Det politiska elhaveriets miljardrullning

josh

En välfungerande marknadsekonomi är det effektiva sättet att balansera tillgång och efterfrågan på varor och tjänster. Motsatsen är planekonomi och där finns endast avskräckande exempel.

Det är politikens ansvar att sätta ut hörnstolparna på marknadens spelplan. Politiken kan också klanta till det så att marknaden löper amok. Som idag.

Elpriserna drabbar folkhushållet med många miljarder per år. Reduktionsplikten på drivmedel med minst 30 miljarder. Vi får ikläda oss journalisternas kostym och gräva lite för att se orsakssammanhangen. Putin är en skurk, men låt inte kriget bortförklara de missgrepp, som nu drabbar både EU-länderna och svenska folket. Att andra länder också ligger risigt till ursäktar ingenting.

Vecka 42 – 2022 erbjuds fast prisavtal för ett år 4,50 kr / kWh. Självklart motsvarar det inte samlade underliggande kostnader i hela kedjan från primär energi. Inflation på 1000 procent hör vi bara från misskötta planekonomier som Venezuela.

I valrörelsen hävdade den gamla regeringen med emfas, att det minsann var marknaden som stängde reaktorerna beroende på att det inte var lönsamt att köra vidare.

Hörnstolparna på den marknaden satte den regering som tillträdde 2014 och Åsa Romson (MP) tog stolt åt sig äran av denna enorma framgång. En väsentlig del av hindren för fortsatt drift var effektskatten. Det belastade kärnkraften vare sig den var i drift eller inte. Det kan tyckas konstigt att några öre per kWh är så avgörande, men den utgjorde då ungefär en tredjedel av rörliga kostnader.

https://www.svd.se/a/aaafbbae-bd5f-3d47-802e-50a5cdfb734f/romson-flera-reaktorer-stangs

Energiöverenskommelserna signalerade också tydligt att målet är hundra procent förnybar energi 2045. Att kärnkraft inte var förbjuden om någon ville bygga, det var hörnstolpar av mjukt gummi som vek undan för vinden. Att bjuda med armbågen.

Konstigt att ingen i den offentliga debatten innan valet varit intresserade av prislappen för stängningen av R1 och R2. (O1 och O2 oräknat! En av dem var nyligen uppgraderad.)

Den oskicklighet som vårt politiska system visat inom energiområdet har varit långvarig, men nu drabbas folkhushållet och enskilda med full kraft

Vattenfall kan nu utan repressalier berätta att kvarvarande reaktorer kan köras till 2060. En av de stängda var klar att kunna köra till 2036 med minimala investeringar enligt interna dokument.

Så vad blev konsekvenserna av politisk  oskicklighet? Några miljarder för att hålla liv i de stängda reaktorerna i förhållande de vinster Vattenfall och vi skattebetalare kunnat  inkassera i en marknad utan ideologisk klåfingrighet är småpengar i sammanhanget.

När Vattenfall tjänar pengar gynnar det förstås statskassan. Med prognosen för marknadens terminspris närmaste två åren på 150 EUR / MWh och kärnkraftens låga rörliga kostnader skulle Ringhals 1 och 2 i drift per år med producerade 12 TWh / år tjänat ett netto på 15 – 20 miljarder/ år. Ett antagande eftersom prognosen hade varit annorlunda med alla reaktorer kvar.

elpriser

Vattenfall redovisar 900 MSEK för att förse R3 och R4 med oberoende härdkylning. Vid nedläggningsbeslutet var det redan klart på R1. Ser ut som att om man satsat  en miljard på R1 och R2 hade återbetalningstiden varit mindre än en månad.

R1 togs i kommersiell drift 1 januari 1976, och beräknas vid sin slutliga avställning ha levererat hisnande 220 terawattimmar el, vilket motsvarar hela Göteborgs elförbrukning under 44 år. 200 miljoner ton mindre CO2 borde ju glädja till och med MP och alla andra som sätter koldioxidjakten som prio ett. Siffrorna är något lägre för R2.  (Källa: Vattenfall).

Vi använder 140 TWh / år av producerade 166 TWh. Antag att elpriset till abonnent lågt räknat kunde varit en krona lägre per kWh hade vi sett  140 miljarder mindre på elräkningarna. Motsvarar 14000 kronor per svensk medborgare och år.

https://energiforsk.se/nyhetsarkiv/storre-elproduktion-hade-kunnat-ge-lagre-elpriser/

Med Oskarshamn O1 och O2 hade vi haft cirka 8 TWh mer tillgängliga på rätt plats.

