Dagens länkar

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  Met Office borde skämmas.
  Samma gamla skrämselpropaganda i ny(?) förpackning.
  We dont buy it!

 2. Börje

  Insändaren ”Malin” i Aftonbladet:
  • Polerna smälter
  • Det blir varmare och därav mer öken
  • I Norden kommer effekten till största delen bestå av regn
  • Stora delar av världen kommer att försvinna under vatten
  • Andra delar blir öken
  • Många djur som isbjörnarna kommer att drabbas
   
  Allt detta har Malin förmodligen lärt sig genom att lyssna på Public Service, läsa i Aftombladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenskan, och Sydsvenskan.
   
  Malins klimatångest är framkallad av lögner och förbannade dikter i gammelmedia och Sverigens Radio och TV.
  Och Malin är inte den enda som missinformerats till ett sämre liv av dessa institutioner, som inte alls tar sitt pedagogiska ansvar på allvar.

 3. Labbibia

  Börje
  Jäpp
  Det är tamme f-n tragiskt.
  Dessutom är det ett skrämmande bevis på att MainMedia inte sköter sitt jobb.
  Den tredje statsmakten borde definitvt få sparken.
  Frågan är……vem ska vi anställa i stället?

 4. Börje

  Jag tror det är bättre att anställa sierskor, du vet sådana där med kristallkula och hucklen och tält som vetenskapsredaktörer. Då borde åtminstone någon av prognoserna slumpvis hamna rätt.
  Att bearbeta data som programerarna hittat på för att framstå som duktiga med komma fram till ett politiskt beslutat resultat har ju hittills inte hjälpt oss att förstå verkligheten om klimatets svängningar.  Verkligheten kör sitt som datormodellerna inte har en aning om. Men de är det bästa som finns!
  Jag tror att kristallkulor är bättre. Eller kaffesump. 
  Ja, för fan, kaffesump är ju en återvinningsresurs, så fram för kaffesumpsspåtanter i redaktionen på Sveriges TV:s ”Kunskaps”kanal, miljövänligt och bra på alla sätt och vis!

 5. Labbibia
  ”Frågan är……vem ska vi anställa i stället?”
  Anställ ffa inte dem du ogillar!
  Det går alldeles utmärkt att inte konsumera vare sig SvT, DN, SvD eller alla andra. Skicka pengarna för en prenumeration, eller för TV-licensen till dem du anser gör samma jobb bättre i stället. Dvs rösta med fötterna (genom att låna ut dessa till plånboken) …
  Jag lovar fö att du ändå kommer att få redan på vad MSM hakar upp sig på eller gräver ner sig i, vare sig du vill eller inte … men det finns ingen anledning att betala (den frivilliga delen av) deras pengar …

 6. pekke

  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article6524522.ece
  Om METoffice-studien, samma katastrofscenarie där oxå men den har kommentarer och hälften är skeptiska och trötta på alla katastrofhot !
  Alltid roligt att läsa kommentarerna i de engelska tidningarna eftersom det verkar mer å mer som att folk i UK har tröttnat på METoffice dåliga spådomar och dess katastrofscenario.

 7. Labbibia

  Jonas N
  Tja, det ingår ju i mitt jobb att anställa folk……. 😉
  Och när det gäller den biten så tror jag nog att jag kan skilja agnarna från vetet.
  Jag struntar fullständigt i CV:n, har andra kriterier.
  Vad gäller media, så har jag ju numera lagt ner de dagliga tidningarna som (viktig) infokälla om vad som händer och sker.
  Men det är ju enormt viktigt att vi (samhället) granskar och kritiserar makten……
  Hur och av vem? Tja….Som sagt, dagens svenska media klarar inte uppgiften.

 8. Lars Bern

  Jag lyssnade ikväll på en klok gubbe. Får jag rekommendera de sista minuterna av det här programmet, alla har inte drabbats av masspsykosen, Gud ske lov.
  http://www.sr.se/webbradio/include/incExternalPlayer.asp?Id=2071&Type=latestbroadcast&IsBlock=1&real=1&wmlow=1&wmhigh=1

 9. Börje

  Jag noterade med tillfredsställelse Kamprads anti-Gooreattityd utsagd i Radio, där minsta antydan till skepticism annars är totalt  bannlyst.
  Samtidigt undrar jag lite över uttalandet ”vi kommer att drabbas av syrebrist därför håller jag på att odla bambu”.
  Ständiga hot! Är det inte för mycket koldioxid så är det för lite syre. var kommer detta nya(?) larmtema ifrån?
   
