59. pekke

  Håkan B
  Tack, använder FF sedan år tillbaks och brukar använda sådan trick men tänkte faktiskt inte på de i det här fallet.   😉
  Verkar som de får skynda sig på om de kunna lirka sig i genom, eftersom det ser ut som sjunkande temperaturer vid den Ryska kusten den närmaste tiden.

 60. Patrik

  Vad spelar det för roll vad man har för flagga när man ska ta sig igenom ismassor?
  🙂

 61. Håkan B

  Snart passerar Skinnarmo Novaja Semlya, hoppas han sänder en tanke till alla dom som inget hellre önskat än komma bort därifrån! Senare, möjligen, passerar han Kolyma-regionen hoppas han sänder en tanke till alla dom som frös och svalt ihjäl och alla dom som överlevde men inte hade nån annan tanke än att komma bort från Stalins helvete. Vad blir nästa upplevelsekick, resa med godsfinka Berlin-Auswitch, gratis fotvandring Moskva-Kolyma?

 62. Håkan B

  Sen kan jag ju inte undanhålla den här från Er, jag tror att Börje Olsson är han som ligger tvåa från vänster, men skynda Er innan LT kommer på det!
  http://ltz.se/nyheter/ragunda/1.1244041

 63. Ja, Håkan, Börje såg lite röd ut i synen! Men han kan nog ge ett och annat tjuvnyp.

 64. pekke

  Fast enligt kommentar ” förvirrad ” verkar det va osäkert om det finns kräftor  i älven !?!?
  Japp ! Det är helg nu !
   
  Därför förvarnar jag alla att om jag gör några inlägg som är mer korkade än de jag gör på vardagarna så beror det på att det är helg !!
   

 65. Kul nyhet på DN om minikärnkraftverk för användning på framtida rymdbaser.

 66. pekke

  Onsynliga Mannen # 65
  Länk:
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nasa-satsar-pa-karnkraft-i-miniformat-i-rymden-1.926981
  Och då kan man fundera !?!?
  Varför inte några små K-verk här på Jorden ?

 67. pekke

  Och när man tänker på det så är det inga leksaker de pratar om, utan dessa minikraftverk skall klara av att producera 40 kW tillräckligt för ett villakvarter enligt artikeln och man kan ju tro att dessa minikraftverk troligtvis är säkra för aoustronauterna vilket betyder att de även är säkra för oss på jorden !!
   

 68. Steve

  ”I juli avsatte kongressen en miljard dollar i en skrotningspremie [”Cash for Clunkers”] för dem som skrotar sin gamla bensinslukande bil och byter till en ny, förhoppningsvis betydligt miljövänligare bil.”  (SR Ekot)
  Nu har elakingar på Edmunds (”Where smart car buyers start”) tittat närmare på saken, och funnit att rejäla SUV:ar är de tyngsta på listan över inköp. 
  Högst upp finns Ford Escape, en ’crossover SUV’.  Ford säljer den i sex olika versioner.  Regeringen har räknat varje version som en särskild bil…!  Ser miljövänligare ut så.
  Mest sålda ersättningsbilar enligt Edmunds (som frågat bilhandlarna):
  1. Ford Escape     Finns med fyrhjulsdrift, ja
  2. Ford Focus        nej
  3. Jeep Patriot       ja
  4. Dodge Caliber   ja
  5. Ford F-150          ja
  6. Honda Civic       nej
  7. Chevrolet Silverado — ja
  8. Chevrolet Cobalt      — nej
  9. Toyota Corolla          — nej
  10.  Ford Fusion            — ja
  Chevrolet Silverado och Ford F-150 listas båda som ”truck”, lastbil.
  Källa:  CNN Money 7 augusti
  http://money.cnn.com/2009/08/07/autos/cash_for_clunkers_sales/?postversion=2009080704
  Folk ute i landet har klagat över att slutresultatet av bidraget blir att det blir svårare att hitta en billig men funktionsduglig bil.  Så många har ju skrotats!   —  Och CO2-snåla miljöbilar blev det alltså inte när människor köpte nytt.