Vårt stamnät hade kunnat använda full kapacitet. Hundratals miljarder kan användas bättre för att återställa vår infrastruktur för elförsörjning. Med fyra reaktorer kvar i elområde 3 och 4 hade risken för rullande bortkoppling varit nästan obefintlig.

Gaspriserna på kontinenten hade inte haft så förödande konsekvenser genom marginalprissättning som nu om vi kunnat ”fylla kablarna” mot omvärlden med vår el.

kraftbalans

Södra Sverige får rekommenderas ha med i sina aftonböner att klimatvariationen inte ger oss en tio- eller tjugoårsvinter. En sådan vinter och underskottet i kraftbalansen motsvarar tio ’normalstora’ reaktorer i södra delen av landet. Icke troende får se till att fylla vedboden och köpa sig en begagnad armepäls på Överskottsbolaget. (om det fortfarande finns kvar)

Storbritannien borde vara ett varnande exempel. Boris Johnson hamnade i blåsväder med sin extrema Net Zero politik, som lett till ekonomisk katastrof. Stora delar av befolkningen har hamnat i extrem energifattigdom. Efter att  han solat sig i glansen i Glasgow  vid COP26 blev det till att packa ihop på Downing Street 10.  Premiärministerposten blev rena katapultstolen efter det. Rishi Sunak deklarerar sina gröna ambitioner. Återstår att se hur det går.

Svenska politiker har inte varit så angelägna att lära av andras misstag. Nu är det vår tur att sola oss i glansen av ordförandeland i EU nästa halvår. Oh Herre ge oss kraft att påverka det vi kan och styrka att stå ut med hur det än blir.

Evert Andersson / Mats Kälvemark

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bim

  Tack för ett jättebra inlägg.
  Inget slår hårda fakta i en debatt. Tycka, är inte sanning, utan bara fantasier.

 2. Magma

  Tänk om nuvarande opposition tagit till sig lite av den här relativt enkla men tydliga matematiken medan de satt i Sveriges förarstol i stället för att enbart tjata om klimatet och hur hemska deras politiska motståndarna är – och tur är det att de blev utbytta för trots att deras strategi misslyckats så fortsätter de oförtrutet att smutskasta allt från motståndarnas samarbetsavtal till att de inte ”fixat” elpriserna på de två veckor som de suttit vid makten och att 20% av Sveriges befolkning röstat ”fel” …
  Nej, nu hänger Sveriges framtid på att Elsa och hennes nya vänner orkar hålla emot stolligheterna.

 3. Lennart Bengtsson

  Så är det. Och det har länge varit känt. Varför har svenska medier systematiskt stoppat alla försök att informera allmänheten om det utstuderade ” sabotaget” mot landets energiförsörjning?

 4. foliehatt

  Lennart, #3,
  mer än hälften av svenska journalister sympatiserar med partier som är uttalat kärnkraftsmotståndare.
  Se denna studie från Chalmers – https://research.chalmers.se/publication/518198

  (Chalmers verkar ha en fäbless för att kartlägga människors åsikter… Kanske är det dags med ett namnbyte? – Chalmers Sociologiska Högskola?)

 5. LasseLu

  #4
  Vi har ju redan Martin Hultman där!

 6. Lasse

  Bra analys Evert-Mats
  Vi har blivit största exportlandet för el inom EU.
  Detta tack vare våra elkablar som skall fyllas.
  Vem hittade på att vi skall ha en gemensam elmarknad?
  EU-jag har för mig att MP Peter Ericksson fick kritik för detta när han var ansvarig.

  Nåja vi kommer att få en förstärkning när det blåser-Dansk havsbaserad vindkraft motsvarande någon reaktor.

  Utmärkt för den som har timpriser på elen!
  #5 är han möjligen fastlimmad där? 😉

 7. Enough

  Kommer förnuftet, kunskapen och logiken någonsin att kunna segra i det ”postmoderna” samhället, där tyckande och känslor tar allt mer plats i besluten?

  De politiska förutsättningarna är inte ideala nu, men kommer knappast att bli mycket bättre framöver. Den ”djupa staten”, inklusive journalistkåren, kommer att göra hårdnackat motstånd mot förändringar i olika narrativ som energi, migration och kriminalitet, för att nämna några.

  Jag blir lite tveksam till att Kristersson & Co kommer att orka/våga agera med den hårdhet som krävs. Ministern Acko vek ju ner sig för minsta lilla motstånd, det får inte bli en trend.