   

 10. Labbibia #7
  Du som anställer ”folk” kanske har läst den här sidan?
  http://www.bolagsbolaget.se/
  Eller den här?
  http://www.kresam.se/

 11. Lars Bern

  Jag gissar att Kamprad far efter skövlingen av regnskogen som ju ofta beskrivs som Jordens lunga. Där borde man kanske glädja honom med att den stigande koldioxidhalten gör att det växer så mycket bättre på andra håll så att det kompenserar för skövlade regnskogar. Med det skadar inte att odla bambu.
  Kamprad tog även upp det skamliga etanolprojektet där vårt land går i spetsen påhejat av SNF:s Mikael Karlsson och Tällbergs Anders Wijkman.

 12. Labbibia

  Uffeb # 10
  Tack för länkarna, intressanta.
  ”folk” var kanske ett dåligt ordval, men jag tror att du förstår vad jag menar?
  ”Personal” hade kanske varit bättre?

 13. Börje

  När jag ändå är igång med att fråga (9) så drar jag en till:
  Bland alla ”växthus”larmen finns också diverse matlarm. 
  • Kinas basmat, riset, leder till metanutsläpp vid odlingen. Kineser och Indier och ostasiater bör sluta äta ris, annars blir det så varmt, så varmt så.
   
  • Argentinarnas och Uruguayanernas basmat, nötkött, leder också till stora metanutsläpp pga kreaturens vana att släppa sig i tid och otid. Sydamerikaner uppmanas att omedelbart slå ihjäl alla kreatur och gräva ner dem, annars kommer Rio de la Plata att koka bort. Detta har ”Uppdrag Granskning” gjort ett reportage om, där reportrarna visade tydlig harm över att jordbruksministern inte verkade speciellt villig att lösa ”problemet”.
   
  • I en vetenskaplig artikel i den vetenskapliga tidsskriften Metro har en vetenskapsjournalist larmat om lammen och fårens smygfisande: Det leder till metanutsläpp som är 15x större, kors fisande leder bara till 14x. Än vad fanns ingen uppgift om. Så vi får be farmarna på Nya Zeeland att omedelbart göra persianmössor av lammfosterna, så kanske det ölandet slipper att bli uppslukat av havet.
   
  OBS det går inte att kompostera koer, lamm och getter. Jag slog nämligen på kompost/metan och fick fram en rapport från Adlerbertska stiftelsen skriven av Maria Olsson och Göran Petersson. 
  I kapitlet ”Växthuseffekt från lustgas och metan” framgår det att nya studier (2004) visar en betydande bildning av dessa gaser under syrebrist. Studien förespråkar förbränning av avfall framför kompostering, eftersom bekämpningsmedelsrester och smittämnen förstörs vid eldandet samtidigt som vi slipper metan och lustgasutsläppen.
   
  Det jag undrar över är: Gröna växter växer över hela klotet. De som inte äts av däggdjur, äts av fåglar, insekter, groddjur och maskar bryts ned av bakterier, svampar och andra mikroorganismer. Växterna komposterar sig själv om vi djur glömmer att käka upp dem. Då frigörs/bildas koldioxid, metan, lustgas och en massa annat till vattendrag och till atmosfären.
   
  Om kineserna väljer att sluta äta ris och svälta ihjäl för att befria världen från ”växthuseffekten” så leder det inte till att ”växthus”gasernas andel i atmosfären minskar. 
  Om Maggie avstår från sin biff på lördagen så kommer det ändå att bli metan, lustgas och koldioxid av de växter som oxen inte behövde äta då.
  Vad jag menar är att så länge det växer så kommer det att bildas ”växthus”gaser. Om vi käkar upp grödorna eller nån annan gör det kvittar. Slaktar inte fårfarmaren på i Värmland sina får så sliter vargarna strupen på de stackars djuren.
  Växterna är det animaliska livets skafferi. Det gör ingen skillnad om Indiern äter riset eller om en skalbagge eller en mögelsvamp suger i sig näringen.
  Så tänker jag. Jag tror att alla dessa som ”jagar” växthusgaser både här och där gjort sig själva till ”nyttiga idioter” som vill ha en klapp på huvet och omdömet ”så duktig du är” för att även de räddat jorden från katastrof.
   
