Expressen Klimat – en lögnfabrik

Många har uppmärksammat att jag blev uthängd av Expressen nyligen. En reportage där ett antal privatpersoner skulle förminskas och tryckas ner. Syftet var att skrämma andra att komma ut med klimathotsskeptiska åsikter.

Jag kontaktades av Matilda Nyberg på Expressen den 21 oktober där de ville intervjua mig och även göra en TV-intervju. Jag avböjde att vara med. Mina erfarenheter av Expressen är att de är oärliga och vill trycka ner dig om du är klimathotsskeptiker. Jag skickade Matilda senaste uppropet av ”There is no climate emergency” undertecknat av 700 forskare. Alla undertecknarna är inte klimatforskare men det finns många tunga namn som klimatforskare med. Bl.a. är Richard Lindzen underteckanare.

Löpsedel

Expressens löpsedel 29 oktober

Sen kom artikeln där jag fick vara med på bild och med namn på löpsedeln. Expressen slog upp det som huvudnyhet och ägnade fyra helsidor åt ”klimatskeptikerna”. Efter att ha läst artikeln så var jag glad att jag inte ställde upp på intervju. Mina villkor om MSM (Main Stream Media) frågar är direktsändning eller mailfrågor där svaren på varje fråga inte får redigeras utan mitt samtycke. Fråga/svar i sin helhet kan tas bort.

Expressen18

Expressens artikel om mig

Expressen försöker lögnaktigt ”koppla mig till Sverigedemokraterna”. Ja, jag har för många år sedan ätit en middag med en riksdagsman som är med i Sverigedemokraterna. Och skulle gärna göra det igen om rätt tillfälle gavs. Jag har också träffat riksdagsmän och andra företrädare för Moderaterna, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna.

Jag är partipolitisk obunden och bestämmer mig nära valet vad jag ska rösta på. Oftast blir det det minst dåliga alternativet. Men Expressens påstående om ”koppling till Sverigedemokraterna” är vilseledande. Är man ”kopplad” till ett parti om man pratar med dem? Kanske också om man tittar på dem på TV?

Angående solens påverkan på klimatet så är det så att solen uppenbart har en påverkan. IPCC:s klimatmodeller är dåliga på att avbilda molnbildning. Kosmisk strålning spela roll för hur moln bildas. Solen via magnetfält påverkar hur mycket kosmisk strålning som träffar jorden. Bara 1% ändring av molnen på jorden får en stor påverkan på temperaturen. Ytterligare forskning behövs innan vi kan säga hur mycket och hur solen påverkar klimatet. Det har varit varmare förut innan mänskliga koldioxidutsläpp fanns. Bifogar en video av professor Nir Shaviv som är expert på solen och dess effekter.

 Professor Nir Shaviv

Upplägget med artikeln var sådan att Mikael Karlsson (aktivist och f.d. ordförande Naturskyddsföreningen) och aktivisten Olle Häggström fick kommentera våra svar. I mitt fall var det ingen intervju utan vad jag skrivit om i andra sammanhang. Ska inte kommentera vad de skrev utan bara säga att det var ganska okunnigt. Mycket mörkades i artikeln, bl.a. Elsa Widdings bakgrund. Hon är ju energiexpert och har jobbat nära Alliansregeringen.

Efter artikeln har samtal och e-post strömmat in. Många vill att jag ska anmäla artikeln till Pressombudsmannen. Det tänker jag inte göra. En sån skräptidning som Expressen är inte ens värd att anmäla. Och jag tvivlar på att det blir en objektiv behandling.

Observera att Expressen pixlar grova misstänkta brottslingar. Åtminstone om de kommer från sydliga länder. Ett antal privatpersoner som är klimathotsskeptiker hänger Expressen gärna ut på löpsedeln med namn och bild utan pixling.

Expressen klimat leds av Emma Boëthius. I hennes CV står det att hon är kunnig i Storytelling.

Emma_Boethius

Nog är det många sagor Expressen Klimat berättar.

Som avslutning ska vi visa vad Expressen Klimats redaktion skriver om det senaste alarmistuppropet där 11.000 forskare påstår ha skrivit under.

Bluff1

Expressen skriver ”Flera hundra svenska forskare har signerat uppropet….”. Sant eller falskt? Falskt! Jag räknade till 164 stycken undertecknare från ”Sweden”. I stort sett inga var ”klimatforskare” och många var inte forskare alls.

11000 forskare då – var det sant eller falskt?

Första_rubrik

Expressens fake news rubrik

Svaret är falskt. Många av undertecknarna är inte forskare och mycket få i närheten av klimatforskare.

På sidan 265 i originallistan har vi svenskan Rebecca Selberg som är ”Senior Lecturer, Gender Studies”. Är hon expert på klimatet? På sidan 203 hittar vi ”Micke Mouse, Professor, Micky Mouse Institue for the Blind, Nambia”. Skandalen är att svensk Main Stream media publicerar detta utan någon källkritik. Hela ”studien” är bara propaganda för att införa socialism, ingen vettig vetenskap.

Musse_Pigg_s2

”Studien” kallas nu för Musse Pigg-petitionen

Rebecca Weidmo Uvell har granskat denna bluff, se härhärhär och här.

Originallistan av undertecknare till uppropet

Anm. Listan krishanterades och togs bort från ”studien”. Nu finns den tillbaka redigerad. Även Expressen har nu skrivit om Musse Pigg-petitionen. Men Expressen har inte rättat felaktigheten i första fake news artikeln med de 11.000 forskarna.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Tack Per
  Ex-Pressen har kopplingar till den svans som tjänar pengar på klimathotandet.
  Bonnier har ett omfattande utbud av kurser i koldioxidens namn. Dyra kurser för att räkna på klimatpåverkan.
  Gissar att molneffekten inte ingår i utbudet!
  Men molnen finns och varierar och påverkar klimatet.
  Lite om detta: https://notrickszone.com/2019/11/11/scientists-climate-records-correlate-well-with-solar-modulation-a-grand-solar-minimum-expected-by-2030/

  Vem är Frida Bender?
  https://www.misu.su.se/about-us/news/new-research-on-how-clouds-affect-the-climate-1.413467?fbclid=IwAR2UkBB1WBvpq5p-tcGGUfSW1ZdXTuGsS9trdYf5oQ1DEzl4qMQVFIPf3Xs

  ”Cloud-climate feedback is the greatest uncertainty in climate models ”
  Alltid något!

 2. S. Andersson

  Jag tycker att löpsedeln är festlig: ”Svenska motståndarna till klimatkrisen”. Om man är motståndare vill man ju att klimatkrisen inte ska hända. Då måste ju Expressens redaktion rimligen förespråka klimatkrisen!

  I sammanhanget kan det vara värt att läsa detta. https://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=4298&fbclid=IwAR2hBqokuGrJ-I9fhwo_IY5ldsqb1DAJdJ6HTIS2pyKv68wLBVUvcFJ4Jp0#.Xcpgmsoo-hD

 3. foliehatt

  Sluta läs skiten.
  Jag utgår ifrån att ingen längre köper deras pappersprodukter. Men sluta också att surfa in på expressens och även aftonbladets för den delen – webversioner. Det genererar inkomst för dem då de säljer reklam baserat på hur många besökare de har.

  Det står ju ändå inget läsvärt i dessa blaskor.

 4. Ulf

  Svar 2

  Orwellska är inget lätt språk. Orwell själv var närmast ett geni och visste hur formuleringar skulle göras flr att få rätt effekt.
  Ordet klimatförnekare där de som tror att människan styr klimatet kallar de som tror att vi har ett klimat som varierar naturligt är dock ett klockrent exempel på Orwellska. Det roliga är att de flesta klimatreligiösa inte fattat detta. Därför är det så kul att slänga ut det i debatten.

 5. Ulf

  Som jag tidigare sagt här är i alla fall en underskrivare med en synnerligen relevant bakgrund:

  Vas-Deyres Natacha science fiction and dystopian stories, Universite Bordeaux Montaigne, France.

  Bulls eye får man säga

 6. Guy

  Lasse # 1

  Intressant med molnen. Tidvis får jag faktiskt intrycket att, åtminstone, alarmisterna anser att klimat är detsamma som temperatur. Visserligen pratas det om stormar, torka, veta osv, men allt detta beror på temperaturen vilket i sin tur beror på CO2 vilken i sin tur beror på människan.
  Kan det bli dummare?