 69. Lars C

  Glöm minikärnkraftverk på jorden.
  De skulle ge en farlig spridning av radioaktivt material. De skulle vara omöjliga att skydda från terrorister.
  Fö intet nytt. Redan Voyagersonderna från 70 talet har en plutoniummila som producerar el.
  ”Fuel: Plutonium for conversion to electrical power, hydrazine for maneuvers”
  http://www.nasa.gov/centers/goddard/news/topstory/2003/1105voyager_facts.html

 70. pekke

  Jag tror inte vi kommer att få se små privata kärnkraftverk för personligt bruk förrän de använder nån energikälla som inte har de nackdelar dagens har.
  Men som Gunnar L. brukar påpeka så är flera mindre kraftverk med effekter under 300 MW på gång.
  http://www.world-nuclear.org/info/inf33.html
  Scrolla ner 1/3 på sidan så finns lite information om pågående projekt.

 71. S. Andersson

  Och eftersom jag har så svårt att hålla käften om sådant så konstaterar jag att Sverige en gång i tiden var världsledande på detta. PIUS/SECURE var utomordentliga koncept, men sen kom Birgitta Dahl och förbjöd tankar.  Där försvann många sköna exportmiljarder.
   
  Fy fan.
   

 72. Patrik

  Lyssningstips: Mycket intressant om glaciärer, företrädesvis Jostedalsbreen. Varmare och kallare perioder beskrivs och hur dessa har påverkat glaciären.
  Berättas bl.a. om hur gårdar krossades av glaciären under LIA och hur det innan LIA var ca 2 grader varmare där än nu och att glaciären då var minimal.
  http://www.sr.se/webbradio/include/player.asp?InsidePlayer=1&type=latestbroadcast&Id=412

 73. AOH

  Synd att inte Thomas finns kvar i denna blogg. Att bif inlaga har blivit ”revised” hade säkert intresserad honom. Möjligen att han dyker upp igen.
  Physics > Atmospheric and Oceanic Physics
  Falsification Of The Atmospheric CO2 Greenhouse Effects Within The Frame Of Physics
  Gerhard GerlichRalf D. Tscheuschner
  (Submitted on 8 Jul 2007 (v1), last revised 4 Mar 2009 (this version, v4))

  The atmospheric greenhouse effect, an idea that many authors trace back to the traditional works of Fourier (1824), Tyndall (1861), and Arrhenius (1896), and which is still supported in global climatology, essentially describes a fictitious mechanism, in which a planetary atmosphere acts as a heat pump driven by an environment that is radiatively interacting with but radiatively equilibrated to the atmospheric system. According to the second law of thermodynamics such a planetary machine can never exist. Nevertheless, in almost all texts of global climatology and in a widespread secondary literature it is taken for granted that such mechanism is real and stands on a firm scientific foundation. In this paper the popular conjecture is analyzed and the underlying physical principles are clarified. By showing that (a) there are no common physical laws between the warming phenomenon in glass houses and the fictitious atmospheric greenhouse effects, (b) there are no calculations to determine an average surface temperature of a planet, (c) the frequently mentioned difference of 33 degrees Celsius is a meaningless number calculated wrongly, (d) the formulas of cavity radiation are used inappropriately, (e) the assumption of a radiative balance is unphysical, (f) thermal conductivity and friction must not be set to zero, the atmospheric greenhouse conjecture is falsified.

 74. Anders L

  Gerlich och Tschuschner igen? Gäsp.

 75. AOH

  Per Welander
  Betr. Gerlich – Tscheuschner upptäckte jag först idag din utförliga blogg från 5.e mars.
  Jag hade bestämd för mig att du redan tidigare hade ett införande om G-T.
  Intressant på gränsen till lustig är en del av de många kommentarer som måste läsas.
  Det finns säkert en del anmärkningar mot G-T men det bidrar till att upprätthalla diskussionen. Jag hittade hänvisningen om G-T 4 hos EIKE Jena.
  http://www.moderna-myter.se/2009/03/vaxthuseffekten-existerar-inte.html

 76. L

  Anders L igen… Gäsp.

 77. AOH

  AndersL
  Jag förstår att du gäspar av glädje att äntligen kunna motbevisa
  Gerlich -Tscheuschners samtliga punkter a-f.  Det räcker inte att
  hänvisa till gamla bloggar och IPCC välsinnade forskare.
   

