Klimatfrågan är avgjord

obama

Jovisst – Obama’s dotter har fått astma, sedan de flyttade in i Vita huset, så det finns inte längre någon tid att tveka om allvarlig mänsklig påverkan på klimatet. Nej – det är inget aprilskämt – det står i Chicago Tribune, den 8 april.

I slutet av artikeln tar man också upp frågan om myggor  – nej det är inget aprilskämt heller att Microsoft är inblandat:

  • In the latest administration climate change initiative, Microsoft will use technology to better understand the environment as part of a data collection effort, said Ethan Jackson, a researcher with Microsoft Research who was also on the White House call.
  • It is extremely difficult to compile information about pathogens, so most surveillance can only detect diseases after an outbreak begins. But Jackson said Microsoft is developing a system to capture mosquitoes and identify pathogens before people are infected.

Häromdagen fick jag annars ett nummer av medlemstidningen Villaägaren – som brukar vara relativt seriös. Nu hade däremot en grön reporter släpps loss (korrigerad länk) om den myggplåga som årligen drabbar vissa orter – jodå – klimatförändringar – trots att de drabbade orterna ligger väl spridda över vårt långa land, och alla karakteriseras av närhet till våtmarker eller temporära översvämningsområden.

Samtidigt pågår en grönideologisk verksamhet på landsnivå att ”återställa” och utvidga tidigare våtmarksområden till 1800-talsnivå – bl.a. vill man reglera Mälaren i denna riktning på våren – till stort förtret för de stackars bönder runt om i landet som inte har råd eller ork att dra detta inför domstol.

wet

(jodu – här finns nog mygg så det räcker och blir över)

Och så har vi mer udda saker, men ändå relaterade – detta är ett par år gammalt – men har viss principiell betydelse. En man i Oregon har dömts till fängelsestraff för att ha samlat in regnvatten/smält snö på sin egen mark för egen senare bevattning på samma yta.

Hm… det är nog förbjudet då med egna regntunnor kopplade till stuprännorna. Jaha – hur är det då med dem som stjäl vind och solljus via ”förnybara energikällor”? Själv har jag fått begära tillstånd från kommunen för att borra för bergvärme på egna tomten. Vem äger förresten grundvattnet?

Och vad kan vi vänta oss i framtiden?  Någon som har lusläst Agenda21-dokumentet?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Guy

    Visst katten är klimatfrågan avgjord. Dagens Hbl förstasidas stoff ”Havet hot för tusentals hem”. Inne i tidningen ett helt uppslag med uppräkning av dom hotade platserna i Helsingfors.

    Ett citat: ” Meteorologiska institutet ränar med att havsytan stiger i medeltal med 33 centimeter till år 2100. Samtidigt påverkar också landhöjningen, som i Helsingfors är omkring 37 centimeter på hundra år”

    Man undrar vad dom tänker med? När skall dom vakna till vad dom säger?

  2. pekke

    Jag jobbade som ” pinnpojke ” för lantmäteriet i Värmland -77 – 78 och vi var mycket i Forshaga – Deje.

    Klarälven rinner ju genom bägge samhällena och längs stränderna på en del ställen var det rena träskmarkerna, speciellt runt Deje med enormt mycket mygg redan då, även inne i Deje.

    Det är nog värre nu tack vare div. miljöregler och att kommunen inte på något viss försökt att åtgärda problemen trots att det finns div. åtgärder som om de satts in i tid hade minskat myggplågan.

    Att koppla ihop astma och CO2 är direkt löjligt, kanske vore bättre att kolla hur luftenkvaliteten i Vita huset är i stället, kanske de kör med AC dygnet runt så att luften blir för torr eller finns det mögelsporer i kåken !?

  3. Peter F

    ”Vem äger förresten grundvattnet?”

    Fastighetsägaren äger grundvattnet. Vanligtvis måste dock ägaren låta miljöpröva uttag av vattnet. Ex gräva brunn, borra för jordväme o s v. ( Att ta vatten från åar och sjöar för att vattna trädgården är Ok utan tillstånd.)