 7. Thorleif

  @2 S Andersson

  Tack för länken om den svenska Tystnadskulturen. Har läst den sedan tidigare. Den bör återpubliceras av MSM minst en gång i månaden på bästa nyhetsplats så att vi svenskar tillåter oss att uppdatera vår ängsliga och schizofrena självbild. Förresten är min favorit-kåsör Johan Hakelius på Expressen (som jag f.ö aldrig läser) duktig på att gestalta konsekvenserna av t.ex etabilssemangets oförmåga pga ren feghet.

  Däremot framkom lite oväntat i den stora klimatundersökningen nyligen att bara 36% av svenskarna trodde på att CO2 står för huvuddelen av klimatförändringarna. Därmed ligger vi i topp tillsammans med Saudi-Arabien (vad säger det om åsiktsfötryck?) när det gäller motstånd mot AGW i världen! Å andra sidan visar det på den allmänna bilden av svensken med handen knuten i byxfickan, rädd att säga sin uppriktiga mening med risk att bli utpekad.

 8. LarsF

  Bedrövligt hur media fungerar. Klokt att inte ställa upp.

  Jag upprepar som en papegoja

  Hur känner man igen propaganda
  – idel skrämselretorik
  – ensidig information, om någon alls
  – tystar och försöker förlöjliga alla som försöker säga något annat

  så sista punkten ägnar man sig åt i ovanstående. Sedan modegrejen är att bunta ihop med högerextremism osv för att vifta bort avvikande syn som icke relevant.

  Så den kunskapen om propaganda måste vara solklart för alla med sunt förnuft – kvar dvs.

  Byt ut ”klimatförändring” eller ”koldioxid” mot ”judar” så har du Hitlers budskap i ett nötskal.
  Och ett helt folk ficks att springa åt samma håll med denna propaganda.

  Tror det var senaste Henrik Jönsson det var lite klipp från ungdomar som demonstrerade och de visste minsann att nu var det bara 10 år och 100 dagar kvar innan planeten går under.

  De farligaste individerna på denna planeten vi har att hantera – är det som tror de vet så mycket.
  Allt från självmordsbombare som tror de kommer till något paradis om de spränger sig själv och massa oskyldiga i luften till dessa klimataktivister som minsann ”vet” vilka bovar bilister är osv och bara gud vet vad de kommer att hiita på.

  Det var en bra dialog från en riksdagledamot för SD och Amanda Lind om hur barn tvingas eller känner sig tvingade att ut och demonstrera. På kanalen Jimmy Man tror jag det var.

  Men klargjordes i alla fall att vår grundlagskyddade rätt att inte tvingas delta i sådant gäller.

  Men det kan ändå bli utpekande om man inte deltar. Inte bra.

 9. Labbibia

  Tack Per.
  Senaste uttrycket, också ur tidningen Expressen, för att smutskasta oss skeptiker: ”Klimathatare”.
  De. Är. Patetiska.

 10. HelgeK

  Dagens main stream media är idag propagandaorgan och inte granskare av makten.

  Det Expressen gjorde var ett skamligt åsidosättande av journalistik.

 11. Robert Norling

  Ex-pressen borde rapportera att det är kallt i USA.
  Till och med mycket kallt, bara någon enstaka plusgrad ända ner till Mexikanska golfen.
  Austin -1
  Dallas -3

 12. Thorleif

  @1 Lasse

  I USA (NV) väntas kommande vecka en explosion av arktiskt väder. Redan under oktober slogs det ena rekordet efter det andra sedan 70-talet. USA som till skillnad från norra Europa har mycket landmassa i kontakt med arktis, dvs mindre vatten som värmer efter sommaren, verkar nu vara på väg in i en tredje vinter kantad av allt kallare väder. Förloppet kan vara en föranmälan av vad som väntar enligt V Zharkova’s forskning. Ett nytt men modernare (mildare) Maudern Minimum. Har läst hennes forskning sedan ett drygt år tillbaka och som erfaren inom s.k ”pattern recognition” kan jag bara stödja hennes tes utan att vara kunnig inom ämnet per se. Enligt henne har vi startad denna nya miniistid redan nu iom slutet av pågående solcykel 24. De riktigt kalla cyklerna beräknas ta fart från 2030 iom slutet av nästa cykel 25.

  Vad som är extra intressant är hur alarmist-kretsar på olika sätt nu försöker förklara allt kallare luft i nordamerika genom att t.ex hänvisa till att AGW påverkat polar vortex osv. Men de kan t.ex inte förklara det faktum att det över tiden bevisligen blivit något varmare också blivit det i nordamerika samtidigt som s.k kallufts-utbrotten över nordamerika bevisligen minskat i antal. Se t.ex https://wattsupwiththat.com/2019/11/11/no-global-warming-is-not-causing-more-frequent-arctic-outbreaks/

  Den som lever får se som det heter. Blir vår nästa inflationscykel prisexplosioner på energi och livsmedel? Då vill inte jag vara ägare av högbelånade fastigheter eller för den delen arbetslös. Europa lever särskilt farligt! Och Sverige ska vi inte tala om. Vi som alltid tenderar att råka värst ut när världen skälver.

 13. Thorleif

  @11 rättelse

  Ooops…det blev fel. Ska stå nordöstra (NÖ) och inte som det står (NV) USA!

  Däremot har jag sett prognoser som om en vecka drygt ser knappt halva Californien med temperaturer kring 20 gr F. En chock för flera växligheter månntro? F.ö har USA ännu inte bärgat höstskördarna av t.ex majs på sina håll.

 14. Thorleif

  I morgon onsdag (tisdag natt) kommer kylan på allvar till NYC. Om kommande vecka blir en försmak av vintern återstår att se men det väder som väntas är annars ett väder som är ”normalt” i januari, dvs högvinterperioden. Som R Nordling skriver @10 har kylan nått ner i söder till mexikanska golfen.

 15. Ulf

  Svar 10

  Det finns inget väder som inte förklaras av koldioxidutsläppen. Så naturligtvis har man redan hittat på en teori varför det är så kallt i Nordamerika.

 16. Ivar Andersson

  Här finns en annan uthängd klimathotsskeptiker.
  http://www.ericsoniubbhult.se/ Expressen odlar myten om ”97% eniga klimatforskare”
  2019-11-03

 17. eon

  #2 S. Andersson – jag reagerade likadant, vad menar de?
  Kanske råkade de avslöja att det inte är en kris i någon egentlig mening, det är själva jippot som man är ”för” eller ”emot”; du är antingen för eller emot jippot. Att säga att det inte är någon oro är hädiskt.

  (Det får alltid mig att tänka på de som anklagar ateister för att vara ”emot” gud. Hur kan jag vara emot något jag inte tror på och inte ser några som helst trovärdiga bevis för?)

 18. Göran

  Jag såg en genomgång av de kanadensare som skrivit under rapporten. Nu gick de inte igenom alla, men de som de gick igenom var av samma skrot och korn som svenskarna. Inga klimatforskare. Inte ens någon som har någon som helst relation till klimatet.

 19. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/70oO68/smhis-nya-varning-for-kaosvader
  ”Här blir det ishalka, kyla och snöfall”
  Orsakas tydligen av den globala upphetsningen
  Trött blir man!

 20. Björn

  Det är ju alltid så, att de som vet minst, skriker högst. Okunskap kompenseras med skrikande och maktspråk. De som utmärker sig på detta sätt, placerar sig själva i okunskapens ringhörna för beskådande. Det är endast med rationellt tänkande som idéer sprungna ur detta tänkande, kan attraheras och spridas av andra rationella tänkare. Det är därför inte värt mödan att bemöta den irrationella propagandan i klimatfrågan. Naturens reala verkligheten kan man inte munhuggas med, den kan vi bara anpassa oss till. Detta kommer att visa sig nu när vi går mot ett ”grand solar minimum”.

 21. Thorleif

  Grand solar minimum, senast Mauder minimum, var effektmässigt särskilt tydligt på norra halvklotet, dvs nordamerika, skandinavien inkl. norra Europa och Ryssland inkl. nordasien samt Japan. Att inte södra halvklotet upplevde samma mini-istid sägs sammanhänga med den stora utbredningen av vatten på den södra delen.

 22. Rolf Mellberg

  Jag tillhör dom som ”tror på klimatkrisen” !!!

  Vadå ???

  Jo, under 1920 och 1930-talen var det en omfattande klimatförbättring med t. ex kraftig ökad värme i Arktis. Men regionalt i mittre delarna av USA var det en så kraftigt ökad värme och torka (kallad Dust Bowl) under några år som man definitivt kan kalla väder-kris. Läs ”Vredens druvor” av John Steinbeck. Visserligen ska inget väderförlopp kortare än 30 år kallas för Klimatförändring men jag tar mig friheten att göra ett undantag.