  Vilken blir nästa kontroversiella fråga ( med PK-ögon) som en minister ska driva igenom enligt det ambitiösa Tidö-avtalet? Den måste de sätta, annars blir det nog knappt en tummetott av alla intensioner.

  Kärnkraften är ett måste, men det är otacksamt, eftersom det är långa ledtider till resultat. Regeringen behöver parallellt snabba och synliga resultat, för medelväljaren ser inte långsiktigt, det har historien tydligt visat. Det kommer inte att bli enkelt…..

 8. Lasse11

  Naturgaspriserna (och elpriserna) sköt i höjden i mitten av 2021 efter indragningen av utslåpprättigheterna (kol och gas dyrare för elgenerering i Europa) och naturligtvis nedstängning av Kärnkraft i Tyskland. Så har politiska orskaker och kriget i Ukraina (Putin) har inte påverkats så mycket än. Men man kan inte kalla energimarknaden för en fri marknad med alla begränsningar på utbudet, samt olika villkor för olika kraftslag. Så glöm att det finns en ”energimarkand” i Europa, den är helt styrd av klimatpolitiken, dvs EU !
  Samma sak gäller för ”bostadsmarknaden” i Sverige, för mycket begränsningar i utbud. (Dock är EU mindre inblandad)

 9. Gunnar Juliusson

  Det verkar som nye brittiske premiärministern Sunak missar chansen att ta ett starkt ledarskap för bättre ekonomi och hälsa i Storbritannien. Beklagligt.

  https://www.netzerowatch.com/sunaks-ban-on-domestic-shale-gas-is-an-economic-blunder-that-will-worsen-britains-energy-crisis/?mc_cid=a5674c3afe&mc_eid=38f30969c1

 10. Ulf

  Det finns faktiskt stora fördelar med planekonomi. Ett exempel är Kina och dess ledare med ett stort Mao komplex. Han drar nu i rask takt mot planekonomi. Det kommer visserligen drabba hela världen med en havererad kinesisk ekonomi, men vi kan istället glömma Kina som militär och ekonomisk stormakt, det kan i alla fall jag leva med.

 11. Laila Viktoria Lindahl

  Avtal mellan förra regeringen och Prem. Där finns stor del av ansvaret för ”eländet”.
  Viktoria

 12. Lasse

  Direkt från stödgalan: 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=7OstqWAeJIk

  Regeringens pressträff där vi får koll på stödåtgärderna!

 13. Lasse

  #12 forts
  Tydligen skall vi få ett maxpris på elen 0,75 SEK och ersättas för överstigande kostnader retroaktivt.
  Pengarna kommer från överföringsvinster från Svenska kraftnät som har 97 Miljarder i överskott men som kan avstå 55 miljarder av dessa.
  Ersättning sker till abonnent där medelpriset i resp elområde ger underlag för beräkningen.
  Elområde 3 har priset 125 öre och får då 125-75 öre.
  Retroaktivt under oktober 2021 till oktober 2022.

  Vi gjorde av med ca 17 000 KWh och förväntas få 8500 SEK lagom till jul?

 14. Hector el Neco

  Tyvärr får område 3 endast 50öre/kwh medan vi i område 4 kan glädjas åt hela 79 öre per kwh.

 15. Hector el Neco

  Tyvärr kan du inte räkna med att få mer än 50öre per kwh i område 3 medan vi i område 4 kan glädjas åt 79öre per kwh

 16. Gunnar J #9,

  Verkligen tragiskt att premiärminister Sunak blivit tvungen att vika sig för den gröna mobben i sitt party och inte tillåta fracking.

  Eller saknar han omdöme helt enkelt? Hursomhelst så är det tragiskt för britterna som kommer att frysa i vinter, och kanske flera år framåt.

 17. forts.

  Alarmisterna kan bära sig åt som svin och terrorister; klistra fast sig och stoppa trafiken, trakassera folk på gatan, slänga färg på målningar i museer, tårta kung Charles, osv. Ändå gullas de med i stormedia.

  Men om någon politiker vågar ens andas om att man kan behöva använda fossila bränslen för att hålla värmen så blir han/hon direkt anfallen av grönvänstern. Hur står vi ut med detta vedervärdiga beteende och samtidigt tala om oss som en demokrati? Är det bara ett sken som håll uppe?

 18. Lasse

  #14
  Återbetalning av avgifter vi betalt för elen utöver ett rimligt pris på 75 öre.

