Klimataktiviteter i Helsingborg I

Modell-05-Klimatångest

Den första aktiviteten inträffade i igår (26/2) då Dunkers kulturhus drog igång en serie föreläsningar om klimatet https://dunkerskulturhus.se/event/hettan-sluta-prata-om-klimatet-jag-far-angest/ under benämningen ”Hettan”. Först ut var Misse Wester som presenterades som riskforskare med inriktning på mänskligt beteende. Hennes föredrag följdes upp i en panel bestående av Lars Morgensen (som leder Filosofiska Rummet på SR), klimatpsykologen Frida Hylander, samt moderatorn vetenskapsjournalisten Torill Kornfeldt. På scenen var, enligt egna uppgifter, två vegetarianer och en pacifist. Vad Frida Hylander ägnade sig åt privat fick jag inte klart för mig. Men att hon bedrev sin journalistik i klimataktivistisk anda rådde det inga tvivel om.

Misse

Kvällens tema var ”Sluta prata om klimatet, jag får ångest!” Misse Wester var inte så förtjust i att folk har klimatångest eftersom det leder till passivitet. Hon föredrar att vara ”klimat-ilsk”, och ibland rätt uppgiven inför de episka hot som vi står inför. Hennes tes var att det inte räcker med individuella initiativ utan att det krävs krafttag i form av ”regleringar, teknik och politik”. Dvs, kollektiva beslut, helst på en global nivå. Vi kan, enligt henne, ”inte lämna detta till privata val”.

Som ni kanske förstår så syftade inte denna kväll till att diskutera den vetenskapliga grunden för ett kommande eventuellt hot. Utan föredrag och paneldiskussion hade som en självklar utgångspunkt att hotet är verkligt, akut och att planeten går under om vi inte gör något. Och att 98% av forskarna är helt eniga om detta, men att vissa politiker (främst Trump) ville hindra oss från att rädda klimatet. Trump-fobin var påtaglig, medan tendensen till överslätning av Kinas och Indiens stora utbyggnad av kolkraftverk slätades över – ”de bygger ju så många vind- och solkraftverk”.

Jag fick nog intrycket att kunskapsnivån beträffande den klimatvetenskapliga forskningen, samt energipolitiken och de tekniska problemen var mycket låg. Men jag kanske har fel.

På frågor från publiken vad som egentligen var klimatsmarta val för individen så svarades det att det var en komplex fråga. Men man skulle tydligen inte flyga – alltför mycket. Och inte köra bil – alltför mycket. Ja, vi har nog lite för många val att göra, och det är bättre att lämna över dessa saker till kollektiv nivå där experter kunde bestämma vad som är bäst, menade man.

Bristen på kunskap visade sig också genom de två frågor som jag fick tillfälle att ställa: (1) Kände beteendevetaren och psykologen till att i de opinionsundersökningar (här, här och här) som görs lite då och då på europeisk nivå så rankar medborgarna klimatfrågan mycket lågt? Andra frågor är mycket viktigare för väljarna såsom arbetslöshet, den egna ekonomin, skolan, sjukvården etc etc. Svaret blev att hittills så hade politiker och media ignorerat klimatfrågan, men att med mer upplysning till folket så skulle det säkert inse att klimatet var jätteviktigt.

(2) Det har hela kvällen talats om vad som måste göras för att bekämpa klimathotet. Men inget sades om kostnaderna för åtgärderna. Hur stora är de jämfört med om vi får någon grad varmare? Frågan ställdes till dem som jag trodde vara experter på området, nämligen riskforskaren och ”klimatfilosofen”. Men ingen av dem hade ens hört talas om någon kostnadsberäkning. En annan i publiken påpekade då att bl.a. IPCC själva hade gjort en beräkning. https://www.klimatupplysningen.se/2018/10/14/ipccs-forslag-att-na-15-grader-kostar-triljoner-aint-gonna-happen/ . (Enligt denna beräkning skulle det kosta världsekonomin 2,4 biljoner (1012) US dollar per år för att reducera koldioxidutsläppen med 45% till 2030 och med 80-100% till 2050.) Vi hade också alldeles nyss ett nobelpris i ekonomi som delades ut till en klimatekonom. Men, som sagt, tanken att kostnader kunde beräknas, eller ens skulle beräknas, verkade inte finnas med på panelens karta.