  Denna ”Dust Bowl” ser jag som en fortfarande oöverträffad ”klimatkris”, väl värd namnet och med en sannolikhet gränsad till noll, orsakad av CO2. Main suspect enligt mig: kaotiska havsströmmar.

 23. Håkan Bergman

  Ingvar #19
  Men håll med om att det varje år är lika spännande att vänta på att få se hur dom lyckats klanta till snöröjningen i Stockholm. Jag har den fullaste förståelse för att det är svårplanerat, det handlar nämligen om väder, och då får man acceptera att man måste ha en högre och därmed dyrare beredskap.

 24. Thorleif

  @22 Rolf Mellberg

  Vill tillägga att ”The Dust Bowl” orsakades av bankerna (överinvesteringar) in the Roaring 20s (kreditexpansion som vi sett nu i modern tid) tillsammans med jordbruksföretagen som börjat tillämpa nya ”effektivare” odlingsmetoder (flera odlingssäsonger t.ex). Pga av bankernas välvillighet investerades det även i mark som ej lämpade sig för odlingar pga för lågt mineralinnehåll (bra jord). När väl torka och vind slog till blåste helt enkelt den då dåliga och/eller överutnyttjade jorden bort. Och det var under en tid då de flesta var sysselsatta inom jordbruk. Dust Bowl var en av orsakerna till The Great Depression. Stora jordbruksbyggder blev ödelagda tack vara i princip bankernas övermod till kreditvillighet (girighet!). Överutbudet av odlingar sänkte givetvis jordbrukspriserna (till skillnad från markpriserna) varvid många småjordbruk tvingades i konkurs långt för depressionen.

  Idag råder det ett stort problem med att de industriella växtjordarna innehåller låga mineralvärden som måste kompenseras av konstgödsel. Frågan är när vi får återuppleva 30-talets problem igen? Sveriges självhushållning är katastrofalt dålig eftersom vi främst saknar förädlingskapacitet om vi skulle få problem med inleveranser (missväxt i Europa pga kyla t.ex).

  Se gärna följande video med lösning på koldioxid-problemet: https://youtu.be/zn2OVHk_Gq8

 25. Rolf Mellberg

  Lite OT men Orwells nämndes ovan och det gäller vår totalt dysfunktionella media:

  Orwell skulle ha jublat (eller kanske blivit skräcklagen) om han levt i vårt land idag. Polisen kallar nämligen idag till möte med kriminella i Malmö och malmöpolisens talesman säger, citat: ”Det behöver inte vara de mest våldsamma som kommer till mötet utan personer (=kriminella) med LEGITIMITET”. Se själva SVT Morgonstudio 9-nyheterna)
  Va??? är de legitimerade knarkhandlare eller har de legitimation för någon annan kriminell yrkesbefattning?
  SVT är så otroligt korkade att de inte fattar att de skulle bytt ut ordet ”legitimitet” till ”inflytande i dessa kriminella kretsar” Man häpnar!!!
  Salesmannen kan ju också ha valt sina ord noga som en avsiktlig provokation med syfte att få bort Morgan.

 26. Rolf Mellberg

  #24 Thorleif

  Intressant och även en bra film. Som dock skulle kunna vara lite mer konkret kanske?

  Tanken går till något jag sett tidigare om att balanserad boskapsskötsel borde nyttjas mer, t ex för att hejda ökenutbredning (ja eller snarare främja den pågående ökenkrympningen)

  Kan det ha varit Allan Savory jag så tittade på då?

  Undrar vad Lars Bern säger om denna film och detta budskap?

  F.ö. anser jag att en hel del ekologisk odling kan bara vara ett lyxfenomen för ett fåtal, då vi inte kan utöka odlingsarealen som ekologisk odling för flertalet skulle leda till, men det är kanske en delvis annan historia.

 27. Thorleif

  @26 Rolf Mellberg

  Min avsikt med tillägget om Dust Bowl handlade inte om att inte påstå att det var vädret som direkt orsakade att de ytliga jordarna blåste bort. Självklart utan vinden och torkan hade förloppet inte varit så drastiskt. Hade inte bankerna 2003 – 2008 medvetet försökt låna ut till personer som inte kan betala tillbaka samt blandat ut deras lån med lån med hög kreditvärdighet i olika kreditderivat hade inte den s.k repo-marknaden becknat ihop (banker litar inte på varandra) och riskerat en ny Great Depression.

  Som sagt ville jag bara komplettera ditt annars utmärkta inlägg om Dust Bowl ur klimatperspektivet. Nog så viktigt. Att läsa ekonomisk historia är annars det bästa sättet att lära sig och se när nya generationer alltid upprepar gamla generationers misstag. Varför blir det så? Många svar blir det nog men gemensamt för dem alla är att bankväsendet alltid fått för stora frihetsgrader. En garanti för upprepade stora kriser.

  När det gäller filmen och påståenden är jag ingen expert men det finns en längre version om du kollar (ca 2 timmar drygt om jag inte minns fel). Lars Bern rekommenderar just denna video på sin hemsida, ja!
  Som tidigare boende utomlands bland bönder i södra Bayern fick jag annars på nära håll se hur hårt man gödslade med raffinerad avföring etc. När det gäller eko-jordbruk försiggick en hel del falsk marknadsföring om vad som kunde kallas ekologiskt jordbruk med inte sällan mycket marginella skillnader. Med det var 2010. Kan se helt

 28. Ulf

  Svar25
  Jo råkade av en ren olyckshändelse se reportaget på SVT man häpnar över polisens helt absurda inkompetens inte undra på att de inte löser några brott. Göra de kriminella till förhandlingspartners då har man förlorat innan man ens försökt.
  Som vanligt kommer mina utländska vänner inte tro mig när jag berättar om Sverige.

  Svar 26
  Kuriosa, hela krisen orsakades ifrån början av Clinton administrationen som ansåg att bankerna diskriminerade (rasism) i sina kreditbedömningar så Clinton tvingade dem medelst lagstiftning att låna ut till icke kreditvärdiga personer. Där stod då bankerna med skit i balansräkningen till någon kom på den paketering du beskriver. Självklart har media sorterat bort vems fel det egentligen var för vem vill inte att allt ska vara bankernas fel? Det skall i alla fall inte falla på en i media populär demokrat tydligen.

 29. Thorleif

  @26 fat finger accident

  ”Kan se helt annorulnda ut idag” skulle texten avslutas.

  Jag har däremot sett ett flertal tv-program och videos från USA som visar på flera nya metoder på hållbart jordbruk. En del av dem dämpar dock initialt avkastningen för bönderna. Inget för de stora drakarna mao.
  Problemet är väl att bönderna är kringskurna via alla led efter dem själva och när stordriftfördelarna leder till att lokalmarknaderna inte räcker till. Det är ju pga detta fenomen som globaliseringen startat, nämligen utifrån lagen om avtagande avkastning där hemmamarknaden inte längre räcker till för aktieägaren. Först kommer export och därefter tillverkning närmare exportkunderna. En fullkomligt logisk utveckling för företag som vill/måste växa för t.ex överlevnad. Men det stora problemet inom livsmedel är att effektiviteten har en tydligare gräns där kvalitet och pris sätter gränser. Så är det inte inom alla produktområden. Men det kanske slutar enligt dystopin med att vanligt folk bara får piller på bordet i framtiden! Dyra piller och billiga piller

 30. Rolf Mellberg

  Ja du Per, Expressens trakaserier är verkligen ett lågvattenmärke…. rent kriminella trakaserier!

  Men det kan även vara intressant att studera vilka uttryck galenskapen tar i andra kulturer, som t ex i Ryssland: För oss sekulära svenskar är det ganska otroligt: Jag kommenterar nu filmen enligt nedan.

  Först 12 minuter där man blandar ihop ”climat change” med påstådd dramatiskt ökad frekvens av jordbävningar och t.o.m. vulkanutbrott i en strid ström av katatstrofcener !!!!

  Sen plötsligt kommer det in en prydlig dam och en man med en påklistrad förtroendingivande aura och damen visar sin stora undergivenhet gentemot ”denna manliga mästare” (närmast prästlik)
  På bordet ligger en bok, så man anar att det ska mynna ut i ett religiöst budskap.
  Orkar man se eländet där damen ”slickar aslet” på MÄSTAREN, så får man vid 1 timma och 2 minuter svaret – sic, vi står inför domens dag!!!

  Sen håller filmen på 1.5 timme till !!!!