 78. Hans B

  Läs andas lugnt bloggen en verklig knorr

 79. AOH

  AndersL
  Jag skall väl ändå tacka för hänvisningen till den långa bloggen:
  http://rabett.blogspot.com/2008/02/all-you-never-wanted-to-know-about.html
  Standardsvaret hos AGW:are tycks likna:
  ”Tscheuschner nor thee Fred have a clue about thermodynamics.” Exakt så svarade du själv när Heinz Thieme fördes på tal av mig tidigare.
  Kolla gärna Gerhard Krammers Fairbanks Alaska många logiska gensvar så kanske du själv erkänner avslutningen i bloggen där den kunnige kommentaren Fred Staples säger:
  ”There must be something wrong here, as G and T said”.

 80. Anders L

  OK, den förra länken kanske innehöll för mycket svårsmält information, så jag ska försöka med en lättare.

 81. Anders L,
  Du kanske skall hålla dig till att informera oss om att CO2 är en växthusgas. Och ffa att den fortsätter att vara det även efter 1998!
  Har du forresten en länk på det sista, gärna från seriös vetenskap? Det är nämligen bara du som har tjatat och tjatat på om just den saken, och man vill ju ha fler källor än bloggommentarer från en som läser ’Eli Rabbet’ för att förstå världen ….
  😉

 82. Einstein sade att sakerna bör förenklas så långt det går men inte längre. Och tyvärr är den komplette, verifiserade och fysikalska akseptabla modell från Ferenc Miskolczi både komplex och subtil. Men inte desto mindre korrekt.  Jeg tror inte AndersL har mod, integritet, intellektuell hederlighet  eller kompetens att ta til seg denna.

 83. AOH

  Elling Disen
  Tag en titt på AndersL första hänvisning http://rabett.blogspot.com/2008/03/formal-reply-to-gerlich-and-tscheuner.html där även Ferenc Miscolczi får sig en slev av den s.k. ” konsensus”  Raypierre m.fl.

 84. AOH
  Alla maskopi med totalidioterna Harvardprof Josh Halpern ( rabett) og Raypierre är i mina ögon diskvalificerande för en meningsfull diskussion.

 85. Per Welander

  Många amatörer utanför den vetenskapliga världen missförstår ”peer-review” och blandar ihop det med sanning. Peer-review funkar inte så. Det är innebär att några experter (ibland arbetskompisar) granskat det hela och att artikeln har en viss vetenskaplig nivå, är konsistent och inte är plagierad o.s.v. En hypotes kan mycket väl godkännas om den är intressant.
  För övrigt har Richard Lindzen massor av ”peer-reviewed” artiklar och klimatalarmisterna likaså. Båda kan inte ha rätt då de motsäger varandra. Så många och då mest klimatalarmister borde prata med lite mindre bokstäver om ”peer-review” som någon slags sanning. 
  För övrigt finns det utmärkta artiklar med hög vetenskaplig nivå som inte är ”peer-reviewed”. Och det finns massa peer-reviewed artiklar som senare visat sig innehålla häpnadsväckande grova fel.

 86. Per Welander

  AOH #75: G & T har kommit med reviderade upplagor. Så det stämmer att jag tidigare tagit upp det med en äldre revision (om jag minns rätt).
  Jag kan inte avgöra om G & T har rätt eller fel. Att det av alarmister kallas för pseudovetenskap var givet. Men märkligt är att klimatalarmisterna har så svårt att vederlägga G & T:s teorier. Angreppen är oftast svepande och osakliga.
  G & T har en intressant teori och efterföljande debatt, därför värd att tas upp. Vetenskap handlar om att pröva nya vägar, hypoteser m.m. Att automatiskt avfärda dem med politiska dogma är svagt. Att sen många nya hypoteser/teorier vederläggs får vi leva med, det hör till processen.

 87. AOH

  Betr ”peer-review” hade Björn 252 tipsat om adress:
  http://nov55.com/prv.html inkl. external article on peer rewiew.

 88. pekke #70
  Det är en komprimering av IAEAs runt 1000 sidiga rapport från 2007 om jag inte minns fel…..
  Läs den.
   
  Jag ska såklart blanda mitt favo ämne….. (MIT har lyckats fördröja vittringen så vi får hundratusenåriga, underbara betong konstruktioner…. finns med gummiarmering och sprickläkning av luftens CO2)

 89. MIT har tester som påvisar att Max Planck inte har formulerat strålningslagen helt rätt.
  Värmeöverföringen från korta avstånd kan vara 1000ggr större än strålningslagen…
   
  Så kan inte klimatvetenskapen utvecklas, ty den är fastlåst vid en teori som de dels inte kan styrka, dels inte mäta, blott med dataprogram, skapade för att just påvisa förstärkningseffekter med en temperaturändring, luta sig mot.
   