  Kollade på vad som Svenska kraftnät får in i flaskhalsintäkter-bild 16:30 (#11) .
  97 Mdr i kassan som räknas ner till 55 miljarder i återbetalning.
  50 resp 79 öre per förbrukad KWh elområde 3 resp 4
  Vem får ta del av 23,3 Miljarder SEK externa kapacitetsavgifter? Hoppas de inte får för sig bygga överföringar för den pengen!

 19. Christian H

  Inläggsförfattarna Evert Andersson och Mats Kälvemark har naturligtvis rätt i sina påståenden ovan den enorma kapitalförstörning som kärnkraftsnedläggningarna orsakat och de stora förlusterna som Vattenfall orsakat genom sina dåliga affärer, försäljningen av kolkraftverket i Tyskland, Nuonaffären m.m. Över 100 miljarder till spillo!

  ”The road to Hell is paved with green intentions”, kunde man läsa på inläggets första bild. Ett förfärligt exempel på detta är Swedbanks inställning, då de skriver: ”Swedbank Robur är stolta över att tillsammans med en grupp på 318 finansiella institutioner och multinationella företag med 37 biljoner dollar i tillgångar och köpkraft uppmana över 1000 av världens stora utsläppare att sätta mål i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Kampanjen CDP Science-Based Targets 2022 samordnas av den globala ideella CDP organisationen”. Uppgifterna är hämtade från: https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2022/10/25/swedbank-swedbank-robur-stodjer-cdp-kampanj-som-uppmanar-stora-utslappare-att-na-15-c-malet.html

  Det är vidrigt stors summor som den ekonomiska eliten nu vill satsa på på det totalt meningslösa s.k. ”parisavtalet”. Dessa stolligheter försämrar kraftigt vår konkurrenskraft och leder till ökad fattigdom, arbetslöshet och en massa annat elände. Allt detta görs enbart för att de globala maktspelarna ytterligare vill öka sin makt och sina pekuniära tillgångar. Sverige, liksom övriga västländer, består och leds nu mestadels av kraftigt indoktrinerade medborgare. Orsakerna till att så många, även högt utbildade, låter sig så villigt indoktrineras varierar. De vanligaste är nog helt enkelt godtrogenhet, bekvämlighet, okunnighet och dumhet, Ännu värre anser jag det är när de som borde förstå låter sig förledas av mutor, karriärmöjligheter, forskningsbidrag och annat och inte drar sig för att medvetet ljuga och förneka fakta. Politikerkåren styrs av massmedia och har inte insett hur politiskt avvikande denna grupp är med en oerhörd övervikt av dem som sympatiserar med v oc mp. Se den länk som #4 foliehatt pekade på ovan: https://research.chalmers.se/publication/518198

  Det är hög tid för allmänheten att inse hur lurade de blivit av massmedia och jag hoppas att fler i Riksdagen tar intryck av Elsa Widding och ändrar sina ageranden.

 20. Lasse

  #18
  Lurade av Massmedia och Forskare:
  Här en utfrågning i Aftonbladet där Mikael Tjernström förklarar.
  https://tv.aftonbladet.se/video/348520/klimatforskaren-det-ar-vi-som-ar-krisen
  Väldigt säker på sin sak, enda osäkerheten är molnbildningen 😉
  Tydligaste effekten ser vi i Arktis.
  Vi vet att solen syns allt oftare Mikael!
  Kanske är isläget i Arktis inte så känsligt heller!
  Att temperaturen påverkas mest i Arktis kan ju bero på att det är väldigt lättpåverkat där vintertid eller?
  För det är ju inte där vi får in energi!

 21. LasseLu

  Expressen har en blänkare om att Elsa W har aktier i ett oljebolag. Hoppas hon överlever stormen som har nått orkannivå. Jag ber en stilla bön för henne trots att jag inte är troende.

 22. Hector el Neco

  Under tiden 2110 till 2209 förbrukades jag i region 4 13000kwh. Eftersom man numera blivit bidragstagare kommer jag att erhålla hela 10270kr för denna tid. I våras damp det dessutom ner 5300 kr i bidrag. Hade ett bra 3-års elavtal under denna tid som jag betalade 57.4 öre per kwh. Tyvärr upphörde dock avtalet vid halvårsskiftet i år. Nettot av det hela blir en hyfsad vinst med 3702kr eller 0,28kr/kwh.
  Man får väl se det hela som en liten kompensation för all frustration som den idiotiska energipolitiken genererat.

