Vyn över vindkraftsområdet som ni ser här ovan är hämtat från serien “Storuman forever” där två idrottsstjärnor, Heidi och Björn, försöker övertyga sin kommun och dess invånare om att klimatet är det viktigaste för alla att kämpa med. Bilden är ovanlig i serien då det verkar som att de ville visa hur vackert det är i området och därför värt att kämpa för. Bilden och vyn nedanför var mer vanlig i serien.
Det är nästan så att man misstänker ett olycksfall i arbetet när vindkraftsområdet råkade komma med i bild men det är väl den bilden vi kommer att få vänja oss vid. Regeringen har ju en energiöverenskommelse som ska leda till 100 procent förnybar elproduktion. Så är det bestämt och då kör de på, rakt in i kaklet om så behövs. Det verkar tyvärr som att kritiska röster inte biter, de är inte på riktigt.
Svenolof Karlsson har gjort en intervju med Hilda Dahlsten, chef för energianalyser på Svenska kraftnät, som frågar “Hur spännande vill vi att det ska bli?“. Hon varnar för att om vi har en alltför hög andel vindkraftsel blir vi beroende av en betydande mängd importerad el eller så kan man tvingas stänga ner delar av elnätet.
”Vad är en acceptabel nivå för osäkerhet i ett system som är så kritiskt för det moderna samhället som elsystemet? Hur spännande vill vi att det ska bli?”, frågar hon
Artikeln har en hel del sifferuppgifter som är bra att komma ihåg men som Svenolof skriver är det till syvende och sist verkligheten som räknas.
“Den sifferexercis Hilda Dahlsten ägnar sig åt kan verka teoretisk. Upplevelsen den dag Sverige vid minus 30 grader tvingas stänga ner eltillförsel kan dock bli brutal, inte minst för de politiker som hamnar i skottlinjen när ansvar ska utkrävas.”
Även om regeringen och inte minst Miljöpartiet verkar slå dövörat till inför kritiska röster om vindkraften saknas de inte.
Rolf Nilsson skriver i DN Åsikt om hans syn.
“Men när vi behöver el som mest blåser det ofta som minst. Riktigt kalla vinterdagar får vi under längre perioder med högtryck. Då brukar det inte blåsa alls utan vara vindstilla.
Vi behöver säker produktion av el som alltid kan leverera och med tillräcklig effekt för att klara den värsta tänkbara vintern, den så kallade tioårsvintern. Det är klara och enkla fakta.”
Sven Larsson skriver i Nerikes Allehanda en svanesång om Kilsbergen som tydligen ska få naturen förstörd till förmån för vindkraft. Jag tyckte det var fint och ledsamt skrivet och citerar därför en rätt stor bit av hans text.
“Alla som en gnistrande kall och klar vinternatt varit ute i mörkret och tystnaden i Kilsbergen har fått uppleva himlen helt översållad av lysande, praktfulla stjärnbilder, planeten Venus vilande vid horisonten och, med lite tur, gröna sprakande flammor av norrsken ljungande över himlen. Forskning visar att den moderna människan för återhämtning behöver nischer att få vila från det ständiga bruset av bakgrundsljud och från det alltid närvarande artificiella ljuset och få möjligheter att visuellt avläsa landskapet med lugna referenspunkter. Och behöver en påminnelse om att vi endast är en liten del av universum och oändligheten. Men det blir alltmer sällsynt med miljöer som kan bjuda på detta. Vi kan snart inte få uppleva den totala tystnaden och stillheten vid tjärnen Trollkarlen en kväll när dimmorna lägger sig och älvorna dansar, och förnimma all den sägenomspunna trolska mystik som är bunden till skogen och dess vatten i svensk folkkultur. Och vi kan inte längre vila i den storslagna utsikten med obruten horisontlinje från Pers kulle.
Kilsbergen som med sin förkastningsbrant tornar upp sig som en blånande fond över Närkeslätten har sedan länge haft starkt symbolvärde för trakten. Den orörda naturen och vildmarken med tystnaden och stillheten har beskrivits som en av inte bara kommunens utan hela regionens stora tillgångar med möjligheter för naturnära boende, friluftsliv, rekreation, varsam besöksnäring, ekoturism med vildmarkssafari, närproducerade livsmedel, ett hem för växter och djur och viktigt för att bevara kulturvärden och biologisk mångfald. Det är geologiskt, naturgeografiskt, kulturhistoriskt och ekologiskt ett mycket intressant område. Det är unikt, speciellt. Och detta nära Sveriges stora befolkningscentra, tillgängligt med buss och tåg utan långa flygresor, ja lätt att nå även från tättbefolkade områden i Europa.
