Intressant seminarium

(Uppdaterat)
Statusrapport: Jag har fått de pengar jag behöver. Tack så mycket, alla snälla läsare! Sätt inte in något mer! 🙂

 
Ni som kan, boka in den 26 maj kl 9.30-12 på KVA. Då ska det nämligen talas om den s.k. larmkulturen.
Seminarium den 26 maj Profeter och profitörer inom forskning och media maggie@crusell.se
Anmäl er senast i morgon, 25 maj, till astrid.auraldsson@sseess.kva.se
För att kunna delta behöver jag 2500 kr för flyg t-o-r Stockholm. Om jag lyckas skramla ihop det under dagen så lovar jag utförlig rapport. Som vanligt gäller Handelsbanken, clearing 6633, kontonr 271 054 018. Om 25 personer kan bidra med en hundralapp var så är vi hemma. Upp till bevis!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Slabadang

  On Topic …Folkförföljelse!
  Varför sattes Folkhälsoinstitutet upp ? Vid första anblick så låter ju det som en vettig idé ? Sen kommer insikten om var för denna politiskt skapade myndighet existerar. Vad är dess andra syfte.
  Läs följande formuleringar med kommentarer.
  En stor grupp barn går varje år ut skolan utan fullständiga betyg, vilket ökar risken för att de senare inte kan komma in på arbetsmarknaden.
  Hur kan detta vara ett problem för folkhälsoinstitutet?
   
  Arbetslösheten är högre för unga vuxna, lågutbildade, personer med funktionsnedsättning samt för personer med utländsk bakgrund.
  Hur kan detta ha blivit folkhälsoinstitutets område?
  Det demokratiska deltagandet är lågt bland unga (till exempel valdeltagande) och det finns stora skillnader mellan dem som kommer från
  hög- respektive lågutbildade hem.
  Jasså och vad kan folkhälsoinstitutet göra åt detta? 
  Färre upplever att de diskrimineras men för dem som upplever diskriminering är det ett stort problem för hälsan.
  Samma fråga igen!
  En av fyra personer i Sverige anser att de inte har tillgång till den vård de behöver, och var femte avstår från att söka vård trots att de anser sig behöva det. Kvinnor avstår i högre grad än män, och personer med enbart grundskoleutbildning avstår oftare än personer med eftergymnasial
  utbildning.
  Hela djävla problemformuleringen är en socialistiskt rappakalja och en sammanblandning av problemställningar som inte har ett dugg med ”folkhälsa” att göra. Folkhälsoinstitutet klargör med sina problemställningar att de kan läggas ned eftersom ansvaret och makten över alla dessa formuleringen i verkligheten ligger under andra institutioner än folkhälsoinstitutet.
  Vi får en lektion i hur det går till när organisationer växer enligt den parkinsonska lagen. Folkhälsoinstitutet är till för att demoralisera oss och acceptera statliga ideologiskt drivna detaljregleringar och skall omedelbart läggas ned och ansvaret för respektive frågor skall in under rätt tak.
  Hela greppet och tanken bakom institutet är att skapa bilden och underkastelsen inför att vi har hälsan för statens skull och att vi egentligen finns till för den.
  Det viktigaste argumentet för folkhälsoinstitutets existens är att en ”dålig folkhälsa kostar staten pengar” därför har staten rätten att styra vårt beteende så att inte staten belastas. Statens intressen går före individens integritet. Hur tydligt som helst.
  Med det utgångsperspektivet så legitimerar de alla ingrepp och detaljregleringar på oss där vår frihet och vår egen rätt till beslut och omdöme ständigt attackeras och angrips. Folkhälsoinstitutet är en artificiell organisation för folktuktning och bekämpande av vårt egna ansvar och dessutom ett fråntagande från våra ömsesidiga relationer där staten skall gå in och reglera var tex rökning får ske in i absurdum och där folk tydligen inte själva kan visa respekt och kräva och visa hänsyn till varandra utan att det är en statlig uppgift.
  Vi har en socialistisk folkdemoralisringsmyndighet som vi skall bekämpa med näbbar och klor. Här samlas alla prussiluskor överförmyndare och beteendefascistiska krafter med absolut noll respekt får vår egen förmåga att tänka välja och ta ansvar. Folkhälsofaschismen vet inga som helst gränser för vad den kan lägga sig i och den här verksamheten skall kortsnaggas.