En ljuspunkt i kvällens övningar var dock kämpen Sture Åström som innan mötet passade på att göra en liten enmansdemonstration vid Dunkers hus. 🙂

Sture 2

Ingemar Nordin

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. torsten Wallin

  Just utanför Dunkers kulturhus flyter Öresund där det på några timmar släpps ut lika mycket CO2 som flyget på Ängelholm, Sturup och Kastrup gör på en vecka . Ändå blomstrar Ven . (inte än men snart )

 2. Lasse

  Tack Ingemar N.
  Nära till H borg för dig?
  Det är väl bra att folk engagerar sig i samhällsfrågor.
  Förhoppningsvis så får vi ett bättre samhälle då.
  Dvs om det inte är en rörelse med helt vansinnig bild av verkligheten.
  IS är ett problem i Syrien-men inte i Arktis.
  Hoppas nån någon gång kan upplysa oss om solens inverkan på vår jords temperatur.
  SVD får vi dock inte förlita oss på i denna fråga.
  De vill i dagarna vinna pris för sin kampanj för klimatet.
  Synonym för kampanj är propaganda!

 3. Dan

  Den här platsen Dunker… Ligger den nära Grönköping?

 4. Olav

  Som klimathotsateist har jag det inte lätt. Försöker jag prata med vanligt folk om hur det verkligen ligger till blir jag antingen betraktad som extremt okunnig eller så möts jag av ointresse. Folk har ju i åratal både i tidningar och i teve läst och hört att det förhåller sig på ett helt annat sätt än det jag ”babblar” om.
  Jag tror det är avståndet mellan det som folk i många år har fått lärd sig och det som jag försöker förklara för dem är alltför stort för att de kan ta mig på allvar. Jag blir bara en okunnig stolle i deras ögon. Ju mindre de själva kan ju större idiot framstår jag uppenbart för dem.

  Jag skulle tro att många andra icke klimathotstroende upplever detsamma när ni tar upp ”klimathotet” med vanligt folk. Eller?

 5. Rolf Mellberg

  Jag tycker att Stures budskap blir alldeles för splittat, det blir inget effektivt sätt att ifrågasätta CO2-narrativet.

  Att mer fokusera på att:

  1) Lyfta fram de mer promenenta profeterna som ”lovade” att isen i arktis skulle vara dödsdömd!
  2) Att visa på isens tillväxt i år i yta (se min länk) eller volym, se polarportal.dk
  3) Att redovisa kort om solcykler, Valentina Zharkovas forskning plus info från Spaceweather.com
  4) Att redovisa lite om forskning kring hur solen påverkar stratosfären och polar vortex samt något om Svensmark etc.

  Det gäller att bygga en slagkraftig historia som kan fånga folks intresse.
  https://wattsupwiththat.com/2019/02/24/strong-arctic-sea-ice-growth-this-year/

 6. Ingemar Nordin

  #3 Ha, ha. Lustigkurre där!

  # 4 Jo, propagandan har gått djupt hos många och det kan vara svårt att tränga igenom. Ofta är frågor bättre än bombastiska uttalanden.

  #5 Sture har också faktablad som han delar ut. Skyltarna är mer för att fånga intresse från förbipasserande.

 7. Lasse

  Lyssnade på Ring P1 nyss.
  MAYDAY*3 var det en inringare som inledde med. PREEMs raffinaderiexpansion skrämde henne.
  Sveriges hela CO2 reduktion sen 1990 var i fara.
  Det visar på nationalismen i denna globala fråga.
  Men en inringare påpekade att PREEM är bäst i klassen och att utsläppsnivån globalt kommer att minska om tillstånd ges.
  Därtill så är raffinaderiutbyggnaden avsedd att behandla den råolja som förbjöds för sjöfarten.
  Svavlet skall bort. Swensmark har visat att man kan se hur fartygs utsläppsplym skapar moln.
  Moln som vi sett minska sen 1983-av denna anledning!

  Så kvinnan i ring P1 hade rätt-Stoppa raffinaderiet så det inte blir varmare! Klimatsmart utsläpp av svavel bör bibehållas!

 8. Hasse Johansson

  Trägen vinner!
  Heja Sture

 9. Det är kanske svårt att nå fram för att folk tror att de vet vad ”växthuseffekt” är. Men ordet ”växthusgas” är missvisande eftersom det inte alls fungerar på samma sätt som ett växthus. I ett växthus har man en luftvolym instängd i ett utrymme med genomskinliga tak och vägger. Solen värmer marken och luften närmast maken som stiger och kyls av samt ersätts av ny luft som strömmar till. I ett växthus hindras luften från att stiga och värms därför mer och mer. Folk tror att koldioxiden bildar ett tak som stänger in värmen som i ett växthus.
  I atmosfären stiger som sagt luften och avkyls och vattenångn i luften kondenserar till vattendroppar och och fryser till is. Dessa processer avger värme högt upp i atmosfären som strålar ut i rymden.