Men när staten klassar området som riksintresse för vindkraft, eftersom det blåser tillräckligt mycket, blir alla andra intressen underordnade. Kommunen har en absolut makt och därmed ett stort ansvar, att skydda lokala intressen genom sin vetorätt. Länsstyrelsen ska väga samman nationella, regionala och lokala intressen och har också stor makt genom att man med sina sakkunniga tjänstemän besitter den regionala kunskapen. Men när centrala myndigheter och organisationer, ekonomiskt starka bolag med vindbonusmiljoner, lobbyister och lokala markägare trycker på för att få göra om den tidigare så oersättliga naturen till industriområde blir alla andra intressen underordnade.”
Han avslutar med orden:
“De nuvarande beslutsfattarnas och ansvarigas barnbarn får väl i framtiden vandra bland alla kvarliggande betongfundament och få en påminnelse om föråldrade och kortsiktiga tankegångar och bortkastade pengar och möjligheter. “
Och precis så tror jag att de kommer att bli, dvs vindkraften i sin nuvarande form är inget som kommer att överleva i förlängningen. Det saknas inte kritiska röster precis och det gäller de som är förtvivlade liksom de som räknar och kalkylerar. Alla tycks de se att vindkraft inte hör framtiden till och att det är bortkastade pengar till natur- och kulturlandskapets förfång.
https://jyllands-posten.dk/#ia10547634;finans
“Den grønne omstilling er blevet hele 26 mia. kr. dyrere, end man regnede med i 2012, efterhånden som faldende el- og gaspriser udløste en eksplosion i subsidier til bl.a. vind og biogas. Det viser tal indsamlet fra Energistyrelsen og Energinet af Finans.”
Exempel: Tyskland, Danmark, Kalifornien, South Australia.
Förklaring: Förutom vindkraftkostnader så måste system med beställbar elförsörjning finnas. Dubbla system, dubbla kostnaden.
De verk som drivs på helt kommersiella grunder kommer troligtvis att monteras ner eller bli stående, ägda av ett konkursbo . Många verk ägs däremot av kommunala energibolag eller mindre föreningar där man gärna betalar mer för sin el bara man slipper näsan att montera ner sitt storslagna monument och sätta på sig dumstruten.
Gissa om det till hösten kommer höras rop om att elcertifikaten skall delas ut längre än de först 15 åren och att kvotplikten borde höjas.
EONs Simrisprojekt är utmärkt för dem som vill studera förnyelsebart:
“Ett vindkraftverk står som regel för den största delen av elproduktionen i ett lokalt energisystem. Ett vindkraftverk som har en nominell effekt på 660 kW kan årligen producera mellan 1,1 och 1,5 GW.”
Tillgänglighet på 20 till 28 % om det går på full effekt . (Gissar att EON menar GWh )
Största delen av elproduktionen hur tänker de?
https://www.eon.se/om-e-on/innovation/lokala-energisystem/direkt-fran-simris.html
Just nu ger vinden 30% av full effekt-200KW
Lekstugan kan lysas upp!
OT – eller för tekniknördar
Simris har förutom ett batteri som klara ca 1 timmes drift av byn en dieselgenerator. Jag googla lite och hittade vad det var för maskin. Visade sig vara en container från Scania men en 16liters V8 i. Härligt att byn får höra en V8 dra igång när det slutar blåsa och lugnet lagt sig.
https://www.scania.com/global/en/home/products-and-services/engines/our-range/scania-gensets/specification.html
https://www.scania.com/content/dam/scanianoe/market/master/products-and-services/engines/pdf/specs/power-gen/DC1671A_438-483kW.pdf
“Hade Miljöpartiet funnits när flyget uppfanns hade dom arbetat för att stoppa det.”