  Ha ha ha jättekul film!

  https://www.youtube.com/watch?v=hWHqY8Piios

 31. Anders

  Bra Per att du berättar hur Expressens Matilda Nyberg agerade lögnaktigt och försåtligt mot dig.
  Jag tror att vi realister gör bäst i att bara prata med de människor vi stöter på i vardagen och den vägen sprida ”budskapet”. Vi kan glömma att vi plats i MSM eller att något parti vågar prioritera dessa saker. Andra sidan är mycket slug och mäktig! Men sanningen ska segra till slut! Vi skulle ju eventuellt här på KR (är det den korrekta förkortningen numera?) påbörja en lista av klimathotstroende journalister som vi ska akta oss för om vi stöter på. De som inte drar sig för att hänga ut andra må väl tåla att själva bli uthängda 😉

 32. Thorleif

  @28 Ulf

  Det om kreditgivning och rasim och Clinton är inte riktigt beskrivet. För det första valde B Clinton att efter bankartellens lobbying 1999 avveckla brandväggen och lagen från 30-talets depression som.förhindrade att investmentbanking-verksamhet kan blandas med s.k vanlig kommersiell banking, Glass-Stegall Act.

  Clinton’s politiska uttalande om att människor med svagare ekonomi också hade ”rätt till bostadslån” måste ju ses inom ramen för gällande lagstiftning och bankernas vanliga kreditprövning. Det som däremot förändrades var att de s.k halvstatliga bostadsinstituten (government entities) som t.ex Freddie Mac och May började köpa upp de redan av privata bankers utgivna bostadslån i syfte att växa eftersom man sett bostadsutlåningen öka kraftigt och att man förlorat marknadsandelar. När väl värdepapperiseringen av bolån ökat fortsatte man att köpa även där. Det var alltså styrelserna i dessa institut och inte regeringen som gav direktiv om att öka balansräkningarna. När krisen väl var ett faktum 2008 så lät den dåvarande regeringen med Bush Jr öka statens ägande i nämnda institut samt ännu värre socialisera ytterligare förluster genom att de skulle fortsätta att köpa RMBS etc av privatbankerna, dvs i syfte att rädda dessa undan konkurser så långt som möjligt. FED tog initialt och direkt över dåliga värdepapperiserade lån i utbyte mot statsobligationer (TALF osv).

  Så skyll inte på kreditvärderingarna och att de på ett avgörande sätt skulle påverkats av Clinton på den privata sidan. Det fina var ju att de kunde sälja bort risken ur balansräkningen. Problemet fanns hos FED, SEC och kreditvärderingsinstituten som var beroende av sina kunder, dvs banker. Ungefär på samma sätt som SCB sålt ut arbetskraftsundersökningar till privata företag som låter sina anställa erhålla lön efter antal svar! Och det var investmentbankerna som startade värdepapperiseringen. Det som Glass-Steagall Act kanske hade förhindrat.

 33. Ingemar Säfbom

  OT
  Detta går att läsa på ETC idag:
  ”Dagens ETC beviljas nära 600 000 kronor för att ta fram en klimatportal för unga svenskar, upp till 18 år. Mediestödsnämnden är en självständig del inom Myndigheten för press, radio och tv (MPRT), före detta Presstödsnämnden. Syftet med stöden som fördelas är att öka demokrati och mångfald.
  Fakta du kan lita på, granskad av forskare och andra experter. Jag kan garantera att klimatportalen inte kommer att ge utrymme åt klimatförnekare.”
  https://www.etc.se/klimat/dagens-etc-startar-klimatportal-har-ska-barnen-alltid-kunna-hitta-fakta?fbclid=IwAR2mKfvEXfBVAFyBsMKzGuLsO8ldn7dFFlx1yLRBwdoFZbpCj5zWDErHyI8

 34. Lasse

  Såg videon i Pers text.
  Nir Shaviv verkar vara övertygad om att IPCC har glömt molnen som förklaringmodell.
  Han är aktiv med ny forskning som ger utrymme för mindre klimatkänslighet.
  Sevärd video!

 35. Ola Sandin

  Vill bara stödja Per W. att Expressen och Aftonbladet är skräptidningar, som försöker sälja lösnummer! Mitt problem sedan flera år med SvD och Jenny Stiernstedt, och nu Peter Alestig är att dessa fick/får breda ut sina klimathot med oftast stöd av Johan Rockström, utan att någon artikel från mig, Klimatrealisterna eller Klimatsans tillåts publiceras! I min enfald trodde att den nya chefredaktören Anna Careborg skulle tillåta detta efter sitt stolta uttalande efter sitt tillträde att hon stod för goda pressetiska principer! Men, fortfarande vräker kulturjournalisten Peter Alestig ut sina klimathot flera gånger i veckan och skall nu deltaga i en ”klmatkonferens” som SvD arrangerar! Hade jag varit hemma hade jag försökt deltaga, och förhoppningsvis kunnat ställa frågor, men är just nu på Teneriffa (lagom varmt och skönt och inget klimathot)!

 36. Lasse

  #33 Ingemar S
  421 dagar kvar att rädda klimatet-ser man på ETCs sidan.
  Då finns det inget utrymme för diskussion!
  Var på Nordiska museet och såg Formas propaganda om Arktis. Fullt med barn som säkert kan formas.
  Propagandan innehöll liten tröst där tröst kunde ges.
  Boende på Spetsbergen förfärades över den uppvärmning de upplever-värsta i mannamine-men forskare som var där på 1930 talet såg samma trend!-Inte ett ord om detta.
  Grönland smälter. De dolde inte helt att detta skett förr-men glömde ange att det då var ca 8 grader varmare än normalt under en lång period-sen fick jordbruket slå igen. Inget jordbruk idag!
  Men om vi lovar äta närodlat fixar vi säkert detta! Hoppfullt budskap!

 37. latoba

  #35 Ola Sandin
  Jag har också förgäves försökt med Jenny Stiernstedt, och Peter Alestig. Rekommenderade senast Peter Alestig att lyssna och ta till sig av intervjun av P-O Eriksson i SwebbTV. Han brukar svara men nu har jag inte hört något. Ett litet hopp om SvD tändes av Tove Lifvendahls ledare 2019-11-03: ”Klimatfrågan tycks ha potential att genom somligas försorg bli lika fundamentalistisk som hederskulturen. ” Vad tror du?

 38. Rolf Mellberg

  ALLA och #2 S.Andersson

  Jag måste repetera och uppmana er (om ni inte redan gjorde det vid kommentar 2) att läsa denna fantastiska essä om landet Absurdistans tillstånd:

  https://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=4298&fbclid=IwAR2hBqokuGrJ-I9fhwo_IY5ldsqb1DAJdJ6HTIS2pyKv68wLBVUvcFJ4Jp0#.XcrW8DNKg2z

  Jag har börjat säga att vårt land kännetecknas av GODHETS-TOTALITARISM!!! Följer man inte strömmen ska käftens täppas igen.

  Och mycket riktigt är det migrationen, Meetoo och Klimatet som är de mest lysande exempeln på detta. Men de ”apatiska” flyktingbarnen går heller inte av för hackor.

 39. Ingemar Säfbom #33: Dagens ETC har beviljats över 17 miljoner kronor i stöd för 2019. Presstödet är en skam för demokratin. Det handlar till mycket om att indoktrinera folk. Nu sikta man också på de unga. De ska via klimatbluffen formas till goda socialister.

  I mediestödsnämnden sitter:
  Kammarrättslagman Anita Linder (ordförande)
  Hovrättsrådet Annika Malm
  Universitetslektorn Maria Norbäck
  Professorn Pelle Snickars
  Professorn Gunnar Nygren
  Mediestrategen Brit Stakston
  Journalisten Inger Fredriksson
  F.d. Riksdagsledamot Stefan Attefall
  Riksdagsledamot Bengt Eliasson
  F.d. riksdagsledamot Niclas Malmberg
  F.d. riksdagsledamot Dag Klackenberg
  Riksdagsledamot Hans Ekström
  Stabschefen Jonas Rydfors
  F.d. riksdagsledamot Rossana Dinamarca

  Sverige är inte en demokrati längre. Som sovjetiska Pravda envisas nämnden med att ”Syftet med stöden som fördelas är att öka demokrati och mångfald.” Vidare av dagens ETC: Fakta du kan lita på, granskad av forskare och andra experter. Jag kan garantera att klimatportalen inte kommer att ge utrymme åt klimatförnekare.” Ridå.

 40. Anders

  # 36 Apropå FORMAS; när får vi se en granskning av denna hemlighetsfulla men mäktiga myndigheten vars beslut inte går att överklaga? Förekommer det jäv? Förekommer det PK-trender? Förekommer elementär vetgirighet? Vore intressant att få veta!

