En av huvudförfattarna till IPCCs rapport vill få sitt namn borttaget

torka
BBC meddelar att det uppstått motsättningar mellan en del av författarna till den summering av rapporten som publicerats idag. Att grundrapporten och den summering som går ut till politiker och media skiljer sig en hel del är snarare regel än undantag. Summeringen är en framförhandlad skrift mellan olika regeringars politiska sändebud, medan den grundläggande rapporten författats av forskare.
I det här fallet är det en av huvudförfattarna till rapporten om effekterna av klimatförändringar (WGII), ekonomiprofessorn Richard Tol, som inte kan ställa sig bakom den alarmistiska summeringen. BBC citerar:
”The message in the first draft was that through adaptation and clever development these were manageable risks, but it did require we get our act together,” he told BBC News.
”This has completely disappeared from the draft now, which is all about the impacts of climate change and the four horsemen of the apocalypse. This is a missed opportunity.”
Richard Tols syn på det hela är i korthet att världen netto kommer att tjäna på en ökad koldioxidhalt och en ökad global temperatur upp till drygt 2 grader (om detta nu skulle inträffa). Därefter visar forskningen att det ändå vore dyrare att försöka minska koldioxiden i atmosfären än att satsa på förebyggande och anpassning även om de värsta scenarierna skulle inträffa. Om detta kan man läsa på hans blogg där han som huvudförfattare gått igenom all tillgänglig ekonomisk litteratur (fram till början av 2013) på området.
Som försvar för alarmismen i den sammanfattning som trumpetats ut i public service idag, så säger Dr Arthur Petersen:
”Working group I (the physical sciences) doesn’t want to sound alarmist. In working group II, they don’t want to chance not having spotted a particular risk so they have a bias in the other direction,” he said.
Det är alltså meningen att summeringen skall vara betydligt mer alarmistisk än vad det klimatvetenskapliga och ekonomiska forskningsläget ger vid handen.
Intressant. Då vet vi det. Synd att inte våra medier och politiker fattar detta.
Ingemar Nordin
Uppdatering: Donna Laframboise har kommenterat manipulationerna bakom summeringen här.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Det där med att en global uppvärmning mest har positiva effekter upp till ungefär två grader trodde jag majoriteten av alla experter anser? Det är väl huvudanledningen till att politikerna har snöat in på tvågradersmålet?
  För att våga ta upp något OT: Åsa Moberg har skrivit en antikärnkraftsbok som har en lögn som titel (Ett extremt dyrt och livsfarligt sätt att värma vatten). Har någon läst den? Att döma av recensionerna (=hyllningskörerna) i några stora svenska tidningar, är det bara rent skräp som det inte är värt att lägga ned någon tid på. Men kanske någon här ändå har tagit sig tid?

 2. Ingemar Nordin

  Lars K #1,
  ”Det där med att en global uppvärmning mest har positiva effekter upp till ungefär två grader trodde jag majoriteten av alla experter anser?”
  Experterna ja. Men den allmänna meningen bland alarmisterna är att en koldioxidhalt över 350, för att inte tala om 400 ppm, är en katastrof. Och att det redan är alldeles för varmt. Vi ser ju effekterna (torka, stormar, skyfall, köldknäppar, artutrotning, fler våldtäkter och krig) redan idag! 🙂

 3. Rosenhane

  Programmet om Missing People i Tv 1 borde få varje svensk snällhetsnarkoman att styra om sina inbetalningar till WWF, Greenpeace och allt vad de heter till denna samhällsnyttiga organisation.
  Risken är förstås stämpel i pannan där det står rasist och annat eftersom Missing People ser som sin främsta uppgift att hjälpa polisen att klara upp grova brott.
  Men – en hundring till denna samhällsnyttiga verksamhet i stället för bortkastade isbjörnspengar till WWF är en god markering mot de samhällsskadliga neomalthusianerna.