Hade Miljöpartiet funnits när tåget uppfanns så hade de arbetat för att stoppa det 🙂
Dieselgeneratorn står en bit utanför byn, så den lär knappast höras. Den har ändå sällan varit i drift då reguljära nätet varit inkopplat nästan hela tiden, hittills. Nästa planerade ö-drift är vecka 20, så vi får se (höra) om Scanian dras igång då. Men på sommarhalvåret lär det största problemet vara att hantera överskottsel, undrar hur det ska gå till i ö-drift. De lär behöva stänga ner vindkraftverket då och då.
Och allt offras för en påverkan på klimatet som är lika med noll.
Miljöfolket pratar om att vi ska spara in på jordens tillgångar. Hur hänger det ihop med följande. Om en generator på 3 MW kan förse en by med el om den går på t.ex. naturgas behövs vid vindkraft som producerar som bäst 25 % av sin installerade effekt minst 4 generatorer på 3 MW. Vi ska således tillverka 3 generatorer helt i onödan. Är det att spara på jordens tillgångar?
Det föreslås att äta två köttbullar mindre vid en köttbullemåltid för att kompensera så att klimatet påverkas. Men dessa 3 onödiga generatorer påverkar inte klimatet, eller? Hur många köttbullar mindre måste vi äta för att kompensera för 3 generatorer?
När Björn Ferry och Marlen Erman är klar med sin klimatturné, kan de ge sig ut på nästa turné där de berättar om hur korkade de var och gick på det hela.
Du har inte förstått vindkraftens dilemma!
Man kan inte bygga fyra verk och få 100% om ett ger 25%.
Blåser det så blåser det på alla fyra samtidigt!
Samma sätt med sol.
Danmark har lärt sig detta på Jylland-de får betala om de inte stänger ner verken när det blåser!
Det verkar vara en medveten politik att förlägga vindkraftverk långt borta från röst-täta områden. Varför vill de inte bygga i Stockholms skärgård? Eller i storstaden – där finns ju massor av vattenytor mellan öarna som kan fyllas med vindkraftverk?
Varför inte bygga snurror på taken på Södermalm?
https://wattsupwiththat.com/2018/04/25/balancing-nuclear-and-renewable-energy/
Smart?
Obeskrivligt korkat, men naturligtvis vad man kan förvänta sig. När ska dom lära sig att det handlar om pengar, kärnkraft handlar mest om kapitalkostnad, bränslekostnaden är negligerbar i sammanhanget. Lose-lose m.a.o. Det kunde möjligen var idé med Gen4 där man kan växla mellan elproduktion och processvärme, men det kan man balansera med elförbrukningen som alltid kommer att variera.
Vi kan göra det enkelt för er. Om kärnkraft är så bra som ni tycker/drömmer.
Bygg ett eget kärnkraftverk i sverige, ni får med dagens regelverk göra detta.
– Använd egna pengar. (personliga lån, inget företags lån)
– Ingen balanskraft eller backup från vattenkraft.
– Ni säljer andelar i reaktorn.
– Den timmen med högsta förbrukning per år motsvarar max effekt på reaktorn.
– Alla andra timma så får reaktorn reglerna ner till vad som andelsägarna förbrukar.
– Om reaktorn stå stilla för bränslebyte eller går sönder. Är alla andelsägare utan ström.
– Vi är snälla och låter er få använda nätet svängmassa. (fusk, men lite hjälp kan vi bjuda på)
Om ni inte vågar detta, är det bara tomt skitsnack från er och ni kan lägga ner sidan. För då vågar ni inte stå för era åsikter.
För mig verkar ditt inlägg lite förvirrat. Vad är det du försöker säga? Att vindkraft är bättre än kärnkraft? Eller att balanskraften tillhör sol- och vindkraften?
Glöm inte att vind- och solkraft skulle vara omöjliga i Sverige utan bidrag från andra energislag. El producerat genom kärnkraft bidrar mest.
Det var en utmaning som är helt onödig!
Det saknas inte kraft i våra nät.
Oftast är det tvärt om! Speciellt när det blåser!
Nu kommer vi snart få din kärnkraft-eller i alla fall slipper vi den export som Finska nätet har tagit emot-då en just sådan reaktor du efterfrågade snart är färdig.
Men finnarna planerar att stänga ner kolkraft motsvarande Olkilukto när den går igång. Kanske läge att informera dom om att vi stänger ner 1700 MW kärnkraft i samma veva. Nå Putin ska väl leva också.