  Skäms alla fördummande klimatkatastrofprofitörer.
   
  Ni kan ju nå goda resultat genom att förespråka något av alla energisystem som kan priskonkurrera ut kol, olja och gas.

 90. Föresten kom jag just på en bättre jämförelse, kosmologi…
   
  Tänk om inte klimatvetenskap var så politiskt besudlad..
   

 91. Carl Friis-Hansen

  Hej alla i hop,
  Forlåt att jag gör detta ändlig på Danska, men jag är litet trät och vill snart i sengen.
  Jeg har oprettet et nyt domain på http://klimabedrag.dk/ hvor jeg agter at oversætte diverse indlæg, hovedsagelig fra http://icecap.us/, til dansk.
  Sagen er at Danmark ikke, så vidt jeg kan se, har nogen web site med en anden holdning end den som politikerne forlanger.  Selv bladet Ingeniøren, er overgået til underkastelse af politikerne og den ”grønne” hesthandler oprigtighed.
  Min seneste oversættelse (jeg er lige startet, så der er ikke så meget stof endnu) er en oversættelse af Gordon J. Fulks artikel ”Green Science or Real Science? Hot Air or Cold Facts?”, som jeg selv synet summerer det hele ganske fint op.  Hvis du hellere vil læse Dansk end Engelsk, så kan du se artiklen her:
  http://klimabedrag.dk/indldk/4-gron-videnskab
  Jeg håber således at danskerne kan få nogle andre synsvinkler i lighed med svenskerne, som er så heldige at have web sites så som theclimatescam.
  God nat og sov godt
   

 92. AOH

  AndersL # 80
  Vissa  kan jämföras med den ryska dockan  som blir mindre och mindre. Varje kommentar de bidrar med minskar i substans.
  Din kommentar 80 slår alla rekord i dumhet.
  Alla dina AGW-vänner kan vara stolta över hur du representerar dem.

 93. AOH,
  Där har du fel. Anders L:s kommentar #80 är ingalunda ett rekord från honom på något sätt. Det är svårt att avgöra vad det skulle vara, men för några veckor sedan försökte han bevisa att om man inte tror på CO2-hotet borde alla skeptiker ist förorda att man bränner så mycket olja/fossila bränslen så fort man bara kan för att därmed gynna växtlighet mm.
  Att en hel del menar att oljeberoende är dåligt av makropolitiska och ev framtida ekonomiska skäl, tog denne Anders L som intäkt för att skeptiker är totalt motsägelsfulla och inte har någon konsekvent ståndpunkt alls i AGW-frågan.
  Och det var inte en förflugen kommentar, han ältade det ’resonemanget’ under en tid och i många kommentarer.
  Go Figure!

 94. Magnus skriver om vindkraft.
   
  Aningen humoristisk antivindkraft artikel i energyfromthorium.
   
  Siliente Earth skriver om solens roll för istider.

 95. Steve

  Ola Skinnarmo har nu passerat söder om Novaja Zemlja, och är ute i Kara-havet, på väg mot Samojed-halvön.  I lördags skrev han på bloggen att ”Isen uppe i norr ser ut att ligga som en riktig propp i vår väg”, och visade kartan från NSIDC Boulder, där isen är landfast mot Tajmyr-halvön.
  Wunderground rapporterar idag +6º vid Im. M.V. Popova (Samojed-halvön), +5º vid Ostrov Dikson (NV Tajmyr), men bara 0º vid Gmo. Im. E.K. Fedorova (Tajmyr’s NO spets) — och det är där som problemen finns.  Isen alltså, mellan Bolsjevik-ön och fastlandet.   (Längre österut, i Tiksi nära Lena’s mynning, var det +13º kl 20.) 
  Daglig is-karta:
  http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/N_daily_extent_hires.png

 96. Anders L

  Elling #82,
  ”Jeg tror inte AndersL har mod, integritet, intellektuell hederlighet  eller kompetens att ta til seg denna.”
  AOH #80
  ”Din kommentar 80 slår alla rekord i dumhet.”
  Ni är ju för goa. Gäsp^2.