 4. Vilka NGOer är med och författar summeringen?

 5. pekke

  Bishop Hill har länk till det läckta AR5-SPM.
  http://www.bishop-hill.net/blog/2014/3/25/the-return-of-secret-santa.html
  OT.
  Tittar man till kemikalieanvändning, energiåtgång och utsläpp av ” växthusgaser ” så är solceller ganska värdelösa för att ersätta annan elproduktion.
  http://notrickszone.com/2014/03/25/analysis-shows-solar-modules-cause-more-greenhouse-gas-emissions-than-modern-coal-power-plants/
  En kommentar där:
  ” I attended a venture captial information seminar a few years ago related to solar companies in Canada. An engineering professor from a local school was there, and he was a long time specialist in development of semiconductor materials. He stated that the energy required to produce the silicon semiconductor material in a solar panel could not be matched by the total produced by the panel while in service for at least 20 years, even under ideal conditions. The solar company representative said, who cares, the government is subsidizing your cost. ”

 6. >Det är alltså meningen att summeringen skall vara betydligt mer alarmistisk än vad det klimatvetenskapliga och ekonomiska forskningsläget ger vid handen.
  Är det någon som är förvånad??

 7. Slabadang

  Pekke!
  Miljö och klimatförstörelserörelsen är systematiskt pricksäker i att byta ut miljövänligt mot miljöskadligt.
  Inte en siffra rätt någonstans och när nu solpaneler bidrar med mer ”utsläpp” än de sparar så får de samma öde som vindkraften. Biobränslen rena döden för biodiversiteten. Alla tre teknikerna är dysfunktionella och samtidigt svindyra. Dumstrutarna fram ! .. nu skall de fördelas!! Olja framstår tydligt som det mest miljövänliga alternativet. Glödlampor mot kvicksilver !!! He eh eh eh eh vilken totalt hjärndöd och oansvarig rabiat rörelse de utgör!!

 8. Slabadang

  He eh eh eh eh He eh eh eh !
  Solcellen .. klimatdödaren Nr Uno!! 🙂 🙂 Beräkningarna verkar vederhäftiga och att det är en ingenjör som står för dem ökar tillförlitligheten till postiva tal med potens jämfört med Skrockströms SEIs inkompetens.
  http://www.eike-klima-energie.eu/news-cache/solarstrom-in-deutschland-klimakiller-nummer-1/

 9. ThomasJ

  Blir intressant att se varthän R. Tol nu kommer att rikta sina engagemang och hur!
  Donna L. tar iaf upp IPCCs allt mer ovetenskapliga profilering, länk:
  http://nofrakkingconsensus.com/2014/03/26/the-ipcc-providing-hope-for-our-earth/
  Mvh/TJ

 10. ThomasJ

  And making stuff up… 😀
  Från Kanada via JoNova, +1. Länk:
  http://joannenova.com.au/2014/03/canadians-dreaming-of-plus-1/
  Mvh/TJ

 11. Pär Engström

  Det är bra att Richard Tol drar sig ur för han, och alla andra av världens ekonomiprofessorer, behöver i första hand ägna sig åt leverera en hållbar ekonomisk teori som politiker, t.ex. finansminsitrar, kan använda. Alltsedan Richard Nixon den 15 augusti år 1971kopplade loss dollarn från guldet har olika pyramidspel och skuldbubblor kunnat växa sig stora både nationellt och internationellt.
  När kommer den stora ekonomiska kollapsen?

 12. amaze

  ”När kommer den stora ekonomiska kollapsen?”
  Frågan är om vi inte lever mitt i en liten/stor sådan..Om man tittar på ungdomsarbetslöshetskurvor för EU och USA verkar de smått dystra. Trots att ekonomer bedyrar att det globala BNPt har återhämtat sig från 2008 kraschen..
  t.ex. för Europa
  http://cdn.theatlantic.com/static/mt/assets/business/youth%20unemployment%202013.png