”Hade Miljöpartiet funnits när flyget uppfanns hade dom arbetat för att stoppa det.”
“Hade Miljöpartiet funnits när tåget uppfanns så hade de arbetat för att stoppa det :-)”
Jag lägger till;
Hade Miljöpartiet funnits när människan skapades så hade de arbetat för att stoppa det 🙂
Om större delen av de nuvarande politiska partierna över huvud tagit skall ha makt kvar i det svenska samhället tvingas de helt enkelt överge stollerierna om klimathot och feministhegemoni.
Var så säkra!
Allt på låtsas även här i Finland.
Den nuvarande regeringen lovar att stänga kolkraftverk fram till 2030, och vill ge bonus åt energibolag som stänger före 2025. Vilja och göra, är två skilda saker. Det här är (ännu) inte förankrat i lag, och före 2030 ligger tre val, där man kan riva upp sina löften: se på Tyskland, som lovade stort för 15 år sen, och som de senaste två åren rentav ökade sina CO2 utsläpp ( nu låtsas Merkel el al åter att kan köra ner de flesta kolkraftverk efter 2025…
Annars så tycks en större offshore vindpark har så allvarliga fel att man borde stänga hela anläggningen skriver http://www.science-skeptical.de/blog/massiver-schaden-im-windpark-120-anlagen-vor-stilllegung/0016654/ . Bloggen hör till Tysklands “Förnekarmedia”. Gammalmedia håller tyst.
Annars sa så påstår Bosch, leverantör till de flesta dieslar som byggs i Europa, att de har lösningen på
kvävoxyd-utsläpp. Gäller än så länge bara nya dieselbilar.
Tack för varningen men det enda inlägget Pälle stått för var väl inte speciellt ologiskt.
Han ville sätta upp en variant av Simris med kärnkraftverk som enda kraftverk.
Ett land med många vindmöllor är Nederländerna, där pumparna drevs med vindkraftverk.
Nu har de även vindkraft till tågen: http://feber.se/samhalle/art/360677/nu_drivs_alla_tg_i_nederlndern/
Jo, lösningar finns väl. Men i Sverige spelar det ingen roll för miljöminister Karolina Skog vill vägrar följa EU-kommissionens uppmaning att låta biltillverkarna massåterkalla och rena dieselbilar i Sverige. Hon vill inte ha dieselbilar alls i städerna. Konstigt kan man tycka om man nu kan rena dem. Istället ska de förbjudas och alla de arma stackare som köpt en dieselbil för att det nyss var så bra för klimatet enligt MP ska nu få se värdet på bilen sjunka drastiskt. Karolina Skog bryr sig inte för hon vill helst inte ha bilar alls inne i städerna, de tar för stor plats har hon sagt. Undrar vad som ska vara där i stället? Cyklister och kanske häst och vagn. Nä, befria hela adressen Riksgatan 1 från MP efter hösten
Vad konstigt att Stockholms län är ett av dom hälsosammaste att bo i om man är orolig för förtida död pga nån sjukdom i andningsorganen. Det är mer än dubbla risken på Gotland eller i Blekinge.
https://drive.google.com/file/d/1dveOgJy3CG8u94TlFs3REFE30guPAONJ/view?usp=sharing
Siffrorna är från socialstyrelsen. Dödsfall i intervallet 5-64 räknas som förtida.
http://www.socialstyrelsen.se/statistik/statistikdatabas/dodsorsaker
Det är direkt historielöst att vilja ställa om till 100 % “förnybart”. Dessa opålitliga energislag dominerade länge, fram till början av 1800-talet. På den tiden var fattigdom och svält utbredd. Få kunde hoppas på att leva längre än 40 år. Vad var det för bra med den tiden? Varför vill folk återvända till den?
Pälle är ett troll som härjar bland kommentarerna på Ny Tekniks hemsida. Han håller på med lögner och personangrepp och är inte värd någon uppmärksamhet.
https://www.allehanda.se/logga-in/miljardsatsning-pa-vindkraft-i-nasaker-stoppas-mark-och-miljooverdomstolen-sager-nej
Vinden vänder!
#31 Lasse Se #34. Det blir ändlösa krumbukter som är omöjliga att förstå.