  Min fråga till de som dagligen sysslar med sådana här problem är:
  Är det från växtligheten härstammande gastillskottet till atmosfären ett nollsummespel i stil med vad jag skisserat ovan? 

 14. Lars Bern #11
  Jag tror att skövlingen av skogar i exempelvis Indonesien har en större påverkan på halten av CO2 i atmosfären än bilkörning på landsbygden i glest befolkade länder med många bilar. Som t ex Sverige.
  När man ville hugga ner några träd i Idre för att bygga nya skidbackar sa regeringen nej, och fick beröm för att man tog klimathotet på allvar. Knepigt.
  Ett gäng trädentusiaster svarade mig då på en fråga om inte kalhyggena i Sydostasien var mer skadliga än några tallar i Idre.
  Svaret jag fick var:
  Vi jobbar bara för att skydda den ”Västliga Taigan”…
  Ni som kan väderstrecken fattar nog att det finns barrträd även på andra sidan av Atlanten.

 15. …och de allra flesta finns naturligtvis öster om oss..

 16. Labbibia #11
  Tack. Trodde nog att du skulle gilla länkarna.
  Jag förstod nog att det handlade om ”Personal”, men varför kallar ni dom inte ”Människor”? Nej det har väl också en negativ klang… kanske man kan kalla dom ”Investeringar”.. 😉

 17. Börje #13
  Nej det år inget nollsummespel.

 18. ..är…

 19. Börje

  När Labbibia var inne på medias svek, så måste jag skriva om tappat förtroende. 
  Jag har tappat förtroendet för Public Service och sk gammelmedia. Men inte nog med det: Jag har totalt tappat förtroendet för miljöengagerade och i synnerhet Naturvårdsverket med sitt skamliga utnyttjande av isbjörnsömmande: 
   
  ”Det ser illa ut för isbjörnarna! De håller på att gå åt på grund av att Nordpolens is är totalt försvunnen. Nu är de bara 25 000 men för 40 år sedan var de så många som 5 000, där kan du själv se, kära isbjörnsömmande hur allvarlig situationen är. Så ge oss lite pengar så ska vi se om vi inte kan rädda en och annan isbjörn åt dig.”  
   
  För något decennium sedan var det sälarna som vi skulle ömma för. Nu är det isbjörnar. Isbjörnar äter sälar. En säl om dagen gör gott i isbjörnsmagen!
  Det blir 9 125 000 sälar om året att slita strupen av! Var tog alla sälvänner vägen?
   
  Världsnaturfonden, FN, Obama, Moderaterna, Folkvett… det finns snart inget kvar att luta sig mot!
   
  Folkvett sade jag upp med sorg i hjärtat, eftersom jag roades av avslöjanden som t ex om Himalyasaltet. Detta dyra lyxsalt som visade sig vara vägsalt från Pakistan, högeligen olämpligt som människoföda. Men på grund av att de släppte fram Olle H sade jag adjö, ty efter det kan jag inte läsa Folvett med förtroende längre. 
  Det tycks som ingen på tidsskriften, inte ens författaren läst Sven Olov Hanssons utmärkta bok om pseudovetenskap som Folkvett själv gett ut. Istället för att granska de mest tveksamma inslagen i AGW-”bevisningen” så släppte Folkvett alltså fram en fanatiker att läsa lusen av alla som inte riktigt håller med om att världen håller på att koka bort.

 20. Börje

  OK Uffe. 
  Teach me!
  Redogör för en lekman hur det förhåller sig med växters nedbrytande/värmeisolerande gaser i atmosfären.
  Annars vidhåller jag att det kvittar om jag äter upp kvannen eller om några fjärilslarver gör det eller om den får ruttna av sig själv.

 21. pekke

  Uffeb 14-18
  duh… duhhhhh… !?!?????????
  Såvitt jag vet så finns det barrträd åt både öst å väst å norr å söder !!!
   