 23. Christian H

  #Lasse

  Länken du gav ligger bakom betalvägg och jag vill inte betala. Dock vet jag att Tjernström sällar sig till den klimatalarmistiska skara som skyller allt elände på koldioxidhalten och han har naturligtvis sysslat med klimatmodellering. Han säger att enda osäkerheten är molnbildningen och bortser därmed helt från solens inverkan och andra cykliska fenomen. Tvärsäkerhet är ofta ett tecken på dumhet och bristande fantasi och inget att beundra. Nej, han är inte en vetenskapsman som jag kan hålla högt!

 24. Mats O

  Tror den nya statssekreteraren på ”tomtar och troll” vad gäller klimatet?

  https://cornucopia.se/
  ”Dagens Industris politiske chefredaktör PM Nilsson blir Sveriges nya statssekreterare (=statsministerns närmaste man). Han har genom åren varit en stark förespråkare för samarbete med Ryssland, för Gazprom och för Nordstream, inklusive efter Rysslands illegala invasion och annektering av Krym 2014. Han har t ex 2018 kallat att Ryssland skulle vara ett hot för “dragning åt fiktionen”. Bara för att skumma lite på ytan. Han har varit via Dagens Industris ledarsida en av de mest inflytelserika – kanske mest inflytelserika av alla – i Sverige som drivit på linjen om eftergifter och samarbete med Ryssland, vilket har gett Putin facit på att man kan invadera och annektera andra länder utan andra effekter än fortsatt önskan om samarbete, vilket banat vägen för det eskalerade krigets inledning den 24:e februari.”

 25. Enough

  # 12,13 Lasse

  Det var lite oklart från Ebba, men en grundtolkning blir att kompensationen är retroaktiv, beräknad på Sv Kraftnäts årsöverskott. Alltså handlar det inte om någon kompensation för de kommande vintermånaderna, vilken regeringen nog blir påmind om när de räkningarna börjar trilla in, kan jag tänka…..

  Jag påminner mig också om Dambergs mycket bestämda ”detta är absolut en engångsföreteelse” när han brådskade med att skicka lite valfläsk i våras för dec -21 till febr -22 ( 6 miljarder. Det betyder i praktiken att vi konsumenter får en andra dos kompensation för perioden okt -21 till sept -22 för privatkonsumenter. Det blir som en sen peng att använda i kommande ”krisläge”, eller?

 26. Göran J

  Lasse m.fl.

  Tack för länken från stödgalan 🙂

  Funderar lite över de som har solcellsanläggningar och fått ersättning utbetalt på de priser som ibland varit både 5 och 6 kr/kWh eller ibland även högre.

  Kommer dom att få betala tillbaka och bara få ersättning som motsvarar 75 öre/kWh?

  Dessutom får de som producerar el 60 öre per kWh i skattelättnad.

  Men detta var det ingen av den vilsna journalistkåren som frågade om.

 27. Hans H

  #25 Göran J.

  Du får som abonnemangsinnehavare en retroaktiv ersättning baserad på din köpta förbrukning av el under 2110-2209.

  Vad därutöver varit ingen faktor som påverkar. Fast pris, såld el…strunt samma

 28. #19 Lasse

  Mikael Tjernström förklarar: ”Ett av problemen är ju att alla är rörande överens om det här klimatmålet 1,5 grader åoch ändå så vet alla experter att det är omöjligt att uppnå det så frågan är hur man kopplar ihop verkligheten och beslutsfattarna….det här är ju faktiskt en vetenskaplig fråga och inte en politisk fråga” Startar cirka 12:50 i videon.

  Det är bara mycket okunniga personer som tror på 1,5-gradersmålet. Detta faktum borde spridas – vi har det ju från sakkunnig källa här :-))

 29. Göran J

  Hans H #26

  Jomenvisst men hur gör dom med den inbetalda momsen?

 30. Hans H

  #28 Göran J.

  Läs det jag skrev en gång till.

 31. #27
  ”Det är bara mycket okunniga personer som tror på 1,5-gradersmålet. Detta faktum borde spridas – vi har det ju från sakkunnig källa här :-))”

  Ja jag tillhör de okunniga eftersom jag tror det är på nypen att vi klarar – (minus)1,5 C. Troligen kallare än så.

 32. Fredrik S

  Lite ot men jordens värden är extremt dåliga skriver ett lag av forskare. Det handlar tydligen om vad de kallar planetens ”vitalparametrar” av tydligen 15 av 35 lyser röda.

  Jodå, redan från början förstår man att Rockström är medförfattare.

  https://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/jordens-v%C3%A4rden-%C3%A4r-nu-extremt-d%C3%A5liga/ar-AA13qgQ2?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=107d5aed34b54792bacd06636011ed66

 33. Göran J

  För företag är momsen avdragsgill men för privatpersoner bör även momsen betalas tillbaka. Om det inte sker betyder det att privatpersoner får betala mera än 25 % moms på 75 öre/kw?