Kul att du hittat en vy över Sverige med vindkraftverk i ett naturprogram.
Jag har gång på gång sett en reklamfilm I TV från Naturskyddsföreningen med mottot “Nils Holgersson skulle inte känna igen sig!”
Här får man se hur Akka flyger över det ena kalhygget eller föryngringsytan efter det andra under sin resa från Smygehuk till Treriksröset, men det finns inte ett enda vindkraftverk i någon av sekvenserna.
Har man månne dåligt samvete?
Jag tror att det finns medlemmar i Naturskyddsföreningen som undrar över vad ledningen sysslar med.
Det är ju självklart att Nils Holgersson inte skulle känna igen sig i dagens samhälle och frågan är väl hur många som längtar tillbaka till hans verklighet. Knappast ledningen i Naturskyddsföreningen i alla fall, för då fanns de helt enkelt inte. Målet kanske är en Orwellsk vaporisering, när de inte behövs längre för att sanningsministeriet tagit hand om budskapet?
Bilden med vindkraftverk är från Blaikens vindkraftspark som är Sveriges största vindkraftspark. Den producerar ungefär 5% av vindkraftselen i Sverige. Vindkraftsparken sträcker sig över ett område på c:a 50 kvkm. Storumans kommun har yta på över 8000 kvkm vilket är mer än Stockholms län.
För en glesbygdskommun som Storuman så de 20-tal jobb som tillkommit för att serva och underhålla vindkraftsparken ett välkommet tillskott.
5 % av Sveriges vindkraftproduktion resulterade alltså i 20 permanenta jobb. Det blir 400 jobb totalt det.
En bekant till mig som jobbar på miljövårdsenheten på en norrländsk länsstyrelse (inga namn!) påstår att det finns flera anställda på länsstyrelsernas rennäringsenheter än det finns heltidsjobb inom rennäringen. Undrar om detsamma gäller vindkraften?
#7 Johan M. Jag följde dina länkar på Simris. Dieselmotorn från Scania har en verkningsgrad på 50%, det är bra. Om bränslet kostar 10:-/kg blir bränslekostnaden 2 kr/kWh. Biobränsle blir nog dubbelt så dyrt. Till det kommer avskrivningar och ränta. Så man kan förstå att Eon inte vill använda sitt fantastiskt fina aggregat som jag antar att Eon fick gratis av Energimyndigheten och Vinnova. Orden “miljö” och “klimat” ingick säkert i ansökan och då kan man få vilka bidrag som helst.
Hur många av er kärnkraftsanhängare tror på kärnkraft att ni vågar satsa era egna pengar.
Nedan är en lista på alla kärnkraftsanhängare som trodde på kärnkraften
Listan:
Garanterat elpris för Hinkley Point Kärnkraftverk = 1,12 SEK/ kWh
I 2012 pengar . Gäller i 35 år från start, som gissas till 2027-
Garanterat elpris för Hornsea 2 =0.56 SEK/kWh (nov 2016 beslut)
Garanterat elpris för Kriegers Flak=0.52 SEK/kWh (sept 2017 beslut)
Vet inte om det sker uppräkning med inflation, hur länge garantin gäller o när de tas i drift
Siffror utan hänsyn tagen till kostnader för backup av vindkraft, o nät för att få kraften i land för den havsbaserade vindkraften.
Pälle
Du kan få en fråga av mig:
Gillar du tomater?
Skulle du vilja satsa på en tomatdiet med endast tomater?
Receptet på en fungerande elmarknad är en blandning av flera källor.
Fö har Vattenfall åter rekordvinster. Tack vare en kall vinter!
(samt generösa avgifter för överföring av el-elnätsavgifternas höjning är lika höga som vinsterna)
Tyvärr har jag och många med mig tvingats – fast vi inte vill – att investera i mängder av “klimathotsprojekt”.
Det ena efter det andra av idiotiska “rädda värden” påhitt som regering med MP i spetsen har tvångsbeskattat oss.
Väljer man som privatperson att investera i kärnkraft, så får man själv göra valet.
MEN jag har definitivt inte valt alla dumheter som vi nu får betala för.
Där bidrag till Elcyklar i mina ögon slår något slags bottenrekord.