 41. Anders

  forts. ang. FORMAS: Kan vi lita på att det inte förekommer ”insiderbrott” så att anlitade granskare nobbar goda idéer, hypoteser eller metoder i inkomna ansökningar för att sedan själv dra nytta av detta vid nästa utlysning?

 42. Anders

  Är det fler än jag med forskarbakgrund som tycker att detta med att låta forskare såväl som tjänstemän vara beroende av ”externa”, men statligt styrda, medel för sin försörjning inte ett fullständigt genialt socialistiskt maktknep? Finns det bättre sätt att göra forskningen riktigt ”nyttig”?

 43. PK

  Per, du står rakryggad upp för dina åsikter. All heder åt det. Låtsaskopplingen till SD är en skam och borde granskats och stoppats av chefredaktören. Med det sagt så har vänstern och MSM lyckats med sin kampanj att, i allmänhetens ögon, binda ihop motståndet i form av Putin, Trump, Bolsonaro, klimatrealister mfl. (Endast för vänstern och MSM är det en homogen grupp.) Men vänstern kommer inte vara beredda den dag bollen rullar åt andra hållet. Se hur det går i Sydamerika nu! Samma sak var det där. Men nu kastas de politiska domedagsmänskorna ut från land efter land. Att ljuga, bedra och hitta på är inte en vinnande väg. Inte heller för Expressen.

 44. Ola Sandin

  #37 Iatoba
  Fantastiskt att du lyckades få något svar av Jenny Stiernstedt, vilket inte jag lyckades med! Sen träffade jag både Tove Lifvendahl och Invar Arpi i våras på ett av SvD ordnat ”ledarseminarium”, som inte berörde klimatfrågan överhuvudtaget, men jag lyckades efteråt prata med båda, och framförallt Ingvar Arpi är klar bekymrad över ”klimatet” på SvD! Sen var Tove Lifvendahl mer reserverad, men jag hoppas nu att hon vågar fortsätta och våga på ledarsidan fortsätta med det hon skrev den 3/11! Sen är jag klart besviken på SvDs nya chefredaktör, som inte har besvarat ett enda hövligt mejl om att tillåta de ”pressetiska” reglerna, som hon framförde när hon tillträdde utan låter Peter Alestig få fortsätta med sin tidningsartiklar och ”Klimatkollen” utskick utan att man någonsin får bemöta dumheterna!

 45. Fredrik S

  Tack Per!

  Ja, sensationspressen är ju helt utan heder.

  Just nu är det bara klimathot och skam som gäller. Du räcker med att vara korkad på rätt sätt så blir det soffreportage och spaltmeter.

  Här är en god, präktig vegansk miljövetare som tycker vi ska leva som före efterkrigstiden och tycker att klimatångest fyller en funktion. Själv har hon varit ute och flugit fyra gånger i år tydligen men det kanske kompenseras av alla klimatvälgörande växter hon konsumerat?

  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/hon-ligger-bakom-anmalningsvagen-mot-arla/

 46. tty

  #24

  ”Och det var under en tid då de flesta var sysselsatta inom jordbruk. Dust Bowl var en av orsakerna till The Great Depression.”

  Ungefär en fjärdedel av USA:s befolkning ingick i ”the farming population” 1930, alltså långtifrån de flesta. Och depressionen kom före ”the Dustbowl”. Börskraschen var 1929 och depressionens var som djupast 1932. De första stora stoftstormarna inträffade i slutet av 1933 och det stora torkåret var 1934, som också var ett extremt varmt år i Nordamerika. Men de värsta stoftstormarna var faktiskt på våren 1935. The Dust Bowl förvärrade och förlängde depressionen men orsakade den inte.

  Jag kan förresten tillägga att jag vistats mycket i mellanvästern, och att 1930-talstorkan verkligen etsat sig fast i folkminnet. Det har varit flera andra svåra torrperioder sedan dess, men talar man om ”the great drought” på prärien så är det alltid 1930-talet som avses.

 47. tty

  Det är faktiskt inte bara i USA det är kallt. Igår morse var det 34,6 minusgrader i Nikkaluokta. Det är nästan 50 år sedan det var så kallt i Sverige så tidigt på vintern:

  https://www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336/nastan-35-grader-kallt-i-nikkaluokta-1.154338

  Och snötäcket är inte dåligt heller, i synnerhet i Nordamerika:

  https://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_daily.php?ui_year=2019&ui_day=315&ui_set=2

 48. Fredrik S

  tty #47

  Ja, det har ju varit bra kallt däruppe.

  Det har inte kablats ut i msm ännu men nyheterna sprids väl lite långsammare i kylan.

 49. Ulf

  Svar 32

  Vi hamnade lite utanför ämnet men du är helt fel ute om du påstår att problemet inte har politiskt ursprung. Den här artikeln beskriver detta väl. https://www.cnbc.com/2016/05/28/are-the-clintons-the-real-housing-crash-villains.html

  I övrigt har Bernanke kommit undan väldigt enkelt så här i efterhand kan konstateras att hans snabba och kraftiga höjningar av räntan var helt tokig liksom agerandet med Lehman Brothers. Banker är bara företag och kan inte utlösa några kriser utan dåliga och vårdlösa politiker. Detsamma hände i början av 1990 talet i Sverige. I grunden beroende på vårdslös politik.

 50. Ulf

  Och inte helt oväntat fick bankerna i Sverige skulden för de misstagen socialdemokraterna begick när de avreglerade banksystemet i fel ordning. Det är politiker som styr ett land inte företag. När ett land kraschar sin ekonomi beror det alltid på politiska misstag i grunden. Banker kan inte styra helheten det kan endast politiker göra. Bankerna sätter inte upp reglerna det gör politikerna. Man kan förstås hoppas att bankerna eller företagen gör rätt fast de får dåliga förutsättningar av det politiska systemet. Men det fungerar inte så, en del höll emot under 1980 talet men blev till sist utbytta. Företag kommer alltid agera efter de regelverk som det politiska systemet sätter upp. Är det stora brister i det så går det åt skogen. Är regelsystemet robust så går det inte åt skogen så enkelt är det.

 51. Thorleif

  @46 tty

  Man kanske ska säga så här istället. Med orsak menade jag inte att Dust Bowl utlöste depressionen. Eftersom så stor andel av befolkningen på olika sätt påverkades av jordbrukskrisen samtidigt med pågående produktivitetsförbättringar inkl teknikskiften kom en oerhört stor andel av befolkningen ut i direkt arbetslöshet upp till 25% under ca ett halvår men med stabilisering kring 15-20% under en längre period tills the New Deal fick positiv verkan på sysselättningen. Dock innebar depressionen en sk double dip delvis orsakad av FED Reserves penningpolitik 1937. Depressionen sägs ha pågått ända fram till 1940 eller som en del säger fram tills USA gick med i kriget, dvs Pearl Harbour.

  Alla stora depressioner har utlösts pga bankerna och rådande ekonomisk politik.

 52. Kjell Lindmark

  Det politiska etablissemanget och deras propagandaorgan (MSM) noterar att stödet för uppvärmningsteorin p.g.a. den ökande Co2 halten i atmosfären är dalande hos den svenska befolkningen. För att söka ändra detta saluför man en smutskastningskampanj mot de som inte håller med om att det råder en klimatkris. Dock är detta kontraproduktivt då man redovisar att det finns en motvikt till den gängse bilden. Nyfikenheten brukar ta överhanden vilket genererar fler läsare till denna blogg och andra liknande bloggar/hemsidor/filmer. Ett fult grepp men ändå tacksamt med reklam, dålig reklam är också reklam.

  Ingen vet hur klimatet fungerar, det finns många teorier och man får nog räkna med att det är fler än en orsak som samverkar för att klimatändringar skall ske. Det finns dock inget i de observationer som görs som tyder på att klimatet skenar eller uppför sig onormalt på något vis. Ett nytt litet klipp från Tony Heller ger en ny känga åt alarmisterna:

  https://www.youtube.com/watch?v=Y-mRJmfFjFE

 53. Anders

  https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/02/WG1AR5_Chapter13_FINAL.pdf
  Är det någon som kan/vill hjälpa mig med vad det är för status på den här rapporten. Jag har ”råkat” in i i en diskussion med en dricksvattenproducent som hävdar med rapporten som grund att det är dags att förbereda sig för saltvatteninträngning i Mälaren vilket jag har svårt att förstå. När jag läser den kommer jag fram till att det är scenariot med en temp ökning på 8,5 grader som skulle kunna skapa problem om ca 100 år. Jag vet att 8,5 grader är mycket högre tempökning än vad som är rimligt att tro utifrån IPCC 2013. Har för mig att jag läst kommentarer till rapporten och att J.R. (Rockström) hänvisade till den.
  Hoppas på hjälp

 54. Lars Cornell

  #38 Rolf mfl.
  SvD med Tove Lifvendahl uppskattar jag och hon är inte ensam. Peter Alestig tycker jag inte att vi skall haka upp oss på. Han är underhållande och behövs som motvikt till ”oss”.

