Om man följer de vanliga svenska medierna kan man få intrycket av att det hela tiden blir varmare och varmare. Det ena värmerekordet efter det andra slås. Sanningen är snarare att det de naturliga variationerna är enorma och när det är varmare på ett ställe på jorden är det kallare någon annanstans. Men om man väljer att bara rapportera om värmerekorden och inte köldrekorden blir naturligtvis allmänheten vilseledd.
Vi har haft en varm sommar, faktiskt den varmaste i manna-minne. Men ett manna-minne är inte tillräckligt långt för att kunna säga att årets sommar skulle vara något onormalt. Tex hade både åren 1858 och 1901 en varmare sommar än vi har haft nu, iallafall i Uppsala-trakten. För Uppsala finns det nämligen en lång mätserie som Celsius startade redan på 1700-talet. Nedan har jag plottat Uppsala-temperaturen för helåret och de fyra årstiderna. Notera att kurvan är justerad med hjälp av Uppsala flygfält från 1950-talet och framåt för att få bort effekten av att Uppsala har växt kraftigt från den tiden och framåt.
Det kan mycket väl dölja sig en uppvärmning på några tiondels grader på grund av koldioxidhaltens ökning i dessa figurer. Men denna lilla uppvärmning mycket svår att skilja från de enorma naturliga variationerna från år till år. Inget onormalt har därför skett hitills. Eftersom den största delen av fossil-eldningens effekter redan har inträffat, är det svårt att se någon katastrof runt hörnet.
Om vi går tillbaka till den varma sommaren, så var det dels inget globalt fenomen och dels var det bara det tredje varmaste året efter 1850. Att det inte var extremt varmt globalt sett syns tydligt i följande figur som visar jordens temperatur mätt med satelliter en bit upp i atmosfären (troposfären).
Det rör sig alltså om en uppvärmning på några tiondels grader. Vanliga människor som inte sysslar med meteorologi kommer aldrig att märka av denna blygsamma uppvärmning. Dessutom ska uppvärmningen en bit upp i atmosfären vara större än uppvärmningen på jordytan enligt de gängse klimat-teorierna. Man kan alltså sluta leta botemedel mot klimatångesten och istället glädja sig åt att jorden blir allt grönare tack vare den livsgivande koldioxiden. Detta kan man läsa om på NASAs webbsida. Tänk om vi en dag skulle få så objektiva journalister så att löpsedlarna ser ut ungefär så här: ”Jorden blir allt grönare tack vare fossilförbränningen”
Jag är en elektroingenjör som jobbar till största delen med mjukvaruutveckling. Men jag har alltid intresserat mig för klimatfrågan och alla dess motsägelsefulla påståenden. Sedan 2013 har jag skrivit på denna blogg och jag har även hunnit med att publicera en vetenskaplig artikel i en ansedd tidskrift.
I Vetenskapsradion i P1 var det en forskare som vill bygga massvis med vind- och solkraftverk söder om Sahara. Detta skulle enligt inslaget göra att det regnar mer där och få igång växtligheten där.
Med tanke på allt tjafs om ” onormalt klimat , klimathot och klimatförändringar o.s.v. ”, så måste det ju finnas nån tidsperiod i mänsklighetens historia sedan senaste istiden, c:a 12 000 till 10 000 år sedan, som alarmisterna kan referera till som ett ” normalt klimat ” !!
Vet vi inte vad som är ett normalt klimat, hur skall vi då veta vad som är onormalt !?
Tack Magnus
Det är påfallande stora skillnader mellan åren.
#2 pekke
Helt rätt, om vi inte definierar vad som är normalt, eller ännu hellre, optimalt klimat kan vi inte avgöra hur det har förändrats.
Alla temperaturserier har sina egna referenstemperaturer och det blir svårt att jämföra.
Vi kan i alla fall glädja oss åt att temperaturen har sjunkit sedan feb 2016 så att alarmen har minskat globalt, även om det här i Sverige larmas som aldrig förr.
https://crudata.uea.ac.uk/~timo/diag/thisyear_global.png
De positiva sidorna med CO2 måste lyftas och demoniseringen ska brytas.
Om man påtalar att skördarna blir större med högre koldioxidhalt, kommer argumentet att näringsvärdena är lägre, men är det inte så att om skördarna ökar 30% och näringsvärden sjunker med 9%, är det inte en absolut ökning även av näringsämnena?
Klistrar även in denna en gång till
Enligt NASA är höjningen 3,2mm, men mellan 2016-04-11 och 2018-04-25 har höjningen varit endast 2,1mm.
Dessvärre verkar det inte uppdateras lika frekvent hos NASA längre
Global Mean Sea Level uppdateras 25:e april 2018
Ocean Mass uppdaterades 17:e juni 2017
Steric Height uppdaterades 16:e juli 2015
Greenland uppdaterades 10:e juni 2017
Antarctica uppdaterades 10:e juni 2017
https://sealevel.nasa.gov/
Är det någon som har tillgång till andra siffror?