Enligt Bil Sweden finns det dieselbilar som är klassade som miljöbilar. Se http://www.bilsweden.se/statistik/arkiv-nyregistreringar_1.
Elbilen har än så länge en liten marknad. Totalt såldes 87397 bilar första kvartalet 2018 och av dessa var 1250 elbilar enligt Bil Sweden. 1.4% elbilar. Skulle vara intressant att veta hur många som såldes till privatpersoner.
Martin Gelin på DN har utifrån sin begränsade värld beskrivit ett tragiskt fall i USA :
https://www.dn.se/nyheter/varlden/jurist-tog-sitt-liv-i-protest-mot-trumps-klimatpolitik/
En jurist tillika miljöaktivist tänder eld på sig själv i protest mot Trump och hans klimathotspolitik och Martin Gelin skriver en lång artikel där han avslöjar sin totala okunnighet alt. politiskt styrda propaganda i klimathotsfrågan. Både juristen David Buckel och skribenten Martin Gelin visar att de handlar utan insikter. Båda har oreflekterat anslutit sig till den värsta formen av grupptänk dvs den byråkratiska vetenskapen, som härstammar från FN.
I “Domedagsklockan och myten om jordens ständiga undergång skrev Hans Bergström introduktionen med rubriken “Värna om det öppna samhället”. Han skrev om monokulturen hos “journalisterna” och önskade något av reflexion hos redaktionella ledningar samt respekt för det fria ordet.
Punkt ett: Försök tillämpa elementär professionalitet.
Det är nu fem år sedan och Sveriges “journalistkår” har ännu inte brytt sig om att se att “klimatfrågan rymmer mer än en komponent” som Bergström skrev t.ex. fakta kontra spekulationer om framtiden.
Hans Bergström var en gång DNs chefredaktör och hans artikel är mer rysande aktuell än någonsin.
Sveriges ”journalistkår” har åsikter men saknar insikter. “Journalisterna” vet inte ens skillnaden mellan åsikter och insikter.
Men, tänk tanken att några tongivande Journalister plötsligt insåg vilket bedrägeri hela koldioxid- och därmed energipolitiken grundas på, tänk om några kraftfulla politiker tog upp den tråden, fick makt och ställde om till vetenskapsgrundad politik ja tänk om – vilken skillnad!
En liten reflektion som kom upp när jag läste ditt inlägg.
Det sägs att vindkraft i Sverige gör att koleldningen i Europa minskar, för att elöverskottet exporteras, men jag hör aldrig att Facebook-hallar eller annan elkrävande verksamhet gör att koleldningen i Europa ökar. Och tänkandet får absolut inte överföras till nedläggning av kärnkraft.
Voffor då, då?
Nja nån ökad export från solceller ska vi nog inte räkna med, den tyska solelen peakar samtidigt som vår och det ställer till nog med problem. Just nu peakar den tyska solelen runt 26 GW och en del går till Norge och en del till Danmark och vidare till Sverige.
Eller elbilar?
Man blir ganska trött när halva befolkningen ska tala om hur den andra halvan ska leva. Speciellt som det är den andra halvan som betalar kalaset…
Vad det handlar om är väl att bilar som är nästan nya, ett par tre år, som inte uppfyller den nya miljöklassningen, blir värdelösa i städer med miljözoner. I Tyskland får biltillverkare ta tillbaka bilarna och uppgradera dem till den senaste klassningen. Men det vill inte miljöminister Karolina Skog för hon vill inte ha dieselbilar, eller bilar alls, i stadskärnorna har hon sagt.
För några år sedan var alla dieselbilar bra för de förbrukade mindre diesel och släppte ut mindre koldioxid. Dieselbilar klassade som var bra för några år sedan ska alltså förbjudas i stadskärnor. Hur ska Karolina Skog ha det? Kan hon göra en 180-graders sväng igen?
Det är ungefär 500 som jobbar med skötsel drift och underhåll för vindkraft i Sverige. De allra flesta är lokalanställda vid vindkraftsparkerna. Det är många fler som jobbar med att bygga vindkraftsparker. Sverige har dessutom industrier som är underleverantörer till vindkraftstillverkarna. SKF är leverantör till många vindkraftstillverkare och ABB levererar mycket till Vestas och några andra tillverkare. Det finns några företag till som är underleverantörer till vindkraftsindustrin. När det var som flest sysselsatta i vindkraftsbranschen så var det närmare 10 000 personer. Nu har det minskat till kanske 7-8 000. De allra flesta som underleverantörer till vindkraftstillverkare och de jobben har inte mycket att göra med utbyggnaden av vindkraft i Sverige.