  Då är Formas/ETC ett mycket större problem med statsfinansierad politisk propaganda.

  Jag drar mitt stå genom att anmäla till PO/PON (Pressens Opinionsnämnd)
  http://www.tjust.com/2019/granska/ostm-pon.pdf
  Vad det får för nytta är svårt att veta. Men många måste tänka till ett par varv extra och det kan vara mycket värt.

  Mycket aktuellt just nu är MR-dagarna i Linköping 14 – 16 nov. Svenska kyrkan är tung medverkande.
  Det handlar om mänskliga rättigheter, men klimat och global försörjning finns med.
  Seminarier Mänskliga Rättighetsdagarna 2019
  https://invitepeople.com/public/events/11312/seminars

  Den första punkten 05 är inställd. ”05. Connecting Human Rights, Climate and Health in Theory and Practice”.
  Kanske var det svårt att få enighet.

  Nästa är punkt 32. Closing the Gap in One Generation
  Lena Hallengren, Lisa Pelling, Margareta Kristensson, Sir Michael Marmot
  Torsdag 16:30 – 17:30

  42. Food, Climate Change and Our Future
  Hanna Dahlström, Joanna Bourke-Martignoni, Louise Lindfors, Malin Jonell, Matilde Buanausse

  XX. Klimatoro och framtidstro
  Frida Gårdmo, Hans Landeström, Jenny Carlenius
  Fredag 09:30 – 10:00 Stora scen
  Svenska kyrkan, Linköpings stift

  71. Hälsosamt klimat?
  Anna Lindman, Magnus Hagevi, Maria Ojala, Susanne Wigorts Yngvesson
  Fredag 13:00 – 14:00 Duetten
  Enskilda Högskolan Stockholm/Högskolan för Mänskliga Rättigheter, Studieförbundet Bilda

  74. Climate change, Displacement and the Effects on Human Rights
  Christina Daszkiewich, Emmanuel Raju, Jan C. Semenza, Karen Da Costa
  Göteborgs universitet

  Flyg betyder liv för människor i många områden bl.a. i Kongo
  Eva Jonson, Lars-Erik Wallhagen, Samuel Belter
  Fredag 15:00 – 15:30 MAF Sweden

  ”Sen visar i sina studier hur avgörande fria massmedier och demokrati är för att undvika svältkatastrofer. Enligt Sen är sambandet mellan demokrati och fria medier å ena sidan, och avsaknad av svält i själva verket är så starkt att det inte finns något exempel på ett demokratiskt styrt land som drabbats av svält. Detta gäller oavsett om det är ett rikt eller fattigt land.”

  Det tycker jag är intressant. De hot mot fri press och demokrati som klimathotsrörelsen innebär leder till ’förnybar’-politik som med stor visshet följs av svält, fattigdom, köld och svåra umbäranden. Miljarder kommer att dö av den politiken. Sen och Klimatrealisterna bör nog ta ett samtal om samarbete.

 55. Anders #53: Sid 1140 AR5 WG1: For RCP8.5, the rise by 2100 is 0.52 to 0.98 m with a rate during 2081–2100 of 8 to 16 mm yr–1.

  Rapporten är från 2013. Lura dig inte av att det står 2018 i adressfältet. Så max 0.98m till år 2100 enligt värsta scenariet RCP8.5. Och Stockholm har en landhöjning om drygt 0.4 cm per år. Du missförstår nog 8.5 grader. RCP8.5 syftar på radiative forcing om 8.5 W/m2, inte 8.5 grader.

  För övrigt finns det inga uppmätta data som stöder att det skulle bli en dramatiskt höjning. Ovaliderade klimatmodeller säger upp till 0.98 m. Globala havshöjningen är sedan länge stabil om 2-3 mm/år. Så fortfarande sjunker nivån i saltvattnet (Östersjön) i Stockholm efter landhöjning.

  Att Mälaren skulle översvämmas av saltvatten till år 2100 är med nuvarande data helt osannolikt.

 56. Lars-Eric Bjerke

  #53 Anders
  ”När jag läser den kommer jag fram till att det är scenariot med en temp ökning på 8,5 grader som skulle kunna skapa problem om ca 100 år.”

  RCP 8.5 innebär att växthusgasernas ”forcing” är 8,5 W/m2 år 2100. Med ”forcing” menar IPCC i AR5 att skillnaden mellan till jorden inkommande strålning minus utgående strålning år 2100 jämfört med 1850 är 8,5 W/m2. Vid beräkningen av ”forcing” (strålningsdrivning) antar man att förhållandena på jorden m.u.a. växthusgaserna är desamma år 2100 som 1850. RCP 8.5 ger enligt IPCC en temperaturökning från 1850 till 2100 av 3.7 C med ett osäkerhetsintervall av 2.6 till 4.8 C.
  IPCC har med RCP 8.5 som ett värsta utsläppsscenario, men har valt att inte ange någon sannolikhet för detta. I ett exempel på vad som kan leda till en strålningsdrivning av 8,5 W/m2 antar man t.ex. att koleldningen ökar med en faktor fem från idag till 2100, där en del av utsläppen lagras med CCS-teknik. Geovetare som t.ex. prof. Mikael Höök på Uppsala universitet har visat att det inte är möjligt att öka kolutvinningen så mycket.

 57. Lars-Eric Bjerke

  #53 Anders

  Mälaren är en reglerad sjö där den genomsnittliga nivåskillnaden mot saltsjön är 68 cm. Om nivån i Östersjön mot förmodan skulle öka så att man kan riskera saltvatteninträngning kommer man att reglera upp nivån i Mälaren.

 58. Thorleif

  @49 Ulf

  Ja vi hamnade utanför ämnet men ibland måste man anmärka

 59. Thorleif

  @49 Ulf

  Ja vi hamnade utanför ämnet men ibland måste man anmärka

 60. Thorleif

  ** Kommentarsregler och moderering ska inte diskuteras här. Skicka mail till redaktionen. För övrigt har jag inte modererat eller tagit bort någon kommentar i detta inlägg förutom den här. /Per Welander **

 61. Ulf

  Svar 51

  Inte en enda depression har orsakats av bankerna utan istället helt och hållet av politiker. Bankerna är precis som vi andra en del av ett ekonomiskt system som bestäms av det politiska systemet. Du har även fel om min bakgrund jag har 35 år i branschen och är fortfarande aktiv.
  Framöver kommer förhoppningsvis studier av den egenhändigt skapade depressionen i Sverige tydligare fördela ansvaret och detsamma gäller subprime krisen och krisen 2008. Bankerna har alltför ofta använts som syndabock, även detta med inte sällan rasistiska förtecken, för politiska misstag det är en gammal tradition för vem gillar banker? Sedan är för övrigt depression, definierat som tre år med negativ ekonomisk tillväxt, väldigt sällsynt på världsnivå. I modern tid är väl 1930 talet den enda. Men depressioner i enskilda länder är vanligare som t ex Argentina, Venezuela, Sverige och Zimbabwe. Inte helt oväntat skyller inhemska politiker på andra nu senast i Argentina på IMF, men som vanligt vet vi vem som var ansvariga.

 62. Ulf

  Svar 38

  En helt briljant analys. Rack för att du delade den.

 63. Johan Montelius

  Jag skrev till Expressen och sa att jag vill vara med – försäkrade att jag ansåg att klimathotet var den största skrönan sedan häxorna på Blåkulla.

 64. latoba

  SvD ägnar sig åt indoktrinering av barn på skoltid.
  Annons i SvD idag den 13 november:
  Måndagen den 25 november kl 13 i Oscarsteatern
  Välkommen till barnens egen klimatdag
  UR PROGRAMMET:
  • Övergripande om miljöläget, Peter Alestig Svenska Dagbladet
  • Vardagssakerna som påverkar vår miljö, Jenina Dahlberg, Konsumenterna
  • Därför demonstrerar vi varje fredag, Fridays for Future
  • Här är uppfinningarna i världen som inger hopp, Erica Treijs, Svenska Dagbladet
  • Därför är begagnat bra, Blocket
  Inbjudan gäller alla skolklasser i årskurs 4-6. Först till kvarn.