 22. Torsten Wedin

  Skövling är väl ett större hot än CO2. Jag tänker på den idiotiska skövlingen av regnskog. Den kräver mera CO2 för att balansera.
  Kör mera bil så kompenserar vi skövlingen av regnskog.

 23. Thomas

  Lars, ”Där borde man kanske glädja honom med att den stigande koldioxidhalten gör att det växer så mycket bättre på andra håll så att det kompenserar för skövlade regnskogar.”
  Nej, någon ökande tillväxt förmår inte kompensera. Om den gjorde det skulle inte koldioxidhalten stiga och syrehalten sjunka. Inte för att sänkningen av syrehalten är så stor att det har någon som helst praktisk betydelse, men den sjunker.
  Torsten drar sedan det hela ett varv till med att vi måste förbruka syre för att producera syre. Ungefär som ”we had to destroy the village to save it” från Vietnamkriget.

 24. Torsten Wedin

  Thomas:
  Dina tankar stämmer inte med vad vi andra tänker!
  Tånk på det!

 25. Lars C

  Kan någon upplysa mig om hur långt debatten kommit de sista 6 månaderna. För mig så har medvetandet om att det tycks gå mot kallare tider ökat något, annars är allt sig likt. Kommer vi någonsin att kunna mata in alla existerande inputs i rätt omfattning i en klimatmodell? Att ifrågasätta och kritisera något är lätt, att bevisa näst intill omöjligt. Kanske är det så att vetenskapen är tåget utan slutstation. Vi vet inte allt, vi kan inte veta allt och vi kommer aldrig att veta allt.  Sen undrar jag varför många högt utbildade forskare och vetenskapsmän rackar ner på sånt de inte begriper bara för att det inte finns någon vetenskapligt bevisad förklaring. Den förhatliga slagrutan tex. Den har använts sen urminnes tider, den används dagligen över hela klotet, nästan alla vet att den fungerar men ingen vet hur. Då väljer stora delar av vetenskapsamhället att ignorera den. Samma sak gäller de olika delarna i klimatdebatten. Det man inte förstår finns inte. Jag roade mig med att läsa en del om slagrutor och vinkelpinnar nu på morgonen. Det är slående hur de som förnekar dess existens blandar ihop dem med trolldom, curleykryss och annat okult trams. Slagrutan har inget med hokus pokus att göra, då hade den inte överlevt in i våra dagar. Då hade inte vinkelpinnar legat i massor av grävmaskiner och vvs bilar världen över. De används hela tiden och fungerar men ingen vet hur! Ägaren till en stor etablerad brunnsborrningsfirma visade mig när vi letade efter ett vattenledningsrör i marken, jag tvivlar inte. Kan ingen forskare försöka ta reda på varför. Ett nobelpris kanske väntar den som lyckas med denna grundforskning på elitnivå. En helt ny teknologi väntar på denna grundläggande kunskap. Kanske skulle denna teknik kunna användas till att kartägga jordens geologiska resurser i detalj. Vem vet?Kort sagt, försök avslöja naturens hemligheter istället för att kollektivt förneka dem.
   

 26. Thomas

  Torsten #24, jag tänker på det och är väldigt glad 🙂
  Lars C, om du kan använda en slagruta kan du börja med att kamma in Randis miljondollarpris. Där behövs ingen vetenskaplig förklaring, bara en demonstration under kontrollerade former. Om det faktum att de används skulle vara ett bevis för att de funger skulle även astrologi, currykryss m m få klassas på samma sätt snarare än som ”ockult trams”.

 27. Torsten Wedin

  Thomas:
  Jag är också väldigt glad att andra här på bloggen inte kallar mig ”psykopat”.

 28. Thomas

  Torsten, jag skulle också bli glad om folk här inte kallade mig psykopat, men å andra sidan, lite smällar får man ta om man inte följer den politiskt korrekta linjen här på bloggen.
  Se inlägg #31 i denna tråd:
  https://www.klimatupplysningen.se/2009/05/16/kom-ihag-att-recensera-chill-out/