 97. Anders L

  Jonas N #93,
   
  Men du kommer i alla fall ihåg vad jag skrev!
  🙂
   

 98. Joddå Anders L,
  Du, Gunbo och några till är faktiskt en del av behållningen här. Bla för att jag tror att det kryllar av ’förmågor’ av er sort därute, och därför är det unerhållande att ta del av era ’resonemang’ men även hur ni hanterar ny information.
  Men jag undrar fortf om du har en källa (gärna vetenskaplig) till att CO2 är och förblir en växthusgas även efter 1998! Mig veterligen är du den ende som hävdar detta publikt.
  😉

 99. AOH

  Anders L # 96
  Mig veterligen har jag inte skrivit kommentar # 80 utan det var du själv. Min kommentar om denna dumhet fick du  med inlaga #92
  Men tack för att du är sa ärlig och bekräftar din situation.
  Därmed kan AGW-vännerna vara än mera stolta över dig.

 100. Steve

  Ola Skinnarmo måste komma förbi Tajmyr-halvön för att lyckas med sin Nordost-passage.  Omöjligt är det nog inte;  fram till början av september brukar isarna däruppe minska.  Men om man ser på diagrammen från Nansen-institutet i Bergen (”Arctic ROOS”) har isen hittills följt med 2008 års kurva nedåt — tills den för ett par dagar sedan bromsade, och snarast ökade lite.  Detta tycks bli spännande!
  http://arctic-roos.org/observations/satellite-data/sea-ice/ice-area-and-extent-in-arctic

 101. Steve

  Två brittiska Royal Marines, Kevin Oliver och Tony Lancashire, försöker segla Nordvästpassagen med en segelbåt av fiberglas — NorseBoat 17.5 Sailing and Rowing Cruiser.  De startade 24/7 från Inuvik, Yukon, och sitter nu (10/8) fast i isen 69.11.02N 117.02.06W, dvs i början av det långa sundet mellan Victoria Island och fastlandet, där ”Eskimå­territoriet” Nunavut börjar.   (Ca 60 mil österut hittar man Jenny Lind Island!) 
  .   Deras sajt är ovanlig — man kan ”bläddra” sig fram vågrätt!
  http://www.arcticmariner.org/
  Det är väl bara att önska lycka till.  I USA har juli 2009 varit kylslagen — i sex stater från Iowa till Pennsylvania var detta den kallaste juli man uppmätt (sedan 1854), i fyra stater den näst kallaste.  Och kylan sträckte sig enligt RSS upp till Ishavet!  (Från Hudson Bay dock varmare.)
  http://www.noaanews.noaa.gov/stories2009/images/07statewidetrank.png

 102. Per Welander #85
  ”För övrigt finns det utmärkta artiklar med hög vetenskaplig nivå som inte är “peer-reviewed”. Och det finns massa peer-reviewed artiklar som senare visat sig innehålla häpnadsväckande grova fel.”
  Sant, rätt och riktigt. Det kan aldrig påpekas för ofta.
  Per Welander #86
  ”Vetenskap handlar om att pröva nya vägar, hypoteser m.m. Att automatiskt avfärda dem med politiska dogma är svagt.”
  Se ovanstående kommentar.
  Carl Friis-Hansen #91
  Held og lykke Carl!
  AOH #92 + Jonas N #93
  Tagga ner på invektiven pojkar…
  Oj, jag har nog inget eget att tillägga idag. Ledsen att jag bara tar plats… Jo, förresten! Eftersom jag har en hel del utomhusarbeten att göra som kräver torrväder, är jag beroende av pålitliga väderleksprognoser. Att man kan prognosticera o mm regn några timmar innan ett skyfall (typ ställ dig i duschen) gång på gång är inte förtroendeingivande.

 103. AOH

  Osynlige mannen # 102
  Tack för påminnelsen. Lovar bot och bättring

 104. ThomasJ

  O.M. (#102): och Per W. generellt [ bägge med egna mkt. läsvärda bloggar, Tack! ]: Detta med ’peer-reviewed’ ter sig [är] allt mer som ngn form av ’forskares inavel’ och torde/borde snarast möjligt kastas överbord. Liksom alla övriga nonsens AGW:arna plägar använda sig av, typ: ” Ni är ju för goa. Gäsp^2.”
  Mvh/TJ
  PS Anders L.: Vänligen ange din definition respektive uppfattning/mening/betydelse/förståelse av ordet Verklighet. Tack på förhand. //DS

 105. ThomasJ #104
  Tack för berömmet, men jag tycker knappast att det går att jämföra det jag och Per Welander skriver. Per är alltid stringent medan jag är mer av en slugger som tar ut svängarna. Gå till Per för info, gå till mig för ett gott skratt.