 10. Det är kanske svårt att nå fram för att folk tror att de vet vad ”växthuseffekt” är. Men ordet ”växthusgas” är missvisande eftersom det inte alls fungerar på samma sätt som ett växthus. I ett växthus har man en luftvolym instängd i ett utrymme med genomskinliga tak och vägger. Solen värmer marken och luften närmast maken som stiger och kyls av samt ersätts av ny luft som strömmar till. I ett växthus hindras luften från att stiga och värms därför mer och mer. Folk tror att koldioxiden bildar ett tak som stänger in värmen som i ett växthus.
  I atmosfären stiger som sagt luften och avkyls och vattenångn i luften kondenserar till vattendroppar och och fryser till is. Dessa processer avger värme högt upp i atmosfären som strålar ut i rymden.

 11. Pingback

  […] förlöpte som jag väntat mig, se referat av Ingemar Nordin på Klimatupplysningen. När han passerade tog han ovanstående […]

 12. Lars Hellman

  Bra jobbat Sture, imponerande, tack!

 13. Göran J

  Sören G #10

  Växthuseffekten är ett bra ord för ökning av CO2 halten men inte i den betydelsen som du beskriver och som kreti och pleti tror. Att CO2 ökar växternas förmåga att växa och bli framgångsrika är ordet växthuseffekt enbart positivt . Låt oss göra en pedagogisk insats och använda växthuseffekten när vi menar ökad växtlighet på grund av ökad CO2 halt och inget annat. Om inte annat sätter det myror i huvudet på folk som tror att dom VET. Om CO2 sedan ger oss ett något varmare klimat innebär samtidigt att växtligheten får gynnsammare omgivning att gro och växa i.

 14. Göran A.

  Om allt flyg i hel världen upphörde i morgon skulle vi på ett år kunna minska den globala uppvärmningen med 0,0000078 grader Celsius. Detta om vi utgår från att koldioxiden kan påverka jordens temperatur.

 15. @ # 5 Mellberg

  Tack för tipsen !

  Du är välkommen att ställa upp med ett eget Plakat och vi kan ge dig tio minuter att tala också. Det vore roligt att få med ett framträdande av dig.

  Det som gäller är att GÖRA NÅT utöver att bara klaga på läget.

  Du kan kanske göra det möjligt för oss att flytta cirkusen till Sthlm en dag-

 16. Ivar Andersson

  #3 Dan
  Henry Dunkers plats – en öppen plats mellan Norra hamnen och Drottninggtatan i Helsingborg långt från Grönköping där du kanske bor 🙂

 17. Staffan Lindström

  SMHI BREAKING NEWS!!…
  Tydligen har vi ett nytt preliminärt februarirekord för Sverige…+16,7C i går noterat i Karlshamn. Fanns inte med på maxsammanställningen i går kväll. Men idag finns den plus en anmärkning på SMHI:s ”Svenska temperaturrekord” Dock inte nyss med angivande av plats eller ens temperatur! Hård efterkontroll väntar!
  Det gamla var från … 1961 den 18:e redan Västervik och Ölvingstorp. Ett förebud om kallare vintrar??

 18. Staffan Lindström

  16 SL
  ”Gamla februarirekordet” var alltså +16,5C 0,2 GRADER på 58 år…bra jobbat…:-)

 19. Lasse

  #16 Staffan
  Är det denna väderstation som uppmätte rekordet:
  https://www.vackertvader.se/v%C3%A4derstation/karlshamn
  Här kan man i alla fall se de parametrar som varierar och som kan ge rekord.
  Jag gissar att solen sken från en klar himmel eller tom från en himmel där solljuset reflekterades i moln som inte skymmer solen.

 20. #12 Göran J
  Växthuseffkten i betydelsen OO2-gödning av växterna, mwer koldioxid gör att det växer bättre.
  Nu har man också börjat använda ordet klimatgaser om koldioxid och metan m.m. Men inte om vattenånga vad jag vet, som ju är den viktigagste gasen när det gäller absorption av infrarödstrålning.