 2. Olaus Petri

  Om man anlägger ett genusperspektiv ser man att det är vita, medelålders, heterosexuella män som står för det mesta av larmandet. Jag vill därför ha en egen statlig utredning som kan synliggöra detta skeva maktförhållande som i grunden förstärker och upprätthåller kvinnans underordning. Hur skall vi annars kunna krossa patriakatet?
  Det är väl som i ”Wag the dog”. Könsmaktsordningen behöver ett krig eller hotbild som ser till att kvinnsen tittar åt fel håll och inte ifrågasätter mansmakten. Just nu är det klimateriet som gäller. 😉

 3. Dan

  Vi kanske ska ta det lite lugnt med genusseriet ett tag;
  just nu står det 23-1 till kvinnornas nackdel i senaste pedofilskandalen.
  Glorian har hamnat på sned och vi, djuren, kanske kan återupprättas. Om inte annat på grund av att båda könen verkar lika eländiga.
  On T:
  Om jag inte kommer hem för sent i kväll ska jag lämna ett bidrag.

 4. Slabadang.
  Mycket intressant iakttagelse!  Parkinsons lag gäller i synnerhet för myndigheter. och det finns en övervikt av ideer baserade på just att statens skall reglera allt så att det blir ”bättre” istället för att göra det som efterfrågas av folket. Som vanligt skiter det sig när det blir för många ”lager” mellan ”folket” och ”makten”

 5. Slabadang

  Du ska få resa Maggie! 🙂

 6. Måns B

  Slabadang #1
  Det kanske kan ha något med denna studien att göra, eller kanske danna avhandlingen. Eller kanske någon av alla de andra studier som är gjorda som kopplar arbetslöshet till psykisk hälsa… men det är ju bara en gissning

 7. Slabadang

  Mäns B!
  Så vad är problemet och vem kan lösa det?
  Arbetsmarknaden skolan och hälsovården har möjligheter att lösa problemen.
  Tror du på fullt allvar att det är en uppgift som folkhälsoinstitutet kan eller ska lösa? Det är ju bara läsa innantill så står det med feta bokstäver. ”Vi ät en myndighet utan funktion eller värde som försöker ta rygg på problem vi inte har en aning om eller till uppgift att lösa”
  Det enda sanna skälet till att detta missfoster till myndighet finns kvar är att det är förlagt i Östersund som utbyte för de arbetstillfällen som försvann när de lade ner regementena. Det är ett skattefinansierat vuxendagis utan reell funktion eller värde för skattebetalarna.

 8. Måns B

  Slabadang, sedan när har det varit ett instituts uppgift att lösa politiska frågor, handlar det inte om att ta fram underlag för beslut?
  Har du kritik mot underlaget och dess kvalitet som tas fram av institutet kan jag förstå din indignation, men att det tas fram när det finns kopplingar till hälsan förstår jag inte.
  Vad det gäller placeringen så har du nog aldeles rätt, vilket också är skälet till att man klöv naturvårdsverket och skickade hälften av arbetsuppgifterna dit. Det är väl ytterst ett tecken på att sakfrågorna inte väger lika tungt hos politiker och andra faktorer allt som oftast.

 9. Åke N

  Kom igen nu gubbs och kvinns. 20 bidrag till och Maggie kan åka.

 10. Pär Green

  Maggie,
  Kanske är flyget inte att lita på!
  http://www.metoffice.gov.uk/aviation/vaac/data/VAG_1306239041.png
   
   

 11. Maggie,
  har fört över 100:-, det kommer inte till ditt konto i morgon.( Lite snålt men har haft mycket utgifter i månaden.) Går inte fortare! Sorry! Hoppas du kan resa!

 12. Skall vara: kommer till ditt konto i morgon!!!! Naturligtvis!

 13. Pär Green: Kanske MetOffice inte är att lita på. 😉

 14. Ingemar

  Maggie, bidrag kommer.

 15. SatSapiente

  Klart du ska åka.
  100 kr kommer i morgon.

