Ingen fara för den grönländska isen

I en studie av Richard A. Kerr, publicerad i Science, är slutsatsen att det inte är någon fara för att Grönlands glaciärer försvinner. Tidigare har det spekulerats i att sydöstra Grönland löpte risk att smälta bort i den globala uppvärmningen och Al Gore var inte sen att ta upp den tråden i sin föreläsning. Nu menar dock Kerr att faran var överdriven.

So much for Greenland ice’s Armageddon. “It has come to an end,” glaciologist Tavi Murray of Swansea University in the United Kingdom said during a session at the meeting. “There seems to have been a synchronous switch-off” of the speed-up, she said. Nearly everywhere around southeast Greenland, outlet glacier flows have returned to the levels of 2000. An increasingly warmer climate will no doubt eat away at the Greenland ice sheet for centuries, glaciologists say, but no one should be extrapolating the ice’s recent wild behavior into the future.

Goda nyheter, eller hur?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Den artikeln läser jag gärna i dess helhet om någon i sin godhet skulle vilja skicka en pdf.

 2. Thomas

  Visst är det bra om avsmältningen bromats, men har man egentligen så mycket koll på varför att man kan säga huruvida det var accelerationen eller inbromsningen som är det vi har skäl att vänta för framtiden?
  Från samma konferens hittar man också inlägg om försurning av haven:
  ”The Many Dangers of Greenhouse Acid
  Geochemists reported at the American Geophysical Union meeting that most sorts of calcifying organisms–creatures that grow calcium carbonate skeletons or shells–suffered when pH sank much below the 8.2 of surface ocean seawater, not just the iconic coral reefs.”

 3. N D Lundkvist

  Världen är sannerligen upp o ner. En kvinna som går mot strömmen i dessa yttersta av tider till hör sannerligen inte vanligheterna. Numera finns ju ett veritabelt smörgåsbord av tänkbara katastrofscenarier att ta hänsyn till och sommed sedvanligt religiöst credo kommer att inträffa om vi människor, i våra dekadenta livsföringar, inte tvingar in oss under den politiska kollektivismens kryptodemokratiska skyddshägn och gör rättning mittåt för att undvika den nykristeliga domedagen.
  Härligt att båd’ se och läsa.

 4. Tobias

  Nej det är ju hemskt!
  Nu har folk kämpat dag ut och dag in för att få igång en ordentlig klimatpanik. Då får folk allt ha den goda smaken att inte komma och förstöra med massa fakta.

 5. JR

  Maggie!
  ”Goda nyheter?” Ja,för oss är det ju det, men jag är inte så säker på att det är det för Al Gore, Pontus Schultz, IPCC  och en hel del andra. Jag läste just ett inlägg från dig om DN: s artikel  ,från 2006 tror jag , där amerikanska forskare påstod att Norpolen kan vara isfritt redan i sommar. ”Detta är det viktigaste beviset för AGW scenariet är rätt, påstod de. Nu blev det ju inte så, därför borde det viktigaste beviset nu vara borta. Så det är ju också skönt. Och alla isbjörnar som vi bör rädda genom att skicka fadderpengar till WWF, behövs ju inte längre. Det är ju också skönt.
  De isbjörnar som dör nu, dör av ålderdom. Resten har Al Gore skrämt ihjäl.
  Men Maggie! Jag såg ju ditt framträdande i Agenda, Inte ringde TV upp dig och ber om en intervju för att efter två meningar tacka och lägga på luren. Hur lång utfrågning var det egentligen och vad sades?  Det tror jag alla dina bloggvänner skulle vilja få veta. Jag skrev i Klimatskeptikerns blogg att du kanske gjorde så bra ifrån dig att de var tvungna att censurera dig?
  Tack för att du lägger så mycket tid och möda på detta, och du gör det bra.

 6. åke

  Din tid i rutan var verkligen kort – synd!
  Skrämmande att en av våra mer framträdande affärstidningar representeras av en sådan person som framträdde i programmet.
  Rent ut sagt – en fjant! Förresten, tidningen kanske inte är så framtädande?
  Jag har inte tidigare brytt mig så mycket om den här frågan – skeptiker är jag av födseln, vi behövs. Men det här är ju läskigt …
  Vi pådyvlas skatter, vi avkrävs det ena efter det andra i den heliga klimatförändringens namn.
  Nu måste jag fundera … nu måste jag börja agera …

 7. Pingback

  […] https://www.klimatupplysningen.se/2009/01/26/ingen-fara-for-den-gronlandska-isen/ […]