 106. ThomasJ

  O.M. (#105): Falsk blygsamhet finner här ej accept! Du ÄR bra- här såväl som på din blogg! Ok? Take it, man – positively! B 4 You!
  Skrattar förvisso ibland – och då uteslutande åt det patetiska inom/från AGW-rörelsens cirklar, apologeter etc. övriga hjärntvättade i den fårskocken!
  Keep the good work up!
   
  Mvh/TJ

 107. ThomasJ #106
  Jag har varken falsk eller äkta blygsamhet. Jag försöker bara dölja min gudomlighet för er dödliga.

 108. ThomasJ

  O.M. (#107): Gotcha – a lika a thatta thinga.. (taskig norrländskt försök att ’prata på itengelska..)
  🙂
  End of line, ok?
  Mvh/TJ

 109. ThomasJ #108
  ”End of line, ok?”
  Självklart. Fördelen med anonymitet är just att man kan ta ut svängarna och häva ur sig vad som helst. IRL hade någon gett mig på moppo. Och IRL är jag faktiskt väldigt belevad och artig, tro’t om du vill. Mitt problem med omvärlden är att folk tar sig själva på så förbannat stort allvar. Jag tar inte mig själv på allvar. Utom när det gäller vetenskap och logik förstås, då kan jag bli en smula rabiat… Nåja, ingen är felfri. Förutom jag 😉

 110. Steve

  The U.S. Energy Information Administration (EIA), energidepartementets självständiga statistik-enhet, konstaterar nu att om Waxman-Markey, den föreslagna anti-CO2-lagen, ska kunna införas utan alltför stora kostnader för människor, måste kärnkraftproduktionen fördubblas fram till 2030.   Detta motsvarar en ökning från 11,3% av den totala energin idag, till 18,1% år 2030.
  Förskräckligt, svarar man från Greenpeace & co !   Påstå att vi måste förlita oss på anakronistisk 1900-talsteknik och den sortens föråldrade tekniska lösningar. EIA har inte alls insett att sol- och vindkraft kan fås att expandera både snabbt och billigt !
  http://washingtontimes.com/news/2009/aug/12/democrat-energy-bill-requires-nuke-use-to-double/?feat=home_cube_position1

 111. Bättre upp i UK….. 35-40% till 2030…
  Men så fattar ”bakmännen” att kärnkraft förnärvarnde är det i särklass billigaste, tryggaste och mest tillförlitliga energisystemet.
   
  Ellerhur gröna- korkade, manupilativa, egenanställdaegoistiska, omoraliska, psevdo- freden?
   
  Större miljöförstörare än egoistiska GP, får vi leta efter, gör som er grundare… tänk, lär och vill livets väl.

 112. Steve

  Internet växer, och nya toppdomäner kommer, .eco en av dem.  Dot Eco heter en organisation som arbetar för saken, stödd av ”ledande ekologiska och filantropiska grupper, framträdande miljömedvetna enskilda, och ledande forskare.”
  Dot Eco samarbetar med Al Gore och hans Alliance for Climate Protection.  Över två miljoner enskilda har redan lovat stödja alliansens paroll ”We can solve it”.
  På hemsidan, daterad 6 aug, finns en rapport om Al Gore’s konferens om ”climate change”.  (Eh?  Not AGW?)  Det var ett elitmöte för 50 inbjudna.  Men man befann sig just därför i allra främsta ledet i kampen mot klimatförändringarna:  ’Problemet blir bara värre!  Vi rör oss i en strukturell loop, där högre temperaturer får polarisen att smälta, och frigör metan ur haven, vilket får temperaturerna att stiga ännu mer.’   ’We need to pass the crap… eh, the cap and trade bill. And we need Copenhagen to succeed.’
  http://www.supportdoteco.com/
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8189586.stm