 16. John Silver

  OT men senaste nytt: Grön botulism:
  http://notrickszone.com/2011/05/19/biogas-plants-producing-deadly-botulism-could-be-catastrophic-to-wildlife/
  Video (tyska)
  http://www.youtube.com/watch?gl=US&feature=player_embedded&v=ev6hOeog5jU

 17. Slabadang

  Men Måns!
  Vem har koll på
  1. Skolan
  2. Arbetsmarknaden
  3. Röstdeltagandet
  4. Diskriminering
  Kan du ge mig en begriplig förklaring till varför vi ska ha en ytterligare myndighet som ”förklarar” vad de ordinarie myndigheterna som dessutom ansvarar för verksamheten och områdena behövs överhuvudtaget?
  Vad menar du inte de andra verken klarar av att begripa själva?
  Tror du att det är en överrasking för de andra verken och myndigheterna att deras ansvarsområden påverkar människor?
  ” Jasså??? oj då blir folk deppiga av att va arbetslösa ?? Vilken tur att jag som basar för arbetsmarknaden fick reda på det!! Utan Folkhäldsoinstitutet hade jag inte haft en aaaaaaaaaaaaaaning!”
  Måns snälla det finns inga vettiga argument för folkhälsointitutets verksamhet än dåliga.

 18. Adolf Goreing

  Tar lobbypengar från min olje-konto och för över i kväll!. Du har dem imorgon.

 19. Adolf Goreing

  ”Mitt” ska det vara. Måste skaffa glasögon eller större fontstorlek.

 20. Rosenhane

  Goering
  Oljekonto, blaha blaha!
  Mitt konto är kopplat direkt till den tyska bromlobbyn, dom fixar överföringen på momangen. 😉

 21. Lena Krantz

  Rosenhande och Adolf Goreing
  Själv får jag pengarna från tobakslobbyn, den är också omedelbar!
  😉

 22. Pär Green

  maggie # 13
  Du väljer! Det är ju inte farligt att falla!
  Det är när det stannar som det börjar bli jobbigt!’
  Var rädd om dig.

 23. Ingemar

  Lena K #21,

  Pengar från tobakslobbyn? Och jag som inte får ett öre.! Men de skickar en limpa ciggissar i veckan för min artikel från 1995. Den slänger jag direkt eftersom jag inte röker cigaretter 🙁

 24. Nu har jag också satt in en hundring. Direkt från mitt lönekonto. Att pengarna skulle komma från kärnkraftsindustrin vill jag å det bestämdaste förneka.

 25. Lena Krantz

  Ingemar #23
  Är det marlboro kan du skicka limpan till mig!
  😀

 26. DV

  Klart!
  Imorgon skall det vara 100 riksdaler extra på ditt konto.
  Pengarna kommer från vindkraftslobbyn, såklart.  🙂

 27. Ann L-H

  Maurice Strong tillsammans med WWF samt tobaks-, olje-, vindkrafts-, GMO-, mångfalds- och asbestslobbyn har nu gemensamt avsatt en slant inför seminariet. 

 28. Måns B

  Slabadang #17
  Jag förstår fortfarande inte riktigt var du vill komma.
  Det är väl olika statliga och kommunala myndigheter som har ansvaret för punkterna 1-4.
  Men om det nu behöver tas fram ett beslutsunderlag som har någon form av vetenskaplig förankring så brukar grundpolicyn för de flesta typer av dessa verk att de inte får ha sådan verksamhet i egen regi. Det innebär också att antingen får man upphandla en sådan undersökning eller lägga den på en högskola ELLER ett institut eftersom vi inte ska gå på erfarenthet (vilket vi ju gör ändå ibland) utan ska ha vetenskapliga underlag.
  När det nu råkar finnas ett institut som har just den uppgiften så faller det sig kanske naturligt att man använder dem…. men jag kan ju fortfarande ha fel för mig.
  Förklara i stället vad det är så dåligt med Folkhälsoinstitutets forskning? Jag har endast begränsad erfarenhet av den själv. Men antingen gör de dåliga undersökningar, vilket borde få berörda myndigheter att välja någon annan aktör. Eller så det så att de agerar på regeringsuppdrag och då är det väl till kansliet du borde gå med dina åsikter. 
  Men du har fortfarande inte gett ett enda giltigt argument dina aversioner, förutom att du inte gillar FHI, det står dig ju fritt att inte göra det men såvida du inte är socialminister (eller finansminister) så kommer det förmodligen inte att förändra någonting alls.

