Jag hoppas, därför finns jag till

Andreas Carlgren lyckas även så här sent inför Köpenhamn vara glad, munter och förväntansfull. Undrar vad karln knaprar i sig. Jag skulle gärna vilja ha tag i samma sak. 🙂 Obotlig optimism på burk.
I dagens DN menar Andreas Carlgren nämligen att det inte alls är för sent för en bred och kraftfull klimatöverenskommelse i Köpenhamn. Idag är Andreas själv i just Köpenhamn i egenskap av miljöminister för att möta ett fyrtiotal andra miljöministrar och samtala om klimatavtal.

”Jag kommer som ordförande för EU:s miljöministrar att driva på för att resultatet i Köpenhamn ska bli en bred och kraftfull överenskommelse, som ger mer långtgående åtaganden och snabbare kan sättas i verket, än om alla legala paragrafer skulle vara färdigförhandlade.”

Är det inte en aning contradiction in terms? Kraftfull överenskommelse med långtgående åtaganden som inte är juridiskt bindande? Men Andreas Carlgren har antagligen betalt för att fortsätta hoppas. Och gemene man har antagligen för länge sen slutat intressera sig för vad han tycker.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Torsten Wedin

    Maggie:
    ”Och gemene man har antagligen för länge sen slutat intressera sig för vad han tycker.”
    Men visst är det underhållande att se och lyssna till en pajas ibland 😉

  2. Tege Tornvall

    I rena sakfrågor är ministrar som Andreas Carlgren och Maud Olofsson så långt upp på läktaren att de knappast syns. Deras rådgivare tycks sitta några bänkar nedanför. De styrs helt av sina agendor med varandra motstridiga och ibland omöjliga mål.

  3. Lars G

    De kunde ta tag i ett mera populärt ”två-mål” dvs en sänkning av skattetrycket i världen med två procent årligen.
    Det finns kanske någon ONG som kan sponsra detta? Förslag!

  4. Åke Rullgård

    Andreas Carlgren börjar nog sin dag med att omedelbart efter uppvaknandet varje morgon sätta sig upp i sängen och flera gånger upprepa mantrat: ”Koldioxidutsläppen måste reduceras” samtidigt som han energiskt dunkar näven i nattduksbordet för att ge eftertryck åt mantrat. På det sättet vaccinerar han sig mot synpunkter om att klimatdiskussionen är en bluff som han vet att han kommer att möta under dagen.

  5. Var det inte Stina Dabrovsky som hade en liknande devis rörande gästerna i hennes intervjuprogram:
    ’Du hoppar, alltså finns jag … ’

  6. L

    Calgrens målsättning har flera bakdörrar som han kan använda.
     
    Det räcker att ”vetenskapen” talar om att en fördubbling av CO2-halten bara kan bidra med en halv grads global uppvärmning. Precis som Lindzen med flera redan konstaterat.
     
    Det är nödvändigt att vi når en bred och omfattande överenskommelse för världens klimat i Köpenhamn som:
    • innehåller tydliga åtaganden för åtgärder så att temperaturen hålls under två grader. 
    • innebär att alla länder är med, inklusive USA och Kina 
    • omfattar alla centrala delar med tillräckliga utsläppsminskningar, anpassningsåtgärder i u-länderna, finansiering av utsläppsminskningar och överföring av grön teknik. 
    • vid behov snabbt kan anpassas till vad vetenskapen visar är nödvändigt för att klara klimatet.”

  7. Hayek

    Vad Carlgren inte fattar är att 90% av delegaterna inte är där för att diskutera klimat utan de är där för att diskutera bidrag (till sig själva och/eller sina länder). Carlgren som gör allt för att framstå som bror duktig kommer att gräva djupt i vår plånbok för att lyckas.

  8. István

    Tycker bättre om originalversionen.
    Cogito ergo sum
    Eller den ungerska studentversionen.
    Coito ergo sum

  9. Det har bildats en ohelig allians mellan vänsterjournalisterna (som självklart är för alla steg mot planekonomi och blint tror på klimattramset) och den borgerliga regeringen. Har ni märkt hur man pratar om vad som ”måste uppnås”.
     
    Hallå det är inte upp till lilla löjliga Sverige att styra ”klimatpolitiken” globalt. Jag tror Obama med flera skrattar lite för sig själva när Reinfeldt kommer och babblar om vad ”som måste göras”.
     
    Låt oss avvakta och se, alla politiker är inte lika stolliga som de svenska i denna fråga. En teknikomställning från olja och kol är redan pågående, låt oss avvakta den för att se hur snabbt det går at genomföra nerskärningar på CO2 fronten.