  4. Håkan Bergman

    Självklart är det inte mer än rättvist globalt sett att vi återlanserar malaria i Sverige.
    http://fof.se/tidning/2012/8/malarian-utrotades-inte-med-hjalp-av-vaccin

  5. Mats G

    Det är definitivt något fel på vita huset. Alla som jobbar där får grått hår.

  6. Mats G

    OT; budgetdebatten

    Först ger oppositionen regeringen en el blanco situation. Nu skall de kritisera budgeten i riksdagen. Vad är detta? Teater?

  7. sibbe

    Ja, finlandssvenska Hufvudstadsbladet styrs likaså som svenska Yle radio och tv både bloggen och Tv-nyheter av gröna redaktörer och deras supporter. Inget miljöhot eller klimathot är för litet för att inte publicera på första sidan eller tjata om i början av nyheterna.
    Men, vad gör detta: precis som annorstädes bryr sig folk inte om katastroflarmet, eftersom det kommer stup i ett. Nu är det val på söndag och de 5,5 % finlandssvenskar röster som vanligt till ca 87 % på svenska folkpartiet. Och de låtsas vara gröna utåt, men är det inte. Paritet styrs av ”vise” äldre män som sitter i mörka kabinett och delar ut miljoner ur de finlandssvenska fonderna. Mest pengar får svenska folkpartiet, som har en betydligt större valbudget än något annat parti.
    Jag skulle vara mycket överraskad om inte partiet sitter i nästa regering.
    Ju, visst, även finskspråkiga medier har nu och då lite dravel om klimatet och miljön. Men inte alls på samma sätt som i de germanskspråkiga medierna norr om alperna. Vi är helt enkelt för fattiga på östra sidan av Ålands hav för att slösa pengar på allt för stora gröna experiment. Men våra beslut kring kärnkraften kan ju argumenteras med att minska CO2-utsläpp. Och nästa regering bildas utan de gröna. Centern som ser ut att vinna valet har redan meddelat att miljöministeriet slås samman med jordbruksministeriet. Och Centern är bondepartiet! Fortum har ju nyligen sålt sitt svenska elnät, och har nu närmare 8 miljarder cash i kaffekassan, så de kan finansiera en eller två Rosatom-mailer i Lovisa utan att ta lån!

  8. tty

    Håkan Bergman #4

    Malarian ”utrotades” överhuvud taget inte i Sverige. Den dog ut, och inte var det av brist på myggor heller som vi alla vet. Och värst var malarian på Mälaröarna och i Stockholms skärgård, men vare sig Mälaren eller Östersjön är sänkta (annat än i den mån landhöjningen gör det).

    Däremot kan det nog finnas hyfsad chans att återlancera malaria (och andra infektionssjukdomar) i Sverige. Överfulla flyktingförläggningar med bristfälliga hygieniska förhållanden och icke läkarundersökta innevånare öppnar onekligen möjligheter. I synnerhet som de gärna placeras långt från Stockholm i områden med god myggtillgång.

  9. Carbomontanus

    #1 Guy

    Det kommer åpenbart helt an på hva du ønsker avgjort,…….

  10. Rolf

    Snälla Peter, du som vetenskapsman vet ju vikten av källkontroll, och att inte dra slutsatser som det inte finns dokumenterat stöd för. Om du läser reportaget i Villatidningen en gång till kommer du att se att ingen, varken reportern eller någon intervjuvad, påstår att myggplågan i Österfärnebo beror på klimatförändringar. Det enda som sägs om detta är ett uttalande att om vi får ett mer regnigt klimat så kommer myggplågan att sprida sig. Märk väl att personen ifråga säger ”om” och inte ”att” vi får ett regnigare klimat. Dessutom uppfattar jag artikeln som en plädering för ökad besprutning, vilket knappast rimmar med att det skulle vara en särskilt ”grön” reporter.

  11. Peter Stilbs

    Rolf #10 – i mitt synsätt är det ändå som jag skriver – man drar upp ”klimatförändringar” och ”mer regn”, men ingenstans står det ett ord om varför det är mygg i Deje, trots att Deje är huvudtema i texten. Vilseledande till tusen för den genomsnittlige/a läsaren/läsarinnan

  12. Gunnar Strandell

    Översvämningsmyggor är nyckelbegreppet.