 29. Lars C

  Thomas
  Jag kom på mig själv att ringakta sånt som ”jag” inte begriper genom att använda ordet trams. Ber alla troende om ursäkt.
  Men orsaken till det är att slagrutan är etablerad i en helt annan skala än det andra. Men visst finns det saker vi inte begriper, jag har har upplevt ett par saker i livet som är helt obegripliga men det torgför jag inte.
  Han som visade mig slagrutan i form av vinkelpinnar lät mig hålla i hans vinklar. Han förklarade hur de skulle slå ihop när jag passerade vattenröret, med viss tvekan gjorde de det. Jag var skeptisk till resultatet och menade att jag kanske vinklat händerna fel så att tyngdlagen fick dem att slå ihop. Då bad han mig att rikta pinnarna mot honom, när han sen gick emot mig så slog de i sär på ett mycket övertygande sätt, det hade jag inte väntat mig. Men egna försök senare gav visst resultat men inte alls med den finess och säkerhet som han hade. Alla kan inte lika bra, vissa inte alls. Träklykor vet jag inget alls om, har aldrig sett någon i aktion. Röret vi sökte, jo han hittade det. Om ett prov bara gick ut på att hitta ett ensamt vattenledningsrör 2 meter under jord så kan massor med människor göra det. Om det däremot finns elledningar och annat bråte med i bilden så är det svårare. Jag begriper inte mer än vad jag själv sett, jag tror aldrig på sånt jag läser om det inte råder konsensus:-) Ett litet tips skaffa ett par kopparvinklar och testa själv en mörk natt när ingen ser dig. Ta på en mörk överock med uppdragen krage samt slokhatt för säkerhets skull. Kanske du har förmågan, kanske kan miljonen bli din. Alla uppgifter om lämpliga pinnar och annat matnyttigt finns på nätet. En förklaring till att ingen lyckats kan vara nervositet. Göteborgs universitet inbjöd folk till en studie i tankeläsning för några år sedan, många kom men ingen lyckades. Jag och min fru har upplevt många exempel som påminner om tankeläsning men när vi gjorde ett avsiktligt test så gick det inte. Alltså kan jag vare sig bekräfta eller förneka den biten heller.
  Kanske morgondagens vetenskap kan ge ett entydigt svar.
   
   

 30. Lars C

  Thomas#26
  ”Om det faktum att de används skulle vara ett bevis för att de funger skulle även astrologi, currykryss m m få klassas på samma sätt snarare än som “ockult trams”.”
  Jag tror inte det. Slagrutan används för att ge ett konkret resultat som inte har något med det okulta att göra, de som sysslar med det tror inte på troll. De använder den som vilket instrument som helst.

 31. Thomas

  Lars C, kan du förklara varför ingen som försökt sig på att få den granskad vetenskapligt kan få sin slagruta att fungera? Borde inte t ex Nils-Axel Mörner som är så hyllad här på bloggen ha tillräcklig känsla för vetenskap för att ställa upp på ett test?
  Det finns gott om folk som tar astrologi och currykryss helt på allvar på precis samma sätt som slagruta så du borde inte hacka ned på dem bara för att det inte finns någon vetenskaplig förklaring till hur det skulle fungera.

 32. Thomas

  En bonuslänk för alla som tror att mer CO2 alltid är bra:
  http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090618161150.htm

 33. Lars C

  Thomas!
  Du ser så lätt det är att hacka ner på folk som tror på sånt som man själv inte tror på. Du gör det, jag gör det, troligen gör de flesta det. Kanske jag skulle varit lika skeptisk till slagruta som till astrologi om jag inte fått en handfast demonstration den där gången när vi skulle borra en ny brunn som skulle bidra till att  försörja ca 50 personer med vatten och skulle undersöka det befintliga rörets sträckning mellan borrhål och hydroforstation. Jag skulle gärna vilja göra test med en som är bra på att gå med kopparvinklar. Mitt första test skulle vara att förbinda dem elektrisk med en tunn tråd mellan skaften och se om det påverkade resultatet. Test två skulle nog bli att koppla pinnarna till ett bra occiloscop och se om det finns någon elektrisk aktivitet emellan dem. Steg 3 fick bli avhängigt resultatet men kanske ett mobilt EEG skulle vara motiverat.
  Det blev lite väl mycket slagruta över det här, det var mest tänkt som ett exempel på att det finns mer än vi kan förklara. Jag tror att vetenskapen om 300 år betraktar våra landvinningar på samma sätt som vi betraktar dem som levde och verkade 1709.

 34. Börje #13
  Nej det år inget nollsummespel.