 29. Ingemar

  Slabadang,

  Be dom skicka utredningspengarna till oss (Tema Hälsa och samhälle, LiU) istället. Vi skiter i skola, arbetsmarknad, röstdeltagande, genus och diskriminering. Vi lovar att komma fram till att allt beror på koldioxidutsläppen – bara vi får, *host*,  stålarna! 🙂

 30. Jag tänkte för min del inte bevista KVA-seminariet (om än ämnet låter intressant!) ty jag är redan anmäld till en annan klimatgrej samma dag. Climatools på Norra Latin, som skall pladdra om ”värmens hälsoeffekter”. Info:
  http://150.227.5.137/upload/projekt/Climatools/Inbjudan/Inbjudan%20och%20program%2026%20maj.pdf
  Det är dock för sent att anmäla sig nu. Annars skulle Maggie kanske kunnat åhöra iaf eftermiddagen, då det seminariet slutar tidigare, där vi bl a får veta ”Hur många som dör av värme utan anpassningsåtgärder”. Inte ett ord om att i Nordeuropa är vädrets *kyleffekter* många gånger allvarligare. Särskilt om vi även räknar med hur många liv ishalka tar, hur många som får hjärtattack när de skottar snö, osv.
  –Ahrvid

 31. Ingemar

  Måns B #28,

  Allvar: Det är säkert så att det går att hitta korrelationer mellan de där faktorerna som Slabadang räknar upp och hälsoläget. Men korrelation är inte kausalitet. Och problemet med FHI är väl att de ofta har en egen, budgetmaximerande agenda. Ju fler saker som de kan hitta en korrelation med ohälsa, desto bättre. Särskilt om åtgärdspaketet sedan från politiskt håll blir att FHI skall göra något kostsamt. T.ex. upplysningskampanjer etc.

 32. Erik Ganström

  Hej Maggie
  Har precis fört över 100 kr.  Hoppas du får ihop det.

 33. Håkan Sjögren

  Måns B # 28 : Den politiska färgen på den som leder folkhälsoinstitutet klarlägger säkert en hel del. Mvh. Håkan.

 34. Maths

  Ingemar #23
  Du ser väl till och sopsorterar ordentligt…

 35. Håkan Sjögren

  Hej Maggie! Jag har just fört över en del av vad oljelobbyn är skyldig mig. Mvh, Håkan.

 36. Ang ”folkhälsa” är det senaste att politruckerna tänkt sig förbjuda rökning utomhus. Till att börja med på vissa bestämda platser, men vad det handlar om är att ta ett steg i taget (så vi kan vara övertygade om att förbudet utvidgas).
    Utan att ta ställning till om rökning är farligt, neutralt eller t o m har nyttoeffekter, tycker jag att det är avskyvärt att politiker steg för steg ger sig in allt mer i människors privatliv och detaljreglerar det. Människor måste ha rätt att ta risker och göra sådant andra tycker är onyttigt. Att något kan medföra viss skada är (enligt mig iaf) inte  tillräckligt skäl för förbud – det måste vara en skada som når en viss nivå av att vara akut och stor.
    Politiken måste göra halt, och lägga ned sina anspråk på att mer och mer ta över medborgarens liv – att styra och ställa och övervaka och förmana och förbjuda. I f d Sovjetunionen ansåg man att man skulle ”forma den nya människan”, men människan är banne mig ingen deg som en politisk överhet kan knåda med.
    Man får lust att utbrista, såsom Patrick McGoohan i kultserien ”The Prisoner”:
    – I am not a number, I am a free man!
  –Ahrvid

 37. Gunnar Strandell

  Maggie!
  Mitt bidrag kommer i morgon.
  Be gärna Dan Larhammer (VoF) förklara varför han tror på det orimliga i att skeptiker utses till årets förvillare. 

 38. Labbibia

  OT
  Ryan Air sågar AGW-alarmistnästet Met Office….
  Den här gången gäller det askmolnet från den isländska vulkanen.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13074358.ab

 39. Met Office,är modeller av askmolnsutbredning.värdelös som information
  Fiasko! modeller,var finns verkligheten,var är askan nånstans.
  Askan är  relativt tung denna gång.
  ALI.K.