Men det är knäpptyst, det är så tyst att man kan höra en nål fall.
Nu är detta bara ett löjligt forum för folk som inte vågar leva som lär.
Ja, kan man undra. Nu vill hon ju inte ha dieselbilar alls i stan och det är väl ett steg på vägen till vad hon och andra MP-kompisar egentligen vill, tömma stadskärnorna på alla bilar.
Jag försökte få ett elavtal med bara kärnkraft. Det gick inte helt enkelt.
Om det kom ett seriöst företag som satsade på att ta fram och bygga kärnkraft av generation fyra som kan återvinna avfallet från de gamla kärnkraftverken så skulle jag absolut kunna investera en summa på dem.
Men tyvärr är så (ännu) inte fallet. Ryssarna tycks vara de som satsar mest på den här tekniken så vi får se.
Så länge det inte finns något att lägga pengar på faller ditt argumentation som tja…löjlig. 😀
Jag vet inte vad du yrar om. Varför skulle folk här inte satsa pengar på bolag som sysslar med kärnkraft? Jag hade själv aktier i ASEA under många år. Så småningom förvandlades företaget till ABB. Men tyvärr avvecklade de sin kärnkraftsverksamhet. Särskilt i Sverige såg, och ser, det ganska hopplöst ut med lagar om tvångsavveckling och extra skatter.
Man ska nog inte mata vissa individer, men med det sagt…
Vad är det vi ”lär” som vi inte lever efter?
Vad är det du lär som du lever efter? Vad har du tvärsäkert satsat dina egna pengar på?
Min livserfarenhet säger mig att de som likt dig gnäller över hur andra lever, inte tål en granskning av sitt eget leverne.
Kärnkraft är den bästa energikällan där finns. Miljömässigt kan inget tävla med den. Ekonomiskt lider den dock av att straffbeskattas, men det är ju inte kärnkraftens fel. Men gör det mindre lockande att investera sina pengar i den, alldeles för mycket instabil extremism som styr i Sverige.
Nu har ju många studier visat att gröna jobb kostar fler riktiga jobb än de skapar, så ekvationen går tyvärr med minus. Uppskattningsvis med en faktor 1:2, så dubbelt så många svenska jobb som svensk vindkraft bidragit med försvinner. För underleverantörer som säljer delar utomlands är det förstås annorlunda, men det förlorar vi åt andra hållet.
Det är inte särskilt konstigt, vindkraft är dyrt. Subventionerna ska betalas, i slutändan hamnar notan hos konsumenterna, som då tvingas konsumera mindre.
Tillkommer gör att de kommuner som valt att storskaligt förstöra sin miljö och natur med vindsnurror tappar turistintäkter och därmed jobb även där.
Svensk vindkraft har inte bidragit till så mycket jobb i Sverige. De mesta vindkraftsjobben i Sverige är som underleverantörer till utländska vindkraftstillverkare som bygger vindkraft i andra länder. De jobben hade funnits även om det inte byggts ett enda vindkraftverk i Sverige.
För att alltså vara tydlig, svensk vindkraft har inte bidragit med några jobb alls som netto, utan kostat jobb.
Vindkraften är ineffektiv, det vill säga har många jobb per producerad energimängd. Det kan låta som fler jobb, men är precis samma logik som att ersätta varje grävmaskin med en stor grupp män med spadar, vilket de flesta förstår är ett katastrofrecept på sysselsättning totalt sett.
Jag delar inte din uppfattning. Vindkraft ger numera ganska lite jobb per producerad energimängd. Det har varit en enorm utveckling i vindkraftsbranschen. Det är billigare att bygga Vestas vindkraftverk med 126 m turbin idag än det var att bygga ett Vestas vindkraftverk med 90 m turbin för 12-13 år sedan.
Jag är emot fortsatta subventioner av vindkraft. Vindkraft som byggs idag i bra vindlägen går runt med ett elpris 30-35 öre/kWh, för 10 år sedan var det 50-55 öre/kWh och när reglerna för elcertifikat gjordes för 15 år sedan var det 60-70 öre/kWh.