” inget globalt fenomen”
Dom visste vad dom gjorde när dom bytte till ”klimatförändringar” i stället, krona så har vi rätt, klave så har du fel.
Att lösa problemet med näringsvärdet torde vara mycket enkelt. Bara att introducera mer långsamt växande ris eller vad man nu odlar.
Frågan är dock vilken näring vi får ifrån grönsaker i växthus som lever i betydligt högre koldioxidkoncentration? Naturligtvis är det inget som uppmärksammas.
Magnus C
Dessa mätningar speglar väder. Väder i 30 år ger klimat.
Du har tidigare visat dig villig att förbättra dina grafer. Är det svårt att lägga in en flytande 30 års medelkurva? SMHI jämför ju med senaste perioden 1960-1990 som var kallare än perioden före.
#4 Torbjörn
Märkligt att de inte uppdaterar, gissar att de är trumpna 😉
Grönlands snöbalans har både 2017 och 2018 givit överskott.
Kanske kan denna sida ha mer uppdaterade uppgifter: http://www.climate4you.com/
Den är väldigt innehållsrik i alla fall!
Ulf #6
Grönsaker med normalt näringsvärde klarar väl inte den hantering våra grönsaker utsätts för. Vill man ha nåt näringsrikt är det kött som gäller.
Det skulle varit roligt om vi kunde få veta den högsta och den lägsta temperaturen i Sverige de senaste 1000 åren. Likaså största och minsta nederbörd under en period. Starkaste stormstyrka, våldsammaste vårfloden med mera. Jag tror de flesta av oss skulle bli mäktigt förvånade.
En sådan upplysning skulle säkert också tysta ner snackar om att den gångna sommaren var den varmaste någonsin.
#7 Lasse
Jo jag använder climate4you ibland, men det verkar inte finns nyare siffror där.
NASA har kanske problem med satelliten?
Jason-3 visar ju inte samma alarmistiska höjning som sina föregångare
ftp://podaac.jpl.nasa.gov/allData/merged_alt/L2/TP_J1_OSTM/global_mean_sea_level/GMSL_TPJAOSV4.2.jpg
Det är nog riktigt att det finns sommaperioder spm varit varmare tidigare. Men har du kollat enbart julitemperaturer i Uppsala långa serie? Tror 2018 är ganska svårslagen där.
#11 Mattias
Jag har kollat lite snabbt på det och 1901 ser ut att ha haft en varm juli, snittemp 20,7 grader
Har svårt att tänka mig att det var på grund av koldioxiden
#12
Ja, jag såg det – faktiskt verkar det som om juli 1901 var en ovanligt varm månad i Uppsala – 21.2 grader ojusterade data och 20.7 grader justerade. Att jämföras med juli 2018 som hade 20.8. SMHI skrev något i stil med att för många stationer i Sverige så var julitemperaturen 2018 den varmaste som uppmätts. Men många stationer har väl inte så långa temperaturserier som Uppsala.
Mattias #11:
Enligt mina data, ser topp-10-listan för juli ut så här:
1 1752 21.55
2 1914 20.77
3 1901 20.74
4 1764 20.67
5 2018 20.40
6 1855 20.40
7 1826 20.17
8 1730 20.01
9 1818 20.01
10 1776 19.92
Temperaturmätningarna före c:a 1860 är dock mer osäkra.
#14 Magnus
Hade inte 1994 en varm juli också?
#13 Mattias
Vad finns det för skäl att justera Uppsalatempersturen från juli 1901?
Torbjörn #15:
Ja 1994 var snittet 19,46 grader.
Mattias #13
”21.2 grader ojusterade data och 20.7 grader justerade.”
Justerade? Varför? Varför nedåt? Borde det inte vara 2018 som justeras nedåt?
Nyfiken.
#6 Ulf
Helt rätt. Nog finns det lösningar om växterna växer snabbare. Ett alternativ till mer långsamtväxande grödor kanske Sonic Bloom kan vara. De jobbar med att öka växters näringsupptag genom att via ljud på en viss frekvens få växters klyvöppningar att öppna sig och samtidigt tillsätta näring,
https://www.youtube.com/watch?v=pwaZttlPoZg,
http://dancarlsonsonicbloom.com/For-The-World.html.
Hade jag varit odlare att det så pass intressant att det skulle det vara värt att testa om det är något.
#17 Magnus
Hm, jag kanske inte gör på rätt sätt, men jag fick det till 20,33 för 1994
Tack Magnus för en väldigt enkelt, rättfram och tydligt inlägg. Bra att spara och länka till för den som oroar sig och visa att det finns fakta som motsäger en pågående klimatkatastrof.