 40. Ingemar

  Ahrvid Engholm #36,

  Det är mycket frihetsinskränkande lagstiftning som skulle gå att motivera ur hälsosynpunkt:

  1. All rökning

  2. All alkohol (visserligen är det nyttigt med 1-2 glas vin om dagen, men den vinsten vägs upp av trafikolyckor, slagsmål och förtidig död hos alkoholister)

  3. Innebandy, ishockey, och fotboll (varför inte, vi har ju redan förbjudit boxning?)

  4. All sötad mat pga av risken för övervikt

  5. Alla läskedrycker

  6. Vi äter alltför saltad mat, vilket inte är nyttigt. Kanske ransoneringskort i statens saltbutiker vore ett motmedel? Obligatorisk vegandiet vore dock svårare att motivera på vetenskaplig grund.

  7. All biltrafik borde naturligtvis förbjudas

  8. Ja, varför inte förbjuda liv helt enkelt? Allt liv leder ju så småningom till döden. Mycket ohälsosamt!

 41. Rosenhane

  Men Maggi då,
  Lena, Adolf Goreing och jag har just satt in lite olja, brom och tobak på ditt konto. Behåll det för kommande tider. 😉

 42. Nästa steg blir nog att SMHI gör ’snömängdsmodeller för SJ,troligen
  till näst kommande vinter.
  ALI.K.

 43. Matrix profetian blir mer sann,verkligheten flyttas in i en Matrix värld i
  våra västländer alltmer,snart är den en självuppfyllande profetia.
  ALI.K.

 44. Rosenhane

  Som sagt Ingemar
  För någon vecka sedan kom en forskningsrapport som visade att sex koppar kaffe om dagen höll bröstcancern borta från kvinnor.
  Larmen böljar från höger till vänster, upp och ner…..
  Och på tal om larm, lite off topic,
  I fredags rånades stockholms auktionsverk av några yngre rohypnoluppblåsta representanter för kommande generationer.
  400 meter ifrån brottsplatsen stod en polisbil med 2 st ur samhällets garde för den uppspårande rättvisan. Ätandes korv.
  Vid rånupptakten gick larmet men den första polisbilen var inte på plats förrän efter 20 minuter.
  Vad ger detta vid handen, jo att vi inte kan lita på  att den svenska staten uppfyller dom mest fundamentala skyldigheterna gentemot sina medborgare nämligen att garantera 100% insats i skarpt läge.
  Man skulle väl kunna säga att politikernas  hantering av skyldigheterna gentemot medborgarna visar på en frostighet, trots uppvärmningen? 😉
  Detta är allvarligt.
  Eller hur Slabadang?
  Dessutom; vår planet är livsfarlig, ingen har ännu  kommit härifrån med livet i behåll! 😉

 45. Pelle L

  Hej Maggie,
  denna gång hann jag inte bidra innan du sa ”rien ne va plus” (i roulette: Inga mer insatser). Var tyvärr ute hela dagen.
   
  Men det skall bli intressant att läsa din rapport!