  Vad säger Skolverket?

 65. NU får jag be alla följa kommentarsreglerna och hålla sig till ämnet. Gäller flera som kommenterat här. Och om någon kommentar som är helt utanför ämnet står kvar så undvik att svara på det.

 66. LarsF

  #38 Mellberg

  Annat exempel är organiserat tiggeri som många vägrar se och ger och argumenterar för att ge – i tron att det är familjen som kommit på brilljanta idén att resa genom hela europa till norden för att tigga och bo i skjul istället för att leva på de pengar de har där hemma. Det kostar ju multum att resa så långt – säkert flera månaders uppehälle med mat bara resan.

  Var nu på nyheterna att organiserat är avslöjat i 17 fall i år mot två fall tidigare år – så ökar kraftigt ännu.
  De lovas jobb och bostad – och sedan helt utlämnade till dessa utsugare och vad de kräver i motprestation för resan.

  Sett på nära håll här hur en tiggare blev utkörd – bilisten normalsnygga gabardinbyxor och bra bil – tiggaren i säck och aska.

  Ändå vidhåller ett gäng – ”nä, de är bara undantag de som döms”.

  Många överväldigas av känslor och tänker inte klart, verkar det.
  – åååhh, vi måste hjälpa

  Det är väl samma gäng som köper klimathotet och det köret också, gissar jag. Åtminstone står för ”gretaeffekten”
  – ååååhh, ett barn som inte tror de har någon framtid

 67. Sören G

  En annan lögnfabrik är radio och TV.
  I dag, onsdag, sänds Klotet i P1, vilket jag inte lyssnar på. Men då brukar det vara klimathot i Vetenskapsradion på morgonen och ofta även i nyhetssändningarna. I dag var det om att öar i Stilla havet är på väg att dränkas ”p.g.a. den globala uppvärmningen”. I fallet Samoa handlade det visserligen om att kontinentalplattan var på väg att sjunka, men ”det förvärras av den globala uppvärmningen”. På Fidji fick man flytta några byar längre från havet eftersom vattnet stiger.
  Enligt vår svenske världsledande expert på havsnivåer Nils-Axel Mörner har det inte varit någon nivåhöjning alls på flera ställen. I bland handlar det om att land sjunker p.g.a. av för stort vattenuttag.
  Men en regeringsrepresentant från området vädjar nu till klimatkonferensen i Madrid att ”stoppa den globala uppvärmningen”.

 68. Rolf Mellberg

  #54 Lars Cornell

  Ang ETC – landets mest extrema klimatalarmistiska språkrör

  Eller så ska vi applådera dessa exccesser, ETC faller kanske på eget grepp.

  Eller som Napoleon ska ha sagt (och är kanske vad Trump tänker dessa dagar):

  När min fiende håller på att göra ett misstag, lägger jag mig inte i. Så att misstaget kan fullföljas!

  Men här på bloggen kan vi ha en hånkampanj mot ETC, t ex om 20 dar har halva tiden (400 dagar av 800) passerats:

  Under rubriken ”HALVVÄGS till Armageddon!

 69. Sören G

  #46 tty
  På Gotland hade vi en ”dust bowl” på våren 1974. Då blåste sanden från åkrarna och la sig som snödrivor över vägarna. Sanden trängde också in i husen via fönster som inte var tillräckligt isolerade.

 70. Anders

  Tack till er alla på denna blogg och denna gång speciellt till #55, 56 och 57. Ska bli med stort nöje jag skriver till vattenverket, de hade fler fel i sitt svar.

 71. Man borde gå på mötet med Alestig för att ställa frågor till honom ,
  Hälsningar
  Staffan

 72. Fredrik S

  Råkade läsa en ledare på ETC en gång där chefredaktör skrev ungefär att vi måste lägga ner allt flyg i Sverige och bygga ett tätt nätverk av supersnabba tåg, de snabbaste världen skådat, mellan alla städer i Sverige. Detta måste starta omedelbart för att rädda planeten.

  Det visar sig ju att fantiserar man bara om rätt sak så strömmar skattemiljonerna är in.

 73. Peter

  Jag läste Roy Spencers senaste inlägg om hur dåligt klimatmodellerna överensstämmer med uppmätta värden. Ganska intressant att följa utvecklingen. Faran ligger, precis som Roy Spencer påpekar, i att uppmätta värden kommer att fortsätta att justeras (läs manipuleras) för att upprätthålla illusionen om stigande temperaturer.

  http://www.drroyspencer.com/2019/11/comments-by-ross-mckitrick-on-the-continuation-of-climate-model-failure/

  Jag tror det är mycket viktigt att hålla koll på historiska mätvärden och hur de manipuleras. Jag har läst flera inlägg på klimatalarmistiska sidor om forskarrapporter som exempelvis försöker eliminera värmeperioden på vikingatiden med påståenden om att det bara var ett lokalt fenomen i norra Europa och att temperaturerna var lägre i resten av världen. Till sin hjälp har man finurliga beräkningar och statistiska modeller som påstås kunna etablera den historiska globala temperaturen ner på decimalnivå…

  Men det ligger förstås i alarmisternas intresse att skapa en bild av ett klimat som varit stabilt i flera tusen år för att plötsligt, på bara 50 år, ha förvandlats till kaos och hot.

 74. Lennart Bengtsson

  Vill bara framhäva att jag i likhet med Per Welander tackade nej till Expressenintervjun och hänvisade till min nyligen publicerade bok. Matilda Nygren hade inte tid att läsa boken så hon hittade helt enkel på ett svar från mig som dessutom var fel. Alla utpekade och upphängda, ungefär som eftersökta straffångar, är fria individer med skilda uppfattningar om jordens klimat. De stora flertalet av dessa är av allt att döma väsentligt mer insatta i olika aspekter på klimatfrågan än de två vedersakare som Expressen grävt upp.

 75. Lennart Bengtsson #74: Klokt av dig att inte ställa upp på intervju.

  I mitt fall hittade Expressen två påståenden från mig om IPCC:s politisering och kosmisk strålning som stämde någorlunda. Naturligtvis lösryckt ur ett stort sammanhang.

  Sen ställde Expressen Klimat EN EGEN följdfråga om solens instrålning. Och sen fick mitt andra ”påstående” och Expressens fråga bemötas av någon Frida Bender på Stockholms Universitet. Hon fick dubbelt mitt utrymme av Expressen att avfärda mitt ”påståenden” om kosmisk strålning samt följdfrågan från Expressen. Mitt första påstående om IPCC:s politisering besvarades aldrig.

  Observera att jag inte sagt hur mycket solen påverkar klimatet. Vad jag sagt är att det behövs mer forskning om detta och det borde ingå i IPCC:s rapporter.

 76. Ivar Andersson

  #75 Per Welander
  Hur förklarar de klimathotstroende forskarna frågan om varför det har varit och kommer att bli istider om bara koldioxiden styr klimatet?

 77. Lars Jonsson

  Hej !
  Tittade in på Er sida av efter Expressen artikeln. Trodde jag var ensam att förstå att klimathysterin
  Är rena bluffen. I förlängningen leder till ett totalitärt samhälle.

  Jag tycker att DU liksom de övriga ska anmäla artikeln till Allmänhetens pressombudsman , PO .
  Det är mer eller mindre Er skyldighet. Om ingen säger ifrån , vem ska då få till en förändring ?
  Just nu verkar Klimatupplysningen fungera som en klubb för ett fåtal då den istället borde vara
  tvärtom. Ni tigs ihjäl av media , för det är inte politiskt korrekt.
  Mitt förslag:
  1 Anmälan till PO . Riktigt fegt att låta bli.
  2 Ni tar kontakt med tex Belinda på Statliga TV och föreslår en ämnet klimathotet för och emot.
  Vem vet hon kanske har idétorka och slår till på iden .
  Somliga talar lite från ” von oben” . Det inte är intressant vilken utbildning Rockström har. Om man inte angriper honom och säger istället att han är politiskt tillsatt. De går ju tom angripa honom
  agronomerna inte ens visste att skogsdöden i Tyskland berodde på att träd från fel zon hade planterats. Somliga är från den vetenskapliga världen, de borde förstå att de flesta människor
  Orkar knappt läsa en 1 sida. Motståndarna använder ordets makt över tanken. Det är hög tid att
  Ni ger igen med samma mynt, Unga kan man ju fråga om De har mobil och Padda . De får omedelbart
  Sluta använda den in så fall. Det går också påstå att motståndarna tolkar brus som en radio inställd på fel frekvens. Och av detta får ut en massa som inte stämmer.
  Dessa rader retade jag gallfeber på studiekamraterna när jag studerade:
  Klimatalarmism är inget nytt…
  ”En radikal klimatförändring, som mänskligheten aldrig någonsin tidigare upplevt, kan hålla på att äga rum på norra halvklotet. Minst tvåtusen kvadratmil is som under sekler täckt Grönländska havet mellan den sjuttifjärde och åttionde breddgraden har under de senaste åren spårlöst försvunnit. De senaste årens översvämningar i Tyskland beror på att snön och glaciärerna i de höga alperna har smultit ner, vilket också visar att en betydande uppvärmning av klimatet håller på att ske.”