 34. Göran J

  kw skall vara kWh ovan.

 35. Hans H

  #32 Göran J.

  Svaret står redan i mitt (och andras) inlägg. Du funderar FÖR MYCKET.

  Det handlar om ett GENERELLT bidrag.

  Om du t ex haft fast pris på 40 öre under perioden så kommer du med bidraget att gå plus på den rörliga elkostnaden under perioden. .

  So what? Detta är bara en teknik att enkelt dela ut ett BIDRAG uträknat på historisk årsförbrukning. Men det trillar in kring jul och är alltså till glädje kommande vinter. Oavsett om du tillhör de verkligt behövande eller ej….

 36. BG

  # 20

  Någon på Expressen kunde läsa Michael Shellenbergers bok Apocalypse Never.
  Där skildras hur oljebolagen har smort miljöorganisationer för att de skall bekämpa kärnkraft.

 37. Argus

  Jag trodde aldrig att jag skulle säga detta:

  För säg, 40 eller kanske 50 år sedan, drog S upp planerna Och fullföljde dem för en välavvägd energiproduktion. Syftet och resultatet blev tillräckligt med tex el, ej särskilt dyr vilket gjorde att ’ingen’ drabbades av umbäranden och mången industri kunde tuffa på.

  Och vad och vem har torpederat allt detta? Protester har funnits, men ingen förändring i politiken. Allra MINST S.

  ’Dagens klimatpolitik är ett bedrägeri och skamlös misshushållning.’

 38. Fredrik S

  Göran J och Hans H

  Moms är ju en paradgren i S-Sverige.

  Uppfinningsrikedomen där har lett till att vi betalar 25 % moms på el, elöverföring och abonnemang var för sig. Sedan har man kommit fram till en punktskatt om 35,6 öre per kWh till nätbolaget. Den kallas för elskatt och även på den betalar man 25 % moms. Skatt på skatt…

  Punktskatter är till för att dra in pengar till staten samt styra så vi inte lyxar till det för mycket.

  Blir det för bra med detta får vi lite bidrag från staten. Och det är ju bra till jul, så vi kan lyxa till de lite med julljus.

 39. Claes-Erik Simonsbacka

  Upprörande att t.ex stora bolag med skatterabatter på elen inklusive stora techbolag som Facebook, Microsoft och Amazon. som driver serverhallar vars energipris är lägre än referenspriset 75 öre/kWh omfattas av regeringens högkostnadsskydd.

  Vår nya regeringens svek mot grundläggande demokratiska värderingar samt regional diskriminering!

  Vi har inte en regering för hela Sverige (med kommentarer)

  https://norran.se/insandare/artikel/vi-har-inte-en-regering-for-hela-sverige/rgz50vxl

  Mvh,

 40. Fredrik S

  Elisabeth Svantesson är ju född i Lycksele och uppvuxen i Östersund och Gunnar Strömmer är född och uppvuxen i Ö-vik.

  Ingen från Göteborg men de tycker havsvatten ska vara salt så de sörjer kanske inte.

 41. TorbjörnR

  #39
  Det är väl ändå uppenbart att se1 och 2 inte ska ha något stöd. De har ju haft bra elpriser förutom kanske senaste halvåret.
  Fick ju oförtjänt bidrag i vintras trots normala priser.

 42. UWB

  Så blir det ett steg närmare, förbud mot nyförsäljning av bensin- och dieselbilar.
  1. Var hittar man alla metaller till elbilarna.
  2. Finns laddinfrastruktur så det räcker till alla?
  3. Framförallt, vilka har råd att köpa elbil. I dagsläget är de så dyra att bara en mindre del av Europas befolkning har råd att köpa dem och det tar tid för begagnatmarknaden att växa till (och då får begagnatköparna ta risken för dåliga batterier).

  Igen ett beslut som inte tar hänsyn till hela Europas befolkning. Läser ingen några forskningsrapporter där?

 43. Claes-Erik Simonsbacka

  #40 Fredrik S

  Elisabeth Svantesson, gick från Livets ord till Reinfeldts runda bord.

  https://www.expressen.se/nyheter/inloggad/gick-fran-livets-ord-till-reinfeldts-runda-bord/

  P,S,; Elisabeth Svantesson har inte varit politisk verksam i Norrland!!