 46. ThomasJ

  På tal om ’Folkhälsoinstitutet’ (säte numera i Östersund) så ’tickar’ det i storleksordningen 870 – 900 miljoner per år. 4 what kan man fråga sig…
  Klart att en radda politokrater haft/har/ väldoterade positioner inom ’institutet’, lika klart är att på slikt [lömskt] sätt styr eliten samhällen.
  Ca. 12 miljarder/år [skattemedel här oxo] ’hanteras’ av Energimyndigheten med dess, minst sagt, jävige GD Tomas Kåberger…, fd. (?) delägare & styrelseordförande i Vind i Väst AB och vanligen på resande fot för propagerandet för sitt egna särintresse… Go figure!  😉
  För jämförelses skull: sätt en krona = en sekund. En miljon kronor ’blir’ då ~ 11 dagar, en miljard ~ 33 år! ’Vi’, dvs. skattebetalarna, pyntar ut ~ 26 miljarder kronor i år (2011) via SIDA – varav charlatanen J. Rockström redan fått 100 miljoner. Vi pyntar dessutom ut ~ 25 miljarder till EU, av vilket vi ’får’ [hah!] tillbaka ~ 48-49% (jfr. Finlands ~ 95%). Samtliga utgifter utan någon form av varken styrning eller granskning!
  Ställ nu dessa summor i jämförelse med ’kostnaden’ för att skattebefria (100% = 0% skatt) pensionärer i landet: upp till pension om 8.000:-/mån: ~ 4 miljarder, 9.000:-/mån: ~ 6 miljarder, 10.000:-/mån: ~ 8 miljarder, allt per år. (källa: Riksdagens utredningstjänst, RUT).
  Ovan är endast en del av samhällets utgifter/kostnader, där finns radder av andra områden/segment som kostar ’skjortan’ utan ngn som helst form av ’return’, direkt/indirekt.
  Varthän är detta samhälle på väg? Kan man i sanning fråga sig!
  Och nu, aktuellt så det visslar om ét i P1 m.fl. kanaler, handlar ’nyheterna’ om huruvida knugen var i samma lokal som inrymde, enl. utsago TV4, aktiviteter mellan kvinnor i ej PK-lägen… Jösses!!!
  Gårdagens Vetifanskapens värld/Vetenskräspredaktionens produkt var bara 199% patetisk, inkl. felaktig annonsering på hemsidan.
  När/hur ställs dessa efterföljare till Göbbels/Eduard v. Schnitzel etCons., till rätta?
  Mvh/TJ

 47. ThomasJ

  Intressant läsning… kanske:
  http://kaffepaus.wordpress.com/2011/05/24/nutidsfetischister-forenen-eder-over-alla-granser/
  Mvh/TJ

 48. Rockströms ,  tillväxt inte hållbart var hans budskap i SVT vetenskapsprgm.
  Han är AGRONOM,det är hans syn på det framtida samhället och
  dess utveckling,ingen annan fick uttala sig om det framtida samhället.
  Temat var, är tillväxt hållbart.
  ALI.K.

 49. Måns B

  Ingemar #31, (Slabadang och Håkan S)
  Kan så vara, men då är det ju faktiskt kvaliten på forskningen som bör granskas inte att den utförs. För detta är ju ett ämne som kan behöva undersökas.
  Att de korrelativa studierna visar på samband ger ju som du säger inte några direkta orasaker (fast jag har inte satt mig in i hur de utförs i någon större omfattning). Det finns en hel del kritik i allmänhet som man kan ha mot statliga institut (som institution betraktat) men om något av denna har bäring just på FHI känner jag inte till.
  Vad jag känner till är att det ofta finns ett glapp mellan den verksamhet som bedris i offentlig regi (ex myndigheterna som Slabadang nämner) och den forskning som bedrivs på universitet- och högskolenivå i samma ämnen. Tillämpbarheten av de resultat som kommer ut är sällan direkt, samtidigt så finns det sällan behovsstyrd forskning på den nivån. Där kan ett institut ha en viktig funktion om det är strukturellt välkopplat till berörda myndigheter.

 50. Holmfrid

  Hörde på nyheterna i morse, att Energimyndigheten har fått i uppdrag att utreda hur EU-länder skall lättare kunna bygga ut vindkraften till 20% av elproduktionen till 2020.  Konkret innebär detta att det ”obefolkade svenska landskapet” skall ställas till förfogande för tyska, polska, brittiska vindsnurror.  Tyskland vill placera 20000 vindsnurror i Sverige med åtkomst av vattenkraft för reglering.
    Maggie – ställ gärna frågor om detta på KVA i närvaro av energimyndigheten, c-politiker och andra.

 51. Torsten Wedin

  Maggie:
  Sjung denna på KVA på fredag:
  Mel: Idas sommarvisa!
  Du ska inte tro det blir varmare
  utav litet koldioxid
  det hävdas ju bara av larmare
  som snart får ge upp med sin strid.
  Vi vet ju att solen är den som styr
  den värmer ju luften och allt.
  Men nu har den tagit seme-e-ster
  så nu kommer det att bli kallt.
  Planeterna skapar en plasmavåg
  på solen som då släpper ut
  protonvind mot alla plane-e-ter
  det gör ju att molnen tar slut.
  Men nu har det blivit ett minimum
  och fläckarna syns inte mer.
  Globala uppvärmningen har tatt slut
  och temperaturen går ner.
  Totte