    Ja har erfarenhet från Dalälvens nedre flöde från Avesta till havet och från flöden från Jädraån, Testeboån och Gavleån.

    Googla på ”Ånamn” och ”översvämning” för att få en bild över läget med konsekvenser, risker och ibland kryddat med ”klimathotet”.

    Men dessa åar och floder är faktiskt reglerade av människor, baserat på SMHI:s hydrologiska prognoser.

    På KU läste jag nyligen en kommentar om Untraverken. De ligger i Söderfors och dämmer upp Dalälven hela vägen till Gysinge och skapar ett floddelta som är ca 30x 80 km. Klart att myggorna trivs. Jag har upplevt det i Bärrek när det inte gick att se piltavlan under sen eftermiddag, under friluftsliv med brännbollsturnering vid Solstrimmans sommarkollo för handikappade ungdomar och under en ”fältvecka” för vapenvägrare i Östa stugby.

    Mina hypoteser, som jag gärna diskuterar vidare:
    – Översvämningar är en miss i prognosen för vattendrag som är reglerade.
    – Kraftverksägare sparar gärna i dammen och snuddar gärna vid övre dämningsgräns om det finns hopp om bättre betalt så småningom.
    – SMHI:s hydrologer ar fått en uppgift som kräver mer än de kan leverera.

  13. Rolf

    Hej Peter!
    Det visar sig att det finns två artiklar i tidningen som handlar om mygginvasion. Den som jag läste, och den som du länkat till, tar upp situationen i främst Österfärnebo, och där står inte något speciellt om klimatförändringar. Denna artikel återfinner man under fliken ”Fallet” till vänster på nättidningens hemsida. Den andra artikeln, som är den som jag förmodar du läst, återfinns under fliken ”Hus&Hem”, och handlar om situationen i Deje, och där drar man mycket riktigt fram klimatförändringar som en orsak till mygginvasionen. Så jag har uppenbarligen kommenterat en annan artikel än den du läst, så då är det klart att vi pratar förbi varandra.
    Om det nu är så att myggplågan har förvärrats de senaste 20 åren, så tolkar jag det som ett hittills obevisat påstående att det skulle ha med klimatförändringar att göra. Jag betvivlar att klimatet i Deje och Österfärnebo skulle ha förändrats så påtagligt de senaste 20 åren att det förklarar varför förutsättningarna för översvämningsmyggor förbättrats.

  14. Peter Stilbs

    Rolf #13 – Du har rätt – jag tog i hastigheten fel länk ovan i webbupplagan – jämfört med pappersupplagan – jag tyckte också innehållet var annorlunda, men läste inte noga. Sorry.

    Jag har rättat länken ovan nu

  15. Christopher E

    Lite OT i detta redan politiska spår…

    Regeringsplanet flög mellan Bromma och Arlanda för att hämta upp Fridolin…

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/flog-fyra-mil-for-ministerhamtning_4490563.svd

    Vem är förvånad?

  16. #15

    Ja, och Bishop Hill hade en tråd om att gröna partisympatisörer är de som är mest benägna att flyga långväga till sina semestermål och annat liknande.

    Samt att dom var mest benägna att sno saker från hotellet.

    Se hela undersökningen här

    Och även dylikt pikanta undersökningsresultat inte skall tas allt för bokstavligt tror jag att där ligger en hel del sanning i dessa tendenser.

    Dels är det främst vissa demografiska segment som ägnar sig åt att ’bry sig’ genom den allehanda green-chic:a symbolhandlingar eller tom göra sådant till sitt värv. Som ytters sällan behöver leverera saker på riktigt, som dessutom fungerar och inom ramar för kostnader och annan realia. De saknar normalt känsla för och förmåga att göra relevanta jämförelser.

    Jag brukar benämna detta att de sk ’miljöengagerades’ främsta motiv nog är önskan att posera som lite präktigare, tätt följt av att få tillhöra dessa kretsar med sådant som gruppidentitetsmarkör.