  Mvh,

 44. mattias

  #32
  Länk till ”rapporten”: https://academic.oup.com/bioscience/advance-article/doi/10.1093/biosci/biac083/6764747?searchresult=1
  Det intressanta är det som inte nämns. Se till exempel fig 2 och 3 där det förklaras och spekuleras kring de parametrar som ser värst ut. Däremot nämns inte fig 3e och 3j överhuvudtaget. Är det någon här som har några teorier kring varför Minimum arctic sea ice (3c) och Ocean acidity (3j) helt har planat ut de senaste 10 åren?

 45. Claes-Erik Simonsbacka

  #40 Fredrik S

  Gunnar Strömmer började sin karriär i Moderata ungdomsförbundet, där han hade lokala uppdrag som ordförande för MUF och Moderat skolungdom i Örnsköldsvik 1988–1991. Han var ordförande för Moderat skolungdom i Västernorrland 1990–1991.

  Gunnar Strömmer har inte varit politisk verksam i Norrländ efter år 1991.

  Mvh,

 46. Ulf

  Svar 39 Simon,

  Amazon o Microsoft ligger väl i elområde 1 och 2?

  Själv föredrar jag kompetenta människor istället för att välja utifrån landskap. Vi har sett hur illa det gick i förra regeringen med en norrländsk energiminister med nollkoll.

  Däremot är det upprörande med den behandling förra regeringen utsatte södra Sverige för. Nu står en stor del av vår viktiga industri i bl aSmåland inför stora problem. Konkurserna duggar tätt. Förstår inte hur norrlänningar kan gnälla. Ni utgör drygt 10 procent av Sveriges befolkning. Ni synes väl representerade med 2 ministrar om nu ursprung är viktigt. Ni var högst delaktiga i att rösta fram en regering som förstörde elförsörjningen i södra Sverige under 8 års katastrofalt regerande. Dags att ta lite ansvar för det ”bidraget”.
  Nu är det södra Sverige som ligger illa till pga den inkompetenta förra regeringen. Då måste förstås de prioriteras för landets bästa. Ekonomin tuffar på alldeles utmärkt i Norrland enligt mina vänner där. Det enda problemet är att hitta arbetskraft. Viktigt då att ni är lite solidariska annars kanske ingen vill flytta dit.

 47. Ulf

  Vad gäller återbetalningen av elkostnader är det alltså inget bidrag. Det är en återbetalning av pengar som betalats in för mycket. Sedan kan det säkert slå lite fel mellan olika individer. Men nu är inte den svenska mm rättvisan särskilt viktig. Det handlar om att rädda företag och hushåll i södra Sverige. Det gagnar hela Sverige förstås. Att brandskatta delar av landet är orimligt det begriper varje vettig människa.
  Beräkningen är gjord av opolitiska teknokrater så rätt meningslöst att gnälla på regeringen.

 48. Anders

  #18 Lasse. Du skrev ”Hoppas de inte får för sig bygga överföringar för den pengen!” Varför är det ingen politiker som föreslår kraftigt sänkta fasta elavgifter, nu när ledningarna drar in så mycket kosing till staten?

 49. tty

  #39

  ”Upprörande att t.ex stora bolag med skatterabatter på elen inklusive stora techbolag som Facebook, Microsoft och Amazon. som driver serverhallar vars energipris är lägre än referenspriset 75 öre/kWh omfattas av regeringens högkostnadsskydd.”

  Nu ligger ju serverhallarna i Elområde 1 som inte får något högkostnadsskydd (eftersom där inte har varit några höga kostnader) så du kan varva ner upprördheten.

 50. Håkan Bergman

  Anders #48
  Just nu är priset per kWh i fokus, men i tider med mer normala elpriser borde man se över det där. Åtminstone om man vill ge ett incitament att hålla nere förbrukningen, den fasta delen på räkningen kan man inte göra nåt åt.

 51. tty

  Ett nytt exempel på lögnaktigheten/okunnigheten hos Public Service, elpriserna kommer att sjunka eftersom Forsmark ökar kapaciteten med …. 50 MW!

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/har-hojer-forsmarks-karnkraftverk-effekten-kan-bidra-till-lagre-elpriser

 52. Thorleif

  Det kan inte vara svårare än att börja kvotera elexporten (ca 20%) genom delad beslutsrätt med EU (jmf Polen, Spanien och Portugal). Vi förhandlar därmed bilateralt om importbehoven pga läget i främst SE4 men även med Finland förstås.

  Överskjutande el kan mao säljas i form av kvoter via anbudsförfarande.