Guy #18, Torbjörn #20:
Uppsala-serien (som finns publicerad på SMHIs hemsida) är framtagen till en vetenskaplig artikel av Moberg/Bergström från 2001. De har försökt justera mätvärdena för att motsvara placering av mätstationen för åren kring 1865. Därför har man justerat 1901. Däremot har man inte lyckats få bort effekterna av att Uppsala har växt kraftigt från mitten på 1900-talet fram tills nu. Det ser man tydligt om man jämför trenden mellan Uppsala och Uppsala flygfält. Därför har jag justerat Uppsala-serien så att den matchar Uppsala flygfält från 1950-talet och framåt för att på så sätt få en mer rättvisande bild av temperaturutvecklingen.
Här är Uppsala-serien på SMHIs hemsida:
https://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/uppsalas-temperaturserie-1.2855
Här hittar ni mätvärden från SMHIs alla stationer:
http://opendata-download-metobs.smhi.se/explore/#
#10 Torbjörn
”NASA har kanske problem med satelliten?”
Jag tror att problemet är att satellitdata inte visar det NASA vill publicera.
Tack Magnus för förtydliganden och kommentarer. Hur osäkra är egentligen gamla temperaturmätningar, kan man spekulera kring det? Enligt din 10-i topp lista är ju 9 av 10 över 100 år gamla. Det syns i din figur också. Vet inte hur stor osäkerheten kan vara, men säg att de ligger en hel grad för högt är det ju fortfarande höga julitemperaturer. Hur mycket vet man om blockerade högtrycklägen, jetströmmar och hur solcykeln såg ut dessa varma somrar? Dessutom för 100 år sedan hade vi ju knappt kommit ur lilla istiden.
Vad gäller Grönlands totala massförändring och NASAs rapportering så mäter NOAA april-april och rapporterar sedan om det i sin Artic Card. Det innebär att 2017 kommer att uppdateras först efter NOAA har publicerat sina resultat vilket är i början på december (om jag minns rätt). Först då kommer resultatet för 2017 från NOAA och därefter NASA. Det är alltså inget konstigt med det utan det är som det brukar.
Uppsalaserien börjar till och med ett par decennier innan Celsius började att mäta temperaturer, vid den byggnad som då var observatorium och fortfarande ligger kvar i Uppsalas centrum. Det är visst okänt var de första temperaturmätningarna skedde, men det tros ha skett i ett ouppvärmt rum i Gustavianum, universitetets dåvarande huvudbyggnad.
På 1850-talet stod ett nytt observatorium klart och temperaturmätningarna flyttade till parken där, som då låg utanför staden men nu ligger centralt. Väderstationen flyttade runt lite i parken, innan den omkring år 2000 flyttades till det nyöppnade geovetenskapliga centrumet, så också ligger ganska centralt.
Det finns alltså rätt stor möjlighet att temperaturmätningarna i Uppsala hela tiden har varit påverkade av lokal mänsklig verksamhet och inte säger särskilt mycket om ”riktiga” klimatförändringar.
I morgon inträffar nationaldagen för många svenskar då storheten inträffar att de skall få lov att rösta.
Det spelar givetvis ingen roll att alla partier stöder klimatlögnen och att vilken röst som helst är en röst för fortsatt galenskap på klimat- och energiområdet. Men också på att skolans läroböcker skall stöda den galna alarmismen.
Den som inte röstar skall heller inte klaga har alla svenskar fått lära sig.
För mig är det mycket värre att klaga på en politik man själv röstat fram.
#24
”Hur mycket vet man om blockerade högtrycklägen, jetströmmar och hur solcykeln såg ut dessa varma somrar? Dessutom för 100 år sedan hade vi ju knappt kommit ur lilla istiden.”
Enligt Hubert Lamb, pionjär inom klimatforskningen så var blockerande högtryckslägen vanligare under lilla istiden, vilket innebär både varma somrar och kalla vintrar, varav det senare väger över klimatmässigt.
#28
Intressant, tty. Jag skulle gärna fördjupa mig lite mer kring detta. Har du någon bra referens till Lambs arbeten om just blockerande högtryck ovh varma somrar?
Här får vi reda på fakta om den varmaste julimånaden nånsin (2018):
https://www.klimatupplysningen.se/2018/09/07/inget-onormalt-har-hant/#comments
Efter 11 minuter, Johan Rockström: Sverige har kanske den längsta observationsserien i världen från 1700-talet. Juli 2018 den varmast uppmätta nånsin bla bla…
Han kanske borde bemöda sig att kolla upp Uppsalaserien lite noggrannare nästa gång.
#30 fel länk.
Här får vi reda på fakta om den varmaste julimånaden nånsin (2018):
https://www.tv4play.se/program/kalla-fakta/10001101?_ga=2.41313894.530212164.1536743100-1545096707.1511463631
Efter 11 minuter, Johan Rockström: Sverige har kanske den längsta observationsserien i världen från 1700-talet. Juli 2018 den varmast uppmätta nånsin bla bla…
Han kanske borde bemöda sig att kolla upp Uppsalaserien lite noggrannare nästa gång.