  10. Steve

    BBC 15/11:  Apec leaders drop climate target.  Vd ett möte i Singapore konstaterade ’world leaders’ (inklusive Obama) att det inte är möjligt att nå ett avtal om klimatförändring inför Köpenhamns-mötet.  Målet att halvera kol-utsläppen till 2050 har övergivits.  
    .   I en gemensam deklaration sades bl.a. att ”vi motsätter oss all protektionism, och utfäster oss att hålla markaderna fria och att inte bygga upp hinder för investeringar eller handel med varor och tjänster.”  [Straffskatt på t.ex. kinesiska CO2-smutsiga varor får det inte bli!]
    .   APEC = Asia-Pacific Economic Co-operation forum
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8360982.stm

  11. Hansa

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3804815.svd
    ”Växthuseffekten överdriven”. Nytt inlägg på SvD av CG Ribbing

  12. Björn

    Vad är det vi skall ”uppnå”? Världens högsta energiskatter och andra skatter för att Indien och Kina skall hinna före i utvecklingen? Andreas Carlgren, är det ingen i regeringen som tvivlar på propagandan från miljörörelsen och IPCC? Tänk om nu empiriska belägg skulle presenteras som säger att jorden går in i en kallperiod på grund av solens minskade aktivitet, skulle ni då vända kapporna och säga att vi måste uppnå ett nytt klimatmål, nämligen att höja temperaturen med 2 grader för att inte förfrysa oss? Det är ett löjets skimmer att ta täten för någonting som vi än så länge bara kan kasta tärning om och med sturskhet påstå vad som är sanning i klimatfrågan. Var finns den eftertänksamma klokheten inom regeringen?

  13. AOH

    Jag har frågat tidigare i bloggen alla de som bor i Stockholm huruvida Beckomberga fortfarande är verksam?.
     
    Om så är fallet finns det plats för ytterligare en politiker och vilka tror att en färgglad centerpartist blir insläppt när han står framför porten med rullande ögon?

  14. Nej AOH,  Beckomberga är inte en ’anstalt’ längre …
    Och tyvärr är ’best case’ för politiker oftast att du slutar göra nåt aktivt och bara lever på statrådspension, typ Schlaug eller Lennar Daleus. Faktum är att Göran P är ett undantag. Han gör dubbel nytta nu: Håller sig undan politiken och konsultar och avverkar lite privat.

  15. Joakim

    Carlgren hoppas egentligen på högre skatteintäkter

  16. Jan

    #7 Hayek
    Jag misstänker att du också kan hitta många som åker till Köpenhamn för att det är kul att komma bort och få festa. Och det blir ju inte sämre för att andra betalar.

  17. Steve

    USA:s statliga skuld till Kina är idag över ”$1 trillion”, en biljon dollar,   ungefär en tiondel av USA:s bruttonationalprodukt.  I nuläget, utan den ”health reform” som Obama vill genomföra — och utan fördyrande cap-and-trade mot CO2-giftgaser — väntas den totala statsskulden fortsätta öka med nio biljoner dollar fram till 2019.   (Med en ’sjukvårdsreform’ blir ökningen betydligt större.)  Och underförstått är, att Kina ska låna ut en stor del av pengarna.
    .    Och det kanske man är beredd att göra i Beijing, i nuläget.  Men Kinas rädsla nu är att USA kommer att försöka ta sig ur skuldfällan via inflation — en svagare dollar.
    .    Kineserna är idag tuffa statskapitalister.  Vi kan lugnt räkna med att de sätter press på Obama-regeringen att kraftigt bromsa statsskuldens ökning. 
    .    USA borde i det läget stoppa sin tilltänkta ”health reform”, trots att så mycket prestige lagts ner där.  
    .    Ännu rimligare vore det att man inte drar på sig den fördyring som cap-and-trade (the Waxman-Markey bill, CO2-skatt) skulle innebära.  Obama konstaterade ju själv, i januari 2008, att ”under my plan of a cap-and-trade system, electricity rates would necessarily skyrocket.”  Alla tillverkningskostnader skulle öka påtagligt… 
    .    Kineserna kan inte vara glada över en framtidsbild där deras låntagare USA får en påtagligt sänkt konkurrrenskraft.  Först måste en stor del av skulderna till Beijing återbetalas.
    .    Om förnuftet får råda blir det alltså ingen cap-and-trade bill, CO2-skatt,  i USA.  Och rimligen inte heller några påtagligt fördyrande beslut i Köpenhamn.  Våra gröna vänner får börja hoppas på Mexico City 2010 i stället.
    .    Fast ibland är det ju inte förnuftet som styr världens öden…

  18. Så blinkar skärmen till.
    Steve…..
    Med småskoleräkning innebär det ……….650$ typ som var kines köpt amerikanska statspapper för…skulle var jänkare, av någon outgrundlig anledning vilja betala igen ska den skapa mervärden för drygt 2500$… men alla inser att om en ledning i en diktatur köper stats papper så är det en lika stor risk som om Gorges Sorros Kvantum fond gör det…..
    Tänk….
     
    För övrigt skulle jag kunna skriva istället för det jag borde, hela natten om varför us$kommer sjunka till hälften mot en blandad omvärldskorg av valutor..
    Vila torskar?
    Såklart odugliga EU …
     
    Hu gick det med Lissabontraktatet…??? vi ska undanröja byråkratiska hinder så vi uthålligt kan växa med 4% eller minst som USA….???
    Jag flyttar, man kanske till Indien……….
    Europa är och förblir förlamat av byråkrati…… skyll er, lid eller flytta.
     
    P.S. lär er att jänkare överdriver (nästan som jag 🙂 ) här har trilijon 18nollor  i us 12………….D.S