  Problemet är politiker inte känner till möjligheterna. Och de som gör det vill sannolikt inte eftersom det är helt tyst kring möjligheten.

 53. tty

  #48

  ”Varför är det ingen politiker som föreslår kraftigt sänkta fasta elavgifter, nu när ledningarna drar in så mycket kosing till staten?”

  I bästa fall för att de inser att det behöver göras enorma investeringar i nya högspänningsledningar (plus att flera äldre ledningar behöver förnyas).

  Ironiskt nog är det enda sättet att undvika detta att bygga nya kärnkraftverk i Ringhals, Barsebäck och Oskarshamn. Det är det som det befintliga nätet är byggt för.

  ALLA andra alternativ kräver nya ledningar (just det, luftledningar, kablar kommer inte att fungera).

 54. Claes-Erik Simonsbacka

  #46, #49

  Microsoft serverhallari Gävle EL3, Sandviken EL3 och Staffanstorp EL4.

  Googles serverhall i Horndal. Avesta EL3 

  Amazons serverhallar i Våsterås EL3, Eskilstina EL3 och Katrineholm EL3

  Mvh,

 55. Håkan Bergman

  Man vet att man bor i ett uland när det sitter ett anslag från föreningens styrelse på hissen som säger att man bör undvika att använda den eftersom elnätsägaren, Vattenfall i vårt fall, inte kan garantera leveranssäkerheten efter förra veckans elavbrott, fyra under en dag. Hur hamnade vi här?

 56. Claes-Erik Simonsbacka

  Hur hamnade vi här?/ #55 Håkan Bergman

  Det finns nog flera orsaker till det, men trots att vi varit många sakkunniga som i princip samstämmigt till ansvariga myndigheter och regeringar under årtionden, bl.a. påtalat kommande problem med bristande el-kvalitét, tillgänglighet och leveranssäkerhet inklusive risk för el-effektbrist vid ökad anslutning till elnäten av intermittent och icke planerbart elkraft, har man inte lyssnat till våra varningar.

  Mvh,

 57. Claes-Erik Simonsbacka

  #56 Forts,

  Som exempel på några debattartiklar se:

  https://second-opinion.se/?s=Simonsbacka

  Mvh,

 58. TorbjörnR

  #57 Carl-Erik

  Väldigt bra artiklar du skrivit!

 59. Claes-Erik Simonsbacka

  #57 Tack för uppskattningen!

  Mvh,

 60. Ulf

  Svar 54 har man tagit fan i båten får man ro honom i land.

 61. Ulf

  Svar 54, eller rättare sagt, Sverige har ingen möjlighet att diskriminera vissa företag.

 62. #44 mattias

  Beträffande 3j kanske dom inte tror att kurvan är korrekt;-)

  Dom känner antagligen till kurvan här: https://marine.copernicus.eu/access-data/ocean-monitoring-indicators Åtminstone borde dom känna till EU:s officiella klimatdatabas…

 63. #42 UWB

  ”Så blir det ett steg närmare, förbud mot nyförsäljning av bensin- och dieselbilar.”

  Det är mycket värre än så! Förbud mot försäljning av bilar med explosionsmotorer! Vi skall ju vara ett föregångsland. Dumt. Vi bör hålla oss till sådant som rimligen kan införas globalt på längre sikt. Jag kan inte tänka mig att batterier skall kunna ersätta vätskor som energibärare överallt. Tunga transporter, jordbruk, flygplan, inte ens bilparken – utom möjligen lokalt inom EU.

  Vätgas verkar synnerligen riskabelt i mina ögon, bättre då att förlora lite mer energi i ytterligare en process och omvandla vätgas till E-bränsle: https://www.energi.se/artiklar/elektrobransle-kan-bli-svensk-storindustri/ Koldioxid kommer alltid att finnas som biprodukt från jord och skogsbruk. Även cementframställning även om alarmister räknar cement som fossilt. Det går ju också att utvinna CO2 direkt ur luften även om det blir lite dyrare.

  Dagens bränslepris med reduktionsplikt och CO2-skatt är antagligen högt nog för att E-metanol skulle kunna vara fullt rimligt prismässigt. Att tvinga bilparken att använda bränsleceller i stället för explosionsmotorer vore rent dumt. Politikerna må förbjuda försäljning av fossila bränslen (om dom törs) men när det gäller hur bilar skall framdrivas av E-bränslen bör politiken vara teknikneutral. För min del tror jag hybridbil med konventionell explosionsmotor skulle vara svårslaget när det gäller pris/prestanda.