Att ha gräddfil ut på elnätet är också en form av subvention som leder till ökade kostnader för övriga energislag och i förlängningen högre elpriser.
Jättebra att du är emot att subventionera miljöförstöring. Men jag tror inte riktigt på det där. I så fall skulle det fortsätta byggas svensk vindkraft även om alla subventioner upphörde? Vindkraften står på helt egna ben ekonomiskt? Jag tvivlar starkt. Det är inte direkt vad branschen lobbar för.
Observera att i subventioner ingår givetvis elcertifikaten.
Totalt sett är vindkraft en förlustaffär i jobb och ekonomi. Och då är det ändå inte värderat vad förstörd miljö kostar i pengar.
Det är sant Håkan, vi ska inte glömma de stora skadorna på ekonomin vindkraften orsakar genom de förhöjda elnätsavgifterna.
Elpriset är ju inte bara själva elen utan även distributionen av den. Mina allt högre totala elräkningar avleder pengar jag annars skulle spenderat på service och detaljhandel. Jobb försvinner.
Du gör för mycket halmgubbar.
Min uppfattning om vad väderper har sagt skiljer sig en hel del från vad Er uppfattning är. Framförallt när saker skulle inträffa. När det gäller klimatzoner så är jag ganska säker på att han har sagt att i mitten på det här seklet så skulle vi ha Skånevintrar i Mälardalen. Sedan har han pratat om scenarior för år 2100, 2200 och 2300.
Skulle subventionerna till vindkraft upphöra så skulle utbyggnaden av vindkraft temporärt stoppas till elpriserna kommer upp på en nivå på ungefär 35 öre/kWh. Elpriserna har under de senaste åren legat på 27-28 öre/kWh och elcertifikaten på 7-8 öre/kWh. De som investerar i vindkraft räknar med de priserna.
När det gäller inmatning på elnätet så får vindkraftsägarna betala avgift för det som alla andra elproducenter. Det brukar vara en fast årsavgift motsvarande propptaxa.
Någonstans i den vevan Peter nämner sa han att snart blir Östersjön det stora resemålet inte Medelhavet. Han beklagade sig också redan då över att vi flyger för mycket. Kommer speciellt ihåg det eftersom jag reste ibland på jobbet och till min förvåning tycktes Pär Holmgren ha en förmåga att dyka upp på Arlanda.
Det var samma år som värmeböljan sommaren 2004 i Frankrike, och det gick väl att tuta i allmänheten. Jag vill minnas att Erland Källen, som var klimattalesperson i landet sade något liknande, om än inte lika extremt. Men värmeböljorna skulle nu komma på ett pärlband, och även drabba Sverige.
Tyvärr har jag inte kunnat hitta PH & CA & CH på webben, och hade inte sinnesnärvaro att spela in programmet på band, som gällde då.
Det finns de som anser att det redan är för sent att klara 2-gradersmålet. För även om CO2-utsläppen upphör helt så kommer jordens temperatur fortsätta att öka i ett sekel till eller två. Men jag har aldrig hört någon klimatforskare säga att allvarliga konsekvenser skulle inträffa under min livstid. Däremot så är det många klimatskeptiker som påstår att klimatexperter sagt så.
Jag tror du minns helt fel. Medelhavsklimat i Skåne skulle inträffa någon gång under nästa sekel under förutsättning att utsläppen av växthusgaser fortsatte att öka i samma takt som den gjorde runt år 2000.
Väder-Pär kan du säkert träffa på den Riksdag som skall samlas på Universitet i nästa helg-4-6 maj.
http://klimatriksdagen.se/
Han och lite andra aktivister bloggat om klimatet, dvs de nämner inte vetenskapen bakom klimat utan vill visa hur man kan leva klimatsmart som goda människor.
Tänk om man kunde vara så god!
Oljebolagen har tappat kontrollen
https://www.etc.se/utrikes/oljebolagen-har-tappat-kontrollen
Du är ett bra exempel att det går att lura folk, om man lägger ner tillräckligt mycket pengar på propaganda och desinformation.
OK. Nog med struntprat. Du får dra dina haranger någon annan stans.