 21. #19
  CO2-gödning förstås

 22. Håkan Bergman

  Lasse #18
  Med varm och go asfalt bara några meter ifrån.
  https://www.google.se/maps/@56.1878882,14.9046406,3a,89.8y,342.02h,80.3t/data=!3m6!1e1!3m4!1sM7Dbr9nVyGKlbyGtY-2kEg!2e0!7i13312!8i6656

 23. Ingemar Nordin

  En fundering: Misse W var åtminstone ibland helt klar över att Parismålsättningen var en helt omöjlig uppgift. Och hade hon läst på ordentligt beträffande IPCC 1.5 om hur mycket det skulle kosta så hade hon förmodligen varit än mer övertygad om det omöjliga i detta.

  Ändå var den gemensamma slutsatsen på mötet att det är sååå viktigt att vi ändå försöker. Varför det, undrade jag för mig själv. Men man vill ju inte störa hallelujastämningen på slutet.

  Premissen för alltsammans, nämligen att katastrof väntar om jordens temperatur ökar med 0,5 eller 1,0 grader, verkar ingen vara ens intresserad av att kritiskt granska. Alla sådana katastrofbudskap av värsta sorten var man beredd att utan vidare svälja. Kanske har psykologerna i vår krets något att säga om denna uppenbara demonstration av irrationalitet?

 24. Sören G

  #22
  Att människan överlevde under den postglaciala värmeperioden när det var 3 grader varmare.

 25. Ingemar Nordin

  Jag frågade ju om hur panelen ställde sig till att opinionsundersökningar som gjorts om hur folk prioriterar olika saker entydigt visar att klimatfrågan prioriteras lågt (se bl.a https://www.klimatupplysningen.se/2016/09/16/fredagsroligt-fa-bryr-sig-om-klimathotet/ och https://www.klimatupplysningen.se/2018/01/01/den-stora-klimattrottheten/) bland vanligt folk. Andra undersökningar pekar på att politiker däremot prioriterar klimatet jättehögt.

  Klimatpsykologen Frida Hylander svarade då ungefär: ”hittills så hade politiker och media ignorerat klimatfrågan, men att med mer upplysning till folket så skulle det säkert inse att klimatet var jätteviktigt.” Hon verkar inte påläst. Häpnadsväckande också att hon har för sig att vi inte blivit hamrade med klimathotspropaganda under åratal. Men opinionssiffrorna visar ju ganska entydigt att detta inte ”hjälper” ett skvatt. Visserligen säger folk att det är jätteviktigt med klimatet och att något måste göras omedelbart. Men de prioriterar ändå andra frågor högre.

 26. Staffan Lindström

  Karlshamn vägverket varm SMHI använder??
  Åre dito. Helsingborg dito Söderhall kall använder SMHI inte Jag kan ha fel (på Tuben Sthlm)…

 27. Jan-Erik Sandström

  Skulle vilja ha tillgång till de plakat som Ingemar Nordin har på sig och håller i handen.
  Ska ställa mig själv på Stora Torget i Sundsvall.
  Samma information som visas på plakaten vore ju bra att ha i A4-format.
  Även plakaten som botar klimatångest vore bra att ha tillgång till.
  Informera gärna hur jag får tag på dem.
  Suveränt om det kunde sprida sig och mer ville bära.
  Varför inte utanför Mittuniversitetet?

 28. Olav

  Staten är i behov av mer pengar. Svenska folket är djupt klimathotstroende och är uppenbart beredda till hur stora uppoffringar som helst för att bekämpa det klimat som Gud har gett oss.
  Senaste året har utsläppen av CO2 från vägtrafiken ökat med 0,5 procent är dagens rubrik i nyhetssändningarna. Kraftigt ökade drivmedelspriser är att vänta. Inget av våra politiska partier har några invändningar mot det. Och varför skall de ens ha det när hela befolkningen tror att världen går under om sådär 10 år om vi i Sverige innan dess inte har stoppat biltrafiken. För det är givetvis mest i det rika Sverige som bilarna finns. Jag får inte ihop resonemanget annat om att det är VI hela tiden måste uppoffra oss medan andra hela tiden kan ta det lite lugnare.

 29. Streaming från filmkanaler påstås också öka koldioxidutsläppen, och alltså enligt klimathotsreligionen utgöra ett hot.

 30. Streaming från filmkanaler påstås också öka koldioxidutsläppen, och alltså enligt klimathotsreligionen utgöra ett hot.

 31. Dan

  #15 Ivar Andersson:

  Hela landet är ett enda Grönköping. Men utan humorn.
  Förresten finns det ett Dunker i Sörmland, nära Malmköping med en vacker kyrka.

 32. Lasse

  #30 Dan
  Tretorn är ett av företagen som grundades av Dunker i Helsingborg.
  Trelleborgs gummifabrik är oxå en del av hans verk.
  Henry Dunker dog barnlös men rik, vilket många har fått ta del av, bla Ingemar N i den byggnad som bär Dunkers namn.