 113. Steve

  A propos smältande polarisar — Kevin och Tony, de två Royal Marines som ska försöka segla nordvästpassagen, har det besvärligt.  ’Vi har börjat släpa båten över isen — fast ibland finns det små öppna passager.  Vi går mot nordost mot öppet vatten 8-16 km härifrån.  Kanadensiska väderlekstjänsten säger att det är 90% mer is än normalt för årstiden.  Men prognosen är lovande, med varmt väder på väg, och vind åt rätt håll.’  (Blogg 11 aug.)
  Det här är tuffa killar, värda beundran — men det där med smältande polarisar har nog utvecklats annorlunda än de tänkte sig.
  http://www.arcticmariner.org/#blog

 114. Steve

  Al Gore framträdde i måndags (10/8) på National Clean Energy Summit 2.0 i Las Vegas.  ’Det kan låta högljutt att säga att ”global warming” hotar den mänskliga civilisationen, men att budskapet är skrämmande är inte ett skäl att hålla tyst med det’, sade han.  En färsk studie visar att jordens petroleumreserver minskar snabbare än man trott!  Och människor dumpar 70 miljoner ton planet-uppvärmande föroreningar i atmosfären, varje dygn, slog vice-presidenten fast.  ’Detta är galenskap!  Vi måste tänka på oss själva, på våra barn, våra barnbarn.  Vilka är väl vi som tar beslutet att fortsätta med något så slösaktigt och destruktivt, trots varningar från varje enskild prestigiös vetenskaplig organisation på vår jord?  Våra barn kommer att fråga ”Visste ni inte? Brydde ni er inte? Märkte ni inte tusenårstorkan (the thousand-year-droughts) och femhundraårsöversvämningarna?  Vad sysslade ni med?  Tittade på American Idol?” ’
  http://www.lvrj.com/news/52887892.html

 115. Steve

  Vattenfall hade tänkt att ”rena” ett nytt kolkraftverk nära Spremberg i östra Tyskland (25 km från polska gränsen) genom att pumpa ner CO2-utsläppen 1000 m ner i berggrunden — Carbon Capture & Storage (CCS).  70 miljoner euros satsades på detta.
  Nu gick det ändå inte alls.  Kraftverket är igång, men släpper ut all CO2 i luften.  Man fick aldrig de tillstånd som behövdes.  Människor i trakten, ’miljövänner’ kan man förmoda, motsatte sig hela projektet.
  Detta läser jag i The Guardian, 29 juli.  I svensk press har tydligen bara Kvällsposten nämnt problemet, den 2 augusti, men då om en stoppad underjordslagring på dansk mark. 
  http://www.guardian.co.uk/environment/2009/jul/29/germany-carbon-capture
  http://www.kvp.se/Nyheter/1.1659169/protester-stoppar-vattenfalls-planer

 116. Steve

  Ola Skinnarmo har nu passerat Dixon (vid Jenisejs mynning) och närmar sig Arkipelag Nordenshelda, på väg mot Asiens nordligaste udde, Kap Tjeljuskin.  Nordenskiöld själv, ombord på S/S Vega, nådde Dixon den 6 augusti 1878, och passerade Tjeljuskin den 19 augusti.  Sedan gick seglatsen glatt, ända tills han den 28 september fastnade i isen vid byn Pitlekaj långt bort i öster (173ºO).  Där satt man till den 18 juli 1879.  Den 2 sept kunde han sedan från Yokohama telegrafera hem att ”Nordostpassagen är fullbordad”.
  Skinnarmo-karta:
  http://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0SnRud2qPTB7Qdtr9qL7ojClisLdd8aR0

 117. Steve

  Skinnarmo-tur?  Met.no tror att isen mellan Kap Tjeljuskin och Bolsjevik-ön försvinner till på onsdag-torsdag.  Och sedan är det isfritt längs kusten ända bort till Berings sund. 
  http://retro.met.no/kyst_og_hav/northern_anim.html

 118. L

  Läste just att de planerade tre vindkraftverken på Ljusterö har stoppats av Länsstyrelsen efter protester från grannar. Men byggaren Kraftö tänker bygga ändå säger dom och menar att stoppet gällde kraftverk från Enercon och nu byter man till Vestas istället. Men på länsstyrelsen säger man att dom i så fall riskerar rivning eftersom bygglov saknas.
   
  Det kraftverk som redan finns är 74 meter högt och de nya ska bli 174 meter över havet. Allt enligt tidningen ”Mitt i Södra Roslagen”.