  Så skrev den brittiska vetenskapsakademins president i ett brev till Amiralitetet, som även innehöll en uppmaning att sända forskningsfartyg norrut för att undersöka de dramatiska klimatförändringarna.

  Året var 1817!

  (Royal Society of London, Nov 20. Minutes of Council Vol 8 s 149-153)

  Lars J.

 78. Jan

  Det är intressant att studera utbildningsbakgrunden för Expressens klimatredaktion. Förutom journalistik finner man litteraturvetare, konsthistoriker, teaterutbildningar och liknande, samt någon ekonomi och statsvetenskap Däremot har samtliga undvikligt naturvetenskap och teknik. Känns nog lite märkligt.

 79. Ingemar Nordin

  Lars jonsson #77,

  ”Ni tar kontakt med tex Belinda på Statliga TV och föreslår en ämnet klimathotet för och emot.”

  Du tror uppenbarligen den statliga televisionen om gott? 🙂

  Tro mig vi har försökt med både det ena och det andra. Det bästa sättet att nå ut är via t.ex. denna blogg som har en stor läsekrets. Nya läsare hittar hit varje dag.

 80. Det var många kommentarer här idag om att det är rejält kallt på flera ställen på planeten.
  Kan väl ha att göra med att vi är på väg in i ett solfläcksminima. Låt oss hoppas på att det inte är av den värsta sorten. Minns nu inte vilken som är värst. En i klass med ”Lilla istiden” skulle vara förödande

 81. Lars Jonsson

  Du måste skämta . Är inget fan av Svensk TV överhuvud taget . TV4 är ju lika dålig .
  Tydligen har Ni inte försökt tillräckligt . Gör ett försök med Belinda istället , använd
  Expressens artikel som ett argument för en debatt . Gör en kopia . Vem vet hon kanske
  inte förstår att Ni besitter mer kunskap än de sk klimatforskarna och tror i stället att Ni
  är några I hennes ögon några ”tokar” . Och då kan de ju bli bra TV .

 82. Lars Jonsson

  Ingvar Nordin 79
  Ingen fan av svensk tv över huvud taget.
  Prova Belinda med expressen artikeln och backa upp. Ett bra uppträdande där och fler folk blir upplysta.
  Här är en Intressant länk !
  Matilda (expressen journalisten bakom artikeln ) är tydligen specialist på fake news
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=7289060

 83. Ingemar Nordin

  Lars Jonsson #81 & #82,

  Varsågod. Kör på bara! (Vem är Belinda?)

 84. Lars Jonsson

  # 83 Super seg server . Osäker om meddelandet kom fram , repeterar
  Saknar kunskaper i Klimat däremot förstår att det är systemfel.
  Finns lämpligare debattörer på forumet med dessa kunskaper.
  Anmälan till PO kan enbart göras av den som är berörd.
  Belinda : https://www.svtplay.se/opinion-live

  Intresserad om någon skrev om PIus Secure. och om någon med kunskaper om vindkraft skrev om
  befarade växellåds haverier på dessa nästa år då många är snart 10 år.
  Intressant då jag befarar energibrist då 2 reaktorer ska stängas ned

 85. Lars Jonsson: Jag kommer INTE att anmäla detta till PO (Pressombudsmannen). En potemkinkuliss som inte ger en objektiv och rättvis behandling. Gäller även Granskningsnämnden. Jag har skrivit om detta tidigare.

  Svt Opinion har vi ingen chans att komma med i på ett rättvist sätt. Vad du inte har förstått är hur regimmedia och de stora tidningarna fungerar. Som Ingemar Nordin skrev – vi har försökt komma med i MSM i tio år nu.

 86. Lars Jonsson

  #85Jag är väl medveten hur media uppträder.(och vilken politisk agenda de har) .
  Egentligen är det ganska enkelt .
  Det som är rätt är precis tvärtom än vad media och politiker säger och gör.
  Min idé var ju om man anmälde så spelade resultaten mindre roll.
  Det kan ge publicitet för det finns alltid chans att fler börjar ifrågasätta amsagorna.
  ” De som inte gör något gör ju heller inga fel ”.
  Om man har tur har de på media idétorka och då får Ni er chans. Blir det många som ändrar
  åsikt kommer politiker plötsligt bli mer kritiska eftersom de ser att det finns röster att hämta.
  Börjar folk förstå att klimathysteri innebär låg levnadsstandard ändras inställningen radikalt.
  Jag hade kört på stenhårt om jag inte är beroende på att få uppdrag.

 87. Lars Jonsson

  # 85 Jag har hört av mig till Opinion lives redaktion. Får se om de finner debattämnet intressant.
  Hoppas om Ni kunniga på forumet får en förfrågan därifrån , ställer upp och debatterar.
  Det ska bli mycket intressant om de svarar .

 88. Mattias G

  Per Welander, jag blir lite nyfiken på vad det är hon säger, Frida Bender, om det där med kosmisk strålning, och på vad du har att svara på det. Standardsvaret (om man kollar på skepticalscience.com nr 14 på http://sks.to/cosmic t.ex.) är att det där har utretts flera gånger, och att det helt enkelt inte finns något stöd för den förklaringen. Den stämmer inte teoretiskt och inte med empirin. Har du eller någon annan (Svensmark t.ex.) något att säga i den saken?

 89. Fredrik S

  #88

  Din länk är ”uppdaterad” för fyra år sedan och ursprungligen skriven 2010. Är det fortfarande standardsvar eller är den forskningen också ”settled”?

 90. Mattias G

  #89 Ja, jag vet inte. Vad tycker du själv? Konstigt inlägg, vad menar du egentligen?

 91. Fredrik S

  #90

  Vad är konstigt?

  Kosmisk strålning har ju debatterats ordentligt genom åren vad jag minns och gör det fortfarande. Menar du att standardsvaret i frågan är något som är ett inlägg på SC?

  Det är väl konstigt?

 92. Fredrik S

  #91

  SKS inte SC sorry, sent.

 93. Mattias G

  #91 Om man pratar med en klimatalarmist och kommer med argumentet att den nuvarande globala uppvärmningen kanske beror på kosmisk strålning (eftersom den inducerar kondensationskärnor), så finns det ett ”standardsvar”. Det svaret går ut på att ”det spåret är utforskat, det visade sig inte stämma, och det finns ingenting mer att hämta där”.

  Och klimatalarmisten har en del på sin sida där. Det finns en hel del peer-reviewad forskning som handlar om det här, och summan av kardemumman enligt den forskningen är, såvitt jag förstår, att det helt enkelt är fel. En sammanfattning av den forskningen finns på SkS, det stämmer. Men det är självklart inte själva inlägget där som är ”standardsvaret”.

  Det jag verkligen skulle vara intresserad av är ett vettigt kilmathotskeptiskt motargument mot ”standardsvaret”, som inte handlar om att media, politikerna och universiteten är korrupta, eller att jag personligen är en suspekt person, eller att Expressen har en dold agenda eller what not. Utan som handlar om sakfrågan. I min värld hjälper det liksom inte att Per Welander (och andra) drar upp det där med kosmisk strålning om och om igen, om de inte har någonting mer att komma med.

 94. Fredrik S

  Mattias G #93

  Ok, jo den alarmistiska sidan har ju ett svar och mycket är ju färdigforskat där.

 95. Ingemar Nordin

  Mattias G #93,

  Jag vet inte varför du tar upp detta med solen här? Det är något som diskuterats i flera bloggposter här på KU och du verkar inte särskilt insatt. Men kika på Nir Shavivs många artiklar och populärvetenskapliga på hans hemsida http://www.sciencebits.com/

  Läs särskilt detta inlägg där han svarar på olika invändningar: http://www.sciencebits.com/solar-debunking-arguments-are-defunct

 96. Mattias G

  #95 Det var ju Per Welander som förde det här med solen och kosmisk strålning på tal, inte jag. Men sak samma, din hänvisning till Nir Shaviv var ju … belysande. Det räcker bra för mig.