  Hoppas att dagens dåliga nyhet om att vi ligger 0,5% över förra årets CO2 utsläppsnivå i Trafiken inte fördunklar dagen.
  https://transportstyrelsen.se/sv/Nyhetsarkiv/okad-lastbilstrafik-orsakade-utslappsokning/

 33. Rolf Mellberg

  #14 Sture Åström

  Jag inser att jag uttryckte mig lite klantigt och ber först om ursäkt för det, vi är nog många frustrerade men reagerar på olika sätt.

  Men jag tror man måste fundera ordentligt över vilka metoder som inte bara blir ett slag i tomma luften.

  Att förmå Jesper Rönndahl (Svenska Nyheter), Swebbtv (med t ex Lars Bern som slagkraftig profil), kanske Navid Modiri m.fl. att göra fler klimatkrisiska inlägg vore nog effektivt.

  Jag ägnade mig nyss med att gå in här:
  https://www.smhi.se/klimat/ipcc/ipcc
  och tittade på filmer från IPCC-seminariet den 8 oktober, bl.a. Johannes Morfeldts framträdande.
  I hans film kan man se (p.s.s. som i vissa filmer av Rockström) hur man planerar för en drastisk sänkning av CO2-utsläpp ner till Noll år 2050!!!
  Detta finner jag helt fashinerande, hur denna statligt finansierade kult kan vara så totalt avskärmade från verkligheten. Totalt befriad från internationell insikt. Våra politiker borde kunna inse graden av absurditet i detta. Så att vända sig till samtliga riksdagspartier i sin hemkommun tror jag på.

  Nästa steg är att Jakob Nordangårds event i Stockholm i April blir en framgång och att IPCC utmanas vid detta viktiga tillfälle så att det blir ett ORDENTLIGT avtryck, eller avstamp för kommande aktiviteter.

  Sänd in pengar till Jacob, se tidigare inlägg här av honom.

  Dock misstänker jag att bara hard facts (som UAH temperaturer och Arktis isars tillväxt) kan effektivt åstadkomma en riktig förändring. Möjligen även politisk vindkantring i USA.

  Men om det går att samla 100 volentärer som likt dig Sture orkar/vågar ställa sig vid köpcentra runt om i landet så skulle det nog bli rätt bra hävstång. Du fick tre par att stanna till igår, men om det går att få fram 100 nya ”Sturar” vid köpcentra så har vi kanske ett begynnande uppror.

  För mig gäller detta uppror främst att i ett fritt samhälle ska oliktänkande också ha rättigheter att uttrycka sig. För riktigt säker om klimatet kan ingen vara.
  Jag har vid flera tillfällen märkt att folk ryggar tillbaka när man vill prata klimat men när man har en kritisk inställning, det känns väldigt obehagligt.

 34. Daniel Wiklund

  Jag har jobbat nästan 40 år som lärare, mest med barn från åk till åk sex. Har gjort orosanmälningar för barn som farit illa. Orsaken till att eleverna farit illa har aldrig varit ett dåligt väder/klimat. Ändå har jorden under dessa 40 år ( började undervisa 1973) hunnit gå under flera ggr.

 35. Peter F

  Min dotter jobbar på en förskola som vägrat använda klimathotsmateriel i skolan. Skälet är att de inte vill skrämma barnen. Det finns hopp på gräsrotsnivå. Kämpa

 36. L

  #30, OT, men Dunker i Sörmland har inte bara en vacker kyrka, utan också en flygfyr som drar till sig flygplan hela dagarna. Blir mycket CO2…

 37. Dan

  Dunkers VOR-fyr ligger där den ligger sedan den tiden man flög från fyr till fyr mot Arlanda eller Bromma. Area-navigering och GPS gör att man flyger raka spåret sedan rätt länge.
  Detta sparar tackochlov CO2, det hemska gift som kommer att ta död på oss alla om vi inte betalar lite mer för vart år vid bensinpumpen.

 38. L

  #36, Sant att man flyger mest på GPS idag, men eftersom Dunker är sydvästra hörnet på Stockholm TMA är det ofta in- och utpasseringspunkt. Men självklart klimatkompenserar vi våra flygresor…

 39. Pingback

  […] Det skulle vara en välgörande skillnad från beteendevetarnas aktivistiska propaganda från första sessionen. Dunkers kulturhus i Helsingborg har som övergripande rubrik ”Hettan” för sina […]